Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 01/08/23 in all areas

 1. 12 points
  Според мен част от обяснението е такова: През последните години се засили лавинообразно започналата преди десетилетия деградация в манталитета на хората. Симптом за което е и поведението във въпросните социални мрежи. Разпадът на ценностната система, освен всичко друго, доведе хората до състояние на апатия, липса на желание за самообразоване и самоусъвършенстване, загуба на умението и търпението, необходими за задълбочено осмисляне на който и да е въпрос, и в крайна сметка до закърняване на умствените способности, свързани с критичното мислене, решаването на проблеми, воденето на аргументирани дискусии и взаимополезното общуване. За сметка на това станахме мързеливи, чакаме всичко да ни се снесе наготово и върху непреодолените си комплекси натрупахме не друго, а само безкрайни претенции. В тази връзка - чета във фейсбук групите и съм потресен от извънредно ниското ниво на комуникация, да не говорим за избора на тематика и откровената глупост в голяма част от коментарите. За съжаление с разширяване на форума манталитетът от фейсбук се пренася и тук. А форумът е нещо много по-различно, общност по специфични интереси, а не клюкарник пред блока. Съжалявам, че ще го кажа, но настъпи и промяна на контингента от водачи на Хонда в БГ. Има такова нещо. Колкото е по-тесен кръгът, толкова по-качествена общност се създава, тъй като собствениците много избирателно и целенасочено са се спрели на дадения автомобил и са склонни да инвестират много повече време, знания и емоции. Което води до сплотяване. С разводняване на базата в нея попадат доста повърхностни елементи - доплуват и отплуват - и няма как да очакваме от тях нещо по-различно. Единственото спасение е който може и иска да продължи да работи в полза на форума и на всички, за които той е важен.
 2. 10 points
  Добър ден на всички! Имаме радостна новина! От известно време изграждахме взаимоотношения с японските автомобилни производители, за да започнем да доставяме части директно от извора. И вече това е факт... Конкретно за Хонда Genuine частите - нямаме фирма еквивалент в България, която да дава подобни цени. Освен това за всички други "японки" къртим мивки! Lexus, Toyota, Mazda, Nissan... Ако имате нужда от нещо - пишете ми. Поздрави, Стефан
 3. 8 points
  Смазочната норма е норма за разход на масло в общия смисъл. Възможно е да се позлва както за определяне на минимален разход,така и за норма при която се прави основен ремонт. Битува мнение сред потребителите,че когато автомобила е с голям пробег или с износен двигател се минава към по-голям вискозитетен клас. Това за мен е абсолютно грешно, за двигатели ,които имат хидравлично задвижвани агрегати. Давам пример...един Д15 или Д16 non vtec си е стандартен двигател.Там може да има широки вариации в избора на вискозитетен клас без да се нарушава работата на двигателя.Сега да вземем един К24 или J35.Там има VTC ,Vtec и VCM.Системи управлявани по хидравличен път с регулиране на дебита към изпълнителен механизъм.Инженерът, проектирал възелът е приел вискозитета за константа при 90 градуса.Така дебита се определя само от времето на импулсите за управление. Сменяме вискозитета на маслото-с това променяме дебита и механизма вече не функционира правилно. Затова един модерен двигател като се износи се ремонтира, a не му се налива 20W-50.
 4. 8 points
  Не мога да редактирам вече, затова така да споделя как се оправи проблема. Първо махнах бушона за клаксона, че то под напрежение очевидно не се получава. След това запалих и почнах да правя кръгче в квартала. В един момент алармата спря да се активира, въпреки че индикатора мигаше, че е включена. Спрях , загасих двигателя, запалих отново, аларма не се включи. Седнах и спокойно започнах да настройвам дистанционното. С бутона за заключване не се получи, получи се с бутона за отключване. Изщрака актуатора, натиснах отново и алармата се деактивира. Дистанционното сработи отново. Сядам с кеф да си пия ракията, че дигнах кръвно.
 5. 7 points
  Да споделя кво се случва ако може да съм от полза на други колеги. След дълго ровене се оказа, че има и други колеги с тоя проблем и дори тема. Проблема ми е същия като първия пост, при отпускане на газта колата взе едно нещо й реже тока и забива. 2ма колеги са решили тоя проблем единия със реглаж на клапани, другия със смяна на акумулатора. Смених клеми и акумулатор и колата се оправи за няколко дни и пак почна. Проблема е че не дава грешка за тоя проблем а дава р0606 (Пише,че няма комуникация с ecm/dtc) ту излиза ту се скрива грешката. Прегледани са всички букси всички маси, нов акумулатор от хонда ОЕМ! нови клеми, нов ОЕМ APP сензор (TPS) общо взето всичко по колата, и тия дни ми звъни майстора (full trothlle Motorsports-Пловдив) и ми показва еку/компютъра на колата наводнено клеасало корозирало и общо взето за боклука. Проблема е, някой мърляч преди мен не е сменял филтър купе, или ако е сменял не е пускал парното при махането на филтъра да изкара боклуците от там прелива, от там точно върху ЕКУ и вътре в него, и колата не знае къде се намира. Нестабилни обороти, от време на време прекъсваше, по трудно стартира, напоследък и по висок разход на гориво, общо взето много странна ту има проблем ту няма. Майстора почиства окисляването, преглежда добре компа и колата почти стана перфектна. (Почти защото стрива във оборотите е от време на време сега, но сега доста по плавно включва автомата, разхода се стабилизира (10-12газ). Според мене трябва нов компютър не наводняван и ще стане всичко както трябва. Но за сега така ще я покарам. Надявам се да съм от полза на други колеги.
 6. 7 points
  Защо не потърсиш професионална помощ? Тук баячите на боб и гледачите на кафе ще ти сменят и чистачките. R20 е с адски интилигентна сиагностика .Има живи данни на всичко.EGR клапана си има ход в десети от мм и се хваща много лесно с таргет хода..
 7. 6 points
  Даже и от това няма нужда.Достатъчно е да се даде информация от кого се купуват базовите масла и добавките ,аз ще ви дам формулата...:)
 8. 6 points
  Между 2,8 и 3,2 литра. В зависимост от температурата и колко се чака. За малоумниците в БТ няма да коментирам..
 9. 6 points
  "направи добро и го хвърли в морето". Не всички знаят, не всички могат да знаят, не всички искат да знаят И ТОВА. Просто хората имат различни интереси и способности. Не виждам, защо трябва да се концентрираме върху тези, които не могат или не искат да допринасят. Истинските запалянковците, обикновено искат да споделят знанията си, така добавят стойност към СЕБЕ СИ и/или да помогнат на човек/общност, които чувстват близки, което пак се очаква да им носи удовлетворение. Не виждам, защо трябва да се очаква да им се вдигне паметник за това, нали всички сме тук по собствено желание?
 10. 5 points
  Oбичам дългите магистрални пътувания в чужбина, по много часове, със спирания на различни дестинации, които изискват добро планиране и добра организация. Скоростта изобщо да не е висока, да е разтоварваща, а не натоварваща. До мен да е гадже, жена, любовница или което и да е любимо същество от женски пол, да съм заредил поне 300 часа музика на флашка и старите дискове. Да заредя хондюшка със солидно количество храна и напитки, да планирам тръгване рано сутрин още по тъмно или надвечер, ако ще е нощно каране с идея да е по хладно, например ако е лятото. Да съм проучил бензините къде са по-евтини, да съм уредил спането по мотели и хотели, забележителности и други мероприятия. Всичко това мен ме разтоварва и организацията на подобно събитие за мен е удоволствие. Ей тогава шофьорлъка е кеф, понеже си писал по възможност да е романтично. Да знам, че имам достатъчно часове до ферибота в Игуменица, Сплит или в Генуа например, а не да бързам като въртоглав да се трепя по пътищата. И докато мацката ми подава бонбонки в устата докато аз шофирам да си мисли: "Брей, тоя сладур може да не ми се праска с високи скорости, ама Акордеона му добре стегнат, с хубави гуми, тих двигател чуваме добре музиката, спокойно и хубаво ми е на душата. Не искам тая приказка да свършва." Случвало се е много пъти, реалност е, а не фантазия, затова така го описвам. Ей това за мен е мастъринга в шофирането.
 11. 5 points
  Сулфатната пепел се вняся в маслото с пакета добавки.Основно сяра и фосфор.Всеки двигател гори масло.При изгарянето се получават твърди съединения...метални и неметални,които не могат да горят или да изчезнат /750 градуса/,съответно се натрупват по порите на катализатора...от там скъсяват живота на катализатора рязко.Фосфора и сярата се ползвот за антоксиданти. Поради ред причини не мога да кажа повечето или по-малко антиоксиданти са по-добре или по-зле/а тук важен момент е на колко се сменя маслото/ от към смазочни характеристики,защото сулфатната пепел остава и в двигателя,както и в маслото и е типичен абразив. Перфектната формула е компромис. Демек едно много здраво масло според теб от към смазочен филм,внася нагари в маслото,абразив по цилиндрите и запушва катализатора.Кое е по-малкото зло?
 12. 5 points
  Да споделя, днес ходих до Франзискуп и за по-малко от 1 час ремонтираха алтернатора като му смениха диоден блок. Поговорих си с момчето в сервиза и той сподели, че няма особена гаранция когато се ремонтира реле на този модел защото проблема идва от компютъра който ако релето не е оригинално не го приема. А за оригинално реле ти предлагат нов оригинален алтернатор или втора употреба за най сигурно иначе е до проба грешка.
 13. 5 points
  На Сивика "боздисах" топлозащитния щит на изп. колектор, че ме дразнеше. Стана: а беше: Ползвах остатък от термоустойчивата боя с която преди 2 г. боядисах спирачните апарати на Ледженда и не е мръднала. На него пък му обух нов "кондом" на спирачния педал. Дреболии, ама уважение към автопарка.
 14. 5 points
  Доставяме и оригинални свещи от Япония. В момента държим налични никелови NGK-та Made in Japan. Цена: 17 лв.
 15. 5 points
  Преди 4 месеца взех за синковеца Сивик 6 хеч. Мислех да му пусна тема, за да питам там разни неща, понеже мнозина са минали през модела с годините, а и има няколко всъхновяващи теми. Но все нещо ме караше да отлагам, защото някак нямам веруюто че такава тема ще се разтълкува в нещо отвъд самохвалството че съживявам 1 тенеке от пепелта като феникс. Мнозина вече знаят достатъчно и имат опит и форумът им е "прочетена книга". Изгубиха потребност от общност (или поне тази) или просто нямат време, а човек намира време само за смислени "от към своята камбанария" неща. Други превърнаха знанията си в бизнес и още лежат на старата максима че "информацията е пари". Трудно можеш да изкопчиш нещо от тях с 1 простичко телефонно обаждане. Допитвам се до "външни" майстори по разни въпроси и всеки ми вика "мани ги тея форуми, там пишат само имащите време незнайковци. Усещате ли как кръгът се затваря "като примка около шията" Как платформа градена с десетилетия и Хора, се изчерпва от към Човеци! Проблемът не е във форума, а в онези които го формират! Тоест, всички ние, които сме той. Но такива са времената и соци-умът. Синчето е на 18. От поколението което не просто иска нещо веднага, а знае че ако има място в което може да получи инфо за 5 часа вникване, то има и такова за 5 мин. Знае че за мен форумът ни е институция, но с много времева инвестиция за търсене и отсяване на вярното из между споделеното. А отсяването е есенция от опит който няма. Питам го: - Искаш ли да си направиш регистрация и тема за колата си? - Е защо, ако нещо ми трябва, ще питам теб. Коли обсъждат в компания от хора които познава на живо. Вижда очите и делата им, а не нечии думи. Така оптимисничните технологични възможности ни завряха във виртуалните "черни дупки" и ни гравиточат живеца, а ние им помагаме, щото е по-лесно да изваем аватар вместо личност. Както се казва - няма виновни - има потърпевши.
 16. 5 points
  Съдията е мъдрец. Един търговец пътувал за Франкфурт за панаир и по пътя, на улицата на едно от селата, загубил портфейла си, в който имало 800 гулдена. Значителна сума в онези дни. Тогава един кон струвал 40 гулдена. Следователно загубата на пари, за които беше възможно да се закупят 20 коня, разбирате, е нещастна загуба. Местен дърводелец вървял по този път и намерил тежък портфейл. занесъл го у дома. Той не казал на никого за това, но го скрил в очакване да се появи собственикът на изгубения портфейл - трябвало да го върне. А ако не е съгласен, това е друг въпрос. Но при всякакви обстоятелства трябва да изчака ... На следващата неделя свещеникът обявил в църквата, че 800 гулдена са изгубени и че който ги намери и върне, ще получи 100 гулдена награда. Честния дърводелец донесъл парите на пастора. Той извикал търговеца, който дошъл и взел портфейла си. Преброил парите и дал на дърводелеца не обещаните 100 гулдена, а само 5 придружени при това с много обидни думи: „Ти си взел сто гулдена , защото в портфейла имаше 900 гулдена!“. По такъв нечестен начин алчният търговец решил да измами и да спести пари. Дърводелецът, разбира се, се възмутил от обвинението в кражба и казал: „Не взех нито един гулден, да не говорим за сто. Аз съм вярващ." Свещеникът потвърдил, че дърводелецът наистина е почтен и дълбоко религиозен човек, който спазва Божиите заповеди и затова не може да вземе тези сто гулдена. Но алчният търговец настоял на своето. Те спорили дълго време и тогава свещеникът отвежда дърводелеца и търговеца в съда на град Франкфурт. Случаят се разглежда няколко дни и става обект на множество слухове за жителите на града. Затова в деня на съдебното заседание и обявяване на присъдата сградата на съда била препълнена. Всички се интересували как ще завърши паричният спор. Съдията първо попитал търговеца: „Можете ли да се закълнете, че сте загубили точно 900 гулдена?“ На търговецът дори не мигнало окото, сложил ръка на Библията и изругал. По това време полагането на клетва върху Библията било много сериозен въпрос. Тогава съдията се обръща към дърводелеца: „Можете ли да се закълнете, че сте намерили 800 гулдена?“ Честният майстор спокойно сложил ръка върху Библията и също се заклева. Съдията обявил решението си: „Случаят е очевиден. Кесията, намерена от дърводелеца, не принадлежи на търговеца, защото той е загубил 900 гулдена. Следователно кесията и 800 гулдена се дават на дърводелеца и той може да разполага с парите както намери за добре. Търговецът ще трябва да продължи да търси портфейла си, в който имало 900 гулдена!“ Така търговецът губи пари и доброто си име. Присъдата на съдията се оказва мъдра и справедлива, защото алчността и злото се наказват. Йоханес Паули, 1506 г Илюстрация: Уилям Конър, „Портрет на съдия“
 17. 4 points
  7 февруари 1900 година - умира Капитан Петко Войвода! 300 битки и 33 куршума в тялото за България... Умира в нищета,смачкан от тези,за които се е борил.. "Така умира Капитан Петко войвода в своята освободена Родина, ненавършил още пълни 55 години, преждевременно телесно състарен и сломен от тежките побоища в Ич Кале, от мръсните клевети и трагични разочарования. Въпреки мразовития зимен ден погребението му е тържествено — хората, както е известно, на погребение са щедри. Всички са мрачни, някои плачат и плачат искрено, само върху Петковото лице е застинала една загадъчна усмивка, сякаш в последната минута той е разбрал нещо много смешно, ала не е имал време да го изрече. На какво се е усмихвал Капитан Петко Киряков в последния си час? Дали на избавлението от непоносимата болка? Или от задоволство, че е извървял пътя си прав, или пък се е надсмивал над мързеливата човешка правда, която винаги идва след ковчега на мъртвеца, ако тя изобщо благоволява някога да дойде! Неизвестно! Легендарният капитан потъва в гроба заедно със своята весела тайна. Преселва се във вечността последният рицар на хайдушкия деветнадесети век, един гигант - по дух и тяло, както Страшимиров го нарича — смел и благороден Гъливер, който има нещастието да надживее своята борческа епоха, за да попадне в царството на коварните джуджета. Джуджетата го умъртвяват — наистина, но неговият огнен дух вместо да гасне - все повече свети и сгрява сърцата ни с благородния си пример, с кристалната си чистота и с щедрата си саможертва пред олтара на България." „Капитан Петко Войвода” - Николай Хайтов
 18. 4 points
  Колко много кола - "кратко" описание на модела: Прес релийз Легенда 2006г НОВИЯТ ЛУКСОЗЕН СПОРТЕН САЛОН НА HONDA - НАЙ-ВЪРХОВАТА ТЕХНОЛОГИЯ. Интелигентното използване на леки материали комбинира идеално управление на теглото, отлична твърдост на тялото и превъзходно ниско ниво на шум. Мощен при ускорение и чист 3,5-литров SOHC VTEC V6 двигател развива 295 к.с. (217 kW) при 6200 об/мин и достига 351 Nm въртящ момент. 5-степенна автоматична трансмисия с лостчета за смяна на предавките на волана за бърз избор на предавка и иновативни електронни системи Grade Logic Control и Shift Hold Control Уникалното в световен мащаб задвижване на всички колела Super Handling подпомага спортното шофиране и безопасното завиване. Изчерпателен набор от функции, включително адаптивен круиз контрол, спирачна система за смекчаване на сблъсък, система за подпомагане на движението в лентата (само RHD), система за активно предно осветление, изскачащ капак за подобрена безопасност на пешеходците. Аудио система Premium Bose®, DVD сателитна навигация с гласово разпознаване, камера за задно виждане и Bluetooth интерфейс. Новият премиум модел на Honda съчетава производителност, технология, комфорт, безопасност и атлетичен дизайн. Със своята комбинация от усъвършенствана авангардна технология и набор от иновативни асистиращи системи, новата Honda Legend стъпва в луксозния горен среден клас като класически седан с 4 врати. Верен на своя динамичен стил, премиум моделът на Honda предлага комфортен интериор със спортни нотки. Просторът му създава усещане за благополучие и комфорт. По-големи, по-тежки, по-скъпи и с дълъг списък от допълнителни екстри, това са характеристики, общи за много нови модели в горния среден клас. „Новата Legend“, казва Ясухиса Маекава, президент на Honda R&D Europe, вицепрезидент на Honda Motor Europe, „показва, че високото ниво на производителност, безопасност и комфорт, заедно с щедър интериор, не води непременно до прекомерно тегло, не на последно място защото можем да предложим премиум седан с всички възможни иновации на атрактивна цена, дори в сравнение с повечето стандартни модели от нисък клас на много конкуренти." Вече има повече възможности за претендентите. Няколко утвърдени марки доминират в горния среден клас и луксозните седани по света, особено в Европа. Коефициентите на претендентите обаче се увеличават. Не само защото произвеждат продукти с еднакво качество, но и че са известни с това, че поемат технологично лидерство във важни иновации. Истинската причина е много повече свързана с това, че някогашните решително лоялни купувачи се дистанцират от традиционните си марки по различни причини. Строеж на тялото Елегантният дизайн на Legend потвърждава статуса, докато динамичните линии на каросерията представляват спортен темперамент, ранен намек за мощността на модерния двигател. Характерна особеност на предницата е стръмният наклонен капак. Отстрани елегантният кокпит, дълбоката линия на прозореца и късият капак на палубата подчертават изразената клиновидна форма на Legend. Новият Legend е с 20 мм по-висок и с 25 мм по-широк от своя предшественик. Общата дължина обаче е намалена с 38 мм, а междуосието със 110 мм; въпреки това има допълнителни 30 мм към дължината на купето и 40 мм към височината на интериора. Резултатът е много по-голям размер на кабината, въпреки намаляването на общата дължина на каросерията. Пътниците се третират като стандарт в атмосфера на изтънченост, с безупречно внимание към ергономията, кожената тапицерия, Отлична аеродинамика и забележително ниско ниво на шум С високо ефективен коефициент на съпротивление и ниска обща височина от 1,45 метра, новият Legend е рационализиран по начин, който иначе се вижда само в спортните купета. Това носи дивиденти под формата на икономия на гориво при по-високи скорости, както и намаляване на шума от вятъра до незабележимо ниво. Резултатите от сложни тестове диктуваха, че значителното намаляване на високочестотния и средночестотния шум е условие за реконструкцията на Legend. Вместо традиционната тежка изолация се използват леки материали, които също са много ефективни при поглъщане на звука. Например вътрешният изолатор на крилото. Слой от гумен тип гарантира, че шумът от неравни или мокри повърхности е значително намален. Подът е покрит изцяло със защитен слой, който е антикорозионен и звукопоглъщащ. Долната страна е проектирана така, че вибрациите на тялото да се елиминират от изолационния материал, осигурявайки акустична бариера между купето и пътя. Подрамките за интегриране на двигателя и скоростната кутия са в „плаваща“ позиция, за да създадат акустична бариера между основния източник на вибрации (двигателя) и големия резонансен обем (корпуса). Всички нискочестотни шумове, които все още проникват в кабината, се елиминират от устройство за активно шумопотискане (ANC), специално разработено за този модел. Системата използва два микрофона, разположени в конзолата на покрива. Микрофоните следят шумовете от задвижването, влизащи в кабината. Когато бъдат открити нежелани честоти, ANC създава контрачестота и изпраща прецизно синхронизиран аудио сигнал с обратна фаза към високоговорителите на вратата и субуфера на аудио системата. ANC отменя вибрациите и отменя нежеланите честоти. Това създава спокойствие в колата и по всякакъв възможен начин замества традиционния тежък звукоизолиращ материал. Интелигентна лека структура Автомобилите с набор от технологии за безопасност и повишен комфорт обикновено са повече от по-малко оборудваните модели от същата гама. Поради тази причина повечето производители предлагат базови модели като „отслабени версии“. Honda предприема друг, по-логичен подход и оборудва Legend на почти всички свои пазари. Въпреки това, за да запазят възможно най-малко потенциалното тегло, разработчиците на новата Legend са направили интелигентно лека структура. Корпусът, компонентът с най-голяма маса до известна степен, е изработен от високоякостна ламарина, позволяваща тънка дебелина на стената. В допълнение, предният капак, предните калници и компонентите на шасито, като подрамки и носачи, са направени от алуминий; задвижващият вал е направен от лек композитен материал, подсилен с въглеродни влакна. Комфорт Интериорът на Legend съчетава елегантен лукс с ясен, ефективен дизайн, осигурявайки атмосфера, която допълва атлетизма на автомобила. В същото време са избрани различни най-нови технологични характеристики, за да се позволи лесно и интуитивно използване на контролите. Прецизно обмислената вътрешна хармония допринася за успокояването на водача, като помага в трудни ситуации на шофиране и елиминира ненужното разсейване. Обърнато е особено внимание на високото качество и изработка на материалите. Ергономичните седалки с тапицерия от перфорирана кожа създават изживяване при шофиране, което е спортно и в същото време изискано. Облицовката от кленово дърво се простира през арматурното табло, докато централната конзола, в която се помещават бутоните за управление на климата, аудиото и навигацията, има сатенирано метално покритие за по-техничен вид. Основните инструменти и големият ярък навигационен дисплей са лесни за четене. Всички важни органи за управление са лесно достъпни за водача. Двигател/Трансмисия - Превъзходен източник на енергия 3,5-литровият SOHC VTEC V6 двигател на новата Legend е абсолютен високотехнологичен колектив и един от най-мощните в своя клас. Модерният алуминиев двигател с 4 клапана с регулируемо управление на клапаните и електронно управление на повдигането на клапаните произвежда 217 kW (295 к.с.) при 6200 об./мин. Максималният въртящ момент от 351 Нм при 5000 об/мин осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч за 7,3 секунди и максимална скорост от 250 км/ч. Със стандартната 5-степенна автоматична скоростна кутия водачът може да избира предавките ръчно, като използва скоростния лост в централната конзола или лостовете, разположени на волана. Трансмисията заедно с интелигентната система за превключване на предавките, Grade Logic Control, осигурява постоянно задвижване, особено при шофиране по наклон. Системата Shift Hold Control работи заедно с електронния газ и е от полза за спортните шофьори по криволичещи пътища. И двете системи работят заедно, за да намалят ненужните смени по време на изкачвания или преодоляване на завои в автоматичен режим. Шаси Иновативното шаси на Legend има двойни носачи като предно окачване и многораменно като задно окачване. Тази усъвършенствана технология позволява добро каране на равна повърхност и безопасно завиване дори при неравни пътни настилки. Големи, вентилирани предни и задни дискови спирачки и 4-бутални апарати осигуряват изключителна спирачна сила. Електронни помощни средства като ABS, EBD, VSA (Vehicle Stability Assist) подпомагат водача в потенциално опасни ситуации. Превъзходно задвижване на всички колела Honda Legend има система за задвижване на четирите колела като стандарт за подобряване на способността за завиване. Системата SH-AWD (Super Handling All-Wheel Drive) увеличава скоростта на въртене на външното задно колело по време на енергично завиване, за да помогне на автомобила да завие по-лесно. Това драстично подобрява управлението чрез добре балансирано свръхзавиване в остри завои. По време на движение по права линия и умерено завиване до 70 процента от въртящия момент се предава на предните колела, пълното ускорение или енергичното шофиране насочва до 70 процента от наличния въртящ момент към задните колела. В зависимост от ситуацията на шофиране наличният въртящ момент на задната ос може да бъде разпределен в диапазон от 100:0 до 0:100 между двете задни колела. Резултатът е подобрена производителност в завой и гарантирано максимално удоволствие от шофирането. Тази интелигентна технология за задвижване на всички колела, разработена от инженерите на Honda, също така подобрява безопасността при завиване: системата SH-AWD се активира, ако водачът приложи твърде много натиск върху спирачките в завой и променя разпределението на мощността към отделните колела, така че стабилността при шофиране , в своите физически граници, остава постоянен. Асистент за стабилност на автомобила Honda Legend е оборудвана с електронна система за подпомагане на стабилността на автомобила (VSA). Това е сравнимо с популярната и силно развита ESP система, с изключение на това, че в премиум модела на Honda тя е тясно интегрирана със Super Handling All-Wheel Drive. VSA е проектиран да помага на водача да поддържа контрол по време на внезапни маневри. Микропроцесор изчислява прогнозирания диапазон от реакции на автомобила и координира идеалното разпределение на спирачната сила към всяко колело, ако е необходимо, активира дроселната система и контролира запалването. С контролирано ускорение, частична спирачна интервенция и реагиращо ускорение на отделните колела, VSA може да поддържа автомобила в планирания курс. Безопасност Изключително твърдата структура на каросерията на новата Legend гарантира високо ниво на безопасност на пътниците в различни ситуации на катастрофа, заедно с комбинация от двустепенни предни и странични въздушни възглавници и въздушни възглавници тип завеса. Структурата на каросерията ACE (Advanced Compatibility Engineering) помага за разпръскването на силите на сблъсъка от отделението за пътници върху цялостната структура на каросерията. С интелигентното позициониране на компонентите на рамката, например при челен сблъсък, енергията на сблъсъка се разпръсква повече по цялата предна част и по изпъкналата странична структура. Структурата на каросерията ACE допринася и за защитата на другите пътници, особено в по-малките превозни средства. Даваме добър пример Специално проектираната рамка на предната структура на новия Legend осигурява подобрена защита в случай на катастрофа с по-малко превозно средство: предната структура е проектирана да се огъва сравнително лесно. При сблъсък превозно средство в превозно средство този компонент на каросерията чрез изкривяване поема голяма част от удара и се адаптира към защитната структура на другото превозно средство. Това е така, защото енергията, която не може да бъде погълната от по-неподатливата каросерия на по-малкия автомобил и следователно може да повлияе на купето, също се намалява чрез специфичната предна структура на големия седан на Honda. Подобрена безопасност на пешеходците Изскачащият капак допълнително повишава безопасността на пешеходците. При сблъсък три сензора за докосване в предната броня откриват опасността и активират пиротехнически задвижващ механизъм. За част от секундата задният ръб на капака се повдига със 100 мм. Това осигурява достатъчно пространство между капака и твърдите компоненти на двигателя под него. Ако главата или рамото на пешеходец се удари в относително меката качулка, това ще се огъне. Следователно изскачащият капак може значително да намали риска от сериозно нараняване. Предотвратяване на злополуки с усъвършенствани системи за подпомагане на шофирането Legend е оборудван с адаптивен круиз контрол (ACC) и спирачна система за смекчаване на сблъсък (CMBS). ACC автоматично гарантира поддържането на постоянна дистанция от автомобила отпред, например на магистрала. Това прави шофирането на дълги разстояния по-спокойно и по-малко уморително. CMBS: когато минималното разстояние е опасно прекъснато, водачът се предупреждава чрез поредица от звукови и визуални предупреждения, както и чрез кратко издърпване на предпазния колан. Ако сблъсъкът все още е неизбежен, системата помага за минимизиране на удара чрез активиране на спирачките (например чрез блокиране), преди водачът да задейства спирачките. Освен това системата електронно прибира предпазните колани на пътниците отпред. Ако CMBS установи, че все още няма реакция от водача, което прави сблъсъка неизбежен, системата автоматично активира спирачките за силно забавяне. В допълнение, моделите с десен волан могат да бъдат оборудвани с допълнителна система за подпомагане на движението в лентата (LKAS). Системата поддържа позицията на автомобила в неговата лента, като осигурява въртящ момент на волана, когато е необходимо, което значително намалява умората на водача и намалява риска от отклонение от пътя. Повишена безопасност през нощта Новият Legend идва стандартно със системата за активни предни светлини (AFS). Основните фарове излъчват бяла ултра ярка ксенонова светлина. Терминът AFS означава интерпретацията на Honda за усъвършенствана комбинация от ъглово и мигащо осветление, което осветява ефективно пътя в посоката на движение. Левият фар се завърта наляво, а десният модул се завърта надясно, за да осветява напълно ъглите и кръстовищата през нощта. Това помага на водача да преодолява трудни ситуации при шофиране през нощта и осигурява по-добро разпознаване на пешеходци или други препятствия. Навигация и комуникация Новата Legend включва стандартна сателитна навигационна система с гласово разпознаване. Пълната информация за цифровата карта е предоставена на DVD. Високопроизводителният процесор позволява бързо изчисляване на маршрута и новият софтуер увеличава мащаба на дисплея на картата в почти реално време. Добра новина за потребителите на мобилни телефони. Всяка легенда е оборудвана с вграден комплект за свободни ръце. Инсталирането на Bluetooth технология гарантира, че всички настоящи мобилни телефони, независимо от производителя, могат да бъдат използвани: След първоначално „сдвояване“ между мобилния телефон и автомобила, мобилният телефон на водача се разпознава веднага щом се запали и може да остане в яке джоб или дори в багажника, когато правите или получавате телефонни обаждания. Водачът набира и приема повиквания чрез бутоните на волана или чрез гласово разпознаване. Изживейте музика с висок клас интензивност За изключително аудио изживяване, Honda Legend е оборудвана с актуална аудио система Bose®. С десетте високоговорителя, проектирани специално за Legend от американския екип Bose®, кабината се превръща в концертна зала. Съраунд звук се доставя до всичките пет места за сядане. Вграденият 6-дисков CD плейър може да възпроизвежда DVD аудио, CD и MP3 медии. Избрани функции на аудио системата могат да се управляват чрез гласово разпознаване. Музикални записи или компактдискове, например, могат да се променят чрез гласова команда. ТЯЛО Динамичен, спортен стил на седан Масово използване на материали за спестяване на тегло, включително алуминиеви панели на тялото Стоманата с висока якост на опън допринася за отлична твърдост на каросерията Активно шумопотискане (ANC) Advanced Compatibility Engineering (ACE) Body Structure разпръсква силите на сблъсък в по-голяма челна площ Оценка от най-високо ниво на Euro NCAP, очаквана за безопасността на пътниците и за безопасността на пешеходците Изскачащият капак е ключов фактор за повишаване на безопасността на пешеходците Допълнителен адаптивен круиз контрол (ACC) и спирачна система за смекчаване на сблъсък (CMBS) Допълнителна система за поддържане на лентата (LKAS) (само с десен волан) Стегнатата, атлетична форма на Legend предава характеристиките му, без да жертва комфорта и възможностите. Ключовите елементи включват къси надвеси и широки вътрешни размери за повишен комфорт и удобство. Драматично наклоненият преден капак води до агресивен нос с ъглова обработка на фаровете, петстранна решетка на Honda и отличителни долни отвори за всмукване на въздух. Елегантен кокпит с изравнено стъкло, наклонена напред линия на колана и къса опашка подчертават изразената клиновидна форма на Legend и допринасят за отличната аеродинамична ефективност, ниско съпротивление и високи характеристики на стабилност. В сравнение с предишния Legend, новият модел е с 20 мм по-висок и с 25 мм по-широк. Общата дължина е намалена с 38 мм, а междуосието със 110 мм, но дължината на кабината, достъпна за пътниците, всъщност се е увеличила с 30 мм, докато вътрешната ширина е с 40 мм по-голяма. Спестяващи тегло материали Бяха въведени различни мерки за намаляване на теглото, като в същото време се увеличи твърдостта, в съответствие с първокласния луксозен спортен седан. Силната производителност при тестовете за удар естествено също беше висок приоритет. Honda очаква оценка от най-високо ниво за безопасност на пътниците и оценка за пешеходци в тестовете на Euro NCAP; изскачащ капак, който се активира, ако пешеходец бъде ударен от предната броня, допринася значително за представянето на Legend. Мерките за намаляване на телесната маса включват: Алуминиев капак, предни калници и капак на багажника Алуминиеви предни и задни подрамки, носачи и греди на бронята Магнезиеви рамки за седалки Пластмасов карданен вал, подсилен с въглеродни влакна Високоякостна стомана Legend осигурява високо ниво на твърдост на огъване и усукване, а обширната стомана с допълнителна здравина играе ключова роля за постигането на това. Сред мерките са: Изключително здрава стомана с висока якост, използвана за страничните прагове, гредите под пода и в абсорбиращите удара зони на смачкване в предната част на страничните рамки Здрава стомана с висока якост на опън, използвана върху предните амортисьори, зоните на преградата на предното купе, зоните на предните опори на подрамката и задната конструкция Формовани с раздуване алуминиеви компоненти Алуминиевите предни калници и багажник са оформени с иновативен процес, наречен издухване, за постигане на сложни и приятни форми с високо ниво на качество и леко тегло. Това налага необработените алуминиеви панели да се поставят в загрята форма и да се затоплят до 500 градуса по Целзий. Въвеждането на газ под високо налягане води до перфектно оформени сложни форми, които не са възможни с традиционните методи за щамповане. За твърдост, капакът на багажника е съставен от вътрешен структурен панел и външен панел на тялото, гофрирани заедно със самопробиващ се нит, който прави сглобката много издръжлива. Алуминиеви подрамки Компонентите на предната и задната алуминиева подрамка на Legend са произведени с помощта на високотемпературно формоване на издатини и техники за леене под висок вакуум. И двата водят до значително по-леки единици, отколкото биха били възможни с алуминиева хидроформа или стоманена хидроформа. За да се издуят тези компоненти, алуминиева тръба се нагрява и се поставя под налягане с въздух вътре в специално оформена матрица. Способността за оформяне на компонента както при топлина, така и под налягане означава, че може да се използва по-малко материал, което намалява общото тегло на готовия компонент. Аеродинамика Високоефективният аеродинамичен коефициент на съпротивление дава дивиденти под формата на по-нисък шум от вятъра, подобрена икономия на гориво, повишена производителност и подобрена стабилност. Ключовите елементи включват преден спойлер, който намалява предната повдигаща сила, заден спойлер на багажника и особено аеродинамична кабина. Legend е първият автомобил в света, който има напълно изравнени странични стъкла, където се срещат с B-колоните. Обикновено между страничното стъкло и B-колоната има празнина от около 5 mm, но при Legend водачът на прозореца е върху стъклото вместо върху рамката на прозореца, което е позволило разликата да бъде елиминирана. Това означава, че има една непрекъсната, непрекъсната равнина, минаваща по протежение на предния страничен прозорец, през B-колоната и по целия път до задния ръб на задния страничен прозорец. Ползата е допълнително намаляване на шума от вятъра и още по-чисто, Други характеристики, които допринасят за аеродинамичната ефективност, са капак на двигателя и допълнителни капаци на пода, които изглаждат въздушния поток под автомобила, докато заден дифузьор помага за охлаждането на задния мост и намалява силата на повдигане на задната част. За да намали нивата на шума от вятъра, да подобри външния вид и да подобри видимостта на пътниците, Legend също така включва шарнири на чистачките на предното стъкло и рамена на чистачките, които са скрити под задния ръб на капака. NVH контрамерки Елиминирането на нежелания шум, вибрации и грубост (NVH) беше от първостепенно значение за инженерите по разработката. На практика всичко, което би могло да бъде източник на тези черти, беше научно прегледано и модифицирано по време на фазите на планиране и прототип. Новата Legend драстично намалява затихването на високочестотния и средночестотния шум. Затихването на шума от пътя също е значително подобрено както при гладки, така и при неравни пътища. В стремежа за намаляване на теглото леките материали са използвани навсякъде, където е възможно в звукопоглъщащия пакет, включително леки звукоизолатори вместо традиционните по-тежки материали. По-специално, акустичен материал с висока производителност замества отделните абсорбиращи и отразяващи слоеве и предлага по-добра акустика в кабината, като поглъща, вместо да отразява генерирания в кабината шум. Основни противодействия на NVH: Задвижване: Система за монтиране на двигателя с електрическо управление, включително хидравлична долна опора на трансмисията Изпускателен шумозаглушител с променлив обем Външен изолатор на капака и таблото Капак и капак на двигателя Тяло: Акустична облицовка на покрива и задно вътрешно крило Акустичен преден и заден вътрешен изолатор на крилото с високочестотни амортизиращи материали Подова настилка: Лек подов изолатор Подово покритие Подрамки: Плаващи предни и задни подрамки с четири монтажни точки Интериор: Активно шумопотискане Леки податливи материали на арматурното табло Thinsulate изолация в избрани зони Обувка: Акустичен дизайн със странични, предни и капачни облицовки Активно шумопотискане Като допълнителна иновация, новият Legend разполага с Active Noise Cancellation (ANC), което е проектирано да намали драстично нискочестотния бумтящ шум от ауспуха в интериора. Системата използва два микрофона, единият разположен точно зад предната горна конзола, а другият точно пред модула на горните задни светлини, за да наблюдава честотите на задвижването от ниския клас, влизащи в кабината. Тази информация преминава към блока за активно шумопотискане, който от своя страна създава точно синхронизиран аудио сигнал с обратна фаза, който се изпраща към усилвател, който след това захранва високоговорителите на вратата и субуфера на аудио системата. В честотния диапазон под 100 Hz, ANC е способен на впечатляващото намаляване на нивото на шума с 10 dB. Особено предимство на системата е, че тя замества шумоизолиращия материал, който би добавил допълнителна тежест към автомобила. Допълнително потискане на шума се постига от специална система от клапани, разположена в изпускателната система. Балансирайки нуждата на двигателя от подходящо противоналягане на отработените газове при ниска скорост и свободен поток при висока скорост, клапанът се отваря, когато скоростта на двигателя достигне около 3500 об/мин, за да позволи на дебита да се увеличи от 130 на 150 литра в секунда. Това води до съвместимост между тих интериор, спортен ауспух и висока мощност. Висококачествена боя Боята на новата Legend се отличава с по-голям блясък и по-голяма дълбочина на цвета благодарение на нов процес на нанасяне, който прави по-голямо използване на боя на водна основа за по-малко емисии. След нанасянето на праймера за електроотлагане, втвърден при висока температура, за да се подобри корозионната издръжливост, се нанася само един слой грунд. Преди се нанасяше втори слой, за да се постигне необходимата гладкост, но сега единичният слой се шлайфа ръчно, за да се получи по-добро покритие. След като се нанесе основно покритие на водна основа, се нанасят два прозрачни лака (само един преди това), за да се осигури дълбочина и по-устойчиво на замърсяване и надраскване покритие. Безопасност Legend е оборудван с цялостен набор от най-новите технологии за подобряване на активната безопасност (избягване на злополуки) и пасивната безопасност (ефективност на безопасност при катастрофа). Функции като асистент за стабилност на превозното средство (VSA) с контрол на сцеплението, повишена гъвкавост при управление, SH-AWD и ABS подобряват способността за избягване на инциденти. HID ксенонови фарове за къси светлини и системата за активно предно осветление (AFS) допринасят за превъзходна видимост през нощта. Освен това клиентите на Legend могат да посочат адаптивен круиз контрол (ACC), който автоматично поддържа постоянна дистанция до превозно средство директно отпред, за по-спокойно, по-малко уморително шофиране, и спирачна система за смекчаване на сблъсък (CMBS). Тя следи разстоянието и скоростта на приближаване между Legend и колата директно пред него, предупреждава водача, когато има вероятност от сблъсък и помага за намаляване на удара, когато сблъсъкът стане неизбежен. Клиентите на Legends с десен волан също имат опция за система за подпомагане на движението в лентата (LKAS), която поддържа позицията на автомобила в лентата, като осигурява въртящ момент на волана, когато е необходимо, значително намалявайки умората на водача и помагайки за предотвратяване на инциденти. Ако сблъсъкът се окаже неизбежен, структурата на каросерията на Legend за Advanced Compatibility Engineering (ACE) е проектирана да осигури защитен пашкул за пътниците. Вътрешните странични завеси и двустепенните предни въздушни възглавници и тези в седалките работят заедно със сложни системи за обезопасяване, за да сведат до минимум нараняванията на пътниците при драстични удари. И Legend е оборудван с един от първите в света изскачащи капаци, активирани с пиротехника, за да се намалят нараняванията на пешеходци. Разширено инженерство за съвместимост (ACE) Структура на тялото Каросерийната структура на Advanced Compatibility Engineering (ACE) на новата Honda Legend е проектирана да осигури значително подобрена защита на пътниците при различни условия на катастрофа в реалния свят. Те могат да включват челен сблъсък между превозни средства с различна височина, тегло и конструкция на рамата. Структурата на каросерията ACE използва двигателното отделение за ефективно абсорбиране и разпръскване на енергията от сблъсък по време на сблъсък между превозни средства. Той разполага с нова структура на рамката, съставена от високоефективна абсорбираща енергия основна рамка, преграда (горна рамка), която абсорбира горната част от енергията на сблъсъка, и долен елемент, който помага за предотвратяване на неправилно центриране на рамките на участващите превозни средства. Този дизайн разпръсква силите на сблъсъка върху по-голяма челна площ, което подобрява абсорбцията на енергия от двигателното отделение, намалява вероятността от деформация на купето и води до подобрена защита на пътниците. В същото време структурата намалява вероятността от вертикално или странично несъответствие между Legend и структурите за безопасност на друго превозно средство. По време на челен сблъсък конвенционалната структура на каросерията обикновено концентрира натоварванията от удара през два пътя, преминаващи надлъжно през долната част на рамката. Предно монтираната полигонална основна рамка на ACE Body Structure е проектирана да предотвратява деформация на кабината чрез разпределяне на силите през множество основни пътища за носене на натоварване и далеч от купето. За да отговорят на изискванията за страничен удар, инженерите на Honda са увеличили страничната част на рамката и са избрали различни спецификации на материала, за да осигурят желаното ниво на твърдост и здравина за критичните зони, без да добавят ненужно тегло. Изскачащият капак подобрява характеристиките за безопасност на пешеходците Honda очаква Legend да запише оценка от най-високо ниво в тестовете за пешеходци на Euro NCAP. Сред характеристиките му е един от първите в света изскачащи капаци, предназначен да смекчи удара на пешеходец, ударен от предната броня. Принципът зад системата е, че задният ръб на капака се повдига със 100 mm при активиране, което осигурява достатъчно пространство между капака и компонентите на двигателя, което значително смекчава нараняванията на главата. Акселерометрите, монтирани в предната броня, отчитат удар между бронята и долната част на краката на пешеходеца. В отговор електронен блок за управление активира пиротехнически задвижващ механизъм, който задейства бутало, за да повдигне капака нагоре. Сензорите за скорост на колелата гарантират, че активирането няма да се случи в случай на удар с ниска скорост, като например леко почукване на паркинг в супермаркет. Ефективността на активиране очевидно е решаващ елемент за ефективността на изскачащия аспиратор. При злополука, колкото по-малък е пешеходецът, толкова по-бързо главата му влиза в контакт с капака. Honda Legends се разгръща за по-малко от 30 милисекунди, което е по-малко от времето, необходимо за контакт на главата на средно високо 6-годишно дете. Legend също така разполага с енергопоглъщащи опори на предното крило, докато шарнирите на чистачките също са деформируеми. Изследванията показват, че функции като тези драстично подобряват шанса на пешеходеца да оцелее, ако бъде ударен от движещо се превозно средство. Система за активно предно осветление Legend е оборудван с ксенонови фарове за къси светлини с висок интензитет, за да осигури превъзходен светлинен модел, който е едновременно по-дълъг и по-широк от този на традиционните крушки, както и система за активно предно осветление (AFS). AFS осветява посоката на движение, а не посоката, в която е насочен автомобилът. Той позволява на левия блок за къси светлини да се завърти наляво, а на десния къси светлини да се завърти надясно, за да подобри осветеността по време на завиване или да освети пътно кръстовище. Това осигурява на водача предварително предупреждение за пешеходци, друг трафик или препятствия. Всяка светлина може да се завърти с до 20 градуса, като количеството се определя от скоростта на автомобила и волана. Системата използва следните компоненти: Сензор за ъгъл на завиване Сензор за скорост на автомобила Превключвател за заден ход (отменя AFS, когато колата е на заден ход) Контролен превключвател (изключва AFS по преценка на водача) Предупредителна лампа на арматурното табло (свети, когато AFS е изключен) Блокът за управление завърта модула на проектора за къси светлини на фаровете чрез редуктор и стъпков двигател AFS завърта левия или десния фар (не и двата заедно), когато са изпълнени следните условия: Ъгълът на завиване е над 12 градуса Скоростта на автомобила е 10 км/ч или по-висока Завъртането се отменя, когато скоростта падне до 5 км/ч LED осветление LED светлините се използват широко в Legend заради тяхната ефективност и скорост на активиране. Те включват интегрирани в огледалото мигачи, които вече са включени във всички нови модели на Honda. Всеки комплект задни светлини/спирачни светлини има набор от 28 светодиода. Задните светлини използват 14 светодиода, подредени като периметър на кръг, а стоповете използват допълнителни 14 светодиода. Когато се натиснат спирачките, всичките 28 светват, осветявайки цялата зона. Централната високо монтирана стоп светлина също използва светодиоди, както и задният фар за мъгла, който се намира в лайсната над областта на регистрационния номер. Усъвършенствани системи за подпомагане на шофирането Клиентите могат да изберат технологичен пакет, който включва адаптивен круиз контрол (ACC), който поддържа безопасно разстояние от превозно средство отпред, и спирачна система за смекчаване на сблъсъка (CMBS), която предвижда потенциални ситуации на сблъсък и реагира съответно. В допълнение, моделите с десен волан също включват системата за подпомагане на движението в лентата (LKAS) като част от пакета. Адаптивен круиз контрол (ACC) В допълнение към поддържането на зададена скорост, както при конвенционалния круиз контрол, ACC е в състояние автоматично да регулира разстоянието до превозно средство, което се движи отпред в същата лента, като по този начин намалява натоварването от шофиране по магистрала (или подобен път) и повишава комфорта на водача и безопасност. Той използва радар с милиметрови вълни, монтиран в предната решетка, за да разпознае присъствието и скоростта на автомобила отпред; честотната разлика между предаваната вълна и отразената вълна прави възможно изчисляването на точното разстояние и относителната скорост между превозните средства. Когато това разстояние падне под предварително определена стойност, системата незабавно намалява скоростта на автомобила чрез управление на газта и, ако е необходимо, чрез задействане на спирачките (чрез комуникация с VSA). В случаите, когато е необходимо по-бързо забавяне, като например внезапно спиране от автомобила отпред, системата ще предупреди водача с предупредителна светлина и зумер, за да го подкани да натисне спирачките. Ако превозното средство отпред смени лентата или разстоянието се увеличи отново, тогава системата увеличава скоростта на превозното средство до предварително определената стойност. ACC работи между 30-180 км/ч (или 20-110 мили/ч) и водачът може да увеличи скоростта на Legend чрез бутона ACC на волана на стъпки от 5 км/ч (или 2 мили/ч). Спирачна система за смекчаване на сблъсък (CMBS) Спирачната система за смекчаване на сблъсък (CMBS) е революционна технология за безопасност, която извежда технологията ACC на следващия, логичен етап, като предвижда ситуации на сблъсък и реагира по съответния начин. Когато скоростта на сближаване между Legend и автомобила отпред се увеличи до точка, в която има вероятност да възникне сблъсък, системата използва визуални и звукови предупреждения, за да подкани водача да предприеме превантивни действия. Ако въз основа на реакцията на водача системата определи, че вероятността от сблъсък е намаляла до приемливо ниво, системата CMBS ще се изключи. Ако обаче реакцията на водача не намали достатъчно риска от сблъсък, системата ще издаде вторично предупреждение, състоящо се от звукови, визуални и тактилни елементи, както и леко спиране, за да предупреди водача да предприеме действия. Ако скоростта на затваряне се увеличи толкова много, че сблъсъкът стане неизбежен, CMBS може да инициира рязко спиране, за да намали скоростта на автомобила, а E-обтегачът може да опъне водача и пътника отпред. Първи етап: Когато има риск от сблъсък с превозното средство отпред или ако разстоянието между превозните средства е паднало под предварително зададеното ниво, прозвучава зумер и на мултиинформационния дисплей се появява думата „СПИРАЧКА“. Втори етап: Ако разстоянието между двете превозни средства продължи да намалява, CMBS прилага леко спиране и E-обтегачът на водача активира електрически мотор, който леко прибира предпазния колан два или три пъти, предоставяйки на водача тактилно предупреждение. Зумерът звучи отново и думата „СПИРАЧКА“ се появява отново на мултиинформационния дисплей. Трети етап: Ако след издаване на първични и вторични предупреждения системата определи, че сблъсъкът е неизбежен, E-обтегачът прибира предпазните колани на водача и пътника отпред с достатъчна сила, за да компенсира отпуснатия колан или широките дрехи и активира спирачките силно, за да намалете скоростта на удара и смекчете ефектите от сблъсъка върху легендата и пътниците в нея. Системата CMBS функционира само когато Legend се движи с над 15 km/h и когато разликата в скоростта между Legend и колата директно отпред е 15 km/h или повече. Може да се изключи чрез натискане на превключвател, разположен отстрани на арматурното табло. Система за поддържане на лентата (LKAS) Вече видян при най-новата Honda Accord, LKAS поддържа позицията на автомобила в неговата лента, като осигурява въртящ момент на волана, когато е необходимо, като значително намалява умората на водача и помага за предотвратяване на инциденти. Системата идентифицира границите на лентата на превозното средство чрез обработка на изображения от C-MOS камера, монтирана зад предното стъкло. След това изчислява оптималния въртящ момент на кормилното управление комбинация от човешко участие (минимум 20 процента) и подпомагания въртящ момент на кормилното управление (максимум 80 процента), за да задържи автомобила в центъра на лентата. Ще се издаде непрекъснат звуков сигнал, когато превозното средство е на път да пресече маркировката на платното. LKAS работи, когато са изпълнени следните условия: На пътища с маркировка за лява и дясна граница на платното (където маркировката е ясна и видима) По магистрали или пътища, които са еквивалентни на магистрали (с изключение на остри завои) При скорости на автомобила между 45 и 112 mph Шофьорът трябва да поддържа контакт с волана, ако системата не успее да разпознае въвеждането на водача кормилното управление, то се самоизключва Страничните мигачи не са активирани Въртящият момент, генериран от водача, не показва предстояща маневра за смяна на лентата Работи само на завои с радиус по-малък от 230 метра (при 80 км/ч); ИНТЕРИОР Луксозен кокпит, проектиран за динамично шофиране Седалки с перфорирана кожа Предни седалки с 8-посочна електрическа настройка, включително лумбална опора с електрическо регулиране Двузонова, двурежимна автоматична климатична система Мултиинформационен дисплей позволява достъп до множество електронни функции и персонализирани настройки на функциите Сателитна навигационна система с гласово разпознаване и RDS-TMS информация за трафика Паркинг камера за задно виждане Bluetooth хендсфри активиран BOSE® съраунд звукова система с 10 високоговорителя и CD чейнджър за 6 диска Interface Dial осигурява бърз, интуитивен достъп до навигация, аудио, климатичен контрол и други функции Електрически люк на покрива с накланяне, автоматично отваряне/затваряне, автоматично обръщане и изключване с ключ Интериорът на Legend съчетава елегантен лукс и изчистен, ефективен дизайн, за да създаде среда в унисон с ясно дефинирания спортен характер на автомобила. В същото време широкият набор от модерни технологии е проектиран да бъде лесен за използване и интуитивен за работа. Внимателното интегриране гарантира, че добавя към комфорта на водача, контрола и разбирането на ситуацията на шофиране, и никога не я отнема. Качеството на материалите, прилягането и покритието са получили изключително внимание. Стилните и силно поддържащи седалки с перфорирана кожа са проектирани да осигурят спортно, но изискано изживяване при шофиране. Мекото на допир разпределително устройство е проектирано за положително, удовлетворяващо усещане. Облицовката от кленово дърво се простира през арматурното табло, докато централната конзола, в която се помещават бутоните за управление на климата, аудиото и навигацията, има сатенирано метално покритие за чист, технокрадски вид. Монтиран високо в центъра на арматурното табло в рамките на лесна видимост е големият ярък дисплей на навигационната система. Основната апаратура е лесна за четене аналогова, допълнена с цифрови и графични дисплеи. Всички важни органи за управление са лесно достъпни за водача. Тези, които се използват най-често, включително аудио, круиз контрол, гласово активиране, сателитна навигация, мултиинформационен дисплей и където са монтирани, ACC, CMBS и LKAS, имат контроли, разположени на кожения волан. Органите за управление на аудио системата са на горната лява спица, докато бутоните за круиз контрол са на горната дясна спица. Долната лява спица е запазена за управление на навигационната система, включително бутон за натискане, който активира гласов контрол на навигационната система, както и много функции за управление на климатика и аудио система. Също така отляво, между спиците, има контроли за активиране на Bluetooth, докато отдясно между спиците има контроли за мулти-информационния дисплей. Скрит извън полезрението, но в обхват на върха на пръста, е двойката лостчета, които превключват на по-висока и по-ниска предавки на трансмисията, когато е в ръчен режим. При моделите, оборудвани с адаптивен круиз контрол, спирачна система за смекчаване на сблъсък и система за подпомагане на движението в лентата, контролите са разположени на горната и долната дясна спица. Мултиинформационен дисплей Високофункционалното арматурно табло също предоставя важна информация за автомобила чрез LCD мултиинформационен дисплей, разположен в долната страна на скоростомера. Органите за управление, разположени на позиция 4 часа на главината на волана, позволяват на водача да превключва на дисплея през множество екрани с информация, включително пробег на превозното средство, пробег при пътуване, моментна и средна икономия на гориво, пробег, средна скорост, изминало време, външна температура, състояние на предпазния колан (включително на задните седалки) разпределение на въртящия момент (свързано с работата на SH-AWD) и, където е монтиран, състояние на ACC и CMBS. Ако възникне повреда в автомобила, се появява и предупредителна информация. Интерфейсен циферблат Повечето от често използваните електронни функции имат специални контроли, разположени на арматурното табло или на волана. Възможен е и гласов контрол на навигацията, климатичния контрол, аудио и комуникационните функции. Друг бърз и интуитивен начин за управление се осигурява от циферблата за интерфейс, който е разположен под контролите за климата и аудиото на централната конзола. Той се върти и люлее като джойстик, за да изберете от поредица от функционални менюта, показани на навигационния екран. Едно натискане на контролера избира маркирания елемент. Функциите, контролирани от интерфейсния диск, включват: аудио Сателитна навигация (включително дисплей с компас) Контрол на климата Други елементи включват календар, калкулатор и разход на гориво и бордови компютри. Камера за задно виждане Заден ход е особено прост в Legend. Страничните огледала могат да бъдат настроени да се накланят автоматично надолу, когато е включен заден ход, но в допълнение е осигурена камера за обратно виждане. Разположена в лайсната над задната регистрационна табела, тя осигурява изглед към зоната точно зад Legend на 138 градуса по ширина и 91 градуса по вертикала. Изображението се показва на екрана на сателитната навигация. Сателитна навигация Базираната на DVD сателитна навигационна система с 8-инчов екран разполага с RDS-TMS. Това показва на екрана актуална информация за трафика, когато е налична, и начертава алтернативни маршрути около задръстванията. Допълнително удобство и по-безопасна работа по време на шофиране се осигуряват от управлението с гласово разпознаване (английски, немски и италиански, френски и испански ще бъдат добавени в близко бъдеще). Активирането става чрез бутона push-to-talk на волана; команда като 'home' ще подкани системата да начертае най-добрия маршрут до къщата на шофьора. По същия начин, за най-близкия ресторант или бензиностанция, водачът просто заявява своето изискване и системата намира най-близкото местоположение и осигурява навигация до него. Освен това могат да се използват гласови команди за управление на функциите за аудио и климатичен контрол (достъп чрез същия бутон, монтиран на волана). Legend също така е снабден с Bluetooth безжичен интерфейс за мобилен телефон, позволяващ по-нататъшна работа със свободни ръце, с бутони на волана за управление на работата. Серия от високоговорители и микрофони, инсталирани в колата, могат да се свържат с всяко комуникационно устройство с Bluetooth, което позволява безопасно провеждане на разговори по време на шофиране. Здраво поддържащи кожени седалки с пълно електрорегулиране Философията на спортния лукс на новия Legend изисква пътнически седалки, които могат да съчетаят комфорта при дълго пътуване със сигурна странична опора, като се има предвид потенциалът за завиване, предоставен от усъвършенстваната система SH-AWD. В резултат на това предните седалки са по-високи и по-широки, отколкото в миналото, което също им позволява да поемат широка гама от размери на пътниците. Възглавниците на седалките използват специална уретанова подложка с висока амортизация, съчетана с нов по-широк S-пружинен дизайн за по-добра опора. Тези функции работят заедно, за да намалят количеството вибрации на пътя и двигателя, предавани на пътника. И двете предни седалки имат лукса на 8-посочно регулиране, включително механизъм за лумбална опора, чиято