Jump to content

Cyreon

Фен
 • Content Count

  578
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

136 Good

About Cyreon

 • Rank
  Потребител

Profile Information

 • Кара
  2009 Honda Accord 2.0 i-VTEC 156 hp
 • Пол
  Мъжки
 • Място
  BG

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Не им се занимава, да. Ако случайно не си загубил координатите на това момче в Маринка, прати ми ги, моля те на лично. Ще оправяме сега на майстора грешките.
 2. Боядисаха одрасканото, стана ок, но имаме проблем в разминаването на боята. Новобоядисаната задна лява врата седи по-тъмна от останалите детайли. Което е очаквано и нормално. Получих доста странна препоръка от самия бояджия, да съм я оставел един месец на слънце, че да избелеела. Не знам колко би помогнало това. Четох, че в други държави, бояджията първо оценявал с колко процента била избеляла оригиналната боя и после преценявал как да промени нюанса на новата, за да съвпаднат. Нещо, което в БГ не мисля, че някой би се занимавал. Та някой ако е боядисвал така отделен детайл и е имало несъвпадение на цветовете, нека сподели имало ли е нещо, което е помогнало в случая.
 3. Не се сменя, освен ако не ти прави проблем. В резервоара е и е част от сондата с помпата. Моята е 2.0 бензин, на 110,000 км, никога не съм сменял горивен филтър и не смятам да сменям.
 4. Няма противоречие в различните разбирания и мнения, пич! Просто всеки давал акъл от своята камбанария, туй което е видял, преживял и препатил. Ето аз казвам, че никога не бих си купил кола от България (моя Акорд го купих от Германия), ама това си е мое мнение и не означава, че в БГ няма читави коли. За парите - пак е много относително., прекалено ниската цена винаги е съмнителна, прекалено високата пък е според зависи. Моя Акорд го взех 4 годишен за 13,500 евро, на 52,000 км. Чисто новите от същия вариант (Еlegance German Edition) вървяха по около 26,000 евро (някъде там, не съм много точен може би). Сега ако тръгна да я продавам, изобщо не съм мислил колко да й искам, щото си обичам каручката и няма да я продавам.
 5. Малко комично-драматична тема, в която няма конкретни сериозни въпроси, а просто споделяне на личен опит, затова я поставям в офтопика. За 20+ години шофьорлък с радост споделям, че нямам катастрофи и инциденти на пътя. Дано така да продължава занапред, защото най-важното е да пристигаме живи и здрави. Има обаче нещо, което като мракобесен тъмен облак винаги е тегнело над шоферската ми гордост и това са одраскванията и ужилванията при маневри. Значи колкото са ми годините зад волана, сигурно толкова са ми и одраскванията. Дали е защото габаритите на Акорда са по-големи, дали е заради това, че нямам сензори и пищялки (парктроник), не знам. Имам само камера за задно. Преди Хондата и други коли съм карал и там съм имал същия проблем. Уж внимателно гледам и в огледалата, и настрани и все нещо някъде закача или остъргва. Оня ден в Крайова, паркирам напред между две коли. Ама има достатъчно мегдан. Муцуната влезе съвсем нормално и почти се готвя да спирам и една мамалига вика силно: "Ну, ну!" Брей, викам си: "Какво ли се разкрещя тоя?" Слизам и гледам - опряла съвсем леко в другата кола. Да кажеш, че не съм гледал, гледал съм. Да кажеш, че не съм внимавал, внимавах. Много ме хвана яд на мен си. Един приятел допълнително ме намачка: "Еее, маневрите не ги ли умееш, никакъв шофер не си." Направо се замислям някъде курс по маневриране и паркиране да изкарвам. Сега пак ще трябва да ходя при чичо Стоян Котарака бояджията да я маца и спрейосва. От друга страна, двора ми е хипер тесен и много хора, които са ми гостували не се хващат да паркират сами, защото ги е страх. Дори получавам от тях комплименти, викат: "Чуваш ги работите! Като турски тираджия майсторски си усвоил всяка тънкост при паркирането." Викам им: "Ами славен опит имам, колко коли съм издрал, затова съм такъв майстор!" Пък по улиците постоянно гледам надрани коли, най вече отпред и отзад по броните. Като бях в Сицилия, сигурно 80 процента от колите бяха с надраскани. Там карат едни малки жабки, защото уличките по големите им градове са супер тесни. Та не знам дали нещата опират до човека, до концентрацията и вниманието, до габаритите на автомобила, до нивото на оборудване с цел паркиране, до свободните пространства отпред, отзад и отстрани. А може би е многофакторно и зависи от всички изброени по-горе параметри. Много ще се успокоя, ако знам, че не съм единствения карък с подобни премеждия. Следващата ми кола, живот и здраве, ще е самопаркираща се. Дотогава броя месеците до следващото одраскване.
 6. Специално румънски бензин съм зареждал в Румъния, откъм вървене естествено няма как да има разлика, но си го показва в икономията и то осезаемо. Конкретно в българския Ромпетрол като попитам бензинджиите откъде е бензина и всички клатят главите положително: "От Румъния, естествено!" От тук от там подучувам, че само в Североизточна България карали румънски Efix95, на останалите бил лукойлски. Дали е истина или градски легенди - не знам. Те и OMV MaxxMotion 100plus и Shell 100 октановите уж са внос от Австрия, ама и това май е остатък от миналото. Не че съм хукнал да слагам 100 октанов бензин, но идеята е за качеството и разликата между нашия и вносния бензин. Който е зареждал в Западна Европа много добре знае за какво иде реч.
 7. Някой има ли информация дали Еfix95 бензин на Ромпетрол действително се внася от Петромидия рафинерията в Румъния? От няколко места вече чувам, че си бил нашенски Лукойлски бензин, просто минавал за румънски.
 8. Чудя се и се мая! Чета и свят ми се завива. 2.0 бензин била мудна, умрял кон и подобни други щуротии. Хора, какви ги говорите? Акорд не е спортен автомобил. Какво искате, да "бяга" като Порше би-турбо, 572 коня ли? Отдеве моята я опърлих на една права, набира съвсем прилично, и ускорение и всичко. Явно са ни много различни представите за мощност и ускорение. Все чета някакви истории за недостигане на мощност, ще катеря някакво страшно нагорнище с 4 други спътника и 25 куфара и няма да ми стига мощност. Или ще изпреварвам, но слабия 2.0 бензин няма да успее да набере и ще трябва да сваля две предавки надолу. Не знаех, че Акорд е спортен автомобил, наистина.
 9. Някои от малките бензиностанции обаче не участват в програмата. "Дега" например не правят отстъпки. Не знам как са Круиз, но са намалили цената на до към 1.21. Днес заредих за 1.04 лв. на Ахелой (1.32 - 0.25 - 0.03). Викам си: "Брее, то стана левче-кефче! Viva LPG! В тия гладни години, построихме комунизма, бе другари!" Друг е въпросът, че след 6 месеца веселбата свършва и всичко, на което сега се радваме ще си го платим с лихвите.
 10. Хм, това е добре! Значи картата за отстъпка все пак важи, защото общо ти става 30 стотинки отстъпката. Първоначално беше обявено, че за да се ползва намалението от 25 стотинки, отстъпката от картите отпада. Интересно дали само за Лукойл важи или и при другите бензиностанции е така.
 11. Колегата теоретично е навярно прав. Наливал съм по 1 литър и практиката доказва, че разликата е незначителна. За да е по-точно няма как да наливам 20 литра наведнъж, защото в огромна туба от 20 литра рядко има разделение на милилитрите, за да "хвана" разликите. Пример: в единият случай, ще ми покаже, че реално гори 6,21 л/100 км, в другия - 6,23 л/100 км, заради по-точното замерване на 20-те литра наведнъж. Всичко е обаче в рамките на статистическата грешка и равните други условия, т.е. много други фактори са от значение спрямо самия начин на шофиране и външните условия, отколкото статистическата грешка в милилитрите.
 12. И на това му се намира цаката. Отивам на колонката с мерителен съд от 1 литър (може и повече). Разграфен е да отмерва и милилитрите. Пълня точно 1 литър по колонка и виждам в съда дали чертата е точно на 1 л. Ако има разминаване си записвам колко е реално то - примерно, ако е на 970 мл, значи колонката лъже 30 мл. Пак пълня догоре и спрямо разликата после правя математиката, за да изчисля реално налятите литри в резервоара. Какви ли не чалъми са правил. Иска се само да имаш желание и да ти се занимава.
 13. Винаги има несъответствие между борд компютър и реално замерено. Искаш ли реално да замериш колко ти гори колата, се прави най-добре на принципа пълно-пълно. Бордът е просто ориентировъчен.
 14. Напротив! Важи и за пропан бутан.
 15. От утре (събота, 9 юли, 2022 г.) стартира антикризисната програма за отстъпка от 25 стотинки при зареждане на горива. Тъй като живеем в България съм сигурен, че това ще предизвика въпроси, коментари и отзиви. Затова пускам тема, където можем да споделяме и да питаме за всичко, което ни интересува. Постарах се да систематизирам нещата в няколко точки с това, което е известно до момента: 1. Отстъпката важи само за масовите горива - бензин А95, дизелово гориво, пропан бутан и метан. Отстъпката НЕ важи за премиум горивата от по-висок клас (А98/100 или скъпия дизел). 2. Няма нормативно нареждане, което да задължава бензиностанциите да предлагат отстъпка, но главните вериги вече обявиха, че ще участват в програмата. 3. Няма ограничения за количествата гориво и броя на зарежданията, които ползват отстъпка. (Първоначално предложените текстове бяха за 50 литра ограничение на месец, но те в последствие отпаднаха). 4. По време на действието на тази мярка няма да важат картите за отстъпка, които бензиностанциите традиционно дават. (т.е. ако традиционно си ползвате карта за отстъпка, дефакто намалението няма да е 25 стотинки, а по-малко). 5. При зареждане, собсветникът физическо лице, предоставя малкия талон на автомобила, доказващ собственост на физическо лице или краен потребител физическо лице (видно от малък талон клетки С.2.1 и С.3.1), които са от категории L и M1, това са мотори и мотопеди, автомобили за превоз на пътници до 8 места, но без мястото на водача. За зареждане на всички видове корпоративни автомобили, както и автомобили на физически лица, различни от L и M1, държавна помощ няма да се предоставя. 6. Служителите няма да проверяват и записват личните данни на собственика на автомобила, но за предоставяне на помощта ще се издава фактура – разширен касов бон, на потребител с име „Получател на компенсация за гориво по ЗДРБР“ с идентификационен номер # 0000000025. Върху така издадената фактура касиерът записва и регистрационен номер на автомобила, виден от „малък талон“ и съответстващ на автомобила, заредил горивото. 7. Програмата е с продължителност от 6 месеца.
×
×
 • Create New...