Jump to content
Sign in to follow this  
Emicha

КАТ - и останалите безумни институции !?!

Recommended Posts

След днешното посещение в районното и КАТ, за смяна на лична карта и шофьорска книжка, за пореден път си задавам въпроса, "що за институции са въпросните " и колко века ще им трябва, да се реформират като в белите държави?

Сутринта отидох да си сменя личната карта и шофьорската книжка в районното управление, но безкрайната бюрокрация на измислените институции нямат край.

След три часа висене на студа, най-накрая се добрах до заветното работещо 1 гише от общо 2. След легитимиране от моя страна, служителката ми изкара някакви полу подпълнени  бланки с моите данни и ме прати да ги проверявам и да се подписвам ,че са верни. Връщам се на гишето, като пояснявам че искам да ми издадат и двата документа (ЛК и ШК) с възможно най-бързата поръчка. Да, ама Не, за лична карта най-бързата е 3 дни (и е 39 лв.), а за шофьорската книжка 30 дни . Обаче ако съм отидел директно в КАТ, там можело, книжката  да стане по-бързо. Съответно подадох само за лична карта, теглих им една и газ към КАТ. Там, всички знаят какъв е проблема с паркирането, но както и да е паркирах, влезнах и изтеглих заветното билетче с номер, като преди мен имаше само някакви си 90 човека:). Чакане и опашки му е майката в България , супер навалица, никакви мерки за безопасност - абе  също като в "кауфланд, била и лидъл, когато има промоции":).

След час чакане, в 13.00ч. ни изгониха от залата за 30 минути, уж  за дезинфекция - точно си беше уж, ама то в тая държава какво не е на уж! След 2 часа идва и моя ред. Влизам, подавам документите и искам възможно най-бързата поръчка. Бърза , бърза, колко да е бърза - най-бързо 10 дни , за "скромните" 59 лв.! Следва същата процедура - дават ти няколко полу подпълнени формуляра, тичаш в залата да ги до-подпълниш и разпишеш и пак да се върнеш на въпросното гише. Но за да ти дадат въпросните формуляри, първо те проверяват за неплатени актове, фишове или снимки и ако имаш, трябва първо да ги платиш и след това ще ти дадат въпросните документи.

Изненадата обаче не е само това - при подаване на документите, ти взимат книжката и талона и на практика , докато си чакаш новите, си без книжка и талон! Ако не дадеш старите документи и не ги унищожат на момента, не може да подаваш формулярите и не ти ги приемат - тези са пълни идиоти!

Питам ги - нали заради "пандемията" , валидността на изтеклите документи е удължена с 6 месеца?

Да така е, отговарят те, важат ви, но само на територията на България - е питам ги защо ми взимате и унищожавате книжката, за да не мога да си карам колата тези 10 дни, докато ми стане новата - емиии защото ви е изтекла?!?  Айде отново питам, е нали е удължена с 6 месеца, значи е валидна,( а личната карта защо не ми я взеха) - да така е валидна е господине, ама е изтекла и затова я унищожаваме, а за личната карта не отговаряме, пак ми отговарят  малоумните тикви! 

Сума ти време се разправях, обаче с безмозъчни не можеш да се разбереш.

Както и да е - подадох за нови документи и ми унищожиха старите.

Днес си карах без книжка и талон, а смятам да си карам и през следващите 10 дни, каквото и да ми струва това, но се чудя защо зорлем ни правят нарушители?

Раздута, неефективна и нищо не правеща - бюрократична администрация и институции, съставени от търтеи които тежат на бюджета и лапкат ли лапкат !

Кога ще се оправим ?

 • Upvote 3
 • Confused 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

   Нашите с жената ги подадох ме малко преди коледа в 5 то ру ,но си ни върнаха старите книжки. Валидноста в момента на подаване не беше изтекла (изтече на 15 .01. ще трябва да я получа от КАТ) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Емич!

С прискърбие ти съобщавам че никога "нема а се упрайм".

Ние с теб сме живели и в оня, и в тоя строй - виждаш че разлика в институциите никаква. Всичко е до манталитет.

На въпроса - да си сменям ли книжката при нова Л.К и адрес - рекоха - карай си с тази - валидна е още 2 години, кво като не е по адрес.

А няма да ти разправям и как вписаха на Ледженда че е Евро 4, без да се занимавам с Бахтрако. 

Всичко е пунта мара, ама голема пунта!

