Jump to content
Richard

Да обсъдим и другите марки

Recommended Posts

Така.... откакто писах в темата 2018 г., имам някои промени в семейния автопарк - ситроена е продаден, голфа също приключи, остана Хондата. Ситроена замина в много добро техническо състояние, кара се и в момента от новия собственик. Голфа умря като голф, т.е. отведнъж. Црв-то се кара още, на ден навърта между 180 и 200 км., мина през основен ремонт и има още много ресурс. Новите придобивки са Kia soul 1.6 crdi и голф 4 1.9 tdi 90 hp. Голфа е супер, върви прилично и е елементарен за поддръжка, като при него за пръв път видях разход под 5/100. 

Какво мислите за китайците Geely и Dongfang, че се замислям нещо...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китайците нямат стигане на всичко което е с батерии. Дори хибридите с ДВГ са бая добри.

Качество супер (според класовете се), а цени народни, ама там. Тук с мита и транспорт стават на пари, но скоро те съм гледал оферти.

Следя само ревюта, от любопитство и за тенденции.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От известно време проучвах шведската техника, а от скоро имам пряк допир с Волво. Сравнението с Хонда е безсмислено. Все едно да сравняваш ябълки с круши. Единственото общо е бюджета за пълнолетно комби. В единия случай взимаш Акорд 7/8, а в другия V70. Шведката освен повече място (в купето и багажника) има и повече коне, опция за AWD, автомат с 6 скорости (японски) и в пъти по-качествен интериор. Да, по-тежка е, съответно харчи повече (но още при дълъра през 2008 е сложена АГУ), а и всичко друго е по- скъпо, но знаеш защо. Екстрите няма да коментирам, защото зависят от нивото на оборудване, но в относително базово V70 единственото, което ми липсва, е ел. седалка на водача.

Това, което шведите са пропуснали, е възката между пътя и шофьора. Не знам дали това е предимство или недостатък за такъв тип автомобил, но все още не мисля да си продавам Хондата :)

• Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Карал съм ХС 70 - вярно е че е "откъсната от пътя" и това много ме разочарова.

:offtopic:

image.png

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега  реве с една Х5, 2015г. 3.0D, 120 000км,  цяло лято разправии със скоростна кутия.

Влиза в авариен режим и не могат да я оправят!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както писах и преди, след като смених акорд 8 с волво S60 последния модел, разбрах какво имат предвид бмв с рекламния си слогон “радостта от шофирането”. Лятото купих bmw i4 m50 на сина. Нещо не ме грабва, екстри много, комфорт по-малък от волвото. Само тая екстра one pedal drive ме впечатлява истински и само заради нея си струва човек да мисли за електрическа кола.
Няма да сменям засега, след 2-3 години ще видим, но работите отиват към електрически коли, колкото и да не ни се ще на нас, от старото поколение.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да пуснат китайците на нашия беден пазар и ще се види "кон ток яде ли и магаре стока ли е". ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сериозно си мислех за Йония 5, поне 306 или 325 кончета,

но се отказах, зареди зареждането и високата цена на колата.

В София около 80% живеем в блокове, кооперации и т.н.

Как ще зареждаме от горните етажи и колко претоварена ще е системата, а къде  ще паркираме за зареждане цяла нощ?

Газта е    12 х 0,52 = 6,24

Тока  от станция 20кв х 0,4  = 8    и от вкъщи 20 х 0,12 = 2,40 !   :plane:

Бензина  10 х 1,20 = 12

Хибрида    8 х 1,2  = 9,6  като доста хибриди падат на 6/100 !

Плъгин хибриди в София харчат от 0 до 2/100. Цените им са обаче в небето.

На бензин е най-скъпо, а на ток вкъщи е най-евтино!

Да се преместим в  къща като спомена и домашните зареждат оръжията!!!:unsure::o:cool:

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Светът се променя поради технологиите.

Добре че става бавно, а някои от тях са необосновани технически, но пък лансирани политически.

Че е скъпо, е просто че не можем да си го позволим, а и не винаги е рентабилно.

Да шофираш отдавна не е нещо модерно, та и ориентацията е към да се возиш.

