Nikito82 62 #81 Posted February 27, 2020 Аз на Хондата сега като слагах, газаджията ми каза до 1м трябва да я регистрирам. И отидох в пункта дадох протокола, направиха преглед, дадоха ми документ и това е. На другата кола не си спомням, имам паспорт и това е най, аз и на Хондата имам паспорт. Share this post Link to post Share on other sites
Nikito82 62 #82 Posted February 27, 2020 И понеже на другата кола мисля до лятото да я махам и не знам сега какво да направя. Share this post Link to post Share on other sites
vespa 338 #83 Posted February 27, 2020 На тази старата до 2021г си караш с паспорта, нали ти е вписана в талончето за прегледа? Share this post Link to post Share on other sites
Nikito82 62 #84 Posted February 27, 2020 Да всичко е вписано, всяка година си минават ТП и за газовото Share this post Link to post Share on other sites
vespa 338 #85 Posted February 27, 2020 Тогава трябва да си спокоен до прегледа през 2021г. Тогава ще решиш дали да смениш бутилката или да я махнеш. Share this post Link to post Share on other sites
mitaka_t 83 #86 Posted February 27, 2020 (edited) Преди 3 часа, Pavel_Pavlov написа: За другата – сложена преди 2014та – отново имаш задължение да я впишеш в талона, което отново изисква да мине първоначален преглед, защото просто с „паспорт“ няма да стане. Но нямаш краен срок за да го направиш Не е точно така. Точният текст е: "За автомобили, с монтирани газови ситеми ПРЕДИ септември 2014 И ВПИСАНИ в удостоверението за годишен технически преглед, ПЪРВОНАЧАЛНА проверка НЕ се први. За тях обаче НЯМА срок за смяна на талона." Трябва да се има предвид обаче следното: Гледа се актуалното удостоверение за ГТП, т.е. големия талон от последното ГТП. Ако в него няма вписано, че афтомобила има газова уредба => не важи, дори и в предишните или поне в някои от предишните удостоверения да го има. Това е пропуск на пункта(овете) за ГТП, трябвало е да прехвърлят цялата информацията от предишния талон. Защо не са го направили... никой не знае, но последиците са за собственика - не попада в тази графа и трябва да минава първоначална проверка. В удостоверението за ГТП, трябва освен че има монтирана газова уредба, да е записана и датата на монтаж (или поне месец и година), за да може да се докаже, че е от преди 1.септ.2014-та. В повечето случаи - дата липсва. Отново пропуск на пункта за ГТП, но последсвията са за собственика - не попада в тази графа и трябва да минава първоначална проверка. Ако упоменатите условия са изпълнени, т.е. уредбата е монтирана преди 1.септ.2014 и тази информация е налична в удостоверението за ГТП - би трябвало да може без проблем да се смени талона на автомобила в КАТ, така че да бъде вписано гориво: бензин/газ, на база само на този документ. Ако упоменатите условия не са изпълнени, трбява да се мине първоначална проверка, която става само в определени пунктове за ГТП, не всички са оторизирани/лицензирани за това. За да се мине първоначална проверка трябва да се представи протокол за извършен монтаж. Ако такъв няма, е възможно собственика да попълни "бланка" (не знам дали става въпрос за същия протокол или нещо друго), с която удостоверява/декларира, че той сам си е извършил монтажа на дата "еди коя си" (трябва да е след датата на последния ГТП, за да се спази условието, че първоначален преглед трябва да бъде извършен преди следващия ГТП). Списък на пунктовете лицензирани за първоначална проверка След като мине първоначална проверка, от въпросния пункт издават т.нар. "розов лист" с който удостоверяват че АГУ е монтирана правилно, според всички норми, изисквания и правила за безопастност и т.н. С този документ вече, трябва да се отиде в КАТ за смяна на талона, като срока за това е 3 год. от дата на първоначалния преглед. На теория: по време на този 3 год. срок или ако е доказано, че АГУ е монтирана преди 1.септ.2014 - КАТ не би трябвало да глобява, ако се представят съответните документи (в единия случай - за извършен първоначален преглед, в другия - удостоверението за ГТП). На практика обаче, за съжаление нещата май не стоят така. Има информация за шофьори, на които са състевени актове, въпреки че са в законовия срок. Реално, спокойно може да се напише възражение в акта и да се обжалва, като е 100% сигурно, че същия ще отпадне. Само че... нервите и разправиите, за съжаление са пак за собственика. Източник: http://www.brc.bg/AGS.pdf (+ допълнителни разяснения от човек занимаващ се с монтаж на АГУ). ПП: Току що колега ми каза (не знам от къде знае и дали е вярно, но е хубаво да се има предвид), че ако АГУ е монтирана преди 1.септ.2014 год, но бутилката е била сменена след тази - пак е трябвало да се мине първоначална проверка, т.е. отново не се попада в графата - АГУ монтирана преди влизането в сила на наредба Н32. Edited February 27, 2020 by mitaka_t 1 Share this post Link to post Share on other sites
dimkaraganchev 180 #87 Posted February 27, 2020 Преди 8 часа, mitaka_t написа: ...ПП: Току що колега ми каза (не знам от къде знае и дали е вярно, но е хубаво да се има предвид), че ако АГУ е монтирана преди 1.септ.2014 год, но бутилката е била сменена след тази - пак е трябвало да се мине първоначална проверка, т.е. отново не се попада в графата - АГУ монтирана преди влизането в сила на наредба Н32. На предната страница точно това съм написал. И е 100% проверено. След всяка смяна на бутилка се минава през първоначален преглед. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Pavel_Pavlov 1029 #88 Posted March 2, 2020 On 2/24/2020 at 11:14 PM, ivailopp said: Чел съм и видях следното на няколко места: CO - в пъти по-малко, Въглеводороди (HC) в пъти по-малко, CO2 почти толкова колкото и бензина. NOx в пъти по малко […] Колега, понеже наистина е интересна тема (според мен), а не е обсъждана тук, може ли да пуснеш някой източник, който казва, че емисиите са в пъти по-малки? Аз намерих това проучване: Gasoline and LPG Exhaust Emissions Comparison. Проучването е направено върху динамометър и е симулирало различни режими на шофиране с общ пробег 11км и времетраене около 20мин. Тестваната кола е била с 1.8л Opel Ecotech двигател, конвертиран с Landi Renzo ГИ. Ако разгледате добре резултатите (не се подвеждайте по целенасочено грешно представените диаграми, гледайте стойностите по-надолу), ще видите следното. Процент намаление на емисиите на газ спрямо бензин: Градско / Извънградско: CO: 30% / 10% CO2: 10% / 11% HC: 30% / 51% NOx: 41% / 77% Да, доста по-ниски са стойностите, но е пресилено да се каже „в пъти по-ниски“ за всичко освен HC (~два пъти) и NOx емисиите (~4 пъти) извън града. 1 Share this post Link to post Share on other sites
chavdu 681 #89 Posted March 2, 2020 (edited) Не мисля, че е пресилено. Да, "в пъти" не е валидно за CO, но NOx, които до колкото знам са от най-токсичните замърсители са наистина значително по-малко. Според мен задълбаваш в детайл, който не е от съществено значение и не променя особено факта, че ЛПГ-то изгаря значително по-чисто от бензина. ... но е добре, че вече го имаме с конкретни цифри Edited March 4, 2020 by dindin Предходно мнение не се цитира 2 Share this post Link to post Share on other sites
Pavel_Pavlov 1029 #90 Posted March 2, 2020 Значително по-чисто е, да, съвсем не споря за това. Но често се подхвърля, че едва ли не не замърсява на газ. Аз лично бях изненадан като за пръв път видях такива сравнения. Също така не споменах, че, ако обобщим сравнението за смесено каране, разликите в HC ще се доближат много до градските (30%), защото извънградските са незначителни в сравнение. Аз съм с две ръце за газовите – по-евтино + по-чисто. Share this post Link to post Share on other sites
chavdu 681 #91 Posted March 2, 2020 Да, не излизат цветя и рози от ауспуха, важно е да се отбележи. Това, което е не по-малко важно да се отбележи, че е много важна настройката. При лоша настройка, в повечето случаи има повече СО2 и всичките други емисии по веригата. Също така съм чел, че е много важно да работи коректно катализатора, за да се постигнат цитираните по-горе резултати на намалени емисии. 2 Share this post Link to post Share on other sites
Дака 13 #92 Posted March 3, 2020 На 21.02.2020 г. at 18:06, inspektora написа: Как пък разбра колко са го глобили? Акт ли са му съставили, какво? Бях заедно със него в колата когато го спряха за проверка! Акт се води, за изменение в конструкцията на автомобила! Да не съм голям пророк, едно пиленце ми изчуролика нещо, сега пак ще се ходи на опашки и прегледи, ще ни слагат на предното стъкло стикер обозначаващ каква категория на замърсяване има автомобила, и от там може да барнат данъците и ограничения за влизане в центъра на градовете, и какво ли още не...........! Share this post Link to post Share on other sites
Pavel_Pavlov 1029 #93 Posted March 3, 2020 Да, тъкмо го коментирахме в тази тема: Всички автомобили задължително с "екостикер"! Share this post Link to post Share on other sites
Krasi-mir 1659 #94 Posted March 3, 2020 Мнение от друга тема, но казаното важи с пълна сила и за тази. Преди 17 часа, DTEC написа: Аз не мога да ви разбера, колеги! Едновременно искате закони и ред като (напр.) в Германия, а когато ви задължат да се изрядни съгласно закона - само мрънкате. Е искате ли като в европейските страни или не искате? ... п.п. Ако теста за емисии на ГТП се прави като в Англия, огромна част от автопарка в България ще "изгърми". 1 1 Share this post Link to post Share on other sites
inspektora 439 #95 Posted March 3, 2020 Преди 2 часа, Дака написа: Бях заедно със него в колата когато го спряха за проверка! Кога му е монтирано газовото и имаше ли някакви документи за него? Вписано ли е в талона за преглед? Това са важни неща и могат да бъдат аргументи за събаряне на акта по законов ред. Share this post Link to post Share on other sites
CARPERA 1610 #96 Posted March 3, 2020 Завеждеш дело и тези актове падат автоматично.По точно когато получат призовката в КАТ те ги свалят. Да все пак зависи от казуса който колегата Дака не е казал какъв е бил. Share this post Link to post Share on other sites
ivailopp 292 #97 Posted March 3, 2020 Преди 13 часа, Pavel_Pavlov написа: Колега, понеже наистина е интересна тема (според мен), а не е обсъждана тук, може ли да пуснеш някой източник, който казва, че емисиите са в пъти по-малки? Аз намерих това проучване: Gasoline and LPG Exhaust Emissions Comparison. Процент намаление на емисиите на газ спрямо бензин: Градско / Извънградско: CO: 30% / 10% CO2: 10% / 11% HC: 30% / 51% NOx: 41% / 77% Като се гугълне излизат проучвания. Има и други , освен посочените от теб. Както и те показват , говорим за пъти. От Нокс умират хората годишно. Това е доказан факт, който в България не се тръби особено. В Америка и Австралия има множество проучвания за тия неща и мисля , че не трябва да има спор. Ако се провери в Гугъл и това , пак ще излязат необходимите доказателствени статии. Затова не понасям да гледам дизели на пътя, понеже знам, че и единствената мярка за намаляване на емисиите им е махната. А пък въглеводородите са канцерогенни и пак се мре от тях, ама след време. CO и CO2 са газове дето ни карат да се варим собствен сос, заради парниковия ефект. Достатъчно лоши са , но другите две са много по лоши. В горното си мнение, съм дал различна спрямо твоята информация по отношение на CO само, но пък подчертах, че въглеродния диоксид е същия като бензина. Някъде като се порови из нета, ще излезе и много нисък въглероден оксид по проучванията, понеже се получава при непълно изгаряне, а газта както знаем изгаря по-пълно от бензин. Никъде не съм казал, че са екологични метана и лпг-то, а че са по-екологични в сравнение с бензин и дизел особено. 2 2 1 Share this post Link to post Share on other sites
Cyreon 213 #98 Posted March 3, 2020 (edited) Ако правилно съм разбрал, без значение кога е монтирана газовата уредба, трябва да се минава смяна на талон в КАТ. Единственото, което имам от предишния ГДП е това от снимката. Пише: Година на производство 2013. Подлежи на преглед до 25.03.2020. Значи ли това, че имам дните до 25-ти март, за да си сменя талона или изобщо нямам такъв срок и във всеки един момент, ако ме спрат подлежа на санкция? Edited March 3, 2020 by Cyreon Share this post Link to post Share on other sites
Krasi-mir 1659 #99 Posted March 4, 2020 (edited) Off Topic Преди 23 часа, CARPERA написа: Завеждеш дело и тези актове падат автоматично. ... Нагледен пример за една друга черта, характерна за нас българите. Напълно съзнателно се Усираме (разбирай - нарушаване на закони, наредби и правила), защото знаем, че накрая по един или друг начин ще излезем чисти от лайната (разбирай - нарочно оставена вратичка в закона, "наш" човек на правилното място, пропусната запетая от констатиращия или наказващия орган, пари под масата ...). И какво - излишни пари за нов талон нямаш, ама на драго сърце ще отделиш някой лев за дело и адвокат?! И друго "какво" - това че досега не е налаган контрол не ни освобождава от задължението да спазваме закона. Народът винаги е прав - "Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава!". Ама народа е прав и за още нещо - "Безплатен обяд няма!" и рано, или късно "Ще дойде мачка за погачка!". Edited March 4, 2020 by Krasi-mir 5 Share this post Link to post Share on other sites
CARPERA 1610 #100 Posted March 4, 2020 (edited) Spoiler Колега визирам случая за който КАТ няма основание,не визирам в всеки . Edited March 4, 2020 by CARPERA Share this post Link to post Share on other sites
Krasi-mir 1659 #101 Posted March 4, 2020 (edited) Off Topic Карпер, аз пък визирам всички случаи, на база лични наблюдения върху мене ми и други мои сънародници. И си мисля, че съм прав. п.п. Името ми не е Колега, а Краси. Edited March 4, 2020 by Krasi-mir 1 Share this post Link to post Share on other sites
Cyreon 213 #102 Posted March 4, 2020 Преди 9 часа, Cyreon написа: Ако правилно съм разбрал, без значение кога е монтирана газовата уредба, трябва да се минава смяна на талон в КАТ. Единственото, което имам от предишния ГДП е това от снимката. Пише: Година на производство 2013. Подлежи на преглед до 25.03.2020. Значи ли това, че имам дните до 25-ти март, за да си сменя талона или изобщо нямам такъв срок и във всеки един момент, ако ме спрат подлежа на санкция? Пропуснах да кажа, че реално бутилката е по-стара (над 15 годишна е), имаше паспорт, в който е писано до 2007 година, но човекът в пункта на ГТП ми писа, че е от 2013, може би с идеята да е преди заветната 2014 г. Share this post Link to post Share on other sites
vespa 338 #103 Posted March 4, 2020 преди 7 минути, Cyreon написа: Пропуснах да кажа, че реално бутилката е по-стара (над 15 годишна е), имаше паспорт) Малка подробност е това 😀 Смени си бутилката с нова съответно и Евро сондата, издаване на протокол за годност и после в КАТ. Проверките ги правят точно поради такива като теб. Не трябва да се кара с бутилка и сонда над 10г. 2 Share this post Link to post Share on other sites
Cyreon 213 #104 Posted March 4, 2020 Преди 6 часа, vespa написа: Малка подробност е това 😀 Смени си бутилката с нова съответно и Евро сондата, издаване на протокол за годност и после в КАТ. Проверките ги правят точно поради такива като теб. Не трябва да се кара с бутилка и сонда над 10г. Aз сам ще си я сменя от причини за безопасност. Предишната газова пак сам си смених без да са ме провокирали разни разпоредби или глоби. Както и да е. Мисълта ми е, чисто технически тъй като точно сега нямам възможност, мога ли да мина само със смяна на талона в КАТ (тъй като на документа пише, че е произведена 2013 г.)? Share this post Link to post Share on other sites
mitaka_t 83 #105 Posted March 4, 2020 Би трябвало да може. Аз мислех да мина през тази "процедура" онзи ден (понеделник, 02.03) с на майка ми колата, само че в КАТ-Пазарджик имаше сигурно около 100 човека опашка, още преди да са отворили гишетата. Естествено се отказах и ще го направя по-нататък, след като отмине масовата истерията с подмяна на талоните. Иначе по информацията дадена ми от авер газаджия само това ти трябва (т.е. големия талон за ГТП), евентуално копия на документите (за всеки случай). Даже, не би трябвало да се минава проверка на "канал", но за това не беше много сигурен. 1 Share this post Link to post Share on other sites
dimkaraganchev 180 #106 Posted March 4, 2020 Преди 1 час, Cyreon написа: Aз сам ще си я сменя от причини за безопасност... Ти може и да я смениш, ама миналата седмица при моя газаджия се натъкнах на няколко старчока с бутилки от 80-те години на миналия век, произведени във ВМЗ-Сопот. Та, има файда отвреме на време да се стресират хората... 1 1 Share this post Link to post Share on other sites
dimkaraganchev 180 #107 Posted March 4, 2020 Преди 1 час, mitaka_t написа: ...Даже, не би трябвало да се минава проверка на "канал", но за това не беше много сигурен. Със сигурност не се минава канал. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Drone 806 #108 Posted March 7, 2020 Аз съм в някаква задънена улица. Бутилки няма, не мога да сменя моята. В Талона ми пише само бензин и Газовата не фигурира. При това положение какво мога да направя ? Какви документи са необходими за вписване на Газовата в талона ? Share this post Link to post Share on other sites
vespa 338 #109 Posted March 7, 2020 Преди 2 часа, Drone написа: Ми дай малко повече информация, година на бутилката, паспорт има ли, вписана ли е в талона за прегледа. Ако не, сваляш сам бутилката и караш на бензин докато не намериш нова, после трябва да ти е ясно? Share this post Link to post Share on other sites
CARPERA 1610 #110 Posted March 8, 2020 10 hours ago, Drone said: Аз съм в някаква задънена улица. Бутилки няма, не мога да сменя моята. В Талона ми пише само бензин и Газовата не фигурира. При това положение какво мога да направя ? Какви документи са необходими за вписване на Газовата в талона ? Заповядай 1 Share this post Link to post Share on other sites
kalintry 195 #111 Posted March 8, 2020 Ще си позволя да го напиша и тук, че другата подобна тема (и много правилно) е заключена вече: "За цялата тази поредна истерия, ще кажа само - НЯМА да участвам, ДГД" Drone, гледам че си лайкнал даже ... та вярвам, знаеш ... 3 Share this post Link to post Share on other sites
Pavel_Pavlov 1029 #112 Posted March 8, 2020 Не разбрах в кое няма да участваш? Share this post Link to post Share on other sites
vespa 338 #113 Posted March 8, 2020 Аз също не мога да разбера kalintry Share this post Link to post Share on other sites
Drone 806 #114 Posted March 8, 2020 Преди 17 часа, vespa написа: Ми дай малко повече информация, година на бутилката, паспорт има ли, вписана ли е в талона за прегледа. Ако не, сваляш сам бутилката и караш на бензин докато не намериш нова, после трябва да ти е ясно? Има паспорт, над 10 годишна е. Не е вписана в талона, миналата година я махнаха, защото няма как да се мине преглед, ако е над 10 годишна. Газаджията ми каза, че мога само с паспорт да мина и преди следващият преглед(ноември) да сменя бутилката. Share this post Link to post Share on other sites
vespa 338 #115 Posted March 8, 2020 (edited) Колега в момента в който смениш бутилката следваш правилата като за нов монтаж на АГУ. Паспорта може и да го хвърлиш защото бутилката трябва в момента да е демонтирана и ти реално нямаш АГУ. Edited March 8, 2020 by vespa Share this post Link to post Share on other sites
jijane 495 #116 Posted March 8, 2020 Прави се един протокол. В зависимост от това дали сменяш бутилката, или е изцяло нов монтаж протокола е различен. И сега следва пародията - този протокол се издава не от сервиз, пункт за монтаж на нещо си, или някакво техническо грамотно лице, ами всеки може да си издаде сам такъв протокол, ако ще и адвокат да е. Сядаш пишеш си един протокол собственоръчно какво си монтирал/сменил, слагаш си една дата и се подписваш. После на пункта за да удостоверят първоначален/последвал монтаж, кихаш 40-80 лева и със заветния розов лист бегаш у КАТ да си сменяш талоните. Share this post Link to post Share on other sites
Митко Йотов 1540 #117 Posted March 9, 2020 https://fakti.bg/technozone/451994-za-kolko-vreme-se-izplashta-gazovata-uredba?fbclid=IwAR3uPY75MYfFueDWX0Q1noXVwlu9Hh5JYL-e5zI3FEr0gSIqys41UQvyk7o 1 1 Share this post Link to post Share on other sites
dragob 76 #118 Posted March 9, 2020 И така колеги имали човек от нас с агу от преди 2014 с записана газ в талона за гтп да си е сменил вече талона в кат.ако има да каже какви точно документи са му искали за пререгистрацията? 1 Share this post Link to post Share on other sites
Drone 806 #119 Posted March 13, 2020 За всички, които се чудят. Минава се само с паспорт на Газовата. Прави се копие на паспорта, копие на гтп и се отива. Никой не ме е питал за година на Газпвата бутилка! Работата е за 30тина мин. 1 Share this post Link to post Share on other sites
chavdu 681 #120 Posted March 13, 2020 преди 22 минути, Drone написа: За всички, които се чудят. Минава се само с паспорт на Газовата. Прави се копие на паспорта, копие на гтп и се отива. Никой не ме е питал за година на Газпвата бутилка! Работата е за 30тина мин. Колата минава ли канал или се минава само "по документи" Копие на ГТП или копие на първоначален преглед на газовата? Share this post Link to post Share on other sites