Jump to content
emod

FAQ-4: Двигателни масла - обсъждане, част Четвърта

Recommended Posts

След като разгледах цените ми се струва, че Redline дори на двойна цена  мога да си го позволя.

Red Line MTL 75W80 GL-4 0,94l RD-50209 - това ли е точният еквивалент на Honda MTF 3.

"Един път се слага" :D както обичат да казват някои.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 45 минути, Niko2Niko написа:

След като разгледах цените ми се струва, че Redline дори на двойна цена  мога да си го позволя.

Red Line MTL 75W80 GL-4 0,94l RD-50209 - това ли е точният еквивалент на Honda MTF 3.

"Един път се слага" :D както обичат да казват някои.

Защо да е двойна ? 

След увеличението на Ravenol-a въобще не е двойна. 

На какви цени ги намираш ? 

Аз лично бих взел 1 бутилка Redline MTL и една бутилка MT-LV и да ги миксирам.

Редактирано от CNC Setter

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В САЩ Е 26-30 долара според търговеца, да това е маслото, което покрива Honda MTF -3, Ravenola в момента е 20 евро и цените вървят нагоре.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

27 minutes ago, CNC Setter said:

Защо да е двойна ? 

След увеличението на Ravenol-a въобще не е двойна. 

На какви цени ги намираш ? 

Аз лично бих взел 1 бутилка Redline MTL и една бутилка MT-LV и да ги миксирам.

Ravenol 22 €/l. Redline 35 € /0.946l.- с доставката двойно.

Сега видях и линка на Ивайло мисля, че там е на евтино.

А защо според теб е добре да се смеси 1:1 от двата вида MTL и MT-LV? Каква е идеята?

Редактирано от Niko2Niko

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поръчвал съм Redline от един онлайн магазин в Полша мисля, че беше и скоро проверявах там и беше 30 € / 0.946 л. 

Относно смесването, доста хора го практикуват в щатите. 

Идеята е да се "нагоди" вискозитета да е по-близък до ОЕМ маслото. 

Това в последното изречение е мое предположение. 🙂 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В САЩ стигат до крайности и смесват дори АТФ с 75W140, и такива експерименти има.

Не знам как са доставките от Полша, последно беше 9 евро до 5 кг.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега проверих 9 евро и нещо ми е била доставката тогава за три кварти.

Това преди две години и нещо. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 4 часа, Ивайло Димов написа:

Honda MTF 3 по-скоро клони 75W, като вискозитет това се налага от почти всички автопроизводители от 5-6 години. Равенола е хубаво на книга и има добри отзиви, хондовското не е лошо но при ниски температури създава проблеми, което е странно предвид факта, че с конвейрното няма тези проблеми.

Теста се казва Copper Strip Cortosion, проблема е, че не всички го обявяват и трябва се гледат лаб. анализи.

Остана ми малко от Хондовото и имам Равенол дхг 5/30, ще взема да ги сложа във фризера на -20 и да видя колко пък по-гъсто ще стане от синтетиката Равенол, която е близка до Редлайна и Амсойла като вискозитет.

Относно въздействието върху цветни метали, нали си има спецификация наречена API GL-4, щом я покрива, значи е преминала през този тест и е съвместимо, няма нужда да се упоменава изрично.

Tо няма какво да се види в анализите, основния проблем е активната сяра, но в анализа не става ясно дали е активна или пасивна.

Тоест едно масло с 0.5 активна сяра ще е по-вредно от друго с 1-ца пасивна.

Редактирано от Rakeem

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поръчах от Румъния - взех една бутилка Redline MTL и една бутилка MT-LV, ще ги смеся. Заедно с тях поръчах и две Redline SI- 1 за профилактика на бензиновата система.

Доставка с DPD  4 €.

П.С. Взех много да я лигавя моята 20 годишна "девойка". Дано да не се разлигави много и да иска само US , досега само с Japan и тук таме някакви европейски неща минавах.;)

Редактирано от Niko2Niko
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре си направил и доставката е много изгодна. 

Мога да се обзаложа, че ще почувстваш разликата веднага след смяната. 

Ще чакам да дадеш обратна връзка. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Rakeem, за какво ти е да тестваш във фризера? Тия колхозни есперименти могат само да покажат до колко е чиста базата. Ако маслото остане бистро и не помътнее е добре, но домашните фризери са до към -20. При тая температура и 20W50 ще запази течливост. Важни са други детайли, как се променя вискозитета, с каква плътност става маслото. При ДВГ маслата се мери CCS, при СК се гледа Brookfield коефициента. Това, че едно масло има точка на течливост -45 е само едната страна на монетата, важно е как се променя плътността му от 0 до -45. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много сте се задълбочили ми се струва в тия масла за скоростите. Има ли смисъл? Сменя се на 30-40 хил км. Ремонтите на кутиите са евтини, най-много някой лагер да се обади. Няма горивен процес, външни замърсявания и температура. Какво толкова ще му стане на това масло?

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Надъхват се да си правят експерименти. Няма лошо. :)

Honda MTF-3 не се справяше добре при мен на "англичанката". На студено, трудно влизаше 1-ва и задна. На жега, при превключване от 4-та на 5-та, хъркаше. Както и с Yacco BVX500X SAE 75W80.

Казвал съм го и преди. Ръчната кутия на англичнаката ми "заспа" само с Ravenol MTF-2 SAE 75W-80. Няма студ, няма жега!

А който има желание и смелост за експерименти - о.к! Може да ни изненада с някоя чудодейна смес. Или пък да си строши кутията. Кой да знае... :tooth:

Стига само да даде обективна информация, де. ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко което казваш важи с пълна сила и за FR-V -то ми от подписа. Със старото почти всяка влизаше с леко усилие, после сложих Yacco BVX500X SAE 75W80, но и с него нещата не се оправиха напълно, особено зимата - първа и задна с паленето нямаше включване. Искаше си насилие, което ме дразнеше много, трябва да я напънеш и тогава влиза. Като позагрее ставаше - след около 20 км.

Сега лятото е добре, смених и горна помпа за всеки случай. С нея нещата станаха една идея по-добре, но зимната история си остана.

В случая за мен цената е определяща. Искам да го сменя  заради трудното превключване през студените дни. А дали ще дам 22 /л. за  Ravenol MTF-2 SAE 75W-80 или 30 евро за Redline ми се струва едно и също. А за смесването не знам........ каквото стане. 

Обекстивността ще бъде: скоростите влизат добре при студено време или не влизат, "хъркат" ,"не хъркат"

Редактирано от Niko2Niko

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...