Jump to content

Krasi-mir

Фен
 • Content Count

  2624
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Krasi-mir

 1. Krasi-mir

  Полуоски

  Съгласен съм с CARPERA, донякъде. Ако е полуоската би трябвало да вибрира постоянно. Вибрациите ще се усилват и намаляват с увеличаване, и намаляване на скоростта. Все пак има вероятност полуоската и/или успокоителя при въртене да изпадат в резонанс само при тази скорост. Бих заложил на гума, джанта или спирачен диск.
 2. Krasi-mir

  Полуоски

  Краткия отговор е ДА. Обаче, Вибрации във волана при определена скорост може да се предизвикат от една камара неща. Вътрешни карета при потегляне. Външни карета в завой. Система 4х4 в завой. Крива гума/джанта. Крив спирачен диск. Задържащ сп.апарат. Кардан. Скоростна кутия. Съединител. ... Ти си.
 3. Krasi-mir

  Полуоски

  К'о?! Неееее! Не си нарушил правилата. Просто, така поднесена, темата звучи като виц от поредицата "Само в България". Отварям хладилника - кутия сладолед. Отварям кутията - сърми!!! После, На снимката виждам три гумени детайла. Предполагам, че някой, невиждал такава полуоска, и идея си няма, че онова кръглото на средата също е гумено. Тааа, от твоя въпрос изобщо не става ясно, за кои гуми питаш. И сега, Гумите в двата края на полуоската се наричат маншони на каретата. Гумата (както вече се изяснихме, че е гума) на средата на полуоската е успокоител на вибрации. Залепена е за полуоската. На едно от предишните ми CRV-та се бе ше разлепила и разместила. Махнах я и си карах без нея. Не съм забелязал поява на вибрации във всички режими на каране. Таааа, тетака! п.п.ГЗ-ът ми си беше,и си е, където трябва. Щом искаш адекватен отговор, задай адекватна тема и въпрос. Между другото, с търсачката може би щеше да намериш предишни теми, където сме коментирали ТОЗИ успокоител. А ние сме го коментирали. edit: Все пак си схванал заяждането ми
 4. Методи, виж тази таблица: https://www.wheel-size.com Попълни марка, година и модел. Според нея FIT JDM "носи" и на двата размера гуми. Както виждаш, FIT 1.3 JDM са 3 модификации - DAA-GP1, DBA-GE6 и DBA-GE7. По VIN-а ще разбереш, коя е твоята. Твоя номер на "шаси" би трябвало да е с 11 символа и да започва с една от трите комбинации - GP1, GE6 или GE7. Например GE6-1234567. И аз, като Павел Павлов, не знам, как работи компютъра на CVT. Нямам идея, от къде и какви данни взема, за да променя предавателното число на кутията. При степенния автоматик е нежелателно, бих казал даже недопустимо, да се кара с размер гуми различен от предписания от производителя. Тук, обаче, предавателните числа са фиксирани. Както каза Павел, плавно променящите се предавателни числа при CVT може и да компенсират разликата в диаметрите на гумите. Ако това е вярно, не виждам проблем да сложиш по-високи гуми, колкото може да събере калника. Това ще доведе до загуба (или увеличение) на мощност в ниските обороти и съответно промяна на максималната скорост във високите обороти. Говоря общо, защото лееееко съм скаран с точната наука, която се занимава с неща като мощност, въртящ момент, скорост и връзката между тях. п.п. CVT има две раздвижни ремъчни шайби и метало/гумен ремък. При потегляне двете части на входящата шайба са раздалечени и ремъкът ляга на най-малкия диаметър, а на изходящата шайба са приближени и ремъкът ляга на най-големия диаметър. С увеличаване на скоростта раздалечаването се променя, с което се променя диаметъра на контакт на ремъка, съответно предавателното число. Това ме навежда на мисълта, че евентуалния проблем от различния диаметър гуми ще е за двигателя, а не за скоростната кутия. Двигателят ще се тормози или при потегляне, или при висока скорост. edit (провокиран от Carpera): Имал съм 2бр. CR-V 1 JDM. Някои от частите по JDM-ките се различават от тези по европейките. Търсенето на правилните части може да се окаже като търсенето на полезни изкопаеми. Това в добрата стара Англия. Какво остава за Малта? Купуването на части от разни о-ел-екс-и може да се окаже грешка, ако не си на 200% сигурен, че купуваш правилната част за твоята кола. Знаеш ли, колко главоболия ми струваше сглобяване на правилната полуоска за моята JDM-ка (риторичен въпрос)?! КАжи сега на Методи, кой читав майстор в Малта ще му поръча и монтира подложки на JDM-ката от OLX?! Или стругар?! Аааа, и да си ги монтира сам. То няма, къде да паркира (видях го на живо), ти го караш да паркира и да разглоби половината кола!
 5. Krasi-mir

  Полуоски

  "И трите ли Дедо Попе?" Кажи верно, само т'ва ли ти се откъсна от клавиатурата?! Заглавие "Полуоски" и едно изречение с неточен въпрос?!
 6. Съжалявам изтече ми времето за редактиране. Не слагай преобразувател за ръжда, може да стане по-лошо. Придържай се към WD40, или Wurth.
 7. Пробвяй с Wurth Rust Off spray. Бой с чука по главата на болта помага понякога.
 8. Това, което си изровил от прахта е коментар от времето, когато карах 1-ва ген CR-V, JDM. Не е притеснително, защото работата на степенния автоматик при следващите генерации е сходна. Разликата е, че с навлизането на двигателите с i-vtec, нещата лееееко задобряха. Компютрите на двг и автомат са адапивни. Следят твоя стил на каране (спокоен или агресивен) и според него настройват работата на двг и ск.кутия (икономичен или по-спортен режим). Всичко това сме го коментирали многократно през годините. п.п. И все пак, някъде в нета прочетох, че едно от приложенията на компютрите е да решават проблеми, които не са съществували преди създаването на компютрите. edit: В този ред на мисли, относно динамиката на автоматика. И аз не мисля, че е тромав, поне не чак толкова. Тук по-скоро идва момента с адаптивните компютри. Няма как да усетиш динамика, ако до преди малко си карал пенсионерски, т.е. в икономичен режим. Ако колата се кара агресивно постоянно (като мен ) ддинамиката си е направо добра. Говоря за това в подписа ми.
 9. Hrisimow, поздравления! Явно си добър читател, а не писател. Благодаря!
 10. Малко размисли леееко по темата: Преди години, една колежка на съпругата ми й казала така: Аз правя много малко мили на година. Винаги си купувам кола на малко години и много мили, за малко пари. Избирам рентабилна марка, т.е. да не се чупи често и ремонтите да са евтини. След 3-4 г. я продавам, ако не на печалба, то поне на нула. Това е така, защото всички коли от тази марка, на тези години и мили вече струват толкова. Понякога излиза, че 3 г. съм карала кола, която ми струва само консумативите. После. Вчера разговарям с един шофьор на пътна помощ. Питам го: Имаш ли лична статистика коя кола се чупи най-често? Кратък отговор - новата. Особено във високия клас, от БМВ и МБ нагоре. Не може, вика, да изсипеш 6-цифрена сума за нов Астон Мартин и за 2 месеца да те влача 3 пъти в сервиза им. Многото електроника, вика, ева м@..ката на всичко. И последното, за което останах без думи: По-лесно ми е да ти кажа, вика, коя не се чупи. Никога не съм возил Хонда. Това преди да му кажа, че съм пристрастен.
 11. Значи имаш всичко необходимо. Горните планки са по-скоро кутии. Ако тези, които имаш не са, значи са правени допълнително, което не е грешка. Долните планки са си обикновени планки. Не трябва да махаш планки от твоята. Сваляш бронята и зспочваш монтажа. Горните планки се монтират горе/долу от двете страни на номера, под вътрешните краища на фаровете. На роговете трябва да има конструктивни отвори със заварени гайки в тях. Долните планки се монтират на роговете в двата края на тръбата, която е под радиаторите. За тях също има отвори с гайки. Налагаш твоята броня и я изрязваш, където трябва. Монтираш бронята. Монтираш металната рамка на булбара. Накичваш декоративните пластмаси на булбара. п.п. Този т.нар. булбар е само за красота (въпрос на вкус), не се надявай, че ще помогне при удар. Не ме питай, откъде знам.
 12. Нямам време сега. Накратко - има си заводски монтажни планки под бронята, които са само при JDM-ките. Бронята на JDM-ката е различна от европейските, ще трябва да правиш отвори в твоята. edit: Има и специална метална рамка, която е между бронята и булбара.
 13. https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,4735.0.html
 14. Моите 5ст.: Препоръчвам 2.0 автомат. Кутията е неубиваема при нормално каране и обслужване. Ако няма ритане при включване на R и D, и ако не боксува при превключване на предавки, ще надживее всичко останало по колата. Относно предавките - на 4-та на 4-степенния автомат и скорост 120км/ч оборотомера е с 300 оборота по-малко, отколкото ръчката на 5-а (това на CR-V). Тествал съм Акорд 1.8 автомат - динамиката му е по-слаба от на CRV 1 автомат 128 коня. Сигурно пропускам нещо, ама питайте. После, Съединителят на ръчната кутия е хидравличен, няма жило и не се регулира. Най-често срещаните проблеми на Акорд 6 (освен ръждата) са съединител, задни лагери на колелата и клеморед (евентуално главно реле).
 15. Както каза адаша, всичко зависи от бюджета. И да, в класиккар има човек с неограничени възможности за тенекеджийска работа (не само по ретро автомобили). Изработва и всякакви детаили от метал на ръка, е не с чука, ама се водят ръчноизработени. Може да те посъветва, какво и как да направиш. Пак в класиккар има друг ентусиаст, който си прави сам реплика на спортен автомобил - Шкода 130RS. Може да говориш с него относно клетката, освен за всичко останало. Има и много други, да не ги изброявам. За клетката можеш да пробваш и в оффроуд форума. Вярно, там целите са малко по-други, но можеш да научиш нещо за клетките.
 16. Krasi-mir

  Хонда СR-V мнение

  "Въпрос на вкус, казало кучето и си облизало т********! Всичко зависи от твоето лично разбиране за динамика и комфорт, и от това, от каква база за сравнение тръгваш. От моята камбанария: Задоволителни динамика и пътно поведение. Слаба шумоизолация при висока скорост и некомфортни седалки за дълъг път. п.п. По-конкретни отговори, след като кажеш, за какво ще се ползва колата. Семейство с прилежащия багаж, градско по непочистени от сняг софийски улички, ежедневни дълги извънградски преходи, офроуд ...
 17. Krasi-mir

  Ключ без чип

  Абонирам се за темата. Аз съм в същата ситуация и същите мисли в главата.
 18. Със европейски VIN няма да ти се получат нещата, по-добре пробвай това, което е дал dandilov. п.п. Във Англия също уважаваме JDM-ките, но не до такава степен, както в Малта. В Малта станях разноглед миналото лято, JDM-ка до JDM-ка. Местните търговци би трябвало да са наясно, как и от къде да поръчват части. Имах 2бр CR-V, 1-ва ген JDM. Не съм имал проблем с консумативите - сп. дискове, накладки, водна помпа, ангренажен ремък, преден лагер на главината. Друго, което съм сменявал е изпускателна система и предна полуоска. Голяма греда, не стават от европейско CR-V. Наложи се да преправям всичко.
 19. Krasi-mir

  Дилема за CR V?

  Да, възможно е. Има голямо значение, какви ръчички са я пипали. Например груби, напукани, потни ръце. Моята я купих 11-годишна, на 79000 мили. В архивите на DVLA (местния КАТ) пишеше, че 3г. не е карана. Воланът беше започнал да се протрива и на едно място (там, където обикновено стои дясната ръка) пяната беше отлепена от метала. В момента е много по-зле. п.п. Много бавно пиша
 20. Аз го разбрах случайно. Тръбата, която влиза в задното гърне беше много ръждясала и се откъсна (в движение, на един баир, който катерех на 1-ва). Колата в този момент се "отпуши" и литна. Иначе, запали и виж, колко силно духа. Пробвай на ниски и на високи обороти. Запуши изхода с ръка (и парцал ест.) и виж как надува на всички обороти, и дали има промяна в работата на двг.. Можеш да пробваш и с откачено задно гърне на място, и в движение, ама трябва да си сигурен, че няма да те линчуват съседите, или да те гепят ченгетата. п.п. Има вероятност и(или) средното гърне да е запушено, ама е по-малка.
 21. Това с липсата на скорост на равно, еле па на баир, съм го играл с една друга моя кола, "нехонда". Задното гърне беше почти тотално запушено. Като го смених, тая кола като тръгна, няма спиране ...
 22. Ако цената на това, което ти предлагат не надвишава драстично тази на продукта от пост #5 (с доставката до България) слагай смело. Това от линка в eBay изглежда също да е универсален катализатор. Ползва се едно и също тяло, към което се заваряват правилните тръби и фланци. Слагал съм такъв кат на моето CR-V 1. Минава теста за емисии, не влошава работата на двг, не повишава разхода на гориво и беше значително по-евтин от "оригинален". Докато работех в сервиз съм виждал и сме монтирали такива катализатори на различни марки и модели коли. Няма проблем. edit: Разпитай по-подробно за това, което ти предлагат. Този от линка в пост #5 идва от производителя със вече заварени тръби. Има вероятност българските майстори да купуват универсално тяло и на него да заваряват на място твоите тръби. Ако е така, увери се, че работят качествено. edit 2: Сетих се още нещо важно. Не съм гледал, дали при 2-ра ген е същото, както при 1-ва, но ... Когато карах 1-ва ген съпругата ми караше Сивик 6 "англичанка". Двете коли са на едно и също "шаси". Изпускателните системи са почти идентични. Вибрациите от заглушителите и двигателя се обират от меки алуминиево/графитни пръстени във фланците. На практика, връзката между гърнетата и двигателя е твърда. Та, на англичанката сменявах средно и задно "гърнета". След по-малко от месец тръбата на средното гърне се откъсна. Гледах, мислих и монтирах една мека (гъвкава) връзка между катализатора и средното гърне. За съжаление не помня, къде я заварих, към катализатора, или към гърнето. После направих същото и на генерацията на CRV-то.
 23. Да, точно това е едно от предназначенията на копчето O/D на ск.лост. Натискането на копчето води до по-бързо и по-безболезнено превключване от 4-та на 3-та, отколкото рязкото натискане на педала до ламарината (както каза Carpera). Другото предназначение е подобряване на работата на двигателя и скоростната кутия при натоварване на същите. Такова натоварване най-често се случва при изкачване на продължителен, не много стръмен наклон и понякога , и при теглене на тежко ремарке (както каза Carpera). В тези два случая идва един момент, в който автоматикът се лута между 4-та (т.нар. overdrive, или O/D) и 3-та. Започва едно дразнещо, постоянно превключване - 4-та, 3-та, 4-та, 3-та, 4-та ............... . Тогава натискаш бутона O/D, с което забраняваш на автомата да включва 4-та и си караш на 3-та, докато стигнеш участък подходящ за движение на 4-та. За лежерно, магистрално, най-вече икономично каране (както каза Dindin), на сцената, в помощ на O/D се появава механизъмът наречен Lockup (заключване на торк конвертора). п.п. Поради засиленият в последно време интерес ... в момента, в който ми се открие малко свободно време бих отворил една тема, в която бих цитирал всички полезни мнения по въпроса "Що е то автоматик и, как да го ползвам?" и бих помолил Администрацията да закове тази тема като "Важна". Няма да се разсърдя, ако някой ме изпревари с такава тема.
 24. В режим auto парното и климатика поддържат температурата в купето на определени градуси. Колко градуса да е температурата определяш ти с копчето за температура. Това копче трябва да е разграфено на градуси, а не просто синя и червена стрелка, както е при колите без режим auto. В режим auto компютърът решава, кога да ти пусне топло, кога студено и накъде да е насочен въздуха. По принцип този режим е перфектен за сутрешно размразяване на стъклата, ако нямаш специален бутон за размразяване на предното стъкло. Също така чисти изпотени стъкла. п.п. Не съм карал CR-V 3 и не знам, какви копчета има, но имах режим auto на CR-V 1, JDM, и на двата Сивика 9 на съпругата ми.
 25. И, как точно трябва да действа vtec на тази кола? И, защо точно след 110? Не е ли по-важно при какви обороти се включва vtec, а не при каква скорост? Не за друго, ми да не остане kkthx разочарован, ако това CR-V се окаже с i-vtec на база vtec-e (като моето К20А4, например). Тогава при 110 нищо няма да се случи, защото икономичният vtec се включва почти неусетно на 2200 об/мин., много преди да си стигнал 110 км/ч.
×