Jump to content

emod

Фен
 • Мнения

  392
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Обществена Репутация

164 Good

Относно emod

 • Ранг
  Потребител
 • Рожден ден 2.10.1973

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Кара
  D15Z8
 • Пол
  Мъжки
 • Място
  Елин Пелин, София обл.
 • Интереси
  двигатели

Последни посетители

3960 профилни разглеждания
 1. Здравей, За мен 1 туба от 5 литра MOBIL 1 ESP Formula 5W-30: https://www.ato24.de/en/mobil-1-esp-formula-5w-30.html 45 Евро х 1.9675 - 5% = 85 лева. Плащане - както се уговорихме по телефона. Поздрави!
 2. Долното (оградено в червен цвят) се отнася за D15Z8. Предполагам, че за D15Z6 са същите.
 3. При мен проблемът с трудното палене/липсата на палене се реши с презапояване на няколко спойки на главното реле. Сравнително рядко ми се случва, когато двигателя е топъл лятото, да пали по-трудно - все едно е задавен. За зимния период процедирам така - давам на контакт, за да се включи бензиновата помпа, и чакам да изключи (тя върти около 3 сек). НЕ ЗАВЪРТАМ СТАРТЕРА. Просто оставям компа на спре помпата. Връщам ключа и чакам да спред на мига зеления индикатор. Послед пак на контакт, но в края на 2-та секунда, точно преди да спре отново помпата, завъртам стартера (паля). При мен моторът пали само за няколко завъртания ( за разлика от dandilov, при мен тази процедура има ефект)
 4. @ Japanese fever Конфликт с Равенол Русия,който е от доста време. След последните им нападки срещу torcon (притежателя на ойл-клуб), той окончателно реши, че техните масла няма повече да бъдат обсъждани в неговия сайт.
 5. Чети Правилата - ТУК Разискването на маслата RAVENOL вече е забранено в oil-club.ru. Имаше и тема по въпроса, но не я намирам в момента. Това е последният анализ на Ravenol VST 5w-40, който е виден към момента, но не за дълго - ТУК
 6. Искам да добавя нещо в помощ и информация на всички "капещи" А именно: Standard Test Method for Measuring the Merit of Dispersancy of In-Service Engine Oils with Blotter Spot Method1 ASTM D7899-13
 7. dandilov, Чудесно показно за капков тест! От хронологията ти е видно, че по-осезаемото замърсяване на маслото започва при около 5000 км. Там се наблюдава „рязък“ скок в замърсяването на зоната на дифузията. След това замърсяването на зоната на дифузия продължава да градира, но с доста по-малък темп, в сравнение с този на скока при 5000км. При това, замърсяването на ядрото почти не се е променило (между 5000 и 7000 км). Личи си много добре от необработени снимки на капките. Ако гореописаната тенденция на загуба на диспергиращи свойства се запази, то тогава имаш ресурс за още 1000км преди нещата да „загрубеят“. Искам да отбележа още нещо, а именно коефициента Ктм (т=топливо; к = масло). Използва го igork в неговите капкови тестове. Ето тук е последния – КЛИК. Вж. точка 7). Как се изчислява: М - объём масла при замене(в литрах). Не объём картера, а именно сколько ты залил нового масла. Тогда для бензиновых двигателей: Vтоплива(в литрах) = 200 х М (для PAO-масел) или Vтоплива(в литрах) = 150 х М (для гидрокрекиновых масел) или Vтоплива(в литрах) = 100 х М (для минеральных масел) От горните формули е видно, че Ктм = Изразходвано гориво (в литри) / Обема на залятото ново масло в картера (в литри) Твоят Равенол е ПАО база + естери. Следователно гониш Ктм около 200. В момента Ктм = 445 л. бензин / 3.4 л. масло = 131 До Ктм = 200 (за ПАО) има още време В заключение, според мен имаш още 1000 км ресурс на маслото при запазване на сегашния режим градско/извънградско. След това… мисля, че не си заслужава. Времето застудява. Повече студени стартове, повече блоу-бай газове = повече пепел в маслото в картера. Отделно, естерите са хигроскопични и ако не загряваш добре маслото по време на градското, е вероятно да натрупаш вода = ускорена деградация и то на вече „уморено масло“. Още нещо. Средната ти скорост е 40 км/ч, не 50 - (средна извънградска 60 + средна градска 20)/2 = 40 км.ч От там имаш около 175 моточаса. Поздрави!
 8. Japanese fever, искам да уточня нещо, за да не оставаш ти и/или другите колеги с грешно впечатление. Не считам себе си за спец по масла, капкови тестове, фотошоп и монитори, и нямам никакво намерение да бъда или да се представям за такъв. Не поддържам и не доказвам никакви свои тези. Не желая да убеждавам никого в нищо, нито имам такава нужда. Отговорите на всички възникнали у теб въпроси относно капковия тест можеш да намериш в темата „Капельные тесты ОБЩАЯ” (Тук), разгледана над 840 000 пъти. Капковият тест е елементарен. Всеки може да го прилага и да интерпретира резултатите сам, сравнявайки ги с образец, като този например: Има обаче нещо важно, което се пропуска. Капковият тест не е еднократно действие. Той е поредица от тестове в периода на експлоатация на маслото, които в своята съвкупност показват загубата на диспергиращите му свойства и евентуалното наличие на бензин, антифриз и вода в маслото. Да вярваш или не в капковия тест и да го прилагаш е въпрос на личен избор, търпение, последователност и внимание към теста. Аз съм направил своя избор. Моля те да не ми отговаряш. Горното е само уточнение… както вече казах. Поздрави!
 9. JHM, много противоречиви капки. На монитора ми маслото изглежда все едно е минало не 3300км, а два пъти по толкова… и то при положение, че си сушил пробата повече от 24 часа. На някои капки ядрото се е разпаднало, на други е в разпад, на трети е цяло, но зоната на дифузия изглежда доста мръсна (за тези километри на газ). Може би застудяване играе роля в случая. Да имаш чести кратки пробези и недобре загрял мотор? ​Маркони, ти какво смяташ? Повтори пробата, но капни 2-3 капки, и се стреми да не се „разливат“, докато ги пренесеш до мястото за сушене. Суши ги между 20-24 часа. В този диапазон резултатите са най-ясни. За справка - ето как изглежда моя Mobil 1 New Life 0w-40 на 5300 км; 3 месеца и половина (27.07.2017-15.11.2017); около 140 моточаса; ср. скорост 35 км/ч; бензин 95 около 350 литра; 3.5 литра масло, без доливка; сушене = 22 часа при стайна температура (кръгчетата са филтърна хартия; правоъгълника - обикновена офисна хартия).
 10. Уникално спортно масло.Но сулфатната пепел и фосфора малко далеч от нашите катализатори! Markony, Принципно си прав, но за по-старите мотори, като моя D15Z8, няма проблем да се използва API SL, на който отговаря Ravenol SSV. По указания на производителя подходящото масло за D15Z8 (и др. мотори от 1996-2000 г.) е със спецификация API SG, SH или SJ, които предхождат SL. Grade Zinc, Phos SM MAX 800 SL/SJ 1000-1400 SH 1000-1400 SG 1000-1400 Явно по-старите катализатори не са толкова капризни , а и при мен се спука изпускателният колектор, в който е вграден и самия катализтор, и се наложи да го сменя... така че за съжаление нямам катализтор .
 11. Ето го и моят "зимен избор" :
 12. Здравей ceco_accord, Според мен маслото си е отработило ресурса. Вътрешната част на ядрото и зоната дифузия са с еднакъв цвят и вид на отлаганията (сгъстени/уголемени парчета мърсотия). Пръстенът на ядрото (краевата зона) е започнал да се размива, т.е. ядрото върви към начален разпад. Видно е как парчета от него са пръснати в зоната на дифузия (тези в син/тъмносин цвят). Самата зона на дифузията е осезаемо замърсена. Обводняването е леко (леко назъбен край на капката). По тези причини считам, че диспергиращата способност на маслото е намалена. Да… има още малко живот в него, но аз лично бих го сменил сега, въпреки че при лек режим маслото може и да изкара още 10-15 моточаса, но… според мен не си заслужава. Отделно, маслото е изкарало почти година в картера… Това е моето мнение. Поздрави!
 13. Здравей pln, Маслото е обводнено от кратките ти пътувания (ясно накъдрения край на капките), но не много. Явно е как по-дългите извънградски преходи компенсират късите ти пътувания, но все пак не могат да изпарят в значителна степен натрупаната от късите преходи вода. Ядрото се разпада. Зоната на дифузията е доста замърсена. Диспергиращата способност на маслото е намалена - образуват са големи (слепени заедно) парчета мърсотия, които са много на брой и са пръснати из цялата зона на дифузия. Трудно ми е да оценя степента на окисление на маслото (потъмняване му), тъй като не зная как се е развивало във времето. Условията на експлоатация се тежки. Можеш да го провериш след 500 км и ако картинката прогресивно се влошава - сменявай. Аз лично бих го сменил сега.
 14. JHM, изглежда сякаш маслото от ЕМАГ не е менте. Разликата в цвета на сравняваните масла може да се обясни с друго базово масло (с различен произход - ето ТУК нещо по този въпрос). А това е снимка на кода на моя Mobil 1 New Life 0w-40, закупен от Ато24 (общите поръчки): Ако го сравня с кода на румънското масло и за моето масло трябва да възникнат съмнения , но маслото ми по цвят и мирис си е ОК. Моторът работи чудесно с него. Дано Маркони да успее да внесе малко яснота по въпроса.
 15. Нямаш никакъв проблем да го използваш това масло (от фризера). Та нали зимата маслото в картера редовно стига до подобни температури през студените дни. Предполагам, че си използвал чисти съдове (бурканчета)? Имаш ли някоя снимка на замразеното масло?
×