Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 07/17/24 in all areas

 1. 8 points
  Когато се говори за 2.0 и 2.4 двигателите на Хонда е редно да се внесе едно важно уточнение. Има два вида двигатели 2.0, които са коренно различни един от друг. Това са двигателите, серия R20 и серия K20. При К-серията на Хонда има 2.0 и 2.4, съответно K20 и К24. Те са с два разпределителни вала. Славят се с износване на изпускателния разпределителен вал. R-серията са хвалени като едни от най-здравите двигатели, произвеждани в историята. Поне така твърди нет-ът. Те са с един разпределителен вал. При тях има проблемна партида, производство около 2012г., когато са им поставяни уникално тъпи маслосъбирателни сегменти на буталата и всичките от тая партида горят масло зверски. Другите години са с нормални маслосъбирателни сегменти и ако са обслужвани правилно, нямат този проблем. Генерално всички двигатели, ако не им е сменяно маслото макс. на 200 - 250 моточаса, горят масло, поради задръстени и запекли маслосъбирателни сегменти и дренажни отвори на буталата. 90% от европейският внос са такива. И няма значение Хонда ли е, WV ли е. При американския внос не знам какво е положението. База за сравнение, относно динамика, нямам. Но всеобщо е известно, че К24 има по-голям въртящ момент от К20, а от там и по-голяма тяга при набиране. Също има и по-голяма мощност, разбира се. Аз съм с R20A2, автомат, и си ме устройва напълно. За моите нужди си има необходимата динамика и всичко си ми харесва. Не ми трябва повече от това. Но, разни хора, разни идеали.
 2. 6 points
  Здравейте, През май 2021 се сдобих с CU2 2.4 автомат и с повишаването на температурите се появи подобен мистериозен проблем. Основният симптом беше шум отпред вляво (по-скоро "пукане", отколкото "тракане") при ниска скорост, което се проявяваше единствено в летните жеги, т.е. над 30 градуса. Шумът не се появяваше веднага след потегляне, а известно време след това (5-10 минути, а може и повече). Главно се чуваше при потегляне или натискане на спирачката при движение с ниска скорост. Ако колата беше оставена да престои на място, шумът изчезваше, но задължително се появяваше пак (при горещо време). Ето едно видео, което съм направил по това време, на което се чува шума (трудно е да се разбере каквото и да е от него :D): https://youtube.com/shorts/SS_RhwcaFZk След много ровене из чуждестранните форуми и след като момчетата в сервиза почти бяха вдигнали ръце от мен, попаднах на следната тема: https://www.hondaaccordforum.com/forum/general-tech-help-7/thumping-popping-sound-when-braking-slowly-hot-days-34620/page8/#post302039 (линкът е към конкретен коментар с решението на проблема, а назад са описани перипетиите на колегата) Ето и нещо като service manual: https://honda.oemdtc.com/217/front-suspension-clunk-in-hot-weather-2008-2012-honda-accord-2010-2013-crosstour Накратко: при горещо време гресът/смазката в оригиналния преден долен шарнир не си върши работата правилно и започва да се получава това отвратително пукане. Проблемът е оправен с нова ревизия на шарнира (парт номер 51220-TA0-306, оригиналният е 51220-TA0-A02). След монтаж на новия шарнир отляво проблемът изчезна моментално. Забавното е, че точно днес, 3 години по-късно, ми смениха и десния шарнир, защото и той се "разпука" Частта струва 172,13 лв. в Бултрако, а срокът за доставка е 10-15 дни. При мен шумът не беше чак толкова силен, колкото при колегите в темата, и не си спомням да се е проявявал при въртене на волана на място. Със сигурност го имаше при потегляне/спиране/минаване през неравности с ниска скорост. В сервиза не бяха срещали такъв проблем преди моята случка, но казват, че са сменили доста шарнири и оправили доста "пукащи" Акорди след това Успех!
 3. 5 points
 4. 4 points
  Колега, съветвам те да направиш като мен преди доста време вече - качи се да покараш ЦРВ-та и с двата двигателя, и тогава изборът сам ще си дойде. Не ми се спори с другите, но ЦРВ-то е един от най-продаваните и успешни модели в Северна Америка заради двигателя 2.4, където и през ум не им е минало да слагат двигатели 2.0 като на Сивик-а. Тази кола е голяма и тежка, има нужда от повече мощност, особено ако няма да я караш само с 50 в града. 2.4 двигателят няма да те залепи за седалката като натиснеш до край педала на газта, но определено ще оцениш допълнителната му мощност и динамика като изпреварваш с висока скорост на магистралата или пък на някой баир. Комфортът на автоматика и по-голямата мощност не бих ги заменил по никакъв начин заради по-нисък разход и ако 1-2 лв. разлика на 100 км са решаващи за теб, най-добре се насочи към някой по-икономичен модел кола. Вече съм навъртял почти 180 000 км на газ с монтиран хубав газов инжекцион, на всеки 10 000 сменям маслото с Amsoil signature series 5w20, на всеки 15 000 сменям газов филтър и на всеки 20 000 правя реглаж на клапаните. До момента нулеви проблеми, да чукна на дърво колата върви чудесно и не гори масло изобщо.
 5. 4 points
  Подкрепям! Тази зима имаше 1 ден сняг и всики леко заледени баирчета бяха задръстени от боксуващи. Даже слизах да ги избутам, че да освободят пътя. След това потеглях без даже да светне лампата за ESP-то. Да дам и аз моите 5 пари по темата: Поради липсата на сняг заложих на среден клас гуми - Дебица. Логиката ми беше, по-добре малко по-евтина зимна гума вместо всесезонна. Такава грешка втори път няма да направя. Не е оправдана раликата в цената спрямо каеството на високия клас гуми.
 6. 3 points
  Здрасти, аз имам някакъв опит с търсенето на голям багажник и повече от 5 места, тъй като съм с три деца 3 столчета. Не знам как е при теб положението. Иначе имах Пилот но 1ва генерация - супер кола, много сила, обем, огромен багажник. Тогава бях с едно дете и я продадох, после с второто и третото съжалявах Но имаше си и филми с намирането на най-баналните части, като примерно предни дискове. Няколко пъти ми даваха грешни дискове от БГ магазини. Сега мисля положението е доста по-добре. Тази година гледах и тествах Пилот, МДХ и Одисей в подобни години и по-стари, но накрая се отказах и взех Црв IV защото с три деца реших като имам нещо за смяна просто да я оставя на майстора и да я взема бързо, без да се нагърбвам с търсене на части, чакане и прочие. Друг клас кола, но багажникът е също огромен, побира лесно 3 столчета на втория ред, но липсата на V6 също не е за пренебрегване. За тези коли внос от САЩ/Канада, задължително искаш снимки за щетата и инфо, защото всички са с щети. За 9 степенната кутия на ZF (и при трите модела я има според нивото на оборудване) прочети и се информирай добре, че филма не е малък ако има проблем. Най-вече в първите години 2016-2017 мисля. И трите са с директно впръскване, та няма газ. Акурата за мен е най-яката, това си е самолет Има колеги и с МДХ и с Пилот във форума, говори с тях най-добре.
 7. 3 points
  Смених маслото на Црв-то с Равенол DFE 0-20, беше ми останало от Акорда. Също и смяна на всички течности/масла, скоростна кутия, диф, спирачки и съеднител с ОЕМ такива Надявам се да служи вярно!
 8. 3 points
  Здравейте на всички. Да споделя една интересна история. Полезна за всички. Гледам на страницата на Бултрако (най-горе) интересна новина: СЕРВИЗНА АКЦИЯ ВЪЗДУШНИ ВЪЗГЛАВНИЦИ! Цъкам на линка и чета следното: Опасността за Вас и спътниците Ви В случай на удар, при който се отварят въздушните възглавници, съществува риск частта, отговаряща за надуването им (т. нар. инфлатор), при възпламеняването си да предизвика вътрешно налягане, по-голямо от нормалното. Ако това се случи, има опасност корпусът на инфлатора да се счупи и през въздушната възгавница да се разпръснат метални частици в купето. Те могат да наранят сериозно Вас и спътниците Ви и дори в най-лошия случай - да причинят смърт. Какво трябва да направите? Ако Вашият автомобил е засегнат от този проблем, незабавно се свържете с най-близкия до Вас оторизиран дилър на Honda, за да резервирате час за посещение, при което необходимите части ще бъдат сменени напълно безплатно. Какво ще направи Honda? След като автомобилът бъде приет в най-близкия до Вас оторизиран сервиз на Honda, инфлаторите на колата Ви ще бъдат сменени. Процедурата отнема приблизително час и не подлежи на таксуване. Нашият ангажимент към Вас Винаги сме се стремили да информираме чрез всички официални средства и източници собствениците на засегнатите автомобили. При каквито и да е обстоятелства не се колебайте да се свържете с нас, с удоволствие ще отговорим на всички Ваши въпроси и ще Ви окажем необходимото съдействие. В случай на необходимост, свържете се с най-близки до Вас дилър на Honda. Има линк, където може да проверите автомобила си. Въвеждам там VIN-на на 27 годишната си Хонда и ми излиза едно съобщение, че за автомобила ми има такава акция и трябва да посетя най-близкия оторизиран сервиз на Хонда. Записах си час в Бултрако и те ми казаха, че моята Хонда трябва да й се смени нещо в аирбека. Казаха, че ще го поръчат и ще ми звъннат да дойда пак да ми го сменят безплатно. Но ще отнеме 2-3 месеца, докато доставят необходимата резервна част от Япония. Благодаря на Хонда! Дори и моят 27 годишен автомобил не е забравен! Мисля, че само Хонда и Тойота са способни на това! Така че препоръчвам на всички да си проверят автомобилите. Не е шега работа, все пак! Аз си чакам резервната част вече!
 9. 2 points
  По принцип се оказа, че има приспособления специално за тази цел. За да не ви купувам такова, обаче, аз го направих с твърда шпатула и 2 клещи. Дано става ясно от снимката.
 10. 2 points
  Моят Сивик 11 ген. e:HEV дава 4,8 като средно от нов до 6к. километра, като по-голямата част са изминати в града.
 11. 2 points
  Вандалски акт в престижния столичен квартал "Сухата река": Причината остава неясна. Колата беше паркирана на съвсем легитимен паркинг зад един от блоковете. Добре че имам водна шкурка и ексцентрична полир машина.
 12. 2 points
  И аз ще сменям зимни гуми тая година и съм се насочил към Bridgestone blizzak XL.Тихи са и единствено те имат А на мокър път и като цена не са чак толкова скъпи в сравнение с Мишелин
 13. 2 points
  Едно кратко резюме за газстанции и зареждане по маршрут София-Сен Тропе-София, ако е полезно за някого. Първо зареждане на бензиностанция Knez Petrol Požarevac 2, Požarevačka petlja BB, Сърбия (снимка 1), качеството много добро (определям по-разхода до следващото зареждане), второ зареждане - газстанция Benz с. Черна в Хърватия до магистралата след сръбско-хъраватскта граница, няма манометър, качество добро, следващо зареждане на газстанция Phlip Benz Bregana в Хърватия на хърватско-словенската граница (снимка 2), качество същото като предходното, Словения - транзит, следващо зареждане газстанция Q8 на тангентата при Падуа-Запад, Италия, няма манометър, качеството подобно на предходните, следващото тангентата на Voghera, няма манометър, качество много добро (подобно на сръбската газ), следващо зареждане - Сан Ремо, няма манометър, следобедна почивка и пр. италиански изпълнения, качество добро, следващо - Тотал, Ница във Франция, няма манометър, качество доста съмнително, следващо Льоклерк на магистралата над Монако, няма манометър, качество най-добро от всички и обратно по маршрута зареждане на същите газстанции. Прилагам снимки с налягането, където има манометри на колонките. Снимка 3 - Phlip Benz Bregana на връщане, снимка 4 - Knez Petrol Požarevac 2, Požarevačka petlja. Прави впечатление поддържането на почти еднакво налягане при тях.
 14. 2 points
  По-малка кубатура не значи по-нисък разход. По-малкият мотор се натиска повече, за да отдаде нужното. Къде е границата и колко съществена е разликата, е въпрос на личен усет, преценка и въпрос на натюрел.
 15. 2 points
  Проблема е отсранен. Лошо стечения на обстоятелствата. Делкото ми си е било изправно. Просто в момента съм със счупен крак и ходя с 2 патерици. Като вляза в колата патериците стоят на пасажерската седалка до мен. И като съм слизал съм чукнал шоковия датчик . След това сме сменили бобина и комутатор но явно комутатора е бил сдал багажа. И отам моето делко не дава искра на другата хонда. А нейното делко не дава искра на моята заради шоловия датчик. Днес реших да купя нов комутатор и след смяната му делкото вече даваше искра на другата хонда. После видяхме че чека не изгасва на моята а продължава да свети. Наведох се да сложа кламерче за диагностика и погледа ми спря на шоковия датчик. И се сетих че може и да не спира само гориво. Натиснах го - чека изгасна и колата запали. Поуката е че шоковия датчик не спира само горивото а явно и някакви токове. Въпреки че на буксата даваше напрежение.
 16. 2 points
  В момента цените на колите втора/трета ръка са на безумни нива и въобще не си струва покупката на такава. Сложи му един куфар на покрива на легенда и си решаваш проблема. За пример
 17. 2 points
  Мъките се свършиха. Прозвънях минимум 50 обяви, нито една нямаше огледало. Накрая, точно преди да поръчам ново от Япония, открих последното в България, явно. Останало само дясно, различен цвят, но по чудо с всички пинове - подгрев, настройка, ел прибиране и мигача. Истинско чудо. За стъкло чакахме месец, като дойде някаква измишльотина, собственост на Pilkington: Yesglass. Според мен е боклук, но нямахме друг избор и го преглътнахме. Първото стъкло, което са получили е пристигнало спукано, та се наложи да поръчват второ, което пристигна за няколко дни. Най-големи им били мъките и чакането на стъкла за Хонда, с другите марки никакъв проблем, включително няколко доста екзотични модели, които бяха в сервиза, където го смениха. За сравнение, на ВАГ групата, включително доста дърти кошници, стъклата им пристигали с уплътнения в рамките на ден-два. Автомобила мина безпроблемно преглед (пункт на СБА, не в Стара Загора), като мнението на инспектора беше: Може да се мине с липсваща коруба на огледалото, тъй като самото огледало е на мястото си и не е счупено, а и си имате вътрешно огледало. За щетите от градушката по метала, ни сподели, че няма никога да имаме проблеми с тях, по гореизложените от мен причини - трябвало да пратят безброй коли за скрап, което е недопустимо в българската реалност. Ако сме желаели, ние да си ги оправим, но колата и така ще минава преглед, защото цялостта на купето не е нарушена. Няма щети там, където ляга стъклото, за да създават проблеми, а останалите щети, въпреки че са много по размер, са дребни. За Австрия ще започне да ме е грижа, когато тук получаваме техните заплати. И докато австриеца ще отиде и ще си купи друг Джаз, за нас това е невъзможно, както е непосилен и PDR ремонт, който ще ни струва цената на автомобила в сегашните условия.
 18. 1 point
  И така – нова тема в тоз раздел. Отдавна се каня да го сторя, та днес (по случай годишнината), айде – хаирлия да е. Кръстихме колцата съчетано от имената на модела и на ползвателя и – малко заигравка и полисемантика. 😊 Берлинетата е далеч от реставрация, а и е без хидравлика на волана и климатик. Някак не върви да ги няма човек от този век. Точно преди година (13.09.2022) взех на синковеца Сивик 6 – хеч / префейс / ръчка / 1,4 – 75 коня. Той Сивик 7 не харесва, а баща му пачка за читава 8-ма ген бензин нямаше, та това бе варианта на който си „стиснахме ръцете“. Пиех си сутрешното кафе и зяпах в мобилето за колца на момчето, че скоро щеше да почне курсовете – да го подготвя малко. Видях тази, близко бе, пратих познат монтьор да я види. Каза че бива за парите си, взех синковеца и отидохме. Не ме очарова. Външно доста дреболии (охлузване / цепната задна броня „плитка” градушка + ръжда по задните вежди) но поне бе спретната вътре и без гнилоч отдолу. Пробвахме я (тримата с търговеца) извънградско – на втора си вдига 100 км/ч и не пушеше.Джамбазина смъкна цената на 2 бона и рече че купувам АГУ с малко кола – Боже, колко прав беше. L Вито каза че му харесва модела, но за конкретната не може да изрази мнение, щот не разбира. Реших да я вземем, пък каквото излезе, ще се прави. Минахме оценка, договорът бе готов при нотариуса, взел / дал и имахме „нова” Хонда в семейството. Получих тел-а на собственика и се чухме. Каза че е италианка, карана от майка му предимно извънградско (ежедневно, от село до Враца и обратно), и че е обслужвана последно на 400000 км – нови ремъци, ролки, водна помпа. Харчела около 1 литър масло (Шел 10-40) на 10К, но че клапани не са регулирани – били хидравлични. Реших че няма какво повече да го питам. J Идеята бе да потренира момчето на полигона, а иначе ще служи за градска „евридейка” на фемилито и пътем ще я постегна, докато вземе книжка. Някой ме бе питал дали ще се превръща в проект. Не, колата няма да се тунингова, но ще си е проект по възраждането и. Почнах с профилактика (проверка клапани), па да и свиквам и да откривам нередности, но с дребни седмични суми, нещата някак вървяха и я „вкарах в пътя”. На майтап си пишех хронологично какво влагам, докато не теглих чертата. L Що ли ми трябваше! Колата 2000лв + 90 оценка + 60 нотариус + регистрация в КАТ 20лв (запазих номерата) ГО / ГТП и годишна винетка си имаше. Общо 2170лв / 1997-ма родом, на 406600 км. Нов акумулатор + планка и шпилки за него 125лв Крушки Н4 + нови керамични клеми за тях 47лв Пера за чистачките – „бананки” Митотойо 9лв Нова генерация тръби, задно и средно гърне + резонатор в стил катализатор 334лв Баланс летни гуми + капачки Н и втулки 40лв Полиране фарове 40лв Тест – живи данни на АГУ 30лв Нови ОЕ свещи (от приятел) 20лв Здрава жабка + тапицерия за нея и джобовете на вратите 35лв Ремонт аудио окабеляване под таблото 60лв Тук 740лв Маншони рейка 2х17 + ляв вътрешен накрайник 31,50 59,50лв Тампони долни А рамена към купето 2 предни х 14 + 2 задни х 14,90 57,80лв Втулки горни А носачи 4 х 17 68лв Тампони задни надлъжни носачи 2 х 29 58лв Стенд преден / заден мост 45лв Труд по окачването 240лв Тук 528,30лв ДОТ-4 спирачки и съединител + смяна 65лв Масло МТF 2L + PSF 1L (подарък) от Бранко 56лв Рециклиране стартер 40лв Зимен сет гуми / стоманени джанти / тасове + шкурки и спрейове 195лв Тук 356лв До тук - общо разходи 1624,30лв Направих 1 извънградско 400 км, да видя как се държи на скорост. Емии – немощна е, но добрата новина бе 25 литра газ за прехода, а лошата - около 0.2 л масло. Като я купих, аспуха бе чист (по джамбазски), после почерня, но не пушеше, да я вземат мътните. Свещите черни, но компресия равномерна и в допуска. Гледах в цилиндрите с ендослоп - няма деруги, а хонингът е отчетлив. Реших че ще доливаме. На такваз четвърт вековна кола не си струва да се прави ремонт. Последваха още 2 извънградски хилядарки с общо 1 литър разход. Последното пътуване до Сандански и Попина Лъка над него, обаче ме размисли, а и не обичам нещо да не е в ред. Над града – баир 12 км, на 3-та /2-ра, а по завоите и 1-ва – стръмно. Надолу слизам на „моторна спирачка и обяснявам на момчето защо се ползва. Долу като подадох газ иии… , отзад стана димна завеса. L Пътем се отбихме при Фена в Дупница, изслуша ме и рече „Моторчето е ЧУК. Просто му трябва основен ремонт. Ако решиш, ще те вмъкна в графика си за тая година”. Прибрах се и 2 дена размишлявах. Калкулатора показа че основен ремонт спрямо доливане, ще се избие за 200 000 км. Викам си, „Бе кой ще я кара толкова”, но пък е много удачна за неглеже студентска колца, а ако синковеца не я следи ... Речено – сторено. Началото на декември я закарах на Ванката и му рекох – „Каквото нередно в мотора и периферията видиш пътем – сменяй”. Разкости я, каза че цилиндрите са в допуска (само хонинг), та мотора не е свалял, а само отворен отгоре и отдолу. Щял да изкара още доста хилядарки. 1000 км разработка (половината до 3000 об/мин и само на бензин) с 0.0 л разход. После ново масло Шел 5W-40, с което и сега няма разход – генерацията чиста. Сивикът бе на 410000 и почва втори живот. Сега е на 415000 и си е все така. 😊 Ремонта ДВГ при Фена Гумички клапани - ОЕ 198лв Сегменти - Т.Р 140лв Биелни лагери - NDC 46лв Гарнитура картер - Ajusa 36лв Гарнитура глава – Elring 58лв Семеринг разпред вал – OE 19лв Комплект гарнитури капак – Elring 36лв Гарнитура всмукател – Ajusa 18лв Шлайф + мивка 60лв Ревизия глава 180лв Масло за разработка 50лв Воден радиатор 120лв Термостат ТАМА 32лв Ролка обтяжна климатик 48лв Семеринг избирач на ск. кутия 15лв Антифриз – HEPU 30лв Бензин А 95 20лв За частите ДВГ 841 + допълнителните 265 + труд 654 = тотал ремонт при Фена 1760лв До тук 3384,30лв ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ДВГ Масло след разработката Shell HELIX ultra 5W-40 5L 72 + смяна 97лв Маслен и въздушен MANN филтри ДВГ 26,80лв Щанги за скоростите от ударена кола - на малко км, но без луфтове 30лв Газови опори задната врата от морга, но работещи 20лв Спойлер задна врата от морга – черен 30лв Нови дюзи и филтри на газовата 140лв Изтегляне на едрите кривини по купето с технология за градушка 120лв Гумички за педалите 14лв Сваляне и слагане на гумите от алуминиевите 14-ки + нови вентили и баланс 65лв Фолио за облепване на джантите + плотер 20лв Преден ЛИП 60лв Задна броня 80лв Лява предна седалка от донор заради облегалката и 40лв Ляв сенник и патрон / вътрешно огледало, капачка за масло ДВГ - общо 40лв 5.05.23 Смяна бутилката на газта с Атикер 31л 160 лв + 160лв труд за преправяне + 40лв реглаж и нова карта на газовата 360лв Регистрация на бутилката на ГТП 45лв Пасване и смяна патрон шоф врата + нарязване 2 нови ключа с нов чип в единия 100лв Кърпене задни вежди + кит и филер / напасване брони от приятел. Платени материали 50лв Боядисване с подготовката на 2-та задни панела + 3-тата врата и задната броня 400лв Течен парафин на спрей – за кухините по врати, прагове и други места – 2 бр 26лв K-FLEX шумоизолация – 6мм гумиран слой с лепило и алуминиево фолио 6х1,5м 167,30лв 2 вида вата (по 2 квадрата) към шумоизолацията (22лв) + 1 л. BODY 910 – общо 39лв Десен пластмасов праг и капачки за задните кори в багажника 30лв Проверка и зареждане климатика с фреон 50лв Профилактика на механиката в предните врати и ел. инсталацията на лявата (не работеше говорителят и огледалото) + крушки по осветлението на таблото 65лв Нови задни говорители + монтаж и нови кабели / клеми за 4-те говорителя 100лв Крушки Н4 Osram H4 Night Breaker +200% 60/55W 12V P43T, 2 броя 50лв DRL модул за дългите 16,90лв Различни диодни крушки за плафон / предни габарити / заден ход 18лв Полиране на задните блок стопове 20лв Нови гумени стелки 25лв Тотал общо разходи след покупката (без куриерски) - 5704,30лв. Сигурно има още някоя невписана дреболия, ама здраве да е – кой и задиря, а и си стана „хоби кар“. Кофти е че толко пари отидоха, но не съжалявам че съм ги вложил, а и в рамките на година време не съм ги усетил драматично, с изключение на предколедният ДВГ ремонт. Таа, до тук около 7,7 бона, за кола на ¼ век, но технически вече е ОК и „сток”. Изкарала е 5 петилетки, ще го вози още 5 студентски години. Той си я харесва, а и друга да си вземе, тази щял да си запази. Караме я с момчето – кефи ни „старата школа” и аналоговото усещане. Пътем я шумоизолирах в голяма степен (и има ефект). Правих и други подобрения - някои са споменавани из форума, други не, но като цяло, описаното тук е просто да се има представа колко излиза стягането на колца купена за без пари. Така или иначе стойността и за мен и момчето е над цената и в момента, та „разрошихме гаргата“. 😊 Разумът угнетява чувствата, но чувствата освобождават разума! А силата е в мечтите и те дават крила. Само упоритост в следването им трябва.
 19. 1 point
  С бюджет 30 000 ЦРВ-то ще е дизелово. Колега продава бениново и цената е по-висока. С този бюджет една Акура РДХ фейслифтова може да се вземе (не че съм пристрастен). И да, @ceco_accord e много прав за конете, особено за бягство от големия град.
 20. 1 point
  На твое място, да, бих отишъл да видя колко фреон липсва. В тия коли е около 400 грама мисля. При мен специално така започва да съска като намалее и преди да откаже да хлади.
 21. 1 point
  Оказа се, че е прехвърляло от мръсни и задръстени филтри. ХРВ-то го карам от 11 години и филтър съм сменял 2 пъти за 200 хил + км, обаче Мондеото вече за втори път дръсти филтрите през има няма 20 хил. км.
 22. 1 point
  Здравейте, Пети тест с масло Mobil 1™ ESP 5W-30 (партида май 2022 France) 1) Автомобил – Honda Accord 6, F18B2, ръчни скорости, 2001г.; 2) Масло – Mobil 1™ ESP 5W-30 3) Маслен филтър – NITTO 4HM113 - FILTER OIL, Въздушен – Mahle-Knecht LX1075 ; 4) Общ пробег на автомобила – 208481 км; 5) Пробег на маслото в момента на вземане на пробата – 7076 км; 6) Цикъл (извънградско/градско – 90/10; 7) Средна скорост 57,5 км/ч; 8) Сезон на експлоатация – от 25. 04. 2024; 9) Моточасове – 123 ; 10) Изразходвано гориво – LPG около 630 литра Gazprom (България),; 11) Kтм = (л.265 / 4.3 л.) ≈ 146.5 ; 12) Пробата е взета от напълно загрял двигател след градска експлоатация 2-3 минути след гасене и е сушена 24 часа на стайна температура, че и отгоре; 13) Обем на налятото чисто масло при смяната – 4,3 л; 14) Доливане на масло – не, спад от около 2-3 мм 15) Други - източени около 330 мл от картера след оттичане. Предходни масла Castrol 10W40 (немски) на около 10000, но на около 2 г., Liqui Molly 10W40 ACEA A3 ∙ ACEA B4 ∙ API SL на 6850 км. Honda Synthetic Blend 5W-30 – 6350 км, PETRO-CANADA SS 5w30 на 4890 км., MOTUL 8100 Eco-lite 5w30 на 9650 км - предимно магистрално каране, Prista Ultra G 5W30 от Markony’s Garage – 4771 км., Amsoil XL 5W30 -7389 км., RAVENOL SVE Standard Viscosity Ester Oil SAE 5W-30 High Mileage – 7280 км. Режим - рядко над 4000 об./мин. Пробата е сканирана на скенер Canon TR4600 series 3 in1 с разд. способност 600 dpi. на офисна хартия с леко докосване на щеката до хартията (Office 1 Laser Copy Paper).
 23. 1 point
  Не е стандартен модел. Моята я купих през 2013, но постоянно обикалях официалните представители и в периода 2011 -2012 бяха пуснали някакъв модел(бюджетен) без темпомат,без кожен волан, без алуминиеви джанти и други. Моята е elegance и е стандартен.
 24. 1 point
  @ceco_accord, съска и при мен и после няма климатик т.е. фреона е изпуснал. Аз си го допълвам всяка година, че не ми се занимава да го правя сега. Това пропадане на оборотите съм питал кой ли не през годините и нито 1 "спец" не може да отговори адекватно. Питал съм в Юби Ко, Бултрако, Омбре още в началото на сервиза и други майстори и всеки или вдига рамене или не му се занимава. Това, което съм чел е, че това е проблем на компресора т.е за рециклиране е. Клапанчета разни, ново масло и така. На мен ми е интересно, вие с този Сивик, сега от 22.07, минахте ли преглед или предстои? Гледам някаква паника е настанала по групите за колите на бензин/газ.
 25. 1 point
  Може и самото управление (навигацията да е проблема, не е изключено) В пловдив до завода Ангел Стоилов след като го подмините веднага в дясно, преминаваш през бариерата и търсиш Желязко, майстор на климатици и ги разбира доста. И не просто зарежда а и ремонтира климатични системи. Не се лъжете от лъскавите гаражи, гледайте хората да имат качества. 0877771828 - Желязко (Пловдив)
 26. 1 point
  Имах подобен проблем със скутер хонда. Надуваше разширителя и не връщаше. Сменях термостат, промивах системата, водна помпа и накрая като сложих нова оригинална капачка заспа. Това беше най-евтината част от всичко изброено.
 27. 1 point
  Схема на вътрешна бушониера и АВS бушониера
 28. 1 point
  Напред и нагоре - към Формула 1 ! https://www.facebook.com/watch?v=1218224795979060
 29. 1 point
 30. 1 point
  Чак да забива и придърпва, значи има нещо нередно. Да спъне малко тягата на ход - да, но да спъва двигателя до степен да забива и придърпва, това не е нормално. ...Като скъса ремъка, щеш не щеш, ще го оправиш.
 31. 1 point
  При мен имаше следния проблем с Романо Антонио преди 3-4 години. Проблемът беше, че влизаше в някакъв цикъл и превключваше непрекъснато от газ на бензин и обратното, колата се давеше и беше невъзможно да се кара. Като отидох при газаджията се оказа дефектирал компютър, смениха ми го гаранционно пред мен. След като го смениха проблема изчезна. Надявам се при теб да не е това, успех.
 32. 1 point
  Щото "БеНвЕ, далавера и бартер" в едно изречение са много сериозна червена лампа. Още повече схемата е много тарикатски развързана.
 33. 1 point
  Във вървене не се усеща нищо, за километри да, ако е еднаква газта
 34. 1 point
  Пиши на тоя китаец от който си го купил има ъпдейт аз като го сложих и всичко е ок. И при мен имаше някви аномалии но сега е наред
 35. 1 point
  OEM помпата съединител е Aisin, и е цена да се поръча от Япония.
 36. 1 point
  "Кандахар" Нещо като "Войната е опиат" и "Американски снайперист". Който е държал оръжие в ръце (и удържал бесовете в себе си), сигурно знае - врагът е временен - войната вечна.
 37. 1 point
  Не забравяй и тривиалните причини като задръстени филтри, въпреки че трябва да са бая затлачени.
 38. 1 point
  Регулирах клапаните на Джаз-ката на сина, голямо потъване на изпускателните клапани и почти никакво мърдане на смукателните. Двигател L13 A1, регулирани преди почти 2 години, веднага след това е монтирана газова уредба, регулирането е направено лично от мен и е на стойности 0.30 за изпускателни и 0,18 за смукателни. След изминати 48000 км. 70% извънградско и 30% градско, измерена хлабина на изпускателни преди регулирането 1-ви цилиндър - едвам напъхах 0,08 пластина, 0,05 влизаше спокойно 3-ти - 0,12 4-ти - 0,10 2-ри - 0,08 Смукателни не бяха мръднали с изключение на 3-ти цилиндър където се наложи лека корекция от 0,15 на 0,18. Сега всичко е установено на 0,30 и 0,18, смятам следващата проверка да я направя на 30 - 35 хилки че както се вижда газта доста зле (според мен) влияе на малките клапанчета. Ако може някой спец да каже нормално ли е такова "потъване" на изпускателните за този мотор, също дали е в подобни граници при каране само на бензин.
 39. 1 point
  За газовата тъй знам аз - отваря се мануала и се гледа на бензин разхода, за газ 20% отгоре+/-. По-малко - приближава се ремонт на клапани, повече - не е добре настроена. Всичко е усреднено разбира се.
 40. 1 point
  Равенол и нищо друго Мотул е чорба. Ако колата е гаранционна трудна работа да можеш да слагаш друго масло. На 20к ако се сменя маслото, тоя мотор на 200 000 км ще е умрял.
 41. 1 point
  DUNE 1 & 2 1 дават по телевизията, а 2 е от тази седмица по кината.
 42. 1 point
  Предупреждавам: Филмът не е точно за марката, а по-точно за името и фамилията! Тук-таме има бързи коли, но е бавен - за да се потопите в епохата, драматизма и красотата на италианските нрави. Но е достатъчно добър кинематографически, за да му отделите 2 часа. "Накарайте дете да ви нарисува кола и то ще я оцвети червена". Енцо Ферари
 43. 1 point
  Колега имаш ли възможност да я качиш отново
 44. 1 point
  Моите 20 стотинки......................... първо поздрави към автора за темата. Обичам да шофирам защото по този начин аз си почивам психически, обичам нормално круизване по ненатоварено второстепенни пътища без много трафик, с хубава настилка и разбира се приятен автомобил и компания. Шофирането ми дава свобода, независимост и откъсване от напрегнатото ежедневие (при мен). В детските години имахме семеен Фиат 125п, после дълги години нямахме кола, завърших университет и мечтата ми беше да имам кола, ама голяма мечта беше-повечето колеги идваха на лекции с коли, аз с 94 или 280 (София). Заминах на бригада в Англия и след доста труд там успях да си върна каквоот бях взел назаем иостанаха пари за един изгнил Кадет 1,3 с газ - това се случва 2006 година, когато вървежни вече бяха Ауди А4.Радвал съм му се, като малко дете, после две Аудита - започнах и работа по специалността в Лондон - там вече смених няколко автообила, последния от които там БМВ Ф11 (надеждност клоняща към нула).Върнах се в Бг по други причини - пак карам колата, която исках (Рав 4 ), но без значение марката любовта към "безмисленото въртене на километри" си остана - някои приятели ме смятат за луд, но те не обичат да шофират и няма как да го обясня на тях.Радвам се, че не съм сам в тези си начинания. Та в този ред на мисли правя по между 25 и 40к.км на година.Ако я ползвам само за нужди, няма да минавам повече от 7-10к.км.
 45. 1 point
  Аз бих добавил, че “Човека е човек, когато е на път!”. Хубава тема!
 46. 1 point
  ... И като се почна! Пътувах доста. Било за кеф, било служебно. Работех „дистанционно” (от 300 км разстояние) и като звъннеха да ги навестя, бе делничен празник за мен. Сивикът не е за дълъг път, обаче тогава не го знаех. Но те и варварите не са знаели че Рим е непобедим. J За 4 години му сложих около 160 000 км. Като малък мечтаех да съм тираджия, но с времето разбрах че ежедневието убива удоволствието. Съзнавам че повечето хора пътуват, само защото им се налага. Те няма как да обичат шофирането, защото е свързано с много условности, неуредици, ограничения и рискове. Тези фактори са валидни за всички ни, но моето усещане е отвъд тях. Обичам да консумирам времето в своя полза. Каквото и да правя, да ми е приятно, а шофирането е 1 от заниманията, които ми носят позитив на душата. За мен, първите думи от въпроса „Искаш ли да идем ...”, са нонсенс, ако е свързано с шофиране, а дестинацията е без значение, както и времето. Обичам жегата и студа, сухото и мокрото, светлото и тъмното. Всяко от тях носи различни усещания в колата и поведението и. Това са дребни (или не) нюанси, но всяка разлика е обогатяване. Разбира се, с напредването на ЕГН-то не ми е комфортно да карам надалеч нощем и в дъжд, но и това си има прекрасности. Аа, не обичам мъглата. Тя е пречка за видимостта и съответно свободата на взора. Да, свободата, това е дал автомобилът на цивилизацията. Някой ще рече – „Това е илюзорно” (правила и ограничения от различни естества), но както е казал мъдрецът – „Уважавай своите окови – те са твоят периметър на свобода”. Чувствам се свободен, макар и затворен в кокпита, а другите ограничения не са ми проблем. Имам свободата на своите решения и отговорности, а това в днешният свят пълен със зависимости е лукс. Обичам „дребните неща”. Да си играя с релефната маркировка и да слушам звуците и. Да гледам бягащите назад вадички дъжд по страничните стъкла. Да зяпам магнетичността на сноповете снежинки нощем пред колата и как се топят на стъклото. Обичам приглушеното хрущене на пресният сняг под гумите и лекичко да се „лъзгам” по завоите, когато може. Жалко че напоследък сняг – йок. Не бързам, а се наслаждавам на пейзажите и разбира се, обичам да имам време да поспра, за по-детайлен оглед, или снимки. Фоткам не за да открадна и отнеса нещо със себе си, а просто да съм част от конкретното великолепие. Жената току рече – „Цеци, какво пак видя / кога ги гледаш тези снимки”? Ми, никога, ама е кеф да „уловиш мига”. Примерно, гмуркащото се в севлиевската мъгла шосе, или залезът нейде близо до дома – той вчера, или утре не е същият. Обичам да съм част от „общият шосеен мравуняк”. Да наблюдавам насрещните и попътните участници. Веднъж срещнах каракачанка на лявата предна седалка. Тогава съжалих че нямам видеорегистратор. Колата разбира се бе с десен волан и хуманоид зад него, но гледката бе фрапираща. J Харесва ми да откривам съмишленици, управляващи с наслада и да комуникирам с тях чрез действия, или сигнали. Да благодаря с аварийките за десен мигач от предходният, или да го дам на задният, щом е по-бързащ. Нощем да мина на дълги и осигуря видимост напред, на този, който ме застига „с намерение”, или да го възпра с „оранжево ляво намигване”, за да не „сгази лука”. Радва ме взаимността с която едновременно с насрещният, сменяме дългите с къси, особено когато е зад завоя, или билото на шосето. Неписани закони и профи тайминг. Всичко това е комуникация с непознати, а някак „свои хора”. Не ми влияят зле дори арогантните, но понякога (за пред фемилито) „влизам в образ” на издразнен и излизам от лежерното си поведение. J Да, кефи ме да тропна с десния крак по мотора, а той да събуди кутията и заедно да се юрнат да ми угаждат като партньори в театралния скеч. J Вдъхновяващо е – не си отказвам, дори без причина, но не е постоянно. Все пак 1 нещо е ексклузив, само ако го държиш в този статут и си го ползваш само по моментна прищявка. Преди години си мислех че удоволствието се поражда от усещането за контрол над колата и ситуацията, но това е перманентно и задължително. Да, страхът покачва адреналина и те прави жив, но той зависи не от скоростта в правата, а от границите на сцепление и време, които тя ти оставя в маневрите. Кеф може да има от всяква кола, стига да я владее човек. Напоследък не се напрягам. Колата (особено сегашната) е вторият ми дом като уют. Голямата маса изолира. Тя е същността на комфорта, а не само окачването и гумите. Усещането е за 60-70 км/ч, но реално се движа с потока, който си поддържа 100-110 км/ч. Обичам да съм си вкъщи, докато се местя в пространството и времето. Нещо като седиш си и нищо не правиш, но има резултат, или по-скоро, наслаждаваш се, а пътем постигаш целта. J Обичам повече тръгването (спрямо ппристигането) – дори просто денем за работа. След сутрешното кафе и краткото шофиране, денят се усеща чудесен - слава Богу не живея в мегаполис и демобилизиращ трафик. Обичам си и колата - за някой ще е странно, но това си е моя лудост. Обичам да я тупна с длан отзад и да и река на ум – „Хайде”. Да отворя капака (без причина) и просто да намигна на ДВГ-то – „Трябваш ми”! То не е човек, че да откаже, освен когато онова в ъгъла, дето „таи напрежение”, не му съдейства – случвало се е. Мъка ми е нещо по автомобила да е зле технически, или грозно. Но някак всички тези неща и мотиви не ми обясняват напълно, защо обичам да шофирам. Смътно усещам че има още нещо? Някаква необяснима „дрога” витае. Жената има книжка но не шофира. Явно освен страха, като много други не е обхваната от този необясним опиат.
 47. 1 point
  Oбичам дългите магистрални пътувания в чужбина, по много часове, със спирания на различни дестинации, които изискват добро планиране и добра организация. Скоростта изобщо да не е висока, да е разтоварваща, а не натоварваща. До мен да е гадже, жена, любовница или което и да е любимо същество от женски пол, да съм заредил поне 300 часа музика на флашка и старите дискове. Да заредя хондюшка със солидно количество храна и напитки, да планирам тръгване рано сутрин още по тъмно или надвечер, ако ще е нощно каране с идея да е по хладно, например ако е лятото. Да съм проучил бензините къде са по-евтини, да съм уредил спането по мотели и хотели, забележителности и други мероприятия. Всичко това мен ме разтоварва и организацията на подобно събитие за мен е удоволствие. Ей тогава шофьорлъка е кеф, понеже си писал по възможност да е романтично. Да знам, че имам достатъчно часове до ферибота в Игуменица, Сплит или в Генуа например, а не да бързам като въртоглав да се трепя по пътищата. И докато мацката ми подава бонбонки в устата докато аз шофирам да си мисли: "Брей, тоя сладур може да не ми се праска с високи скорости, ама Акордеона му добре стегнат, с хубави гуми, тих двигател чуваме добре музиката, спокойно и хубаво ми е на душата. Не искам тая приказка да свършва." Случвало се е много пъти, реалност е, а не фантазия, затова така го описвам. Ей това за мен е мастъринга в шофирането.
 48. 1 point
  Никъде не съм казал, че рака не е проблем, но темата не е за рака нали? А ти знаеш ли, че заради милярдите наляти в развитие на ваксини и mRNA технологията от началото на пандемията, последните няколко месеца влезнаха в човешка фаза тестове на mRNA базирани лекарства срещу рак? Ето ти първи морален въпрос - дали антиваксър против mRNA ваксини би отказал mRNA лекарство срещу рак след няколко години? Гриповете и настинките са по-малко разпространими от ковид. Шокиращо за някои хора се оказа, че ако си миеш ръцете малко по-често и спазваш малко повече социална дистанция - изключително много болести спират да се разпространяват. Може би за това и в държави в които обществото е над индивида, като Япония, маски се носеха още преди 5 години. Това да имаш различно мнение, не значи че си прав. Може да вярваш, че на червено е най-безопасно да се минава - твое право е да имаш свобода на вярата си. Това не значи, че вярванията ти имат същата тежест като ЗДВП и че само защото вярваш нещо, трябва да ти се дава пълна свобода да го правиш. Питам те конкретно за България - от къде идва този парадокс, че българите са най-неваксинираните, понеже са най-просветените, но са най-умиращите и с най-пълните болници в момента (заедно с румънците и руснаците, които влизат в нов локдаун)? Как така само ние виждаме конспирациите с ваксините и несъществуващия вирус и не правим като еврпейците, японците, канадците, австралийците, а в същото време сме след тях по образование, по стандарт и продължителност на живот, по продуктивност? Може ли също така да не се изкарваш жертва всеки път като не ти изнася?
 49. 1 point
  Нали сме форум с фенове на японските коли. В Токио живях 9 месеца през 2016г и не спирах да се удивлявам колко хората живеят като част от общество, а не като индивиди. Така и не видях някой да се мръщи за нещо, да се предрежда, да няма време да спре да ти помогне кой влак да хванеш, дори да не знае чужд език. Често работниците в магазини и ресторанти носеха маски, както и в обществения транспорт (който се ползва от всички), за да не разнасят дори грипове и настинки. Сега по време на пандемията - Япония има 126 милиона население - 18 пъти повече от нас и 18 000 смъртни случаи от ковид (с 6000 по-малко от нас). В Япония вече има 77% ваксинирано население - макар да започнаха ваксинацията много по-късно. Ние сме най-просветените и най-разбиращите глобалните конспирации. Единствените с избор от 4 вида ваксини и най-неваксинираните в ЕС. В същото време сме последни по образование, последни по продуктивност, последни по стандарт на живот и първи по умиране. Болниците ни са пълни с хора, които не могат да дишат от маски, от зелени сертификати и от стрес, а не от някакъв измислен вирус. Излиза, че Българите сме по-умни от японците. Не сме пробвали да правим коли, само за това не сме успели да го правим по-добре от тях. Въздъх.
 50. 1 point
  Привет и от мен Колеги, писах няколко мейла на NGK и ето какво ми върнаха, както пише в предния пост Жоро, наистина разстоянието им е променено, както и имат някой допълнения в изолацията доколкото разбирам. Ето ги РЕ-тата от тях, но въпреки това не мога да разбера, за коли на ГАЗ биха ли били по добри тези свещи и с какво отговор1:Dear Mr. Ivanov,Thank you for your interest in our spark plugs.In the LPG operating we recommend for this engine our "BKR6EIX-LPG" (3356)The difference is the gap and the special LPG- surface coating.BKR6EIX-11 = 1,1 mm GapBKR6EIX-LPG = 0,8 mm GapIn the LPG mode, we recommend to reduce the Gap, so is theBKR6EIX-LPG the best Spark Plug in LPG operating for yourengine N-D14A2.отговор2:Good morning,For use with LPG you would need to use a smaller gap setting, closing by 0.2mm is usually recommended. BKR6EIX-LPG is pregapped to 0.8mm, which should be approximately correct for your application. Apart from the gap setting, the LPG plugs are made from higher grade materials (corrosion and wear resistant) and incorporate a platinum chip in the ground electrode to further improve service life and performance.Съжалявам, че така без превод Ви ги качвам, но все пак рискувам да направя някой блестящ превод и темата да мине на ебавки Поздрави на всички.
This leaderboard is set to Sofia/GMT+03:00


×
×
 • Create New...