веселият роджър 25 #1 Posted September 14, 2016 Съжалявам за дългият текст който се получи, но ако този пост спести дори на един човек нервите, които похабих аз няма да е изгубено време. Кратката версия: Купувате си автомобил за над 20 000 лв., който според думите на търговците от Ласерман карс е: С един бивш собственик; Много запазен без забележки и скрити дефекти „абе виждал е снега само по върховете на Апенините“. Какво получавате всъщност: 1. Кола с трима предишни собственици. 2. Сменен двигател и охладителна система събирани от горублянските морги (двигателят е с изкривен колянов вал шлайфан некадърно и не качва масло в същото време радиатора е почти напълно запушен и колата прегрява при по дългo каране). 3. Преокабелено табло за да не свети чека на двигателя. 4. Подменен оригинален софтуер със специализиран автоджамбазки, който не отчита и не записва никакви грешки (при шофиране на къси разстояния и проверка с компютър няма никакви признаци за проблем това е и причината при проверка в сервиз преди покупката, да не бъдат открити съществени забележки); Колата умира след едва тридесет километра преход. Равносметката: За основен ремонт или смяна са: двигателят, турбината, демпферения маховик, радиатора, таблото и софтуера на колата. Дългата версия: Автомобила нововнос от Италия (ЦРВ трета генерация) е бил за смяна на мотор най-вероятно вследствие на запушване на DPF филтъра. Ласерман карс решават да го ремонтират юнашки, като започват с премахването на DPF, рециклират турбината, купуват нова водна помпа, антифриз… и всичко това го монтират на блок от ЦРВ втора генерация с дюзи от четири различни коли и изкривен колянов вал който шлайфат. Когато към така „чудесно“ ремонтирания двигател добавят и полузапушеният радиатор пета употреба, вече наистина достигат върха на автоджамбазкото ремонтно дело. След като тестват отремонтираната кола, горублянските специалисти установяват два проблема: Първият е, че двигателят не качва масло (т.е при шлайфа на коляновият вал „леко са го изтървали“) Вторият е, че автомобила прегрява т.е радиатора е запушен. Въпросните два проблема се визуализират почти веднага с всевъзможни предупредителни звукови и светлинни сигнали - на таблото светва чека, а борд компютъра индикира ниско налягане на маслото. Сега вече от ласерман карс са пред морална дилема, дали отново да направят ремонта качествено и да градят „некакъв си имидж“ или в духа на най-добрите горублянски традиции да хвърлят всички сили за прикриване на проблемите. Явно варианта с качествения ремонт идва в повече за автоджамбазките душици, които както всички знаем, изобщо не обичат разсипията. Решават на бърза ръка да преокабелят таблото с реленца за да не свети чека, а компютъра лекуват с модифициран софтуер, който не показва и не записва никакви грешки. Така подготвената „кола слънце“ продават на късметлия (мен) и го изпращат да пътува смело следващите 500 км. и колата наистина изминава… около 30. По време на тези километри рециклираната от ласерман карс турбина задира вследствие липсата на масло, новите лагери на коляновия вал започват да издават звук като от фуражомелка, а чисто новият антифриз става на парцали и почти завира поради запушеният радиатор и единственото, което спасява охладителната система и двигателят от взрив е аварийният режим и угасването на двигателя (всички тези щети се установяват в последствие след дълго обикаляне в различни сервизи „парче по парче от голям пъзел“). След този дребен и незначителен инцидент (по думите на автотърговеца), колата става с динамиката на 1,6 тонен трабант и така изминава следващите кратки като миг... 470 км. През всичките тези изпълнени с много положителни емоции часове, щастливият собственик на „колата слънце“ напразно се взира, ту в борд компютъра, ту в чека на таблото с надеждата да разбере какво точно се случва с тази кола. На всички негови съмнения, че колата прегрява и турбината се опитва да излезе през предният капак, от ласерман карс отговарят, че ако е имало сериозен проблем той щял да се индикира на таблото и „щом няма индикация най-много да се е задръстил горивния филтър и ето затова колата не върви“ или „резервоара е направил вакуум и с развиването на капачката всичко ще се оправи“. На фона на всичко това, факта че за отварянето на вратичката на резервоара се оказват необходими двама души (един да дърпа лостчето под волана и един с отвертка да напъва вратичката) е наистина дребен детайл, подобна дреболия съществува и при вградената навигационна система, която не чете дисковете с картите и изпълнява ролята на красив декор… Изводите от гореописаната случка за мен са, че е крайно време държавата да въведе регулации на пазара на стари автомобили подобни на германските. В германия освен че връщането на километражи е престъпление, а не задължение както го приема БГ автоджамбазина, също задължиха търговците предлагащи автомобили втора употреба да издават гаранция и ако има проблеми недоволния клиент връща колата или ремонта му е безплатен, което обуславя това, че на никой не му се сглобява кола от 2 тоталки или подобни Горублянски изпълнения. Отново искам да напомня, че преди покупката колата е проверявана в сервиз, но всички дефектите са добре замаскирани. Във всички документи Ласерман карс и нейният собственик Ласерманов се представлява от „Аутогруп ООД“ гр. Перник. Този факт, както и неотговарящия като номер двигател с този на табелката до шофьорската врата, предизвика за капак на всичко и много разправии в КАТ. П.С. Колата е в движение благодарение на Дидо (MIYAMOTO) човека прояви железни нерви, за което му благодаря. Сърдечно благодаря и на Тихомир за това, че успя да оправи проблемите с софтуера, както и на Мартин за ремонта на таблото. 25 Share this post Link to post Share on other sites
crown_bg 446 #2 Posted September 15, 2016 Ебати племето сме. Егати хладнокръвието имат тези уроди. Искрено ти съчуствам, но не е ли и тук по закон, ако това се случи в рамките на тази година, нещастниците да си поемат щетите или да ти върнат парите? Господари на Ефира? Share this post Link to post Share on other sites
bullkiller 51 #3 Posted September 15, 2016 Да, евентуално ще му върнат парите, ама тези, записани във фактурата и ще бъдат "чисти" пред закона, защото повечето от нас, като купуват автомобил не ги интересува какво пише там, а това е важно за много неща! Share this post Link to post Share on other sites
frizzante 187 #4 Posted September 15, 2016 Това е една много тъжна и същевременно поучителна (поредната) история за човек който е дал една чанта пари надявайки се да получи нещо различно от ядове, нерви и неприятни приключения срещу тях. Ако човек е с по така да кажем захабени нерви може да го избие на агресия и да свърши в новинарския блок при такова изживяване. 3 Share this post Link to post Share on other sites
Mr.OFF 539 #5 Posted September 15, 2016 БАХ МУ М@!@!@!А ..... 1 Share this post Link to post Share on other sites
JHM 1901 #6 Posted September 15, 2016 Колега искрено ти съчувствам. Чета историята ти и направо не мога да повярвам, че има такива гадове! Тези хора как се гледат в огледалото. По лошото тука е, че държавата не взима никакви мерки за защита от измами свързани с продажбата на автомобили втора ръка. Но тези и други такива мародери рано и ли късно ще си намерят майстора. Едно от решенията за спиране на размножаването на автоджамбазите е да им се налагат такси на всяка една внесена кочина,не отговаряща на определени изисквания.Така е в южната ни съседка. Там такова безобразие няма,именно заради ограниченията, които имат за внос и търговия с автомобили втора ръка. Лошото е,че българина все още не е в състояние да купува нови автомобили. Поздрави! Share this post Link to post Share on other sites
веселият роджър 25 #7 Posted September 15, 2016 Да, евентуално ще му върнат парите, ама тези, записани във фактурата и ще бъдат "чисти" пред закона, защото повечето от нас, като купуват автомобил не ги интересува какво пише там, а това е важно за много неща! Бих искал да поясня, че колата е фактурирана за същата сума, на която реално е платена. Фактът, че от Ласерман карс се съгласиха да напишат фактура на реална цена ме подведе, че са сериозни. Разбира се имаше вариант да водим съдебно дело и да обикалям по технически експертизи, но като се има предвид състоянието на съдебната ни система и това че делото трябваше да се гледа в Перник, мисля че всички се сещате какъв щеше да е резултата, а и просто нямах нерви. В момента покупката на употребяван автомобил е руска рулетка и е така защото всяка повреда която собственика открива след покупката минава в графата „скрити дефекти за които продавача не носи отговорност“. Share this post Link to post Share on other sites
dindin 1259 #8 Posted September 15, 2016 Чета и препрочитам и умът ми не го побира какви гяволъци са направили тези! "Скритите дефекти", за които уж не носят отговорност са манипулации по колата, извършени от ТЯХ, които поставят в опасност теб и другите пътници, а с магариите, които са ти дообразували още нерви в КАТ си е направо подсъдно. С правилните становища от няколко източника нещата могат да придобият друг образ. Знам каква пародия е нашата съдебна система, но искрено се надявам да не ги оставиш да им се размине леко. Лошото е, че въпреки че си в правото си - това ще са негативи само и единствено за теб - нерви, време и пари. Нашата съдебна система е на тяхна страна по презумпция. 6 Share this post Link to post Share on other sites
Cyreon 211 #9 Posted September 16, 2016 Колега, не си виновен за нищо. На всеки може да му се случи подобна гавра. Обаче, самата дума "Горубляне" е трябвало да предизвика в теб реакция, че нещата са много съмнителни. Втората съмнителна дума/фраза е "Внос от Италия." Като чуя, че нещо е внасяно от Италия и бягам с 200 км/ч. Не че няма свестни бройки внесени от там, но се замисли защо почти всичкия автоджамбазки внос през последните години е от там? Защото се внасят таралясници, Джани Леопарди я кара 400 000 км и я хвърля, взема я горублянския джамбаз, връща километража и от 400 000 ти я продава на 127 000 "реални", окабелява я, гаси чек енджини и всякакви други лампи, удря й една боя и ти я пробутва с големи букви в обявата като "НОВ ВНОС, ПЕРФЕКТНА, 1 СОБСТВЕНИК, МАЛКО КМ." Аз си взех Акорда от официален представител (Хонда) в Германия. Излезе ми доста скъпо, но си заслужаваше всеки цент. Имам цялата й история, оригинални документи от всички годишни смени на консумативи, които са извършвани и с огромен процент сигурност мога да кажа, че километрите й наистина са реални. Давате ли много пари за кола, задължително я вземайте от официален представител или от частно лице (никога, никога, никога от автокъща, без значение в коя държава е автокъщата, особено ако собственици са балкански или близкоизточни субекти). 4 Share this post Link to post Share on other sites
Legal 44 #10 Posted September 17, 2016 Класически казус с продажба на стока (в случая МПС) със скрити дефекти. Трябвало в веднага да уведомите продавача, като имате възможност, да се върне колата, срещу платената цена. В случай на отказ, разполагате с иск, който вярвайте, при така изнесените факти, ще бъде уважен, от който и да е съд. Sent from my SM-G935F using Tapatalk 4 Share this post Link to post Share on other sites
kalintry 195 #11 Posted September 17, 2016 Нашата съдебна система е на тяхна страна по презумпция. Eто това е причината за всичко,... почти... Share this post Link to post Share on other sites
vesivanova 1069 #12 Posted September 17, 2016 Извини ме, в договора нямаше ли клауза за предаване- приемане протокол? Който Вие да подпишете след съответен тестов пробег? Не искам да те напрягам.... Просто питам. Share this post Link to post Share on other sites
nakata1981 23 #13 Posted September 17, 2016 Не знам човек как не си се върнал и да ги запалиш тия измамници мене ако ме врътнат с 20 хилки ще се върна и ще им пална другите кочини 1 Share this post Link to post Share on other sites
sttekata 167 #14 Posted September 20, 2016 Колега, чета и се чудя имат ли деца , жена , как ги гледат в очите?! Ебаси мошенниците! Share this post Link to post Share on other sites
jaccomo 99 #15 Posted September 20, 2016 Когато купувах моята кола бях с жената и децата. Предупредих го че ако на следващия ден ме остави на средата на магистралата тая кола ще се наложи да се видиме пак. Мисля че ме разбра правилно. Дано на никой не се случва, но ако някой долен пернишки селянин ми остави децата на магистралата защото е искарал 2000лв от мене ще го млатя с тръбата като животно. Една здрава костица няма да му оставя. Е така за назидание на всички че не са те най големите тарикати. И че както той може да ме преебе и да остане ненаказан така и аз мога да му спукам черепа и да спи на стол 2 месеца. 3 Share this post Link to post Share on other sites
Еди Ведър 135 #16 Posted October 5, 2016 Мога само да кажа, че това не трябва да остава ненаказано! По един или друг ''начин'' такива хора трябва да бъдат наказани... 2 Share this post Link to post Share on other sites
bobchoo 139 #17 Posted October 11, 2016 (edited) Луааа баси майката без извинение. Сега го прочетох, ами то е ужасно колега. В същност до сега да са ги вкарали в затвора, а нещастната им фирма затворена и всеки автомобил от тях конфискуван. Такива са законите в Европа не говоря само за Полша. Тук за такива си има специално предаване по една от телевизиите.Доста често там попадат такива агенти, както и официални салони на марки като ауди, бмв, мерцедес, пежо, шкода и други вагове и хонда също. По закон е наказуемо промяната на контролните уреди по таблото с цел прикриване на инцидент или дефект, предлагане на ремонтиран автомобил като нов. Глобата е от 2 до 10 години лишаване от свобода и парични санкции. Лично аз продавам на приятелката си акорда, които е с проблем в срс модула (струва 50лв) но няма да го отстраня преди бъдещия собственик да го е видял и помолил. Другото нещо е че посочената морго-къща продава автомобил като изряден, а се оказва че ще всеки момент ще хвърли водите. Контролните органи в България бдят само над онея в парламента, а за нормалните граждани гледат на боб. В момента другите Господари на Ефира, колкото и да са платени (или просто взимат страна) би трябвало да отидат на въпросното място с камери, снимки на автомобила, всички документи ( да изкарат историята му на хартиен носител) и да оспорят вече нарушените права на гражданина Роджър пред камерите... Нали раздават скунксове, а на тях кога? Edited October 11, 2016 by bobchoo 2 Share this post Link to post Share on other sites
Markony 2285 #18 Posted October 23, 2016 Пълен бойкот от форума...нещастници! Share this post Link to post Share on other sites
nakata1981 23 #19 Posted October 26, 2016 Що не земем да има пуснем линк от тази тема в всички обяви на всякъде където имат обяви гледам или из другите форуми и да се знае че са измамници Share this post Link to post Share on other sites
Костакиса 2 #20 Posted April 28, 2021 Здравейте, и аз съм в същото положение, за съжаление доста късно попаднах на този форум, почваме да се съдим с ласерман карс ! Продадоха ми кола за 20,000 в отлично състояние. На път за обслужване двигателя блокира :( 2 Share this post Link to post Share on other sites
Pavel_Pavlov 1029 #21 Posted April 28, 2021 Успех в съда, колега! Вярвам, че ще имаш успех. Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7021 #22 Posted April 28, 2021 За съжаление, авторът на темата явно не ги е съдил и са решили че могат и за напред да правят същите номера. Не е влизал от 5 години тук, просто си е изплакал мъката, а вероятно е продал колата и е отписал нещата. Липсата на последици за виновниците води до рецидив! 1 1 Share this post Link to post Share on other sites
mitaka0007 227 #23 Posted April 28, 2021 Пичове, За тези,, номера" си трябват винкели... Няколко джамбази с патерици, и нещата ще се успокоят... 🙄🤔🤬 Share this post Link to post Share on other sites
Legal 44 #24 Posted April 28, 2021 Подобни дела, при правилните доказателства (договор на реална стойност, или фактура), подкрепени с обективно заключение на вещо лице по автотехническата експетиза, се печелят изключително леко. Основното е, обезпечаване на доказателствата и вещот лице да не заиграе в другия отбор.Разпоредбата на чл. 193 ЗЗД предвижда, че продавачът отговаря, ако продадената вещ има недостатъци, които съществено намаляват нейната годност за обикновено употребление /ал. 1/, дори и да не е знаел за тях /ал. 3/. Отговорността по чл. 193 ЗЗД възниква по силата на закона, като продавачът отговаря и за недостатъците, за които не е знаел, а всяко съглашение за освобождаване от отговорност е недействително, защото подозирам, че може да има такава клауза в договора. В съдебна практика явни са онези недостатъци, които са установими при обикновен преглед на вещта - например разкъсани тапети, счупени стъкла, повредена подова настилка и т.н. Скрити недостатъци са онези, които е невъзможно да се открият при обикновен преглед, за които са нужни специални знания, съотв. реално са се проявили видимо по-късно. Скритите недостатъци се проявяват по-късно от момента, в който е предадена вещта.Така че, правилна преценка и смело в съда!Изпратено от моят SM-G973F с помощта на Tapatalk 5 2 Share this post Link to post Share on other sites
RustyGun 6 #25 Posted April 29, 2021 Преди 23 часа, ceco_accord написа: За съжаление, авторът на темата явно не ги е съдил и са решили че могат и за напред да правят същите номера. Не е влизал от 5 години тук, просто си е изплакал мъката, а вероятно е продал колата и е отписал нещата. Липсата на последици за виновниците води до рецидив! Кара си я все още. След толкова инвестиране в нея, тя си остана вечно негова. 1 Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7021 #26 Posted April 29, 2021 Важното е че колата е наред, другото е житейски опит. Share this post Link to post Share on other sites
Terje 172 #27 Posted May 6, 2021 Съчувствам на колегите за ситуацията и за съжаление, това може да споходи всеки от нас. При търсенето на последната кола се нагледах на всякави изпълнения от родните търговци на автомобили. Все пак не изключвам и вероятността част от замаскирването да е направено и от търговците в чужбина. Примерно преди да въведат законовите ограничения в Германия, често се срещаха коли, предназначени само за износ или продажба на търговци - т.е. доста вероятно да имат нещо нередно по тях. На мои познати тогава им беше блокирал двигателя на една Лагуна купувана от там, само 100-на км след покупката й, съвсем очаквано, след като бяха взели колата с най-ниска цена. Предвид цените на нашите пазари и същите в Германия, Швейцария и Италия, е направо чудно как джамбазите излизат на печалба, ако са съвестни търговци. Дори и оправданието, че при покупката на едро получавали добра отстъпка не може да ме убеди, че предлаганата стока е читава. Масово се купуват боклуците и тук се пооправят, за да придобият търговски вид. И това не важи само за ниския и среден ценови клас, но и за луксозните коли. Share this post Link to post Share on other sites