Jump to content
Sign in to follow this  
Zhelyazkov

Щети от градушка

Recommended Posts

Здравейте,

В Шумен изтеглихме късата клечка и снощи ни смачка градушка. Съответно не бях взел никакви мерки за Хондата и се оказа, че тенекиите са меки. Има си щети. По стечение на обстоятелствата днес минавах технически преглед, та питах човека дали някъде може да ми направят проблем за очуканото /леки вдлъбнатини, които на подходяща светлина могат да ти скъсат нервите/ и каза " не, едва ли". Въпроса ми е дали наистина е така, някои има ли впечатления, дали могат да ме емнат нещо да го оправям?

Share this post


Link to post
Share on other sites

По спомен има изисквания към стъклата да не са с пукнатини, ламарините едва ли ще направят проблем

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

За ламарините, никой нищо няма да каже.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

За съжаление тея жеги го обръщат на лед и жалко за щетите.

Доста коли очука природата напоследък. :(

Относно питанката - едва ли вдлъбнатините ще влязат в параграфа "лош нъншен вид".

Щом стъклата са здрави, значи не са огромни и дълбоки, а ако и не са на гъсто, това се оправя с вакуум изтегляне и няма да пребоядисваш колата.

На синковеца Сивика е бит някога и най - видими, но не дълбоки имаше на покрива. Изтеглихме големите, а малките замаскирах с бял мат фолио. То отразява светлината доста по-меко и ако не ги търся, не се виждат. Проблемът от покрива се премести в главата ми - знам че са там. :)

По предният капак са няколко, но той има и други проблеми, та някой ден ще се прави цялостно. Ако си с Харви (съдейки по раздела в който е темата ти), то е по - високо, та може и да не се набиват на очи, според ръста ти де. ;)

IMG_20240503_113225_edit_179070353341425.jpg

Edited by ceco_accord

Share this post


Link to post
Share on other sites

Предния капак и едната страна са си добре нагърмени. Да речем поне поне 30-40-50 удара. Интересното е че и по "рамката" която минава към покрива (колонките и продължението им) има бая. Както казах и на жената, с тая кола вече, ще сме докато стане за морга, то цената и падна съвсем.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Не сте само вие с този проблем, мога да споделя тъжният ни опит от вчера. Джаза ни е на преглед след 2-3 седмици, а вчера го смаза градушката в Нова Загора. Резултата - пукнато предно стъкло, смляна решетка под чистачките, целият е очукан, корпуса на дясното огледало е унищожен напълно. Огледала в България не успявам да намеря, нито нови, нито втора ръка. Има много автомобили с натрошени стъкла, а в града има един що-годе ставащ сервиз за смяната и не се знае колко ще се чака.

Надали ще ти направят проблеми за ламарините. Виждал съм автомобили с гнили и липсващи детайли по купетата, които минават. А това не е бездействие от твоя страна, това са стихии, които са го причинили. Аз бих си търсил правата при евентуален проблем от страна на пункта за прегледи.

За съжаление, мен ме разочароваха, защото дори да сменя стъклото навреме, заради счупеният корпус на огледалото, в който е и мигача (във фара има още един мигач, както и във калника), имало голям шанс да не мине преглед. А стъклото на страничното огледало е здраво.

 

Edited by s7r3l0k

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Zhelyazkov, предишната ми Хонда ЦРВ я би градушката още докато беше с транзитни номера. Карах я 5 години така и никой не ми направи проблем. Така я и продадох.

Акурата пострада при бурята на 12-ти и съм завел щетата по каско. Лошото е, че в Шумен няма читав PDR сервиз. Вчера ми кааха, че цената скочила на 100 лв. за вдлбнатина.

 • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Еее, мнОу пара. :(

Лани беше 20 лв на парче.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Така ми казаха момчетата дето ми боядисват колите. Ходих да ги видя и да искам коорднати на читав сервиз.

А относно центата - ден година храни (както всичко в България)

 • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Така, вече търся решетка под чистачките. Колегата като каза и погледнах моята. В единия край едно парче го няма.Дали се сменя лесно? И ако някой има за 3 врати HRV 2003 година да предлага.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Вероятно, като при всеки друг автомобил, ще ти пречат само чистачките.

 

Относно щетите от градушка и PDR услугите, в момента ще скочат, защото последните дни, включително и днес каквото се очаква, ще има много кандидати за ремонти. Лично аз нямам намерение да ремонтирам, а ако изобщо реша, то ще е чак есента.

Ако не помните, по време на апокалиптичната (по стандарт за онова време, сега вече ужасите са по-големи) градушка в София през 2014г, автостъкларите и тенекеджиите прилично вдигнаха цените и вероятно спечелиха достатъчно, за да осигурят пра-пра внуците си. Имах познати, които бяха с часове за ремонти след месеци/година - ламарини и стъкла.

Да не говорим, че за щетите по сменяемите панели, излиза по евтино да се замени силно нарушен панел, отколкото да се изправи.

Edited by s7r3l0k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тогава само в София имаше 60 000 пострадали коли - смятай!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 3 часа, ceco_accord написа:

Еее, мнОу пара. :(

Лани беше 20 лв на парче.

Не е много, хич даже!

Имам съсед тук в Люксембург!

Абсолютен маниак, PDR специалист!
Той от това се храни!

На мен ми изпъна една вдлъбнатина за 150 евро, преди месец! Ама в сервиза ми казаха 700 евро работа+боя!

Каза , че прави само коли след градушка! 10-15 на година!

Ама там , както и на мен всичко го покри застрахователя!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Като праща друг парата - може всакак.

И аз знам 1 маняк, дето ви изпъна 1 на Леджо и наколко на Сивика.

Каза ме ву е съвестно да ми взема много паря за тва тенеке, та минах тънко, но беше лани. Скоро не съм опирал до услугите му - да пази Бог.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тук пак опираме до онази тема с каското, че е нужно. Като не правиш застраховка, после няма как да искаш някой да възстановява щети. Изначално, PDR не е евтино да се направи. Още от 1 време, поне в София, си беше цифра. Обикновенно се възползват хора с оригинална боя. Ако вече е пребоядисвана колата, няма голям смисъл - или нов детайл или изправяне до колкото може, кит и боя. На сменяем детайл е добре да не се прави кит а да се смени целият, за пример преден/заден капак, врати, калници. PDR-а е добре да се ползва за 1-2 места, заради които пребоядисването ще е излишно. След градушка, какъв PDR? Тя колата е на сол, трябва да се смени цялата ламарина с нова, дори за боя не става. 

Градушката през 2014, направи и 2-те коли тогава с доста демидж, особено едната. Единият автомобил ( с каско ) беше изпотрошен целият - преден/заден прозорец, странични огледала, стопове, всички ламарини ама всички бяха като след война. Всичко се покри от каското тогава - цялостно боядисан + сменен нов таван, нов преден и нов заден капак ( китайски ). Стопове, стъкла също нови ( китайски ). Единствено броните бяха ок. Другата кола беше под дърво, нямаше каско и за късмет се разминах с нов преден и заден капак ( ОЕ, 2-ра ръка ) и боя на почти цялата кола за моя си сметка. 

Кофти е, че особено след такива катаклизми, услугите поскъпват доста но така е в цял свят. Като се търси даден продукт или услуга, цената скача а и се чака. Ако няма търсене, цената пада и не се чака. Колегата бих ги посъветвал, каквото може да си смени като ламарини от някоя морга, нови стъкла и да си боядиса колата, ако е решил да я кара. На технически преглед в СБА няма да мине с тия дупки и би трябвало да има и глоба ако го спрат на улицата. Имаш графа лош външен вид по закон и това, че не се спазва много е съвсем отделна тема но това не значи, че не могат да те глобят, ако те спрат някъде. Просто са толерантни предвид ситуацията и затова няма глоби. 
 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Другата седмица "надупкания" ни Джаз, ако вече се е сдобил с ново челно стъкло, ще се мъчим да го минем само със счупено дясно огледало, от което оцеля само механизма и стъклото, тоест корубите са несъществуващи, и ще дам отговор какво се случва. Счупено огледало обрича модела, молих се на всевъзможни вносители на части втора ръка от чужбина, всеки отказва. Та, ще е интересно.

 

Ако някой ми спомене тая тъпотия "лош външен вид", ще му дам цената на автомобила, цената за части и ремонти, за да се поправи и да върви да ремонтира или да купи друг Джаз. За мен това е обричане на голяма част от автомобилите до вероятно 5000-7000лв да заминават за скрап и е неприемливо. А трябва ли на жена ми колата, на цената на един премиум смартфон, да ѝ правя каско, за да няма лош външен вид и отказ от преглед?:huh: Шегаджии.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@s7r3l0k, лоша работа са катаклизмите и за коли и за къщи и за посеви. Неприятна история е и търсенето на части после само, че не можеш да се движиш по улиците, като все едно си бил на границата между Русия и Украйна. 
Баджанака е от Австрия, има няколко коли. Туарега не мина TUV тази година. Ще спомена няколко от основните проблеми :

- няколко шева на шофьорската седалка са скъсани
- изгоряли 2 диода на фаровете
- не се прибира едното огледало автоматично
- ръчната спирачка държи повече на едното колело
- шофьорският колан се прибира бавно

Да, стандарта е различен обаче не е оправдание да не си оправи човек колата и да изглежда зле. Могат да глобят и техническият пункт, който е пуснал и МПС-то на прегледа. Пак ти казвам, нашите полицаи в случая са доста толерантни като гледам, какви невъобразими пушещи и зле изглеждащи кочини се движат по улиците от време на време. Кое огледало ти е счупено? 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здрасти @s7r3l0k, ако не успееш да намериш никъде огледало пробвай тук: https://allegro.pl/listing?string=HONDA%20JAZZ%2005-08%20lusterko.

Надявам се  някой от продавачите да  се навие да ти изпрати до БГ- въпреки ,че цените за доставка не са най- добрите. Или в краен случай някоя посредническа фирма.

Share this post


Link to post
Share on other sites
На 29.06.2024 г. at 14:24, s7r3l0k написа:

Другата седмица "надупкания" ни Джаз, ако вече се е сдобил с ново челно стъкло, ще се мъчим да го минем само със счупено дясно огледало, от което оцеля само механизма и стъклото, тоест корубите са несъществуващи, и ще дам отговор какво се случва. Счупено огледало обрича модела, молих се на всевъзможни вносители на части втора ръка от чужбина, всеки отказва. Та, ще е интересно.

 

Ако някой ми спомене тая тъпотия "лош външен вид", ще му дам цената на автомобила, цената за части и ремонти, за да се поправи и да върви да ремонтира или да купи друг Джаз. За мен това е обричане на голяма част от автомобилите до вероятно 5000-7000лв да заминават за скрап и е неприемливо. А трябва ли на жена ми колата, на цената на един премиум смартфон, да ѝ правя каско, за да няма лош външен вид и отказ от преглед?:huh: Шегаджии.

Колко време чакаш за стъкло, ако не е тайна ? За ЦР-Вто проъчахме преди 3 месеца и още не е дошло.

Share this post


Link to post
Share on other sites
На 29.06.2024 г. at 14:24, s7r3l0k написа:

Другата седмица "надупкания" ни Джаз, ако вече се е сдобил с ново челно стъкло, ще се мъчим да го минем само със счупено дясно огледало, от което оцеля само механизма и стъклото, тоест корубите са несъществуващи, и ще дам отговор какво се случва. Счупено огледало обрича модела, молих се на всевъзможни вносители на части втора ръка от чужбина, всеки отказва. Та, ще е интересно.

 

Ако някой ми спомене тая тъпотия "лош външен вид", ще му дам цената на автомобила, цената за части и ремонти, за да се поправи и да върви да ремонтира или да купи друг Джаз. За мен това е обричане на голяма част от автомобилите до вероятно 5000-7000лв да заминават за скрап и е неприемливо. А трябва ли на жена ми колата, на цената на един премиум смартфон, да ѝ правя каско, за да няма лош външен вид и отказ от преглед?:huh: Шегаджии.

 

Здравей.

Може да се намери странично огледало от Англия през e-bay и доставка с GGBG.

Поздрави и успех!

 

https://www.ebay.co.uk/itm/266851133801?itmmeta=01J1Y7TERRR6K5H0V8AFM77633&hash=item3e21912969%3Ag%3AQyEAAOSw4qdmZLZo&itmprp=enc%3AAQAJAAAA4Km6tzeJspE%2FLQBSOn8oVoeExa1OMfWcgc374woUxgCuhXXZaNYM37icB1lclLi6i%2BqtLT5OP0OGFsmA1fmcKcwi%2BMWvFrf%2BBrOkwJ%2FWeYZK2KjNb7oL%2FZN3t9BG%2FVf%2FF9XxBx%2F9TmaCqWO%2Bqh92UQ5zGRlxmnYR4bud0iUMAw7zcaBRXV3VJAJFJLfM3Bei0jtro8nE9OBnnKQ5w6FZhphqb8kxc6gU%2Fow2dLvREoZaJZuNt2YwaznUtzntJOwQrS%2F9liEiA0d58POPS8%2Fk9PVNnes%2BC1v2nCa7v2qnXA66|tkp%3ABk9SR7js6cePZA&LH_ItemCondition=3000|7000

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако е от английска кола, не става.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колеги, пробвайте да търсите и във Фейсбук - там се завъртяха доста търговци на части.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма ли по автоморгите такива джазки на части, само в мобилето има над 20 обяви за части, все някоя трябва да има огледало за продан. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мъките се свършиха. Прозвънях минимум 50 обяви, нито една нямаше огледало. Накрая, точно преди да поръчам ново от Япония, открих последното в България, явно. Останало само дясно, различен цвят, но по чудо с всички пинове - подгрев, настройка, ел прибиране и мигача. Истинско чудо.

 

За стъкло чакахме месец, като дойде някаква измишльотина, собственост на Pilkington: Yesglass. Според мен е боклук, но нямахме друг избор и го преглътнахме. Първото стъкло, което са получили е пристигнало спукано, та се наложи да поръчват второ, което пристигна за няколко дни. Най-големи им били мъките и чакането на стъкла за Хонда, с другите марки никакъв проблем, включително няколко доста екзотични модели, които бяха в сервиза, където го смениха. За сравнение, на ВАГ групата, включително доста дърти кошници, стъклата им пристигали с уплътнения в рамките на ден-два.

 

Автомобила мина безпроблемно преглед (пункт на СБА, не в Стара Загора), като мнението на инспектора беше: Може да се мине с липсваща коруба на огледалото, тъй като самото огледало е на мястото си и не е счупено, а и си имате вътрешно огледало.

За щетите от градушката по метала, ни сподели, че няма никога да имаме проблеми с тях, по гореизложените от мен причини - трябвало да пратят безброй коли за скрап, което е недопустимо в българската реалност. Ако сме желаели, ние да си ги оправим, но колата и така ще минава преглед, защото цялостта на купето не е нарушена. Няма щети там, където ляга стъклото, за да създават проблеми, а останалите щети, въпреки че са много по размер, са дребни.

 

За Австрия ще започне да ме е грижа, когато тук получаваме техните заплати. И докато австриеца ще отиде и ще си купи друг Джаз, за нас това е невъзможно, както е непосилен и PDR ремонт, който ще ни струва цената на автомобила в сегашните условия.

 • Like 1
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Upcoming Events

  No upcoming events found
×
×
 • Create New...