denis95 3 #121 Отговорено 25 Май На 23.04.2026 г. at 21:54, Ангел1 написа: Аз карамс такова-доволен съм. Днес си го поръчах, доста положителни мнения намерих из нета, макар да е френско, дайте мнение за този продукт https://www.yacco-bulgaria.com/produkt/optimizer-vidange Днес ходих до един майстор , викам човек така и така литър на 2хил, 2л. на 4 хил км, той вика доста е , викам да пробвам некви добавки за разтваряне на нагар по сигментите (ако е въобще нагар де) човека вика, недей ш стане беля... Добре... Аз искам поне да питам, някакъв доказан метод има ли , да се видят , проверят или поне на теория тия сигменти, дали са с нагар или са износени, щото харча ще се увеличи и по мое мнение след време, какво ще кажете Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1208 #122 Отговорено 25 Май Бих казал, да си оставиш колата да ти сменят сегменти, гумички и ако се налага лагери, верижно задвижване и всичко което е нужно като се отвори мотора и да си приготвиш едни 3 - 3.5к евро ако искаш да е качествено с хубави части. Няма магични добавки, има за флъш ама те теб не те касаят. За ремонт двигател си. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
denis95 3 #123 Отговорено 26 Май Преди 7 часа, Mkilla написа: Бих казал, да си оставиш колата да ти сменят сегменти, гумички и ако се налага лагери, верижно задвижване и всичко което е нужно като се отвори мотора и да си приготвиш едни 3 - 3.5к евро ако искаш да е качествено с хубави части. Няма магични добавки, има за флъш ама те теб не те касаят. За ремонт двигател си. за гумички съм съгласен, за сигменти... ми е малко скептично, ще го коментираме с монтьора, и една камера в цилиндрите няма да навреди, да видим там как е положението Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
simo vtecman 240 #124 Отговорено 26 Май Само с гумички на клапаните няма да стане. Ще се наложи и смяна на сегменти. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
denis95 3 #125 Отговорено 26 Май Преди 1 час, simo vtecman написа: Само с гумички на клапаните няма да стане. Ще се наложи и смяна на сегменти. Дай аргумент, защо и как си убеден Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
simo vtecman 240 #126 Отговорено 26 Май Правих на моят Акорд основен ремонт,като смених буталата със сегментите и имам някаква представа . 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
denis95 3 #127 Отговорено 26 Май преди 27 минути, simo vtecman написа: Правих на моят Акорд основен ремонт,като смених буталата със сегментите и имам някаква представа . С какъв двигател ти в акорда, силно ме съмнява да има акорд с r серията, ти хубаво може да си имаш на представа, ама аз те питам защо мислиш че в конкретния случай няма да стане със гумички само, дай аргумент де, буталата за какво си ги сменял? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1208 #128 Отговорено 26 Май @denis95, питаш, отговаряме ти и само се съмняваш и не вярваш. Колата ти е за основен ремонт, дали по-лек или по-тежък, като се отвори и ще се види. Взел си лошо поддържан мотор или на много километри или и 2-те едновременно. Вкарай го за ремонт ако всичко останало е добре и я карай после. Ако и другото е за ремонт, по-добре я махай ако не можеш сам да си правиш ремонтите. 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
denis95 3 #129 Отговорено 26 Май (Редактирано) преди 10 минути, Mkilla написа: @denis95, питаш, отговаряме ти и само се съмняваш и не вярваш. Колата ти е за основен ремонт, дали по-лек или по-тежък, като се отвори и ще се види. Взел си лошо поддържан мотор или на много километри или и 2-те едновременно. Вкарай го за ремонт ако всичко останало е добре и я карай после. Ако и другото е за ремонт, по-добре я махай ако не можеш сам да си правиш ремонтите. На кое отговаряте? Колегата правил ремонт на К серията и оттам следва че съвсем друга серия е същото решение на проблема ли? Че може би е за сигменти добре, ама дайте аргименти, или вие отваряте на вяра... Спирам да пиша в този раздел Редактирано 26 Май от denis95 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3324 #130 Отговорено 26 Май Колегата е правил ремонт на R20A3. И да! Акорд 8-ма ген. има с R20. Пишем ти, ама ти май не четеш. Я се върни от пътрвия ти пост в тази тема и прочети всичко до тук, ама внимателно и с разбиране. Сигурен съм ще видиш доста неща, които сме писали, но ти май си ги пропуснал. И аргументи за сегменти, и описание на проблема и препоръки и всичко, което те интересува. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
simo vtecman 240 #131 Отговорено 26 Май (Редактирано) Преди 5 часа, denis95 написа: С какъв двигател ти в акорда, силно ме съмнява да има акорд с r серията, ти хубаво може да си имаш на представа, ама аз те питам защо мислиш че в конкретния случай няма да стане със гумички само, дай аргумент де, буталата за какво си ги сменял? Буталата ги смених, защото новите сегменти не ставаха за тези бутала. А и в Amayama се продаваше много изгодно комплект бутала със сегменти, които излизаха като ремнтен комплект. Редактирано 26 Май от simo vtecman Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
simo vtecman 240 #132 Отговорено 26 Май Отгоре са новите маслени сегменти, а от долу са старите, които са и проблемни. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
denis95 3 #133 Отговорено 26 Май Замервам компресия, пускам камера в цилиндрите, гледаме хубаво за син дим на студен мотор, за мен лично ако всички тия симптоми, може би без синия дим ги няма, не съм обеден че сегментите са заминали... Щото имаше хора които твърдят че има и фабрични прецакани сегменти, сам ремотна няма да мога да си го направя Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
gecata1059 51 #134 Отговорено 27 Май Син дим няма да видиш. Както са писали и друг път Хонда не пуши като гори масло. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CCord 378 #135 Отговорено 27 Май Преди 10 часа, denis95 написа: Замервам компресия, пускам камера в цилиндрите, гледаме хубаво за син дим на студен мотор, за мен лично ако всички тия симптоми, може би без синия дим ги няма, не съм обеден че сегментите са заминали... Щото имаше хора които твърдят че има и фабрични прецакани сегменти, сам ремотна няма да мога да си го направя Ти явно си Обеден само в твоето си мнение, но пък става ясно че от двигатели нищо не разбираш, и понеже си твърдо Обеден в това което не разбираш е безсмислено да ти се отговаря. Дерзай! и давай с камерата напред, само гледай да е с по-висока резолюция за да се види добре колко са износени сИгментите, и дали са запекли. 2 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
milenjs 33 #136 Отговорено 27 Май На жената Logo-то стигна 1 литър на 1000 км. разход на масло. Не пушеше, на прегледа показателите на изгорелите газове бяха в норма, даже доста ниски. Аспуха обаче беше черен. Пробвах с разни химии за спекли сегменти, никакъв ефект, пари на вятъра. Миналата година отворих двигателя - никакъв нагар по сегментите, всичко светеше. Явно се бяха износили. Сложих нови, каквите намерих и всичко се оправи. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1208 #137 Отговорено 27 Май Сигурно е на 250 - 300 хиляди поне, кой знае как е поддържан, 4 цилиндъра е, едноредова верига, не искай да кара без ремонт по 500 000. Ако няма история кое как се е случвало във времето, ресурса преди да се отвори за профилактика и ремонт е това. Не знам какво очакваш да ти се каже и какви доводи искаш, но това са стари коли и си искат ремонтите, особено на тези с повечето километри. Масларка е, не е от гумички, сегменти минимум ако имаш късмет. Това с камерите в цилиндрите на Хонда не знам дали е нужно, те рядко надират а и покритието им е добре. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 7509 #138 Отговорено 28 Май (Редактирано) Писал съм тук-таме, че Сивика на синковеца гореше 1л на 2000 км и не пушеше при нормално каране. Колата бе на 400+ К / 98-ми набор. В режим моторна спирачка и дълго спускане 4-5км, моторът го играе помпа при затворен дросел (дърпа масло през сегментите) и после като се даде газ, отзад става димна завеса. Идеята бе да му е студентска кола, па колкото изкара, ама ми бе терсене, не че не минава ГТП. Чудех се 2 месеца и го дадох на Фена за ремонт. След смяна леко "тръгнали" лагери, гумички на клапаните и сегменти (другото си беше ОК), каза че ще изкара поне още 200К. От тогава масло не "пипа" - вече 2 години и над 20 000 км пробег. Като се прави нещо за да е трайно и смислено, няма половинчати мерки. Редактирано 28 Май от ceco_accord 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
s.s.d.d. 311 #139 Отговорено 28 Май През гумичките на клапаните дърпа масло, през сегментите не при моторна спирачка. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
denis95 3 #140 Отговорено 28 Май На 27.05.2026 г. at 10:46, Mkilla написа: Сигурно е на 250 - 300 хиляди поне, кой знае как е поддържан, 4 цилиндъра е, едноредова верига, не искай да кара без ремонт по 500 000. Ако няма история кое как се е случвало във времето, ресурса преди да се отвори за профилактика и ремонт е това. Не знам какво очакваш да ти се каже и какви доводи искаш, но това са стари коли и си искат ремонтите, особено на тези с повечето километри. Масларка е, не е от гумички, сегменти минимум ако имаш късмет. Това с камерите в цилиндрите на Хонда не знам дали е нужно, те рядко надират а и покритието им е добре. Какво ще рече 'сегменти минимум', намекваш за тотал двигател? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
denis95 3 #141 Отговорено 28 Май Това с моторната спирачка, да се кара така, колко ще се кара.. мисълта ми е това изобщо не може да е фактор Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 7509 #142 Отговорено 28 Май Сомо споделям. Човек се учи дорде е жив. Вера разбрах че 1 френд, дет сме завършили някога мототехника, не знаеше че в режим моторна спирачка колата не харчи гориво. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
van_kris 3 #143 Отговорено четвъртък в 11:52 (Редактирано) Привет пичове! Интересна темичка се е заформила. Провокиран от хондажийската "съдба" на Denis95 и наистина интересните мнения на dandilov, да споделя и моето хондаджийско битие, само дано не ме смъмрите :D: Имам ЦРВ 3 2007 R20A1, закупено през 2023 г. италиански внос на 200к км. проверени по тарга. В момента джипката е на 230к. км., като до момента съм сменил три вида марки масло, като почнем от FUCHS TITAN GT1 PRO C3, през Ravenol FEL, Yacco VX 1000 LE, всичките 5w30. Маслата са сменяни на 7500-8000 км. макс, като разходът на масло винаги варира около 2+ литра от смяна до смяна. Прави впечатление, тъй като пътувам често за риба до Гърция, че на отиване, тъй като е спускане, щеката е бетон, не мърда. На връщане обаче си похапва масълце, резонно предвид изкачването и честото вкл. на I-Vteca. При реглажа на клапаните на 210к км., под капака се забеляза остатъчен лак от "тъмното" италианско минало, което ме провокира, последните две смени на масло да сложа промивка Yacco Optimizer Vidance, както спомена и denis95. При мен, чувствителна разлика имаше в първите няколко стотин километра, джипът става с една идея по пъргав, като този ефект утихва с времето. Към днешна дата, под капачката за маслото забелязвам, че лека по лека металът е почнал да светва, но разходът на масло си остава същия. На следващата смяна ще сложа Shell Helix Ultra 5w30, основно заради неговите силни миещи свойства и стандарта АЗ/B4 "уж по-дебело и устойчиво 5w30 масло", закупено от ato24.de /нали имало голяма разлика в маслата от БГ и тези, които се предлагат в другите страни от ЕС/. Па да видим! Ако харчът си остане същия, може би вече бих помислил и за преход към 5w40 масло, макар, че не е толкова препоръчително и ще развея бялото знаме в битката с тежкото италианско минало на хондата P. S. Двигателят работи равномерно, тихо, мърка, тягата е задоволителна за този атмосферен двигател, в сравнение с други такива, които съм пробвал, поради което поне на настоящия етап въобще не обмислям да се впускам в тежки ремонти. Поздрави! Denis95, ти до къде я докара за тези два месеца пауза от както последно си писал? Редактирано четвъртък в 11:58 от van_kris 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
milenjs 33 #144 Отговорено вчера в 07:06 Само да вметна че при изкачване iVitek-a не се вклюва, за да се включи трябва да караш по равното и едвам едвам да натискаш педала на газта. За премахване на отлаганията от италиянския мармалад пробвай с AMSOIL Signature Series, пише че има повече миещи съставки 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1208 #145 Отговорено вчера в 16:57 (Редактирано) @denis95, може би за последен път отговарям по този въпрос и ще се повторя не а потретя. С 2 броя 6 цилиндрови мотора съм в 2 от колите, които нито пушат, нито пипат маслото, карат се само с 5/40 от ден първи, щото това им дават, но имат други проблеми с двигателите им, но това е от марката и е друга тема. Ако твоята ХОНДА е тръгнала да пуши, да пие масло и тн.., отваряш и сменяш ПРЕДИ да е задрала цилиндрите, да са изтропали лагери. Хонда няма проблем с гумичиките на клапаните, обаче като отвориш мотора е хубаво да ги смениш, защото и те са на 20 години. Сменяш всичко, що е нужно и леко ненужно, просто за да не отваряш допълнително мотор после. Сменяш сегменти, ако трябва лагери - основни и биелни, сменяш гумички, г-ри и после дълги години караш и не мислиш за мотор. Пак казвам, колите са стари и това не ги прави лоши, но трябва да се ремонтират и то с качествени части ( разбирай ОЕ ) и от качествени майстори а не бай Ставри съседа с гаража. Купил си си SUV Honda CRV 3, може би един от най-леките сувчета за притежание и поддръжка. Направи му нужният ремонт и си го карай с кеф после. И да разтягаме локуми тук, за ремонт на мотор си. Редактирано вчера в 16:58 от Mkilla 6 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3324 #146 Отговорено вчера в 22:22 @van_kris 1. Провери си първо V-tec клапана дали е за почистване. Нови гарнитурки покрай него и т.н. 2. Смени PCV клапана. Ефтин е. 3. Налей в новото масло Oilsyn ReleaseTech Power Cleaner Long Life и карай поне 5 - 6 хил. км. Ако всичко това не намали разхода на масло в R20A1, тогава означава ремонт. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
van_kris 3 #147 Отговорено преди 10 часа (Редактирано) V-tec клапанът е ревизиран на 218к км., имах теч на масло и се наложи да го оформя и него с оригинална гарнитурка за PCV клапана, още като купих хондата го почистиха в сервиза, но взе да ми се бори акъла и него го смених с оригинален преди 2000 км. Остана само препоръката под точка 3: малко ме притесняват тея добавки, които трябва да се ползват заедно с маслото определен пробег, но нека ми се повърти малко в главата и ще реша… иначе изчетох характеристиките на Oisyn-a - обещаващо звучи. Първо да видя как ще се държи с shell helix ultra 5w30 A3/B4 и ще му мисля експериментите продължават… благодаря за насоките! P. S. Иначе такава беше картинката под капака на 210к км. Редактирано преди 10 часа от van_kris Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3324 #148 Отговорено преди 10 часа @van_kris Оле, Боже! В такъв случай не знам дали не би било по-добре да не използваш добавката, за да не разтвори едри парчета смола и да не задръсти маслени канали. При такава гледка, със сигурност са ти запечени сегментите. Това казваш е снимка при 210 хил. км. А сега как изглежда под капака на клапаните? Имаш ли наблюдение? 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
van_kris 3 #149 Отговорено преди 9 часа Идната седмица съм на реглаж на клапаните и ще дам обратна връзка 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1610 #150 Отговорено преди 9 часа (Редактирано) 1 hour ago, van_kris said: P. S. Иначе такава беше картинката под капака на 210к км. Ето това е Италиански внос,масло може би сменяно на огромни интервали. Или е само доливано. Тук нищо няма да помогне освен разглобяване и промиване на двигателя. Има тема в форума за това,но положението е тотално мазало с двигателя ти вижда се от снимката. Темата https://forums.hondabg.com/topic/120008-ще-мога-ли-да-го-спася/ Редактирано преди 9 часа от CARPERA Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1208 #151 Отговорено преди 9 часа Яре на 135 000км, човече, това е потресаващо състояние, не ги ли гледате като ги избирате тия коли? Махайте капачката на маслото поне да видите поне леко какво се случва. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ангел1 3 #152 Отговорено преди 7 часа Преди 2 часа, van_kris написа: V-tec клапанът е ревизиран на 218к км., имах теч на масло и се наложи да го оформя и него с оригинална гарнитурка за PCV клапана, още като купих хондата го почистиха в сервиза, но взе да ми се бори акъла и него го смених с оригинален преди 2000 км. Остана само препоръката под точка 3: малко ме притесняват тея добавки, които трябва да се ползват заедно с маслото определен пробег, но нека ми се повърти малко в главата и ще реша… иначе изчетох характеристиките на Oisyn-a - обещаващо звучи. Първо да видя как ще се държи с shell helix ultra 5w30 A3/B4 и ще му мисля експериментите продължават… благодаря за насоките! P. S. Иначе такава беше картинката под капака на 210к км. Човече,това е тоталка-никакви добавки и промивки няма да помогнат,трябва си отваряне и смяна не само на сегменти май... Как се навивате да взимате италиански кочини,като знаете как ги подържат там... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове