Jump to content
Markony

FAQ-3:Двигателни масла-обсъждане 3, част Трета

Recommended Posts

Нямам намерение да обиждам когото и да е. Това са фактите през моите очи.

През годините, покрай автомобилите в семейството, съм участвал в няколко форума. Винаги в маслените теми се залиташе в някаква крайност и винаги се оказваше, че някой/няколко форумни доайена осигуряват "най-доброто" масло.

След като при избора ми за следващ автомобил се бях спрял на Civic 1.6 i-DTEC, то почнах да чета И този форум. Изчетох всичко за Civic 9 и много/почти всичко за маслата. А от масла се интересувам от вече над 10г. И то поради неволята.

Впечатление ми направиха нещата описани от мен на предишната страница.

Опита ми в автомобилния сектор ми показва, че ОЕМ маслата не са най-добрите. Но пък са скъпи.

Опита ми с Амсойл в предишен автомобил и 120 000км бензин/газ без да ми се повреди катализатора - ми показа, че още една мантра от този форум за мен не е истина.

После проверих и Petro-Canada. Както неведнъж съм писал - нищо особено. Евтин микс, който с нищо не впечатлява. Капка в морето. Такива масла "с лопатата да ги ринеш". Но в този форум - качени на пиедестал. Защо?

Това виждат и четат моите очи тук. Дали някой се чувства обиден и защо би се чувствал обиден - не мода да кажа.

Все пак живеем в общество със свобода на словото и всеки има право да изкаже мнение. Да го подкрепи с факти и да води нормален диспут. За съжаление в този форум се проявява някакъв вид нетърпимост.

П.П.: Нямам нищо лично против теб или твоя бизнес. Даже се възхищавам на хора като теб, които предоставят още една възможност потребителите в България да получат продукти от свободния пазар в ЕС. 

П.П.2: Не зная защо си се почувствал персонално засегнат? Дори, ако погледнеш от друг ъгъл, ако твоите клиенти купуват по-добро и малко по-скъпо масло от Petro-Canada, то ти ще имаш по-добра печалба, както и сам написа.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Petro-Canada и пълна синтетика - нямат място в едно изречение.

• Нагоре 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

DTEC ме изпревари. Но щях да напиша, че зависи от дефиницията. В България минава за етикет пълна синтетика. Ако отидеш в магазин и купиш друго масло „пълна синтетика“ е вероятно пак да намериш хидрокрек.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приемам забележката, но погледнато от камбанарията на средностатистически потребител , който не е наясно с терминологията , сложена така подлъгващо от производителите , е съвсем нормално да се ориентираш по етикета, където навсякъде фигурира  synthetic,което означава синтетика в буквален превод.  Хората знаят полусинтетика и минерална като термини в мнозинството си. А това ,че от синтетика до синтетика има разлика от тук до Марс е съвсем отделен въпрос, но много малко хора ги интересува това. За да ги разбереш тия работи трябва да седнеш да четеш с часове по темата, което няма как да го правиш, ако просто не ти е интересно. Пак казвам много малко хора са. Личи си колко са като погледнеш ,че едни и същи хора пишат в тая тема 49 страници вече.

Редактирано от ivailopp
  • Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  На 22.03.2020 г. at 9:34, ivailopp написа:
  Покажи скритото съдържание

Цитат

За съжаление аз не вярвам в убеждения, още повече пък ако те не са подкрепени с реални доказателства. Масла по-евтини и качествени от Petro-Canada има. Това, че голяма част от българите са мързеливи да ги открият - не е мой проблем. Българският пазар е част от общия пазар в ЕС. Та дори Чавдар получава маслата от немски онлайн магазин. Такива магазини с доставка до България има сигурно стотици. Както има и стотици мързеливци, които не искат да потърсят и поръчат сами или да се комбинират по 2-3-4. Точно затова и бизнеса на Чавдар, според мен, е успешен. Той прави точно това - събира достатъчно мързеливци и върши работата вместо тях. И Чавдар не е единствения. Зная за поне още два форума където правят общи поръчки от ato24.de. Зная и други групи потребители, които поръчват от levoil.de, oeldepot24.de и т.н. На няколко пъти през годините дори съм помагал на такива групи.

• Объркан 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко бързи примера:

1) 5W-20

1.1 Petro-Canada Supreme Synthetic 5W-20

https://www.ato24.de/de/petro-canada-supreme-synthetic-5w-20.html

18,95 €

1.2 MANNOL 5W-20 Energy Ultra JP

https://www.levoil.de/epages/62903875.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/62903875/Products/1250520

12,50 €

Доставка от levoil.de до всяка страна в ЕС - EU-Ausland   20,50 Euro bis 25 Liter (20,50€ за до 25л) или при доставка на 6 туби х 4л, прави по 3,42€/туба. Крайна цена за 4л с доставка до врата в България - 15,92€.

2) 5W-30

2.1 Petro-Canada Supreme Synthetic 5W-30

https://www.ato24.de/de/petro-canada-supreme-synthetic-5w-30.html

18,95 €

2.2 MANNOL 5W-30 Energy Formula JP

https://www.levoil.de/epages/62903875.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/62903875/Products/10425

10,00 €

2.3 Fuchs Titan SUPERSYN 5W-30

https://www.levoil.de/epages/62903875.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/62903875/Products/16530

16,00 €

Редактирано от DTEC

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз само споделям, че има по-евтини и не по-лоши масла от Petro-Canada.

А кой и как ще се организира, си решава сам. Да намериш още 5 човека, с които да си споделиш доставката не мисля, че е толкова сложно. Опираме до желание.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки може да ползва търсачки и да  намери евтини масла,това не е опит или знание.

Важно е да организираш нещо,харесват ми постовете ти за маслата,споделяй този опит ще ти бъдем благодарни.

Поне аз благодаря научих нещо от тях.

• Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно не всеки може, щом някои не могат да намерят.

А аз организирам всяка година поръчки - всичките ми роднини и познати в БГ получават масла поръчани от мен, а те си ги разпределят. Даже не виждам стоката на живо.

Няколко комшии, колеги и познати в Германия също получават масла, които аз поръчвам и разпределям.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  На 22.03.2020 г. at 15:00, DTEC написа:

Аз само споделям, че има по-евтини и не по-лоши масла от Petro-Canada.

Тези Mannol и Fuchs не бива да ги сравняваме с Петро-то!

От една страна, не отговарят и двете на API SN, Dexos1, Gen2.

От друга страна,

Набързо погледнах лаб. анализи на Mannol.

https://www.oil-club.ru/forum/topic/37054-mannol-energy-formula-jp-5w-30-svezhee/?tab=comments#comment-1397578

Това масло е с двойно по-високо съдържание на цинк и фосфор от нормалното! Много ZDDP! Слаба база, като дори предполагат наличието на значително количество минерално масло в състава. Високият вискозитетен индекс, в случая, се дължи предимно на podobriteli (VIIs). Толкова фосфор със сигурност вече ще е вреден за катализатора, а толкова високи нива на ZDDP ще правят много отлагания!

Маслото е заявено като  API SN; ILSAC GF-5; GM dexos 1, но неотговаря по никакъв начин на тези спецификации!

Реших да потърся и в немския форум. Там нямаше анализ на прясно MANNOL 5W-30 Energy Formula JP, но пък има анализ на MANNOL 7707 O.E.M. 5W-30. https://oil-club.de/index.php?thread/5663-mannol-o-e-m-7707-5w-30/

И при него се наблюдават "огромни" количества на цинк и фосфор! Това масло е заявено като API SN, ACEA A5/B5, ILSAC GF-4, но няма как да ги покрие с това съдържание!

Ако трябва да избирам между MANNOL 5W-30 Energy Formula JP и Petro-Canada Supreme Synthetic 5W-30, аз ще избера Петро-то.

П.П. Нямам никакви пристрастия към Petro-Canada! Просто разсъждавам над тези две масла...

Редактирано от dandilov
  • Харесвам 1
  • Нагоре 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно какво е актуалното съдържание на маслата. Възможно е сравняваните анализи да са от стари формули и да са ирелевантни към днешна дата.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не са стари. Виж им датите, пише ги в анализите.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  На 22.03.2020 г. at 15:37, dandilov написа:

Това масло е с двойно по-високо съдържание на цинк и фосфор от нормалното!

П.П. Нямам никакви пристрастия към Petro-Canada! Просто разсъждавам над тези две масла...

И с какво пречи  цинка и фосфора че така го изтъкна ?
Колко поста да намеря че само него препоръчваш не бива да  е от марс , и да е единственото което става за нещо . 

• Хаха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  На 22.03.2020 г. at 15:55, fenabg написа:

И с какво пречи  цинка и фосфора че така го изтъкна ?

Много е! Нивата са като за рейсингово масло (без катализатор), а не за нормална употреба.

На 22.03.2020 г. at 15:55, fenabg написа:

Колко поста да намеря че само него препоръчваш не бива да  е от марс , и да е единственото което става за нещо .

Препоръчвал съм го пред конкретни други други масла, с оглед на цена-качество и със задълчителното условие, за по-честа смяна.

Също така съм препоръчвал и други масла, пред него, с оглед на качество, когато цената не е фактор.

В никакъв случай не съм препоръчвал само Петрото! Дайте да бъдем обективни...

На 22.03.2020 г. at 15:59, DTEC написа:

Актуален анализ на Petro-Canada имаш ли под ръка?

Новата формула - Dexos1, Gen2:

https://www.oil-club.ru/forum/topic/37511-petro-canada-supreme-synthetic-5w-30-dexos1-gen2-свежее/

Редактирано от dandilov
  • Харесвам 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да е нова, но не е актуална.

Маслото от анализа е произведено на 19.04.2019.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е колко по-нов анализ да предложа?! Няма как да намеря анализ от вчера...

Ако ти имаш по-нови анализи, сподели ги, моля.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  На 22.03.2020 г. at 16:16, dandilov написа:

Много е! Нивата са като за рейсингово масло (без катализатор), а не за нормална употреба.

Препоръчвал съм го пред конкретни други други масла, с оглед на цена-качество и със задълчителното условие, за по-честа смяна.

Посочи ми кое е повече плюсовете или минусите на евентуално такова по високо съдържание че май +совете за мотора са повече от колкото за тъпия катализатор който така или инак си има живот. 
Тва с по честата смяна дължи ли се на нещо например че 3 по чести смени излизат колкото 2 с по хубаво и при правилна каклулация 3те ще са по скъпи ?

Редактирано от fenabg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как тогава твърдиш, че едно масло е по-лошо от друго след като не се знае какво има към момента в опаковките?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  На 22.03.2020 г. at 16:25, DTEC написа:

Как тогава твърдиш, че едно масло е по-лошо от друго след като не се знае какво има към момента в опаковките?

Разбира се, че всичко е на база информацията, която е налична към момента. Това имаме, по това правим оценка.

На 22.03.2020 г. at 16:24, fenabg написа:

Посочи ми кое е повече плюсовете или минусите на евентуално такова по високо съдържание че май +совете за мотора са повече от колкото за тъпия катализатор който така или инак си има живот. 

Нива: 1200 мг/кг за цинк и 1000 мг/кг за фосфор са пре, пре достатъчни. По-високите нива ще доведат до шлака в двигателя, нагари, запечени сегменти и т.н., особено при по-големи интервали на смяна!

На 22.03.2020 г. at 16:24, fenabg написа:

Тва с по честата смяна дължи ли се на нещо например че 3 по чести смени излизат колкото 2 с по хубаво и при правилна каклулация 3те ще са по скъпи ?

Простичко сравнение.

Петро, при смяна на 6000 км - 18 000км пробег за 3 смени х € 19.80 =  € 59.40. Резултат: чист двигател, без нагари и шлака. 

Скъпо масло ( Ravenol на PAO база например), при смяна на 10 000 км - 20 000км пробег за 2 смени х € 47.80 =  € 95.60.  Резултат: възможност за нагари и шлака, намалени смазочни способности на маслото в последните 1000 - 2000 км от експлоатацията му, окисление и нитрация, възможност за термична корозия и др.

Вместо Петро, може да си направим сметката и с Shell Helix Ultra 5W30, и с друго масло. Дори сметката да излезе равна (накрая), пак везните накланят към по-честата смяна, ако искаме да пазим двигателя.

Редактирано от dandilov
  • Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това според мен е тенденциозно...

3 смени х 6 000км = 18 000км

2 смени х 9 000км = 18 000км

За 9 000км няма как едно масло с PAO база да има "възможност за нагари и шлака, намалени смазочни способности на маслото в последните 1000 - 2000 км от експлоатацията му, окисление и нитрация, възможност за термична корозия и др.".

С цялото ми уважение към теб, но да кажеш, че масло с PAO база едва ще изкара 9 000км и от 7-8 000км ще е по-зле от един хидрокрек на 6 000км.

Аз преустановявам да пиша в тази тема. Колите са си ваши, трошете си ги както искате.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  На 22.03.2020 г. at 17:26, dandilov написа:

Простичко сравнение.

И всичко това са догадки ! пропусна да добавиш в сметките  доставка , маслени филтри , услуга в сервиза и тн . И пак клечим на догатки , сметки от чужди проби и тн .  Искам да кажеш колко ще ти струва да дойдеш един ден и да снимаш . пред теб ще отворя капак клапани и картер на сивика  на малко над 80к след ремонт .На които маслото е сменяно само на около 9к+  та даже един път и на 14к  със С3 масло па му нищо !  след малко ще кача една снимка да ми кажете в резултат на какво е и маслото колко е помогнало . Снимката ще ми е последния пост в темата , няма смисъл вече .

Ето

20200320_150633.jpg

Редактирано от fenabg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  На 22.03.2020 г. at 17:43, DTEC написа:

За 9 000км няма как едно масло с PAO база да има "възможност за нагари и шлака, намалени смазочни способности на маслото в последните 1000 - 2000 км от експлоатацията му, окисление и нитрация, възможност за термична корозия и др."

Има такава възможност, нищо, че е ПАО. Като му падне TBN-a и е готово. Примери има доста в отработките.

На 22.03.2020 г. at 17:43, DTEC написа:

Аз преустановявам да пиша в тази тема.

Няма нужда от такова крайно решение.

На 22.03.2020 г. at 17:47, fenabg написа:

пропусна да добавиш в сметките  доставка , маслени филтри , услуга в сервиза и тн .

Е тях и да ги добавя, ще окажат еднакво тегловно съотношентие, така,че ще е пак същото... :D

след малко ще кача една снимка да ми кажете в резултат на какво е и маслото ли е помогнало .

Признавам, не мога да преценя от какво е.

Маслен глад, слаб маслен клин... прекалено нисък вискозитет... Тия мехурчести образувания ми приличат на резултат от "кавитация"...

догатки само...

Снимката ще ми е последния пост в темата , няма смисъл вече .

Е, айде и ти...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снимката ще ми е последния пост в темата , няма смисъл вече .

Следя темата с голям интерес и чета всеки пост много внимателно. Дебатите лично на мен са ми много полезни и си правя моите изводи на базата на вашите знания,за което съм ви благодарен.благодарен.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирам за какво са  тия обвинения...

Преди няколко години АЗ бях първия поръчал петро-канада. Черната опаковка, минерална база 5-30. в руския форум Торкон ми го препоръча като цена/качество за автомобил на километри и на газ.

Не виждам какъв е проблема? Продължавам да го купувам защото е изпробвано, на добра цена. Ако имам възможност да купя нещо не по-лошо на добра цена - сигурно ще го направя, както и повечето, които не страдаме от лоялност

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  На 23.03.2020 г. at 10:07, Veseliq написа:

Единствено @fenabg е плащал еднократно за тема за неговият сервиз и маслата Yacco, която е в отделен раздел и пределно ясно, че е платена.

И си платих в деня в които се разбрахме !  Благодаря за уточнението . !

• Харесвам 1
  • Нагоре 1
  • Благодаря 1
  • Хаха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бях казал че няма да пиша но @JHM  кое му е смешното , че съм помогнал с някакви пари или  ? 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първоинстинктно е,не се впрягай:)!

Нито знам какво сте се разбирали,нито на кого си помогнал,но понеже всички тука сме платци, ..та за това.

Поздрави!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такъв доколкото знам се произвежда и в Русия по лиценз за техния си пазар. Възможно ли е този анализ да е от такъв за руския пазар и да има разлика в състава в сравнение с този от ато24?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Формулата е една и съща, и за Русия, и за Европа.

Виж коментарите от този, надолу: https://www.oil-club.ru/forum/topic/40678-shell-helix-ultra-5w-30-свежее-new-2020/?do=findComment&comment=1644185

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Карам Джазката от 3-4 години с Петро 5/30. Сменям на 6-7-8К макс и съм много доволен. Скоро ми правиха реглаж и двигателчето си е целувка. Не виждам проблем че е сравнително евтино...още повече, че има и одобрение ХТО на Хонда

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  На 26.03.2020 г. at 12:56, ИцоД написа:

още повече, че има и одобрение ХТО на Хонда

Honda HTO-06 не беше ли спецификация за двигателите с турбо? ;)

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...