Jump to content

georgi.ivanov1975

Фен
 • Content Count

  32
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

georgi.ivanov1975 last won the day on October 2 2018

georgi.ivanov1975 had the most liked content!

Community Reputation

72 Neutral

About georgi.ivanov1975

 • Rank
  Начинаещ

Profile Information

 • Пол
  Мъжки
 • Място
  Казанлък-Пловдив

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Не само че това, ами и дават грешни препоръки. За другата ми кола за ръчката препоръчват API GL-5 SAE 75W-90, без да отчетат факта, че с такова масло синхронизаторите много бързо ще си отидат. Аматьори.
 2. Тук стандарта по VOLVO VCC 95200377 навярно дава "спирачка".
 3. Едно малко уточнение ако позволите, което не му е мястото във форума. MB не изискват нископепелни масла за техните двигатели, по простата причина, че стандартите MB 229.1, MB 229.3, MB 229.5 се дават само в High SAPS масла. Сложи ли се нископепелно, се променя смазочната норма и маслото става грешно. Много малка част преобладават бензиновите им двигатели, които могат и да използват MB 229.51/31, тогава да, това е Mid SAPS. Колкото до горният стандарт MB 226.9, то той не е приложим в лекотоварните двигатели, а тежкотоварни бусове например. Доказва го по-горе в линка на коя ACEA отговаря (ACEA E9). Ето и маслата за тежкотоварна техника по този approval. Но при азиатските бензинови двигатели вкл. на Honda, тази този подход с Mid SAPS масло е приложим, защото съответния стандарт изискван от производителя за двигателя се намира и в такава формула. Поздрави.
 4. Въпреки че нивата на SAPS са едни и същи за ACEA C3 и ACEA C2, възможната причина за премахването му може да е на първо четене HTHS, а от там fuel economy теста. Защото за ACEA C2 се той е min 2,5%, но за ACEA C3 е малко над 1%. Поздрави.
 5. За двигател с DPF колега, трябва маслото да отговаря на една от 2-те европейски категории: ACEA C2 или ACEA C3 например в SAE 0W-30, 5W-30. Когато тези условия са спазени, можеш да бъдеш спокоен. На база горното, марката масло сложи такава, каквато ти е на сърце. Поздрави.
 6. Горното масло е правилен избор. От поддържаните му стандарти, този който е важен за двигател е ACEA B5. Но не съм съгласен да се използва масло в т.8 по ACEA C1. Чак толкова ниски нива на фосфор са убийствени за двигател, не проектиран за тях. Разбирам да бе някоя от първите Mazda+DPF, но говорим за Honda. Ако ще е Mid SAPS масло, то по-малкото зло е да се използва ACEA C2 0W-30, което ще има поведение като ACEA A5/B5 масло
 7. Мда, колегата просто е платил за етикет на бутилката. В дълбочина, ако трябва да се намери техническият документ на маслото и да му се видят характеристиките, греда, обикновено няма такъв. Тъмна Индия...
 8. В глобален план има увеличение на базовите масла и добавките. Някои производители на масло все още задържат, докато други коригират. Казвам просто, че и този аспект трябва да се вземе в предвид. Поздрави.
 9. Защо някой трябва да си защитава реномето "на парче". На по-високо и корпоративно ниво има система за управление на качеството линк . Ако там има вече "шменти-капели", значи много хора по веригата не си гледат работата. Поздрави.
 10. По въпроса за първата част бих искал да добавя, че какви тестове трябва да премине маслото ще зависи, от таргет групата автомобили и регион, към които е насочено. За USA/CAN маслата са главно Energy Conserving, а в последно време Resource Conserving ориентирани. Законовите регулации съм чувал, че изискват от новото поколение двигатели с 1 литър галон, да изминат определен (повече) пробег. Това означава, че двигателите стават повече екологични, а маслата използвани в тях задължително горивоспестяващи (EC/RC). Конструктивно и бензиновите двигатели търпят развитие. За да изхвърлят по-малко вредни емисии, трябва да изразходват по-малко гориво. Това се постига като се създават двигатели с по-малък обем, но по-мощни и задължително оборудвани с турбокомпресор. А от тук до LSPI феномена има съвсем малка крачка. Американските тестове за Fuel Economy са различни от европейските, но факт е, че всичките масла за USA/CAN с RC качества са все от ниските вискозитетни класове. Докато европейските тестове за икономия на гориво, не само са различни, но само някои от смазочните норми са способни да я достигнат. Това са ACEA A5/B5, A1/B1 и всичките ACEA Cx (някои повече, други по-малко). Докато ACEA A3/B4 самостоятелно не й е позволено да участва. Но тенденциите и в Европа са за намаляване на вискозитетните класове и препоръчване на смазочна норма осигуряваща F.E. По втория постулат, който касае азиатските двигатели на Honda за Европа. Не трябва да се поставя на везни дали американските стандарти или европейските са по-добри за един и същ азиатски двигател. Honda е пълноправен член на ACEA линк и е напълно логично, за нейните европейски двигатели да препоръчва европейски стандарти. Защото като цяло ACEA представлява изискванията за минималните и базови качества, които според членките производители, маслата трябва да имат, при употреба в двигателите им. Поздрави.
 11. Здравей, нека да се опрем на фактите. Изискванията за двигателя са посочени както във вътрешнофирмените бюлетини, които се подават от Honda към дилърите, така и са упоменати в сервизната книжка (owner manual) дошла с колата. За конкретният дискутиран двигател смазочните норми са само по 2-те категории на ACEA, а именно ACEA A5/B5 и A1/B1 и по втория тип ACEA A3/B3, A3/B4. Всеки предполагам е виждал сервизна книжка и вътре за Европейските модели важат само и единствено стандарти по ACEA, а не по API/ILSAC. Обзалагам се, че който и каталог за масла (за Европа) да се провери за този двигател, нито едно от маслата които той ще предложи няма да съдържа в себе си стандарта по ILSAC. Възможно е да има по API, но той ще е просто притурка към многото поддържани от маслото стандарти. Но конкретната смазочна норма е друга. И затова тези каталози търсят и попълват масла, които черно на бяло отговарят само и единствено по ACEA в съответния вискозитетен клас - от SAE 0W-20 до 5W-40 примерно. Горното масло линк в техническия му документ няма черно на бяло никаква норма по ACEA, а само спецификации по VAG. Затова няма как и каталога на Kroon Oil да попълни това масло като препоръка. Все пак аз виждам че характеристиките на това масло са стъпнали върху ACEA A5/B5, но не и върху ACEA A1/B1. Към днешен момент в процес на отпадане е последната категория и единствено новата ACEA C5 може да претендира че заменя и покрива характеристиките на ACEA A1/B1, но забележете, вече само в SAE 0W-20. Никакви SAE 0W-30 масла. Не много в страни от темата за японските (дизелови) двигатели, е че и там препоръките са само и единствено пак по ACEA. Да, ILSAC няма дизелов стандарт (остава и да имаше), но API имат (отпаднал 2011 г API CF). Въли гърми тук ако няма DPF се изисква отново ACEA A5/B5, или A3/B4, а ако има ACEA C3 или C2. Моето мнение при избора на масло се свежда в това, да се има в предвид оригиналните и първични изисквания на Производителя и чак след това да се лавира (както направих с ACEA C3 вместо A3/B4). Но общото при европейските двигатели набързо проиграни са именно, че кръга се затваря и всичко се върти около ACEA (или по-точно това което изисква Honda към този момент) . И който желае да се отклони от тези препоръки, хубаво, но на своя отговорност, защото умишлено обезсилва смазочните норми предписани не от кой да е, а от Производителя. Ако последния след време промени във вътрешнофирмените си бюлетини и позволи стандарти по API/ILSAC за този двигател, това ще е решение спуснато отгоре, но към днешен момент това не е така. Поздрави.
 12. Първоначалното масло HELAR SP 0W-30 е доста встрани от правилния избор. Да, стъпнало е по характеристики на ACEA A5/B5 маслата, но смазочната норма която се изисква хич я няма. Да не говорим че цената на специфичното масло по VW 503.00/506.00/506.01 е една от най-високите (към 35 лв?). Скъпо е защото в частност е за специфичните R5 и V10 TDI на VAG. DURANZA LSP 5W-30 е един от правилните избори за този двигател, понеже едни от спецификациите упоменати в сервизната книжка са ACEA A5/B5, A1/B1. Това което трябва да се знае за него е, че маслото е от типа Full SAPS формула и защитата на катализатора е занижена към днешен момент (доказва го API SL, чиито нива на фосфор са още твърде високи...). XEDOZ FE 5W-30 има страхотни характеристики, но за съжаление смазочните норми за този двигател са само по ACEA, а не по API и/или ILSAC. POLY TECH 5W-30 с малко побутване се вмества в препоръките и е отличен избор. Няма конкретно никаква норма черно на бяло по ACEA A5/B5 (не може и да има защото е с висок HTHS) или A3/B4, но пък има по ACEA C3. А двигателните тестове на ACEA C3 са същите като на ACEA A3/B4, даже има и Fuel Economy такъв с около 1,1%. Т.е. в случая спокойно можем да сложим масло по ACEA C3, което надвишава другия тип изискана категория като ACEA A3/B4-04. Отделно това масло е Mid SAPS формула, ще предпазва катализатора повече и ще старее по-бавно (API SN). Аз също съм за него. Поздрави.
 13. Горното масло в линка е взело "най-доброто от 2-та свята". Хем последният за сега API SN PLUS, хем европейската категория ACEA A3/B3. Подозирам обаче, че по-новия автопарк не ще го грее тази ACEA. Изхождам от факта, че нивата на фосфор в API SN PLUS са сериозно намалени, логично е и тази формула е Mid SAPS, с не много висок TBN, около 7? Но в ACEA 2016 се поставя изискване за категорията A3/B4 мин 8, т.е. това масло ще отговаря най-много до ACEA-2007, или ако говорим за европейски хонди, то произведени макс до 2008г, за които производителя е предписал стандарти не по API, а по ACEA. Много време търсих в България подобна формула и се радвам че я има (като масло и технически характеристики). Поздрави.
 14. Този казус лесно се решава когато се приложи следният подход: При стокова кола, се виждат какви изисквания е предписал производителя, като смазочна норма и вискозитетен клас. Ако последните са няколко на брой, може да се лаврира в зависимост от стила на каране. При по-агресивно например запазваме стандарта за масло и вискозитетния клас, но подплатен напр. с по-висок HTHS. Ако знаем и температурата на маслото при по-високата увеличена работна такава, може да се изчисли какъв от позволените вискозитетни класове да използваме, така че кинематичния вискозитет да бъде достатъчен за смазване при пиковите натоварвания. Ако предписания вискозитетен клас е само един, трябва да се запази и да се намали пробега, а ако може и да се смекчи стила на каране. Т.е. от една страна имаме позволена смазочна норма и вискозитетен клас. Ако изберем масло което да отговаря на 2-та критерия, ще уважим изискванията на производителя и би трябвало всичко да е наред. Ако обаче новото масло отговаря само на единия критерии и нещо стане, собственика не може да има претенции както към производителя на автомобила, така и към производителя на масло, чиито продукт използва не по предназначение. Или казано накратко, всеки има право да сложи каквото масло е сметнал за необходимо, но с цялата отговорност за всички евентуални последствия, ако е действал на своя глава. Поздрави.
 15. Може би аз не се изразих правилно. Някои двигатели са проектирани само и единствено за един вискозитетен клас и определена смазочна норма. Както в предната страница посочих напр. USA Fit III 1.5 16V/2017--> изисква API SN SAE 0W-16 масло. След 2-3-4 год. образно казано когато се навъртят километри, препоръките за двигателя ще си останат същите. Тогава погледнато реално, дали в името на бъдещото използваното масло присъства или не High Mileage, ако отговаря на смазочната норма и вискозитетния клас ще е правилно. Фразата High Mileage е резултат на добър маркетинг и заемане на пазарна ниша. Поздрави
×