Markony 2244 #1 Публикувано 10 Март, 2017 Лепна се на единия работен лаптоп.Добре ,че имам 3. Вируса е CERBER вариант HELP_HELP .Другото му име е RED CERBER.Последен модел от преди 2 седмици. Криптира всички важни файлове на хардиск, атачнати устройства,мрежови дискове.DLNA устройства с вградена памет. Системата е непокътната.Вируса се самоизтрива.Остават криптирани файлове и съобщение с линк къде да платиш откупа.Искат между 500 и 1000 $.Плаща се с биткойни. Разпостранява се чрез имейли,ъпдейти,задни врати. Аз го хванах с ъпдейт на Adobe Reader.Ъпдейт заради липсващ шрифт на електронна книга.Естествено перфектна имитация. Вируса е руски,но сорса му се продава свободно.Купувача го адаптира за локална среда. Пример...фактура от Енергото,писмо от НАП,Писмо от банката ти. Няма измислена защита до сега ,а само обещания.Лекарство също няма.Има платени и безплатни фиксове,които чистят част от заразата,но не декриптират файловете.Бекъпа решава проблема ,само ако е на 2 или 3 нива.Вируса ,може да стои скрит,до деня на бекъпа и след като го зарази да ти изскочи на десктопа....както е решил съответния изнудвач. Интерпол и 10 организации работят по въпроса.Има надежда след 3-4 месеца да се създаде декриптираща онлайн програма или локална такава ако ви е много мощен компютъра. Създателите на вируса са арестувани,но има много продадени копия/сорсове/ Платени са огромни откупи от фирми имащи важна база данни Не на всички им е изпратен декрипт от похитителите. Проблема е сериозен,особено за важна документация ,която няма от къде да се възстанови. 5 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #2 Отговорено 10 Март, 2017 Има ли реакция от антивирусните (ESET Endpoint, легална)? Преди два дни изпищя на уж предупреждаващ нерегламентиран достъп до мейл, в abv? Смени се иконата на ABV във фейвърит, но часове по-късно беше вече наред. Да се притеснявам ли и да сменям пароли? Май вече няма смисъл... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2244 #3 Отговорено 10 Март, 2017 Кърпят дупки,оставени от системата или други софтуери.Правят ъпдейти и имунизации за познатите варианти.Засега са стигнали до версия 3 на вируса.Идея си нямат как работи 6 версия ,която ще излезе в края на месеца може би.. Криптирането е 2048 битово..... Уязвими са IOS,Linux,Android,Windows...всички. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
civicgonemad 60 #4 Отговорено 10 Март, 2017 (Редактирано) Получавам такива оведомления от НАП, Енерго, съдебни изпълнители и доктори... Интересно, че и от доктори... Текста гласи : "За повече информация, моля отворете прикачения файл" . И някакво фалшиво име. Често обаче информацията, има и съкратен текст, който НАП е обявил на официалния си сайт във връзка със закон или изменение на такъв. Хитри са ползват част от истински текст. Тва са новите RANSOMWARE -та. Редактирано 10 Март, 2017 от civicgonemad Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2244 #5 Отговорено 10 Март, 2017 Да така е.Обидното е ,че вече киберпрестъпниците са българчета ,атакуващи българи. За разлика от Русия и руските републики,където няма такива атаки насочени към руснаци.Целия бивш СССР не е засегнат от руски вирус. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Tino 293 #6 Отговорено 11 Март, 2017 Баща ми изгоря така, добре, че си има бекъп-на бекъпа, на бекъпа на преносими устройства. Но не си е форматирал пц-то и продължава да си бачка така....Аз получавам постояно такива мейли от paypal, fedex, dhl и какво ли още не. Но понеже не съм давал въпросните мейли за контакт изобщо не им обръщам внимание и трия директно. Да внимават хора, които нямат особено висока компютърна грамотност защото главно те отварят подобни файлове или цъкат на линкове... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ivan_m 271 #7 Отговорено 11 Март, 2017 Спасението от такива криптиращи вируси е единствено повишеното внимание при отваряне на пощи и съобщения по Скайп, Вайбър и Фейсбук! Видя ли изпратени файлове, винаги питам изпращача, той ли ги е пуснал и така няколко пъти хващам саморазпространяващи се вируси! Много често идват съобщения за тракинг на пратки от "куриери", които след отваряне криптират. Миналата година влизах в сайтовете на няколко куриера в Холандия да проверя условията им и още същия ден получих мейл уж от "DHL" с криптовирус! А преди месец ми криптираха един лаптоп, който използвам само с дистанционен достъп, наблюдавам един соларен инвертор! Оказа се, че вече сканират за отворени портове и ако се използват стандартни и паролата е лесна / а при мен беше 1 / влизат и криптират всичко! Разгледахме логовете, атаката е от руски IP по малките часове! Досега нямаше такива случаи, а от 25 години се занимавам с компютри! Така, че бъдете внимателни и използвайте по-сериозни пароли! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2244 #8 Отговорено 13 Март, 2017 Като цъкнеш на прикачения файл с договора гориш....... Имейла идва от японски сървър. "Уведомяваме ви, че на 11/12/2016 с договор № 89893 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 2800,00 лв.Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер.В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден. Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашит законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд.Поздрави,Димитринка Дионова " Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Orlin 43 #9 Отговорено 3 Април, 2017 Майка ми залепи подобен вирус, но по далеч по-коварен начин. Вируса бе заразил .doc файл който пък е пратен от нейна колежка. Така получаваш очакван мейл от познат човек с нещо НЕ подозрително. Отваряш док файла и в него линк. Оттам нататък е ясно Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
h5rov 294 #10 Отговорено 3 Април, 2017 Най-голяма част от заразите идват по имейл. Не отваряйте нищо което не ви касае. Идват сумати различни видове. Криптото се развива много и дори вече не е вирус. Има доста сложен начин на работа, изчел съм госта за него. Декриптират се не голяма част, но по-стари от 4-6 месеца. Ако информацията е толкоз важна и необходима се съхраняват криптираните файлове до момента в който има начин за декриптиране. Спасението за "домашни" потребители е бакъп. Най-лесния и евтин начин според мен: Купувате си един външен хард. Сваляте си от сайта на Microsoft една програмка SyncToy. Нагласяте си я да синхронизира каквото поискате към външния диск и пускате веднъж седмични. Друго евтино спасение няма, Срещал съм много изгорели и плачещи. Съвета ми е да не плащате за откуп. Вероятността да изгорите и с парите е голяма, а и не смятам, че трябва да се толерират измамници. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dindin 1250 #11 Отговорено 3 Април, 2017 Ако имате някакви съмнения в прикачения файл - пробвайте да го отворите на телефона - я PDF, я DOC Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2244 #12 Отговорено 3 Април, 2017 Че да зарази и него ли? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
PetioHonda 106 #13 Отговорено 3 Април, 2017 Нямам как да се изпълни скрипта писан за win на ios или android. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2244 #14 Отговорено 4 Април, 2017 Kasperski Касперски съобщиха ,че го има написан за всички ОС,вкл.Андроид Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dindin 1250 #15 Отговорено 4 Април, 2017 Не ме бърка, понеже имам винаги имам подръка цял nandroid backup на всички дялове Освен ако не криптира и външната карта и всичко на нея, но много ме съмнява в таргета да са Android и iOS. Ако имате подръка вируса бих го разцъкал 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2244 #16 Отговорено 4 Април, 2017 Имам го за уиндоус Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
h5rov 294 #17 Отговорено 4 Април, 2017 На кратко.. нещата не са толкоз прости. След като се "заразите", криптото привидно не прави нищо. Стои в един период в който обменя части от кода с който криптира. Обмяната на тези части от кода става с N на брой сървъри с различни адреси и местоположение. Може с някои да не може да се свърже, но с други може. Времето не е фиксирано. По този начин антивирусни, фаерлоли и тн. не разбират много какво се случва (някои скъпи фаерлоли разбират и блокирват тези канекции, но гаранция няма). Чак след като има целия ключ се започва криптирането. Тогава антивирусните (почти всички) отново "спят" защото криптирането е разрешен процес, който ползваме във всеки един момент. На база, обменения ключ после се декриптира от злосторника, но не винги. Това е принципа на работа, но много злосторници съзряха ниша в това и се модифицира и развива много бързо. Аз не виждам смисъл от каквито и да било тестове. Правете си бакъп на външен диск който стои изключен от компютъра. Новите криптота заразяват не само фиксирани и мапнати, но и всякакви споделени ресурси до които има достъп потребителския акаунт. Ако сте с администраторски права, още по-зле. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dindin 1250 #18 Отговорено 5 Април, 2017 https://www.nomoreransom.org Това видяхте ли го? Европол, Касперски... (както ми спомена Бранко като си говорехме преди време, когато му изпищя компа). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
bobchoo 139 #19 Отговорено 5 Април, 2017 Една колежка изрева. Загина и цялата информация на компа + всичко на флашката, която беше включена в този момент. Заразена чрез пдф, в емайл на клиент. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
vesivanova 1069 #20 Отговорено 5 Април, 2017 Имам дневен архив на работа на : служебен комп. , домашен , на сл. сървър, на външни такива и облачни хранилища... Всичко минава през цитираната антивирусна. Това ме притеснява, че оттам очаквам индикация. Не ползвам фейс, скайп, вайбър и подобни за обмен на инфо. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
darius 921 #21 Отговорено 27 Април, 2017 Една свързана с нас фирма пострада днес! Всичко е криптирано, целиУт сървър! За наше успокоение имаме back up, на три независими носителя! Е, ще има яко работа, но основните неща са налични! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2244 #22 Отговорено 6 Септември, 2017 Пак атака от днес.Внимавайте какво отваряте... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Setfan 38 #23 Отговорено 6 Септември, 2017 (Редактирано) Тези вируси са страшни, 2 пъти съм виждал - на лаптоп и на телефон. И в двата случея е ровено къде ли не без наличието на сигурна антивирусна. Бърз формат и висчко е ОК, но в тези случаи освен малко снимки друго не е жертвано.Когато става въпрос за фирмени машини, нещата са други... Редактирано 6 Септември, 2017 от Setfan Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ivan_pop 64 #24 Отговорено 7 Септември, 2017 Аз не ползвам антивирусни(ползвам 4 лаптопа) и нямам проблеми.Просто внимавам и чета внимателно.Скоро получих писмо от DHL за някаква пратка от Дубай или от този регион някъде.Не отворих прикачения файл защото не съм поръчвал такава пратка! То и няма как да ползвам антивирусни по понятни причини! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Vancho 73 #25 Отговорено 7 Септември, 2017 Има как. Сваляй си безплатните версии на водещи производители. За лични нужди са перфектни. Обикновено изискват само регистрация и важат за определен период...после пак инсталираш ...регистрираш и т.н. Винаги има опция да ги спреш временно или да добавиш изключение за определен процес (като кракнат софтуер примерно) Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Setfan 38 #26 Отговорено 7 Септември, 2017 Напоследък, не мога да скрия, че антивирусните ме дразнят. Използвам Аваст и онзи ден пускам сканиране и ми изкара най-различни потенциални заплахи, дори рутера ми бил нападнат и настроен да изпраща данни към друга мрежа!? Направо се шашнах... и започнах да пренастрийвам, рутера. Обаче, когато се оттърсих от тези червени съобщения схванах, че идеята е да се абонирам за ПРО версията. Няма лошо, веднага щом стана фирма, ще започна да си плащам и за системи за сигурност. На този етап обаче, безплатните инструменти напълно ме устройват... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ivan_pop 64 #27 Отговорено 8 Септември, 2017 Има как. Сваляй си безплатните версии на водещи производители. За лични нужди са перфектни. Обикновено изискват само регистрация и важат за определен период...после пак инсталираш ...регистрираш и т.н. Винаги има опция да ги спреш временно или да добавиш изключение за определен процес (като кракнат софтуер примерно) Аз ползвам много кракнати програми.Като ползвах антивирусна,даже и да е изключена реве че има вирус.Ползвах НОД,писна ми и от 3-4 години изобщо не ползвам антивирусна! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
dindin 1250 #28 Отговорено 10 Септември, 2017 И аз не ползвам откакто се помня. Антивирусните обикновено са многи лакоми за ресурси. Винаги имам едно наум, ама като търся нещо много рядко, понякога изревавам и аз, но за кратко. Обикновено става въпрос за копачи, които лесно се откриват и чистят. Следете си процесите за съмнителни такива. Дълго време нямах достъп до определени сайтове, писах на тоя и оня защо аджеба съм blacklist-нат. Накрая си проверих връзките от и към компа и видях, че има огромен брой връзки към всевъзможни "сайтове" и машини. Махнах виновника и седмица след това IP-то ми беше автоматично премахнато от черните списъци. Вместо антивирусна пуснете ако имате съмнения един път Malwarebytes Anti-Malware. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kokodaf 266 #29 Отговорено 11 Септември, 2017 http://hicomm.bg/lubopitno/kak-da-zashchitite-kompyutra-si-bez-da-poharchite-i-stotinka-chast-i.html . https://protonmail.com/blog/nsa-ransomware-nhs-cyberattack/ Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Markony 2244 #30 Отговорено 4 Декември, 2017 http://www.manager.bg/blgariya/vnimanie-razprostranyavat-falshivi-fakturi-energo-pro Пак наще идиоти.. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове