Jump to content
emod

FAQ-4: Двигателни масла - обсъждане, част Четвърта

Recommended Posts

Продължение от част 3-та:

Част 2-ра е ТУК

Част 1-ва е ТУК

Таблица за препоръчаните двигателни масла по модели и години

https://docs.google.com/spreadsheets/d/18IV4V8vpBlpLht78IJwiptLA0RPjpcSvzF97TGIp8cU/edit#gid=1668529716

Основополагащата тема бе "FAQ:Двигателни масла за всяка Хонда" - ТУК

В текущата тема се обсъждат всякакви масла.
Моля за градивни постове !!!

Всяка една реклама на определенa марка масло, която е с чисто търговски характер, ще бъде директно премахвана !!!

• Upvote 3

@emodМоже ли да посочиш масло с тази регенериращи се съставка.

Четох доста пъти мнението ти, направо като научнофантастичен филм ми звучи всеки път.

Масло с това diblock polymers",micelles,или още няколко пъти да го прочета .

Освен ако не е изрично рекламирано или изтекло от кухнята доста се съмнявам да имаме такава информация – къде какви VIIs се използват. А не вярвам да има такава реклама тъй като звучи прекалено технически за аудиторията избираща масла.

• Like 1

@CARPERA

Не, не мога да посоча такова масло. Подобна информация се държи дълбоко скрита.

Но... мога да дам жокер кой най-вероятно (може да) използва това постижение на Infineum:

"Established in January 1999, Infineum is a joint venture of two of the most respected names in lubricants and fuels, ExxonMobil and Shell." :).

П.С. С Павел сме писали заедно :) 

• Like 1
  • Upvote 1
  • Thanks 2

Има VOA на това масло в oil club de ТУК

От 2017 г. е, но като гледам данните на маслото в сайта на Равенол може да е още актуален.

Сериозен пакет добавки - MoDTC, Bor, Polyolester+AN и Wolfram.

Има и още нещо специално - Ca+Mg+Na миещ пакет.

Как ще се отрази на мотора ти, ще разбереш само, ако го сипеш :)

#emod

За тази цена на литър, се очаква и да има нещо по така, нали?!😉☝️

Ами само като му видиш характеристиките в дата шийта си личи, че е много качествено масло.

Ravenol REP 5w-30 е доста добре обмислено масло. Съединения на Бора за ниските температури, следвани от Молибден в по-високия температурен диапазон + Волфрам за супер тежките натоварвания. Миещият пакет е редуциран до практичен минимум с изключително подходяща композиция, която няма да нанесе вреда (образуване на клей) на сегментите при високи Т и налягания в спортен режим. Естери и AN за баланс на PAO-то + високотемпературна стабилност + ефект върху защитата. Красиво :) . Маслото не пропада при пистови натоварвани и спортен режим дори при Corvette C7 (КЛИК).

Инфото в oil club de за Ravenol REP 5w-30 ми показа и още нещо, а именно в Castrol Edge Professional H 0W-20 (коментирано ТУК) има AN (Alkylated Naphthalene), макар и в неголеми количества. Има жокери този Castrol H :D 

984009530_RavenolREP5w-30_Castrol_H_5w30_IRS.thumb.jpg.3f477ee61b2a3fa37d1abcb88d786a22.jpg

• Upvote 2

Като стана въпрос за Racing масла, ето нещо интересно за писта:

PUP_Racing_0w-20.thumb.jpg.b9bbc87835fcaab2704b0a448140a1ef.jpg

• Like 1

Колеги, @emod и @dandilov ако не се лъжа някой от вас беше ползвал и беше доволен от маслата на Shell. Тъй като са на GTL база има ли някаква разлика на вид спрямо другите масла? Имам предвид по-мътни или по-тъмни?

Най-общо казано:

Цветът на маслото (визирам крайния продукт, който купуваме) зависи от множество фактори, сред които:

1. Суровия материал, от който е направено базовото масло, неговия вискозитет, метод и степен на обработка по време на пречистването му - обикновено (грубо казано) рафинираните базови масла са с кафяво-кехлибарен цвят, хидроочистените са с жълто-златист цвят, синтетичните базови масла (GTL, PAO) са безцветни;

2. Количеството и видовете добавки на пакета.

Съответно, цветът на едно GTL базирано масло (било Shell, било Mobil) е субективен, тъй като ще варира и зависи съществено (най-вече) от пакета добавки.

Генерализирано - цветът на новото/чистото масло не определя по никакъв начин качествата му.

• Like 1
  • Upvote 2

Това е добре да се знае. Защото днес срещнах едно такова. Уж хубаво масло, а на цвят нещо не вдъхва доверие. Явно не е така, затова се допитах. Досега каквото съм слагал все е било бистро, а това не изглежда така. В списъка ми за в бъдеще е, затова се допитвам. 

FB_IMG_1601579089791.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

Кой точно Shell Helix Ultra си снимал?

