Jump to content

dandilov

Фен
 • Content Count

  1744
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  63

dandilov last won the day on October 20

dandilov had the most liked content!

Community Reputation

1166 Master

3 Followers

About dandilov

 • Rank
  Инженер
 • Birthday 02/25/1973

Profile Information

 • Кара
  Civic MB2 1.4is Fastback D14Z4, бензин
 • Пол
  Мъжки
 • Място
  София, Враца

Contact Methods

 • Skype
  dandilov

Recent Profile Visitors

3099 profile views
 1. @Георги Здравей, колега! Блуприн са част от китайски филтри, които се предлагат под няколко бранда. "Блупринт" е един от няколкото. Тези филтри, конструктивно са доста качествено изработени. Главният недостатък е качеството на филтърната хартия. Тънка е и с не много взискателни филтриращи способности! Среден клас, ако мога така да го кажа... Чест им прави, че слагат защитно фолио. Това предотвратява проникването на прах и влага, при съхранението на филтрите, при неподходящи условия. Качеството на филтърната хартия, на Манн, мога да определя като средно към добро. Част от "меин-стрийма" на пазара. За филтърната хартия, добро и нагоре качество, отговаряща на изиксването за филтрация на 90% и повече, при частици над 25 микрона, отговарят филтри, които не се срещат масово на нашия пазар! Такива аз си купувам от чужбина.
 2. В България се провело масово тестване на населението за наличие на мозък. 100% от тестовете били положителни. Но 50% от тестваните нямали симптоми.
 3. Споко! Все още трупа замърсявания. Интересното ще е към 4 -5 хил. км.
 4. Много важна забележка! Не се знаят моточасовете, но колегата кара много дълги преходи, наистина! Все пак не би трябвало за 1000 км да се замърси при теб толкова много. Но - дизел. Недозагрял, хвърля повече нафта, от там повече сажди, повече биодизел в маслото, повече моточасове в такъв режим. И ако наистина правиш 200 м.ч. за 4000 км, то тогава няма какво да се чудим...
 5. @VisionboY Твоят двигател го дават да се кара дори с 0W20! Така, че много поздрави на "майстора"! Нали ти казах, че повечето майстори не разбират от масла...! Кажи му да провери "маханиката", а "смазката" да остави на друг... Успех с прегледа!
 6. Има повод за размисъл върху състоянието на двигателите, нали? Маслата са с еднакви спецификации!
 7. Здравей, Колега! Доста-та майстори не разбират от масла! Не им се връзвай! Проблемът ти не е в маслото, а в нещо друго по двигателя. Я верига, я клапани за реглаж, я нещо друго... и т.н. Прегледът ще покаже какво е. Дано е читав майсторът!
 8. Напръскай с WD40 и пробвай с някоя малка скоба, от железарията, за вадене на лагери.
 9. @dimkaraganchev Чешмяна или изворна вода, каквато и да е, колкото и да не е варовита, съдържа най-различни минерали, йони и др. елементи. Попаднали в антифриза, тези елементи влизат в съединения със съставките му! От една страна, така му намаляват качеството и ресурса. от друга страна новополучените съединения се отлагат по металните повърхности, и в двигателя, и в радиатора! Чакай за нормално топлоотдаване в такъв случай... ... А пък който не си е доучил, най-малкото да се замисли! Може пък и да реши да си доучи...
 10. Виж си и "масата" между двигателя и купето. Също така, ако направиш една профилактика на стратера (втулки, смазка, четки), ще намалиш малко и стартовия ток.
 11. Хайде и нещо бюджетно: https://mototechnica.bg/akumulator-vega-45ah-premium-calcium.html
 12. 1) Автомобил – Honda Civic Fastback MB2 ("англичанка") D14Z4, 1999 г.; 2) Масло – Shell Helix Ultra 5W30; 3) Маслен филтър – Nitto 4HM-113 (Made in Japan); 4) Предполагаем общ пробег на автомобила - около 319 000 км, а може и повече (по километраж: 219037 км.); 5) Пробег на маслото в момента на вземане на пробата - от 2979 км.; 6) Цикъл (извънградско/градско) – около 60 / 40 . 7) Сезон на експлоатация – 16.05.2020 - 13.10.2020; 9) Моточасове – 64 по моточасовник; 10) Изразходвано гориво - около 165 л. А95Н; 11) Kтм = (165 / 3.4) = 48.53 ; 12) Пробата е взета от напълно загрял двигател (10 мин след гасене) и се е сушила 24 часа на стайна температура; 13) Обем на налятото чисто масло при смяната - 3.4 л.; 14) Доливане на масло - няма; 15) Други – работеща картерна вентилация; 16) Капката е скaнирана с "EPSON Perfection V19" на 600 dpi.; 17) Режим на експлоатация - градско + извънградски пътища + магистрали. 18) Предишно масло -Yacco Lube F 0W-30. Странно се развива при последната капка. Дали ще се формира ядро...?!
 13. @Batkiro79 За D16Y3 двигател: Capacities: Capacity 3,8 litre (with manual transmission/transaxle) | Capacity 3,9 litre (with automatic transmission)
 14. Ами не знам как да сравня FES, за 4000 км. със SSV за 5000 км... Може би FES, поради по-съвремения пакет диспергиращи добавки, удържа по-добре замърсяванията в дифузната зона и съсредоточени към ядрото. Забелязва се периферия чисто масло в края. При SSV ( за 5000 км ) нещата са по-размити. Пак има периферия с условно чисто масло, но преходната зона не е толкова ясно изразена. Замърсяванията,при SSV, изглеждат по-плавно и равномерно разпределени в цялата зона на дифузия, чак до края на капката. Тук явно играят голяма роля, съставът на маслата и режимът на експлоатация на дигателя! FES - ACEA C2 (mid SAPS) - понижено съдържание на цинк и фосфор, като традиционни противоизносни присадки, но с молибден, бор и магнезий и калций, като диспергиращ и противоизносен пакет. SSV ACEA A5/B5, API SL (Full SAPS) - "старата школа", с повече цинк и фосфор като противоизносен пакет, и калций като диспергиращ пакет. Все още не мога да кажа кое е по-доброто! ...
×
×
 • Create New...