Jump to content

Markony

Администратор
 • Content Count

  4893
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  30

Everything posted by Markony

 1. Нямам нужда от реклама,но с тая платена тема току-що направих всичките си клиенти спонсори на форума Отделям всеки месец парички от оборота си, за да поддържам тая тема и да има за хостинг и други разходи! Благодаря Ви,че станахте мои клиенти и приятели! Ваш Markony ! За информация на всички клиенти от други градове,давам оборотна кола по време на ремонта / монтажа безплатно.
 2. Така нека да попълним този пропуск /за който аз съм виновен/ и да изясним ситуацията около гумите и означенията по тях. Проведох собствено проучване между моите студенти и установих ,че 75% от тези ,които имат книжки нямат и идея с какво карат,как се избират гуми и какво означават индексите,знаците и картинките по тях,,,,иначе за Фейсбук всичко знаят :). Като излезем от рамките на маркетинга ,рекламите на определени марки/фирми и заобикалянето на правилата за изписване ще се опитам тук да систематизирам основните неща. 1.М+S / M/S M&S (Mud +Snow) се регламентира от RMA Асоциацията на производителите на гума/каучук/ като отношение канали/грайфер. С две думи нищо не означава за свойствата на гумата.Всеки производител си го слага където и като иска по собствено усмотрение без да е правил тестове на кал или сняг.Не е длъжен да прави тестове,но предполага ,че ако гумата стъпи в кал или сняг до 1 мм ще запази някакво сцепление благодарение на 35-37 % канали по шарката.Означението също така не регламентира колко е мека или твърда гумата при 0 градуса. Може да е като пластмаса,но щом има канали ,производителя има прави да сложи M/S. На практика ,това означава ,че М/S може да се сложи и на чисто лятна гума с ориентация към аквапланинг...с повече канали. Как в момента производителите ползват този индекс.Обикновено с него се означават всесезонните гуми /All Season/.Гуми с шарка и плътност подходяща за хладен и мокър климат.Там където температурите не падат много под нулата и няма сняг. Дотук изводите: Знакът М/S без допълнителни други означения означава ,че производителят е решил на база дизайна на шарката на конкретния модел,че ако гумата стъпи на кал или сняг ще запази някакво сцепление.Знакът не означава ,че гумата е зимна,че може да се ползва на сняг, че може да се ползва на кал,сняг или киша гарантирайки нормално сцепление. Ще продължа статия ,малко по-късно ,че съм отпуска ,а и в момента не мога да отворя сайта на RMA
 3. Много интересно как от един проблем на световно ниво,местните умници си готвят рекламните предизборни кампании и да изкарат дивиденти...
 4. Потребителят Carpera се оплаква от действията на Модераторите по повод изтрито мнение и отправено предупреждение / Заплашен с Ban от администратор/. Цитирам мнението: Тема :Джанти хр-в,втора страница Така и не каза какви са тези гуми M+S Може би ако повторя въпроса ще го разбереш, Кой модел гуми караш, марката каза че е Нексен. Повечето джипови и SUV гуми са M+S. Моите YOKOHAMА GEOLANDAR SUV G055 M+S 205/70 R15 96H летни са не стават за зимата Редактирано преди 13 часа от CARPERA. Поста е редактиран от самия Carpera и не знам как е изглеждал в оригиналния си вид. Позицията на Администрацията е ,че твърдението е нищожно и невярно. Моля за вашите мнения относно действията на екипа.
 5. Най-вероятно чичко Гугъл ще ти помогне с този номер 08W42-SJD-601
