Jump to content
Sign in to follow this  
waterwet

Течност за чистачки - Каква?

Recommended Posts

Кауфландската "Sherion"  и зимна и лятна. Последните 2-3 години само с нея.

Аз използвам течност за чистачки на "MOTOX" и съм много доволен.

Кауфландската "Sherion" и зимна и лятна. Последните 2-3 години само с нея.

Аз също си взех от тях някаква, която беше на промоция. За сега добре, надявам се да не бера ядове в тези студове.

Като казвате добре, пробвахте ли да пръснете сега на -12?И аз съм с такава само, че лидълска и съм се зарекъл повече такива боклуци да не купувам. Беше ми сравнително чисто стъклото и пръснах да я пробвам и цялото побеля -ужас нищо не се вижда. Ами ако карах със 100км/ч какво правим...?Няма ли контрол или някакъв стандарт на тези продукти. Не може да се лъжат хората толкова долно!

Edited by JHM

Аз съм с течност на Лукойл -30 градуса. При минус 16 не беше замръзнала, но мирише на метанол.

Как мирише метанолът?

Ами мирише на спирт, но една по-особена, тежка миризма. Все едно смес от аромати на спирт, дървесина и малко гума.

Поне аз така го оприличавам.

Edited by dandilov

Аз преди 2 седмици налях една -30 от Петрол на АМ Тракия, точно преди София... Ето това е резултата:

https://goo.gl/photos/wLN2ZPSDXfFxhoJ19

https://goo.gl/photos/yyFVnWVv4EGubNWH9

Днес с гореща вода размразих и изпръсках всичко. Налях 2л чист спирт, за да съм сигурен, че няма да замръзне отново. Явно спуканото е някъде в горната част. Така ще карам зимата. Като се стопли ще се разглобява, за да се видят щетите!

Внимавайте с тези "евтините" течности, защото някои могат буквално да ви свалят лака от предния капак и тавана при редовната им употреба. Двама приятели имам дето вече се опариха от такива "евтинджоси". Лака им е паднал точно по очертанията/следите на струята, по предния капак от пръскалките до стъклото и по тавана, където е пръскало.

Аз лично, до преди една година купувах само от ЕКО. От миналата година почнах да взимам SONAX (и зимна и лятна). Зимна обикновено взимам концентрат, до -60-70 гр. от най-голямата разфасовка, която има и си я разреждам, като си подготвям по две "дози" една до към -20 и една за -30 (за по-студените дни). Доволен съм и от двете течности, досега не са ми замръзвали. SONAX-а, като че ли чисти малко по-добре, по-лесно премахва "по-засъхналата" мръсотия и мушици.

Edited by vesivanova

Аз ще си доливам спирт от аптеката, че сега като пръсна върху стъклото и става майко мила положението, замръзва почти веднага :D.

Спирта от аптеката е перфектен, но цената не е рентабилна. 2л за 7лв.

Внимавайте с тези "евтините" течности, защото някои могат буквално да ви свалят лака от предния капак и тавана при редовната им употреба. Двама приятели имам дето вече се опариха от такива "евтинджоси". Лака им е паднал точно по очертанията/следите на струята, по предния капак от пръскалките до стъклото и по тавана където е пръскало. 

Аз лично, до преди една година купувах само от ЕКО. От миналата година почнах да взимам SONAX (и зимна и лятна). Зимна обикновено взимам концентрат, до -60-70 гр. от най-голямата разфасовка, която има и си я разреждам, като си подготвям по две "дози" една до към -20 и една за -30 (за по-студените дни). Доволен съм и от двете течности, досега не са ми замръзвали. SONAX-а, като че ли чисти малко по-добре, по-лесно премахва "по-засъхналата" мръсотия и мушици. 

От Сонакс съм доволен до момента. Откакто имам колата само тях ползвам, чистят много добре и не мирише на алкохол.

Внимавайте с тези, които силно миришат на алкохол, защото при всяко вдишване тая отрова вреди на организма. Всеки да си мисли.

Направих грешка с лидълската 5л. Е, нЕма таква смрад... По гадно миришИ от плодова недопечена рИкия.

Ся пръскам като луд, за да изтече.

А спирта не вреди ли на гумените уплътнения и боята?

Направих грешка с лидълската 5л. Е, нЕма таква смрад... По гадно миришИ от плодова недопечена рИкия.

Ся пръскам като луд, за да изтече.

А аз така, една направо я подарих на колега и го предупредих , че много замазва и пречи нощно време на карането. След известно време пак стана въпрос за течност и той ми се оплаква, че от известно време нищо не вижда вечер, като си пръсне от течността, явно забравил, че аз му я дадох с предупреждение. Викам- знам, нали аз ти я дадох:)!

Иначе и аз ползвам на Шерон от Кауфа- 2 лт./6-7лв.беше, до -30.

Етиловия спирт е около 7,70 лв., но за 1 л, не 2, както писахте по- горе, ако има 2 л за 7 лв. ще е супер.

Имайте предвид, че когато навън е -15 (или ако щете температурата на течността е -15), то в момента, в който я пръснете на стъклото, температурата рязко се понижава от въздушната струя.

Ако течността за чистачки замазва (дава т. нар. рефракция), означава, че в течността за чистачки е вложен гликол (етилен-, пропилен-). Ако замине лака на капака или по покрива на колата, означава, че има разтворител (бензен, толуен, стирен и др.), най-често някой кетон, с който денатурират метанолови продукти, за да смърдят и да не посегне някой да ги пие. Етанол се купува индустриален, който задължитело се влага в някакъв процент в търговските бензини, иначе е скъп. Колкото до метанола - може да се използва само в специални продукти, като такива за размръзяване на стъкла, ключалки и др., но не и в количества над 3% в течност за чистачки и/или с етанол, като етанола трябва да е поне 2 пъти повече, за да възпрепятства постъпването на метанолови пари в рецепторите..

Edited by vesivanova
  • Upvote 2

Sonax концентрат, най-доволен съм от нея за момента.

Малее, те от това ли са точките пред пръскалките? Изяли са ми лака , мислех че са петна и търках с паста като луд, ама нямат махане. Аз иначе само Motox слагам , но 2-3 пъти съм слагал евтини. При инцидентно и неочаквано свършване на течноста ,която ползвам много на често, за да ми е чист джама .

Точно Мотокса не е от най-безвредните :).

Освен ако не са му сменили формулата...

Edited by vesivanova

Не са, метил (метанол) е.

Edited by Bai H*i

Баш с такова го помня :).

Имайте предвид, че когато навън е -15 (или ако щете температурата на течността е -15), то в момента, в който я пръснете на стъклото, температурата рязко се понижава от въздушната струя.

Абсолютно. Просто не трябва да се пръска веднага на студено стъкло. Малко да загрее парното и вече не замазва....

Всички коментари за метаноловите течности са относно технически проблеми, боя, чистачки, мазане и т.н.! :whistle:

Ей, хора помислете първо за здравето си, метанола е силно отровен, както и антифриза! :argue::stretcher:

Дори вдишване на пари може да ви убие, поражения има и  при допир с кожата!

Днес гледах клип в тубата ,където намазаха от вътрешната страна джамовете на колата с пяна за бръснене от флакон,изтриха ги с кърпа и после не се замъгляваха от пара.утре ще намажа единия за проба ,тези дни е по-топло но ще чакам да се застуди и ще пиша за резултата .Опа идва 22 часа !

То има ли спирт,който не био?Вярно моя е от сливи поради липса на лимони,но като зная къде е сливата 100% е Еко.

Не се хващайте на тия трикове :)

• Upvote 1

привет!

аз съм най-доволен  от течност за чистачки "Wurth".Скъпичка е (1л конц. -5,60 лв)но не замазва и не замръзва.Тествал съм я на 1:1 във фризера за 5 дни,и няма непоносима миризма.Това с миризмата го споменавам,защото един приятел беше взел няква за 3 лв-5л конц. и колата му се размириса на мърша(буквално)

Течността която се споменава по-горе е Sheron, за парите си става, иначе Sonax е уж най-добрата, но е прекалено скъпа.

И аз съм на тях от доста време и нямам забележки.

На Bardahl всички продукти са много качествени, аз на тях добавките ползвам. За течност за чистачки в момента съм със една, която се казва "Starline WOMAN", има много приятен аромат, които се усеща в купето https://mototechnica.bg/technost-za-chistachki-starline-22c-woman-1l.html

Sign in to follow this  

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Upcoming Events

No upcoming events found
  • Create New...