Jump to content
Emicha

КАТ - и останалите безумни институции !?!

Recommended Posts

Знаете ли, че КАТ има правомощия да глобява институции като АПИ и длъжностни лица, които не поддържат пътищата в изправност? Така наречената "война по пътищата" причинена главно от дупки по пътищата, изтрита маркировка, липсващи знаци, необезопасени участъци, неравности по настилката и т.н. можеше да бъде сведена до минимум, ако КАТ изпълняваше задълженията си.

Чл. 165, ал. 1, т. 3 – КАТ следят за състоянието на пътя и могат да разпореждат отстраняване на неизправности

Чл. 167 – контролът върху пътищата се осъществява и от МВР

Чл. 178, ал. 1 – КАТ могат да наложат глоби от 2000 до 7000 лв. при неизпълнение на задълженията на съответните стопани.

Наглостта и безхабението стигат до там, че когато спукате гума поради дупка на пътя и се опитате да съдите АПИ или общината, КАТ хвърлят обвинение върху вас, защото не сте съобразили пътната обстановка. А може би трябва да караме луноходи, за да съобразим пътната обстановка?!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Как една държавна институция ще съди друга държавна институция, при положение че и 2-те се хранят от бюджета?

А принципно БЮДЖЕТЪТ сме всички ние!

Но понеже не им стига, КАТ се превърна в подразделение на НАП и това няма отношение към ефективен контрол и безопасност.

Редактирано от ceco_accord

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

– От НАП се обаждаме. Не сте си платил данъка.

– Как разбрахте?

– Това ни е работата.

– Та кой ви плаща за подобна работа?

– Вие. С данъка си.

– Ъ? Аз ви плащам да ме следите дали ви плащам?

– Точно така.

– Защо да ви плащам тогава?

– Защото в противен случай ще Ви пратим полиция да Ви отведе в затвора!

– Кой им плаща за това?

– Вие. С данъка си.

– Ъ!? Да видим дали правилно съм разбрал аз ви плащам заплата, за да ме следите дали ви плащам заплата, плащам и заплата на полицията и на затвора, за да ме приберат

– Точно така. Това се нарича „държава„. Не можем без нея.

– Искате да кажете, че вие не можете без нея, тоест без мен?

– Не, не. Всички не можем без нея.Всеки си има права и задължения и когато някой не си изпълнява задълженията, друг следи за това.Ако ние не си изпълняваме задълженията, Ваш дълг е да ни се обадите и да изисквате да си ги свършим.

– Ако не следите дали си плащам данъка, тоест дали ви плащам заплатата, аз трябва да изискам от вас да си свършите работата – тоест да ми се обадите да си платя данъка, тоест да ви платя заплатата, за да можете да следите дали ви плащам заплатата?

– Точно така. Така функционира системата.

– Та кой би измислил толкова безумна система?

– Ами всички заедно сме я измислили – Вие, ние, полицаите и затвора. Това се нарича „демокрация“.

– Тоест ние четиримата сме решили аз да плащам заплатата на вас тримата, за да ме следите/санкционирате ако не го правя?

– Точно така.

– Но аз съм против това.

– Тези неща ги решаваме заедно – живеем в държава и в демокрация. Ние сме трима. Повече от Вас сме. Следователно така сме решили всички заедно.

Виц подходящ за темата.

Дали е виц, или реалност?

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

И така:

Днес в 17:30 ми звъни комшията, че някакъв куриер ме издирва.

Аз съм на работа още, но му обяснявам къде да дойде.

Дава ми плика, но не мога да го отвярям преди да му се подпиша че го е връчил.

Оварям - община Русе ..... 100 лв - ясноо.

След 10 мин бяха платени 80% от сумата, но пак има подводни камъни.

С тази хартийка не става, понеже в нея липсва кода с който се нарежда плащането - той е само в онази лепнатата на джама, за която можеше да не знам по ред обективни и субективни причини.

А - харесва ли ви с какви подмолности работи "системата"?

А харесва ли се подчертаното в червено, или някой пак ще каже - такъв е закона?

Кой, как, кога и с кого го прие този закон? Риторичен въпрос - в името на законността.

Както и да е - платил съм си, за да не каже пак някой, че "не си плащам сметката", или друг, че търся "вратички".

На "будните" - лека нощ, а на "заспалите" - приятни сънища.

На ползу роду споделям документа (без подпис и печат) и с по-здрави на И. И.

mrYlq7pX.jpg

Редактирано от ceco_accord

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Утре и аз ще ти пратя едно еконтче за едно стотаче пък кВот дадеш. Защо плащаш бе човек нали ти казах, че нямат никаква лостова система с която да те накарат да платиш и всичко е на добра воля. И следващият път когато те потърси куриер без да си го викал да знаеш, че не е на даване а на взимане аз съм го научил по трудният начин.

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На теб мерси за съвета и все ще се ръкостиснем пак.

Но човек заради едната чест съществува. Не че някому нещо дължа, но няма и да дължа.

Другото е ала-бала, портокала.

ПрАя от лимоните лимонада. ;)

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Ако имат някакъв начин да те принудят нямаше да ползват ЕКОНТ. Не става въпрос за чест а за законово право и там точно и ясно е описано кой само може законово да глобява, всичко друго е общински разпоредби които нямат общо със закона нищо, че се крият под законови наименования и давам пример с нашите приятели с НПОтата. (Неправителствените организации (НПО) са доброволни, независими от правителството сдружения с нестопанска цел, които работят за общественополезна дейност, защита на права, култура или екология. Те се финансират чрез дарения, грантове или членски внос, като не разпределят печалба, а насочват средствата си към постигане на своите социални цели.)

Значи като взема една тояга... , нЕма да им се огъваш.

Редактирано от Митко Йотов

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Попаднах на тази инормаия в нета и я споделям тук:

Цитат

Това, което Министерство на вътрешните работи, Агенция „Пътна инфраструктура“ и общините крият? Те са длъжни да изпратят свой представител при поискване, а вие можете да ги осъдите, дори без да викате КАТ.

Попадаш в дупка или необозначен ремонт? Ето как да си защитиш правата и да си търсиш обезщетение:

1. Обади се на 112

Кажи ясно: „Настъпило е ПТП поради необезопасен пътен участък / дупка.“

Поискай да бъде уведомен стопанинът на пътя (община или АПИ) и изрично заяви, че искаш техен представител на място като страна по случая.

2. Документирай всичко

Направи снимка, в която се виждат едновременно колата и дупката (в един кадър), със включени дата, час и GPS локация.

Запиши и видео – започни от пътя, покажи дупката, после щетите и околната среда.

3. Свидетели

Намери поне двама свидетели.

Съставете протокол с: дата, час, място, описание на инцидента и изрично отбележете, че дупката/ремонтът е бил необозначен и липсва сигнализация.

Добавете, че до напускане на мястото не е пристигнал представител на институциите.

4. Уведоми институциите

Подай сигнал до общината или АПИ и задължително вземи входящ номер.

Изпрати и писмен сигнал (email) – това е силно доказателство.

5. Уведоми застрахователя

Регистрирай щета и вземи номер на щета.

Ако пътна полиция пристигне на място...

Изискайте от Пътна полиция да състави констативен протокол за необезопасен пътен участък (дупка). Нямат право да ви откажат.

6. Отиди в оторизиран сервиз

Направи оглед и вземи протокол + снимки + подробна оценка на щетите.

7. Изпрати покана за доброволно плащане

На база офертата от сервиза, с приложени всички доказателства (снимки, протоколи, сигнали).

Ако се опитат да ви съставят акт, впишете във възражението:

„Настъпило е ПТП поради необезопасен пътен участък (дупка) и отказ за издаване на констативен протокол.“

ДО[Община / АПИ]

ОТ[Вашите имена][ЕГН][Адрес][Телефон]

ПОКАНАза доброволно изплащане на обезщетение

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ / ГОСПОДА,

На [дата] около [час] при управление на лек автомобил марка [модел], рег. № [номер], на пътен участък, находящ се в [точно място], попаднах в необезопасена дупка / участък от пътя в ремонт, вследствие на което бяха причинени материални щети по автомобила.

Пътният участък не беше сигнализиран по надлежния ред, което представлява неизпълнение на задълженията Ви като стопанин на пътя.

За случая е подаден сигнал на телефон 112, както и до [община / АПИ], с вх. № [номер].

Вследствие на инцидента са нанесени следните щети:[описание]

Стойността на ремонта възлиза на: [сума] лв., съгласно приложените документи.

На основание чл. 45 и чл. 49 от Закона за задълженията и договорите, Ви каня в 14-дневен срок от получаване на настоящата покана да заплатите доброволно сумата от [сума] лв.

При неизпълнение ще бъда принуден да потърся правата си по съдебен ред.

Приложения:

Снимков материал

Протокол

Документи от сервиз

Други

Дата: _______Подпис: _______

Перфектно — давам ти и двете в готов вид за копиране, направени така, че да можеш директно да ги ползваш.

1. КРАТЪК НАРЪЧНИК (ЗА КОЛАТА)

Писане

ПРИ ЩЕТА ОТ ДУПКА ИЛИ ЛОШ ПЪТ – БЪРЗ ПЛАН

СПРИ БЕЗОПАСНО

Аварийни светлини

Триъгълник

ОБАДИ СЕ НА 112

Кажи: „ПТП от дупка / необезопасен ремонт“

Поискай уведомяване на община / АПИ

СНИМАЙ ВСИЧКО

Дупката (близо и далеч)

Липса на знаци

Щетите по колата

Номер на колата

Околна среда (табели, сгради) Включи GPS и направи видео

НАМЕРИ СВИДЕТЕЛИ (2 МИНИМУМ)

Име

Телефон

Подпис (ако може)

НАПРАВИ КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ

Дата, час, място

Описание

Подписи

ПОДАЙ СИГНАЛ

До община / АПИ

Вземи входящ номер

ОТИДИ В СЕРВИЗ

Вземи протокол за щетите

НЕ РЕМОНТИРАЙ ВЕДНАГА (ако е възможно)

СЪБЕРИ ВСИЧКО: снимки

свидетели

протокол

входящ номер

сервизен документ

ЦЕЛ: Да докажеш:

Има дупка

Тя е причинила щетата

Пътят не е бил обезопасен

БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА = НЯМА ДЕЛО ДОБРИ ДОКАЗАТЕЛСТВА = ПЕЧЕЛИШ

2. ПОКАНА ЗА ДОБРОВОЛНО ПЛАЩАНЕ

Писане

ДО

[Община / АПИ]

ОТ

[Вашите имена]

[ЕГН]

[Адрес]

[Телефон]

ПОКАНА

за доброволно изплащане на обезщетение

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ / ГОСПОДА,

На [дата] около [час] при управление на лек автомобил марка [модел], рег. № [номер], на пътен участък, находящ се в [точно място], попаднах в необезопасена дупка / участък от пътя в ремонт, вследствие на което бяха причинени материални щети по автомобила.

Пътният участък не беше сигнализиран по надлежния ред, което представлява неизпълнение на задълженията Ви като стопанин на пътя.

За случая е подаден сигнал на телефон 112, както и до [община / АПИ], с вх. № [номер].

Вследствие на инцидента са нанесени следните щети:

[описание]

Стойността на ремонта възлиза на: [сума] лв., съгласно приложените документи.

На основание чл. 45 и чл. 49 от Закона за задълженията и договорите, Ви каня в 14-дневен срок от получаване на настоящата покана да заплатите доброволно сумата от [сума] лв.

При неизпълнение ще бъда принуден да потърся правата си по съдебен ред.

Приложения:

Снимков материал

Протокол

Документи от сервиз

Други

Дата: _______

Подпис: _______

3. ИСКОВА МОЛБА (ШАБЛОН)

Писане

ДО

РАЙОНЕН СЪД – [град]

ИЩЕЦ:

[Вашите имена]

[ЕГН]

[Адрес]

ОТВЕТНИК:

[Община / АПИ]

ИСКОВА МОЛБА

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ / ГОСПОДИН СЪДИЯ,

На [дата] около [час], при управление на лек автомобил марка [модел], рег. № [номер], на път, находящ се в [точно място], попаднах в необезопасена дупка / пътен участък в ремонт.

Вследствие на това настъпиха материални щети по автомобила.

Пътният участък не беше обозначен със съответната сигнализация, което представлява противоправно бездействие от страна на ответника като стопанин на пътя.

За случая е подаден сигнал на телефон 112 и до ответника.

Щетите са установени в оторизиран сервиз и възлизат на [сума] лв.

Налице е причинно-следствена връзка между лошото състояние на пътя и настъпилите вреди.

С оглед горното, моля съда да постанови решение, с което да осъди ответника да ми заплати сумата от [сума] лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди, ведно със законната лихва.

ПРИЛАГАМ:

Снимки

Свидетелски данни

Протокол

Сервизни документи

Покана за доброволно плащане

Други доказателства

Дата: _______

Подпис: _______

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...