van_kris 5 #161 Отговорено вчера в 08:43 (Редактирано) @denis95 Сервизът е със сериозна репутация в хонда средите, пратиха ми клип, в който се виждат разминаването. Друг е въпросът, че по спомен и на 210 хил. км. разминаването беше толкова… двигателя мърка, не се чува веригата на студен старт. Общо взето положението е шах с пешката @Slavko за километрите, твърдя, че са достоверни по тарга. Виж, бай Ганьо ако има намеса там, щях съм скептичен, ама там доколкото ми е известно няма достъп. Редактирано вчера в 08:53 от van_kris 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ангел1 4 #162 Отговорено вчера в 13:45 На 6.08.2026 г. at 11:13, dandilov написа: Тоя майстор казал, оня казал, интернет казал... Преди известно време, всички "майстори" в БГ наливаха на всеки 10W-40 и за друго масло не знаеха. Както многократно съм казвал, R20A1 и R20A2 фабрично не горят масло. Изключение правят R20A3, поради фабрично сбърканите сегменти. Всички, които се "успокояват", че това било нормално, щото на видиш ли и други такива има, бъркат и се самозаблуждават. Горят масло тези, на които системно не им е сменяно маслото навреме. А такива на вторичния пазар - колото искаш. Просто, когато се купува си трябва по-подробен оглед. Моята не го пипа от смяна до смяна, ама съм гледал какво купувам. Много точно казано-моят мотор е R20A2,и от смяна до смяна не пипа грам масло{сменя се на 10к.}! 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3335 #163 Отговорено вчера в 16:08 @van_kris Има видимо подобрение между двете снимки, само от по-честата смяна на маслото. Имай предвид, че в твоя случай, маслото разтваря достатъчно отлагания, за да се замърси прекомерно и да почне да не си върши работата както трябва, само след 4 - 5 хил. км. Затова силно препоръчвам да съкратиш интервала на смяна. Това е другият начин да поизчистиш двигателя, преди да си позволиш да ползваш промивки в твоето състояние. Направи 3 по- къси смени на маслото и после пробвай Oilsyn Long Life. Относно веригата, абсолютно съм сигурен, че при твоето положение, хидравличният й обтегач се е задръстил и не си изпълнява функцията. Той се активизира от налагане на маслото. Затова не може да опъне веригата както трябва, щото е задръстен, а от там ще се разминават белезите. Смени го с нов след 3-те по-кратки смени на маслосто и след промивката с Oilsin-а. Между другото имай предвид, че се сменя не само ангренажната верига, а целият ангренажен комплект, заедно със всички зъбни колела (включително и двете на балансиращите валове) и малката верига за балансиращите валове, и всички обтегачи. Иначе новите вериги заминават много бързо. @Ангел1 10к са му множко, ако си на бензин. Ако не искаш да започне да го пипа, намали интервала в зависимост от спецификацията на маслото, режима на каране и използваното гориво. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
van_kris 5 #164 Отговорено преди 14 часа @dandilov Сърдечно благодаря за насоките… мислиш по много нестандартен за мен начин и това много ми харесва… В сервиза иначе казаха да търся нов двигател хахаха. Бил съм за вериги, а относно харча не било препоръчително да сменя само сегменти, а трябвало и буталата, иначе пак щяла да гори още повече масло и затова било по-рентабилно да взема двигател на старо. Разбира се това няма да го направя, още повече, че както казах в предния пост, по спомен и на предния реглаж на клапаните разминаването беше в този размер. Двигателят си мърка, на студен старт нищо не се чува, check engine не свети, колата си върви прилично, за това както казват македонците на здрава глава лук, няма да слагам Мислех си смяната на ангренажния комплект, да го планувам за 250000 км., което съвпада с твоята препоръка. Има голяма логика в това, което казваш и най-вероятно ще направя тези три бързи смени. За Oilsyna още ще го помисля. Двигателят се чисти от към налепите, но за съжаление, не с темпото, което очаквах. Въпрос: Според теб веригата не е разтегната, а банана е амортизиран и не може да опъне, така ли, и независимо, че има разминаване един зъб между колянов и разпределителен вал, може да изкарам още едни 20000 км. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 1026 #165 Отговорено преди 8 часа (Редактирано) Преди 6 часа, van_kris написа: В сервиза иначе казаха да търся нов двигател хахаха. Правилно са ти казали, за по-евтино ;), че днешните майстори бетер лекари станаха. За харча на масло, карай доливай и се надявай смени на по 2-3к. да ти ремонтират двигателя, но веригата не я чакай да се оправи от маслото, а я сменай час по-скоро, ако действително имаш 1 зъб разминаване! Неработещ обтегач не може да измести белезите. Връзката между зъбните колела е 'твърда'(по посока на въртене) – белезите се определят само от дължината на веригата, дори без обтегач при чисто нова верига е технически невъзможно да се получи разминаване в белезките, без да прескочи зъб!. Да не говорим какви шумове ще има при хлабава варига! Редактирано преди 8 часа от Rakeem Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3335 #166 Отговорено преди 7 часа (Редактирано) Преди 7 часа, van_kris написа: Според теб веригата не е разтегната, а банана е амортизиран и не може да опъне, така ли, и независимо, че има разминаване един зъб между колянов и разпределителен вал, може да изкарам още едни 20000 км. Не. Не мога да кажа дали веригата е разтегната, без да съм я видял. И нямах предвид банана (те са два), а хидравличният обтегач, който натиска по-малкия банан и опъва веригата. При R20A2 той е с номер 14510-RNA-A01. При R20A1 не знам кой е номерът му, но е възможно да е същият. @Rakeem Ако не се задейства обтегача, луфта във веригата се обира (ако мога така да го нарека) от разминаването на зъбите. От там бяга и тайминга, а от него бяхат и корекциите на работа, на инжекторите от ЕКУ-то. Ако е сложил масло с работен вискозитет по-голям от 11, има голяма вероятност да не чуе тракане от веригата. Разбира се това не значи, че двигателят работи нормално и оптимално. @van_kris Направи каквото ти казах, ако не ти се дават пари за основен ремонт. Ако пък ти се дават - това е най-правилното решение в твоя случай. П.П. Преди 7 часа, van_kris написа: мислиш по много нестандартен за мен начин Ха, Ха! Напротив, разсъждавам с елементарна инженерна логика. Бих казал, че по-скоро в сервиза мислят по много нестандартен начин... Редактирано преди 7 часа от dandilov 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 1026 #167 Отговорено преди 6 часа преди 51 минути, dandilov написа: Ако не се задейства обтегача, луфта във веригата се обира (ако мога така да го нарека) от разминаването на зъбите. От там бяга и тайминга, а от него бяхат и корекциите на работа, на инжекторите от ЕКУ-то. Ако е сложил масло с работен вискозитет по-голям от 11, има голяма вероятност да не чуе тракане от веригата. Разбира се това не значи, че двигателят работи нормално и оптимално. Водещата страна определя тайминга, а там имаш само фиксиран банан. Ако имаш велосипед под ръка, свали обтегача, дръжа здраво задната спирачка и пробвай да завъртиш педалите, без задната гума да помръдне (да развалиш тайминга). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3335 #168 Отговорено преди 5 часа Опъването на веригата поддържа тайминга. Ако не се опъва достатъчно, таймингът бяга. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1212 #169 Отговорено преди 5 часа (Редактирано) Пичовете с "нормален" разход на масло, това не е Type R, нито AMG Мечок или RS някое квадро. Тия бензинови двигатели на CR-V нямат душица, но са супер здрави като са в кондиция и гледани добре, не пипват масло, сменя ли се често ще изкарат много километри. Харчи ли, черен ли му задника ( ауспуха ), трябва да се отвори след някакво време. Веригите имат също живот, дефазаторите и те, колелета, банани, водни помпи и тн.. Всички тези части карат "XX" години, въртят се, работят постоянно. Ние ги купуваме на някакви хиляди километри и после се убиваме от ремонти или просто както някои както тук правят, карат и разчитат колкото изкара. Не може да се купи кола на 15 - 20 години и да не пипнеш основните неща по мотор и кутия, няма такъв филм. То може ама тия коли на малкото километри струват колкото 2 други на по 200 000км и нагоре. Относно реалните километри, винаги съм казвал, че дръпнатите изостават светлинни години от европейските производители в тази насока. Така и не направиха възможно да се записват на няколко места в колата тия километри или ако не на всички то поне на някои от моделите, та да се знае що годе тая скраб колко е изминала. Това "реални" км може да са ако е купена от БГ и проследима тук по прегледи с история, иначе ако ще не ТАРГА да ми пращат за последните 3-4 прегледа а сметките от бензиностанцията, пак ще липсват едни 15 години. @dandilov, има ли проблем със семерингите тази добавка за почистване, става ли за флъш да се прави от време на време и къде я продават? Редактирано преди 5 часа от Mkilla 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3335 #170 Отговорено преди 4 часа (Редактирано) @Mkilla Различни са! Макар, че опаковката изглежда подобно. Флъш: https://autoro24.de/produkt/oilsyn-releasetech-power-flush/ Лонг лайф - "мека", естерна база, за целия период на използване на маслото: https://autoro24.de/produkt/oilsyn-releasetech-power-cleaner-long-life/ Доставка от Германия - с https://www.ggbg.bg/bg/ на цена от 2 евро на килограм. Като купих CR-V-то ползвах Лонг лайф за първоначално почистване. Поръчах си скоро и една за профилактика при следващата смяна на маслото. Редактирано преди 4 часа от dandilov 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1212 #171 Отговорено преди 4 часа @dandilov, ако поръчваш, ще се присъединия за 2 кенчета Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3335 #172 Отговорено преди 4 часа Off Topic Имам си, няма да проръчвам скоро. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 1026 #173 Отговорено преди 4 часа Преди 1 час, dandilov написа: Опъването на веригата поддържа тайминга. Ако не се опъва достатъчно, таймингът бяга. Избягали белези на загасен мотор означава единствено разтегната верига и износен фиксиран банан, в случай, че не е прескочила зъб, което е малко вероятно. Никакъв тайминг не определя обтегачът, таймингът е от страната на фиксирания банан и там обтягането е от коляновия вал, обтегачът единствено държи веригата опъната, за да не прескочи зъб, да гаси вибрации и да не бие по кожуха. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 3335 #174 Отговорено преди 3 часа Off Topic Хайде да поразсъждаваме елементарно и аналогично. Много добър пример даде с велосипеда. Я си представи сега, ако е овиснала веригата, и натиснеш педалите да завъртиш какво се получава. "Венецът" със зъбите на педалите (считай колянновия вал) мърда и прави частица от оборота, за да опъне веригата. През това време задният "Венец" на задната гума (разбирай разпределителния вал) не помръдва, защото веригата все още не е опъната и не може да предаде движението назад. Е оттук бяга тайминга! Същото се случва и при двг, когато веригата му не е опъната. Ако хидравличният обтегач не работи, понеже е задръстен, няма как да натисне банана и да опъне веригата. Нещо не ясно? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове