Drone 790 #1201 Отговорено 11 Октомври, 2023 Изминал съм около 700км след смяната на маслото и мога да кажа, че колата е доста по-тиха с Ravenol RCS. Вече имам щека, така че си го гледам по-редовно нивото. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Damasko 5 #1202 Отговорено 12 Ноември, 2023 Здравейте. Колата е Акорд 8ма 2.4 ма газ. Сега карам с Ravenol 5w30 DXG.За около 4000 км нивото на маслото падна от Макса на щеката до минимум. В книжката пише че маслото трябва да отговaря на А3/B4, затова съм се насочил за следващата смяна към Ravenol SCL. Правилно ли е или има и по-добро за този двигател от Ravenol? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
marto_bo 66 #1203 Отговорено 13 Ноември, 2023 Впиши си точните данни в търсачката на равенол и ще ти излезнат най-подходящите масла за гамата на равенол: https://oilguide.ravenol.de/?lang=en 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 2858 #1204 Отговорено 13 Ноември, 2023 @Damasko Здравей колега, Ravenol DXG 5w30 е едно от най-добрите масла на пазара в момента като състав и качества. По принцип К24 изисква по-нисковискозитетни масла и честа смяна. В западна Европа, обаче, масово ги карат с 5W-40, а също сменят маслото на сервизни интервали от по 15 000 - 20 000 км, което води до нагари и запичане на маслосъбирателните сегменти. От там и горене на масло. Ако се кара продължително време така, следват и надрани цилиндри, и т.н. В книжката се препоръчва АСЕА А5/В5. Резервен вариант АСЕА А3/В4, ако няма А5/В5. Но щом ти харчи Ravenol DXG 5w30, ако сложиш А5/В5 - ще го харчи повече. Ravenol SSL 0W-40 ще го гори една идея по-малко, но няма да решиш проблема. А той ще се задълбочава във времето. За съжаление, при теб ситуацията няма да се оправи с масло. Явно си трябва ремонт. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 497 #1205 Отговорено 24 Ноември, 2023 Здравейте, Обмислям да се включа в черния петък на АТО24. А още по-отдалеч обмислям и смяна на вискозитета на маслото. Колата е CR-V 2017 2.0 с R20A9 двигател. Знам, че се препоръчва 0w20 и винаги съм карал с препоръчания вискозитет всичките си коли до сега. Сега обаче ме притеснява едно почукване, което се чува понякога на празен ход. затова обмислям да пробвам 0w30 на Amsoil. Забелязах това почукване откакто сложих Ravenol, затова обмислям и смяна на марката. Забелязах го и когато го сложих на Форд Фокус. Доводите ми са: 1. Колата е гаражна и се пали на 5+ градуса винаги. 1 път макс годишно да се наложи да стои на навън на минусови теператури за ден два. 2. Карам предимно градско на къси разстояния и ме притеснява разреждането на маслото с времето. 3. Избрал съм Amsoil 0w30 като нещо средно между 0w20 и 5w30. Като Kinematic sicosity на 0w20 е 8.5/45 единици (едни от "най-редките" на пазара), съответно при 100 и 40 градуса за равенолите. А на 0w30 и 5w30 равенолите е около 12/68. 4. В крайна сметка на загрял двигател вискозитетите почти се изравняват. Дали ще е 8, 10 или 12 единици, когато маслото е качествено, не мисля, че е проблем за двигателя. Т.е. идеята ми е съвсем леко да вдигна вискозитета. Приемам идеи и съвети Прилагам таблица на амсойлите. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
emod 1674 #1206 Отговорено 25 Ноември, 2023 @Bizzito В момента карам моят R18A2 мотор с Mobil 1™ ESP LV 0W-30 - КЛИК. LV в името на маслото означава Low Viscosity. Това са анализът и отзивите за маслото в oil-club.ru - КЛИК. За съжаление обаче ATO24 не го предлагат. Купувам го от oilgrupbg.com (клик). Не препоръчвам масла, просто споделям инфо и ти давам възможност за конкурентен избор . 2 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 497 #1207 Отговорено 27 Ноември, 2023 В интерес на истината ми харесва идеята. Обаче маркетинга на Амсойл е убийствен. Стига това, което е написано в дейташийта да е вярно или поне да не е много преувеличено. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 2858 #1208 Отговорено 28 Ноември, 2023 @Bizzito Здравей, С кой Ravenol чуваш почукване? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 497 #1209 Отговорено 28 Ноември, 2023 На Хондата RAVENOL DFE SAE 0W-20, ама доста по-слабо и по-рядко, отколкото на Форда RAVENOL FDS SAE 5W-30. При форда направо като го налях и почна, там нямам съмнения. Аз даже бях писал тук някъде, чука като на повдигачи. Ок де има и втора причина, доста по-маловажна, но все пак.... разбрах, че маслото всъщност е "руско" не е немско и се бъркат 10000 вида масла в някакво хале. Руско имам предвид, собственика е руски олигарх, суровината е руска. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dimkaraganchev 60 #1210 Отговорено 28 Ноември, 2023 Че то това отдавна се знае. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 2858 #1211 Отговорено 29 Ноември, 2023 Това не е вярно! Суровината не е руска, а си е немска. Базовите масла се произвеждат в рафинерията в грaд Любмин, Германия: https://www.dol-oil.de/en/ Ravenol е марка на компанията Ravensberger Schmierstoffvertrieb GmbH. Компанията Ravensberger Schmierstoffvertrieb GmbH е основана през 1946г. в град Вертер, провинция Вестфалия от Ханс Трибел. Марката Ravenol e регистрирана като "brand" от същата компания в Германия, през 1954г. с цел разширяване на продуктовата гама от масла и охлаждащи течности. https://www.ravenol.de/en/ Относно "руският олигарх", може би имаш предвид Игорь Шевчук, но той е основател на ООО "Равенол Руссланд". Тоест представителството на Ravenol в Русия. https://www.rusprofile.ru/person/shevchuk-iyu-616100000801/founder Моля, прочетете малко, преди да пишете неща от сорта на: "Една жена каза в тролея"... 5 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 2858 #1212 Отговорено 29 Ноември, 2023 @Bizzito Щом има почукване с 0W-20, значи има нещо хлабаво... Веригата може би. С по-висок вискозитет масло, ще затихне, ако е това. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 497 #1213 Отговорено 29 Ноември, 2023 преди 6 минути, dandilov написа: @Bizzito Щом има почукване с 0W-20, значи има нещо хлабаво... Веригата може би. С по-висок вискозитет масло, ще затихне, ако е това. Ами на 75 хил кола е. А форда е с ремък. Не знам може и да прекалявам нещо, но определено не ми харесва напълно. Ти с ЦРВ ли се оборудва? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Тъмнозелен самурай G86-P 326 #1214 Отговорено 29 Ноември, 2023 14 hours ago, Bizzito said: На Хондата RAVENOL DFE SAE 0W-20, ама доста по-слабо и по-рядко, отколкото на Форда RAVENOL FDS SAE 5W-30. При форда направо като го налях и почна, там нямам съмнения. Аз даже бях писал тук някъде, чука като на повдигачи. Ок де има и втора причина, доста по-маловажна, но все пак.... разбрах, че маслото всъщност е "руско" не е немско и се бъркат 10000 вида масла в някакво хале. Руско имам предвид, собственика е руски олигарх, суровината е руска. Че Мерцедес преди санкциите излизаха от завода с Лукойл... ( пък има едни съмнения, че и сега е така ) 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dimkaraganchev 60 #1215 Отговорено 29 Ноември, 2023 Нищо лошо няма в руските масла. След като Равенол си повярваха, минах на Газпром. За всичките си коли. Ми, масла, като масла. Само дето са много по-евтини. Все пак, когато имаш 4 автомобила, това не е маловажно... 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Тъмнозелен самурай G86-P 326 #1216 Отговорено 30 Ноември, 2023 20 hours ago, dimkaraganchev said: Нищо лошо няма в руските масла. След като Равенол си повярваха, минах на Газпром. За всичките си коли. Ми, масла, като масла. Само дето са много по-евтини. Все пак, когато имаш 4 автомобила, това не е маловажно... Имаше едно G-Energy Far East 5W-30 Engine Oil от завода в Бари, Италия, бивша Тексако, сега след санкциите позачезна, но може пък да се появи от някоя казахстанска фирма Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 497 #1217 Отговорено 30 Ноември, 2023 Не, мерси Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dimkaraganchev 60 #1218 Отговорено 30 Ноември, 2023 Че кой те кара... 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dimkaraganchev 60 #1219 Отговорено 30 Ноември, 2023 Преди 1 час, Тъмнозелен самурай G86-P написа: Имаше едно G-Energy Far East 5W-30 Engine Oil от завода в Бари, Италия, бивша Тексако, сега след санкциите позачезна, но може пък да се появи от някоя казахстанска фирма Маслото си го поръчвам от Стара Загора. Явно, санкциите не играят... 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 497 #1220 Отговорено 30 Ноември, 2023 (Редактирано) Защо избрах да заменя Ravenol DFE 0W20 точно с Amsoil Signature 0W30. Всички масла са препоръчаните от търсачките на марката. Вискозитет спрямо температура. Редактирано 30 Ноември, 2023 от Bizzito 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Тъмнозелен самурай G86-P 326 #1221 Отговорено 30 Ноември, 2023 2 hours ago, dimkaraganchev said: Маслото си го поръчвам от Стара Загора. Явно, санкциите не играят... Дени Трейд ЕООД Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 2858 #1222 Отговорено 1 Декември, 2023 @Bizzito Графиките не са достатъчно информативни, защото не дават ясна визия на работния вискозитет при 100 градуса. Пример: SSO е с 12, Ams e с 10.4, а това си е значителна разлика. Единствено показват разликата в студения вискозитет, която не е малка, с оглед защитата на двигателя при студен старт. При третата графика съм съгласен, че Ams 0W-30 и DFE 0W-20 имат близки нискотемпературни х-ки. Но, ако се зачетеш в техническите им данни, ще забележиш графата "Noack Volatility", а там има разлика в полза на DFE. Това казва, че DFE е с по-малко подобрители на вискозитета, т.е. по-термостабилно и по-малко е способно да прави отлагания в двигателя при високи температури. Както и да е, Amsoil 0W-30 е с Noack 8.8, което си е завиден резултат, в сравнение с повечето 0W-30 на пазара. От друга страна, вместо Amsoil 0W-30, бих избрал Amsoil Signature 10W-30, което е с работен вискозитет 10 и Noack 4.1 Причината за почукването в двигателя не може да е от правилно избраното масло, а е по-скоро механична. Логично е да се намали или изчезне с по-висок вискозитет. Давай да видим какъв ще е резултатът с Ams-a. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
simo vtecman 158 #1223 Отговорено 1 Декември, 2023 (Редактирано) преди 23 минути, dandilov написа: Това казва, че DFE е с по-малко подобрители на вискозитета, т.е. по-термостабилно и по-малко е способно да прави отлагания в двигателя при високи температури. Това, което казваш не е точно така: с подобрители на вискозитета, маслото е по термостабилно. Редактирано 1 Декември, 2023 от simo vtecman Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 497 #1224 Отговорено 1 Декември, 2023 преди 17 минути, dandilov написа: @Bizzito Графиките не са достатъчно информативни, защото не дават ясна визия на работния вискозитет при 100 градуса. Пример: SSO е с 12, Ams e с 10.4, а това си е значителна разлика. Това много ли е? Мислех, че е нищожна разлика. преди 24 минути, dandilov написа: което си е завиден резултат, в сравнение с повечето 0W-30 на пазара. Завиден май в лошия случай преди 25 минути, dandilov написа: Давай да видим какъв ще е резултатът с Ams-a. Както с предната кола ще си пограя малко докато си намеря маслото. преди 3 минути, simo vtecman написа: Това, което казваш не е точно така: с подобрители на вискозитета, маслото е по термостабилно. Да, но пък се изпарява повече, явно. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 2858 #1225 Отговорено 1 Декември, 2023 (Редактирано) Подобрителите се разграждат в процеса на работа на маслото, при високи температури ( а те са високи при сегментите) и правят отлагания. Колкото повече VIIs има маслото, толкова по-податливо е на високотемпературни отлагания. Особено при маслосъбирателните сегменти. преди 37 минути, Bizzito написа: Завиден май в лошия случай Не в лошият случай. Ams-a 0W-30 показва по-добри стойности в сравнение с повечето други 0W-30. Казвам повечето "шир потреба" на пазара. Четете tds-ите. Редактирано 1 Декември, 2023 от dandilov 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 800 #1226 Отговорено 1 Декември, 2023 Ееее, стига пък ти, Амсойл сигначър и шир употреба, как не ти се изприщи езика да го изречеш. Равенол нямат масло, което да съдържа повече от 50% ПАО, докато Амсойла до много скоро беше изцяло ПАО и естери. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 497 #1227 Отговорено 1 Декември, 2023 Май обратното казва, ок е. Аз поразрових, те повечето даже не го дават като параметър. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 2858 #1228 Отговорено 2 Декември, 2023 @Rakeem Много грешно си ме разбрал. Не казвам, че Amsoil е шир потреба, а че повечето 0W-30 нямат неговите качества. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Тъмнозелен самурай G86-P 326 #1229 Отговорено 2 Декември, 2023 (Редактирано) 19 hours ago, Rakeem said: Ееее, стига пък ти, Амсойл сигначър и шир употреба, как не ти се изприщи езика да го изречеш. Равенол нямат масло, което да съдържа повече от 50% ПАО, докато Амсойла до много скоро беше изцяло ПАО и естери. ма си крият MSDSите що ли... Редактирано 2 Декември, 2023 от Тъмнозелен самурай G86-P Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 497 #1230 Отговорено 2 Декември, 2023 Те и равенолите ги крият. Писах им запитване, ни вест ни кост. Има едни пакело и те са по поискване. Писах им на другия ден ми го пратиха. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Тъмнозелен самурай G86-P 326 #1231 Отговорено 2 Декември, 2023 42 minutes ago, Bizzito said: Те и равенолите ги крият. Писах им запитване, ни вест ни кост. Има едни пакело и те са по поискване. Писах им на другия ден ми го пратиха. Даже абсолютно сигурно и, че не ползват отработени масла😆😉😂 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
georgi.ivanov1975 124 #1232 Отговорено 2 Декември, 2023 (Редактирано) Според мен MSDS трябва да са достъпни. Виждал съм текст в някои от тях като "Не предизвиквай повръщане". Т.е. в тях са описани принципите за безопасност докато например "Бърза помощ" пристигне....При опцията (евентуално) да го получиш чак на другия ден, вече може да е късно. Поздрави. Редактирано 2 Декември, 2023 от georgi.ivanov1975 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Тъмнозелен самурай G86-P 326 #1233 Отговорено 2 Декември, 2023 2 hours ago, georgi.ivanov1975 said: Според мен MSDS трябва да са достъпни. Виждал съм текст в някои от тях като "Не предизвиквай повръщане". Т.е. в тях са описани принципите за безопасност докато например "Бърза помощ" пристигне....При опцията (евентуално) да го получиш чак на другия ден, вече може да е късно. Поздрави. В случая раздел 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 800 #1234 Отговорено 7 Декември, 2023 На 2.12.2023 г. at 10:51, dandilov написа: Не казвам, че Amsoil е шир потреба, а че повечето 0W-30 нямат неговите качества. Е именно, сравняваш масло с минимум 50% ПАО, Естери и сериозен пакет присадки с шир потреби. Знам, че не го долюбваш хич, но айде пречупи се малко. Виж аз почнах да харесвам Равенол 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6133 #1235 Отговорено 7 Декември, 2023 Off Topic Маслена сглобка ли се заформя? 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 497 #1236 Отговорено 7 Декември, 2023 Емиии, на амсойлите фабриката изглежда доста по-внушително. Даже и жп линия влиза вътре. Джендър съм си и тва е Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Тъмнозелен самурай G86-P 326 #1237 Отговорено 7 Декември, 2023 то кат склада на Лидъл в Равно поле 1 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dandilov 2858 #1238 Отговорено 7 Декември, 2023 (Редактирано) @Rakeem Off Topic Не бе човек. Пречупил съм се. Бих си купил и Амсойл, ако ми дадат официална информация, че съдържа минимум 50% PAO и колко % естери. Да, преди години имаше информация в msds-a, но я скриха и в новите партиди не се знае какъв е процентът. А и другото, което все още ме дразни е, че не са си сертифицирали официално маслата. Няма "Спецификации: ---- еди кои си... ", а вместо това пишат: "Приложение - използвайте AMSOIL Signature Series Synthetic Motor Oil в приложения, където изискват следните спецификации" Все пак бих си купил. Дори само за проба. Но много му вдигнаха цената. Ти как така смело заявяваш, че съдържа 50% PAO? Дай доказателство, черно на бяло и веднага ще си купя. Без майтап! Редактирано 7 Декември, 2023 от dandilov 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6133 #1239 Отговорено 7 Декември, 2023 преди 48 минути, Тъмнозелен самурай G86-P написа: то кат склада на Лидъл в Равно поле АбцолЮтно. Влизат варели / претакат зейето / излизат варели - кво са сварили, вари разбери ги? 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 497 #1240 Отговорено 7 Декември, 2023 (Редактирано) Аз по звука ги познавам споко, ще кажа преди 5 минути, ceco_accord написа: АбцолЮтно. Влизат варели / претакат зейето / излизат варели - кво са сварили, вари разбери ги? преди 12 минути, dandilov написа: @Rakeem Покажи скритото съдържание Не бе човек. Пречупил съм се. Бих си купил и Амсойл, ако ми дадат официална информация, че съдържа минимум 50% PAO и колко % естери. Да, преди години имаше информация в msds-a, но я скриха и в новите партиди не се знае какъв е процентът. А и другото, което все още ме дразни е, че не са си сертифицирали официално маслата. Няма "Спецификации: ---- еди кои си... ", а вместо това пишат: "Приложение - използвайте AMSOIL Signature Series Synthetic Motor Oil в приложения, където изискват следните спецификации" Все пак бих си купил. Дори само за проба. Но много му вдигнаха цената. Ти как така смело заявяваш, че съдържа 50% PAO? Дай доказателство, черно на бяло и веднага ще си купя. Без майтап! Тези неща не важат и за равенола с пълна сила? ПП: Да, може би равенолите имат сертификации, но нямат мсдс също. Редактирано 7 Декември, 2023 от Bizzito Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове