Emo74 1 #2201 Отговорено 28 Януари 760 моточаса и още има ресурс! 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Oilgerm 75 #2202 Отговорено 28 Януари Никакъв шанс! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emo74 1 #2203 Отговорено 28 Януари Търсих с търсачката и не намерих някъде да е обсъждано това масло.Ползвал съм го на субару и още го ползвам на лексус, вече седма година и проблеми нямам. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3260 #2204 Отговорено 28 Януари Този анализ, макар и не лабораторен, показва много ясно състоянието на това масло след 6000км много тежък режим на експлоатация. 1. Гликол 0,3% показва малко количество антифриз в маслото = гарнитура глава. Би трябвало да е в жълто (в смисъл "Внимание!), или в "оранжево", ако мога така да се изразя. 2. Останало количество противоизносни присадки - 36%. Какво ще пази двигателя от тук нататък? 3. Сулфатиране от 19,9 g/L, макар и в зелената зона, все така не е малко и е на тавана, на допустимата норма от 20 g/L. Показва наличие на серни киселини, които водят до корозия и че маслото е в края на полезния си ресурс. Би трябвало да е оцветено в жълто. 4. Нитриране от 21.7 abs/cm също е висока стойност. Показва нивото на "стареене" на маслото и нивото на химическите промени в него. Би трябвало да е в червено. 5. Киселинно число TAN и алкално число TBN са се доближили по стойност, което е достатъчен индикатор за смяна на маслото. TBN се е сринало от 11.4 до 3.9 mgKOH/g. Ресурсът на маслото да неутрализира киселините от горенето е изчерпан. А представяте ли си, ако това масло беше с начален TBN около 8.0 mgKOH/g? Преди 1 час, Emo74 написа: 760 моточаса и още има ресурс! Не, няма за съжаление...! Да, издържало е "як бой" за 6000км и само 8 км/ч средна скорост, но е до тук. П.П. А официалните дилъри настояват да си сменяме маслата на 15 - 20 хил. км. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emo74 1 #2205 Отговорено 28 Януари Никога не сменям масло на 15000км.Винаги на максимум 6000км. Да маслото е на края на ресурса си,но това все пак са 760 мото часа. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 7319 #2206 Отговорено 29 Януари Това е невъобразимо! 8 км/ч е лежерно тичане пеша. Сменям моето на 230-250 моточаса, като пробегът е 12000 - 15000 км. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3260 #2207 Отговорено 30 Януари 8 км/ч ср. скорост е 6000 км. висене в задръствания, кръстовища и светофари. Възможно е. Ако колата е карала децата на училище, сутрин и вечер, в час пик. Отделно до магазина за пазаруване, пак в час пик, такова ще е положението. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 7319 #2208 Отговорено 31 Януари Да, ясно е и кофти, ама нама как. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ptod 1 #2209 Отговорено 17 Март (Редактирано) Здравейте, Доста прочетох във форума и адмирации на колегите, които са отделили толкова много време в това да проучват различните масла през годините. Придобих Сивик 1.8, модел от 2009, на доказуеми 248000км, бензин-газ. Предишният собственик каза, че си долива масло, но много ли е или малко, предстои да разберем. Вече съм поръчал гарнитури за капака на клапаните и “vtec” клапана, заедно с куп други дреболии от Amayama, с които ще лекувам течовете, но да поговорим и за МАСЛОТО.. Последно е карано с Motul, като произходът е въпросителен. На база на мненията ви, съм се спрял на 5W-30. Съответно Ravenol DXG, Petro-Canada Supreme Synthetic (C3/C3-X) и дори в една от темите четох за масло Pakelo XT-LA (low ash, специални за автомобили с газ ), предлагано от магазин Autofix, в момента на промоция от 82.60 евро за 5л. Pakelo-то се чудя дали няма и доза маркеринг (не се съмнявам, че е хубаво като цяло).. единствено ме притеснява, че няма много отзиви, а дори темата, в която пишеше за него от собственика на магазина, мистериозно изчезна вчера-днес или аз трябва да слагам очилата.. Към днешна дата, това ли са “доказалите” се сред колегите и съответно откъде ги купувате? Видях, че например колеги поръчват Ravenol чрез групови поръчки от немски сайтове, но къде е уловката? Ravenol изглежда имат официален сайт за България, където даже ми се струва по-достъпно… ами Petro..? или накратко, кое масло, откъде мога да закупя, за да съм сигурен в източника? Редактирано 17 Март от ptod Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