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Емич, честно казано не разбрах от какво се оплакваш. Решил си да отидеш в последния момент, по спешност да сменяш вече изтекли документи и се е наложило да почакаш, щото като теб още много други. Аз чинно отидох и си смених документите миналата година малко преди да изтекат, не се наложи да чакам и много бързо ми излязоха новите, при все че бях с нормална поръчка. Аз съм последният, който ще тръгне да защитава тая феодална институция КАТ, но дали и в теб няма някаква отговорност за случилото се?

Edited by inspektora
 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 15 часа, Emicha написа:

След днешното посещение в районното и КАТ, за смяна на лична карта и шофьорска книжка, за пореден път си задавам въпроса, "що за институции са въпросните " и колко века ще им трябва, да се реформират като в белите държави?

Няма да се оправим скоро за съжаление. Преди няколко седмици и аз имах големи разправии с друга държавна иституция. До такава степен ми скъсаха нервите, че бях на ръба да се откажа от всичко. Всякаш учасвах в скрита камера и ме пробватха колко ще издържа преди да избухна.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не е нормално в София да работи едно гише, че те в Шумен са по-вече. Но да ти вземат книжката, без да имаш нова е прекалено и за това се оплаква Емича и е прав.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krasi - чест и почитания!

Ако човек не уважава себе си, как да има същото от другите.

И аз наПУууснах от военните, иначе да съм пенсионер от дузина години и само да "цоцам" хазната.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 4 часа, inspektora написа:

Емич, честно казано не разбрах от какво се оплакваш. ....

Честно ли не разбираш, защото ако почна да пиша с подробности за всички институции и администрации, няма да ми стигне времето до края на годината.

И оплакване не е точната дума - споделям просто.

А че нещо се е променило за 30 години, е повече от ясно и видно, за жалост обаче в негативна посока - дълбаем надолу , ама "яко дълбаем" и надали някога ще се оправим.

Европейци сме били, ама друг път, само факта че една работеща тоалетна няма за посетителите, в нито една от тези институции , казва всичко за състоянието  им, в частност и за държавата.

Какво да коментирам повече,  ще се оправим - ама друг път.

 • Like 1
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

И в здравеопазването е така. Напоследък за съжаление имам впечатления и от там.

Превърнаха хората от пациенти в клиенти.

Камара изследвания и навсякъде като разберат че си с направление (и си получават пари от здравната каса), те гледат като че си им изял десерта. WTF???

Сори за off topik-a, ама целата ни работа стана "Офф, то пък...". Загубено поколение и десетилетия. Да идват младите и да "внимават в картинката".

СкинАаме си нервите и гласните струни, и па нема оправия, дЕеева и тия...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Абе киселяци са навсякъде,да не опираш до институция.Всички колят и бесят, и се правят на важни.Истината е,че наистина сме трагедия .....

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Проблемът всъщност е, че съществува един парадокс - законът не е основополагащ за … държавните институции.

Тези работят на принципа "тука е така, така сме го правили и така ще си го правим". Дали не им е казано или не ги интересува - все тая, резултатът е ясен.

Пък ти ако искаш троши нерви и развявай разпечатки на наредби и др.

Материално-техническата база даже няма да я коментирам.

Но няма смисъл да се нервиш на киселите лелички, понякога може да попаднеш и на усмихната. :)

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Така е. Хората по места правят каквото могат в рамките на позволеното. А им е позволено само да слушкат (шефа) и да папкат (от хазната). 

Проблема е че от недомислици тя се пълни повече, отколкото ако нещата се слагат в логични рамки чрез адекватни закони и наредби. 

Но това "нема къ а стане" понеже управниците (които и да са на власт) ще загубят "келепира" и съответно контрола над слушкащите и плащащите. От преди времето на Алеко е така и мнозина "глеат а са наместат на дръжавна служба".

Параграф 22. Докато "масите" са склонни да е по старому и се опрАат "кой къ мое", властта "нема а си мръдне пръсто", па ако ще не у Европейскиьо а у галактическиьо съюз да ни приебат (не е печатна грешка).

 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 6 часа, policeman написа:

Абе киселяци са навсякъде,да не опираш до институция.Всички колят и бесят, и се правят на важни.Истината е,че наистина сме трагедия .....

За жалост, си адски прав....... А уж, всички тези институции и като цяло администрацията, би трябвало да са в полза и да улесняват  гражданите, или като цяло простосмъртните хора....  Вместо това, те ти еб@ват  майката с бюрократщината си, която всъщност ги устройва напълно !

 

И както винаги, Цецо-легендата :) , е прав и за това:

Цитат

Така е.Хората по места правят каквото могат в рамките на позволеното. А им е позволено само да слушкат (шефа) и да папкат (от хазната). ....

 

Иначе днес, поне си взех личната карта от районното (забравих да ви снимам опашката, от близо 100-на чакащи и зъзнещи простосмъртни, чакащи да подават заявления за нови лични документи) . Е пак си отидох с колата и бях нередовен шофьор, защото нали ми взеха книжката за 10 дни. 

Не забравих да платя и осигуровките, които се чудя защо въобще ми ги изискват, като принудително тиквениците са ми затворили обекта и не работя, но за сметка на това , не ми дават нищо като помощ и не искат да ми изплатят, въпреки че по платените телевизии, промиват мозъците на овцете, че "плащат яко" на затворените бизнеси (плащат де - един по-дебел).

Айде наздраве и дано на 04.04.2021 си отворим очите за нещо по-добро !!! 

Edited by Emicha
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Народа го е казал:

                                          Прост народ - слаба държава.

                                                                                                               Казал и забравил, че за себе си говори !!!!

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 2 часа, Emicha написа:

Айде наздраве и дано на 04.04.2021 си отворим очите за нещо по-добро !!! 

 

Надали ще е на здраве, щото:

                                                           взорът от нийде надежда не види

                                                                                                                                освен зорът за себе си

                                                                                                                                                                                  и пази Боже сляпо да прогледа!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 1 час, Rakeem написа:

'Управлението' на една държава е еманация на болшинството и всичко, което произлиза от това управление е резултат от компетенциите, възгледите, интелекта и културата, ако щете, които пряко произлизат от въпросното болшинство.......

Би трябвало , НО тук се оказва точно обратното - като в математиката (абе "частен случай").

 

Иначе относно това:

Цитат

.....защото 30г. гавра може да се обяснят или с това, че сме прекършени и премирени, или с това, че просто сме си 'мърша и с това ще да свърша'. 

съм сигурен, че и двете неща/твърдения са верни .

 

Цецо наздраве бе :drunk:, а след това -> на здраве....:thumbs1:, защото надеждата умира последна !

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здрасти Emicha. Що толкова рев за нищо. Аз не виждам никакъв проблем с това, че са ти взели книжката. И да те спрат нали имаш някаква бележка за подадени документи с цел подмяната им. Срока е удължен и едва ли ще ти пишат нещо.

Веднага давам пример с мен какво ми се случи преди 7/8 год. Спират ме за проверка и искат всички документи, давам ги на полицая. Прегледа ги човека и всичко 6  но по едно време се загледа в книжката и ме попита от кога не съм бил спиран от органа на КАТ, казах му, че нямам спомен а той ми каза дали съм си гледал книжката кога изтича, ми не не знаех кога и тогава полицая ми каза, че е изтекла преди година и половина и даже ми я даде да се уверя. Ми прав беше човека. Върна ми документите и ми каза да намеря време да оправя документа защото следващият път ще пише. Същият ден ходих до КАТ взеха ми книжката и ми дадоха някаква бележка с която после да си взема книжката. На въпроса от моя страна мога ли да карам с нея ми казаха ДА но да не се опитвам да излизам от страната до като не излезе новата книжка, сега нямам спомен синият талон дали и него го взеха или карах с бележката прикрепена към него.

Та така е когато се отплесне човек, стават такива работи.

Миналата година ходих в НАП да оправям едни стари актове на фирмата поради изтичане на срока трябваше да отпаднат, една от служителките направи всичко възможно да не мога да оправя нищо и даже според мен съвсем умишлено. Направих се на луд и потърсих друга служителка, все едно попаднах в друга сграда, взе жената писмото, пречете го най детайлно, извади някаква бланка и я попълни от-до, после ми даде една нова и ми каза да препиша всичко едно към едно защото трябва да е с моя почерк, от там в деловодството и пей сърце. Айде сега ми кажи, да плюя ли или да да ги похваля? Та мога да ти кажа приятелю, че истината има две страни и никога ама никога не е еднозначна.  Прави впечатление, че един да ревне за нещо и всички почват да плюят, и знаеш ли защо, защото така е по лесно. 

Същото е и по пътищата, всички ревем, че е пълно  с идиоти е ми пълно е защото така им е по лесно, и кой е по пътищата- не сме ли ние.   Евала на Злати, закона е за това да се спазва.

Та споко бе човек всичко ще се оправи, просто е трябвало по навреме да реагираш знаейки администрацията ни каква е, а тя не е от вчера. 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 1 час, Митко Йотов написа:

... администрацията ни каква е, а тя не е от вчера. 

Е те затова реве.

Нищо не се променя в името на народа.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нищо няма да се промени, докато нещата не се вземат в ръце от интелигентни хора с визия за развитие. 

В тази администрация работят хора за минимални заплати, които нямат никакъв стимул за работа, изпълняват чинно протокола пуснат им отгоре и са се пуснали по течението, интересува ги единствено да си вземат парите за 'хляба'.

Преди няколко седмици пътувам по поредния 'първокласен път' в безобразно състояние и виждам толаджиите да чакат на гюме, ами прикипя ми, отбих и ги направих на 2стотинки, единия само мигаше на парцали с ръце в джобовете, но другия  си го каза: от нас нищо не зависи, ние само си вършим работата, която са ни наредели отгоре и работим за едната заплата.

Та как може да се очаква от подобни хора някаква инициатива и съпротива срещу безумията на тия отгоре, нали втората им мисъл е: ами ако остана и без тези пари!  

Edited by Rakeem
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Точно за това говоря. Когато си вътре в системата, знаеш много добре слабостите и, но и тя твоите. И стигаме в задънена улица.

Емича не реве че кара без книжка (дреме му на левио габарит), а че системата е фал и всяка инициатива (отвън или отвътре) дава на късо.

От 33 години съм по шосетата и съм виждал много.

Добри и съвестни служители, както и заядливи рекетжии, а и незаинтересовани в службата си.

Първите също са част от системата, но си имат и морал, докато тя не ги смачка и станат като другите. Защо системата е такава???

 • Like 1
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Всичко си е от нас - ние сме тези и онези!

Като въведоха рекета за Евро категорията в талоните ревнахме ли? Обсадихме ли "жълтите павета"?

Ми "мир да има" и "мирна главица сабя не я сече". Еми - мирваме си и от време на време пишем у нета, ама "преливаме от пусто в празно".

 • Like 1
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
преди 44 минути, Zlatozator написа:

... преди да се редиш ...

 

Така де ...

Преди 91 години синът на Иван Атанасов е изобретил компютъра.

В наши дни ние, неговите наследници, контактуваме с разни администрации висейки на опашки. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 дена висях за да регистрирам Ледженда.

Така им насъбрах, че въобще отказах да се занимавам с Е4 категорията, но и не ми се плащаше прекомерен данък.

По повод компюторите.

Връзка между преглеждащия на канала и лелката на гишето няма. Ако той напише че има Е 4 - тя е ОК. Еми - надвих го с приказки, поне дар слово имам.

Как така ще им плащам че те не знаят какво има колата и не четат документи? Срам и резил, ама им е удобен и яко рекет!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Относно бюрокрацията 'на крак' и електронното управление, за което бяха похарчени милиони: Преди няколко дни баща ми трябваше да си подновява разрешителното за оръжие(бивш от системата е, но не е фуражка), ами какво се оказва, че нищо не се е променило, на крак до съда, на крак до следствената служба, на крак до личния лекар, за едни хартийки, които после ще ги ядат мишките. 

Ами не е нормално в една европейска държава в 21в. да не могат да погледнат в базата данни и да ти излязат и пломбите на кътните зъби, още повече това дали си осъждан и имаш ли образувани досъдебни производства. 

Та не знам толкова сме изостанали, защото липсва идея и амбиция за развитие, и всичко тъпче на едно място или просто всичко това се прави с цел да ни ошушкат с някоя и друга таксичка.

"Молил се Ганьо на Бог да спечели от тото-то, молил се, молил се, накрая на Бог му писнало: ами ходи пусни фиш". 

Та така, ще е, докато повече от 50% от имащите право да пускат 'фишове', не го правят. 

 • Like 1
 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

СИНЬОТО ТАЛОНЧЕ! То казва всичко... за всички...

 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 2 часа, Rakeem написа:

 

Та така, ще е, докато повече от 50% от имащите право да пускат 'фишове', не го правят. 

Проблем са и част от пускащите "фишове" - попълнени предварително - със "случайни" чесла.

Share this post


Link to post
Share on other sites

А още по-големият проблем, е че огромна част от тези 50% съвсем НЕ са Ганьовци и не биха ползвали ''случайни'' числа ако решат да пуснат тото. 

В общи линии последните 20г., не казвам 30, защото все пак първите 10 бяха лутане в пустинята, все Ганьо решава кой да управлява и съвсем закономерно е изборът му да е ''негов образ и подобие'', особено последния(текущия).

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не искам темата да обръщам в политиканстване, ама слушам онзи ден "енергетичната" кака, как обяснява, че идеята новият блок да се инсталира в Козлодуй вместо в Белене, още нямала финансови разчети. АмаГано! Всеки чиляк че ти кае че ако сака а си напрай свинарник към овчарника, нема а го напрай у съседно село, ами че е у същио двор.

И тя контрира с въпрос - а какво да правим площадката в Белене.

Ами да им направим там санаториум - за цялата сган, и да го оградим с бодлива тел, па ток да пуснем по нея.

 • Like 1
 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

При положение, че темата е изконно политическа, няма как да не стигнем до гнилите й корени. 

А дърво с гнили корени плод не дава. ;) 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Седем дни без книжка, седем дни нарушител, но всичко свърши - вече съм редовен.

Днес ровейки си нещо в нета, попаднах на сайт за "проверка валидността на българските лични документи". Въведох ЕГН и фамилия и излезе информация, че имам издадена шофьорска книжка - каквото и да значи това ( написано е така, че да гадаеш какво искат да кажат ама ....)

Викам си на това хубаво снежно време, е престъпление да не разходя колата до КАТ и газ до там, да не ги изпусна . 

За 16:40 ч. пак си беше тарапана и мазало, но за получаване на готови документи, минах за 10 минути.

Тези от КАТ, са свършили работата 3 дни по-рано - просто да не повярваш. 

Та това е, ако на някой който му се наложи да сменява някакви документи, след подаването им за смяна, да проверява във въпросния сайт, защото може да са му готови по-рано, от обявения срок за който е платил.

 

п.п. Въпреки всичко, ще кажа пак : ОСТАВКА !!!:lol:

 • Like 2
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ти си викай оставка,но повечето хора дори и тук ще гласуват за сегашните,и какво правим и какво става -10 години и пак същото г.е.р.б и ББ.

и аз искам промяна.ОСТАВКА.

Share this post


Link to post
Share on other sites

На Емича честито, че вече пак е законен!

А иначе малцина си дават сметка че тея по които викаме ОСТАВКА, има кой да ги ОСТАВИ, стига да му станат неудобни.

Сите са марионетки и са зависими от определени икономически кръгове, и те решават кой да седи горе на ветрилника и да го плюе народа.

Ако народът си трае, те са доволни, ако протестира ги менкат, но няма как да си издърпат чержето изпод краката, променяйки системата която им е изгодна.

Навсякъде по света е така, просто у назе са по-дебелокожи и арогантни, и неуки, та да се прикриват по-култивирано.

Аме нейсе, да видимо шо ке стане нАпролет.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Emicha, според мен ако беше отишъл преди срока на изтичане на документите, нямаше да ти ги вземат и нямаше и да има такава тема най-вероятно. След като даден документ е с изтекъл срок, най-нормално е да се вземе обратно поради ред причини. Издава се бележка с която се придвижваш в периода на издаване на новите документи. Малко в страни но последните 6 месеца ми се наложи да мина 3 пъти КАТ с приятели, купили си нови коли ( на старо :D ). Цялата галимация за проверка и регистрация от - до беше и 3-те пъти около 45 минути с чакането за издаване на талоните което реално е най-много време заедно с това да чакаш пред каналите. Та доволни бяхме, няма защо да не сме. Все пак както може да се попадне на нервна продавачка в супермаркета така може да се попадне на същият такъв служител където и да е. За компетентността важи същото навсякаде без никакво значение институцията. Според мен има още много неща които могат да се направят по "европейски" но и в момента нещата не са чак толкова зле.

 • Like 2
 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Еха 45мин. Вие сте оцелили някакъв 'happy hour'. Аз последния път като си регистрирах Хондата, чаках повече и то с вътрешен човек, който се погрижи всичко да мине по бързата лента и реално не съм чакал на опашка за нищо. 

 • Like 1
 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако има "бум" на продажби на коли или на хора с изтичащи документи, ще има опашки и съответно ще се бавят нещата но то с всичко е така.  В деня когато Emicha е бил там, може да е имало още 250 човека за същото при 1-2 работещи гишета ( в пандемия сме, не го забравяйте ). Ако има "промоция на пилешки бутчета по 50 стотинки бройката", ще се чака часове преди да купиш, същото е и тук. В USA ( а и не само там ), спят пред големите вериги преди черни петъци, съботи и недели само и само да вземат заветната стока на 1/2 от цената. Друг е въпросът, че документите могат да идват и по пощата и да не те занимават въобще да ходиш където и да е но това е в едни други общества при които и хората и от 2-те страни ( пред и зад бюрото ) се отнасят с разбиране и всеки си върши работата, не краде и гледа да е в услуга а не в пречка. 

Edited by Mkilla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Upcoming Events

  No upcoming events found
×
×
 • Create New...