Jump to content

emod

Модератор
 • Content Count

  847
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  63

Everything posted by emod

 1. Много добре се е справило маслото за указания режим. Удържало е всички тежки замърсявани в ядрото. Пръстенът около ядрото е здрав. Зоната на дифузия не е тежко замърсена. Дисперсията още е на ниво. Общо взето всичко казано от мен е ясно видно. Има обаче и една странност. При всичките тези 95% градско и каране на газ почти липсва обводняване. Предполагам, че маслото винаги е достигало работна температура и е оперирало така за достатъчно дълъг период от време, за да изпари водата, или има друг фактор, който оказва влияние.
 2. Вземането на настоящата и предходната проби се различават по доста неща (описал си ги сам). Това прави сравнението им на практика невъзможно. Маслото не изглежда сериозно замърсено - съдя по цвета на капката. Със сигурност не е изчерпало диспергиращите си свойства - замърсяването е равномерно разпределено; няма големи окрупнявания. Това, което прави най-силно впечатление, е липсата на ядро. Има само много бледа негова сянка. В случая обаче не мога да съм сигурен за причината - дали е дал отражение самия начин на взимане на капката (вкл. малкото й количество/обем/) или просто маслото вече не е било способно да задържа краевата зона (пръстена около ядрото с най-тежки фракции мърсотия) и тя се е пръснала в зоната на дифузия. Във всички случай замърсяването на маслото не е сериозно и в него е имало още живот.
 3. @Honda_83 Отделих въпроса ти в нова тема, тъй като не му беше мястото в темата за избора на накладки. Моля те да конкретизираш инфото за колата ти - година, генерация, за да преместя темата в правилния раздел за Accord. Поздрави!
 4. @goga Няма смисъл да сканираш капката утре. Ще е изминало много време и няма да е достоверна. Остави за следващия път. Много е важно обаче при следващите капки снимката на просвет да е при същите условия!
 5. Колата е на газ = не може да бъде бензин. За мен лично това е най-фината фракция от маслото, която е достигнала до периферията. При обработката с "пила" се появява в този тъмен цвят.
 6. @vespa Хубав тест и явно мотор в много добро състояние за километрите си. В маслото има още много живот . Очевидно е, че тежките фракции в пръстена (краевата зона) са под контрол, ядрото не е тежко замърсено, а зоната на дифузия чиста. Обводняване липсва, логично, предвид режимът ти на експлоатация. Мога да кажа само .
 7. Няма проблем, че е втора капка. Аз обикновено вземам по три. Да, вярно е, че цялата "методика" (на oil-club.ru) е базирана на първа капка - това е идеалът, към който трябва да се стремим. Моят личен опит и тестване обаче не показват разлика между първа, втора и трета капки. Най-важно е маслото в картера да е било в едно и също състояние при вземане на капките, т.е. трябва да вземеш капките едновременно (една след друга) или през много кратък интервал от време (в рамките на няколко минути). Ето я обработена с пила:
 8. Това го бях забравил - че е микс. Да, освен гореспоменатото, възможно е и миксирането да е причина за появилия се харч на масло. Мога само да предполагам, че няма да има проблем да го смесиш с хондово 5х20 синтетик бленд. Това показват и многото различни видове миксове в масларските форуми. Но без ясна представа за точното маздово масло и негов VOA, за да се види пакета и евентуално базата, не бих те подтикнал да ги смесиш. Отделно, не съм привърженик на миксовете (поне за момента). Бранко сигурно е имал жокер и е знаел какво прави . Ами, в описаната от теб ситуация може би щях да се замисля за смяна, когато нивото опасно наближи минимума на щеката... освен ако Бранко не даде от маздовото 5х20 за доливка, но не знам дали си заслужава разправията...
 9. Обработка с "пила": Видно е, че цялата зона на дифузия (зелената) е изпълнена с фини замърсявания. Дисперсията е добра - няма окрупнявания. Тежките замърсявания - сажди, са относително малко, спрямо зоната на дифузия, и едва едва са започнали да се прокрадват в нея (уголеми снимката). Цветът на зоната на дифузия може да кореспондира и с окисляването на маслото. Видно е, че потъмняване (в което се изразява окислението) още не е сериозно. Ето и малко допълнителни сравнения: 1) База за сравнение 2) Ядро на твоята капка: 3)Зона на дифузия на твоята капка Както се вижда, маслото е все още в "зелената зона", макар и да отива към края й. Ако трябва да обобщя от гледна точка на натрупаните замърсявания и запазени диспергиращи свойства - маслото е годно за по-нататъшна експлоатация. По-труден е отговорът на въпроса от гледна точка на харча на масло, тъй като са намесени прекалено много неизвестни. Предвид общото състояние на маслото мога да предположа, че има пропадане на вискозитета (сработване на подобрителите на вискозитета), което ведно със замърсяванията е основен фактор за харча на масло. Дали да продължиш - за мен лично си заслужава да се види как ще се развият събитията следващите 1000 км. (6000 км на маслото). Ако след 1000 км влезеш в "жълтата зона" = смяна (с презастраховане) . П.С. Анализът е въз основа на средната капка (новата).
 10. Здравей и Добре дошъл! Ще те помоля да добавиш информация относно модела и годината на колата ти - Civic, Accord, др., евентуално код/номер на мотор и на скоростна кутия (ако ги знаеш), както и да си попълниш профила. Целта е да предоставиш максимално изчерпателна информация на колегите, които ще се отзоват на въпроса ти, и да няма куп въпроси отдолу, отправени от други участници. Моля те да се запознаеш и с правилата на Форума - КЛИК Поздрави!
 11. За по-прецизен анализ на състоянието на маслото - загрят до раб. температура мотор (масло поне на 80 С); 24-часа сушене на 20-22 С; сканиране, което отразява вярно цвета на капката (вж. първата страница на темата -> ВНИМАНИЕ - относно скенирането!).
 12. Аз имам въпрос към @ceco_accord - на каква температура са сушени капките? Питам, защото ми изглеждат все още "мокри", т.е. все едно не са сушени на стайна температура (20-22 С). Визията напомня на предишната капка (от 7 стр.), която бе сушена на 10 С.
 13. Еее, това е друго нещо. Разликата е съществена. Стареенето сега изглежда в логична последователност. Предвид летния сезон на експлоатация, предполагам, че 0w30 ESP-то ще се представи по-добре от 0w20 AFE.
 14. Хайде и аз да се включа - ние с теб @JHM вървим в еднакъв ритъм . 1) Автомобил – Honda Civic Aerodeck, D15Z8, 1998 г.; 2) Масло – Shell Helix Ultra ECT c2/c3 0w-30; 3) Маслен филтър – Amsoil (EA15K20); 4) Общ пробег на автомобила - около 423 680 км; 5) Пробег на маслото в момента на вземане на пробата - 4000 км; 6) Цикъл (извънградско/градско) – около 97/3; 7) Средна скорост - около 40.5 км/ч; 😎 Сезон на експлоатация – 05.01.2019 - 26.04.2019; 9) Моточасове – около 100; 10) Изразходвано гориво - около 300 л. Лукойл 95 - в резултат на моя грешка в предишните тестове значително съм занижил количеството изразходвано гориво (с около 100 л.) ; 11) Kтм = (300 / 3.3) = 91; 12) Пробата е взета от напълно загрял двигател (10 мин след гасене) и се е сушила 24 часа на стайна температура; 13) Обем на налятото чисто масло при смяната - 3.3 л.; 14) Доливане на масло – не е правено; 15) Други – работещ EGR с прочистени пътища; нов катализатор; 16) Капката е скенирана със Samsung Xpress M2675FN на 600 dpi. 17) Режим на експлоатация - градско направо липсва. Основното време за работа на мотора е намалено до около 1 час на ден. Грубо – сутрин около 30 мин. и вечер пак толкова. Кратки пътувания през уикенда. История 0-4000 км (офисна хартия): Отново се вижда повечко вода, но явно така ще се развиват нещата, предвид факта, че през по-голямата част от времето на работа на мотора маслото не е в работна температура - достигам 83-86 С в края на пътуването (последните 10-ина минути); шофирам спокойно, без да бързам, и това също се отразява. Надявам се затоплянето на времето да помогне малко за подобряване на ситуацията.
 15. Ще се наложи да повториш теста. Така ще се разбере дали "рязката" промяна на състоянието на маслото - многото леки замърсявания в зоната на дифузия (зелената зона) за последните 1000 км се дължи на скок в замърсяване на маслото или на по-тънката хартия, която позволява по-лесното разливане/разтичане маслото по нея, особено на леките му фракции. За момента залагам на различната хартия.
 16. Тежките замърсявания от ядрото са навлезли в зоната на дифузия и наполовина (че и повече, като се гледа зеления остатък) са я превзели. Има доста окрупнени замърсявания. Маслото си е било за смяна - от гледна точка на поетите замърсявания. И всичко това при 3 л. доливка! Двигателят определено не е в добро състояние. Petro-Canada SS 5w-30 покрива GM dexos 1 Gеn 2. Какъв ще бъде резултатът обаче ми е трудно да предвидя. Ако се следва някаква логика - намаляването на вискозитета (40 > 30) в случая следва да вдигне разхода още повече, но кой знае...има твърде много неизвестни. Трябва да пробваш.
 17. В BITOG излезе VOA на Amsoil XL 5w-30: Линк BITOG - КЛИК VOA на същото масло се очаква и в oil-club.ru. Ще бъде интересно да се сравнят двата анализа и коментарите на двете школи .
 18. emod

  Винетка

  Аз си купих годишна винетка от бензиностанция на Лукойл. Казах, че ще платя кеш. Попитаха ме за номера на колата и от кога да бъде валидна винетката (начална дата). След това касиерката изписа данните, в т.ч. номера на колата, и ми обърна екран, на който видях номера и потвърдих, че е вярно изписан. После направи две разпечатки. На една ме накара да се подпиша и си я прибра, Другата остана за мен. Платих кеш. Проверих винетката на сайта https://web.bgtoll.bg/Evignette. Понеже купих новата винетка преди старата ми винетка да е изтекла, първоначално новата се появяваше в сайта като неактивна. След това - на 01.02.2019 г., се активира. За проверка не са ме спирали. Ето снимка на разпечатката/касовия бон (заличени са личните данни на продавача, номера на колата и номера на винетката): Ето и данни от проверката на сайта:
 19. Да, Shell-ът удържа зоната на дифузия по-чиста, при това през зимата и то в кофти режим.
 20. 1) Автомобил – Honda Civic Aerodeck, D15Z8, 1998 г.; 2) Масло – Shell Helix Ultra ECT c2/c3 0w-30; 3) Маслен филтър – Amsoil (EA15K20); 4) Общ пробег на автомобила - около 422 680 км; 5) Пробег на маслото в момента на вземане на пробата - 3000 км; 6) Цикъл (извънградско/градско) – около 97/3; 7) Средна скорост - около 40.5 км/ч; 😎 Сезон на експлоатация – 05.01.2019 - 30.03.2019; 9) Моточасове – около 74; 10) Изразходвано гориво - около 195 л. Лукойл 95; 11) Kтм = (195 / 3.3) = 59; 12) Пробата е взета от напълно загрял двигател (10 мин след гасене) и се е сушила 24 часа на стайна температура; 13) Обем на налятото чисто масло при смяната - 3.3 л.; 14) Доливане на масло – не е правено; не забелязвам изменение на нивото - като показания на щеката; 15) Други – работещ EGR с прочистени пътища; нов катализатор; 16) Капката е скенирана със Samsung Xpress M2675FN на 600 dpi. 17) Режим на експлоатация - градско направо липсва. Основното време за работа на мотора е намалено до около 1 час на ден. Грубо – сутрин около 30 мин. и вечер пак толкова. Няма време да се изпари водата /конденза/, видно от накъдрения край на капката. История 0-3000 км:
 21. Как успя? Би ли споделил (с няколко думи) инфо, което може да е полезно за Форума, или държиш просто да изтрия темата?
 22. Да, HFS-а би могъл да изкара 10 000 км при тази средна скорост и наближаващото лято . За Амсойла не мога да предположа как ще се развият събитията. Това ще ти е първо използване на Амсойл и не е ясно какво и колко ще успее да отмие от натрупаната в двигателя мърсотия (ако разбира се има такава, която подлежи на отмиване). Обикновено втората смяна с Амсойл е по-меродавна.
 23. Нека да си припомним нещо по въпроса - една табличка на Amsoil и техните 25 000 мили и 700 часа за Signature Series (при нормални условия; респ. 15 000 при тежки), които принципно са достижими при средна скорост от 35,7 мили в час (57,5 км/ч): Сами може да си направим извода за Amsoil XL серията и не само за нея, а по принцип .
×