Jump to content
Слави CR-V

Любопитно ми е колко ви горят джазките :)

Recommended Posts

Аи сега да Ви видя с тея прословути икономици, говорим за разход бензин, градски, извънградски, стил на каране ,абе по подробни коментари а не само цифри :) Автоматиците ще го следя с особен интерес :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аи сега да Ви видя с тея прословути икономици, говорим за разход бензин, градски, извънградски, стил на каране ,абе по подробни коментари а не само цифри Публикувано изображение Автоматиците ще го следя с особен интерес Публикувано изображение

 

Моя Джаз го карам на газ и ми гори 7 л. газ при 50% градско 50% извънградско. Интересното при тази кола е че гори най-много на магистрала . Този раход вкючва и бензина

при палене и е почти постоянен - 3г. и 70000 км . Джаза е1.2 ръчни скорости .

Share this post


Link to post
Share on other sites

В този сезон и само на студен двигател, (къси отсечки от по 2км. в преобладаващо тесни улици, т.е. 1-ва, 2-ра и 3-та, и много рядко 4-та) около 9. По разходомер и по: "догоре-100 км и пак догоре" Това е със светещ чек, заради ЕГР клапана. Иначе съм нулирал показанията при напълно загрял двигател и тогава разходомера ми отчете 5.3, по същия маршрут. Предполагам, че е нормално за каране само на студено. Колата я имам от скоро и не съм я засичал извън градско.Джазката е 1.2-ръчка.

Share this post


Link to post
Share on other sites

С 1,4 мотор съм, без газова, само на бензин от ЕКО, нови зимни гуми 175/65/14, в този сезон и само на студен двигател, отсечки до 10км, по варненските разбити улици, от 1-ва до 3-та скорост, рядко 4-та) разходът ми е 7,2 л, като го засекох след 2 последователни напълвания на резервоара догоре. През другите сезони разходът ми е по-малък, независимо, че съм с по-широки гуми. 195/50/15. На магистрала разходът е около 6л. на 100км, с постоянна скорост на движение 120-130 км., а иначе като се кара с около 100, разходът извън града е 4,5-5 л. на 100км

Share this post


Link to post
Share on other sites

Карам сивик 5 г. седан (Д15б2) и съм стигал до 5,5л. на 100 км. лятото по пътя за Гърция...сега като е по студено времето ми дава смесен разход 11л./100км. из Пловдив и по пътя за работа.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ива, като подкараш джаз тогава пиши в темата, Сивика е ясен :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Барселона-София, София-Барселона средно и по комп. и по зареждане 4,8 като Словения, Хърватско и Сърбия съм карал само магистрала средно със 110-120км/ч, останалото разстояние предимно по крайбрежните пътища на френската и италианската ривиера, но с минаване през много градове някои от които с доста голям трафик. За двата месеца в София между 5,5 и 6,7 в зависимост от маршрута и часът. Иначе на острова, където преходите са ми средно по около 30ина км предимно по междуградски пътища без много трафик и скорост около 80км/ч, редовно слизаше и до 4,5. Искам да подчертая че ми е минало времето за състезания и оборотомера рядко минава 3000 оборота. Като цяло беше доста икономична количка и съм доста щастлив че и на сивика разхода му е горе долу същия.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Искате да кажете че тая пущинка ако я караш кротко , при едни нормално условия без задръстване като в Пловдив може спокоино да гори 6 на 100 бензин ?п.п.Всички джазки ли имат борд комп, питам щото Акорда дет е толчава кола много малко от тях имат а тука почти всички споделяте разход по борд :huh:/>

Edited by Слави CR-V

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да Слави и аз бях изненадан колко икономична може да е ако се кара нормално джазката при положение че е бензинова кола на 10г, но факт. Сивика и той успява да постигне този разход но само в екон режима, като го изключа отива с половин литър до литър отгоре в зависимост от начина на каране. Относно борд. компа, то е много относително да се нарече така, по-скоро е демо версия на борд. комп:lol:/>, показва само изминати километри и среден разход, но и това е нещо и поне е точен. Доколкото знам всички джазки до фейслифта имат такъв без значение от нивото на оборудване, след фейсллифта вече са с по модерен с малко повече показания. ;)/>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Слави,това с малко вуду магии ще ти го направя да гори 4 газ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Маркони, внимавай какво ми обещаваш :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Имаме Джаз от Септември 2013, не го караме кой знае колко, затова до момента сме му навъртели около 4500 км., от спокойните шофьори съм, които повече караме на висока предавка и ниски обороти. Засичал съм колата няколко пъти.. на по-къси и на по-дълги разстояния.360 км. София-Габрово-София, като шофираше жена ми - разход 4,7 (от капачка до капачка) на една и съща колонка. 520 км. София-Кърджали-София, аз зад волана - разход 5,1 основно заради магистралата, където карах със 110-120. - показания на компютър1200 км. Само София при различен трафик, както през седмицата, така и събота и неделя - разход среден по показания на компютър 5,9.Мислих да слагам газ, когато я взимах, но след като видях колко е разхода в действителност ...се отказах.Да сме живи и здрави, радвам се, че избрахме "Джазмин" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Точно за това питам за разхода, щото нашата джазка също ще се кара много малко и то 98% градско, и по има няма 5000 км на година, та ако ще ми гори 6 бензин няма и да си помисля за газ, сегашната ланча гореше минимум 8 бензин в града, и не харесва 10 литра газ за 100 км което в пари пак е 15 лева, така че поне на една от колите си ще се радвам ако мога да отърва газовата :) Аиде заради автоматика да гори малко повече джазката ама няма да е кои знае колко повече.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Абе Слави то Пловдив не е голям критерий за трафик.Зависи много какъв ти е маршрута,ако е през сточна гара и Центъра трудно ще го докараш тоя разход 6 Публикувано изображение

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ааа не е от там, обикновено така се случва да карам в града че на червен светофар минавам само с едно изчакване, инак маршрута ми е кофти особено зимата, работата ми е на 2 км ни пеш да идеш ни с кола :) а другия по които често карам е на 7 км по абсолютно ненатоварени булеварди и улици :) Така че като гледам Софиянци с техните градски разходи и като им знам движението направо си са икономици :) То въпроса не е тука за един два литра, това не е критерия по които ще купя джаза, просто до сега които и да съм питал всеки споменава учудващо добри и ниски разходи и реших да пусна и тема да го потвърдят още повече хора. Примерно човека които купи за дъщеря си от мен преди време моя фиат, на скоро по мои съвет си купи джаз и след това няколоко пъти се чувахме и беше удивен че тази кола в Пловдив му гори към 5-5,5 бензин през лятото :) Лошото е само че рядко и по трудно се намират автоматици в моя ценови диапазон, може да склоня и на ръчка но трябва да ме изкефи като състояние и цена за да направя компромиса, заял съм се за автомат и тва си му е :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Слави, аз като много нов джазовец да споделя нещо , което вчера изпробвах.Експеримента направих при загрята кола,като изцяло прилагах тактиката при каране на дизелов автомобил,оборотомера да не надминава 2х.оборота, леко глезене с газта,из града беше 5.5,реших да видя Арбанаси баира с много газ 7.8,спускането  4.6,после отиде на 5.5 и така  докато се прибера.Основно в града поддържаше 5.5,това ми даде надежда , че няма да слагам газово изпълнение,държи се в града перфектно.Това е показание по компютъра, колко може да му се вярва не знам, но зареждам същите пари както на дизеловата, за градско каране се отнася.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Привет на всички.Направо ме разбихте с тези 'смешни' разходи.Мойто зверче е 1,2 2004г,кара се колата само градско във Варна и под 8,5-9л.не мога да я сваля.Вярно ,че я карам сутрин в задръстванията (около 8,30 и то само в центъра)и вечер пак по за 12-15км и не я жаля,настъпвам я доста,но вашите разходи са направо мечта.Почвам да мисля че колата е с някакъв проблем,но е на 3000км от последното обслужване-масла,свещи,филтри.Ще следя темата с интерес.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@jazz_fen

Карането на Газ/Спирачки ...комбинирано със задръстване, спокойно може да ти докара по-различен разход. Пробвал съм как ще се отрази на разхода, ако карам приблизително по този начин и от 5,9-6 ...разхода скочи на 8. Но... в града такова каране, освен по-висок разход ...други съществени ползи не носи, затова си се придържам към лежерния си стил :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Днес имах възможност да покарам повече в града и  проверих разхода, варираше от 5.8 до 6.2 или поне остана дълго на 6.2,което ако е вярно е чудесно,няма да се занимавам с газово,определено съм очарован от автомобила за сега.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не съм особено склонен да вярвам на показанията, поради бавната промяна на данните. Понякога при незагрял двигател при показание 7-8 съм карал по 1-2 км по инерция, след което показанието пада до 6.5-6.8 максимум. В други случаи, след извънградска езда при 4.7-4.9 влизам в града и след половинчасово каране по улици, светофари и т.н. разходът не се вдига над 5.5. Засичам предимно на лампа-лампа. Миналото лято засякох на пълно-пълно в извънградско около 350 км. Разходът с трима души и багаж беше 4.73 /бензин от Ром или ОМВ само!/. През зимата ходейки до работа /около 3км/ пристигам без да е загряла напълно и тогава е логично разхода да отскача и до 8. Но това си е абсолютно неефективна езда. Наобратно - същата история. През лятото градското е съвсем друга бира - дърпа ми макс. до 6.8-.7 както си е по документ.

Един въпрос към по-опитните :

Карам с 10в40 Тотал /това ми сложиха в Хонда/. Вече 8000км не го е пипнала и грамче. Та реших от другата смяна да пробвам 5в40 - Фукс Титан. Осигурил съм си и филтър HAMP. Тогава мисля да сменя и свещи - пак NGK но от Щатите /чувам че френските са с колебливо качество/

Мнения ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

B18C6 в момента е с четвърта газова уредба,та с нея гори 11/100 в София,като я сцепвам от ръчкане.Проблема и е,че я карам рядко.

Масло-Red Line,маслен филтър-Amsoil

Edited by Ivo Lenkov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аи сега да Ви видя с тея прословути икономици, говорим за разход бензин, градски, извънградски, стил на каране ,абе по подробни коментари а не само цифри Публикувано изображение Автоматиците ще го следя с особен интерес Публикувано изображение

Общо взето,  :balloon: тема, но дано не се превърне във фантастична.

Слави нямаш ли си друга работа по италянката, или пак ще се веселиме. 

 

Слави,това с малко вуду магии ще ти го направя да гори 4 газ.

 

Маркони, внимавай какво ми обещаваш Публикувано изображение

 

Ааа... Маркони - много бе, нямаш никакъв шанс, аз обещавам повече "вуду" и по-малък разход. :D / Внимавай какво пишеш, че има хора дето не разбират от ..... и ще завалят едни...../

 

Слави аз ти обещавам, в най-лошия случай, най-много 1-2 литра за 365 дни - имаме ли сделка? :thumbs1:

 

п.п.Имам чувството ,че когато се заговори за разход,  повечето хора така се унасят,че изкарват разходи къде ,къде по-ниски от заводските.

Не мога да разбера, какъв е този мазохизъм или фикс-идея, да постигнат колкото може по-нисък разход, отколкото да изживеят пълноценно удоволствието, от самото шофиране?

п.п.п. Ще следя с интерес и чакам първия претендент за жълтата фланелка, с разход под 4,5л. градски разход  :lol: . 

Edited by Еmicha1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Emich,... и това при положение, че заводските данни не са с нашето подобие на бензин.  Имаше и една таблица на моделите, кой производител колко процента лъже като разход, отклонение...  И тестовете са почти в идеални условия, които при нашето каране са по - скоро изключение...

 

п.п. И нещо не мога да хвана логиката - гори ми малко, няма да слагам газ. Съотношението бензин / газ е еднакво , независимо дали колата гори 5, 6, 7, 8...  Всеки си знае, ама... :punk:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

п.п. И нещо не мога да хвана логиката - гори ми малко, няма да слагам газ. Съотношението бензин / газ е еднакво , независимо дали колата гори 5, 6, 7, 8...  Всеки си знае, ама... :punk:

 

Няма логика за хващане,а само проста математика. Ако за да си върнеш инвестицията в ГИ монтиран на автомобил горящ 10-12л/100км са нужни 15-20 хил км, то за да си върнеш същата инвестиция от автомобил горящ 5-6л/100км ще са нужни поне 30-40 хил км пробег което според мен е безмислено. В повечето случаи собственикът ще е продал колата преди да си е върнал инвестицията.

Edited by icko22

Share this post


Link to post
Share on other sites

Е да друго е да караш с гориво за 1.19 вместо за 2.60 и разликата да е от порядъка на 1л на 100км :lol:

Ами хондите са си здрави и смятам,че повечето хора,ако има как няма да ги сменят,но рано или късно ги подгонва ръждата :(

 

едит:Обаче всеки гледа кога ще го избие тоя ГИ,а никой не гледа след това,че ще му идва по икономично ;) 

Edited by Drone

Share this post


Link to post
Share on other sites

icko, не знам как ги изчисли тези 20 000, ама нещо не съм съгласен. Посмятай пак, ако искаш де.

Колегата Drone го е написал и той - едното гориво е 2 и кусур по - евтино от другото. Както казах - всеки си решава сам.

 

п.п. И кой е казал, че трябва да е ГИ - тогава нещата стават още по - сериозни май... :whistle:

И математиката никога не е проста, да знаеш. :punk:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да го кажем,че даваш определена супа пари за амортизация на колата.Така звучи и по-добре,а не аз след колко време ще ги избия тия пари :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте и от мен! Нов собственик съм на Хонда Jazz, 1.4, 2004г. Всичко е наред с колата, само че разхода на бензин ми се струва малко по-висок от нормалното - зимата се качи на 8 - 8,5 по бордкомпютър, а от пълно до пълно 8л/100км. Лятото /по точно през топлото време в Август/ разхода градско беше 7-7,5, а на дълго около 6л. Искам мнение от колегите дали това е нормален разход за този автомобил, при положение че след покупката смених всички филтри /без горивния/ и маслото. Свещите също не са сменяни и ако ги сменя, дали разхода ще спадне поне с около 0,5 - 1л?

 

Благодаря предварително за инфото! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте и от мен! Нов собственик съм на Хонда Jazz, 1.4, 2004г. Всичко е наред с колата, само че разхода на бензин ми се струва малко по-висок от нормалното - зимата се качи на 8 - 8,5 по бордкомпютър, а от пълно до пълно 8л/100км. Лятото /по точно през топлото време в Август/ разхода градско беше 7-7,5, а на дълго около 6л. Искам мнение от колегите дали това е нормален разход за този автомобил, при положение че след покупката смених всички филтри /без горивния/ и маслото. Свещите също не са сменяни и ако ги сменя, дали разхода ще спадне поне с около 0,5 - 1л?

 

Благодаря предварително за инфото! :)

 Здравей! Честита придобивка и със здраве да си я караш! След първото обслужване и аз не бях сменил само свещите и разхода ми през зимата беше градско 7-7,2л/100 км, извънградско - 6. След като изхвърлих Бош-а от предишния собственик и си сложих 8 чисто нови NGK (както си пише в manual-a), разходът ми падна до 5,6-5,8л/100км градско и на 5,2-5,4л/100км извънградско като колата винаги е пълна и с климатик цяло лято. Предполагам, че ако направя един пълен цикъл пълно-пълно сам, ще сваля още разхода. Та мисълта ми е, че поне при мен смяната на свещите се отрази, положително. А, и зареждам само от ЕКО, не само заради отстъпката, която ползвам, просто там все още не ме цакат, или поне не толкова, колкото останалите. От 3 месеца зареждам и само 100 октана, определено има разлика в шума на двигателя и вървежа, а и разходът извън града ми падна. Още нещо, засичай си разхода само на принципа пълно-пълно, бордкомпа дава грешки, при мен е в порядъка на 0,2-0,3л/100км...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за инфото! Май ще пробвам да сменя 8-те свещи с NGK, та дано спадна малко разхода. По принцип си карам нормално и икономично, доколкото е възможно във В.Търново това.... с тези баири, калдъръми, светофари и пешеходин пътеки, пък и работата ми е наблизко и колата не може да загрее зимата :music: И да се надяваме, че няма да ми скочи смяната повече от 80-90 лв. с труда.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за инфото! Май ще пробвам да сменя 8-те свещи с NGK, та дано спадна малко разхода. По принцип си карам нормално и икономично, доколкото е възможно във В.Търново това.... с тези баири, калдъръми, светофари и пешеходин пътеки, пък и работата ми е наблизко и колата не може да загрее зимата :music: И да се надяваме, че няма да ми скочи смяната повече от 80-90 лв. с труда.

Ако желаеш, свържи се с колегата stivenj, и той е горд собственик на Джаз-ка от В.Търново сравнително от скоро, но е минал по пътя на обслужването и закупуването на части и консумативи и можеш да получиш доста ценни съвети от него!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Последно зареждане с поставени зимни гуми и застудявне при мен в Англия (около 10°) и моя си стил на каране 6.4л/100км, а по борда на колата е 6.8л/100км. Засичанията са пълно/пълно

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Колеги, от седмица ми прави впечатление , че се повиши разхода ,по борд компютъра , обикновено си даваше 6.5-7.2 сега изведнъж отиде на 9.0, това нормално ли е ,зареждах акумулатора, защото при палене ми гаснеше радиото чак, беше се поизтощил , но подобрение няма от това, двигателя си работи нормално , спокойно , но разхода си остава такъв и да отбележа , това е само на градско на къси разстояния, средно по 5-6 км.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колега, абсолютно същото и при мен. Същите показания, по същите километри градско. Засичам я общо фифти/фифти градско /супер неикономично - докато загрее и съм на работа вече и обратно/ и извънградско. Последно 6.7 средно, но в градско компютърът показва ужасяващи числа :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Откак застудя и на мен ми се повиши разхода. При разстояния от около 10-15 км, по борд комп 6,2-6,3, според засечка пълно-пълно - 6,5л./100км. Разликата с лятото е около 0,7-0,8, абе почти литър отгоре. Според мен мотора не може да загрее достатъчно за такива къси разстояния, предполагам и че пускането на парното оказва влияние, пък и по баири, особено ако са заледени/заснежени натикаме повече педала на газта, да не забравяме трафика и светофарите. По мои наблюдения във Варна като завали и колите все едно спират :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ясно, благодаря колеги, явно е така, че се бях запритеснил и се каня да я водя на диагностика да видим да не би нещо да не е наред, но ще я пробвам на по дълго каране в града да я видя какво ще покаже.Виждам и аз преди на какво разстояние изгасяше лампата на подгряване и сега колко повече време и трябва докато загрее.Ще се преживее, но газ не слагам колкото и да гори.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте. Ми аз в петък се прибрах от Англия. Аз, жената, детето и шурека. Малката седалка беше свалена и мястото уплътнено с багаж. Багажника беше пълен до горе. Всяко местенце беше запълнено. Минах 2523 км със 149,57 л бензин. Колата я карах със 130/150, като в Румъния това бяха скоротите, които подържах на 3 и 4 скорост за да мога да изпреварвам по-лесно. Прехода през Карпатите ме изпълни. Колата в дългите баири вървеше на 2ра почти преди прекъсвач за да мога да изпреварвам тирове и неможещи или неискащи да карат. Невероятен разход за такъв мотор. Очарован съм

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте колеги, споделям отново впечатление, днес времето се стопли и нещата си дойдоха на мястото , навън е като лято , обикалях доста из Търново и компютъра за изчисление на разхода остана на 5.5, така си беше и лятото, наистина студът и каране на много къси разстояния са свързани с доста похапване на бензин.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Наистина ли е точно показанието на компютъра? Възможно ли е 15-годишна кола при нормално (т. е. без съображения за икономия) шофиране в града редовно да показва по-малък разход от посочения от производителя? При максимално "лежерно" шофиране извън града разходът падна до 4,4 л. (отново по-малко от каталожния показател). :)

Edited by mv_bul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×