Jump to content

emod

Модератор
 • Content Count

  1088
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  95

emod last won the day on July 31

emod had the most liked content!

Community Reputation

1250 Master

About emod

Profile Information

 • Кара
  ホンダシビック D15Z8
 • Пол
  Мъжки
 • Място
  Елин Пелин, София обл.
 • Интереси
  двигатели

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Recent Profile Visitors

5482 profile views
 1. Този инструмент не е създаден за сравнение на различни спецификации. Не можеш чрез него да сравняваш A5/В5 с С3 (ако това е идеята на снимката ти). Не е обективно.
 2. Ето това е няколко теми под твоята - Тенекеджийски въпрос. Материал по шевовете на вратите
 3. Резултат след 4.5 дни сушене (от момента на взимане на капката): Накъдрянето се вижда най-добре на офисната хартия, на която по стандарта от oil-club-a се правят тестовете. Маслото е все още доста чисто, затова няма тъмен "ръб/пръстен" по края. При 0w-30 на GTL (говоря за Shell) тази къдравост бе ясно изразена и то още в рамките на 24-те часа. Причини - едва ли могат да бъдат обосновано посочени. Догадки можем да имаме всякакви - GTL-a (като база), по-голямото количество ниско вискозни бази при 0w... маслата, особеност на пакета добавки, др. UOA анализите на масла на GTL показват, че няма причини за притеснения - маслото си върши работата както трябва.
 4. Шегата ни - защото и аз имам принос, бе повече от очевидна. Аз също съм готов да предоставя модераторското си място на всеки, който го иска - стига Екипът на Форума да счита, че моят заместник е достоен за този пост. Модератор или не - моята подкрепа за Форума остава, колкото незначителна и спорадична (според хората и обективно) да е тя.
 5. Не е само кал и Тиня има!!! Ама много... ТИНЯ! Аее са ми друснете едно наказание, че цитирам предния постер... та да си избиете комплексите! П.П. Прав е колегата. Жалка картинка! П.П.П Лайквам те @Zlatozator, с риск да ме баннат перманентно. П.П.П.П Нема да пиша повече в тази тема....
 6. Оооо… туй българскУтУ Хайку много ми Ареса… Да взема и аз да се намеса у Процеса. Не искам Нищо да Ви кажа, да не вземе да ме Разберете, че и аз желая да тъпкам Екипчето с нозете! На вън е Лято, но много е горещо… не мое ли по ФорумО да чепкам Нещо?! Макар и дребно… недостойно за внимание… Изхожда то от Моето Създание… пардон Старание! Години?!? Що за чудо е това… Непостоянството… То Господар е на Света! Приключвам Драги Мой Форуме Любими с Тази Проза… Ше ида Вънка с Хондата да се Повоза!
 7. Налягането на маслото е резултат от съпротивлението на маслото, което е подложено на изпомпващото действие на маслената помпа, да тече. Съпротивлението на маслото да тече от своя страна е функция (при константни други условия - геометрия на мотора, по-специално маслени магистрали, хлабини, и т.н.) на вискозитета и разхода (разбирай дебита, потока на маслото), като разходът (дебитът) от своя страна е зависим от геометрията/характеристиките на маслената помпа и оборотите на двигателя, тъй като маслената помпа е задвижвана от коляновия вал. При константен дебит (разход, поток), и константна температура по-големия вискозитет ще „произведе“ по-високо налягане на маслото. Налягането на маслото е изключително важен фактор за определяне на способността на маслото да осигури адекватна защита на мотора. Моля обърнете внимание, че говоря за „налягане“ в маслените магистрали, а не в лагерите Налягането в лагерите е несъизмеримо по-голямо – в MPa (мега паскали), от това в маслените магистрали. Хонда е определила, че адекватно захранване на мотора с масло е налице, когато налягането на празен ход не пада под 0.7 бара, а това при 3000 об./мин. не пада под 3.5 бара, при температура на маслото 80 С. Тази минимална разлика, която се вижда при една и съща температура (в случая около 94-95 С) и едни и същи обороти (в случая на празен ход), показва на практика каква е "разликата" във вискозитетите на 5w-20 и 5w-30 в истинските работни условия в мотора (т.е. при напълно загряло масло под налягане). Явно, не особено голяма . И с потенциал да стане още по-малка при сработването на 5w-30-ката, което пък ще зависи (не само!) от вида и качествата на подобрителите на вискозитета и какво ще се случи след „нарязването им от мотора на салата“. Тук е важно да се има предвид, че именно на празен ход промените на налягането на маслото, зависещи от промяната на вискозитета му, се хващат най-точно, тъй като всички останали фактори, оказващи влияние върху измерването (като например съпротивление от масления филтър или отваряне байпас клапана на маслената помпа (каквото може да се случи при високи обороти) са сведени до минимум или напълно изключени.
 8. 1) Автомобил – Honda Civic Aerodeck, D15Z8, 1998 г.; 2) Масло – Yacco Lube P 5w-30; 3) Маслен филтър – Honda OEM (Purflux; made in France); 4) Общ пробег на автомобила - около 440 300 км; 5) Пробег на маслото в момента на вземане на пробата - 3200 км; 6) Цикъл (извънградско/градско) – около 60/40%; 7) Средна скорост - около 43 км/ч; 😎 Сезон на експлоатация – 25.05.2020 - 29.07.2020; 9) Моточасове – около 75; 10) Изразходвано гориво - около 220 л. Лукойл 95; 11) Kтм = (220 / 3.5) = 63; 12) Пробата е взета от напълно загрял двигател (10 мин. след гасене) и се е сушила 24 часа на стайна температура; 13) Обем на налятото чисто масло при смяната - 3.5 л.; 14) Доливане на масло – не е правено; няма разход; 15) Други – работещ EGR с прочистени пътища; нов катализатор; 16) Капката е сканирана със Samsung Xpress M2675FN на 600 dpi. 17) Режим на експлоатация – софийско градско със средно тежък трафик. Останалото е извън градско с лек трафик. История на офисна хартия: И още нещо интересно Разликата в налягането на маслото е около 0.1 бар, като разликата от 1 С в температурите на двете масла е сферата на погрешността от измерването. Манометърът ми е калибриран, т.е. трябва да мери "истинското" налягане. Интересно се получава, нали . А по-интересното предстои, тъй като имам още 2500 км, за да може двете масла да се изравнят по километри. Yacco-то става все по-тихо и мотора "пее". Явно тече сработване, което се харесва на D15-ката.
 9. При дизела изключително важна е снимката на просвет. Тя показва най-добре движението и натрупването на саждите в маслото. Анализират се заедно централната част на капката и "пръстенът" в края (между червените стрелки). Вижда се поетапно достигане на "вълни" от центъра към периферията - все по-тъмни и по-тъмни + влошаване на дисперсията. Финалният момент настъпва, когато "пръстенът" започне да се уголемява и да изсветлява, и чернилката се концентрира в центъра на капката. Поради това ти трябва регулярно следене от началото на наливане на новото масло.
 10. Любопитство към експеримента и резултата, и тема за размисъл Нямам намерение да го взимам (пресушеното състояние на капката) като показател за състоянието на маслото, ако това те притеснява .
 11. Ще оставя следващата ми проба на Yacco Lube P 5w-30 да отлежи 2-3 дни и ще видим какво ще се получи.
 12. Накъдрянето, което се получава след 2-3 и повече дни сушене на капката, е индикатор за "пресушаването й". То не е повод за притеснения и не бива да се тълкува като проблем с маслото. Виждал съм го много пъти и при мои капки. Накъдряне от този тип (снимките на dandilov след 2-3 дни престой) в рамките на 24-часовото сушене е сигнал за сериозно обводняване. Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0w-30 наистина се "къдреше" по-забележимо от нормалното. Впоследствие тестове на същата хартия и същия режим на експлоатация със следващото масло показаха липсва на подобна къдравост (писал съм някъде назад за това). Не мога със сигурност да кажа дали причината е в GTL-a или пакета на това масло, но факта си е факт. P.S. Дани, Yacco Lube F 0W-30 не е GTL
 13. Всички въпроси относно избор на масло се задават в тази тема: FAQ-3:Двигателни масла-обсъждане 3, част Трета Колкото повече информация предоставиш за мотора, неговото състояние, навиците ти на шофиране и др. относими към начина на експлоатация на колата ти, толкова по-вероятно е да получиш отговор на въпроса ти. Заключвам!
 14. @videvid Ако капката някога по време на експлоатация на маслото е имала ядро, то сега същото вече се е разпаднало. Зоната на дифузия и ядрото са станали едно цяло. Замърсяванията са окрупнени (слепени частици) = намалени диспергиращи своиства. Налице е и "типичното" за градския цикъл обводняване - назъбения край на капката, което отчасти е намалено, поради топлината в момента, която позволява по-бързо загряване на маслото. Аз лично бих сменил това масло . Изпълнило е задачата си и се е представило добре за 1 г. и градски цикъл.
×
×
 • Create New...