Markony 2292 #1 Posted February 16, 2023 Пускам тая тема,защото имам огромен проблем в няколко града като Добрич примерно.За какво става въпрос? Пропан бутана,както и нафтата се купува на килограм ,а се продава на литър.Тук най-стария бензанджийски номер е играта с относителното тегло. Как ни лъжат? Купуват цистерна 20 тона ПРОПАН БУТАН. Кантара тегли само течната фаза/ както като зареждате газ за вкъщи/. Колко течна и колко изпарена фаза има в един съд зависи само от външната температура и налягането. По БДС лято и зима трябва да ви зареждат на 12 бара.На всяка колонка има манометър и на всеки съд за сухранение преди помпата и след помпата има манометър. По време на зареждане на газ в колата трябва да виждате налягане 12 бара.Ако е по-голямо търговеца се набутва,ако е по-малко купувачът се набутва.Ако ви зареждат на 10 бара ви набутват 20%.Ако ви зареждат на 8 бара ви набутват 35-40%.Бензанджиите не могата да разреждат и удурдисват пропан -бутана химически,затова единствената им далавера е с относително тегло.В прав текст 30 литра при 12 бара и 30 литра при 8 бара са различно количество газ,което вие плащате. Молбата ми е по градове и марка бензиностанции да съберем инфо за това кой как лъже.Като давате данни моля вписвайте в следния формат: Град или път примерно Е78,посока София около Ловеч.Бензиностанция Ром петрол. налягане...16 бара. Относсно бутилките... Ако на бутилката ви пише 30 литра, може да сте сигурни ,че събира 30 литра вода.На български ,това са 34 литра газ при -10 , 32 литра при 0, 30 литра при 20 градуса и 28 литра при 30 градуса. Това важи ако нямате ограничител за ниво 80%. Ако в бутилката има ограничител отношонието е подобно но с по-малък процент.Нормално е ако лятото събирате 25 литра .зимата да събирате 28-30 литра. Много е важно ако видите ,че ви зареждат под 12 бара да споменете ,че ще пратите Държавен контрол Е- БИМ.Това е институцията ,която проверява ,сертифицира и управлява кантари,теглилки и измервателни уреди.Така измамените ще намалеят драстично. Актовете са от 5000 лв нагоре. 11 7 Share this post Link to post Share on other sites
TheOldBookMan 0 #2 Posted February 16, 2023 В Добрич от краткия си за сега опит никъде не видях бензиностанция където манометара да покава повече 10бара! На Шел дори няма манометър!! Химойл около 9.5 бара. На Екотрансгаз за момента е най зле, имах случай където две коли зареждахме едновремено и манометара показваше точно 5 бара а там винаги има опашка заради най ниската цена газта !! Ще пробвам и други но не очаквам чудеса! Share this post Link to post Share on other sites
Rakeem 1030 #3 Posted February 16, 2023 Ако искат да ви ментят, ще ви ментят както искат. Манометрите са най-лесния начин за манипулация, могат да ги направят да отчитат каквото искат. А това дали ви сипват газ или газ + сгъстен въздух, само те си знаят. Количество се хваща единствено с относително тегло, там вече няма как да излъжат, така че да ви ударят по джоба с повече от няколко стотинки. Да не говорим и за съотношение пропан/бутан. Share this post Link to post Share on other sites
pspa 22 #4 Posted February 17, 2023 Моите наблюдения в София: - Еко бул. Черни връх - 12 бара налягане, стабилно, без забележки. - Еко бул. Никола Вапцаров - 10тина бара я има я не - ама целият обект е един "шано", избягвам го за всякакви горива. - Еко Царско Село (Околовръстен път, до Драгалевци) - веднъж я пробвах, 18 бара (няма грешка, търках си очите, стрелката пред мен трепери между 17 и 18) но разлика в изминатите километри не усетих. Може би компресорът е впомпвал една идея повече въздух или манометърът не е бил калибринан? - Лукойл Младост 4 (франчайзчето до Бизнес парка) - 4 колонки за газ, повече от 10-11 бара пряко сили не съм виждал и това когато аз съм бил единствената кола на обекта. Представете си какво става ако 4 коли пълнят едновременно. Това не пречи почти всяка вечер да идва цистерна с пропан-бутан. И малко по-стари наблюдения: - Интерспийд Младост/Горубляне - пак 4 колонки, въпреки, че е сравнително нов обект, май се мъчи компресорът при повече коли. Само веднъж видях 11-12 бара, повечето случаи около 9-10, след едно пълнене на 8 бара се отказах да ходя. - Бенита Горубляне - около 10-11 бара, естествено пада при пълнене на 2 коли едновременно. Газта ми се струваше една идея по-слаба спрямо тази на еко, но може да е субективно. На магистрала тракия имам наблюдения от Еко на Вакарел - обикновено са стабилни 12 бара, последния път стрелката беше на 10тина... май правеха шмекерии. А Лукойл при Ихтиман (посока Пловдив) явно са на мнение, че 10 бара са ОК. 2 Share this post Link to post Share on other sites
dimkaraganchev 180 #5 Posted February 17, 2023 Моите наблюдение са малко по-различни. Там, където налягането е нормално, като Лукойл, бутилката на ЦРВ-то събира 27 л и минавам 270 км. А там, където налягането е по-малко, бутилката се пълни с 24-25 л и съответно минавам 240-250 км. Друго не съм забелязал. Това се отнася и до чужбината. Там масово пълнят бутилката по-малко. Share this post Link to post Share on other sites
CARPERA 1610 #6 Posted February 18, 2023 (edited) Еко гр Добрич преди малко заредих манометъра седи на 9 бара ,не трябва ли да е на 0 или поне 1 бар когато не се заружда като зарежда отива на 11 бара,не мисля че е нормално. Има някъкво ограничение за качване на снимки ат 153 кб и не мога да кача снимки,на манометрите. При всички газостанции отиде ли на втория маркуч кола почне ли да заружда,всичко отива на кино,пада драстично налягането. Edited February 18, 2023 by CARPERA 1 Share this post Link to post Share on other sites
z_chakarov 46 #7 Posted February 18, 2023 Защо не се оплачеш? 1 Share this post Link to post Share on other sites
jijane 495 #8 Posted February 18, 2023 (edited) Не знам как е по северна България, но тук в южна продават дизела в литри, или поне лукоил и инса го продават на литри. Това с налягания-та и кой колко се набутвал е силно преекспонирано. ПП:само на боготворените високобарови колонки, дето видиш ли търговеца се набутвал, са успявали да ми сипят 80+ литра в иначе 80 литровата ми бутилка. Заредил съм тонове с LPG по колите си при всякакви налягания и ако искат, ще ви излъжат при всякакви налягания. Корекциите по разходомерите обират разликите в наляганията, та не се филмирайте толкова и си карайте колите. Edited February 18, 2023 by jijane Share this post Link to post Share on other sites
CARPERA 1610 #9 Posted February 20, 2023 Лук ойл Варна този след табелата посока магисгралата,колонката зарежда на 9.5бара. Питах момчето защо толкова ниско налягането не трабва ли на 12 бара,отговора било опасно на 12 и не било разрешено. SNG Добрич бовшата Топливо колонката зарежда на 10 бара като тръгва от 9 бара. Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7529 #10 Posted February 20, 2023 (edited) От тази вечер, на ЕКО -то в Монтана. Една е в града и от години само там зареждам. Преди да боднат "пищова" показваше 5. Edited February 20, 2023 by ceco_accord 1 2 Share this post Link to post Share on other sites
Markony 2292 #11 Posted February 23, 2023 Вчера в Българене посока София точно преди бензиностанцията на Петрол има Ескус Транс. Заредиха ми на 7,5 бара .Цената беше 1,25. На 24 литра бутилка влезе 27 литра.Обадих се в метрологията.Бяха им правили проверка миналата седмица пак по сигнал. 2 2 3 Share this post Link to post Share on other sites
Plamen-CRV 792 #12 Posted February 23, 2023 (edited) Еко - Шумен на бул. Симеон велики 12 бара. Бутилката събра 54,6 л. Следващия път ще заредя на друга бензиностанция за сравнение. Edited February 23, 2023 by Plamen-CRV 1 1 Share this post Link to post Share on other sites
Thierry Henry 19 #13 Posted February 25, 2023 Ромпетрол в София, Овча Купел - беше малко под или малко над 10 бара. Инцидентно заредих там и не бих повторил. Преди години имаше период, в който постоянно зареждах там, но след смяната на филтъра на газовата, имаше черни стружки и оплаквания от няколко човека, че и те там зареждат - спрях. 1 Share this post Link to post Share on other sites
CARPERA 1610 #14 Posted March 2, 2023 Бензиностанция Лукойл Гр.Добрич бул. „Добруджа“ тази по пътя за излаза към гр. Силистра заредих днес на 10 бара,докато не я оправят не зареждам повече там. Сигнала е подаден. 1 1 Share this post Link to post Share on other sites
CARPERA 1610 #15 Posted March 3, 2023 (edited) За подаване на сигнали тук,нйй-долу в страницата има опция "Предложения и сигнали",отваря се страница за попълване на сигнала,може и от телефона. https://www.bim.government.bg/ Edited March 3, 2023 by CARPERA 3 3 Share this post Link to post Share on other sites
Thierry Henry 19 #16 Posted March 3, 2023 София, Люлин, Лукойл преди тунела, в посока център - 12 бара. 2 Share this post Link to post Share on other sites
JHM 1924 #17 Posted March 4, 2023 Днес заредих на 12 бара и разход отговарящ,на изчисленията на компа.Газстанцията не е от веригите. Празно, пълно (на същата колонкав,рамките на 4ч.) за 300км извънградско без настъпване,7,3л/100. 1 Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7529 #18 Posted March 5, 2023 Имам следният казус: На 3-ти март сутринта тръгнахме за Шипка. Заредих Сивика "до дупка" с газ на ЕКО - Монтана. Имаше едновремено 2 коли на колонката - от моята страна 11 бара, от другата 12 бара. Бяхме колона 8 коли и не се караше икономично. На връщане реших да допълня в Плевен, на ЕКО Плевен бул. Х. Ботев. Бензиностанция ЕКО 1024 https://maps.app.goo.gl/LCwh591hYYTs2Xuc8 Изминати 356 км с 24.6 л. газ, тоест 6.9 /100, което ми се стори висок разход, но вероятно нормално за маршрута и ситуацията. За съжаление не погледнах на колко бара е колонката. До дома са 130 км и пак караше синковеца (вече не с колоната -дъжд и тъмно). Пътувахме си полекичка - отне ни около 2 часа. И сегааа: Вчера викам да допълня бутилката, но не влезе почти нищо. Колонката бе на 15 бара и вкара 86 стотинки. Минах от другата страна, а там 13 бара - влязоха още 24 ст. Момчето провери клапана - работи си. Със сигурност сме карали на газ и за 130 км този 1 литър е невъзможен разход! Дали на Плевен колонката е била с много по-високо налягане, или има друго обяснение? Случвало ли ви се е такова нещо? Share this post Link to post Share on other sites
vespa 338 #19 Posted March 5, 2023 Да ,проблема е в сондата блокира клапана. Стига с това налягане дали е 8 или 15 бара няма никакво значение. GPL е течност пропан и малко бутан с газова фаза . Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7529 #20 Posted March 5, 2023 Чувал съм че при ниска околна температура блокира (може да замръзне) клапанът, но вчера бе около + 10 гр. Бензинджията ръчна с нещо в съчмата на калника чу се изсъскване и каза че си работи. До сега не съм имал такава случка. Тоест, проблемът е "по-навътре в моята кола и трябва да взема мерки? Share this post Link to post Share on other sites
vespa 338 #21 Posted March 5, 2023 Става въпрос за клапана вътре в бутилката където е закачен поплавъка за максималното ниво. 1 Share this post Link to post Share on other sites
tanas4o_ 88 #22 Posted March 13, 2023 Варна - Зареждам основно от Бенита, в кв. Възраждане. Налягането е различно всеки път, в рамките на 10-12 бара. Повечето пъти е 12, и въпреки всичко често, на празна 49 литрова бутилка, се опитват да заредят повече от максималния обем. Ясно е, че в зависимост от околната температура, зареденото количество може да варира и въпреки всичко, има някаква гимнастика. 1 Share this post Link to post Share on other sites
dragob 77 #23 Posted March 13, 2023 Колеги като пишете знаете ли колко трябва да е налягането за зареждане?в какви граници тоест?щото изказвания всякакви. Под толкова няма да зареждат или над толкова пак така. Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7529 #24 Posted March 13, 2023 Нали в първия пост от темата е обяснено. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Thierry Henry 19 #25 Posted March 16, 2023 с. Разлив, около Правец, Лукойл - 10 бара. Share this post Link to post Share on other sites
KroGh 17 #26 Posted March 17, 2023 Лукойл Бургас, изхода към София- 12 бара. Share this post Link to post Share on other sites
Thierry Henry 19 #27 Posted March 17, 2023 Дряново, Габровско, Лукойл - под 10 бара Share this post Link to post Share on other sites
Plamen-CRV 792 #28 Posted March 19, 2023 Шумен, ЛукОйл , бул. Ришк8 проход - под 10 бара Share this post Link to post Share on other sites
darius 995 #29 Posted March 24, 2023 Дори при зареждане с налягане 7бара Акордеона си харчи 12.5! По междуградски с около 90 до 110 пада на 10/100! Share this post Link to post Share on other sites
Plamen-CRV 792 #30 Posted March 24, 2023 Шумен, Еко, бул. Ришки проход - 10 бара. Share this post Link to post Share on other sites
dimkaraganchev 180 #31 Posted March 24, 2023 Чудя се, какво значение има така споделената информация. На коя бензиностанция на колко бара зареждат... 1 Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7529 #32 Posted March 24, 2023 А и няма гаранция че винаги налягането на конкретна колонка е константно. Share this post Link to post Share on other sites
jijane 495 #33 Posted March 25, 2023 Преди 21 часа, dimkaraganchev написа: Чудя се, какво значение има така споделената информация. На коя бензиностанция на колко бара зареждат... Точно такова , каквото значение има налягането за количеството. Сиреч никакво. 1 Share this post Link to post Share on other sites
darius 995 #34 Posted March 27, 2023 Марешки, София, налягане 9.5бара. Разход 15/100 градско Сф., за 400км. Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7529 #35 Posted April 16, 2023 ЕКО - Русе - бул. Липник. Share this post Link to post Share on other sites
docev 458 #36 Posted April 16, 2023 Банско на Екото 7-8 бара. Смях. Share this post Link to post Share on other sites
pspa 22 #37 Posted April 17, 2023 София, Еко Малинова долина (околовръстното) - 9 бара. Share this post Link to post Share on other sites
darius 995 #38 Posted May 16, 2023 Колкото и да гледам налягането си ми дава същият разход. Винаги могат да излъжат с 1или 2 литра на зареждане. Share this post Link to post Share on other sites
Тъмнозелен самурай G86-P 373 #39 Posted May 20, 2023 София, Шел бул. Възкресение - няма манометър. Така си било. 2 Share this post Link to post Share on other sites
Тъмнозелен самурай G86-P 373 #40 Posted May 28, 2023 (edited) Стара Загора, DS Oil, бул. "Никола Петков" 59, до "Мото Пфое" срещу СБА, на влизане от Нова Загора посока център, в началото малко под 12, след малко 13 бара и така до края Edited May 28, 2023 by Тъмнозелен самурай G86-P 1 Share this post Link to post Share on other sites