Jump to content

georgi.ivanov1975

Фен
  • Мнения

    67
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Days Won

    5

georgi.ivanov1975 last won the day on Септември 30 2023

georgi.ivanov1975 had the most liked content!

Обществена Репутация

121 Good

Относно georgi.ivanov1975

  • Ранг
    Потребител

Profile Information

  • Пол
    Мъжки
  • Място
    Казанлък-Пловдив

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

  1. От гледна точка на Honda, първото масло е за бензинови и дизелови двигатели, а второто и третото са само за дизелови на база постните стандарти на предният етикет. Но само TDS би показал пълният им обхват на приложения.
  2. Според мен MSDS трябва да са достъпни. Виждал съм текст в някои от тях като "Не предизвиквай повръщане". Т.е. в тях са описани принципите за безопасност докато например "Бърза помощ" пристигне....При опцията (евентуално) да го получиш чак на другия ден, вече може да е късно. Поздрави.
  3. От предимство (PAO) сам сподели че цената му се вдигнала (недостатък). Затова по-горе казах: "Всяко от маслата има по нещо, което другото не предлага". Поздрави.
  4. Всяко от маслата има по нещо, което другото не предлага. Ако говорим за стандарт по MB, то на Rowe е най-висок. Той изисква икономията на гориво да покаже мин +1% спрямо MB 229.51 и се вижда от по-ниския му HTHS. Ravenol обаче предлага (навярно) по-нисък % сулфатна пепел което е по-добре за DPF, а същевременно внушителен TBN и по-висок VI. Факт е, че и 2-те са сертифицирани по MB. Но ако колата бе малко по-нова, тогава Ravenol-а не щеше да се впише. За какво му държат (сравнително ниския към днешен момент) MB 229.51 от 2005г не знам. На Rowe останалите стандарти (в дизеловата им част) са насочени към най-новия автопарк, визирам BMW LL-04 (по N20), MB 229.52 и най-новия на Opel / Vauxhall от 2019. Като представители на ACEA C3 масло реологичните им показатели са почти еднакви. Ако на Rowe съдържанието на тубата отговаря на TDS, и цената ви харесва, в никакъв случай не е за подценяване.
  5. В цитирания PDF присъстват всичките дизелови стандарти на Mercedes за двигатели с DPF или не от 2004г насам. MB 229.52 е за Евро6 (от 2014 насам) и той заменя и надгражда MB 229.51/31 които се изискват действително за двигателя. Още пише че стандарта е Approval. Потърсете маслото за допълнително потвърждение в сайта на bevo-mercedes, първо в раздела MB 229.52. Поздрави
  6. Колега pgenov, накратко от снимката на твоя Owner manual и интернет каталозите четейки между редовете улавям следното: 1) Honda препоръчва и каталозите изписват, че за целогодишна употреба са маслата Honda Engine Oil #1.0 (SAE 0W-16) и Honda Green Oil (SAE 0W-20). Т.е. наблягат разбираемо на две ОЕМ масла. Изписани са и нямат нужда от разяснение. Един вид, взимаш и ползваш. 2) После са изброени спецификациите ACEA A1/B1, A3/B3 и A5/B5, но с една уловка. Те и да се напъват и да искат не могат да бъдат SAE 0W-16/0W-20. Т.е ще присъстват в други класове от рода на SAE 0W-30/5W-30. Затова онлайн каталозите не ги дават като year-round употреба, а като temperate (умерен) климат, което си е пак все сезонно - SAE 0W е при -35С, а 5W при -30С. 3) ACEA A1/B1 е отпаднала и се заменя от SAE 0W-20 ACEA C5. 4) Подозирам, че Honda Green Oil първоначално включва някоя от модерните спецификации на API/ILSAC. Много масла на пазара са едновременно напр. по SAE 0W-20 API/ILSAC и ACEA C5/C6. Така че ти удовлетворяваш критериите както на Honda Green Oil SAE 0W-20, така и на ACEA A1/B1. 5. За този двигател оставащи позволени опции са SAE 0W-30 (за предпочитане в ACEA A5/B5) и SAE 5W-30 (за предпочитане в ACEA A5/B5). Понеже черно на бяло присъстват в Owner manual-a, онлайн каталозите нямат избор и дават предложения по тези критерии. 6. Ако не искаш да избереш SAE 0W-16/0W-20, то между SAE 0W-30 ACEA A5/B5 и SAE 5W-30 ACEA A5/B5 ти препоръчвам да намериш конкретно масло на Ravenol, което по вторите критерии добавя и най-новия стандарт ACEA A7/B7 с предимства: Защита от LSPI, защита от разтягане и износване на веригата и най-новия тест за икономия на гориво на Toyota, първоначално вграден в SAE 0W-20 ACEA C6 масло. Недостатъци - по-малка защита на катализатора в дългосрочен план. Или накратко: Отлична опция е т.4), също много подходяща е SAE 5W-30 ACEA A5/B5, (в комбинация от A7/B7)... Поздрави
  7. От всяко правилно има и изключения колега. Lubrizol Relative Perfomance Comparisson Tool за RN17RSA показва за SA <0.8%. Спецификацията RN17RSA изискваща се за Renault Sport двигателите след 2017г се поддържа единствено от ACEA C3 масло. GM Dexos 2 (отново ACEA C3) в горното масло на Ravenol пък е единствен избор за Chevrolet Camaro и Corvette, все спортни коли със сериозен дух. Списъка продължава още с VW 511.00, Porsche C40 за двигатели над 600 к.с. пак в ACEA C3. Поздрави.
  8. По принцип най-масовия диапазон на вискозитетените класове обхващащи стандартите по ILSAC си остава SAE xW-20 и xW-30. Т.е. до тук имаме масло с понижено триене. Много често на пазара предлаганите масла едновременно отговарят както на API така и на ACEA. А понеже стандартите по ILSAC са създадени върху тези на API се оказва така, че желаеш или не, пак ползваш ILSAC под някаква форма във формулата. За конкретния Shell неофициално може да се твърди, че има доста сходства с ILSAC GF-3 (но навярно) без толкова ясно изразена F.E. упомената в Sequence VI-B Fuel Economy в секцията на ILSAC GF-3 според Afton Specification Handbook. Поздрави.
  9. Търсачката колега не препоръчва масла по номер на ред (хубост), а по критерии. И понеже все трябва да почне от някъде и да свърши, се вижда целият диапазон на предложенията. Ти се запознай с изискванията на производителя и отвори едно по едно маслата. Те че всичките ще са правилна опция, да такива са, но някое от тях ще изпъква повече. И не е казано това да е първото масло в съветника (говоря по принцип, а не конкретно за изброените на снимката). Ако намериш някое в SAE 0W-20 което отговаря на едновременно на ACEA C6, API SP-RC, ILSAC GF-6A ще си взел максимума от new-tech стандартите. Поздрави.
  10. Като цяло съм съгласен с горното, с изключение на термина "стара рецептура". Не познавам в детайли дискутираните масла, но от поддържаните стандарти мога да кажа, че ако API SP-RC в DXG е от пролетта на 2020г, то ACEA A7/B7 в FDS е представена в ACEA-2021 и предоставя същия F.E. тест на Toyota, както и най-новата гледна точка на ACEA за LSPI и chain wear защита, разбира се без такава на GPF/DPF. Източник Lubrizol. Поздрави.
  11. Колега, Съюза на автомобилните инженери (SAE) дефинира вискозитета на маслата или следи само за реологичните показатели, но не и за останалите свойства и качества. Докато смазочната норма вече изразява конкретните качества и характеристики на флуида. Това е т.нар. ОЕМ спецификация. Само двата критерия в купом съставят правилното масло. По спомен ти имаше дизелов двигател с премахнат DPF, нали. И сам знаеш че за стоковия двигател Honda упоменавала SAE 0W-30 (вискозитетен клас) отговарящ на ACEA C3 или ACEA C2 (вид смазочни норми). Поздрави.
  12. Защо се визира само и единствено вискозитетен клас, а не и смазочна норма? Това са 2-те страни на "монетата". Само едното не е достатъчно да бъде правилно масло. Поздрави.
  13. На което и масло да си спреш вниманието, първо се увери че съответния oil selector го е препоръчал и допълнително в дата шийта му, че отговаря на дадения стандарт. Поздрави.
  14. SAE (grade) е едната страна на монетата. В частност стандарта ACEA A5/B5 е в High SAPS масло и не е предвиден (според ACEA) да предпазва съвременните катализатори и филтри за сажди. Но ОЕМ като Volvo и Ford са я препоръчали, независимо дали двигателя е оборудван с DPF или не. Чел съм, че те си спират вниманието на ACEA A5/B5, защото имало в него специален тест за защита от износване на разпределителният вал. Колкото до DPF филтъра, ако се сложи SAE 0W-30 ACEA C2 масло (Mid SAPS), то неговия TBN ще е под 8.0 и не може официално да отговаря на ACEA A5/B5-08, а на ACEA A5/B5-07. Но през 2011г вече е важала ACEA 2010, а тя както и 2008/2010/2012/2016/2021 си търсят TBN 8.0 или повече. Сега самият производител си знае, DPF може ли да се регенерира успешно с High SAPS масло, но ти можеш периодически да използваш добавка за по-бързо изгаряне саждите и това да удължи живота му.
  15. Здравей honda_japan. За двигателя използвай мин ACEA A5/B5-08 SAE 0W-30 масло, а колкото до 6 степенният автоматик TF-80SC се изисква спецификацията ATF, Aisin Warner AW-1, а не някаква по Volvo. Тя се разтълкува така: Automatic Transmission Fluid GM 1940 773 for automatic transaxles fitted in Opel/Vauxhall and Saab vehicles. OEM product: Aisin Warner AW-1. Also known as Saab part no. 93165147. Поздрави.
×
×
  • Създай нов...