Jump to content
ivan_m

Ремонт в Турция, невероятен късмет или ловка измама?

Recommended Posts

В края на септември пътувах за Бодрум с ЦР-В-то. На 20 км преди Измир, в град Менемен на един светофар, някой започна да бибибка и колегата на задната седалка видя, че от едно бяло Рено показват нещо към моята кола. Нямаше никакви индикации по таблото, но след като още веднъж жестикулираха като сочеха надолу, реших да спра и да видя да не съм закачил нещо. Намерих една отбивка и спрях да огледам. Спря и Реното и ми мина една мисъл да не ми правят някакъв сценарий. По колата нямаше нищо закачено, но по задна дясна джанта и гума имаше някакво омасляване. Мъжът от Реното дойде и помириса омасляването и от приказките му разбрах едно: „френи“ проблем! Оказа се /после го проверих/, че на турски за спирачки се използва италианското „френи“. Човека взе да обяснява на що-годе разбираем английски, че е механик, работи в сервиз на Мерцедес и ако искам може да ми помогне. Нямахме голям избор и въпреки притесненията се съгласих. Преместих колата на по-удобно място, той паркира отстрани и взе да вади инструменти. Слезе и жена му и едното му дете, в колата се оказа, че стои и второ, по-малко. След като свали гумата и се видя, че омасляването е от спирачния апарат, той ме накара да запаля и да натисна спирачката, за да се види от къде пръска. Казах на моите хора и те да гледат и натиснах, потвърди се, че е от апарата. Човека обясни, че сервиза им е на 3-4 км и ще иде да оправи проблема. Защипа маркуча да не тече и тръгна. Жена му и едното дете останаха при нас. След 20-25 мин се върна и обясни, че апарата не може да се ремонтира и е намерил нов, даже оригинален! Нямах избор, съгласих се! Донесе почистваш спрей, почисти диска и накладките, монтира новия апарат, каза ми да запаля за да обезвъздуши спирачната система, доля и спирачна течност. Абе работеше като професионалист! Проверих спирачката, монтира гумата. Когато го попитах колко струва, каза да се кача на колата и да покарам 1-2 км за проверка на работата! Качи си семейството и аз тръгнах след него и няколко пъти пробвах спирачките. На следващата възможност да отбием спряхме да оправим сметката. Човека написа на задното стъкло 170 евро и взе да обяснява, че включва всичко: часта, спрея, течност и труд. Не се пазарих изобщо, платих му, благодарих, пожелахме си всичко хубаво и всеки си продължи по пътя!

Повече инциденти нямаше, почивката беше супер и след 9 дена благополучно се прибрахме в къщи!

IMG_20180929_135344.jpg

IMG_20180929_135319.jpg

 • Like 3
 • Thanks 1
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

А защо измама?

Share this post


Link to post
Share on other sites

В първия момент се усъмнихме всички. След това го приехме като голям късмет! В този ден явно всичко завършваше с хепи енд! Два часа по-рано докато се снимахме на Акропола на Пергамон, единия колега си забрави чантичката с документите и всички пари на един камък! След половин час разходка из археологическите обекти той се усети и за късмет го намери на същото място, една екскурзоводка го беше намерила и му върна нещата. След тези две случки, всички бяхме убедени, че по света има много добри хора и се случват хубави неща!

Съмненията ги върна колега в Пловдив, който каза, че е чел за същия случай: на светофар пръскат с течност джантата и спирачките и после ти правят "ремонт"!

Аз все още го приемам за късмет, но има и процент съмнение!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Еми може и да е късмет, но според мен си е чиста постановка.

 

Защо не закарахте колата направо в сервиза му /който е бил на 3-4 км./ , като след "диагностиката" е можело да завиете пет болта - за да качите гумата и да се придвижите, а  ще го прави там на място? 

Твоите хора уж гледали, ама май не гледали.

Ако е имало теч от апарата, щеше да си го има и без да натискаш спирачката. 

Диска щеше да ти е целия омаслен, а и да допуснем че апарата е изпуснал нещо, при първото натискане на педала на спирачките щеше да усетиш разлика в поведението му.

Дано поне ти е сложил хубав апарат /съмнявам се/ и да си си прибрал твоя .

 

Абе, минало, няма да се ядосваш, /може пък да си е и късмет/ ама за всеки случай прегледай това колело и там каквото е пипано по него.

Edited by Emicha
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Еми може и да е късмет, но според мен си е чиста постановка. 

Точно.

Видял някой как капе спирачна течност по време на движение и сигнализирал водача. То няма лошо но до колко течност трябва да изкапе до като задният водач се убеди,че това е спирачна течност,минимум 100 грама и то при условие,че веднага го види.Махни 100 гр.от казанчето и ще светне таблото.Най малкото е трябвало да погледнат казанчето за спирачна течност на какво ниво е.Добрият човечец механик в Мерцедес пък кара Рено (ха-ха) Имам познати в Германия (семейство които работят в Мерцедес дядо, баща, син ) и когато ги помолих за съдействие за ЦРВ от там те ми казаха,че нищо от Мерцедес не ми препоръчват.Естествено карат и тримата само Мерцедес.

И този добър човек как пък и има всичко необходимо в колата за тази процедура (повечето знаят как се сменят задни апарати и какво трябва да се отворят за накладките после,не е като от пред.И децата чинно чакат с жената в колата,моето мнение е ,че не чакат а си заработват прехраната.

Да не се обиди колегата нещо може и късмет да е но е твърде невероятно.

За пореден път се убеждавам,че когато някой ти е от зад можеш да очакваш всичко.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

След като мина всичко и премислих, си разбрах грешките: трябваше аз да гледам пръска ли от апарата, а жена ми /или колегата /да натиска спирачката и след това да видя нивото на спирачната течност! Но в суматохата доста неща се пропускат. Иначе точно на този светофар набих спирачката повечко! В Турция имат дълго мигащо зелено и после жълто, но този ме изненада :) Така, че може и в този момент нещо да е станало с апарата!

За проверка закарах колата в Бултрако Пловдив да видят какво е сложено и как е направено. Апарата е оригинален, всичко е монтирано както трябва. Даже се учудиха, защото оригиналния е много скъп и при тия 170 евро няма как да се сложи такъв! Оказа се, че за ЦРВ-то се продават рециклирани оригинални на цена около 300 лева, а ако върнеш повредения ,ти приспадат 50 лева. Така погледнато цената се връзва!

Има и още нещо, което не се връзва ако е измама: както писах, човека можеше да вземе парите веднага след като монтира всичко, а той предложи да карам 1-2 км за проба! Ако всичко е инсценирано, не е нужно да се усложнява допълнително ситуацията и да се губи време: вземай парите и заминавай!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Според мен това може да е измама ако всъщност не е смемен апарата. Има ли някакви доказателства, че не е твоя апарат там ? Може да е свалил твоя, да го е изчистил да изглежда като нов и да ти го е "продал".

 

Хонда имат завод в Турция, там се прави Сивик Седан, може пък и да намират части още по-изгодно.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това беше и първото предположение в сервиза на Бултрако, че апарата е почистен и боядисан! Според мен за 20-25 мин не може да се качиш в колата, да изминеш дори 1-2 км, да почистиш и излъскаш апарата да стане като нов и да се върнеш! А аз го огледах, имаше си вид на чисто нов! За това предполагам, че е сложил рециклиран, т.е. корпуса е оригинален и след фабрична обработка си изглежда като нов!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ей страшни са ... за Оскар направо.

Я педал щеше да ти потъне, я лампата да светне.

Не го ли гледаш в ръцете през цялото време тоя "фокусник"... :)

 

По магистрала Тракия пък правят следната постановка:

Почват да премигват да намалиш и отбиеш, после се обяснява как нямали нафта, свършили парите, едни срязани карти почват да ти показват, демек работата много зле, остават на пътя, край...

Искат 20-30 евра за нафта, ама нали няма как да ти ги върнат - ето дават ти златен пръстен, чисто злато...

 

Да нямаш вяра на никой, аз съм помагал на закъсали, ама такива сценарии не са ми по вкуса.

 • Like 2
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Никой не е застрахован от измамници.Най хубавото в тази история, е че е с добър край.Прибрали сте се благополучно,а и почивката ви е харесала.:)Ако наистина е измама е добре,че се е върнал със същия (твоя си) апарат,а не с някое менте.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, ivan_m said:

[…]Според мен за 20-25 мин не може да се качиш в колата, да изминеш дори 1-2 км, да почистиш и излъскаш апарата да стане като нов и да се върнеш![…]

Еми може да ти е дал друг, пък твоя ще го задържи и почисти за друга хонда.

 

Иначе и аз съм помагал на мошенниците с пръстените преди да съм чувал за такива схеми. Даже като тръгваше човекът ми подхвърли още един пръстен, за да съм си имал и потегли с мръсна газ.

Edited by Pavel_Pavlov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Все си мисля, че АМ "Тракия" няма нищо общо на километър, след границата. Стига сте се филмирали. Човекът е помогнал, а вие не може да го осмислите...

Edited by dimkaraganchev

Share this post


Link to post
Share on other sites

Точно затова сме на това дередже защото винаги мислим, че на км след границата /без значение в коя посока/ всичко е цветя и рози и лошото се случва само тук. Прочитайки 2- 3 пъти темата, за мен работата е ясна, въпреки, че разбирам колегата, който можеби от това, че се намира в чужда държава не е преценил правилно нещата.

Не, че е невъзможно да се случи, но ако ЦРВто е като от профилната снимка на колегата, за мен такава повреда е малко вероятна. Аз лично не бих оставил жена си и децата си при някакви непознати чужденци и да тръгна да им оправям колата, независимо от това, че по никакъв начин не изглеждат подозрително. Ясно е, че те са били там за вашето успокоение. Смяташ, че за 20- 25 мин не може да почисти апарата, но мислиш, че може да намери и купи нов работейки в сервиз на Мерцедес и т.н и т.н.

Каквото и да се е случило, както каза колегата JHM- важното е, че сте се прибрали живи и здрави и отпочинали.

Аз също не знам как бих реагирал в такава ситуация поради простата причина, че съм с много слаби технически познания, а това, че съм в друга държава ще ми е в допълнителен стрес. Ако си в БГ може да дойдат да ти помогнат от другия край на страната за до няколко часа независимо от това къде точно се намираш.

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Абсолютно същия филм ми го разказаха за Турция наскоро. Още на третия ред от темата ти знаех и края и. Седят и дебнат по натоварени кръстовища за чужденци и буквално с нещо като воден пистолет пръскат от съседна кола и винаги заден апарат. После същата схема майстор, жена, деца...и ала бала. Относно апарата, твоя си е, сваля го и буквално на първия завой го чака друг сладур със спрей обезмаслител от тея летливите и съответно след това черен или бронзов спрей боя зависимост от цвета на апарата отгоре отгоре го ръси за секунди. На слънцето съхне за минутки и е като нов. Слага го в някакво пликче или кутийка за парлама и айде честито ти нов апарат...
Хубаво си направил, че си минал да видят какво е пипал и дали е ОК, че верно може да те остави някъде на пътя.
Нищо, живи и здрави и обеца на ухото. Тая нова Хонда знаеш ли кога ще и текне апарата? Не, че е невъзможно ама сигурно шанса клони към нула.

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз пуснах темата за да имат в предвид колегите ако попаднат в такава ситуация да реагират правилно и да проверят всичко преди да се действа!

Иначе щом се продават рециклирани спирачни апарати, значи има някакъв процент дефектеруемост!

В Бултрако предположиха, че схемата е с пребоядисване и обещаха да пробват боята, явно или добре са го направили, или са сложили рециклиран и ще ползват моя в бъдеще. 

А момчето си беше професионалист от всякъде, работеше бързо и качествено :)

Друг е въпроса дали е трябвало!

Сега като обсъждаме инцидента, жена ми се замисли повече и като разгледа подробно снимката, забеляза следите от струйката спирачна течност, която е видяла при пробата! Не знам дали може да се предизвика такова пръскане при положение, че пред мен свали гумата и не е пипал по апарата!

Edited by ivan_m
 • Thanks 2
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 2 часа, ivan_m написа:

А момчето си беше професионалист от всякъде, работеше бързо и качествено :)

 

 

Ако не беше така дали щяхте да му се доверите да извърши "ремонта"? ;)

Интересно какво ще кажат Бултрако - дали е чистен или пръскан с боя.

 

А аз благодаря от името на форума за темата. В чужда страна всичко е възможно, човек винаги трябва да има резервен вариант - я каско с пътна помощ, я друго.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колеги, при протекъл апарат и съответно омазани накладки не се ли сменят и те? Аз така съм запомнил от моя майстор, но може и да съм в тотална грешка. А за случката на колегата, добре наистина, че всичко е минало добре и благодарности, че споделя с всички за да сме по внимателни. Никой не може да каже как ще реагира ако му дойде до главата. Иначе това със златните пръстени го правят от няколко години поне.

Поздрави.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Защо да се сменят и накладките ,ако имат доста месо ,обезмасляват се и са си както преди .Пък за номера с пръстените ,това е мисля поне от 20 години номер който се прилагаше масово  у нас навремето .

Share this post


Link to post
Share on other sites
On ‎10‎/‎20‎/‎2018 at 8:08 PM, ivan_m said:

  Жена му и едното дете останаха при нас. След 20-25 мин се върна и обясни, че апарата не може да се ремонтира и е намерил нов, даже оригинален!

 

 

Това обяснява всичко..турците не са за подценяване, доста сръчни, хитри и бързи са...Така е станало, напръскал е колелото, апарата, съответно ти от еуфория, напрежение и самото чуждо място си действал хаотично(80% от хората ще направят същото)), забързано с цел по-бързо решение на проблема, евентуално "последиците от проблема", възползва се от това кума лиса, взима апарата(не вярвай, че има сервиз на 3-4км), на 25м. има каше, с кума лиса 2 почистват апарата, пребоядисват го, съхне за 2-3мин. един сешоар с горещ въздух и си 6+ :D видиш ли имат и оригинална боя, където Бултрако е възможно да не открият нщ, за това време ставаш като нов. Връща се казва ти стария не става, намерих нов оригинален, човече ходи пускаи по-често тото!

 

Хубаво от цялата работа е, че си с оригиналния, твоят си апарат, направен качествен ремонт, пребоядисан, прибрали сте се живи и здрави..Просто ей така с едни пари си изгорял, но СХЕМАТА работи, за това е станал профи защото не малко хора са излъгали и вдига левела :D . Не се ядосвай, всички вече са експериментатори и се справят явно доста добре. ;) 

 • Like 2
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Намерих описание на подобен случай:

http://www.bg-mamma.com/?topic=1039980.msg36947254&utm_source=bg-mamma.com&utm_medium=shortlink#msg36947254

тука продължава:

http://www.bg-mamma.com/?topic=1039980.msg36948652&utm_source=bg-mamma.com&utm_medium=shortlink#msg36948652

Има прилики, има и разлики с моя случай!

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ние ти казахме ама ти Тома.Даже си потърсил инфо имал си съмнения.Няма лошо.Колега умната следващият път и пази детето.Лек път.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз разлики не видях. :D

Както и да е, пък не се знае ако не бяхте спрели можеше някой зулум да ви направят, така че всичко е минало добре!

 • Like 2
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Такааа, тоя филм го гледах преди няколко дена отблизо. Историята на колегата е 1 в 1 с това което ми се случи. Само аркадаша беше сам и беше с fiat а не с reno. Няма да разказвам подробно поради това че всичко е абсолютно същото. Поне след монтажа и демонтажа всичко е наред и си се прибрах нормално. Изгорех си със 170 еврака като пич.  Маймуната си го изигра за оскар.

Edited by Forgi
 • Thanks 1
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

А къде стана случката? И с каква кола си?

Share this post


Link to post
Share on other sites

На 50 километра от Измир. Не помня името на града. Пишеше че е към 100 000 жители май. Колата е Хонда акорд 2003 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това е вече прекалено.Трябва де се сигнализират институциите!

Колега Forgi  добре споделяш.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×