Jump to content

marto_bo

Фен
 • Content Count

  45
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

marto_bo last won the day on February 4

marto_bo had the most liked content!

Community Reputation

36 Neutral

Profile Information

 • Кара
  Accord_8
 • Пол
  Мъжки
 • Място
  Plovdiv

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Благодаря за експресния, експертен анализ. Яно ще продължа да си карам с HONDA SYNTHETIC BLEND 5W-30 или от време на време за разнообразие SHELL HELIX ULTRA 0W-30 A5/B5(тук не съм много сигурен, просто като гледам е в същия ценови диапазон и е по A5/B5 )
 2. Мнение за Motorex CONCEPT TS-X SAE 5W/30 и по специално дали е подходящо за k24z3? От скоро съм в играта с мотокроса и в тези среди продуктите на Motorex са на особена почит. Та се замислих дали да не "унифицирам" марката масла в личния автопарк.
 3. Каква беше темата до къде стигна. Докато няма контрол всеки ще прави каквото си иска-безспорен факт. Бе те новите матрични фарове на електричките волво са много яки-осветяват банкета в страни, поставят в "тунел" настигнатия или разминаващия се автомобил, присвяткат няколко пъти пътните знаци или ако случайно камерите видят пешеходец да върви отстрани с цел да ти насочат вниманието към тези елементи, елиминират т.нар. котешки очи по мантинелите - да не те дразнят. Само китайците да пуснат аналог на тия яки светлини ... каква светлина ще настане по наще пътища!
 4. Все още не разбирам защо всички, които използват незаконни източници на светлина почват да се правят "на ощипани моми", като им се каже, че не е правилно извършеното от тях. Толкова ли е сложно да се разбере, че фаровете се разработват за точно определени лампи и поставянето на друг вид лампа е незаконно. Регулациите са точно за това да се стандартизира едно изделие, така че освен да е полезно за собственика да не вреди и на околните. За това и късите светлини светят на Х метра, а дългите на Y метра, не че не може да се направи/конструира оптична система която да мята лъч на 300 метра примерно, ама кому е нужно това? Всичко е компромис с който трябва да се съобразяваме всички!
 5. Markony правилно е казал че нито лед-а, нито ксенона са съвместими с дрл. Всеки уважаващ себе си "лед" има зад гърба си драйвер-това чудо служи за контрол на тока през светодиодите, защото с повишаване на температурата имат склонност и да си променят вътрешното съпротивление, от там тока нараства лавинообразно и стигаме до "пуканки". Та ако на тоя драйвер, който по принцип е предназначен да бачка с постоянен ток му подадеш едно накъсано сигналче от дрл, как ли ще му се отрази. А как ли ще реагират светодиодите-дали няма да се размигат...някъде на границата на човешкото зрително възприятие? А за тези които твърдят, че техните фарове не заслепяват-реалността на пътя вечер говори друго, 95% от колите със сложено във фаровете нещо различно от фабричните крушки, заслепяват качествено ! Но тук няма какво да се направи, само в "белите" европейски страни могат да те санкционират, че си си направил колата луноход. Там между другото могат и да те санкционират за различна цветова температура на лампите, защото както всички знаем новите светят малко по различно от вече използваните и ако си сменил само едната крушка ... глобичка. Ама кога ли ще ги стигнем......
 6. ceco_accord, ако си решил да слагаш лед-ове на дългите търси такива с цветна температура 4300К(които пък обикновено са с външен вентилатор, а всички знаем колко са чисти нашите пътища, та се запитай след колко време ще е спрял да се врътка). Масово търговците и китайците пробутват такива с 5000-6000К-това само по себе си прави карането на мокър асфалт ад.
 7. CARPERA, въобще не вникваш в написаното по-горе. Или искаш да ти цитирам членове от НАРЕДБА № Н-32 за периодичните технически прегледи, ЗДвП? На фара, дали на стъклото/плексигласа отпред или на кутията е написано какъв тип крушки и колко вата можеш да ползваш, подобно като на табелката с налягането/размера на гумите като отвориш шофьорската врата. Нали искаме да сме европейци? Като искаш лед-ове или сменяш колата или целите фарове след което преминаваш технотест. Ако получиш одобрение карай на воля.
 8. Айде сега излезте и погледне какво пише по фаровете Ви. За какви източници на светлина са предназначени. И нека не забравяме че изменението на светлините е изменение в конструкцията на ППС, за което изменение са използвани компоненти, за които липсва типово одобрение. От там по време на ГТП(за кат да не говорим-ако им наредят да следят за светлини ще има акции, ако ли не ще си караме както досега) трябва да се извърши визуална проверка на светлините, както и за "Надвишаване на максимално допустимата яркост на светлината в посока напред" и ако не отговаря на параметрите ... същото като катализаторите или по-точно липсата им. Един OSRAM D2S XENARC 35 W e 3200 lumens, лед-а с който ще го замените колко лумена е? Да съгласен съм ефекта е УаУУУ, но нека се замислим че не сме сами на пътя, особено възрастните хора, чието зрение не толкова бързо адаптивно към промяната на околната светлина както нашето. Бъдете отговорни!
 9. Emicha, ти говориш за H1, човека е с ксенон D2S, разликата е огромна. Омръзна ми по нашите пътища да вадят очите тези ледове, които светят яко. Лупата както и казваш е един сложен оптичен уред, който е предвиден да работи с източник на светлина с точно определени параметри. Слагането на лед .... лекичко променя характеристиките на тази система и колкото и да я регулираш има отблясъци. Един почистен/рециклиран както трябва ксенон не само че ще свети прилично но и няма да създава дискомфорт на останалите участници в движението. Ако имахме стриктни технически прегледи, то определено нямаше да те пуснат с тези ледове.
 10. Рециклирай или почисти фаровете от вътре. Сложи си Osram D2S Ultra Life и си карай. В никакъв случай не слагай лед-ще ти се подобри малко зрителното поле през тъмната част на денонощието но за сметка на множество отблясъци които ще пречат на насрещно движещите се автомобили. С две думи има да ти присвяткат/ръкомахат ....
 11. Впиши си точните данни в търсачката на равенол и ще ти излезнат най-подходящите масла за гамата на равенол: https://oilguide.ravenol.de/?lang=en
 12. Хората не са длъжни да знаят йерархичната зависимост на службите. Те виждат това което вършат "пчеличките", и ако пчеличките не смеят да кажат на началниците си: тази позиция не е подходяща, освен да пълним хазната с друго няма да спомогнем за обезапасяване на движението.... Но в случая са в населено място, (не на някое безмислено ограничение) и всички трябва да се научим да караме в ограничението, особенно профи шоферите, които всякак натискат/притискат спазващите закона(ограничението) хора.
 13. Mkilla, майсторите не дават гаранция защото "така сме ги научили", същото важи и за търговците: поръчваш част по вин номер на автомобила:пращат ти друга, грешката, разправията, разкарването до магазина, куриерските са за сметка на клиента. Майстора каква гаранция може да ти даде за твои части, знае ли от къде си ги поръчал, дали са оригинални или с надписчета "honda". Сменя ти веригата и понеже голяма част от тях не ползват динамометрични ключове, не четат ръководства кое болче как и колко се стяга, превърта го с винтоверта и след една седмица примерно веригата се охлабва, прескача зъб и в двигателя става мазало. Да предположа ли какво ще каже майстора? Защо трябва да го раздаваме "куриери" между магазина и сервиза? Другата хипотеза: отиваш в сервиза и казваш имам проблем: веригата ми е за смяна, записвай час, поръчвай части и сменяй, отиваш взимаш си автомобила, плащаш, взимаш фактура със стокова разписка примерно, пак по някаква причина след седмица веригата прескача зъб ... връщаш се при майстора(сервиза) ... няма да има какво да отговори освен да започне ремонта за негова сметка. Сега ако искаш сам да си смениш веригата, разполагаш с необходимите инструменти, условия, умения, тогава вече е изгодна поръчката от чужбина.
×
×
 • Create New...