ceco_accord 6629 #2081 Отговорено 4 Май Преди 4 часа, Rakeem написа: Кой го е грижа, как се държи ПАО... ... и дали ще почне да се разпада при 300 градуса. Тези с турбините, но повечето не сме на "изкуствено обдишване". 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Тъмнозелен самурай G86-P 335 #2082 Отговорено 4 Май 1 hour ago, ceco_accord said: Тези с турбините, но повечето не сме на "изкуствено обдишване". и най-вече, паче и т.н.... Залил я как-то масло 5w-50 в свою HONDA ACCORD и понеслась. (Допуски VS Маркетин (4) (online-video-cutter.com).mp4 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 870 #2083 Отговорено 4 Май Преди 6 часа, ceco_accord написа: Тези с турбините, но повечето не сме на "изкуствено обдишване". Именно за това е важно да се налива качествено масло. Макар че вече турбо бензинките си имат охлаждане на турбото с отделна помпа, която циркулира и след гасене на двг, интегрирани изпускателни колектори с охлаждане, което сваля темп. на газовете и като цяло не се достигат някакви кой знае колко екстремни температури. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ивайло Димов 161 #2084 Отговорено 5 Май Всъщност много рядко ще видите масла с повече от 65-70% PAO,минирално масло винаги присисъства като част от пакета присадки защото не те не се разтварят в 4-5 групи. Топ рецептурите имат и Ester-и или AN,така забъркан коктейла съчетава плюсовете на всички групи и съответно снижава минусите. Exxon Mobil като пионер бяха открили златното сечение в техните ESP и X серии. За кои коли е нужно подобни масла, човек когато си подбира продукт трябва да е запознат със слабите страни на ДВГ в колата си, дали има нещо сбъркано от инжинерна гледна точка, дали нещо в КММ или ГРМ не е изчислено. Съвременният автопарк с тези long life интервали е много капризен и податлив на износване при високи натоварвания. Има ДВГ с никасил или алусил покритие на цилиндрите , много малък обем картери от там маслото ври и кипи лятото в жегите и оставя лак, нагари ...изобщо не хубави неща. Избора винаги е комплекс от много променливи величини. 2 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
bob 15 #2085 Отговорено 5 Май Интересно проучване по повод препоръчваните вискозитети и HTHS от OEM производителите и реалните тестове. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3022 #2086 Отговорено 5 Май Така е, като не са си проектирали правилно двигателите. Що го нямаше тоя проблем с по-старите двигатели? Пак ги караха с 0W-20 и 5W-20. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ивайло Димов 161 #2087 Отговорено 5 Май То конструктивните проблеми са едно на ръка, но като прибавиш малък обем-голяма мощност, олекотяване на бутала,биели,турбо и за капак еко периферия и се получават проблемни ДВГ с малък ресурс. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Тъмнозелен самурай G86-P 335 #2088 Отговорено 5 Май ми счетоводители и екопедери като висят на главите на инженерите така е... 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
gecata1059 31 #2089 Отговорено 7 Май Един малко скъпернически въпрос. Проблем ли е да долея Ravenol Dxg 5w30 във Fds 5w30. Става въпрос за максимум половин литър евентуално да добута до смяна. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3022 #2090 Отговорено 7 Май Не е проблем. 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1843 #2091 Отговорено 9 Май Правил съм го,не е проблем. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mandalorian 50 #2092 Отговорено 18 Май Някой да има таблицата за препоръчаните двигателни масла по модели и години? Линкът към таблицата не работи. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Legend91 168 #2094 Отговорено 28 Май Някой пробвал ли е това? Кажете си мнението моля. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ивайло Димов 161 #2095 Отговорено 30 Май Дори и да е тествано едва ли може да каже къв е ефекта,субективно е дали здрав мотор е станал по-тих. За проблемен подобни добавки при определени ситуации дават резултат но временно. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Legend91 168 #2096 Отговорено 30 Май Еми това е добавка на базата на Волфрам. Веднъж на 50к км с действие което се съхранява между смените на масло. Dandilov не я одобрява. Аз си мислех да я налея с (разваления вече) Mobil 1 ESP за да защитава двигателя допълнително, защото си е в добро състояние, пък и ако намали още малко разхода (14,2 градско) Суууупер, но след като чух неговото мнение вече се колебая. https://www.oil-club.ru/forum/topic/21086-castrol-edge-titanium-fst-0w-40-svezhee-prisadka-liqui-moly-molygen-motor-protect/ Това са единствените правени анализи. Повечето лаборатории явно не отчитат Волфрам. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ивайло Димов 161 #2097 Отговорено 30 Май 🤔 Добавката струва 68 лева + масло 5 л 80 кинта....е то излиза по-скъпо от високия клас масла на Амсойл и Равенол. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Legend91 168 #2098 Отговорено 30 Май Един път на 50к км Аз вече съм купил маслото Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3022 #2099 Отговорено 30 Май 1284 единици волфрам в 5 литра масло е огромна доза! Обикновено в рецептурата на масла присъства в количество 100 - 150 единици. Не знам и какво съединение на волфрама са нахакали Лики Моли и какви други пълнители, в тая добавка... Иначе има малко естери ималко AN. https://oil-club.de/index.php?thread/8587-liqui-moly-molygen-motor-protect-1015/&postID=425523#post425523 Но, 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 870 #2100 Отговорено 30 Май По-добре си вземи масло с повече органичен молибден. И двете присадки имат еднаква роля, просто волфрамът притежава по-добри качества, които трудно ще оползотвориш при евридейка. Ако толкова държиш на добавки, сипи си на Бардал фюлерина, там вече нещата са доста широкоспектърни, като освен антифрикционни, имат и антиоксидантни свойства и др.(няма да навлизам в подробности), което е най-важното качество, което търсим, за да може маслото да запази свойствата си по-дълго време. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Legend91 168 #2101 Отговорено 30 Май (Редактирано) Не знам, нещо ми е влязла тази муха в главата.... За 3000 км не ми е изгорила нищо от Mobil1 FS 0W-40. Хем я карам само градско. Дразня се че са развалили рецептурите обаче. Ако тази добавка толкова подобрява повърхностите в двигателя и ми го запази в такова състояние, би било КЕФ. Другото за което си мисля е да и сипя едно Yacco Galaxie Racing 5W-30, защото е с естери - да поддържа семерингите @Rakeem Къде го това масло? Редактирано 30 Май от Legend91 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Electromer 2 #2102 Отговорено вчера в 13:52 И все пак дайте , линк към някоя таблица. И защо старата не работи, ако знаех че ще стане така, щях да сваля за да я шерна с Вас. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
aleksandur 293 #2103 Отговорено вчера в 13:57 (Редактирано) Oil-chart-2015.pdf Редактирано вчера в 13:59 от aleksandur Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Legend91 168 #2104 Отговорено вчера в 14:46 On 5/30/2025 at 8:09 PM, Rakeem said: които трудно ще оползотвориш при евридейка Аз вече не я карам. На 50 м от метрото съм и просто не искам да я мъча в задръстванията, щот автомата прегрява и пак ще замине. Изкарвам я 1-2 пъти седмично да я пораздвижа и това е. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Cyreon 210 #2105 Отговорено преди 7 часа На 30.05.2025 г. at 11:02, Legend91 написа: Еми това е добавка на базата на Волфрам. Веднъж на 50к км с действие което се съхранява между смените на масло. Dandilov не я одобрява. Аз си мислех да я налея с (разваления вече) Mobil 1 ESP за да защитава двигателя допълнително, защото си е в добро състояние, пък и ако намали още малко разхода (14,2 градско) Суууупер, но след като чух неговото мнение вече се колебая. https://www.oil-club.ru/forum/topic/21086-castrol-edge-titanium-fst-0w-40-svezhee-prisadka-liqui-moly-molygen-motor-protect/ Това са единствените правени анализи. Повечето лаборатории явно не отчитат Волфрам. Не съм в течение, но какво точно му развалиха на Mobil 1 ESP, че точно него ползвам? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Legend91 168 #2106 Отговорено преди 7 часа (Редактирано) Орязали са скъпоструващите компоненти от рецептурата. https://www.oil-club.ru/forum/topic/34484-mobil1-esp-5w-30-svezhee-new-2018/?do=findComment&comment=2723815 И другите производители, и те са последвали. Castrol са махнали титана..... Рекламата на етикета преди беше "liquid titanium, stronger under pressure" Сега са сменили и опаковката и са заменили рекламните бълвочи с "unlock the very edge of performance" 🤮 Редактирано преди 7 часа от Legend91 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Cyreon 210 #2107 Отговорено преди 6 часа Леш! Едно хубаво масло имаше, което ползвам 10+ години и са го осрали тотално. По-нисък HTHS, по-нисък флаш поинт, ноак волатилност нагоре, аз се чудя карам като пенсионер пък го хапва на 5000-6000 км, при условие, че преди не го пипаше. Сулфатната пепел и тя нагоре. Гледам и другите на шел, кастрол, петро канада и там е дармадан. Всички режат качеството и оптимизират разходите, а клиентът им е последна грижа. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3022 #2108 Отговорено преди 5 часа Shell по принцип си използват същите базови масла и си повишават качеството на рецептурите от много години насам. Кое масло на Shell визираш, че ми стана интересно? 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Cyreon 210 #2109 Отговорено преди 5 часа Shell Helix ultra например. Особено в Източна Европа. Да не говорим, че е пълно с ментаци. Не бих си сложил шел, но който му е фен да си слага. Нямам намерение да хейтвам тук. Мен ме е яд, че развалиха Мобила и не виждам добра алтернатива. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3022 #2110 Отговорено преди 5 часа Не става въпрос за хейтване, а за информация. Ако има нещо, което са развалили е полезно да знаем. Shell Helix Ultra ползвах на Civic-а доста време, но само от ato24 с общите поръчки. И анализ му направих и го постнах тук във форума. Напълно оригинално си беше. Нямам притеснения с качеството като купувам от там. Затова и купувам от там. Тук в БГ цената му е по 2, а и не се знае какво ще ти пробутат. Най добрата алтернатива на Mobil-a е USVO серията на Ravenol. Избери си масло от нея. Няма да сбъркаш. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
inspektora 434 #2111 Отговорено преди 4 часа На 1.10.2023 г. at 15:57, inspektora написа: След изминати вече 10К км., мога да кажа, че FUCHS-а от поста ми е напълно читав. Не се е налагало да доливам и не съм усетил да се променя звука на мотора с напредване на километрите. Имам субективно усещане, че когато е студен, моторът е по-тих отколкото с Mobil-а (вероятно се дължи на 0W-то). Продължавам с WOLF OFFICIALTECH C2 5W-30. Живот и здраве, след още 10К ще докладвам и за него. В началото на годината смених и това масло (WOLF OFFICIALTECH C2 5W-30) и нищо лошо не мога да кажа за него. Смених го на 11К, без да се налага доливане, но към края турбото ми почна да се чува по-силно. По принцип имам леко виене от турбината и като се изчерпи ресурса на маслото, става по-осезаемо. Сега съм сложил WOLF OFFICIALTECH 5W-30 MS-F (А5/В5), което не е С-масло, т.е. е с традиционен пълен пакет присадки и не става за коли с DPF. Моята е фабрично без, но досега съм слагал само С-масла. Като навъртях 500 км. с това масло и турбото ми утихна както никога - добрите стари рецептури отпреди "екологията" вършат работа 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3022 #2112 Отговорено преди 4 часа WOLF и другият търговски бранд "Chamion", които разпространяват същита масла, са си от край време добри среден клас (хидрокрек) масла. Добрите стари рецептури вършат работа, но новите (трябва да се взираш, обаче, кои нови и на кои производители), вършат още по-добра работа. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Legend91 168 #2113 Отговорено преди 3 часа 3 hours ago, Cyreon said: карам като пенсионер пък го хапва на 5000-6000 км Аз сега съм с Mobil FS 0W-40 . На около 3-4 хил км е и не го е бутнала. И вече ще го сменям защото е карано само градско и е минала 1 година. Но пък по мъничко капе с това масло в сравнение с ESP 5W-30 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
inspektora 434 #2114 Отговорено преди 2 часа (Редактирано) Преди 1 час, dandilov написа: WOLF и другият търговски бранд "Chamion" За "Champion"-а знам че е на WOLF, но мислех, че е по-нисък клас масло. Редактирано преди 2 часа от inspektora Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3022 #2115 Отговорено преди 2 часа Не е. Същото масло си е. Champion е търговски бранд на Wolf. Можеш да се убедиш като им разгледаш спецификациите на продуктите. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове