JHM 1882 #801 Отговорено 31 Август Преди 9 часа, Plamen-CRV написа: Ай стига съм писал, че пак ми се допсува. Ооо...,това е и моята драйв терапия,иначе трябва да се самовзривя от насъбралите ми се по пътя несгоди🫣. А като наболеят електрокарите по пътя ,не ми се мисли! 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6809 #802 Отговорено 31 Август Мда. Дет са вика: Ако не псуваш докато шофираш, значи не внимаваш. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
jt26 62 #803 Отговорено сряда в 07:04 Все е било да псувам без да шофирам, ама да шофирам без да псувам не е било! 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6809 #804 Отговорено петък в 12:52 И нека псуването продължи. Важно! От 00.00 часа на 7 септември 2025 г. започва прилагането на секционен контрол за измерване на средната скорост на движение по определени участъци от републиканската пътна мрежа. В началото и в края на всеки участък - чрез камери, ще се отчита времето, за което едно превозно средство изминава разстоянието. Така ще се изчислява средната скорост на МПС-то. Ако тя е по-висока от максимално допустимата (според ЗДвП), ще се регстрира и ще следват санкции. Към момента до днес - 05 септември 2025 г., сертифицираните отсечки за средна скорост са 18: 1. АМ “Тракия”: Вакарел (км 24+288) - Ихтиман (км 43+448); 2. АМ “Тракия”: Ихтиман (км 43+448) - Вакарел (км 24+288); 3. АМ “Тракия”: Цалапица (км 107+663) - Радиново (км 118+599); 4. АМ “Тракия”: Радиново (км 118+599) - Цалапица (км 107+663); 5. АМ “Струма”: Сандански (км 143+945) - Дамяница (км 151+251); 6. АМ “Струма”: Дамяница (км 151+251) - Сандански (км 143+945); 7. АМ “Струма”: Българчево (км 90+219) - Покровник (км 92+548); 8. АМ “Струма”: Покровник (км 92+548) - Българчево (км 90+219); 9. Северна скоростна тангента: м/у 18 и п.в.Илиянци (км 50+427) - Чепинци (км 60+705); 10. Северна скоростна тангента: Чепинци (км 60+705) м/у 18 и п.в.Илиянци (км 50+427); 11. I-1: Слатино (км 343+292) - Кочериновo (км 353+878); 12. I-1: Кочериновo (км 353+878) - Слатино (км 343+292); 13. I-2: Струйно (км 104+733) - Шумен (км 112+381); 14. I-2: Шумен (км 112+381) - Струйно (км 104+733); 15. I-3: Долни Дъбник (км 100+471) - Телиш (км 122+349); 16. I-3: Телиш (км 122+349) - Долни Дъбник (км 100+471); 17. I-4: Български извор (км 13+536) - Сопот (км 22+734); 18. I-4: Сопот (км 22+734) - Български извор (км 13+536). До 07 септември т.г. броят на сертифицираните отсечки се очаква да достигне 22. Актуална информация можете да намерите на https://bgtoll.bg/vaprosi-i-otgovori. Национално тол управление има техническа готовност за включване на общо 126 отсечки от републиканската пътна мрежа с обща дължина около 1200 км. Ще ни отстрелават кат пилци с бренеке. Или ш са опрайм, или ша ни опрАат. Като нема култура, фащат са за кобура. Връщат сериала "На всеки километър". 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vespa 336 #805 Отговорено петък в 21:17 (Редактирано) Можеха още с монтирането на тол камерите да въведат въпросният контрол, но по добре късно отколкото никога. На 13ти се прибирам до България и лично ще ги пробвам. Редактирано петък в 21:19 от vespa 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6809 #806 Отговорено петък в 21:23 (Редактирано) Успех. Ще е любопитно да споделиш краткият си локален опит. Редактирано петък в 21:26 от ceco_accord Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
goga 284 #807 Отговорено вчера в 05:54 На отсечки от 8-10км., че има и по къси, една минута по рано да пристигнеш на втората камера и си за глоба. Значи часовниците на двете камери трябва да са абсолютно синхронизирани до секундите - а дано. По скоро ще се издават яко вишове за превишена скорост. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
darius 948 #808 Отговорено вчера в 10:02 Преди 21 часа, ceco_accord написа: Ще ни отстрелават кат пилци с бренеке. Или ш са опрайм, или ша ни опрАат. Като нема култура, фащат са за кобура. Връщат сериала "На всеки километър". Ще въвеждат още отсечки. Ще видим комп спецовете как ще отговорят. Адвокатите също точат нокти. А обикновените вандали сме ги виждали в Англия какво правят. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Plamen-CRV 709 #809 Отговорено вчера в 10:28 Днес в сурат тефтера ми излезе инормаия и за АМ Хемус Отсечките са: Белокопитово - Каспичан и обратно Девня - Игнатиево и обратно Отсечките щели да бъдат обозначени с пътни знаци. Остава и Waze да отключи функционалността за средна скорост за България. П.П Сега видях, че ги има в https://bgtoll.bg/vaprosi-i-otgovori Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6809 #810 Отговорено вчера в 10:48 Култура не се възпитава с рестрикции, особено ако са неадекватни и повод за "лов на вещици". Времето ще покаже "има ли Гюро глава", "кон боб яде ли" и "магаре стока ли е"? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6809 #811 Отговорено вчера в 13:20 Днес ме щракна 1 стационарна камера - видях я как блесна, а си карах културно. Да видим как ще ме ощавят? Едва ли имат лицево разпознаване, а бях с каска и очила, а па велосипедът ми няма рег. номера. Явно хазната е бая празна иии ... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1882 #812 Отговорено преди 19 часа Преди 8 часа, ceco_accord написа: Култура не се възпитава с рестрикции, особено ако са неадекватни и повод за "лов на вещици". Времето ще покаже "има ли Гюро глава", "кон боб яде ли" и "магаре стока ли е"? Освен че на снимката,липсва осова и мантинели,няма го и оня в храстите с триногата. Или е добре прикрит👮♂️! Тряа са избиват 50-те %% заплатки с разни М-ки...! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6809 #813 Отговорено преди 17 часа Аа, просто снимка - за колегата от пост 805. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1383 #814 Отговорено преди 10 часа (Редактирано) Вчера май ме хареса една стационарна камера, някой да знае ли в кой сайт мога да проверя дали е имало взаимност? Редактирано преди 10 часа от Митко Йотов Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6809 #815 Отговорено преди 9 часа Кво ти дреме? Чак като ти връчат фиша тече 7 дневният срок на 30% "промоция". Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
goga 284 #816 Отговорено преди 8 часа Тука проверявам аз: https://e-uslugi.mvr.bg/services/obligations Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Plamen-CRV 709 #817 Отговорено преди 2 часа Превенцията по пътищата в България е мит. Репресията – реалност. Вместо държавата да инвестира в добре направени пътни платна с асфалт, който отговаря на изискванията, ясни маркировки, обучения, кампании, модерни технологии и ясни пътни правила, тя се е превърнала в ловец със скрита камера... Буквално. Пътните полицаи се крият в храстите, не за да предотвратят инциденти, а за да „уцелят“ някой водач, който не е намалил навреме. Лов, не контрол. Санкция, не сигурност. Във всяка цивилизована държава превенцията започва със знак, с ясна маркировка, с добро осветление. У нас – с глоба в пощенската кутия и акт по подразбиране. Да събираш пари и с тях да купуваш нови автомобили и камери не е превенция. Да изненадаш някого със скрита камера и да му вземеш 600 лева не променя поведението му. Но да го предупредиш с табела, да го образоваш, да го накараш да мисли – това е превенция. Само че тя не носи пари. Глобите носят. А когато държавата обърка приоритетите, резултатите се виждат по статистиката – жертвите на пътя не намаляват, а недоверието расте. А върха на всичко в забърканата каша са новите промени в Закона за движение по пътищата. Когато държавата е неадекватна, законът започва да наказва невинните. Представете си това: Вие сте трезвен. Не сте дрогиран. Карате в рамките на разрешената скорост. И все пак... група пешеходци изскачат внезапно от място, където не би трябвало да има хора – между мантинелите на голям столичен булевард. Блъскате някого. Загива. Резултат: вие отивате в затвора. Минимум за 5 години. Няма условна присъда. Няма прошка. Няма значение, че не сте нарушили закона. Защото новите текстове в Наказателния кодекс предвиждат лишаване от свобода дори и за изрядни водачи – стига да има фатален изход. И не само. – Ако причините смърт без превишена скорост – 5 години. – Ако има тежка телесна повреда – до 4 години. – Ако има няколко пострадали – събират се. Получавате присъда на база най-тежкото от обвиненията. Какво казва законът? Че не е нужно да си престъпник, за да бъдеш осъден. Достатъчно е да участваш в трагедия, в която си бил зад волана,дори без да имаш вина . Проблемът е по-дълбок. Новите закони не са просто строги. Те са юридически непропорционални, социално недалновидни и морално несправедливи. Няма реформа в обучението на шофьори. Няма подобрение на пътната инфраструктура. Няма електронен контрол в реално време. Няма ефективна превенция срещу наркотици, алкохол, дрифтъри и денонощни гонки. Но има: – повече камери за средна скорост (без ясно регламентирана методика) – още повече знаци (много от тях абсурдни,не на място ,дублирани или излишни) – още повече прехвърляне на отговорност към водача – дори когато той е жертва, а не извършител. Наказанията вече не различават злополука от престъпление. – Ако дете изскочи внезапно на пътя, виновен е шофьорът. – Ако шофьор с предимство бъде блъснат от друг, минаващ на червено, пак може да се окаже съпричинител. – Ако пътния участък е лошо поддържан, маркировката липсва и светофарът не работи, пак ще има виновен – и това ще е човекът зад волана. Вместо държавата да си свърши работата, тя си измива ръцете със затвори. Знаем какво означава „несъобразена скорост“. Това е вълшебното заклинание, с което можеш да бъдеш осъден дори когато нямаш никаква вина. Дупка? Лед? Аквапланинг? Изскочило животно? Внезапна повреда? Не си спрял – значи не си съобразил. И така – оттам нататък – прокуратура, дело, обвинение, присъда. Нека го кажем ясно: Закон, който не прави разлика между престъпление и трагедия, не е закон. Това е наказателна бухалка. А какво казват юристите? Че този текст в закона е популистки. Че не издържа на елементарна правна логика. Че ще доведе до реални осъдителни присъди за хора, които не заслужават и ден в съдебна зала. А най-страшното? Че ако не признаеш вина, дори когато не си виновен, губиш и последния си шанс да избегнеш затвора. И докато депутати се събират за снимки, а институции си прехвърлят отговорността, обикновеният човек зад волана остава най-лесната мишена. Защото е на пътя. Защото е видим. Защото няма кой да го защити. Закон без справедливост е просто официална несправедливост. И ако днес не се вгледаме в абсурдите на новите текстове, утре ще е късно... Видяно от Нета … Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Plamen-CRV 709 #818 Отговорено преди 2 часа Преди 8 часа, Митко Йотов написа: Вчера май ме хареса една стационарна камера, някой да знае ли в кой сайт мога да проверя дали е имало взаимност? Аз съм си направил регистрация в myve.bg Въвел съм си данните за шофьорска книжка и сайта периодично проверява вмвсто мен. Скоро ми писаха "скъпо паркиране" и тествах. След 10 дни пристигна мейл, че имам глоба. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове