Jump to content
Sign in to follow this  
ogi28b

За културата на българските шофьори

Recommended Posts

Здравейте, колеги, 

 

Едва ли ще кажа нещо фундаментално и ново, или пък неизвестно за някого, но искам да изкажа огромното си възмущение от културата и поведението на българските шофьори. Днес който е опитвал да мине в района на Сточна гара в София, както и всички булеварди и улици, водещи натам - може би разбира какво имам предвид. 

 

Ето сега споделям с вас един видеоклип, който направих днес и искам да ви помоля за кратки коментари по него, кой каквото му е на душа. Наблягам на следните очевадни и безумни неща, които могат да се видят:

 

- 02:24 - бял автомобил най-безцеремонно минава на червено, за да се набута в и без това запушеното кръстовище.

- от 03:05 до 05:20 - кръстовището е блокирано от автобуси, които няма как да го напуснат, след като са навлезли в него. Това създава "тапа" в целия кръг на това кръгово и за секунди всички околни улици блокират.  

- на 04:00 мин за момент показвам поредният зелен светофар за тези от Хаджи Димитър, при който не премина нито един автомобил, просто защото нямаше как от другите отпред в кръговото

- от 08:00 мин до 12:40 мин (4 минути и 40 сек.) автобус на градския транспорт блокира изцяло единия изход, при видимо нямане място къде да отиде. На моменти сякаш клипът е на пауза, нищо не мърдаше, освен клоните на дърветата.

- чак до 13:50 мин от клипа, нито една кола не можа да премине към изхода за Хаджи Димитър. 6 минути да не може да се премине на това кръстовище знаете какво означава за трафика назад. 

- едва на 14-тата минута от клипа се усети, че има регулировчици (тези, които се виждат на 06:20 от клипа), които не позволяваха влизане в кръстовището от няколко от входовете, и това буквално за минути раздвижи обстановката и движението започна да се нормализира. 

 

Това се случи около 14:30, когато зверското задръстване беше вече от няколко часа, и е само малка извадка от едно и също, повтарящо се с часове - навлизането в кръстовище, без да има как да се напусне. А това е единственото, което беше нужно днес. 

 

Защо хората са толкова глупави и сами си създават проблемите? Защо няма една елементарна култура на пътя, елементарна мисъл и преценка на ситуацията?

 

"Ако аз не мога да мина, и другите няма да минават, пък!" Или "Кой ми с*а в гащите?" 

 

ЛИНК КЪМ КЛИПА

 

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не са глупави шофьорите ,просто има индивиди -доста се навъдиха такива вече -на които изобщо не им пука как карат и дали правят задръстване или каквото и да е било -усещането за безнаказаност или че кой ще посмее да им направи забележка водят до такива работи .Аз както карам и накъдето се обърна -всички говорят по телефона докато шофират ,без хендсфри-от телефона ,уж забранено ама явно никой не контролира ,говорят си хората на воля без да се притесняват ,че светнало зелено и не потеглят ,пък след тях чакат 20 коли на светофара и им свирят като луди -не обръщат внимание и си лафят по телефона най-спокойно .Ама то ако само това беше -бели кахъри щяха да са .Като се почне от хората с купени книжки ,незнаещи елементарните правила за движение ,че не знам докъде ще стигнем .....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Като цяло тъпа тема, иска се ръчно регулиране на светофарите, проблема е в цялата страна с връзкарчета в цялата администрация и управление,които не разбират и нямат желание да научат нищо за което са сложени там. В дадената ситуацията невиждам каква вина имат шофьорите. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не че е тъпа, но на мнозина им е свръх възможностите да схванат проблема. Освен интелекта, куцат и манталитета, и уменията, а дори най-простичката съобразителност.

 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

   Културата на българските шофьори е такава, че като тръгна на път винаги има някой, който да се опита да ме убие.

Най-любимото на българския шофьор е да влиза в насрещното платно.На завой изпитва особено удоволствие от това.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Дам, оня ден на влизане в София през Владая при тоя трафик един с *познай марката* често и упорито прескачаше в отсрещната лента за изпреварване.

Повечето време беше на осевата линия, дебнейки - демек наполовина там, наполовина тук.

Разбирам, че е със спортна кола, ама не му е времето, нито мястото.

Ако при мен се возеше КАТ-аджия този остава без книжка.

Преди това в дефилето посока Благоевград по завоите един с матор отсреща с нелоша скорост щеше да влезе при мен.

 

Затова най-хубава си е магистрала Марица, ем е най-нова, ем трафикът е слаб, че на квадрат се падат по-малко дебили. :D

Ако трябва да тръгна на север или на юг от София предварително се подготвям психически.

"Тука е така".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Всяко нещо с годините си и според акъла. Нагледал съм се на джигити, а понякога и аз съм бил от тях, но безразсъдството е мерило за липса на интелект.

Както е казал Ф. Кафка - "За невежият човек всичко е възможно". Тези си знаят че го могат, без да отчитат страничните фактори и ако имат късмет се оттърват от ситуациите, ако не - дават ги по новините. Те бързат, понеже животът им изтича между пръстите и свършва скоропостижно.

А най мразим кат си карам куилоту, некуй баровец с баварец да ме изрежи с нафтовия си трибуквеник като тиквеник, за да ми обади че е над мен в социално еволюционната стълбица.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Една случка събота сутринта ми напомни, че лете трябва да се има едно наум по магистралата към морето.

 

На сравнително малко трафик по Тракия на баира на излизане от София се изнесох да изпреварвам един, който реши също да ускорява докато го изпреварвам (с около 140). В същия момент един мерцедес за нула време от нищото се залепи на метър от задницата ми – и той иска да изпреварва, видимо нервиран, че се туткам. Изпреварих колата и тръгвам да се прибирам (с мигач, нормално) и виждам в същия момент как този отзад рязко се изнася, да ме изпреварва отдясно. Върнах по-рязко волана, колата се поразлашка, жената се уплаши, а онзи отпра напред, сигурно ядосан и удовлетворен едновременно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Народа в България винаги бърза, културата е ниска, масово не се спазват знаци и маркировки - един дебил като завие от лента за направо или настъпи маркировка и т.н и след него хукват още 10 такива овчи гратисчии.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 18 часа, Беселин написа:

   Културата на българските шофьори е такава, че като тръгна на път винаги има някой, който да се опита да ме убие.

 

Абе с няколко думи: на Българския шофьор цялата култура се върти около .... (шнура) .:lol:

 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Цялата работа идва от характера на човек. Като малки ги възпитават, че всичко им е позволено и те искат да са нещо повече от останалите - това е резултата накрая. Това нещо се нарича комплекс за малоценност. Като се качат на колите и си мислят, че са нещо повече от останалите.

 

По-лошото е когато някой от тези изроди (това не е обида, а самата истина) дойде и започне да те заплашва и да ти чупи колата, защото си го бил засякъл или защото си му свирнал понеже той не гледа къде кара. Явно самочувствието му е наранено. В нормалните държави ги вкарват в затвора тези индивиди, а в България те се чувстват най-великите понеже около 15-25 годишни кифли се въртят около тях и имат мускули от химически хранителни добавки.

 

Според мен това с културата на шофиране е една малка част от всичките проблеми, но е опасно, защото колите са големи и тежки, а ние хората физически няма как да издържим при евентуален по-сериозен инцидент. В повечето коли има всякакви системи за сигурност, но ако се внимава и всеки гледа себе си - няма да има никакви проблеми. За съжаление това в реалния свят няма как да се случи напълно, а в България изобщо не е възможно

 • Like 2
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Самия Иван Костов преди 20 дена в интервю обяви че след преврата нямало държава ,държавата била двете трибуквени абрeвиатури лепящи се по заведенията -вис и сик ,супер нагъл тип е тоя индивид -опропасти държавата ,и не само той ,сега вис и сик били виновни .Не влезе в затвора никой от хората съсипали това което са градили бащите и дядовците ни десетки години след войната за да направят живота на наследниците си по-добър ,обаче оня ден писаха че Очите се жалвал от лошите условия в затвора ,стана ми жал за него направо .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 15 часа, dindin написа:

"Когато държавата я няма, ти ставаш държавата".

http://uspelite.bg/kogato-darjavata-ya-nyama-ti-stavash-darjavata-1

 

Не сме дорасли.

Вярно е, че не сме дорасли и скоро няма да ги стигнем Американците .:D

Когато я няма държавата не става с писане на подобни статийки, :) трябва да си направим и ние Ку Клукс Клан, или както е модерно сега да се нарича "гражданско общество" .

Ама как да стане това, като повечето сме си селяни :lol: и все чакаме "гражданите" да ни свършат работата, пък ние си налягаме парцалките на село.:bg:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Държавата сме ние - всеки един от нас и преди всичко с културата си на общуване с околните.

Тая сутрин с колелото.

Приближавам светофар и ме изпреварва 1 Мондео. Не успява да мине пред мен, понеже има спряла кола на червеното и за да освободи място за разминаване ме натиска към тротоара, на който се наложи да се кача, извинявайки се на пешеходците.

Естествено - вбесих се и почуках по стъклото, а вътре някаква патка мята къдрици и пери ръце с невербален коментар - "кво искаш бе"?

На тая кой ще и помогне - държавата, училището, родителите, КАТ, или някой с къс врат и по-космат ... ???

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Културата е проблем, липсата на адекватни глоби и тяхното събиране - още по-голям проблем, защото само така може да се създаде култура, която изначално я е нямало. Правят се някакви жалки опити и да си кажа честно, ефект ИМА макар и не какъвто ми се иска. Последните почти 2 години много рязко намаляха гъзарите, които летят с 200+ на магистралата. Последните 7 години имам може би около 60 000км на АМ Тракия и това го забелязвам сериозно. Имаше периоди, в които карайки почти навсякъде със 140км/ч ме изпреварваха най-редовно, а понякога така че все едно бях спрял. Сега ако сложа автопилота на 140км/ч ще ме изпреварят максимум 15-20 коли до отбивката за АМ Марица и никоя от тях с 200+. 

След няколкото репортажа за карането в аварийната лента бих казал, че и това вече има ефект. Съвсем наскоро попаднах в леко задръстване (15-20мин) и в аварийната лента се мушнаха макс 8-10 коли, а преди 2 години щеше и тя да е задръстена.

 

В София обаче положението е трагично. Там контрола явно е много по-труден и решението е камери, много камери и за всичко. Забранени маневри, продължаване в дадена посока от грешна лента, каране в бус лентите, каране по релсите, минаване на червено, задръстване на кръстовища (като на клипа от темата)... всичко това е ежедневие и се случва във всяка една секунда, като естествено сутрин и вечер положението е повече от трагично. И ако преди 5-6 години това си го позволяваха хората с "тузарски" коли и такива с някакви служебни (уж по работа все бързат), в момента си го позволява кой ли не. От съвсем нормално изглеждащи хора на средна възраст, майки с деца на задната седалка до бесни тинейджъри, перхидролени пикли и хора на 60+ години. Градът нито ще става по-голям, ремонтираха много от проблемните участъци без да ги разширят, все повече и повече хора идват тук да учат, съвсем нормално след това остават да работят и живеят. Просто няма как да продължава така до безкрай. Ако няма да се разширяват пътищата, трябва да си мисли в посока оптимизирани на градския транспорт и велоалеи. В момента трамваите и автобусите висят зад автомобилите по задръстванията, а да караш колело в столицата за мен е бавна, но сигурна смърт (това го казвам като човек, който в друга държава си ходеше с колело на работа всеки ден).

 • Like 1
 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
На 5.06.2019 г. at 9:45, ceco_accord написа:

Държавата сме ние - всеки един от нас и преди всичко с културата си на общуване с околните.

Не го приемай като заяждане:), но до сега все с този лозунг живеем,и се успокояваме.:bg:

Държавата,институциите и законите трябва да са фактора,определящ начина ни на живот.

Както каза колегата по горе,трябва да има контрол на всякъде,а не периодични акции "скорост"и тем подобни. 

Живеем в време на съвременните технологии,а тук все още пускат "жива сила" по пътищата (органите на кат)!

И да, трябва да са обозначени местата с камери по пътищата,за да има наистина ефект, за превишената скорост.

Ако камерата е скрита,не обозначена,средната скорост на преминаващите в участъка с ограничение,със сигурност ще бъде по висока.

А крайната цел,не е ли намаляне на скоростта?

Е..вярно,касичката на някой,ще е по празна!:pirate:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

За безхаберните трябват 3 неща:

Закони (имаме ги)

Органи по съблюдаването им (имаме ги, но работят избирателно)

Съд (имаме го, но почти не работи)

Ако тези неща се стиковат и джигитите ще си "седнат на мястото", и ще са "по-ниски от тревата".

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

В София е приказка. Идете в Пловдив, да видите какво е. Пълна кретения е управлението на светофарите. Само тъпи галфони могат да измислят подобна простотия...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 19 часа, JHM написа:

Както каза колегата по горе,трябва да има контрол на всякъде,а не периодични акции "скорост"и тем подобни. 

 

Ами затова същите "тарикати" в чужбина са по-ниски от тревата.

И затова чужденците бързо схващат слободията у нас. :)

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...