svemar 97 #2210 Отговорено 18 Март (Редактирано) Аз се въртя в този "Бермудски триъгълник" и 5 години съм изредил точно тези три марки. Pakelo съм купувал все на промоция, но миналата година приятел се връщаше от германия и ми докара Ravenol 2x5l(RAVENOL SSO SAE 0W-30 /RAVENOL DXG SAE 5W-30) и сега ще мисля за масло за двигателя чак догодина зимата иначе на момента щях да се възползвам от Pakelo промо периода до края на месеца. Лично не усещам чак толкова разлика в режима на двигателя, нито в разхода на гориво. Може би защото така или иначе двигателя си работи тихо?!?!?!? За около 8-10000км. си изразходвам 800гр. оставащи от 5 литровите опаковки и тогава сменям и маслото. Това зависи и от режима ми градско/извънградско. RAVENOL SSO SAE 0W-30 използвах един път и ми направи впечатление, че до 8000км. нивото му не мръдна и затова поръчах и от него и догодина през зимния период ще го изпробвам отново за да видя как ще се държи двигателя откъм харч на масло. Механика ми още със старата ми Алмерка беше казал, че щом си е "харесала" дадено масло което си покрива спецификациите за модела, да си карам с него. Преди 15-на години на Алмерката слагах Ravenol ( масово въобще не бяха чували за тази марка в БГ)и досега продължавам тъй като 25 годишна вече кола наистина не го "пипа" . И трите споменати от теб марки са си добре за нашите двигатели. Pakeloto от Стефан, другите от общите поръчки в сайта или от ato24.de. Редактирано 18 Март от svemar Допълване 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ptod 1 #2211 Отговорено 18 Март (Редактирано) Благодаря за изчерпателния отговор. Но не ми стана ясно, защо колегите предпочитат ato24, където в момента упоменатият Revanol DXG струва 70.49 €, докато в сайта на представителя е 71.40 €. Предполагам, след доставките, немското ще бъде даже по-скъпо. Има някакво съмнение за източника ли? Та, да.. може би е не лоша идея да се пин-не един пост където да се опише към днешна дата, кой, какво и откъде купува, защото се навъдиха много сайтове. П.С мисля да дам шанс на Пакелото този път и ще напиша отзиви после Редактирано 19 Март от kvd74 Не цитирайте предходно/последно мнение. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3260 #2212 Отговорено 18 Март Ato24 предлагат оригинални продукти, на нормални цени. Има богат избор от масла, не само на Равенол. Обикновено правят дни с намаления ( до 20% за някой продукти), от които се възползваме чрез общите пръчки във фирума. Разбира се, ако в момента цената на българския дистрибутор е сходна с ato24.de и с ravenol-shop.de,тогава може да си купиш и от нашия дистрибутор. Но цените на другите марки, в България са доста по-високи. Направи си списък с масла и се възползвай от пролетната промоция на ато24, която предстои. Кога ще е, предстои да разберем. За двигател R18, масла по ACEA C3 не са подходящи. Така, че не купувай такива. Препоръка: Налей първоначално някое по-бюджетно масло, за да обере остатъцитеот работата на предишните и го карай не повече от 4 - 5 хил. км. Прецени колко масло харчи двигателят, пък после ще се решава как да се процедира. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Тъмнозелен самурай G86-P 362 #2213 Отговорено 21 Март (Редактирано) On 3/18/2026 at 9:06 AM, ptod said: Благодаря за изчерпателния отговор. Но не ми стана ясно, защо колегите предпочитат ato24, където в момента упоменатият Revanol DXG струва 70.49 €, докато в сайта на представителя е 71.40 €. Предполагам, след доставките, немското ще бъде даже по-скъпо. Има някакво съмнение за източника ли? Та, да.. може би е не лоша идея да се пин-не един пост където да се опише към днешна дата, кой, какво и откъде купува, защото се навъдиха много сайтове. П.С мисля да дам шанс на Пакелото този път и ще напиша отзиви после Но не ми стана ясно - ми то мазета, бидони и пр. у нас ( и около ) бол...на сигурно - от Ato24/Наско Редактирано 21 Март от Тъмнозелен самурай G86-P Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3260 #2214 Отговорено 21 Март Ravenol вдигнаха цените с 10-15% заради ситуацията с доставките на петрол. Който купил, купил. Цените вече са нагоре. https://oil-club.de/index.php?thread/2578-ravenol-hersteller-thread/&postID=465480#post465480 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Oilgerm 75 #2215 Отговорено 21 Март (Редактирано) Те и преди им бяха до небесата богопомазаните масла, а сега съвсем.. Редактирано 21 Март от Oilgerm Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3260 #2216 Отговорено 21 Март (Редактирано) Абе, незнам дали са "бого", ама много добре си мажат. Жалко, че на "Джони Браво" цяла Европа трябва да му сърба попарата. Редактирано 21 Март от dandilov Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Oilgerm 75 #2217 Отговорено 21 Март Виждам,,че следиш немския ойл клуб, сиг знаеш как заради сбъркана партида/грешка при спецификациите гръмна един мотор за хиляди евра и потулиха случая немските гад ини щот местен бранд, и то блендер.. за Русия няма да говоря там е ясно..За мен са прехвалени и скъпи ...С по бюджетни масла може да се постигне същия ефект, плюс това че на нашата марка обича да се сменя маслото на малко км и по често, не виждам смисъл от бутикови масла, камоли пакело! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 980 #2218 Отговорено 21 Март Бре, на масла уж пълна синтетика с 10-20% минералка, да им влияе толкова нефта. Май ще сменяме марката. Не ми се занимава, иначе бих ги питал как става този номер. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3260 #2219 Отговорено 21 Март (Редактирано) Знам за една сбъркана партида преди известно време, но не знам за гръмнал мотор. Еле пък да гръмне мотор от масло, няма как да стане. Ако на някой, нещо му е изгърмяло, то не вярвам да е от масло. Както и да е... Равенол съвсем не са бутикови масла, а голям европейски производител. Смея да твърдя, че са единствената европейска алтернатива на Амсойл. Съвсем не са прехвалени, а са най-качествените европейски масла на пазара. Няма друг европейски производител, който да се доближава до тях по качество, х-ки, специфични свойства, мазителни свойства и др. @Rakeem Всичко е от нефт. И РАО се синтезира от нефтени продукти също. Няма как. Редактирано 21 Март от dandilov 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Oilgerm 75 #2220 Отговорено 21 Март (Редактирано) На GtL и CTL маслата какво им има? Ето нещо за паото.. Който Се интересува може да зачете форума , там са доста начетени типове по маслата..От руския и немския ойл клуб! Редактирано 21 Март от Oilgerm 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 980 #2221 Отговорено 21 Март преди 45 минути, dandilov написа: Всичко е от нефт. И РАО се синтезира от нефтени продукти също. Няма как. Веригата при ПАО е по-дълга и не е толкова директна спрямо цената на нефта, както при минералките(хидрокрека). Тоест ако Реванол ми твърдят, че вдигат цените с 15% заради нефта, то хидрокрек маслата трябва да скочат с 30%. При ПАО гледаме основно цените на Етилена и Олефините, които са нагоре с 5%. Тоест възползват се от ситуацията, май спекула му казваха. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1517 #2222 Отговорено 22 Март +1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ивайло Димов 189 #2223 Отговорено 22 Март Да де ама, за да произведеш ПАО ти трябва енергия, а въглеводородите (петрол и газ) като им се вдигне цената и всичко се повишава. Разходите по производство също. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ивайло Димов 189 #2224 Отговорено 22 Март Това е за нови потребители еднократно през приложението. Аз бих се възползвал ако не бех поръчал Nike за едно от лапетата. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Тъмнозелен самурай G86-P 362 #2225 Отговорено 23 Март On 3/22/2026 at 11:40 AM, Ивайло Димов said: Да де ама, за да произведеш ПАО ти трябва енергия, а въглеводородите (петрол и газ) като им се вдигне цената и всичко се повишава. Разходите по производство също. пък и - "В промишлеността етиленът се получава главно при разделянето на природния газ на фракции " - резултат от иранската авантюра нагоре и то доста Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Тъмнозелен самурай G86-P 362 #2226 Отговорено 23 Март (Редактирано) On 3/21/2026 at 7:28 PM, Oilgerm said: ...не виждам смисъл от бутикови масла, камоли пакело! е сега, Равенол и Пакело, дето не е и помирисвало ПАО, едно до друго??? Редактирано 23 Март от Тъмнозелен самурай G86-P Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 980 #2227 Отговорено понеделник в 17:40 Равенол не е производител на базови масла, те са класически блендъри, така че купуват от пазара. Както казах по-горе, синтетик басите са с не повече от 5% нагоре. Гледам, че и бая панели са накичили над 'миксерите', така че добре се справят и с енергията. Интересно да видим Мобил и Шел как ще постъпят. Маслата не са бензин и дизел, че поскъпване на нефта през последните 2 седмици да рефлектира върху маслата толкова скоро. Няма защо да ми ги защитавате, грозна постъпка за един блендър с огромни запаси и дял от 1% от световния пазар на масла. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ивайло Димов 189 #2228 Отговорено сряда в 11:58 В Амазон.de Shell се вдигнаха цените с 1-2 евро, Castrol пък тубите с новите етикети са в космоса, което шизофрения за VHVI 3-та група. Оня ден в Кауфланд видях Total Quartz 5W40 API SP 4 литра за 22 евра, адекватна цена. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Cyreon 211 #2229 Отговорено преди 20 часа Понеже от много години слагам ESP 5w30 на Моbil1 и съм доволен, обаче преди около половин-една година точно тук четох, че тотално са окепазили новата формула, да попитам освен техническите характеристики, които са очевидни при сравнение, променили ли са нещо друго? Щото разликата в цената е 16 евро и не знам дали си заслужава. R20A3 не е турбо и не знам дали изобщо ще има някаква полза или всичко е маркетингов трик. Тук са линковете към двете масла: https://www.motorni-masla.net/index.php?main_page=product_oil_info&cPath=97_95_132&products_id=444 https://www.motorni-masla.net/index.php?main_page=product_oil_info&cPath=97_95_132&products_id=3730 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Oilgerm 75 #2230 Отговорено преди 20 часа (Редактирано) Изобщо не са го окепазили , напротив дори е по добро от преди! За бензин не виждам смисъл толкова да се слага , не че няма да свърши работа ,но бензина не натоварва толкова това масло..Бих заложил на shell helix ultra. Относно мобил, че съм чувствителен на темата щот карам с него ама нафта... https://oil-club.de/index.php?thread/18000-ölberatung-cupra-formentor-vz-2-0-tsi-4drive-333ps-bj-2025/&postID=460422#post460422 Редактирано преди 19 часа от Oilgerm Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3260 #2231 Отговорено преди 18 часа (Редактирано) Дайте да разделяме констатациите за едно и също масло, когато става въпрос за нафта и за бензин. Най-балъшки казано, разликата е по 2. Например, бензин 7 - 8 хил. км., нафта 12 - 15хил. км. И то при подходящ, щадящ, стил на шофиране. Иначе - надолу. Редактирано преди 18 часа от dandilov 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Oilgerm 75 #2232 Отговорено преди 18 часа Днес го смених тъкмо, и видях че е на 6760 км. Студени стартове, къси разстояния, но беше станало на 6 месеца.Гледам на толкова да го сменям,или на 8 к м или 250 м/ч,което настъпи първо! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3260 #2233 Отговорено преди 14 часа При дизел преиграваш. Цели се в 10 - 12, в тоя режим. Зависи и от маслото, де... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове