Jump to content

Cap_Slow

Фен
  • Мнения

    371
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Days Won

    7

Всичко публикувано от Cap_Slow

  1. Смазах я пак с една грес от практикер. Все още е тишина. Определено има разлика дали смазваш 15 годишна помпа или 5 годишна. Моята преди 5 години преди да я сменя, колкото и с каквото и да я смазвах след няколко дни пак започваше да скърца и да щрака. Иначе преди време един майстор ми каза, че частите, които се влагат при производството на даден модел и в първите няколко години докато е гаранционен не са със същото качество като оригиналните части, които се произвеждат за същия модел след 15 години. Тогава се изсмях, но ето и едно доказателство от личния ми опит. Първата помпа в тази кола е изкарала 12-13 години и 200 000км. След това ОЕМ помпата уж ревизирана даже, би трябвало по-добра на теория да бъде, а едва изкара 5 години и 60-70 000км преди да започне пак да прави въртели. Надали пак ще се разправям да я сменям, ако с едно смазване кара по 4-5 месеца ще си я карам така. Преди обаче не се търпеше, всяка седмица трябваше да се гъзя да я смазвам.
  2. Почти всичко по спирачната система бе подменено/ревизирано, главините измерени. Само маркучите и спирачната помпа не са пипани. Смениха всички дискове, накладки, 4 ремонтни комплекта за апаратите и смениха спирачната течност. Отделно със самата течност съм бил доста педантичен откакто съм собственик и съм я сменял на всеки 2 години. В интерес на истината след струговането не се е върнало биенето във волана, а вече имам 3-4000км. По-детайлно съм писал в темата за спирачките на Акорд 7.
  3. Да се отчета за поредна изминала година: - 2 смени на масло - 300лв - предни амортисьори + всички прилежащо към тях (тампони,прахоуловители и тн) + 2 биалетки, стенд и труд - 750лв - разни дреболии + допълване на фреон - 100лв - струговане на сменените ми миналата година дискове - 100лв Тотал 1250лв. Майстора каза, че имало и разни тампони за смяна, но тъй като не той установи, че амортисьорите са за смяна, а директно му откарах колата да ги смени, нямаше време да ги поръчва и сменя и останаха за следващ път. И там ще има едни 300-400лв най-вероятно.
  4. Гледам, че мое мнение, макар и като цитат стои последно в темата. 5 години по-късно новата оем помпа пак се разскърца и пак се започна със смазването. Уж съм с ревизираната версия и новия парт номер, но... толкова явно е решен проблемът и при нея.
  5. Да докладвам все пак развитието по въпроса. В сервиза са установили, че само единия диск бил крив и то доста. Другия в норма. Биене нямам все още след струговането. Малко ме учудва иначе ситуацията. Нямам никакво дърпане при спиране, няма прекомерно цапане на едната джанта спрямо другата, което да обясни някакво задържане при рециклирането на спирачните апарати. Ще покарам сега и ако пак замине същия диск, ще имам поне някаква насока. Преди поне като се кривяха се кривяха и 2та диска..
  6. При мен в крайна сметка са сложили това - 0123-GRJ-120-KIT. Прилича си на самоделките, само че е на febest. Клиентска цена 50лв. Казвам го в случай, че някой по-спешно трябва да действа и не му се занимава да чака от алиекспрес или да се опитва сам да си направи нещо.
  7. Отдавна не съм писал, но темата със спирачките при мен явно ще е вечна и ще приключи със смяната на колата Накратко ще обобщя предисторията, пък ако някой има предположения какъв може да е проблемът ще е интересно: -2017та взех колата и в един от много редките ми случаи на бързо магистрално каране имах няколко спирания от висока скорост до 90-100км/ч и заводските дискове кривнаха. Минах ги на прокът машина, оправиха се за 1000км и пак почнаха да тресат (пари на вятъра). -После 2018та сложих блупринт дискове и накладки и смених течността и карах безгрижно към 35-40 000км. Пак се започна с тресенето. Този път реших да потърпя малко, а и вече имах негативен опит със пристъргването. -2021 година откарах автомобила в сервиз занимаващ се само със спирачки. Там бяха сменени всички дискове и накладки, ревизия и на 4те апарата, нова спирачна течност, измерване на главини и като цяло проверка на всяко едно нещо, защото бях споделил предишния си опит. Нещата бяха окей 3-4000км, когато започнах пак да усещам може би съвсем леки вибрации, но не бяха винаги. На 7-8000км започнаха да тресат по-сериозно, но само и единствено загрети и на 10 000км след смяната воланът си тресеше както преди да ги сменя. От сервиза ми казаха, че няма кой дистрибутор да поеме гаранция на толкова карани дискове и причината няма как да е в тях така или иначе, защото досега нямали лош опит с trw, а и буквално всичко по спирачната система е изпипано по конец. Насочиха ме да търся проблеми по окачването си, основно тампони на носачи или на стабилизиращата щанга и тук се допитвам до вас - възможно ли е окачване оглеждано в 4 различни сервиза (Бултрако, Мотобокс и 2 други специализиращи в окачване) и неоткрити никакви проблеми да причинява тресене на волана при спиране от каквато и да е скорост до 60-65км/ч? Имали сме такъв проблем при БМВ с тампони на кривите носачи, но там си е характерен и тресенето го има в 10 от 10 случая. Не се влияе примерно както при мен имаше период, в който първите 3-4 спирания воланът не трепваше, а след това започваше да бие. Другата седмица съм се разбрал да ида да ги измерим и съм на 99% сигурен, че ще са извън норма, но ще пиша като има развитие.
  8. Знае ли някой случайно дали предната биалетка, която е на левия амортисьор е със същия размер като задната, че в алито ми излизат варианти само за задна? Предни биалетки има само за варианта от ленд крузер, но там също не знам дали ще е същото като на Акорд. То никъде по тези обяви няма размери, така че само ако някой го е правил ще знае реално погледнато.
  9. При мен най-дълго издържат и най-добре чистят хибридните, но цената много варира спрямо марките и мястото откъдето взимаш. Първите ми излезнаха към 30лв от алиекспрес, като по това време в България бяха по 65-70лв комплекта. Миналата година ми излезе някаква реклама на сайт за авто аксесоари и от там комплекта ми легна 19лв с доставката. Марки не помня, тези от алито бяха no name, сегашните наистина не знам.
  10. Измина още 1 година, дори малко повече и се сетих за темата, която бях пуснал. Тази година нещата стояха така при мен: - масла и филтри 2 пъти - 250лв - динамичен баланс + изправяне на джанта - 100лв - протече хидравличната помпа, та я рециклирах и реших да сменя и пистовия ремък, който свиреше в студено време от поне 2 години - 250лв - взех втори комплект джанти, че ми писна от некадърни гумаджии - 320лв - наложи ми се да си купя нов километраж, тъй като на моя му замина подсветката и при опит за ремонт тотално се предаде - 200лв - най-сетне сервизирах цялата спирачна система - нови дискове, накладки, обслужване на всички спирачни апарати, нова спирачна течност - 1000лв Общо за изминалата година - 2 120лв, административните разходи отделно.
  11. Само на място е, последното ми прието повикване от сервиза датира от 2019та есента. От тогава имам сигурно над 30 последователни неотговорени обаждания. Проблема е, че два пъти вече ми се случи и да ида до там и поради препълнен график пак не могат да ме впишат. Дразнещо е, ама няма как. 2ма човека повече работа не мисля, че е възможно да отхвърлят на дневна база. Колкото и да съм доволен от работата им, вече за обслужвания, окачване, спирачки и разни други дреболии се принудих да ползвам услугите на други сервизи.
  12. В детайли не съм гледал, но тъй като известно време време проучвах закупуване на A6 3.0tfsi от същите години многократно попаднах на мнения, че по елса процедурата пишело да не се обръща с главата надолу. Много хора така или иначе никога не го обслужват.
  13. Дисковете е доста относително. Тежък и бърз джип, според мен включи в най-лош сценарий и дискове с накладки. Иначе без тях сумата, която си сметнал си е ок и според мен. pcv-то много гърбят за труд, ако имаш доверен добър техник, който няма 50 000 последователя във фейсбук може и да ти го смени както трябва и без да те одере. Много хора като сменят pcv-то обслужват и компресора. Там е 1л масло, но цената е оле майко. Също е въпрос на избор ще го обслужиш или не. Ако да, компресорът не трябва да се обръща. Извинявай ако ги знаеш тези неща.
  14. В този ценови диапазон и сегмент съвсем правилно си се насочил към Q5цата, жалко че в ауди форума набързо ти заключиха темата, ама там това си е често явление... Мерцедеса от тия години е грозен, БМВ-тата имат кахъри още с инжекторите. Други европейки марки да предлагат 6таци не се сещам. 3.0тфси е бетон в това отношение, от Америка и Канада се куплира със 8 степенния зф. Хайпа покрай тази комбинация хич не е случаен, ауди форума вече сигурно има повече тфси отколкото тди ако говорим за моделите след 2011та. Да не говорим, че вече и газ се научиха да им слагат в съотношение с бензин естествено, тъй че след още някоя и друга тесла срещу дизела, този мотор ще стане още по-желан. Това го споменавам в случай, че не ти хареса или ти дойде нагорна поддръжката, мисля че лесно ще го продадеш. Потенциален най-голям разход би ти бил дистроника, ако вземеш кола с такъв и ти откраднат датчиците... Всичко друго не би ме притеснило. Ако трябва да говорим в цифри едно първончално обслужване - масло на двигател и дифове, обслужване на кутията и смяна на дискове и накладки ще е около 3-3.5к. Верига още толкова на около 250-300 000км ако ги достигнеш. Окачването ако е въздхух се рециклира всичко, възглавници има афтърмаркет. PCV-то ако го сменяш с всичко прилежащо още около 1000лв, ама може и да не се наложи. То е ясно, че поддръжката е дърво, ама не си мислете, че като е ауди край, през 2 месеца е в сервиза, пък ако е нещо друго само масла и филтри ще е.. а и лагер главина максимум да се скапе, както се изказа веднъж най-великия автомобилен журналист в България. С аудито поне дървото може да избереш да го ядеш в 6-7 сервиза в София и 2 официални, а не да обикаляш и да се молиш на 2ма човека да те приемат и да си чакаш частите по 2-3 седмици и часа за преглед след 5. Имам и познат с Q5, ама дизел. Проблеми имаше само с дпф-а и скоростите, които при него бяха s-tronic. Ти нито дпф ще имаш, нито кутия с двоен съединител. От нищо друго не е оплаквал за периода, в който я има, а я продаде на около 250 000км.
  15. Според мен баницата беше разпределена, не случайно преди шума за малуса ударно вдигнаха застраховките през 2019, за да може дори и на най-големия бонус да си, да не вземеш да платиш по-малко от преди... Иначе единственото, което остана като отворена тема бе как ще се реши казуса със служебните автомобили, които ги карат всеки ден различни хора. Всичко друго беше наредено и наистина вярвам, че паниката с ковид пандемията тежко повлия в тази ситуация и си е било чисто политическо решение временно да се преустановят действията по въвеждането ѝ.
  16. Обсъждането мина есента на 2019та, бонус малус няма. Покрай пандемията не се очаква да се повдигне скоро темата. Има характерното станало почти ежегодно увеличение на ГО, при мен е около 15%. Всичкото това ми го сподели брокерът, който от години се чуди как една работеща система от над 15 години в голяма част от развития свят, тук все не успява да се въведе.
  17. Днес и аз поднових ГО, същия застраховател, никакви провинения през изминалата година и съответно ме заковаха 45лв повече... Брокера ми каза, че просто били вдигнали цените, а зимата тук сме писали, че хората са плащали дори по-малко от преди.
  18. Някой знае ли дали става въпрос за моментна криза с доставките в ато24 или ще спират да работят с конкретни производители на масла. В момента няма нито едно масло на Petro Canada, на Mobil 1 имат само 2. Скоро трябва да сменям и се учудих, че Supreme Synthetic и ESP formula 5w30 ги няма въобще. Ще изчакам още някоя друга седмица, че и от 2те имам по 1л туба и исках да я комбинирам с в 2 по 4л и така да си ги изразходя, но може и аз в крайна сметка да вляза в групата на рИванолите.
  19. Здравейте колеги, днес на път забелязах следното нещо, от време на време, може би 5-6 пъти за около 4 часов преход през една от централните духалки (лявата) забелязах да навлиза бял дим, за не повече от 10сек и изчезва. Димът няма мирис, оставя конденз на духалката от която излиза, но не е мазно. Успях може би на 99% да сведа нещата дотам, че го има само на пуснат климатик. Нивата на всички течности са в ред, не мога да забележа някъде теч или омазнено. Прочетено по други форуми сочи проблем с тръбичката, откъдето се изтича конденза на климатика, но преди 2-3 дни под колата видях характерната локвичка, тъй че не мисля, че е това. Другите предположения са в посока електрически проблеми, но те сякаш идват и с много специфичен мирис. Направи ми впечатление, че конзолата където е радиото е доста нагорещено, може би повече от таблото, което е постоянно изложено на слънце. Някой сблъсквал ли се с подобен казус, че с търсачката не откривам? Отделно, че пристигнахме днес и на морето и опциите ми за посещаване на сервиз са доста ограничени.
  20. За километрите знам за Испания и Италия, че може да се пуска платена справка на какви км е минавала ГТП колата. Това, за да се манипулира е необходимо от ден 1 собственика да е наясно, че ще го прави и да върти километража преди годишния преглед всеки път. За Швейцария никога не съм проучвал, не ми е и попадало подобно инфо. Ако някой може да ти съдейства, нека се включи. Знам, че колеги по сервизна история или стикер по колата са откривали дилъра, в който се е обслужвала колата и са им писали имейли с молба за информация и някои са получавали такава. Аз 2 пъти пробвах така и не получих никакъв отговор, но колите не бяха швейцарки. Отделен е въпроса, че при липсата на единна система, дори и някой да има желание да ти свърши работа в бултрако, няма кой знае какво да направи. Със сигурност знам, че излизат сервизни акции, като например дефектните еърбеци в 7ма генерация, някои хора така разбраха, че колите им са въртяни. За Акорд 8 не знам какви акции може да е имало и евентуална тази конкретно да е минала и да има записани километри.
  21. Само наистина добре си подбери мапера, че ако отнесеш тая бяла перла и избушиш всички екологии, с кофти ремап ще си всеки ден на автомивката.. Аз съм с добри впечатлия от едно момче в Г. Оряховица, оем мотоспорт му е страницата. И къстъм ремап прави, кутии мапва, дино си има. Последно време все по-често качва правени коли със запазен дпф. Ако решиш може да се посъветваш с него и по този въпрос, за мен е грехота на кола на 90 000км ѝ резнеш дпф-а без повод. Айде ако е милионник добре, ама ти си знаеш в крайна сметка. Поне го хвърли някъде в мазето, че не се знае кога може да дотрябва. Бултрако без връзки нищо няма да ти кажат, защото по gdpr нямат право да ти разкрият тази информация, ако не си собственик. А дори и да идете със собственика на място, ако не са на кеф, пак нищо може да не ти кажат.
  22. Аз така си разреших този проблем с наклона на гумите - https://www.hardrace-europe.com/rear-camber-kit-6379.html 50 000км не са мръднали. Има и по-евтини, бях чел, че и сегашните ти носачи можели да се преправят, така че да се регулират. Варианти всякакви.
  23. Сподели моля те след време, ако се сетиш разбира се, как се държи помпата. На мен ми бе обяснено, че нищо освен оем помпата (която имала подобрена версия с друг парт номер) не вършело дългосрочно работа. Предвид, че е характерен за модела проблем ще е супер да се знае, че има и по-евтини работещи решения, както например колеги споделиха за хидравличните маркучи от алиекспрес, че са ок за употреба (а са 6 пъти по-евтини от оригинала)
  24. Съединителя, който взех от тях към момента е на около 40 000км и си е супер, дисковете кривнаха наскоро. Предвид колко пари спестих купивайки ги от там съм повече от доволен, но забележките ми са: 1. Наистина подменят части и трябва сам да си провериш поръчката преди потвърждаване и ако нещо са сменили да им пишеш, че искаш конкретно еди кое си. Да, винаги заменят с по-скъпа алтернатива без да ти начисляват пари отгоре, но не е готино да проучваш отзиви за дадена марка част и да ти пратят нещо съвсем друго. 2. UPS не слагат явно телефонните номера върху пратката и в един момент тя се озовава предимно в спиди, които обаче не знаят как да се свържат с теб. При първата ми пратка от там без малко да я върнат към Германия, защото си стоеше в спидито до нас една седмица и съвсем случайно реших да ги потормозя по телефона от UPS, от там разбрах, че пратката ми поета от Спиди и от там вече си я открих на 50м от нас.. 3. Процеса по връщане съм чувал наистина, че е доста трагичен и бавен. Може би е добра идея да се плаща с PayPal където имаш право до 3 месеца след плащането да повдигнеш диспут и така малко да ги натиснеш, ако не искат да връщат пари за дефектна част. Аз все с карта съм плащал, но и проблеми не съм имал.
  25. В този тест обаче са предпоследни, тъй че всеки си преценя. Аз последните години следя клиповете на този пич: https://www.tyrereviews.com/Article/2020-Tyre-Reviews-Ultimate-Summer-Tyre-Test.htm Аз също съм 4та година с ventus prime 3, заради подсилените бордове ми идва една идея по-твърда, но пък е по-директна сякаш колата с тях. Няма пълно щастие, но в моя размер разликата с goodyear efficient grip performance 2 е стотина лева общо за комплект, тъй че ако днес купувах гуми щяха да са тези, а не Ханкука.
×
×
  • Създай нов...