Emo74 0 #2121 Отговорено 14 Юли Здравейте, някой пробвал ли е Mobil 1 Esp 5w30 formula P. В тойота форума,бяха писали,че е същата рецепта,като старото мобил 1 5w30 esp. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emo74 0 #2122 Отговорено 15 Юли (Редактирано) Може да си го поръчаш вече и в България. Редактирано 15 Юли от Emo74 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Emo74 0 #2123 Отговорено 18 Юли (Редактирано) Всъщност, според този клип,новия mobil 1 5w30 esp, не е по-лош от стария.Без да искам, качих още веднъж горния клип и не можах да го изтрия. Гледайте долния. Редактирано 18 Юли от Emo74 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3086 #2124 Отговорено 19 Юли DXG и неговият хидрокрек събрат HDX вече имат спецификации API SQ и ILSAC GF-7A. https://www.ravenol.de/en/product/motorenoel/pkw-motorenoel/ravenol-dxg-sae-5w-30 https://www.ravenol.de/en/product/motorenoel/pkw-motorenoel/ravenol-hdx-sae-5w-30 1 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
gecata1059 46 #2125 Отговорено 20 Юли А пък Fds е вече API SP https://www.ravenol.de/en/product/motorenoel/pkw-motorenoel/ravenol-fds-sae-5w-30 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6793 #2126 Отговорено 24 Юли (Редактирано) Не е тук мястото на моята питанка, ама понеже темата е популярна, а и набързо: Преди 3 седмици смених маслото на Ледженда и го прибрах пак в гаража, та от тогава не е каран. Онзи ден проверих нивото, без да е пален мотора - над МАХ е. Запалих, поработи минутка, угасих го и след минутка мернах нивото - беше си на МАХ. Знам че моторът събира 0.5 л в системата, което няма как да се източи, а в сух мотор се наливат 5л. При смяната не знам колко точно е налято, но казах 4л. да сипят, а аз после ще се оправям, но от 10л. туба без скала трудно се контролира количество. Реших че е много, а и по съвет на Дани - пробвах да дръпна малко през сондата на щеката, но уви, не сполучих. И ся се чудя, да точа ли, или да карам така. Никога не съм карал с масло на МАХ и винаги съм го мерил на студен мотор и равно - по навик. Хвърлих 1 око в книжката на колата и там буквално пише: "При проверка нивото на маслото, автомобилът трябва да стои на хоризонтална площдака, а двигателят му трябва да е загрял. Нивото се препоръчва да бъде контролирано примерно 3 минути след гасенето на добре загрелият двигател." Може би е специфика на конкретният V6 мотор, но при това условия нивото си е ОК, макар нивото да е повече от което съм свикнал и карал, но пък за летните жеги е по-добре "да има повече обем за циркулация", стига да не излезе от нейде да дири кой го е сипал толко мнОу. Та се чудя, що така и да точа ли, или според упътването всичко е приемливо. Може ли някой да види какво пише в книжката му за неговият шестак? Принципно, тази разлика в нивото е при около 1 седмица престой - бавно се оцеждат тез 2 глави, не е като при малолитражките. Редактирано 24 Юли от ceco_accord Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 893 #2127 Отговорено 24 Юли Аз винаги го държа над макса с около 2мм след престой('R' на твоята щека), но при теб(ако достига 'А'), малко са се оляли, но не е драма, в движение няма да ги усети, всичко ще се качи горе. Направи й едно трипче да я раздвижиш и ще се нормализира, ако й е в повече. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
gecata1059 46 #2128 Отговорено 24 Юли И аз меря винаги на студен мотор , а в книжката пише на загрят. Но миналата седмица ме изненада на сина Акорда. Правя редовната проверка на течности и изненада. Всичко на горе. Спирачна течност,масло, антифриз и хидравлична. После се усетих ,че е близо 40 градуса жега. Та и това има значение. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6793 #2129 Отговорено 24 Юли Бе, той спи в гаража летен сън, а там е поне 15 градуса по-хладно. Ще го разходя скоро и то ш си обади. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6793 #2130 Отговорено 24 Юли преди 21 минути, Rakeem написа: Аз винаги го държа над макса с около 2мм след престой('R' на твоята щека), но при теб(ако достига 'А'), малко са се оляли, но не е драма, в движение няма да ги усети, всичко ще се качи горе. Направи й едно трипче да я раздвижиш и ще се нормализира, ако й е в повече. Амии, в "следработен" режим си е под 'R', макар че не съм гледал на работещ мотор колко е точно. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Robben 123 #2131 Отговорено 27 Юли (Редактирано) Колеги, аз с обратния на Цецо “проблем”. След смяна на маслото оня ден ми стои на средата. Сипахме 4.1 л. /знаем, че е 4.2/. Показанието на щеката е след 45 мин. престой. Одеве го мерих 10ина мин. след гасене, беше малко над минимума или някъде там. То сега е прясно и трудно малко се вижда къде е точно. Чудя се, да му сипя ли 200-300 гр. да доближи макса? Редактирано 27 Юли от Robben Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6793 #2132 Отговорено 27 Юли От снимката добре се вижда до къде е - на 40% от диапазона между 2-те отворчета. Нали на еднакво (хоризонтална основа за колата) място го мериш? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Robben 123 #2133 Отговорено 27 Юли Да, на едни и същи места го меря. Между другото, при предната смяна при сипани 4.2 л, беше малко под максимума, сега е около средата… Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vespa 335 #2134 Отговорено 27 Юли Аз сипвам 4.6 литра при смяна на маслото. Всичко зависи от това колко си източил. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6793 #2135 Отговорено 27 Юли преди 20 минути, Robben написа: ... при предната смяна при сипани 4.2 л, беше малко под максимума, сега е около средата… Жега е - антифризът денонощно не пада под 30 гр. та и маслото е по-течливо и по-бързо ляга в картера. Виж нивото минутка след гасенето. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Robben 123 #2136 Отговорено 27 Юли Въобще не съм се сетил да видя колко източваме. Между другото колата беше вдигната и като нищо може да сме източили повечко масло. Утре ще и долея 200-300 грама. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ивайло Димов 168 #2137 Отговорено 28 Юли (Редактирано) Важното е да не пада под средата, особено ако се пътува планинско или маршрут с изкачвания и спускания, да не остане шнорхела в положение та да не подава достатъчно масло. 2-3 мм над макса също не е критичен проблем, по груби сметки това са + 200-250 мл. Редактирано 28 Юли от Ивайло Димов 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Videnov-CRV 6 #2138 Отговорено 29 Юли Здравейте, взех на жената сивик 9, 2013 година 1,8 бензин автомат. Смених маслото с репсол 5/30 и за 5к километра дръпна 1 литър масло, явно има някакъв проблем. Колата работи добре и не пуши нищо отзад. Ясно е че има някакъв проблем, идеята ми е дали фа не сложа 5/40 кастрол да видя как ще е ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
CARPERA 1596 #2139 Отговорено 29 Юли (Редактирано) @Videnov-CRV Може би прочети малко повече в двете теми за маслата. Моето предложение е да пробваш това и сложи хубав маслен филтър ,Манн примерно. има го при Наско в сайта му https://obshtiporachki.online/produkt/ravenol-dxg-sae-5w-30/ Редактирано 29 Юли от CARPERA Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3086 #2140 Отговорено 29 Юли Такъв харч на масло не се лекува с масло. Ремонт си трябва. Повечето Хонди, които харчат масло, не пушат. Не ме питай защо - не знам. Хонда... Проблемът в 99% от случайте са запечени маслосъбирателни сегменти, или гумички на клапани, или и двете заедно. Слагането на 5/40 в такъв случай ще маскира леко проблема, но не напълно. В последствие ще го задълбочи в дългосрочен план. Правилното решение е ревизия на мотора. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ивайло Димов 168 #2141 Отговорено 29 Юли В съвременните стандарти 1литър за 5 хил км не е много, щото ако тоя пробег е предимно градски може да са и над 250 моточаса. Пробваш със синтетично масло и наблюдаваш кога има нужда ог доливане, след какъв пробег. Лично аз не бих отварял мотор при тоя "проблем". Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3086 #2142 Отговорено 29 Юли @Ивайло Димов Нищо лично, но не мога да се съглася. Може ли да цитираш тези "съвременни стандарти", моля? EN номер, ISO, Евро стандарт за емисии, или които и да са. Не мога да си представя, че в съвременните затегнати еко норми за вредни емисии, ще се допусне двигател да гори масло. Камо ли 1 литър на 5000км да бъде нормално по стандарт. А вече и Евро7 влезе в сила... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ивайло Димов 168 #2143 Отговорено 30 Юли Стандарти трябваше да е в кавички 🤣, за съжаление съвременният автопарк няма нищо общо като качество от преди 25-30 години. Автопроизводителите отдавна не предлагат автомобили, а луксозна мобилност. Обръща се внимание на глезотиите в автомобила,, не се търси дълготраност така или иначе първият собственик едва ли ще държи колата повече от 5-6 години. Прибавяме и интервали на обслужване 15-20, че дори и 30 хил км, намаляване на обема на ДВГ и увеличаване на мощността, използване на олекотени метали. И в крайна сметка като отвориш user manual вътре някой юрист надлежно е описал "автомобилът може да изразходва до 1 литър масло на 1000 км" . Това е норма при почти всички автопроизводители, колите слизат от конвейра маслояди. Този 1 литър на 5 хил км е бел кахър. Народа е казал "На здрава глава бинт не се слага", за това при такъв разход не бих отварял ДВГ Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6793 #2144 Отговорено 30 Юли Е да ама 2л на 5К вече ми се видя бял дим и множко, та отворих Сивика, а след затварянето вече е 0. Другата няма да я отварям - там е 1л на 10К. Ние вехтите сме свикнали да не харчат масло старичките ни коли, а новите да са опрАат. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3086 #2145 Отговорено 4 Август От темата Капкови проби на двигателни масла: Преди 6 часа, Rakeem написа: Тези мт/ч. за коли са много подвеждащи и не знам откъде тръгна тази тенденция. @Rakeem Ще прехвърля отговорът си тук. Моточасовете съвсем не са подвеждащи, а са най-точната мярка, дори и за коли. Все пак работи д.в.г., няма значение кола ли е, трактор ли е. За да се обоснова, прилагам една извадка от моите "тънки сметки", които започнах да правя със сегашното си масло. Както се вижда, изминал съм общо 2268 км. От тях градско са само 535 км, но за тях двигателят ми е работил 51% от общото време! А за останалите 1733 км, двигателят е работил 49% от времето. Ето защо са важни моточасовете. Защото колкото повече градско караш, моточасовете се натрупват бързо, а километрите - не. Тоест, след определен период, маслото е работило достатъчно много и е за смяна, без да е изминало километрите, които иначе целиш за смяна на масло. 1 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 893 #2146 Отговорено 4 Август А как точно отчиташ натоварването и свършената работа? Едно и също ли е за маслото двг да работи при 1000обр/м и при 4000обр/м.. Във втория случай, на практика, двг и маслото са работили 4 пъти повече, а ти отчиташ и в двата случая една и съща единица мт/ч. Когато гледаме тези часове, без да отчитаме при какво натоварване е работил двг, за мен е заблуждаващо. За да отчитаме амортизация на маслото на база моточасове, трябва да включим оборотите във формулата. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vespa 335 #2147 Отговорено 4 Август (Редактирано) преди 36 минути, Rakeem написа: Във втория случай, на практика, двг и маслото са работили 4 пъти повече, а ти отчиташ и в двата случая една и съща единица мт/ч. От математическа гледна точка си прав ,тук е доста по различно. Редактирано 4 Август от vespa Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3086 #2148 Отговорено 4 Август На едно масло, нормалните работни обороти на двигателя (между 2000 и 4000 об./мин.) не му се отразяват толкова негативно, колкото работата на ниски обороти и режим "тръгни - спри", както и "пали - гаси". В такива случай огромното влияние оказват други фактори, а не оборотите. При нормален диапазон на оборотите в продъжителен режим, цялата система на двигателя работи в т.н. "установен режим". Нормален диапазон на работната температура, на маслото. Липсва ефектът на "blow-by" газове, които да навлизат в картера и да замърсяват допълнително маслото. Постоянно налягане на маслото в системата и по-бърз поток, от там по-малкото му задържане в горещите точки на мазане за единица време. И по-малко стареене и деградиране в следствие на всичко това. Не говорим за спортно каране на 5000 и нагоре обороти. Говорим за нормална експлоатация. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6793 #2149 Отговорено 5 Август (Редактирано) Да не говорим и че в градски условия (тръгни - спри) моторът ползва доста повече гориво спрямо количеството нужно за равномерно извънградско движение, а горивото също е фактор за ресурса на маслото. Редактирано 5 Август от ceco_accord Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 893 #2150 Отговорено 5 Август Все съм знаел, че с увеличаване на оборотите, се увеличават механичният(shear) стрес и температурният такъв(по-високи обороти повече горивни цикли, повече триене, по-бърз поток масло=повишаване температура на маслото) и двата фактора са деструктивни. Относно дебитът на маслото, то той е линейно зависим от оборотите, като съотношението между тях остава постоянно, тоест имаме едно и също количество масло при единица оборот. Така наречения 'блоу бай' го има при всякакви обороти, дори се увеличава с увеличаването на оборотите, ако не вярваш, изкарай маркуча на картерната вентилация в купето и я вържи към балон, да не се отровиш и газ по магистралата. Няма как, чисто физически, увеличаването на оборотите да имат положителен ефект върху състоянието на маслото. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6793 #2151 Отговорено 5 Август Преди 1 час, Rakeem написа: Все съм знаел, че с увеличаване на оборотите, се увеличават механичният(shear) стрес и температурният такъв(по-високи обороти повече горивни цикли, повече триене, по-бърз поток масло=повишаване температура на маслото) и двата фактора са деструктивни. Високите обороти не са фактор, а количеството гориво с което се реализират взривовете в работните камери. Те натоварват лагерите по валовете и стените на цилиндрите. 3000-4000 об/мин с минимум гориво за поддържане на скорост, са мнооого по щадящи за мотора, отколкото 1000-2000 при тръгване и ускорение, особено когато това е честа цикличност в градски режим. По-бързият поток на маслото с минимална газ, го държи в работна температура много по-лесно, именно заради бързата циркулация и малкото натоварване на контактно работните повърхности. Не знам дали добре и кратко го обясних, но разсъди в тази посока. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 893 #2152 Отговорено 5 Август Аз до сега не съм карал кола, която да си понижи работната температура при увеличаване на оборотите(скоростта), точно обратното. Помисли, кога един двг загрява по-бързо, при ниски или при високи обороти. Няма как интезитетът на работните цикли да не оказва огромно влияние върху състоянието на маслото. Опитвам се да обясня, че едно масло, което работи в диапазона 700-2500об/м., работи в по-лек режим от едно масло между 3 и 4000об/м.. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
HondaExplorer 286 #2153 Отговорено 5 Август (Редактирано) И аз да прехвърля от капковата тема, която при отварянето на тази дискусия явно почва да губи стойност и де вика Цецо сигурно по добре да трием с пръсти??? Тука не разбрах какво влияние оказва жегата навън, като двг-то е на сянка все пак под капака и си работи кротко при цели 80-90 градуса? Едва ли зимния режим със студени стартове и кондензи в маслото са по-добри. LPG-то и то къде бърка, че е по-сухо гориво ли? Тоест избирам „качествения" бензин дето щади двигателя или кофти газта дето щади маслото, то пък уж трябва да щади двигателя. Абе крива работа откъдето и да го погледнеш.... п.п. за статистиката оборотите извън града рядко ми надвишават 2500 об./мин. п.п. Не знам и тоя Равенол какво сте го издигнали в култ, гледал съм тестове на триене и не се представя блестящо. Има толкова други масла, които ще свършат същата работа за по-малко пари. Редактирано 5 Август от HondaExplorer Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6793 #2154 Отговорено 5 Август Казвай ги тез масла? Нали за това е тая тема. Тоя Равенол е "среднячок", ама поне е оригиналгЪ. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6793 #2155 Отговорено 5 Август Преди 1 час, Rakeem написа: Аз до сега не съм карал кола, която да си понижи работната температура при увеличаване на оборотите(скоростта), точно обратното. Помисли, кога един двг загрява по-бързо, при ниски или при високи обороти. Няма как интезитетът на работните цикли да не оказва огромно влияние върху състоянието на маслото. Опитвам се да обясня, че едно масло, което работи в диапазона 700-2500об/м., работи в по-лек режим от едно масло между 3 и 4000об/м.. Има много нюанси, но всичко зависи от подаваното гориво! За това последното ти изречение просто не е вярно, или в много редки случаи. Мотор се затопля на ниски обороти и се кара на средни. Така е проектиран и най издръжлив и не е случайно. Другото са кратки режими и частични случаи. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 893 #2156 Отговорено 5 Август Както и да е, информация(научна) в нета бол, за пряката зависимост между обороти и температура на маслото, отделно хора с температурни датчици за маслото споделят по форумите какви температури отчитат при различните режими на шофиране, който му е интересно да се информира и да не ми чете глупостите. Отделно, при каква температура маслото деградира по-бързо, при 90гр. (лек градски режим) или при 120гр.(натоварен магистрален). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3086 #2157 Отговорено 5 Август Да де, ама при нормално каране по магистралата, с до 4000 об./мин. не можеш да вдигнеш 120гр. на маслото. Най-много 10 гр. над температурата на антифриза. А той ще поддържа около 90 гр., поради доброто охлаждане от насрещната струя въздух. Тоест ще имаме 100 - 103 гр. на маслото, при което е и т.н. "работен" вискозитет. В града пак ще качиш 10 гр. над температурата на антифриза. А лятото, когато нямаш достатъчно насрещен въздушен поток, поради ниската скорост. Антифризът ще се качи до около 100 градуса преди да включи перката на радиатора и после ще варира, примерно, между 95 и 100 гр. В такъв режим, маслото може да достигне 110 гр. Тоест повече от магистралата. Говорим за нашите магистрали и ограничения. Не за Германия. Единствено за Германия има споделени данни за 120 - 130гр. при дълги магистрални преходи със 180 - 200 км/ч. и повишени обороти на двигателя (над 4000 об./мин.) Но мисля, че в България, да караш с такива скорости, освен, че е незаконно, е и безрасъдно! Още повече по нашите "супер качествени" магистрали. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 893 #2158 Отговорено 5 Август При мен на 140 съм с 4000об/м., преди редовно си карах средно с толкова по магистралата, особено като пътувам до морето съм 3-4ч. на тези обороти(зависимост къде ходя). Както и преди съм писал, маслото е консерватор на топлина, тоест е склонно да се загрява значително повече, поради по-ниското топлоотдаване. Нямам никакви съмнения, че при тези обстоятелства, не само съм достигал 120гр., но съм ги и подминавал. Както и да е, цялата тази ала-бала, беше с цел да кажа, че не винаги 1час 'извънградско' е по-щадящ за маслото от 1час градско шофиране. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6793 #2159 Отговорено 5 Август (Редактирано) 1 час градско ми е седмичният пробег. 2,5 км по 2 пъти дневно, по 6 дни. Средна скорост 30 км/ч - паля: тръгни / спри, и така 8 пъти в посока. За 3 часа стигам от Монтана до Русе - 270 км. Мисля че е ясно защо гледам мото часове, а не пробег. Тея 3 часа моторът работи на около 2000 - 2500 об/мин - точно като агрегат. Ама аз не съм удачен пример - в 6 големи буркана не се сипва много гориво за да се движи колата нормално. А количеството гориво носи жегата. 3.5 харчи извънградско колкото 2.4, но разпределено на 6 буркана. Градско обаче харчи двойно - дълги предавки. Както и да е - мир и адекватно темперирано масло. Редактирано 5 Август от ceco_accord Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 893 #2160 Отговорено 5 Август При теб едно, при мен друго, при трети трето...Нещата не са черно-бели. Аз ако сменях на 200ч., досега да съм с литър на 10к. разход на масло. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове