Krasi-mir 1553 #41 Отговорено 16 Април, 2010 Таз тема ми става много любима Искам да ви питам кое е по-правилно : проскам или простирам ?Какво ти пука? Много скоро всички ще казват HANG OUT!!!Нали се сещаш, като PRIVATEЗАЦИЯМисля, че за това трябва да се притесняваме най-вече.Все пак без да омаловажаваме (е ти сложната дума) правописа. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
user 127 #42 Отговорено 2 Юни, 2010 http://forums.hondabg.com/index.php?showtopic=48556Шест мнения. Само една главна буква (вероятно е грешка). Един единствен препинателен знак. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
venkYYY 0 #43 Отговорено 4 Август, 2010 Колегите които са 11 и/или 12-ти клас от тук могат да се учат за матурата по БЕЛ Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
policeman 1046 #44 Отговорено 15 Ноември, 2010 "АЗ ВЛОЖИХ МАЛКО PАРИЧКИ ТАКА ДА СЕ КАЖЕ И СИ СЛОЖИХ СЛЕДНИТЕ НЕШТА СМУКАТЕЛЕН КОЛЕКТОР ОТ D16Z9,КРАИНО ГАРНЕ, КРИСТАЛНИ СТОПОВЕ,ЧЕРВЕНИ РЕГУЛИРУЕМИ ПРИЖИНИ,ДЖАНТИ 14 КИ, КАСТОФОНЧЕ SONY С USB,УСИЛВАТЕЛ 350 ВАТА,КОНДЕНЗАТОР,ДВЕ 12 КИ,И ЗАБРАВИХ УДАЛЖЕНИЕТО ЗАДНАТА БРОНЯ ИМАМ ОШТЕ НЯКОИ ИДЕИ КОГАТО ГИ РЕАЛИЗИРАМ ШТЕ ИЗРЕДЯ И ТЕХ "Е,тоя пост ме уби ;) Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Трънчо 275 #45 Отговорено 15 Ноември, 2010 Класика. Най ми "допадна" кастофончето. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
movx2000 40 #46 Отговорено 1 Декември, 2010 Напълно прав си, колега. Но все пак подкрепям силно наличието на тази тема. Противното би било равносилно да приемем неграмотното писане с безразличие. Като че не ни дразни и не ни прави впечатление. Наистина и аз почвам вече да се бъркам, като гледам постоянно погрешно написани думи, започвам да се замислям как е правилното, въпреки че имам увереност, че знам. Мислех да давам примери за погрешно написани думи, но видях, че повечето са вече цитирани. Остава само да поздравя автора на темата. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
В16А2 41 #47 Отговорено 1 Януари, 2011 (Редактирано) Аз лично най-много се изумявам, когато видя написано (и това не се е случвало един или два пъти): Децки (в контекст филми, детски игри, "по детски" и т.н.) Ето това просто не мога да си го обясня - как ще го напишеш и няма да ти се стори дори за момент, че не изглежда правилно.. Редактирано 1 Януари, 2011 от В16А2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
В16А2 41 #48 Отговорено 1 Януари, 2011 (Редактирано) Послепис (и моля нека не се приема като заяждане): 4. В заглавия пишем главна буква единствено на първата дума и при собствено име/географско име итн. Обаче ето една съвсем прясна тема:http://forums.hondabg.com/index.php?showtopic=54670 Заглавие За Потребителите , Които Не Могат Да Си Възстановят ПаролитеСъдържание на темата Уважаеми потребители , чиито пароли по един или друг начин са блокирани и не могат да си ги възстановят , нека се свържат с мен на office@hondabg.com. Съжаляваме за причинените неудобства, но проблемът , който правеше невъзможно сменяването на паролите ви , е отстранен. Тези , които са си направили нов акаунт , може да се свържат и с лично съобщение. Извинявам се още веднъж за причиненото неудобство.Мисля, че е редно, ако не всички модератори, то поне администраторът поне малко от малко да е за пример, когато се държи на правилно писане в този форум.. Редактирано 1 Януари, 2011 от В16А2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
pamo 346 #49 Отговорено 1 Януари, 2011 ... коповач, куповач, акомолатор, акумолатор, акомулатор, правупис, колешка, филтар, бамнат (вместо баннат) Ти за едни "децки" се тревожиш Не си нъред Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
В16А2 41 #50 Отговорено 7 Януари, 2011 Тревожи ме особено много също и "фиум".. в контекст: братле ако знаиш в къв фиум се вкарахили напримерне се опитваи да слагаш такав колектор-голям фиум еКакъв човек трябва да си, за да пишеш така? Айде някоя изпусната запетайка, е*и й майката, ама.. Баба ми е била учителка 35 години, жалко за хвърления на вятъра труд! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
sashkoy 4 #51 Отговорено 12 Януари, 2011 Хаха Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
MAD DOG 445 #52 Отговорено 12 Януари, 2011 Да,щеше да е много смешно,ако не беше жалко и дразнещо че тия хора все пак са ходили на училище...а и имат претенции че не са проЗДи. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Накура Микаца 72 #53 Отговорено 14 Януари, 2011 КЪМ ВСИЧКИ КОЛЕГИ >>>НЯМА ДУМА В МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК,КОЯТО ДА ЗАВЪРШВА НА "Й". ТОВА Е ЕЛЕМЕНТАРНО ПРАВИЛО И ВЪВ ВСЯКА ТЕМА ВИЖДАМ ГРЕШКИПОЛОЖЕТЕ МАЛКО УСИЛИЯ И ГО НАУЧЕТЕ!! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
chris_barnes 1296 #54 Отговорено 14 Януари, 2011 Аз това го бях написал още на предната страница, но уви - резултат няма. Смятам, че хората, които трябва да четат тази тема просто не цъкат на нея. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bai_Georgi 47 #55 Отговорено 4 Май, 2011 Пасивният индуктивен елемент се нарича бобина, а бУбината, често срещана тук, е плод на огроооомно въображение! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ryuugan 251 #56 Отговорено 21 Август, 2011 Кога се ползва "мислих" и кога "мислех"? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Накура Микаца 72 #57 Отговорено 1 Октомври, 2011 Ако не съм в грешка първото е мин. св. време, а второто мин. несв. време. Махате "х" и слагате "ше" и се познава. Все пак ако съм объркал, някой да ме поправи. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #58 Отговорено 3 Октомври, 2011 (Редактирано) Кога се ползва "мислих" и кога "мислех"? Мисля, че не трябва чак толкова да внимавам откъм граматика.http://bg.wiktionary...%81%D0%BB%D1%8F Редактирано 3 Октомври, 2011 от vesivanova Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
mar_tod 465 #59 Отговорено 3 Октомври, 2011 Ако не съм в грешка първото е мин. св. време, а второто мин. несв. време. Махате "х" и слагате "ше" и се познава. А можеш ли да спрегнеш глагола "пия" в минало свършено забравено време ? .. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
georg1914 3 #60 Отговорено 9 Октомври, 2011 Изчетох цялата тема и смятам, че е много добра. Има няколко печатни (предполагам) грешки, както в първия пост, така и в някои от следващите. Както и да е. Не видях никъде следните две често срещани думи, така че: Пише се и се чете отпред и отзад, а не отпреде и отзаде. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
aantonov 9 #61 Отговорено 1 Април, 2012 Сърдечно благодаря на колегите за поста и отзивите към него. Аз съм професионален редактор и филолог (български и руски). Много години се занимавам само с текстове и преводи. Мислех, че темата отдавна е "умряла", но не би. Мога само да препоръчам от камбанрията на моя не малък жизнен опит две неща: за "подрастващите хондаджичета" четене, четене и повече четене му е майката, и второ-през 1988 година излезе от печат тритомна "Граматика на съвременния български книжовен език" на издателство "Абагар". Не е нужно да се прочете от кора до кора, но вътре можете да намерите отговор на 99.99% от нещата, за които имате съмнение. С поздрав и от мен. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
greenex 74 #62 Отговорено 21 Юни, 2012 http://kaksepishe.com/Това е полезен сайт, където може да се направи справка при съмнение за правописа. Естествено не обхваща всичко, но върши добра работа.За съжаление при търсене на "ништо", "деуко", "фиум", "бубина", "боболечка-чка-ай" и т.н. ми дава, че липсва резултат. Т.е. в този сайт се разглеждат трудни думи и правила, а не безумията, на които ставаме свидетели понякога. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Phunki 46 #63 Отговорено 12 Август, 2012 Малко помощ и от мен Как се пише: невярно или неверно? Правилно е да се пише невярно (наречие). Този текст е преведен невярно. Прилагателното име невярно (форма за ср.р. ед.ч.) се пише по същия начин. Ако забележите обяви с невярно съдържание, непременно ни сигнализирайте. Правописът на невярно се подчинява на правилото за променливото я (ятовия преглас). Променливо е онова я, което при определени фонетични условия преминава в е. Пише се я, когато са изпълнени едновременно три условия: 1) я се намира в сричка под ударение; 2) сричката след я съдържа една от гласните а, о, у, ъ или я е в последната сричка на думата; 3) след я не следва никоя от съгласните ж, ч, ш, й. В невярно са изпълнени и трите условия, затова се пише я. При формите на прилагателното име трябва да се внимава: невярно, невярна, но неверен, неверни, защото не е изпълнено второто условие. За всеки неверен отговор ще ви бъде отнемана по една точка. Известно ми е, че за неверни данни нося наказателна отговорност. Как се пише: милиард, милиярд или милярд? Правилно е да се пише милиард, съкратено – млрд. (с точка). Думата има френски произход –milliard. Милиарди левове са блокирани в недвижими имоти. Загубите, нанесени от сушата на земеделието в Северна Италия, възлизат на около 1 милиард евро. Китай ще инвестира 10 млрд. долара в държави от Централна и Източна Европа. Кога се пише запетая пред че? Основните случаи, в които се пише запетая при че, са следните: [*]Когато служи за връзка между прости изречения в рамките на сложното, изречението, въведено сче, се огражда със запетаи. Ако е в началото или в края на сложното изречение, се поставя една запетая. Това, че Ева е винаги усмихната, не бива да те заблуждава. Предразсъдък е да се мисли, че познанието винаги е рационално. Радвам се, че бихме на този стадион. Че няма да бъде същото като преди, вече ми е ясно. [*]Когато че е част от сложните съюзи само че, въпреки че, макар че, при положение че, в случай че, по причина че, при условие че, като че (ли), сякаш че, при все че, освен че и др., запетаята се поставя пред целия съюз. Скицата беше абсолютно същата, само че в антетката пишеше „за проектиране“. Българските имигранти в САЩ не се отказват от своята идентичност, въпреки че се интегрират много успешно. Ако изречението започва със сложния съюз, запетая се пише в края на простото изречение, което е въведено с него. Макар че новото споразумение означава още нови мерки за строги икономии, то позволява на Гърция да отпише половината от външния си дълг. Пред че НЕ се пише запетая в следните основни случаи: [*]Когато непосредствено пред съюза че има неударен едносричен съюз и двата въвеждат различни прости изречения. Дали постмодернизмът е мъртъв, не зная, но че ретроградното писане агонизира, се вижда с просто око. [*]Когато пред че стои отрицателната частица не. Господин Мирчев, казах не че има две такси, а че таксата има две съставки. Как се пише: помощта или помоща? Правилно е да се пише помощта (помощ + определ. член та). Благодаря за помощта и проявеното разбиране. Източници: Как се Пише Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #64 Отговорено 13 Август, 2012 (Редактирано) Вярно е, че тук понякога се пише неправилно, неграмотно и помощта никога не е излишна. Но тук е авто форум. Редно е да публикуваме грамотни правописно и граматично мнения, но .... правилото за променливото я (ятовия преглас). Променливо е онова я, което при определени фонетични условия преминава в е. Пише се я, когато са изпълнени едновременно три условия: 1) я се намира в сричка под ударение; 2) сричката след я съдържа една от гласните а, о, у, ъ или я е в последната сричка на думата; 3) след я не следва никоя от съгласните ж, ч, ш, й.... ми идва в повече.Имам прост мозък на инженер с прогимназиални спомени по правопис и граматика. Редактирано 13 Август, 2012 от vesivanova Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
frisko 253 #65 Отговорено 13 Август, 2012 Престаравате се. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Morridina 123 #66 Отговорено 14 Август, 2012 На мен пък ми е интересно и съм благодарна за такива постове 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
frisko 253 #67 Отговорено 14 Август, 2012 С тебе довечера ще се разправям Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
greenex 74 #68 Отговорено 14 Август, 2012 Това за променливото я наистина е малко тежичко. Може би по-лесно за възприемане е да се дадат примери за някои от най-честите грешки (колкото и незначителни да са те в случая). Напр.: Правилно: живЕли, пЕли, остарЕли Грешно: живЯли, пЯли, остарЯли В западните региони е характерно екането - т.е. масово използване на Е, дори когато книжовната норма е Я - напр.: бел хлеб, редко, верно, вместно правилните бял хляб, рядко, вярно. Но това честно казано е бял кахър. Има много други по-фрапантни грешки. Колкото ни е голяма и трудна граматиката, толкова са и грешките, които правим... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
cekocek 121 #69 Отговорено 25 Август, 2012 оо0.. тия правила ще са полезни на много колеги Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
greenex 74 #70 Отговорено 8 Октомври, 2012 Положението е страшно...Ето защо: свиркай те - свиркайтекажетеми - кажете минаправихтели - направихте лиМинистърът на образованието искал граматика да се учи и в първи и втори курс в университета. То хубаво, ама като липсват първите n години в училище, файда йок. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Honda_Z 1497 #71 Отговорено 15 Май, 2015 В превода на форума също не е като да няма правописни грешки. Още преди повече от година бях писал за "рожденни дни" в месечния изглед на събитията, сега скивах и "Изтрий моят глас" в бутона за анкетите. "Моя глас" не е подлог в това изречение, та не виждам защо да е в пълен член. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
deyan1 0 #72 Отговорено 26 Май, 2015 Поздравления за автора на темата. Много добра, при това 2 дни след 24 май. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
sashokolev 14 #73 Отговорено 1 Декември, 2015 Категория Пълен/кратък член планът/плана, денят/деня Как се пише: Ватикана или Ватиканът? В основната си форма названието на държавата е Ватикан (същ. име от мъжки род). При членуване това собствено име се… Кога се употребява кратък член? Кратък член (-а или -я) се употребява в следните случаи: Членуваната дума не изпълнява служба на подлог в изречението. За… Кога се употребява пълен член? Пълен член (-ът или -ят) се употребява в следните случаи: Членуваната дума изпълнява служба на подлог в изречението. За проверка… Как се пише: Апостола или Апостолът? Прозвището на Васил Левски трябва да се пише с кратък член – Апостола. Съществителните имена от м.р., които представляват прякори… 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
KattySky 63 #74 Отговорено 11 Март, 2016 ЗАПЕТАЙКА Разпитва Поли свойта майка: -Къде се пише запетайка? Отвръща майчето добро: Пиши я винаги пред "но", пред "че", "понеже" и "когато", пред "а", "защото", "тъй като", "обаче", "както", "докато". А още знай, детето ми, пиши я и пред второ "и", когато изброяваш, Поли, съществителни, прилагателни, глаголи. Запомних, мамо - Поли рече, ще пиша запетайка вече пред "но", пред "че" и пред "когато", пред "а", "защото" и "която", "ала", "обаче", "докато", "понеже", "както", "тъй като", ще пиша и пред второ "и", щом трябва да се изброи. Но нека впишем допълнение за трудното ни обръщение: когато първо то се появи, след него запетайка напиши! Когато обръщението е в края, пред него пишем запетая, зная! Ако пък обръщението е в средата, с две запетайки - пред него и след него - спазвам правилата! 5 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
crown_bg 446 #75 Отговорено 1 Април, 2016 Темата е страхотна, само 'дето в скоро време ще забравим да ръкопишем...срам ме е като се наложи да попълвам документ, декларция например, а да не говорим за писане на Молба в свободен текст на бял лист без редове..то е драскане, мазане...срам. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ИцоД 170 #76 Отговорено 3 Април, 2016 Темата е полезна, особено за по-младите колеги. Една забележка към Ал Капоне /започнал темата/. Да провери все пак правописа на "абреви/А/е/тура". Направи ми впечатление още в първия пост. Нищо лично ! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
sashokolev 14 #77 Отговорено 5 Април, 2016 Днес видях надпис на един магазин написано с големи букви чершави, направо щях да падна. Не знам да се смея или да плача. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
movx2000 40 #78 Отговорено 21 Април, 2017 Да, "чершави" е много добро! Прави ми впечатление, че в тази тема все по-рядко се пише. Което значи, че не се и чете. Ето, последното мнение е от преди малко повече от една година! Но грешното писане не е намаляло. Разбира се, изпадането в прекалени крайности, с изписване на сложни граматични правила като цитираните за променливото я едва ли е подходящо точно за този форум. Признавам си, и на мен ми дойде в повече, и не успях нито да го осмисля, нито да го запомня. На мен лично най-често ми правят впечатление следните масово срещани грешки, споменати и по-горе: Поставяне на буква й в края на дума в множествено число, както ги наричат още "римляни" по аналогия с името Юлий (Цезар). Примерно случай, вместо случаи.(мн.ч.) Бъркане на о с у. Примерно акумолатор, акомулатор, бубина. Неправилното изписване на съжалявам като съжелявам. И много други има, но сега не се сещам. Не написах нещо кой знае колко ценно, но се надявам по някакъв начин "да повдигна" интереса към темата. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dindin 1250 #79 Отговорено 21 Април, 2017 Акумулатор и бобина са най-често бърканите. Бубина като прочета и веднага асоциацията ми е с няква буба Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #80 Отговорено 21 Април, 2017 Извинете ме, колеги. Пиша прости правила, които след 5 клас са научени. Публикувайки това, се надявам, че форумната ни правописна култура ще се промени. И няма да губя време за елементарна редакция на постове : на админи, модове или колеги. Започвам с основното и ще допълвам. 1. Изречението започва с главна буква. 2. Изречението завършва с препинателен знак, а те са : . , ? ! ... ; - " () 3. След знака в края на изречението, преди ново изречение, се поставя интервал (шпация). 4. Запетая се използва при : изреждане, за уточнение, при повторение, при обръщение, при възклицание. ПРЕД следните думи : за да, без да, когато, където, защото, че, но, а, ала, обаче и т.н. 5. След запетая, в изречението се поставя интервал (шпация). Подчинено или пояснително изречение, след запетая или ; , : , (..., се продължава с малка буква. Имената, марките - с главна. 6. Емотиконата НЕ замества препинателни знаци. Освен тези за ? и !, които автоматично заменят три последователни въпросителни или възклицателни. Това е за сега, благодаря Ви! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове