Jump to content

emod

Модератор
 • Мнения

  817
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Days Won

  56

Всичко публикувано от emod

 1. Да, HFS-а би могъл да изкара 10 000 км при тази средна скорост и наближаващото лято . За Амсойла не мога да предположа как ще се развият събитията. Това ще ти е първо използване на Амсойл и не е ясно какво и колко ще успее да отмие от натрупаната в двигателя мърсотия (ако разбира се има такава, която подлежи на отмиване). Обикновено втората смяна с Амсойл е по-меродавна.
 2. Нека да си припомним нещо по въпроса - една табличка на Amsoil и техните 25 000 мили и 700 часа за Signature Series (при нормални условия; респ. 15 000 при тежки), които принципно са достижими при средна скорост от 35,7 мили в час (57,5 км/ч): Сами може да си направим извода за Amsoil XL серията и не само за нея, а по принцип .
 3. С призив да не залитаме в офф топик и лични нападки:
 4. За тези, които искат да придобият по-сериозни познания относно: "Приносът на различните източници на консумация на масло към общата консумация на масло в един двигател с вътрешно горене - по-специално бензинов такъв (с искрово запалване)" "The Contribution of Different Oil Consumption Sources to Total Oil Consumption in a Spark Ignition Engine" Горното е само кратка есенция. Целия абстракт - публикуваната от SAE кратка версия, и още много интересно инфо можете да видите ТУК Основен източник: BITOG - ТУК От BITOG можете да изтеглите и цялото проучване, което е 167 стр.
 5. Не мисля, че трябва да се слага подобна граница само защото маслото е III гр. Казвали сме го и преди - ресурсът на едно масло ще зависи не само от самото масло (крег или пълна синтетика IV гр.), но и от стила на шофиране (изкл. важен), условия на експлоатация (на кратко - тежък или лек режим), състояние на мотора, качество на горивото и др. Ако маслото, създадено на базата на III гр., е направено с добре подбран и балансиран пакет добавки и бази, то е напълно конкурентно на събратята си от IV гр. в условията на една нормална ежедневна експлоатация.
 6. @mitakam Всички тези масла, които си посочил в поста ти по-горе, са III група хидрокрег: SDS на Honda 0w-20 Type 2.0 маслото (продуктови кодове: 08232-P99K1LHE; 08232-P99K4LHE (този отговаря на маслото от coxmotorparts.co.uk; по данни от сайта) и 08232-P99K6LHE) - ТУК Състав: минерално масло >90%; добавки <10% Ето и анализ от PQI America на Honda Full Synthetic 0w20 (черната бутилка) - ТУК За съставът на Honda 0w-20 Type 2.0 можеш да придобиеш представа от поста на DTEC, касаещ Honda Civic Type R FK8 320PS след 10 000км с Genuine Honda 0W-20 Type 2.0 (виж по-нагоре, поста от 5 Март).
 7. Няма проблем да смениш лентовия кабел (като цял компонент) с друг. Ти решаваш .
 8. При 180 градусовото навиване на волана си скъсал лентовия кабел, така наречения Cable Reel. Ще трябва да го свалиш и да го отвориш, за да виждаш къде е проблема (прекъсването). Тази тема от Субару форума може да ти е от полза за придобиване на обща представа за какво иде реч - КЛИК Можеш да погледнеш клипчета в YouTube - Клик1 Клик2. При смяна на рейка си има процедура за центриране на лентовия кабел. Ако не си я направил, следва късане.
 9. Историята на @Rakeem до тук:
 10. Здравей и Добре дошъл! Моля те да уточниш модела на колата ти (Civic, Accord, и т.н.) и годината. Така ще мога да преместя темата ти в правилния раздел, а и ще ни бъде по-лесно да ти помогнем с информация. Поздрави!
 11. @DTEC, Благодаря за анализите. Като се има предвид, че става въпрос за нови автомобили - на малко километри, резултатите са логични. За мен обаче бе истинска изненада съставът на Honda Type 2.0 0W-20 маслото. Независимо, че говорим за UOA, % съдържание на елементите на пакета добавки принципно е запазено (макар и съединенията, в които участват тези елементи да са изчерпани в по-голяма или по-малка степен). И тук именно ми прави впечатление, че пакетът не е типичния анти-LSPI такъв - т.е. със съществено намалено количество Ca и осезаемо повишено количество Mg. Имаме 1736 mg/kg Ca и 14 mg/kg Mg. Другият, привличащ вниманието елемент е Mo (молибденът) и по-точно високото му съдържание = 648 mg/kg. Явно се търси сериозна подкрепа от гледна точка на антифрикционните свойства на Mo и неговата устойчивост на високи натоварвания. Но от друга страна се чудя дали при подобни количества Mo няма да е налице потенциален проблем с турбото - в резултат на високотемпературни отложения от молидбена. Разбира се това ще зависи от това какъв тип добавка (Мо) се използва - димер или тример, или нещо друго (ново) .
 12. Ето тестовете един до друг: Вижда се, че замърсяването в ядрото и това в зоната на дифузия са започнали да се уеднаквяват, т.е. маслото е минало на следващото ниво на запълване със замърсявания. Ясно се забелязва окрупняването на замърсяванията и формирането на „парчета“ слепени сажди – зърнеността в ядрото и зоната на дифузия. Това е израза на загубата на диспергиращи свойства. Фактът - че замърсяването не се фокусира около ядрото, говори, че маслото все още не е загубило способността си да го акумулира и диспергира, но тя е намалена. Ако нещата се развиват логично, ще последва ново ескалиране на „чернотата в ядрото“ и избледняване на зоната на дифузия. Не мога да кажа след точно колко такива етапи маслото ще достигне края на способностите си. Това е въпрос на тест до „смърт“ . От гледна точка на настоящата ситуация бих за замислил за смяна, макар и с известно презастраховане.
 13. Не виждам сканираната капка . Само снимки на просвет.
 14. Тази продължителност на сушене не е проблем. За оригиналните филтри - подкрепям изцяло . За смяната на маслото - подмяната на сегашния етап е презастраховка (има разум в това). Ако искаш да му изстискаш ресурса и да видим развоя на събитията, както казва dandilov - смяната е на около 5000 км., вкл. предвид подобряването на метеорологичните условия .
 15. Работата на бензин е един съществен фактор при твоя тежък режим с къси преходи. В тази връзка - маслото мирише ли бензин? За масления филтър ми е трудно да кажа дали точно той е проблема. Трябва да го срежеш като го свалиш и да видиш какво е качеството му на изработка - дебелина на филтриращия елемент, брой сгъвки, дали всичко е коректно залепено, евентуални скъсвания на филтриращия елемент, как функционира байпас клапана на филтъра и т.н. Между другото - въздушният филтър може да е причина за замърсяването на маслото, ако не филтрира добре. Ти пишеш, че филтърът е на 11 000 км, т.е. не е сменяван, а и не е оригинален (Honda OEM). Това е потенциална причина за замърсеното масло. В допълнение, всичко около филтъра и самия въздуховод здраво ли е - в смисъл: има ли някакъв шанс мотора да засмуква нефилтриран въздух? За мен въздушният филтър е сред заподозрените виновници за състоянието на маслото . Като гледам как стоят нещата - 5000 км май ще се окаже предел за това масло.
 16. Тази тема заплашва да стане поредния пример как БЪЛГАРИ се "нахвърлят" върху БЪЛГАРИ. Заключвам темата, поне докато не се охладят страстите. Ако решението ми не Ви се нрави, можете да поискате темата да бъде отключена от някои от колегите модератори/администратори.
 17. 1) Автомобил – Honda Civic Aerodeck, D15Z8, 1998 г.; 2) Масло – Shell Helix Ultra ECT c2/c3 0w-30; 3) Маслен филтър – Amsoil (EA15K20); 4) Общ пробег на автомобила - около 421 680 км; 5) Пробег на маслото в момента на вземане на пробата - 2000 км; 6) Цикъл (извънградско/градско) – около 97/3; 7) Средна скорост - около 40 км/ч; 8) Сезон на експлоатация – 05.01.2019 - 03.03.2019; 9) Моточасове – около 50; 10) Изразходвано гориво - около 130 л. Лукойл 95; 11) Kтм = (130 / 3.3) = 39; 12) Пробата е взета от напълно загрял двигател (10 мин след гасене) и се е сушила 24 часа на стайна температура; 13) Обем на налятото чисто масло при смяната - 3.3 л.; 14) Доливане на масло – не е правено; 15) Други – работещ EGR с прочистени пътища; нов катализатор; 16) Капката е скенирана със Samsung Xpress M2675FN на 600 dpi. 17) Режим на експлоатация - градско направо липсва. Основното време за работа на мотора е намалено до около 1 час на ден. Грубо – сутрин около 30 мин. и вечер пак толкова. Доста празен ход и кратки съботни пътувания, при които маслото не достига работна температура - много добре видно от обводняването на маслото (къдравия край на капката). История 50-2000 км: Относно самото масло: „Твърдата“ работа на мотора се успокоява лека полека, както каза DTEC. Сякаш маслото се сработва. Има и друг положителен ефект – спря ми теча на масло от гарнитурата на картера. Не можах да сменя гарнитурата при смяната на маслото и очаквах нещата да се задълбочат, но Shell-a ме изненада в това отношение. Като цяло, колкото повече старее маслото, толкова повече започва да ми харесва . Да добавя и още нещо. Имах възможност и направих сканиране на капките на 22, 24 и 26 часа от началото на сушене. Средната температура бе около 20 С. Видно е, че в този диапазон на време за сушене изменение почти няма, което ще рече, че при 24 часово сушене (-+ 2 часа) капката вече е добре изсъхнала и най-меродавна за анализ - предвид почти пълната липса на изменение на картината. След 26 час края на капката започва да се нащърбва/назъбва прекалено и се получава пресушаване, което заблуждава за състоянието на маслото и количеството вода в него.
 18. Направи новата капка на 4500 км, за да имаме по-ясна представа каква е ситуацията и какви са тенденциите. При твоя тежък режим и ако диспергиращите свойства наистина сдават багажа, 200 км в същия стил на експлоатация ще могат да покажат разлика в състоянието на маслото.
 19. Всички коментари по темата "Конденз по капачката на маслото" са скрити, тъй като това на практика е предмет на отделна тема, но с опция да могат да бъдат прегледани. По този начин офф топикът няма да пречи на четящите по същество. Тотален Офф топик - такъв, който няма абсолютно нищо общо с темата, ще бъде премахван. Целта ми е да запазя полезни постове, които могат да имат допирни точни с маслената тема. Поздрави!
 20. Темата си е за този раздел. Голямата част от постовете са относими към Хонда, макар и без ясно посочване на автомобила, чиито екстри се коментират. Всеки е посочил какво кара в профила си. А-а-ами-и... по-принцип... може разбира се, няма как да бъдете спрени (е има как, но да не изпадаме в крайности ). Най-близката препратка/отговор (по аналогия) към въпроса ти може да бъде намерена в т. 2.5. от Правилата на Форума, където пише (перефразирам), че отговорите и темите следва да бъдат изчерпателни и точни (разбирай по същество на темата), и е желателно да няма купища SPAM из форума и километри безсмислици. Опазил ни Бог! Не мисля, че това е възможно, тъй като противоречи на законите за съществуването на Вселената. Ако се случи, Вселената ще колабира в един единствен миг и ние така и няма да разберем, че е възможно . М-да-а. Поздрави и дано съм те развеселил, поне малко !
 21. Искам да споделя едно ценно инфо за привържениците на Mobil 1 ESP 5w-30, а именно неговия Noack = 7.9% по официални данни от ExxonMobil. Източник - BITOG За сравнение, старото Mobil 1 ESP Formula 5w-30 имаше Noack = 5.6%, но пък новото ESP 5w-30 e с вискозитет при 40 С = 64 cSt, докато старото е с 71,51 cSt.
 22. Пак да напомня какво иска авторът на темата Чувствам се зле (наистина), като скривам постове, за създаването на които сте положили труд и в тях има принципно важни неща или добри съвети/идеи/гледни точки. Коментар, два... добре... но като гледам пак ще се заформи дискусия като предишната, дето я скрих. А въпросът е простичък - от коя екстра бихте се отказали? От тази. Без коментар. Това е. Благодаря за отговора .
 23. Виждат се разсейки на слепени фини фракции замърсявания от ядрото, които са достигнали зоната на дифузия, но като цяло маслото е още доста чисто. Замърсяването е равномерно разпределено. Обводняване липсва - логично, предвид режима ти. Обработил съм втората снимка. Следващи път снимаш при абсолютно същите условия.
 24. Само да уточня нещо: Абревиатурата SAPS идва от “sulphated ash, phosphorus and sulphur” (сулфатна пепел, фосфор, сяра). Самото ZDDP се образува чрез реакцията на фосфорен пентасулфид (P2S5; phosphorus pentasulfide) с алкохол, за да се получи т.н. DDP - диалкил дитиофосфорна киселина (dialkyldithiophosphoric acid). След това тази киселина се неутрализира с цинков оксид, при което се получава ZDDP - zinc dialkyldithiophosphate. Полученият продукт се нагрява, за да се изкара водата от него, след което се филтрира. Следва също да се има предвид, че количеството на Zn, P и S в ZDDP-то могат да бъдат варирани (custom made) според нуждите и желанията на клиента. Предвид горното -> стойността (количеството) на SAPS-а в маслото се определя от наличието на всички метали в него, а именно Ca, Mg, Zn (преходен метал), Na, B (бор; металоид), др. (от тук идва сулфатната пепел; основно от детергентите), + P (фосфор) + S (сяра) (от ZDDP-то, остатъчна в маслото; др. източници). Да допълня за нагледност за приноса на отделните елементи към сулфатната пепел (SA); да не се бърка със SAPS :
×