Имам неотваряна 1 литрова бутилка Shell Helix Ultra ECT c2/c3 0w-30 при мен. Утре ще сипя повечко масло в една чаша/бутилка  и ще го снимам.

5w40 ама кой точно не знам. 

Това е от фейсбук, дето си чешем езиците по цял ден 😂

• Haha 1

Като видя такива варели  със забити помпи в тях и стоя на разстояние?

• Upvote 1
  • Haha 1

Моето Ultra 5w30 е тъмно на цвят, но не съм сигурен дали беше мътно или бистро...

Карам и аз с Shell Helix Ultra 5w30 но за бензинов  мотор,и определено е в пъти по-бистро от това.

Помисли защо правят маслата с предпазно фолио, да нямат достъп до кислород.

От варел не наливй масло,само ако знаеш че е отворен  преди ден.

Сега се сещам че има снимки в заключенията тема 3,където се чудих че мотора го цапа много бързо след наливане.

Въпрос леко свързан с темата – в следствие на окисление маслото потъмнява ли или става по-мътно? Или и двете?

Аз знам, че окислението е съпроводено от потъмняване, но най-добре да се подходи емпирично с два буркана и само една капачка. 

Но реално окислителният процес е най-интензивен при високи температури. 

• Upvote 1

Аз попринцип си знам ама вече и видях с очите си. От варел - НЕ :) 

• Upvote 1

Несинтетичното масло помътнява при ниска температура, на стайна "всяко" масло би трябвало да е бистро, тия варели ако са на стайна температура и е такава мътилка със сигурност не бих експериментирал.

И аз налях шел ултра 5–30, на 100% потвърждавам, че маслото беше бистро.

Edited by didich
  • Like 1
  • Upvote 1
  • Thanks 2

Едно бързо питане колеги,

не е хонда ама е японец 😉

Мотор QR20DE, 2.0л 140 кончета бензин/газ, в Нисан Хтрейл Т30, с масло 5-30 Петро Канада добре ли ще му е, че имам 5л налични или да търся нещо друго за тия пари?

Благодаря предварително 🙂

Мисля че двигателя  ще мърка.

• Thanks 1

Няма причина да не му е добре за 6 хил. км.

... стига да не се е "разтропал"... :)

Edited by dandilov
  • Thanks 1

Значи сипвам смело, мотора е бетон, като всеки японец като си вътре в колата и не можеш да разбереш дали мотора работи или е не 😁😁

• Like 1

Не повече от 5-6К с това масло..Толкова му е ресурса!

Не! Не е скапано!

• Upvote 2
  • Thanks 1

Преди 8 часа, dimkaraganchev написа:

Значи е скапано масло.

Ей тука сега тролна половината форум... Ама аз не го приемам лично :D

• Haha 4

Aз имам 4-5 смени до сега с Петро и спокойно си изкарва по 9-10к. при предимно извънградско шофиране. 

За града 5-6к. е ресурса на 80% от маслата на пазара. 

Поръчах си следващата доза за зимата от бг представителя и направо ме е срам да кажа колко платих......

• Like 3
  • Upvote 1

Off Topic

Е кажи де.

Под 40 с доставката, за 4л. Предложиха ми и лично да ми го доставят безплатно за София, та смятай за какви пари говорим, а маслото е качествено и за тези пари ако се прави 50% опресняване на 5к., просто няма какво да го бие. 

• Like 4

Това е представителя за БГ  на Petro-Canada все още го продават на тази цена на промоция.

1549249804_Screenshot_20201008-201702_SamsungInternet.thumb.jpg.fedbac8694a24c7467594cf56e3d4ad3.jpg

Нека да се възползват и други от хубаво масло на супер промоция.

https://lubrifilt.bg/shop/supreme-synthetic/

Тук търсите Пламен Комитски.

https://lubrifilt.bg/контакти/

Edited by CARPERA

Сигурно сте правили много тестове и има много изписано но под 40лв за 4 литра с доставката, литър среден клас царевично олио за салатата е по-скъпо, да не говорим за среден клас зехтин. Какво е това масло?! Това е явно и цена в сайта, не вярвам да го "подаряват". И накрая 1 литър идва по 5 лева?!?

Edited by Mkilla

Ами виж му сертификатите (които не се печелят току така) и имай предвид, че Петро Канада са доказан производител с качествени бази. Т.е. маслото е отлично за парите си. Но не трябва да се забравя, че ресурсът му не е голям колкото други по-добри и по-скъпи масла и затова с него се кара по-малко.

Както още преди доста години (и вече 4 теми за масла) някой (Бранко) беше казал – по-чести смени с по-евтино масло с подходящите сертификати и моторът ще те обича и няма да бъркаш дълбоко в джоба. Ако си поддръжник на този подход, масло като това Петро е добър избор.

Edited by Pavel_Pavlov
  • Like 1
  • Upvote 1

@CARPERA като каза цената и започнах рязко да се замислям. Видях сертификатите но чак не ми се вярва. Понеже ми предстои съвсем скоро да купувам ще върна май коментарите назад да чета за него ;) 

• Like 1