гладка, шарнирна форма съответства на гръбначното изкривяване на човека, за да осигури солидна опора за торса и таза. Предните седалки с активна вентилация, които пропускат нежна струя охлаждащ въздух чрез вградени вентилатори - за по-голям комфорт, се предлагат като опция. В зоната на задната седалка, външните позиции за сядане са внимателно проектирани, заедно със странични опори, за да комбинират луксозен комфорт при дълги пътувания със солидна странична опора. Предните подглавници се регулират по височина и наклон. Трите облегалки за глава отзад имат функция за дистанционно прибиране, която позволява на водача да ги свали с едно натискане на бутон в горната конзола за по-добра видимост назад, когато няма пътници на задната седалка. При превоз на пътници отзад облегалките за глава могат да се активират ръчно. За по-голям комфорт на пътниците в слънчеви дни, Legend има сенник на задното стъкло с електрозадвижване (контролът е в конзолата над главата), плюс сенници с ръчно управление за всяко задно странично стъкло, прибрани във вратите. Педалът на газта (в стил „орган“) е с долна ротация - от пода, за да осигури линейно усещане и естествено движение. Осигурена е и голяма опора за крака отляво на спирачния педал. Вътрешно удобство Интериорът на Legend предлага много места за съхранение и удобни функции. Предният централен подлакътник има уникален двоен капак, който позволява подплатеният подлакътник да се използва от едната страна, докато капакът от другата страна е отворен. Комбинираната горна част на подлакътника може също да се повдигне, за да се осигури достъп до голямо долно отделение за съхранение. Предният двоен държач за чаши има регулируема долна табла, която му позволява да побира широка гама от размери контейнери. Голямото отделение за ръкавици (жабката в таблото) разполага с отделна кутия за документи (горе в нея), която освобождава място за съхранение в основното отделение. В областта на задната седалка задният сгъваем подлакътник има подплатена горна част. Издърпваща се двойна поставка за чаша е вградена в задния подлакътник. Универсалност при пренасяне на товари Legend има щедро оразмерен багажник от 452 литра, който е напълно завършен, като всички кабели са скрити, а високоговорителите на задния рафт и навигационното устройство са напълно защитени. Акустичните свойства на багажника и трите високоговорителя на задната палуба са проектирани заедно, за да създадат възможно най-доброто звуково представяне от аудиосистемата Honda/BOSE®. За да се осигури място за по-дълги предмети, е осигурен заключващ се проход на багажника. Мрежа от точки за закрепване помагат да се държат елементите на сигурно място. Резервната гума се намира под сгъваем капак в пода на багажника. За по-изчистен външен вид и за да се избегне повреда на багажа, алуминиевият капак на багажника се поддържа от напълно скрити шарнирни механизми. Може да се отвори чрез дистанционно освобождаване, монтирано на панела на вратата на водача, чрез издърпване на външното освобождаване на капака или с ръчно освобождаване, достъпно през заключващия проход на багажника. Има и аварийно отварящо устройство, разположено вътре, близо до резето. Слънчева сензорна, двузонова, двурежимна автоматична климатична система Legend е оборудван с двузонова автоматична климатична система, която позволява на водача и пътника до него да задават температурни режими според индивидуалните си предпочитания. Големи, лесни за използване системни контроли са разположени лесно достъпни, точно под централните вентилационни отвори на арматурното табло. Системата може да се управлява и с глас, а някои рядко необходими персонализирани настройки също могат да бъдат достъпни чрез интерфейсния диск. Контролната логика на системата е проектирана да осигурява гладка работа с фини промени във въздушния поток. Чифт големи, регулируеми вентилационни отвори в задната част на централната конзола поддържат комфорта на задните седалки. Информацията от соларен сензор, разположен в горната част на арматурното табло, се използва за регулиране на температурата и въздушния поток от една страна на друга, както е необходимо, за да се компенсира асиметричното слънчево нагряване. С помощта на навигационния екран и колелото за интерфейс, температурата на въздуха, протичащ през горните вентилационни отвори, може да се регулира фино спрямо тази на въздуха, протичащ от вентилационните отвори на краката. Вътрешно осветление Погрижено е да се осигури цялостно осветление на кабината, което едновременно осигурява яснота и допринася за спокойната атмосфера. Аналоговите инструменти са с LED подсветка, с висококонтрастни маркировки и приглушен син акцент. Прогресивното самоосветяване придава на автомобила усещане за „приветствие“: когато вратата се отвори за първи път, осветлението на инструментите оживява и след това светва прогресивно до 100 процента, когато се включи запалването. След това осветените стрелки на инструментите и светлините на сигнализаторите оживяват, което показва, че колата е готова за движение. В края на пътуването осветлението на инструментите намалява постепенно. Всички вътрешни превключватели са осветени, за да бъдат лесни за намиране през нощта, включително тези на четирите врати и волана. В допълнение към предните и задните горни вътрешни светлини и светлините на картата, Legend също има допълнение от ниско ниво на вътрешно осветление на кабината. Синьо предно и задно слабо но фокъсирано осветление от тавана осветява предната централна конзола и задния падащ подлакътник. Предните гнезда за краката също имат ниско ниво на околно осветление, което се осветява значително, когато вратите се отворят. При отключване на автомобила отвън в тъмни пространства, или нощем, вънчните дръжки на вратите се осветяват допълнително от вградени в тях диоди. Зоните на предните и задните вътрешни дръжки на вратите също са осветени, за да бъдат лесни за намиране, а отделенията за съхранение на предните врати, жабката и отделението за предните подлакътници са вътрешно осветени. И четирите врати имат допълнителни светлини, които светят, когато вратите са отворени. Вътрешните светлини на Legend разполагат с „театрално затъмняване“, което може да бъде зададено от водача на всяка от няколко нива чрез мултиинформационния дисплей. Багажникът има вътрешно осветление, докато капакът на багажника има осветление, което осветява бронята и областта на прага при отваряне на капака. Първокласна съраунд звукова система Honda/BOSE® с 10 високоговорителя Legend е снабден със сложна аудио система BOSE®, която осигурява на водача и пътниците ново ниво на аудио удоволствие. Създадена специално за Legend, системата с 10 високоговорителя осигурява съраунд звук до всички места за сядане. Чейнджърът за 6 диска в таблото може да възпроизвежда DVD-Audio, CD и MP3 медии. За да подобри качеството на звука при възпроизвеждане на компактдискове, системата включва Centerpoint логика, която създава симулиран съраунд звук от двата канала на CD данни. Друга функция, Audiopilot, следи нивата на шума в кабината, използвайки същия микрофон, използван за системата за активно шумопотискане (ANC). След това автоматично регулира изхода на аудио системата, за да компенсира. Centerpoint, Audiopilot, баланс, фейдър и други функции могат да бъдат достъпни чрез интерфейсния диск. Органите за управление на ключовите функции на аудиосистемата са разположени на пръстите на волана. Избраните функции на аудиосистемата могат да се изпълняват и чрез гласова команда. Системата от високоговорители се състои от чифт предни и чифт 17 см високоговорители на задната врата, високоговорител в центъра на арматурното табло, чифт предни и чифт задни високоговорители за високи честоти и субуфер, монтиран под задния рафт. ЗАДВИЖВАНЕ 3,5-литров SOHC VTEC V6 произвежда 295 к.с. (217 kW) при 6200 об/мин и максимален въртящ момент от 351 Nm 60-градусов V-ъгъл за присъщо гладка работа Съотношение на компресия 11.0:1 Електронно управление на газта с технология Drive-by-wire Двустепенен всмукателен колектор 5-степенна автоматична с последователна смяна, монтирани на волана лостчета за смяна на скоростите и контрол на степента на логика и контрол на задържането на превключването Един от най-мощните V6 двигатели в своя клас, 3,5-литровият, изцяло алуминиев 24-клапанов SOHC VTEC агрегат на Legend развива 295 к.с. (217 kW) при 6200 об/мин и 351 Nm въртящ момент при 5000 об/мин, за да осигури производителност без усилия. 0-62 мили/ч се постига за 7,3 секунди, докато максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч, но въпреки това успява да поддържа 11,9 (LKAS: 11,5) л/100 км при комбиниран цикъл. Компактният, напречно монтиран двигател има серия от усъвършенствани характеристики за висока ефективност и силни емисионни показатели, включително високо съотношение на компресия, VTEC (Електронно управление с променлива синхронизация и повдигане), двустепенен всмукателен колектор и изпускателни колектори, отлети директно в алуминиевия цилиндър глави за осигуряване на бързо изключване на светлината на каталитичния конвертор. Той е съчетан със стандартна 5-степенна автоматична трансмисия, която може да работи в напълно автоматичен режим или, алтернативно, водачът може да избира предавките ръчно, като използва лоста за смяна на скоростите в централната конзола или лостовете, разположени на волана. Електронно управление с променлива синхронизация и повдигане (VTEC) Двигателят разполага с познатата VTEC система на Honda, която контролира 12-те всмукателни клапана, за да оптимизира както обемната ефективност, така и изгарянето на сместа гориво-въздух. Всяка двойка всмукателни клапани се обслужва от система с 3 кобилици, което означава, че при ниски обороти на двигателя, всеки клапан се управлява от собствена нискоскоростна гърбица, което позволява шахматно отваряне и повдигане на ниското повдигане и сравнително краткото време за отваряне осигуряват по-добро смесване в цилиндрите за подобрена скорост и стабилност на горене. При 4950 оборота в минута и незабележимо за водача системата за контрол на управлението на двигателя задейства отварянето на електрическа макара, която насочва масло под налягане към малки бутала в кобилиците. Тези бутала заключват заедно трите всмукателни кобилици, които след това следват единичен гърбичен лоб с голямо повдигане и дълга продължителност, за да осигурят най-добрата обемна ефективност. Висока компресия Високото съотношение на компресия от 11,0:1 допринася за високата производителност и помага да се направи това възможно е система с маслена струя, която пръска охлаждащо масло от долната страна на короните на буталата, за да поддържа температурите под контрол и да гарантира подобрена издръжливост срещу удари , разбира се, чрез сензор за детонация, който се връща към системата за управление на двигателя, която ще забави запалването, ако е необходимо. Двустепенен всмукателен колектор Всмукателният колектор с променлива дължина, който работи съвместно със системата VTEC, гарантира, че се поддържа оптимален ефект на всмукателния пробив, за да се осигури силен въртящ момент в целия работен диапазон на двигателя. При по-ниски обороти, затварянето на вътрешните дроселни клапи означава, че цилиндрите изтеглят въздух само от по-близката половина на вътрешната камера на колектора. Обемът и дължината на каналите са настроени за максимизиране на резонансния ефект, вълните на налягането се усилват, което значително увеличава пълненето на цилиндрите и въртящия момент, произведен от двигателя в долната част на диапазона на оборотите му. Тъй като ползите от резонансния ефект намаляват с увеличаване на скоростта на двигателя, дроселните клапи се отварят при 4000 оборота в минута, за да свържат двете половини на нагнетателната камера, увеличавайки нейния обем. Инерцията на масата въздух, който се втурва през всеки всмукателен канал, помага да се изтегли повече заряд, отколкото всеки цилиндър обикновено би погълнал, и значително подобрява пълненето на цилиндрите и въртящия момент, произведен от двигателя при по-високи обороти. Задвижване по кабел Системата за дроселна клапа (DBW) елиминира конвенционалния кабел на дросела. Чрез наблюдение на положението на педала, положението на дроселната клапа, скоростта на пътя, скоростта на двигателя и позицията на предавката, той постоянно регулира връзката между степента и скоростта на натиска върху педала за газта и отварянето на дросела във всеки даден момент за по-прецизен контрол, по-добра реакция и характеристики на линейно ускорение. За да се гарантира, че Legend потегля плавно и прогресивно от покой, системата има сравнително малко „усилване“ между педала и дроселната клапа. При по-високи скорости усилването се увеличава, за да осигури по-чувствително усещане за обратна връзка при изпреварване и изкачване по хълм. Управлението на автоматичната скоростна кутия и асистентът за стабилност на автомобила (VSA) с контрол на сцеплението са напълно интегрирани със системата DBW. Контрол на емисиите Въпреки увеличената мощност, новият двигател на Legend е значително по-чист. Основен принос за цялостната ефективност е 32-битовият RISC микропроцесор в модула за управление на задвижването, който повишава изчислителната мощност, за да подобри прецизността на искрата и подаването на гориво. Изключително бързото затопляне на каталитичния конвертор при стартиране на двигателя гарантира отлични емисионни характеристики. Това става възможно чрез монтирането на двата високоефективни първични конвертора с 600 клетки на квадратен инч директно към изпускателния отвор на всяка глава на цилиндъра и тъй като изпускателните колектори са отлети директно в цилиндровите глави от сплав, те са възможно най-близо до горивните камери. Резултатът е бързо нагряване. След това хидроформована колекторна тръба 2 в 1 отвежда отработените газове до единичен вторичен конвертор с 350 клетки на инч под пода на кабината. Прогресивна конструкция Блокът на двигателя се отличава с лека конструкция от лята под налягане алуминиева сплав. Тънкостенните, центробежно чугунени цилиндрови втулки спомагат за намаляване на общата дължина и тегло на блока и с грапавите си външни повърхности се свързват здраво с околния алуминий по време на производствения процес и подобряват преноса на топлина. Дизайнът на дълбоката пола на блока осигурява твърда опора на коляновия вал и минимизира шума и вибрациите. Високоякостните „напукани“ биели осигуряват значително намаляване на инерционната маса на движещите се части за повишена ефективност („напукани“ се отнася до производствения процес, при който биелите се изковават от едно цяло и след това краищата им към коляновия вал се отчупват, създавайки по-лек и по-здрав прът с идеално монтиран биелен лагер). Страничните "поли" на буталата са покрити с молибденов дисулфид, което редуцира триенето. Изпускателните колектори са отлети директно в цилиндровите глави от сплав, за да се намали теглото. Изработени от лят под налягане алуминий с ниска порьозност, тези леки компоненти подобряват цялостното опаковане, подобряват потока на отработените газове и позволяват оптималното позициониране на първичния близък каталитичен конвертор на всяка група цилиндри. Положителното уплътнение се осигурява от трислойно уплътнение на главата. Единичен ремък от арамидни влакна с намалена ширина задвижва разпределителните валове над главата (по един на група). Диаметърът на всмукателните клапани е 36 мм, а на изпускателните - 30 мм. Компактен, здрав дизайн Въпреки по-голямата мощност и подобрената ефективност, усъвършенстваният дизайн на двигателя означава, че той всъщност е с 36 mm по-тесен и с 61 mm по-къс от своя предшественик (съответно 691 срещу 655 mm и 529 срещу 468 mm). 60-градусовият V-ъгъл, твърд блок от алуминиева сплав и кован колянов вал, заедно с твърд маслен картер от лята алуминиева сплав, също означават, че новият двигател на Legend е изключително гладък. Стандартен 5-степенен автоматик с ръчен режим Стандартната 5-степенна автоматична скоростна кутия разполага с голямо разнообразие от съотношения, за да предложи извънредно максимално ускорение и да осигури спокойно и икономично пътуване. Задоволителното и бързо реагиращо изживяване при шофиране се осигурява от интелигентното програмиране на функциите Grade Logic Control и Shift Hold Control. Автоматичен режим Когато работи в автоматичен режим, трансмисията позволява на водача да избира между D (1-ва до 5-та предавка) или D3 (1-ва до 3-та предавка). Намаляването в режим "моторна спирачка" с двигателя може да се осигури лесно чрез превключване от D в положение D3, превключване на по-ниска предавка от 5-та, 4-та или 3-та предавка, в зависимост от скоростта на автомобила. Когато е в автоматичен режим, трансмисията включва усъвършенствана система за логически контрол на степента и контрол на задържането на предавката, като и двете работят за намаляване на „ловенето“ на предавките и ненужните промени. Логическият контрол на степента променя графика на смяната при пътуване нагоре или надолу, като намалява честотата на смяна и подобрява контрола на скоростта. Позицията на дросела, скоростта на автомобила и ускорението/забавянето се измерват непрекъснато, след което се сравняват с карта, съхранена в компютъра на трансмисията. След това системата за контрол на степента определя кога колата е на хълм; ако случаят е такъв, графикът за превключване се коригира, за да поддържа автоматично трансмисията на по-ниска предавка за по-добра мощност при изкачване или засилено спиране на двигателя при спускане. Shift Hold Control поддържа трансмисията в нейното текущо (по-ниско) съотношение, когато газта се освободи бързо и се задействат спирачките (като например при намаляване на скоростта, за да влезете в завой). Shift Hold Control оставя шасито необезпокоявано от прекомерно превключване на предавките по време на интензивно шофиране, като гарантира, че изобилната мощност е незабавно налична без превключване на по-ниска предавка, поддържа инерцията и позволява бързо ускорение от завоя. Ръчно управление с върха на пръста Трансмисията може да бъде превключена в ръчен режим чрез странично преместване на лоста за превключване на скоростите - вляво от позицията "Drive". След това смяната на предавките може да се извършва или чрез натискане или издърпване на скоростния лост ( + и - ), или с помощта на лостчетата, монтирани на волана. Цифров дисплей в лицето на тахометъра показва на коя предавка е трансмисията. За да подобри контрола и участието на водача, специалната логика на превключване в ръчен режим осигурява по-бързи и по-твърди превключвания, отколкото в напълно автоматичен режим. За да предпазят двигателя и задвижването от повреда, набор от превантивни функции са активни, когато трансмисията е в ръчен режим. Във второ, трето и четвърто логиката се променя и ECU на трансмисията прекъсва притока на гориво към двигателя, ако има възможност за превишаване на оборотите. В рядката ситуация, при която спирането на подаването на гориво само по себе си не е в състояние да предотврати превишаването на оборотите на двигателя (както може да се случи при стръмно спускане), скоростната кутия ще се промени, за да се предотврати повреда на двигателя. И накрая, при смяна на по-ниска, трансмисията няма да изпълни командвана от водача по-ниска предавка, която би изпратила двигателя отвъд червената линия на по-ниска предавка. Системата също така автоматично ще избере първа предавка, когато Legend спре, за да предотврати потегляне на висока предавка. Сътрудничество между автоматична скоростна кутия и задвижване по кабел Както скоростта, така и плавността на превключването са подобрени чрез сътрудничество между дроселната система задвижване по проводник и електронно контролираната автоматична скоростна кутия. Двигателят може да бъде дроселиран от системата за управление на двигателя по време на превключване на по-високи и по-ниски предавки, за по-бързо, безпроблемно превключване и елиминиране на шока при превключване. Супер управляемо задвижване на всички колела Новата Honda Legend е единствената кола в Европа, която разполага с платформа за задвижване на всички колела, която разпределя оптималното количество въртящ момент не само между предните и задните колела, но и между всяко задно колело. Super Handling All-Wheel Drive или накратко SH-AWD е друга новаторска нова система, която демонстрира репутацията на Honda за технологични иновации. Работейки заедно със системата за подпомагане на стабилността на автомобила (вижте раздела за шасито), SH-AWD отива по-далеч от конвенционалната система за задвижване на всички колела, като активно разпределя въртящия момент към всяко задно колело, за да осигури неутрално, точно управление и изключителна стабилност при завиване. Резултатът е водеща в класа прецизност в завоите, както и подобрено сцепление. Режимите на работа на системата са както следва: По време на движение по права линия и умерено завиване, до 70 процента от въртящия момент се предава на предните колела. При праволинейно ускорение с пълна газ, до 40 процента от мощността се изпраща към задната ос. При трудни завои до 70 процента от наличния въртящ момент отива към задните колела за подобрен баланс на шасито. До 100 процента от този въртящ момент може да се приложи към външното задно колело и това колело може да бъде превишено до пет процента от устройството за ускорение на системата, ако ситуацията го налага. Как SH-AWD помага за стабилността в завой? Прекомерното задвижване на външното задно колело, така че то да се върти по-бързо от средната скорост на двете предни колела, има ефект на подобряване на способността за завиване на автомобила. Мощността на двигателя се използва за „люлеене“ на автомобила по време на завой. Това означава, че изискванията към предните колела са намалени и в резултат на това всяко недозавиване (тенденцията на автомобила да се движи широко отпред) е сведено до минимум. Автомобилът остава балансиран и управляем. Освен това способността за завиване, създадена от ъгъла на завиване на предните гуми, комбиниран с допълнителния въртящ момент, осигурен от външната задна гума, означава, че натоварването е по-равномерно разпределено между предната и задната част и общото сцепление при завиване е увеличено. Конвенционалните системи са в допълнително неблагоприятно положение. За да се справят с висока изходна мощност, системите с предно или задно задвижване обикновено използват някакъв тип устройство с ограничено приплъзване, за да поддържат сцепление при захранване. Свързващият ефект на вътрешните и външните задвижващи колела в тези системи обаче се противопоставя на завиването. Това е фактор, който работи срещу предните колела, докато се опитват да завъртят колата. Конвенционалните системи за задвижване на всички колела имат подобен свързващ ефект между вътрешните и външните колела и предните и задните оси. Използвайки въртящия момент на задвижването, за да помогне действително да завърти автомобила, Legend е по-отзивчив, неутрален и предвидим, като същевременно предлага всички обичайни предимства на задвижването на четирите колела. Как работи системата SH-AWD? SH-AWD е напълно автоматизирана система за пълно задвижване на четирите колела, която не изисква участие на водача. Задвижването преминава от предната скоростна кутия към модул за прехвърляне на въртящия момент, закрепен директно към него, който от своя страна е свързан към олекотен композитен карданен вал, подсилен с въглеродни влакна, който пренася мощността към задния задвижващ модул. Задното задвижващо устройство съдържа три комплекта планетарни предавки и съединител. Въртящият момент преминава през първия комплект (ускорителното устройство) и след това към хипоидна предавка, която завърта изхода на 90 градуса, за да задвижи валовете на задния мост. Чифт директни електромагнитни съединители са разположени от двете страни на хипоидното зъбно колело и изпращат мощност към всяко задно колело. Когато се контролират в унисон, включването и изключването на тези съединители може да промени разпределението на въртящия момент отпред към задната в зависимост от ситуацията, задните колела получават между 30 и 70 процента от общата мощност на двигателя. Двата съединителя също могат да се управляват независимо, така че до 100 процента от въртящия момент на задната ос може да отиде само към едно задно колело. Соленоид контролира налягането, приложено към всеки съединител, което забавя слънчевата предавка в планетарна предавка, за да модулира въртящия момент, който се изпраща към съответното колело. По този начин съединителите могат да осигурят функция на диференциала с ограничено приплъзване. Обикновено устройството за ускорение, разположено пред задния задвижващ блок, предава въртящ момент назад при съотношение, много близко до едно към едно. Въпреки това, по време на завиване, неговият изходящ вал може да бъде накаран да се върти по-бързо от входния му вал. Това се постига с помощта на компактна планетарна предавка, която се управлява от хидравлични задвижващи механизми, управляващи пакети на съединителя. В праволинеен режим входящият вал е блокиран с носача на планетарната предавка и няма промяна на съотношението. По време на режим на завиване носачът е свързан с кутията и скоростта на изходния вал се увеличава до пет процента. По този начин задните колела могат да бъдат пренатоварени, за да се увеличи ефектът на управление. При забавяне по време на завиване, въртящият момент към външното задно колело се променя, за да се промени от насочен навътре към насочен навън момент, което спомага за стабилността на автомобила. Водачът може да види точно как работи системата благодарение на графики, съдържащи се в мултиинформационния дисплей, които показват разпределението на въртящия момент към всяко колело. Електронно управление Системата за управление SH-AWD е интегрирана с електронния блок за управление (ECU) на двигателя, както и с ECU на асистента за стабилност на автомобила. ECU на двигателя осигурява обороти на двигателя, налягане във всмукателния колектор и данни за предавателното отношение, докато VSA ECU предоставя данни за странично ускорение, скорост на отклонение, скорост на въртене на колелата и ъгъл на завиване. SH-AWD ECU следи състоянието на устройството за ускорение на системата и въртящия момент на десния и левия директен електромагнитен съединител. По време на ускорение, страничното ускорение и ъгълът на завиване се използват за задаване на разпределението на въртящия момент между дясното и лявото задно колело. В същото време тези данни се използват за управление на ускоряващото устройство. За да се гарантира, че количеството на предавания въртящ момент остава оптимизирано с натрупването на разстояние и износване, бобина осигурява обратна връзка, която ECU използва, за да регулира електрическия ток към електромагнитните съединители, като по този начин компенсира потенциалното износване на съединителя. ШАСИ Високи динамични възможности Широкото използване на алуминиеви компоненти намалява теглото без пружини Предно двойно окачване Задно многораменно окачване Кормилна рейка и пиньон с променливо захранване (EPS при опция с десен волан) Асистент за стабилност на автомобила за още по-голяма сигурност Вентилирани дискови спирачки отпред и отзад с ABS, EBD и Brake Assist Бързите реакции на управление, изключителният комфорт на возене и забавният за шофиране характер уместно описват шасито на Honda Legend. Силно здравата каросерия осигурява отлична платформа за независимото окачване на четирите колела, двойни напречни носачи отпред и многораменно окачване отзад. Компонентите на алуминиевото окачване отпред и отзад намаляват неподресореното тегло и позволяват по-гъвкаво и отзивчиво действие на окачването и по-последователно сцепление и управление по неравни пътища. Оптимизираната геометрия на окачването работи с електронно управлявания сервоусилвател на волана (електрически сервоусилвател на волана при моделите с десен волан) и системата за задвижване на всички колела Super Handling, за да осигури изключителен баланс на управление при почти всякакви условия на шофиране. Усещането за линейно завиване, равномерното возене и високото ниво на управляемост по всяко време водят до повишено усещане за прецизност и сигурност за водача и пътниците. Качеството на возене и изолацията на шума от пътя също бяха във фокуса на значителни инженерни усилия, така че дори с повишеното си спортно представяне, Legend остава тих и спокоен. Предно окачване с двойни носачи Предното окачване е тип двойни напречни носачи с голяма опора на подрамката и втулка за съответствие. В допълнение, амортисьорите разполагат с пружини за отскачане, които намаляват промените в отношението на шасито, за да осигурят равномерно пътуване по време на ускорение и завиване. Кормилният накрайник (или изправен), горното рамо, долното рамо и подрамата са изцяло от лек алуминий. Задно многораменно окачване Задното окачване е многораменно с нов уголемен монтаж на подрамката и по-дълъг дизайн на горната част на рамото. В резултат на това центърът на въртене е оптимизиран за по-добра реакция при завиване, стабилност в завой и контрол при екстремни условия. Геометрията също така се характеризира с линейни промени в пръстите и наклона по време на хода на окачването, докато подобрената твърдост на търкаляне също подобрява възможностите на Legend при завиване. Характеристиките против повдигане намаляват накланянето на тялото по време на спиране. Суровостта и шумът от пътя също са значително намалени, а комфортът на возене също е значително подобрен, благодарение на тези промени и новата втулка за съответствие. За контролните рамена и подрамката е използван лек алуминий. Компонентите също така са по-твърди, за да издържат на по-високите странични натоварвания, които създават SH-AWD, по-големите гуми и по-твърдата каросерия. Кормилна рейка и пиньон с променлив сервоусилвател Целите на кормилната система бяха да комбинира леко, но линейно усещане за управление при ниски скорости със стабилно усещане за управление при високи скорости. Устройството за подпомагане на управлението със сензор за скорост в Legend осигурява много линейно и директно усещане за управление, независимо от скоростта на автомобила. По-специално усещането за центриране е много прецизно и линейно, без забележима „мъртва точка“. Електрическата кормилна уредба се предлага като опция за моделите с десен волан. Асистент за стабилност на автомобила Legend е стандартно оборудван с асистента за стабилност на автомобила (VSA) на Honda. Тясно интегриран с SH-AWD, VSA е проектиран да помага на водача да поддържа контрол по време на завиване, ускорение и внезапни маневри чрез прилагане на спирачна сила към дясното или лявото колело, ако е необходимо, и управление на системите за въртящ момент на двигателя. На най-простото си ниво VSA има функция за контрол на сцеплението, чрез която открива приплъзване на колелата при ускорение и координира използването на спирачките и въртящия момент на двигателя, за да възстанови сцеплението. В ситуации, в които задвижваните колела са върху повърхности с различни нива на сцепление, като например частично мокра пътна настилка, системата прилага спирачно действие към колелото, което се плъзга, позволявайки на гумата с по-добро сцепление да движи автомобила. Освен това системата намалява мощността на двигателя, за да сведе до минимум буксуването на колелата. Чрез наблюдение на входа от поредица от сензори на превозното средство, VSA изчислява прогнозиран обхват на реакция на превозното средство, като същевременно постоянно наблюдава действителната реакция на превозното средство и контролните входове на водача. Ако действителната реакция е извън предвидения диапазон на реакция, както когато силите в завой надхвърлят характеристиките на гумите, VSA автоматично се намесва с коригиращи действия. В случай на презавиване (което може да доведе до завъртане), VSA прилага спирачка към външното колело, за да противодейства на склонността към завъртане. От друга страна, ако се открие недозавиване, VSA прилага спирачка към вътрешното колело и намалява мощността на двигателя, за да върне колата обратно към планирания курс. Светлинен индикатор мига на арматурното табло, докато системата активно подобрява стабилността на автомобила. Превключвател на пилотската кабина отстрани на арматурното табло е предвиден за деактивиране на VSA. Цялостно вентилирани дискови спирачки Отличната спирачна сила се осигурява от дискови спирачки по цялата дължина. 320-милиметровите вентилирани предни дискове разполагат с изключително здрави алуминиеви 4-бутални апарати. Задните дискове също са вентилирани, с диаметър 310 мм и управлявани от еднобутални алуминиеви апарати. Системата включва електронно разпределение на спирачното усилие (EBD), антиблокираща спирачна система и спирачен асистент. Последното помага на водачите да приложат пълно спирачно налягане в ситуация на избягване на инцидент. За да направи това, микропроцесорът непрекъснато анализира и „научава“ нормалните спирачни навици на водача, като следи както степента на приложеното налягане, така и общото налягане, което водачът обикновено прилага към спирачната система. Ако водачът внезапно натисне спирачките, Brake Assist довежда системата до пълно активиране на ABS, за да помогне за спиране на автомобила на възможно най-кратко разстояние. Той се активира само когато микропроцесорът открие, че са достигнати определени прагове за скорост и налягане на спирачния педал. Важно е, че Brake Assist помага на водача да постигне пълна спирачна ефективност при спешни случаи. Системата Brake Assist се деактивира, когато водачът отпусне натиска върху педала на спирачката. Джанти и гуми Legend е оборудван с 17 x 8J джанти от лята алуминиева сплав, обути с гуми 235/50 R17. 18-инчовите джанти и гуми са опционални артикули на дилъра. ПРИЛОЖЕНИЕ I Стандартното оборудване на новия Legend включва: Супер управляемо задвижване на всички колела ABS с EBD и спирачен асистент Асистент за стабилност на автомобила 5-степенна автоматична трансмисия с Grade Logic и Shift Hold Control Възможност за ръчно превключване чрез превключване на предавките или лостчета, монтирани на волана Камера за задно виждане Сателитна навигация с RDS-TMS информация за трафика и 8-инчов екран Круиз контрол Имобилайзер Аларма със сензор за наклон Автоматичен климатик с двойно управление Шибедах със затваряне с едно докосване Устройство за миене на фарове Чистачки със сензор за дъжд с променлива периодичност 17 цола лети джанти Автоматично затъмняване на шофьорското огледало за обратно виждане Автоматично затъмняване, отопляеми огледала (и двете асферични) с възможност за автоматично накланяне надолу по време на движение на заден ход Електрически отварящи устройства за багажника и капака на резервоара Водоразпръскващи странични прозорци Електрическо заключване на вратата и дистанционно влизане без ключ Електрически регулируеми предни седалки в 8 посоки, включително лумбално регулиране Дървено тапицирано арматурно табло Отопление на предните седалки Кожена тапицерия Нарежете космени килими Кожен волан и копче на скоростите Гнездо за аксесоари Термометър за външна температура Ел.стъкла Дистанционно сгъване на задната облегалка за глава Електрически сенник на задната седалка Задни странични сенници Сенници с осветени огледала Зелено тонирано стъкло Поставка за слънчеви очила * Предни и задни поставки за чаши Конзолен подлакътник и кутии за съхранение Джобове на предните врати Джобове на гърба на предната седалка Заден подлакътник преминава с ключ BOSE® съраунд звукова система с 6 CD автоматичен чейнджър, 10 високоговорителя и MP3/WMA плейър Мултиинформационен дисплей Bluetooth безжичен интерфейс за мобилен телефон Интерфейсен циферблат Дистанционни управления от волана, включително аудио, круиз контрол, сателитна навигация, гласово активиране, мулти-информационен дисплей и където има ACC, CMBS и LKAS Товарни куки за багажник Предни двустепенни въздушни възглавници и странични въздушни възглавници Въздушни възглавници завеси по цялата дължина Напомняния за предни и задни колани Обтегачи на предните предпазни колани и ограничители на натоварването, ISOFIX фитинги на задната седалка (2) Пиротехническа изскачаща качулка Сензор за катастрофа с електрическо отключване на вратата Облегалки за глава на предните седалки против камшичен удар Предни и задни фарове за мъгла High Intensity Discharge (HID) ксенонови фарове Система за активно предно осветление (AFS) Незадължителните елементи включват: Адаптивен круиз контрол (ACC) Спирачна система за смекчаване на сблъсък (CMBS) с Е-обтегачи Система за подпомагане на движението в лентата (LKAS) (само RHD) Седалки с активна вентилация Дървена обшивка за волан и накрайник за скорости СПЕЦИФИКАЦИЯ НА HONDA LEGEND ДВИГАТЕЛ 3.5 SOHC VTEC Цилиндри V6 Клапанен механизъм Електронно управление с променливо синхронизиране и повдигане на клапаните (VTEC) с 4 клапана на цилиндър, задвижван от ремък разпределителен вал над главата Диаметър x ход (mm) 89 x 93 Капацитет (cc) 3471 Съотношение на компресия 11,0:1 Макс. мощност kW/PS 217/ 295 при 6200 об/мин Макс. въртящ момент Nm 351при 5000 об/мин Горивна система Honda PGM-FI електронно впръскване на гориво Оценка на горивото Безоловен 95 Рон Строителство Блок и глава от алуминиева сплав с чугунени цилиндри Оформление Напречно монтирано, супер управляемо задвижване на всички колела (SH-AWD) Скоростна кутия 5-степенна автоматична трансмисия със секвенциална SportShift, лостчета за смяна на превключвателите и Grade Logic Control Предавателни числа 1-ва: 2,520 2-ра: 1,572 3-та: 1,071 4-та: 0,729 5-та: 0,604 Задна: 1,888 Главно:4,375 ОКАЧВАНЕ Предно Независими двойни носачи с винтови пружини, газови амортисьори с прогресивна технология на клапаните и стабилизираща щанга (диаметър 29,5 mm) Задно Независим мултилинк със спирални пружини, газови амортисьори с прогресивна технология на клапаните и стабилизираща щанга (диаметър 20 mm) КОРМИЛНО УПРАВЛЕНИЕ Тип предавка Рейка и зъбно колело с променливо захранване Обороти на волана - от крайно ляво, до крайно дясно 3.04 Кормилно съотношение 16.1:1 Диаметър на завиване (m) габаритен 12.2 / на предните колела 11.6 СПИРАЧКИ Отпред Вентилиран диск (320 мм) Отзад Вентилиран диск (310 мм) ДЖАНТИ И ГУМИ Колела 17 x 8 J сплав Гуми 235/50 R17 100W РАЗМЕРИ, ТЕГЛО, КАПАЦИТЕТ Обща дължина (mm) 4955 Обща ширина (mm) 1845 г Обща височина (mm) 1450 Междуосие (mm) 2800 Предна следа (mm) 1575 г Задна следа (mm) 1585 г Пътен просвет (мм) 145 Багажно пространство (VDA) (ltr) 452 Собствено тегло (кг) 1864-1882 г Макс. допустимо тегло (кг) 2310 Тегло на теглене (кг) Със спирачна система 1600 Без спирачки 750 Резервоар за гориво (литри) 73 ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ Макс. скорост (км/ч) 250 - електронно ограничена Ускоряване. 0-100 км/ч (сек) 7.3 РАЗХОД НА ГОРИВО (93/116/EC) LKAS л/100км Градски 17.0 / 16.5 Извънградско 8.9 / 8.6 Комбиниран 11.9 / 11.5 CO2 емисии g/km 282 / 273 Източник + снимки: https://hondanews.eu/eu/en/cars/media/pressreleases/34425/legend-2006 Инструкция за експлоатация: PDF - на руски, но е разбираема. 6.pdf
 19. 4 points
  Именно. Както казах, и двете коли бяха чисто нови. Значи, не мога да коментирам същите след 10-годишна експлоатация. Така, първата беше 1.4 i-vtec SE със L13Z4, втората 1.8 i-vtec Black Edition със R18Z4, и двете със 6-степенна ръчна ск.кутия. Предполагам знаеш, че това 1.4 е, да го наречем, търговски трик. Двигателят всъщност е 1300сс. Разликата във вървенето беше забележителна, все пак, едно са 100 коня, друго са 142 коня на едно и също купе. На 1.8 не се налагаше да изнкючвам климатика и еко режима за да изпреварвам екстремно, както на 1.3. Въпреки по-голямата кубатура и мощност, разходът на гориво беше еднакъв. Дори и да е имало някаква разлика, то тя беше незабележима. Фейслифта на 9-ката започва 2015-а. Това беше една от причините съпругата ми да смени нЕмощната L13-ka c R18-ka. Беше Април 2015-а и шоурума на дилъра вече имаше 9-ки фейс. Black Edition-а беше модел 2014-а, т.е. прифейс, залежала, непродадена бройка. Дилърът ни я предложи на безлихвен кредит и свали £3000 от цената. Предполагам знаеш, че i-vtec означава "Интелигентен v-tec". Значи, ECU-то се грижи водачът да получава това, което желае. При галене на педала, получаваш прилично икономичен автомобил. При агресивно каране работата на двг осигурява достатъчно (за мен) спортно усещане. Екстрите са такива, каквито си е избрал онзи, който я е купил нова. Към настоящия момент ти си този, който ще избира екстри, които желае, на цена, която е готов да даде. Няма да ги коментирам, само за протокола - първата 9-ка беше с обикновено "радио", с МР3, USB и AUX. Дилърът предложи мултимедия с навигация за скромните £2500 над цената. Отказахме, но някой друг може и да ги е дал. п.п. Преди 8г си купих настоящето CR-V за £3000. Беше на 11г и 80000 мили. Хвърлих едно око в автопродавалника - най-евтиното 11-годишно CR-V, бензин, автомат, на 80000 мили в момента е £9000. Тааа, тетака с цените.
 20. 4 points
  Стига с алабализмите. Има Европейска регулация по въпроса: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:120:0040:0048:EN:PDF "Regulation No 39 of the Economic Commission for Europe of the United Nations (UN/ECE) — Uniform provisions concerning the approval of vehicles with regard to the speedometer equipment including its installation", в която се определят като съответстващи спидометрите на колите от категория М (т.е. с 4 колела и за пътници), само ако отговарят на следната зависимост: 0 ≤ (V1– V2) ≤ 0,1 V2 + 4 km/h; където V1 е скоростта по табло, а V2 е реалната. Ако не отговаря - колата (или модела) не получава одобрение. Обърнете внимание, че V1 трябва да е винаги по-голяма от V2, за да се изпълни неравенството. т.е спидометъра винаги трябва да показва повече. Поздрави и успех с размера на гумите!
 21. 4 points
  Крива жена и крива ламарина, само чукане ги оправя!
 22. 4 points
 23. 4 points
  Oригинални филтри за автоматична скоростна кутия. Номер: 25430-PLR-003 Цена: 68 лв.
 24. 4 points
  Не пишеш с какъв пробег е колата, но след като така или иначе е неизвестно как е поддържана, аз бих започнал със следното за профилактика и спокойствие: - Пълна компютърна диагностика с подходящия професионален софтуер - Смяна на масло двигател и филтри - това ясно - Смяна на масло автомат (оригинално) - Почистване на дросел, IACV и адаптация на оборотите на празен ход - Смяна на свещи (оригинални) - Реглаж на клапани и смяна на гарнитурата на капака на клапаните (оригинална) - Преглед на спирачната система и смяна на спирачната течност - Евентуално преглед и смяна на други флуиди.
 25. 4 points
 26. 4 points
  Винаги съм се чудил, защо гумаджиите се приема, че имат компетентност по въпроса с гумите, извън това, колко лесно/трудно се балансират дадени гуми. Просто нямат поглед, няма как да имат. Дори и някой да е много "буден" и да събира мнения на клиенти за дадена гума (което много вероятно, че не правят) ще ти кажат, че корморан е топ гума и хората са много доволни. Та има много по надеждни източници за информация относно гумите. https://www.youtube.com/@tyrereviews/videos Този ютюбър например прави тестове на гуми, и поне твърди, че полага доста усилия да е обективен (например, тества на сляпо - не знае към момента да шофирането, коя точно гума е монтирана), бих имал много повече доверие на него, отколкото на една жена в квартала казала или случаен гумаджия
 27. 4 points
 28. 4 points
  @Митко Йотов note говори за 1G, а не за ZZ двигател. 1G не е маслояд! @note 1G e много здрав двигател и надали ще направиш нещо с каквато и да е масло, стига да е двигателно и да го има в картера. Вярно е, че първият вариант от 1990-та е по надежден от твоя (1999-та), но не е болка за умиране. Важното е да си гледаш хлабината на клапаните щом си на газ, горивната смес на пропан-бутан и да си сменяш ангренажния ремък и свещите навреме. Нищо повече. Все пак по темата. xW/40 А3 си е перфектно. Може и С3, все пак си на пропан-бутан (нали това имаш предвид под газ, а не метан?). xW/30 също става, макар че за лято и по-голямо натоварване, по добре 40 (знам, че в този форум това е вискозитет табу, но все пак, става въпрос за TOYOTA, или Lexus... ). Относно числото х – може 0, може 5, може 10, може и повече . Тук подводния камък е единствено ремъчното задвижване на маслената помпа, затова, ако се стартира при много ниска температура - 0, или 5. Това е. На лично ще ти пусна марка обикновено масло, без полиолефини, без полиолестери, без полиалкалинглигол и т.н., за да не разпалвам празни дискусии. Иначе почти всичко 0-5/30-40 ще ти свърши работа, особено при смяна на 5000 км.
 29. 4 points
  @note Имаш голям избор на масла с този двигател. Остава въпросът - скъпо масло ли предпочиташ, или по-бюджетно. От по-скъпите варианти много добре ще ти пасне Ravenol SSO 0W-30, а от бюджертните, но доказано здрави масла - Shell Helix Ultra 5W-30. С този работен интервал няма да имаш никакви проблеми. @Rakeem Ако питаш за наличностите в ato24.de, изчерпани са и се чака доставка в момента. Всяка година става така. Най-късно до края на март ще доставят.
 30. 4 points
  Едни са тук за да се възползват, други - за да са полезни. Всеки според потребностите и мирогледа си. Има и такива които вече не карат Хонда, но още са тук. Има такива които още не карат Хонда, но вече са тук. В момента който пиша това онлайн са 22-ма регистрирани потребители и 389 нерегистрирани! Марката става все по-популярна. Не е като преди години, когато синковеца ми викаше: Ей, тате - друга Хонда. Жалко е за напусналите знаещи, но и за това има предпоставки, а и си е личен избор. Но да не бъдем толко меркантилни - инфо има и на други места. Всяка общност се развива по естествен път - насила хубост не става! А човешкият фактор и интелектуалното му ниво винаги е бил от значение. Има 3 вида хора: Такива които обсъждат идеи Такива които обсъждат събития Такива които обсъждат личности Развитието се гради само от първите.
 31. 4 points
  Смяна на спукана тръба на EGR Ето и дано помогна на някого: http://www.planete-honda.com/cr-v-3/odeur-gaz-echappement-dans-habitacle-et-bruit-de-souffle-dans-moteur/60/ И няколко снимки още Honda CR-V 4 gen. 2014 2.2 i-dtec Отне ми 3 часа демонтаж
 32. 4 points
  Ъпдейт: Смених лява (къса) полуоска. Вибрациите при скорост над 120км/ч изчезнаха, но тези от 100 до 120 останаха (не толкова чувствителни, колкото бяха със старата полуоска). Сега мисля, че е ред на накрайници и шарнири, защото излгежда решението на проблема ще е проба - грешка. Ще пиша като сменя и тях какви са резултатите. Приятен ден на всички!
 33. 4 points
  Здравейте, От вече 3 месеца притежавам Сивик 8 и поне на мен ми писна да гледам бутоните до скоростия лост празни. За това се заех със задачата да ги запълня, поне единия за момента, а за втория в бъдеще ще го използвам за АУХ изход от радиото. Та какво направих накратко: Изберете си от магазина зарядно тип запалка, като за предпочитане се спрете на такава, която поддържа до 2А на зареждане. Изкарайте платката и ЮСБ портовете от корпуса на зарядното. Снимка 1: За втория компонент за жалост не всеки ще има достъп. Тъй като имам 3Д принтер успях да си разпечатам бутони като на един от тях проектирах да има отвор с размери на зарядното. Може да използвате и оригиналните бутони, но аз реших да си ги запазя като резевни. Ако някой желае нови бутони мога да му разпечатам ! Снимка 2: Поставете зарядното в бутона. Аз използвах топъл силикон за да го монтирам с идеята в бедеще ако реша по-лесно да правя корекции. Може и секундно лепило да се използва, но след това е по-трудно да се отлепи зарядното от бутона. Снимка 3: Идва ред на барчето в колата. Няма да изпадам в подробности как може да си го свалите. Има доста клипове в интернет как се прави това. Ето го изкарано. Снимка 4: Направете проверка дали принтираните бутони си пасват. При бяха перфектни и нямаше нужда от корекции. Снимка 5: От тук нататък ви остава да направите електрическата схема. Тя е много проста. Добавил съм и ключ за Вкл. и Изкл. на зарядно от предпазване на изтощаване на акумулатора. - Внимание Избрах ключ с дълги крачето, което в последствие се оказа кофти. Крачетата се забиваха в лоста на ръчната спирачка, което довете до тяхното скъсаване. - Изберете ключ с къси крака - Усетих се твърде късно, но също така може да добавите и предпазител до 2,5А, за да сте сигурни, че той първи ще гори преди главния на запалката Снимка 6: След като сте изградили ел.схема може да поставите и десния бутон. Снимка 7: Е ако всичко е точно е време да върнете барчето на мястото му в колата и да се радвате на новото си зарядно
 34. 3 points
  Колеги, отварям нова тема, каквато струва ми се няма във форума, а може да бъде много полезна. Идеята е да споделим лични впечатления от конкретни марки резервни части за Хондите ни, от които сме останали доволни или обратно. Собствениците на автомобили, с годините са натрупали известен опит с различните марки части. Като един от тях, наскоро направих едно интересно откритие (на база известни проучвания), а именно: Рейтингът на различните брандове авточасти може да бъде различен в зависимост от автомобилилите за които са предназначени. Веднага обяснявам - някои производители са фокусирани към осигуряване на части за европейски автомобили и само по задължение (към каталозите) предлагат части за азиатски (японски и корейски) коли, много често на неконкурентни цени и/или препакетирани от други производители. Например, срещал съм публикации, че в кутии на Lemforder за корейски марки, всъщност има CTR, но на двойно по-висока цена. В тази връзка, общоприетият рейтинг на авточасти, може да бъде различен специално за Honda. Затова предлагам, всеки който има желание и някакъв емпиричен опит да го сподели тук. Ето и моя неголям принос: Blue Print - отлични маслени, въздушни и поленови филтри. Горивен не съм пробвал. Мнения? Ashika - веднъж взех маслен филтър - не изглеждаше зле, но се оказа, че единият от приложените О-пръстени не е точен размер. Няма да повторя. Mahle - сложих такъв горивен филтър - изглежда супер. От дългогодишен опит с тази марка никога не съм имал оплаквания. INA - ролка за свободен ход за алтернатора - отлична, като всичко на INA, което съм виждал. Предложения за обсъждане на брандове, фокусирани и към азиатски автомобили: Blue Print, CTR, Kavo Parts, 555, Febest, Ashika, Delphi, Meyle и всякакви други ...
 35. 3 points
  Разхода е между 20-35 литра! Зависи как се настъпва! За проекта трябва да питам кума, защото той го прави! Колата я карам само лятото за кеф! Никога не съм си правил гонки в градски условия! Твърде стар съм за това!
 36. 3 points
  10/100 за 1800км през Европа. В Италия даже падна под 10, защото беще равно и на магистралата нямаше никой. Куфар на покрива, багажника пълен, 4 човека и пълен резервоар. 2000 оборота на 1300 и те така.
 37. 3 points
  Да докладвам: Имаме победител - @ceco_accord . Вчера намерих време да вкарам Акорда в бокса. Майсторът е син на Майстора, когото споменах в пост #1. Развиване и затягане на всички тампони по окачването. Освен това тампонът на скоростите пукаше при натиск със щанга. Вече 100-тина км чувам тишина. Няма скърцане, няма пукане. Обаче, така и не разбрахме, кой точно тампон скърцаше. Тааа, тетака.
 38. 3 points
  Аз съм в София. Винаги сам бил на отделни зимни/летни джанти със съответните гуми, но... ми просветна Едната кола е със всесезонни от 4-5 год вече, не помня колко. Първо с CrossClimate, сега с Goodyear Vector4S - няма проблеми, ако не се правиш на състезател, нито зиме нито лете. Другата е от 1 година и нещо с Bridgestone WeatherControl нещо-си, пак никакви проблеми. Като цяло, лятото са с едни -20% от представянето спрямо аналогични летни, зимата с -10% макс. Това е, всеки си прави сметката спрямо времето си, стила на каране и т.н. За мен това беше най-добрият избор който съм правил. Никога вече не бих се върнал на отделни летни и зимни гуми
 39. 3 points
  Лично за себе си отдавна съм избрал варианта отделни летни/зимни (комплект 4 броя). 1. Относно финансовата логика - за времето, за което ще изхабя 4 зимни и 4 летни, ще заминат два комплекта по 4 всесезонни. 2. При летните и зимните има голям избор и сред по-бюджетните варианти. При всесезонните или премиум или нищо. 3. Смяната и балансът два пъти годишно не ми пречат - така винаги имам проверени и добре балансирани гуми. Който не иска, купува комплект джанти и не се занимава. 4. В жегите всесезонните гуми не се държат оптимално. Обикновено лятото се кара повече и с висока скорост по магистралата. Там компромис не искам да правя. 5. Колите не се карат само от мен, а няма цена спокойствието, което дават хубавите зимни гуми (примерно на някоя непочистена рампа).
 40. 3 points
  Май отрких проблема. От стъпковият мотор. Гледах едно клипче в интернет, пръскам с WD-40 в отвора за стъпковия, после почуквам с една отверка и взе че стана. Преди това пробвах дали е от него като закрих част от товора с пръст и проблема изчезва. 2-ед.mp4
 41. 3 points
  @CARPERA Отделих цялата неделя за прочистването и смяната. Мисля че се получи добре. Пуснах подробен коментар в темата за обезвъздушаването на маркони. Надявам се да го одобри. При мен излезе някаква червена мътилка наподобяваща ръждив цвят. Интересно, че глътна една 5-литривка и две 1-литровки, а по каталог би трябвало да е 6,9л ПП: търсих и гугъл сервиз в Пловдив който може да го смени с машина, но нищо не намерих, а и така не пропуснах удоволствието сам да си ръчкам по колата. Истинското удовлетворение дойде при последната промивка, когато текна като първак
 42. 3 points
  Вероятно не са малко автомобилите с различен от оригиналния антифриз. Като допълнение към коментара на @JoroHondata мога да споделя моя опит за Accord VIII N22B1 /diesel/. 30л. дестилирана вода са достатъчни за 4 промивики. Системата по каталог побира малко под 7л., но при мен влязоха точно 7 Преди всяка смяна на дестилираната вода съм правил 10-тина км на 3к оборота /добре е и за DPF-a/ за да загрее добре мотора и да завърти антифриза из цялата система. При дизела по - бавно загрява на място. - Бутилка №1: Стария антифриз - цвят червен /ръжда/ Бутилка №2: Първа промивка - цвят червен Бутилка №3: Втора промивка - цвят розов Бутилка №4: Трета промивка - цвят мръсно бял /количеството е по - малко защото изпуснах пробката на радиатора/ Бутилка №5: Четвърта промивка - бистър цвят като "първак" както съм я налял. - Обезвъздушаването е по горе посочения начин с малката разлика, че се чака малко повече на място и се долива до MAX
 43. 3 points
  В едни други времена,далеч по достойни от днешната действителност: https://www.photomoments.bg/bg/post/hisaryas-pearl
 44. 3 points
  Добре дошъл в клубЪ! Не си уточнил за какъв двигател и купе говориш, ама то ще си излезе по нататък. 1. Аз наливам 5w30 Fuchs, като си го купувам от тук. Сменям маслото на 8к и доливам това, което ми остава от тубата на към 5к. Т.е. погорва малко, но колата е на почти 20г, а и аз си я тормозя. Двигателя работи тихо и съм доволен. Има тема във форума, през която можеш да си поръчваш масла директно от Германия - Тук 2. На моя автомат, опресняването си го правих сам на канал. Ползвах оригинално масло и смених филтъра също с оригинален (гледах клипчета на рязане, на някакви филтри и се отказах от афтърмаркет) . Всичко за към час със се кафета, лафове и т.н. Вече съм на 40к километра и се чудя дали да не опресня пак, въпреки че на щеката маслото си е чисто. 3. Като купувах моята, беше август, като тогава смених единия шарнир, защото някой скачал в канафка и беше съсипан. Мина зимата без да пипам нищо и веднага, след като сложих новите летни гуми, се наложи да сменя всичко по окачването, без амортисьорите. Просто не вървеше както трябва в пътя и като не ми се занимаваше да пробвам едно друго - смених всичко. Та съвета ми е - не пипай нищо. Покарай малко и то само ще си покаже. Или всичко на куп 4. За София не знам. Има тема обаче - тук. Вярвам, ще намериш необходимото. 5. Да, профилактиката е задължителна. Посочената тема в предната точка важи и за тази 6. Да, това е размера за 17-ки (аз съм с 225 и ми е добре). За протокола - стоковия размер за тази кола е 205/55/16 7. Да, може и по описания начин да си я опресниш с HONDA PSF-S . На доста хора, както и на мен, се е налагало да ремонтират и самата помпа, но това при положение, че почне да "свири". 8. В Бултрако, ако въобще се навият да ровят, ще имат информация само от официални сервизи на марката. Ако след гаранционния срок е обслужвана пак в официален сервиз може да имаш късмет. Има и различни сайтове , където се събира инфо от застрахователи примерно и там срещу заплащане може да се намерят данни за ПТП и реални километри на автомобила, но не съм запознат в конкретика. Като цяло, модела е непретенциозен и здрав, но годините си оказват влияние. Ако ще влиза в сервиз за обслужване, нека прегледат стартера и генератора. Спирачна течност и антифриз смених още първата седмица, без да ме интересува кога и с какво са подменяни преди това. Пепоръчително е, ако не познаваш предния собственик. Успех!
 45. 3 points
  Колега Аз преди няколко дни купих на една от колите летни Goodyear 195/65 R15 91H Effigrip Perf защото цената им е страхотна днес дойдоха. До сега беше с летни Континентал, карам с тях 70 000км от които 50 000 са градско а то износва най много но сега когато сложих зимните а летните отидоха в гаража ги премерих с шублера и протектора се оказа 3.7мм та затова отиват в коша а хич не ми се искаше защото тази гума на 7 години не показа и най малкият симптом на занижено качество. Контитата които исках пак да купя за тази кола в момента не са налични. Гласувам с две ръце за континентала, ще останеш супер доволен.
 46. 3 points
  Здравей, Провери EGR клапана и пътищата му. В миналото съм попадал на подобен проблем при Accord-ите. Ето една стара статия по въпроса - КЛИК Цитат от статията: "We’ll start with the four-cylinder Accord engines. While there have been some reports of problems with the Civic, problems with the Accord have been the most prevalent. Driveability complaints are more common than check engine lights on these models through the ‘90s. What you’ll be faced with is a stumble complaint, which is actually a misfire at part-throttle, that’s most prevalent on initial acceleration when the EGR valve is commanded to open. It feels almost like a bad wire and happens just when you’d expect a secondary ignition problem — part-load acceleration. The cause of the misfire is an excess of recycled exhaust gasses in one or more cylinders. The cause of this excess flow is actually plugged passages in the manifold leading to the other cylinders. When there is no flow to those cylinders, the remaining cylinders receive all the exhaust gasses, which cause the miss" Изключваш EGR-a и пробваш дали ще прекъсва пак. Подготви се, че ще ти хвърли код за грешка, която после ще трябва да изчистиш. Ако не прекъсва - имаш заподозрян виновник. Поздрави!
 47. 3 points
  РЕШЕНИЕ От нова аз. Намерих решение на проблема сад свързването на ELM237. В профила на колата изберете ръчно протокола от снимката (за 2000 бензин), дайте на контакт и се свързва без проблем. Инсталирах си CarDoctor на телефона, че той го засече, та тогава го избрах в Torqe Pro на навигацията и веднага се свърза. Дано това свърши работа на някого. Устройството е ELM237 Bluetooth mini от горната снимка. Вероятно v1.5 защото е много старо.
 48. 3 points
  Някой виждал ли е как изглежда японският паспорт... А знаете ли кои са най известните ястия в Япония.... От няколко дни в България се вихрят кукерските празници.... а някой знае ли каква е ситуацията в момента и в Япония... Някой ще каже съвпадение...дали? БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ По повод 1 300-годишнината от създаването на България, през 1981 г. Тодор Живков получил поздравителна телеграма от Японския Император, в която императора приветства държавния глава на държавата, която според японските исторически извори е на 6 000 години и от същия този НаРод е и Рода на императорската фамилия и че Благодари на Българите че са поставили основите на Япония като държава. Естествено Живков се уплашил от реакцията на Москва и отговорил, че негово светейшество Императора се е объркал и, че България става на 1 300 години а не на 6 000 години, но от Япония пак отговорили, че не се бъркат и тогава във втората телеграма обясняват за историческите извори в Япония и кой я е създал. Тодор Живков на три пъти посещава Япония: първият път е водената от него българска делегация на международното изложение EXPO - 70 в Япония. После Живков още два пъти посещава Япония. По време на своя мандат, като президент, Петър Стоянов също е посрещнат с високи почести от император Акихито. Императрицата им предоставя лично своята спалня, като всяка сутрин им се носят цветя. На 14 декември 2004 г. като премиер на България Симеон Сакскобургготски е на официално посещение в Япония и е поканен от император Акихито на лична аудиенция и чаена церемония. Според официалното съобщение никой друг премиер не е канен на подобна височайша церемония. Обяснението е, че поканите на Императора се дължат на "изключителната политическа и държавническа личност на българския държавен глава". За сведение по протокол японският Император се среща само с пет високопоставени чуждестранни личности в годината. Според участник от делегацията на визитата на Живков на учудването му от особеното отношение към него и обръщението "братовчеде" той му обяснил, че японските легенди сочат началото на благородническото потекло на Императора (той се води син на Слънцето) от конен народ, дошъл в Япония от Азия 1000 г. Пр. Хр. и създал военната организация и военни традиции в Япония."
 49. 3 points
  Малко ъпдейти по темата - Оказа се изгоряла "бушониера", това което ми казаха в сервиза. Не са я сменили ами са я "ремонтирали",така че в момента свалянето работи както от шофьорската врата така и от самите врати, но бутончето за блокиране на свалянето на прозорците, което колегата по - горе е споменал работи само за бутоните на шофьорската врата, но от другите врати могат да се свалят. Предполагам, че ще го преживея, тъй - като все още нямам деца, а това е предимно предпазна функция за хора с деца, но все пак е малко кофти, че не работи Като цяло доста кофти изпълнение от страна на сервиза при положение, че се бяхме уговорили да ми се обадят да ми кажат какъв е проблема и съответно да вземем решение, а те ми сервираха, че проблема е оправен пропускайки факта, че въпросния бутон не работи на 100%. За втори път посещавам този сервиз и май 3-ти няма да има
 50. 3 points
  Прилагам пълен списък с всички о-пръстени, семеринги и уплътнения за ремонт на хидравличната помпа: Маркуч за високо налягане: 91304-PA6-003 O-RING, 7.8X1.9 - датчик (превключвател за налягане, 12 N.m) 91370-SV4-000 O-RING, 14.4X1.9 - откъм помпата Помпа: 91048-P2A-003 BEARING, RADIAL BALL, 17X40X12 - лагер 91249-PNC-003 SEAL, POWER STEERING PUMP - семеринг вътре в помпата 91345-PAA-A01 O-RING, 13.0X1.9 - О-Ринг на пластмасов щуцер (най - честата причина за разпенване на течността) 91346-PLA-003 O-RING, 23.8X2.4 - О-Ринг вътре около оста 91347-PAA-A01 O-RING, 16.7X1.8 - O-Ринг на клапан за налягане (49 N.m) (внимателно отвъртане чрез нагряване) 91347-PLA-003 O-RING, 12.7X1.8 - O-Ринг на пружина за препълване (29 N.m) 91348-P2A-003 O-RING, 51.0X2.4 - O-Ринг вътре в помпата 91349-PNC-J01 SEAL, PUMP COVER, 64.00x2.5 - Уплътнение за корпуса (голямо и кръгло) 91349-PNC-003 SEAL B, PUMP COVER, 16.36x2.2 - Уплътнение за корпуса (малко и елипсовидно) Малките лентички вътре в помпата: 91343-PNC-003 SEAL, RUBBER - едната от гума (черна) 91344-PNC-003 SEAL, SLIPPER - другата от тефлон (бяла, светла) PDF и видео как се ремонтира помпата: Хидравлична помпа.pdf Видео с разглобяване и сглобяване (тук той ползва червена течност, а трябва да е цвят - олио, Honda PSF-S) Сглобява се в обратния ред с динамометричен ключ и с внимание кое къде е било! Целият комплект от списъка струваше ~ 64 лв. + 13 лв. ДДС с доставката от Япония (~2 седмици) от Amayama. Успех на всички, които ще ръчкат помпата!
This leaderboard is set to Sofia/GMT+02:00
×
×
 • Create New...