 6. Махни от уравнението изстиването на гумата.То е константа при различен скоростен индекс. Хонда казва при еди си колко килограма на ос,съответния размер се препоръчва еди си какъв скоростен индекс.Естествено се взима под внимание и какъв точно е модела ,защото една джипка не можеш да я караш с голяма скорост,но пък тя много бързо загрява гумите.С всичко гореизложено си прав, само че производителите на гуми не казват по какъв начин на един и същи размер реализират различен скоростен индекс.Това ,което знаем е ,че ползват различно отношение пепел/каучук/рециклирани гуми. Аналогията ти с Ф1 е добра,но там не ползват рециклирана гума, а само каучук и пепел. С две думи не зная как скоростния индекс се отразява на износването, но е логично ти да си прав. По-добро сцепление>По бързо загряване>Повече износване Аз преди време имах за приоритет шума на гумата ,а след един инцидент в Хърватска сега при избора си наблягам най-вече на поведение на мокро и аквапланинг.Това си е лично и не е препоръка!
 7. Забележете една малка подробност в тестовете, която при внимателно четене в оригинал се набива на очи.Представянето на една гума в различни размери и скоростни индекси е различно, а в някои случаи фрапантно различно.Имах навремето кахъри с една Йокохама и с един Мишелин Примаси.Само при смяна на скоростния индекс усещането се смени коренно. С две думи като избирате гуми не се хвърляйте в края на азбуката,а избирайте спрямо препоръката на Хонда.
 8. Отговора е много прост.Тук не става въпрос за втеляване.Гумите с ДОТ 2018 са с 30 лв. надолу...демек 220 лв/бр. според продавача.Аз съм им превел 1000 лв по банков път... Аз си взех Премиум контакт 5....няма шум.
 9. Пратих колега за диагностика в Бултрако ,че му беше далеч да идва при мен.След диагностиката му подхвърлили ,че ГИ е монтиран неправилно и газовите пътищата трябвало да бъдат еднакви... Колеги от Бултрако, обяснявам: Това черничкото горе се води рампа и служи за разпределител.Разстоянието от рампата до дюзите е без значение.Там налягането е константа.От дюзите до всмукателния колектор маркучите са 35мм. и се мерят с шублер преди монтажа. Ако си бяхте направили труда да вдигнете красотния капак,можехте да видите и самите дюзи :).... Че се чувствам професионално засегнат от вашата некомпетентност. За сведение: Обучавам автомонтьори за сервиз Хонда.Издавам сертификат.Курс 5 години ,цена 8000 лв. без ДДС. Обучавам и монтажници на газови уредби специално за Хонда. Курс 6 месеца ,цена 3000 лв . без ДДС+ Сертификат 300 лв. Офертата е съвсем сериозна.Телефона ми е в подписа. С почитания .....
 10. Заприходих 4 Континентала от Медина.Двата бяха стари...септември месец миналата година ,а двата 02/2019.След порядъчен скандал ми поръчаха 2 гуми и дойдоха 03/2019. Това са най-добре похарчените 1000 лв за 17 цола. Возията е прекрасна.Радвам се ,че се отървах от 18-ките.
 11. Продължение от част 2-ра: Част 1-ва е тук:
 12. Не се набутвай.Карай си на 15 -по-добра возия и по-често ще сменяш гуми -евтенийка.
 13. Верига се сменя на около 180-200к км. Верига се сменя комплект,защото всеки един елемент от комплекта опъва веригата! Карайте спокойно ,веригата не се къса.Разтеглена до определен момент оказва влияние на предварението около 2-3-4 градуса.Не е болка за умиране,но все пак не е на центровка. Ускорението страда .Какво става после.Следва прескачане на един зъб,обикновено по време на гасене на двигателя.Това е момента в който няма налягане на маслото и двигателя рита на обратно.Веригата прескача от смукателния вал през предния банан/успокоител/.Дотук няма проблем.Палите,виждате ,че двигателя не работи като хората...има вибрации и не се форсира като хората.Пак гасите-прескача още един зъб. До тук още няма щети.Ако запалите и угасите 3-ти път си търсете нов мотор..Хубаво е да го знаете.Важи за всички К,L и R мотори. Успех с икономиите !!
 14. Реже се също със саблен трион ,че флекса не винаги може да влезе,а си е и опасен като подкара гумата.
 15. Тая година пак ще ходя. Състезанието е 1-4 август. Ако някой ще ходи може да се отбележи...
 16. Приятели...,както ти ми направи подарък с Идемитцото...
 17. Извинявам се за спама ,ама не мога да не сипя на Джапанезето: Такуми Сан..кога ще ни стигнете хамериканците не знам
 18. Markony

  F1

  Изчетох една доста яка статия за работата на Мобил и Хонда през последните 3 месеца .Мобил сравняват работата си с Редбул ,когато бяха с Рено.Преди са правили тестове на 4 типа масло за месец ,а с Хонда са направили 40.Сега аз питам Мобил колко масла имат за тестване :). Тестването става на специална установка.На нея са закрепени един двигател,копие на стандартния куплиран през кардан към една хидроспирачка.Двигателя си бачка ,а спирачката имитира натоварване. Динамометрични датчици отчитат отдаваната мощност и при различните масла.Имам такъв стенд на работа ,който съм правил преди 30 години.Един тест отнема 4-5 дена.Интересно ми е Хонда какво са сътворили... Съмнянва ме ,че са сътворили масло за парти мода,което не пуши :).
 19. Коментарите са ми за ЦРВ3
 20. Ще сбъркаш,но още не го знаеш. ЦРВ-то няма нищо общо с Акорда.Версия Екзикютив се намира трудно и в двата варианта,но комфорта винаги е на страната на Акорда.Търси си 10 серия независимо дали с К24 или R20, освен ако не си станал рибар, но и затова не бих взел ЦРВ3. Джипката е чудесна за развалени пътища ,но не е правена за дълъг път.Седалката изморява след около 4-500 км. Окачването е меко ,но и това също изморява.Двигателя е чудесен /за сега/ и един от най здравите правени някога.Единствен фабричен дефект е треперенето на празен ход ,заради твърдите тампони на двигателя.Там малко са се престарали с големия въртящ момент , за поддръжката знаеш... Газификацията също не е проблем /над100/ без драми.Единствено задните пружини омекват.Това за омасляването са глупости. ЗА твойто извънградско бих предпочел Акорда все пак. Намира се за 15-16000 и си струва всяка стотинка.
 21. Тук се обсъждат капкови проби по шаблон: 1) Автомобил – Honda Civic Aerodeck, D15Z8, 1998 г.; 2) Масло – Ravenol SSV 0w-30; 3) Маслен филтър – HONDA OEM (Purflux); 4) Общ пробег на автомобила - около 408 033 км; 5) Пробег на маслото в момента на вземане на пробата - 7200 км; 6) Цикъл (извънградско/градско) – 50/50; 7) Средна скорост - около 33 км/ч; 8) Сезон на експлоатация – 08.12.2017 -16.05.2018; 9) Моточасове – около 218; 10) Изразходвано гориво - около 468 л. Лукойл 95; 11) Kтм = (468 л./ 3.5 л.) = 134; 12) Пробата е взета от напълно загрял двигател (10 мин след гасене) и се е сушила 23 часа на стайна температура; 13) Обем на налятото чисто масло при смяната - 3,5 л.; 14) Доливане на масло – не е правено. Може би има спад на маслото с около 1 мм. 15) Други – например: предходни масла; работещ/не-работещ EGR; динамично каране; леко градско; кратка магистрала - 120- 130 км/ч мах. скорост. др.. Публикува се само една снимка -качествена ,избрана от серия снимки. Капката трябва да е взета по инструкцията без вариации,за да има повторяемост и да се вадят изводи. Некачествени проби ще се трият. Моля за търпение,анализаторите не са на щат тук.
 22. Не е сарказъм. Виждам ,че дълбаете в грешна посока.Всеки прецедент си има тънкости.Примерно въпросната верига създава доста главоболия преди и след смяна. Относно шума и вискозитета..При едни и същи обстоятелства без да се променя нищо механично ,а само маслото на теб ти говори ,че е виновно маслото,но аз твърдя ,че при тези малки разлики на вискозитета не можеш да хванеш разлика в шума на мотора ,даже и да имаш музикален слух. Но явно има нещо субективно ,което те дразни и затова повдигаш въпроса.Това са добавките и ако сложиш анализите на двете масла в една таблица разликите ще изскочат и няма проблема да е във вискозитета.При подобни казуси,колегите в големите маслени форуми ,много държат на предисторията на автомобила ,както и на доставчика на маслото. Пример давам с моите коли....вече над 30 марки/модела масло тествани и карани по 3-4-5000 км,но никога няма да сравня поведението на мотора със старото и новото масло веднага след смяната.ЗАЩО- старото масло на 5000 км налято 5В-30 вече не е 5в-30.Вискозитета е мръднал нагоре или надолу,което е нормално.Добавките са отслабнали,конденза е свършил своята работа,горивото е измило каквото може,ЕГР-а е добавил сажди. От там идва и грешката при измерването,ако се прави такова.Но ако налеем масло А и веднага го излеем и го сменим с масло Б ,тогава вече можем да говорим за някакво честно съпоставяне на поведение.
 23. Markony

  F1

  Чета аз ,не ме мисли мене.Тая таблица за пиковата мощност дето са я правили на база звукови характеристики е изсмукана от пръстите на тия дето са писали софтуера.Ако някой караше на пълна мощност ,с гумите щяха да сменят и двигатели И стига негативи вече.Ей тука се кълнем от тук нататък
 24. Това въпрос ли е или отговор,че малко не се разбира.За Русия ако знаеш езика и ако познаваш държавата нямаш никакви драми с нищо.Такива динозаври като мен,които имат едни техническо висше на руски и четат ежедневно руски форуми без нужда от превод с 2 два буркана кисели краставички в багажника трупа минава за пожарогасител...
×