Нямат ни доверие че можем да управляваме процеса безопасно - много жертви - причините не ги касаят - гледа се статистиката.

Децата ни ще са последното поколение, което ще може да поиска кола и нещо от нея.

После тишина и пълен извънбордов контрол.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не не всички са се предали още.

image.png

AWD и 400 коня от турбо двулитров централен мотор.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте.

Карам електричка от 3 години(служебна)

(Cupra born) Дали е добра или не е субективно мнение.Кара се мазно и определено препоръчвам ако има къде да се зарежда.

Вероятно обаче не бих си купил поради високата цена ,а бих взел някакъв бензин(газ) на доста по приемлива цена и другите пари в джоба.

Колата е добра за в града и на не много дълги разстояния понеже.

За дълго абсурд да тръгна с нея.

Там се качвам на Акорда и газ.

За Електричка най добре да се зарежда от вкъщи ( доста нали си слагат Солари с батерии и от там зареждат ама не знам каква е инвестицията за такова нещо.

Вероятно ще се развиват още технологиите и ще се подобрява всичко в бъдеще.

Сиреч по ми е сигурно да си карам Колата с Ото мотор ако тръгвам на дълго отколкото с електричка.

Щях да забравя зимата се изминават по малко километри и дори като бях на 10%-9% светна една костенурки на таблото и Адиос можех да карам максимум със 7 км в час.

Страхотно само,че зарядната станция беше на 5 километра.

Е по бързо щях да си извървя отколкото да си карам,че и огромно задръстване направих.

Общо взето на кратко това с Тока.

• Харесвам 1
  • Благодаря 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Неусетно се оказах с 3 коли от различни марки и искам-не искам трябва сравнявам ябълки с круши.

- Хонда Акорд 6 1.8 фейслифт 2001г. - нито малка, нито голяма. Евро 3 - засега може да се ползва навсякъде. Разход 8-10/100 бензин т.е 10-12 евро на 100км. Относително евтина за поддръжка, но започва да губи битката с ръждата.

- Мазда Демио 1.3 фейслифт 2002г. - градска въшка, завира се буквално навсякъде. Евро 2 - тъпо, ама зимата не става за центъра на София. Разход 5-7/100 бензин т.е. 6-9 евро на 100км. Поддържа се с пари за семки, няма точка ръжда.

- Волво V70 2.5Т преди фейслифт 2008г. - корабът-майка - 5 метра, 2 тона - не обича тесни пространства. Евро 4 - в следващата петилетка не се очаква да има ограничения в достъпа. Разход 12-15/100 газ т.е. 7-8 евро на 100км. Скъпа поддръжка, няма точка ръжда.

Цифрите са закръглени, но не с много.

Автомобилите са закупени в реда на представянето. Хондата я взех, защото търсех кола среден клас. Реално ми върши идеална работа, но.........в града понякога маневрирането е сложно. Извън града изпреварванията са предизвикателство. Съобразявах се с тези неща докато в един момент не се появи Маздичката. На добра цена, маневрена, икономична и доооста запазена. Не знам кой и как е успял да я категоризира като Евро 2 при положение, че е по-нова от Хондата, която е Евро 3, но в тая държава има доста по-сериозни нередности......

Вече не трябваше да мъча  Акорда в града. Поне не постоянно. Започнах да се замислям за наистина голяма "извънградска" кола. Започнах търсене, но не бях сигурен какво искам и инвестирах една (средна) заплата в антикорозионна обработка на Хондата. Така и не успях да убедя себе си в смъсъла от засилването или смяната на двигателя с по-потентен. Просто съм приел, че на това купе 130-150 коня му стигат. 

И стигаме до покупката на Волвото - чешитска кола, нищо общо с това което търсех, но всъщност е точно това, което търсех :) - добре премислено превозно средство, което не бие на очи, с достатъчна мощност за изпреварване извън града, климатик, автопилот и шибидах. Да, преди фейслифта е, но е с 5 цилиндъра и Aisin скорости, а след фейслифта са предимно 4-цилндрови и с Powershift (a.k.a. Powershit) кутия. Не съм фен на газта, но като трябва да се хранят 200 магарета не е лошо да я има. Сложена е от първия собственик през 2008г., а и точно този двигател има версия със заводски инсталирана газ т.е. не му е противопоказно. Да, скъпа е за поддръжка (в сравнение с японките, но не е по-скъпа от немски "премиум"), но и знаеш защо - създава усещането, че пътуваш в крепост. Чувство, което се потвърждава от краш-тестовете. Факт е, че има нелогични решения за някои неща, но се свиква.

И стигаме до сравняването.........Хондата е най-универсална и "юзер френдли", Маздата най-лесна и евтина за употреба, а Волвото най-скъпо, но и най-комфотно и "сейфти". Реално 3 коли са ми много, но 2 мога да задържа и се оказва, че златната среда ми е излишна т.е. на път съм скоро да нямам Хонда :(

IMG_20191120_161219.jpg

viber_image_2024-08-26_18-48-34-025.jpg

0-02-05-0aaa3780c009ff254e38a1a847d0796cdc0c547d820e56879aabf338d6adeccc_b2b12c57185310bf.jpg

Редактирано от xatamoto
  • Харесвам 1
  • Благодаря 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Камионът е незаменим за воаяжи, а малката въшка е безценна и безметежна в градската джунгла.

Средната остава по средата, притисната от непотребност, но за някой бидейки единствена, ще е златната среда. :)

Има още много живот в нея, нищо че "олекотява конструкцията". ;)

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво ви е мнението за новите субарута ? По-конкретно форестър ? Може би догодина ще се замисля за нещо ново :) 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега си купи Ouutback H6 2017. Скоростите (CVT) са много кекави. Преди няколко месеца търсихме нова кутия и не му хареса цената ~ $7000.

От както го е купил, видя ли кола със такава кутия, я отписвам от вероятните за следващ избор.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

CVT никога! По-добре да ръчкам. ;)

С годините Субитата станаха кекави и по-грозни, но и пафосни. Мина им времето @Drone

Ако се налага да е нова кола, поне да е красива.

Редактирано от ceco_accord
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 15 минути, Plamen-CRV написа:

Колега си купи Ouutback H6 2017. Скоростите (CVT) са много кекави. Преди няколко месеца търсихме нова кутия и не му хареса цената ~ $7000.

От както го е купил, видя ли кола със такава кутия, я отписвам от вероятните за следващ избор.

Имам френд, дето лятоска си взе такъв, но 4 цилиндров.
С опасение го питах как е, а той с нотка съжаление каза - Е, не е като старите, ама и аз няма да съм вечен, нито тя дълго моя.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От японските марки май само Toyota не са въвели CVT. А да и Acura. Последния RDX е с 10 стеменен автоматик разработен от Honda. Другите модели са със ZF. 

Всичко зависи от счетоводителите какво ще ни натресат на нас потребителите.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тойота отдавна ползва СВТ,особено при хибридите. Поне така пише де. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Toyota използват CVT в доста свои модели повече от 10 години. Преди година имах възможност да тествам Camry хибрид CVT 2022 с Camry бензин автоматик (8 степенен) 2021 и от тогава повече не поглеждам CVT-то. Не казвам че е лошо, просто на мен не ми допадна. Разликата в усещането и директността е много голяма.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко е кекаво, като не се прави обслужване ;) 

В този ред на мисли като е нова кола и има гаранция не знам какъв е проблема. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нервите брат.

А е кекаво от счетоводна оптимизация, а и модерно инженерно проектиране, ама ти това го знаеш.

Но не съм против новите коли в обществен план, а само в личен.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
1 hour ago, ceco_accord said:

Но не съм против новите коли в обществен план, а само в личен.

Когато човек търси намира добри коли и измежду новите.:)

Освен това в защита на Хонда и Тойота ще отбележа, че новите им хибриди не са с вариатор/CVT/, а с e-CVT, които технически нямат общо с вариатора, макар и като усещане ранните версии да напомнят за него.;) Така са решили проблема с надежността, а усещанията подобряват софтуерно.:yes:

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май май просто ще сменя от една немска марка на друга. BMW x3 B48 252 кончета и zf8 кутия :) 

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звучи страшно, но е факт!!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...