Jump to content
Нимрод

Гуми втора употреба

Recommended Posts

Здравейте, обръщам се към модераторите най-вече а и към всички пишещи и четящи в този форум.Имам предложение, да се филтрират темите за продажба на всякакви отпадъци, които са годни само за бунището и най-вече за гумите втора ръка.Писанието ми е провокирано от факта, че във форума се предлагат всякакви "гуми". С кавичките визирам разни боклуци на 5-6 и повече години които стават само за огрев на циганите. Ей хора, не продавайте и не копувайте такива боклуци! Те са опасни! Надали бихте желали някой път срещу вас на мокро да "лети" някой с такива "перфектни" гуми! Моля Ви замислете се!Поздрави

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Почти съм сигурен ,че не караш с нови..всеки носи глава на раменете си сам преценявя приоритетите си..летните ми винаги са втора ръка , просто гледам какво купувам , дайте да го затворим накрая тоя форум...това да се филтрира , онова да се забрани...

Редактирано от Едмундо
  • Надолу 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре бе то между 2ра ръка и 2ра ръка има ОГРОМНА РАЗЛИКА.За хеча взех за 40 кинта 2 зимни на 1 сезон с пъпките по тях но от човек продал колата си...А тия галоши просто се сещам, че ще ги вземе някой на 18-19 год неразбиращ, взел от баща си 200 кинта за гуми и с кеф, че минал за 100 после може да му носят цветя :P Това си е престъпно ебати. Над 4 год гума си е хазарт, над 6 самоубийство.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Колегата пише за "новички " на 5-6 + годинки. :PПо-новичките може и да биват :angry:

Редактирано от K1r1L

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почти съм сигурен ,че не караш с нови..всеки носи глава на раменете си сам преценявя приоритетите си..летните ми винаги са втора ръка , просто гледам какво купувам , дайте да го затворим накрая тоя форум...това да се филтрира , онова да се забрани...

Едмундо попринцип Егоцентрика не е казал с какви кара той може и с нови да кара :P мисля,че темата е доста полезна за доста хора който не са на ясно какво е "ДОТ" на гумате.И че всяка гума има "срок на годност" независимо колко грайфер има може да са 1см. но като е на 10 години мисля че се сещаш :angry:Срока на стареене на каучука е 5 години след тези 5 години става "пластмаса" и пак зависи как се пази и складира гумата по време на сезона в който не се кара.Но извинявай като гледам нашите гумаджиий които се навЪдиха повече от такситата как ги сабират от буклуците в чужбина пекли се кой знае колко време от сланцето и после тука седят с месеци пред тези гаражи който наричат гумаДЖийница и после ме убеждават колко много грайфер има и колко мн ще карам с тази гуми и хората слагат и се парзаля тази кола и свършва за 10000-15000 км ако имаш късмет няма да има произшествия защото просто не карате с повече от 90 извън грЪда в мокро време..Подкрепям темата

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А някой да е ползвал презерватив втора употреба?Дали е надежден като другите гуми втора употреба?Щото живота и здравето ти зависят от това.......

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично подкрепям предложението. Доста често виждам гуми с дот 03 и "перфектен грайфер" да се продават. Ако това не е опасност за живота - незнам. Но от друга страна, за да има ефект трябва да се въведе едва ли не като закон за цяла България. Ни тей, ни иначе. :P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Прав си Слави ! Останалите стига сте пробутвали евтин морал. Много хора нямат средства, но също като вас имат нужди.... ......пък и да имат средства на какво отгоре нови гуми???? На хубавите пътища без дупки ли...... на новите цени на бензина ли.... ????Да - гумите са страшно важни, но по-важни са нашите мозъци, нека всички да внимаваме и да не се самозабравяме на пътя щото видиш ли сме с много яки нови гуми:P

Редактирано от Red

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Тук дори има обратен психологически фактор, с чисто новите си гуми за 800 лева последен модел от наи известната марка отговарящи и на наи строгите тестове на ADAC, рацера си мисли че е залепен на пътя и си позволява по екстремно шофиране, и се кефи как колата му завива в завоите, докато някъде закона на физиката не му припомни кои е царя на пътя :PВ базара може да се продава всичко, всеки сам обаче решава да купи или не, ако не ги купят от тук ще ги купят от гумаджията отсреща. Така че не мисля че тва е мярка да се забранят или филтрират такива продажби.

Редактирано от Слави CR-V
  • Нагоре 4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, обръщам се към модераторите най-вече а и към всички пишещи и четящи в този форум.Имам предложение, да се филтрират темите за продажба на всякакви отпадъци, които са годни само за бунището и най-вече за гумите втора ръка.Писанието ми е провокирано от факта, че във форума се предлагат всякакви "гуми". С кавичките визирам разни боклуци на 5-6 и повече години които стават само за огрев на циганите. Ей хора, не продавайте и не копувайте такива боклуци! Те са опасни! Надали бихте желали някой път срещу вас на мокро да "лети" някой с такива "перфектни" гуми! Моля Ви замислете се!Поздрави

А колега ти замислял ли си се защо съществува предлагането на такива гуми, просто защото има и търсене. Всеки си носи глава на раменете и преценява сам.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че не гумата е опасна за живота, а главата на рацера зад волана, щото и с гуми на един ден излезли от завода да е и с по два чифта на джанта ако ще да е, като се засили малоумника към тебе никоя сила не може да го спре. Така че....., верно продават се много стари гуми, но има и хора дето едва връзват двата края а тоя харч не е малък. Ся ще кажете: "ми кат немат пари няма да карат". Ами вие се поставете на тяхно място и си представете да си вдигнете колата на трупчета щот нямате 600 лева за 4 гуми. И аз на времето съм карал само със стари гуми на по 4-5-6 години но винаги съм имал едно на ум с кви гуми съм, никога не съм си позволил висока скорост и неразумно шофиране еле пък в мокро време. Значи пак опираме до въпроса не с кви гуми караме ами с ква глава ги караме. Така че да повторя не гумите убиват, задволанното устроиство е виновника.

Напълно съм съгласен с колегата! Много е важно какво ти е карането в главата:P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само за протокола - не си мислете, че само в БГ се кара с гуми втора употреба. И в ЮК има търсене и предлагане на такива. Тук даже най-търсените нови гуми са бюджетни, а не маркови.Миналата седмица преглеждахме кола произведена '98-а, две от гумите бяха '98-а, другите две '04-а. И това не е прецедент.Така че, прав е Слави!

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Понеже се говори за обявите... аз давам предложение, да се въведе като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО излагането в една обява на координати за връзка (телефон, е-mail задължително), снимки, подробно описание и цена. На мен лично ми е писнало в този форум да виждам обяви от типа "продавам хонда, цена по договаряне, снимки само ако имате интерес, търсете ме на лични" - добре бе, как би очаквал такъв продавач някой да има интерес към колата която продава, като нито е казал каква е цената (все пак, парата прави борбата и по нея се определя една стока изгодна ли е или не) и какво е състоянието чисто визуално и като описание... при положение, че нито един от тия фактори не са изложени в темата, как очаква да има интерес и да си продаде колата, това е омагьосан кръг - пълна кретения.

Когато има подробно описание на една стока, придружена със снимки и т.н. човек сам решава и преценява какво купува. Всеки сам си носи кръста и отговаря за действията си, не е правилно да се казва "трийте теми на гуми втора употреба". Нека има такива теми, но да са ТЕМИ като хората, не просто с описание "продавам гуми, износени но стават за 1 сезон, за контакти на ЛС". Такава обява е просто плява с цел за "бърза развързия", продукт от подобна обява аз лично никога не бих купил, според мен не си заслужава човек да си губи времето и да си дава парите на неграмотници които не им се пише и обяснява относно стоката им, едва ли не да им вадиш думите с ченгел. С мързел нищо не се постига - още в детската градина са ни учили на това. Като искаш да продаваш и да изкарваш пари по този начин, ще се потрудиш - всички печелят от грамотно съставената обява, никой не губи :P Така и продавача се застрахова, че стоката която продава отговаря на някакво качество, с което при евентуално нехаресване от другата страна той ще може да се защити и обратното - купувача знае какво да очаква и има право да си търси правата (това което е видял и прочел в обявата, това очаква да му бъде доставено), недоразуменията се свиват до минимум. Замислете се ще видите, че е така !

КЪМ АДМИНИСТРАТОРИ И ДРУГАТА УПРАВА НА ФОРУМА: В другите форуми отдавна е станало като закон - обяви БЕЗ цена, БЕЗ снимки, БЕЗ координати за обратна връзка и БЕЗ подробно описание да се ТРИЯТ. В някои форуми дори има изградени шаблони по които се оформят обяви (това помага само ако се продават автомобили, за други стоки няма смисъл от шаблони). Нека има прозрачност в темите, а не да се купува на "магия". Обмислете това предложение, то би могло да бъде само в наша помощ, да направи нашия форум по-чист, грамотен и подреден, според мен :angry: Пък вие решете и преценете сами.

Редактирано от ADH-Honda
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, темата според мен не е против гумите втора употреба - пределно ясно е, че повече от половината караме с такива. Тя по-скоро е насочена към 7-10 годишните гуми (примерно), които каквото и да говорите са опасни. Вярно е, че всеки си има нужди, но живота според мен е над всяка нужда.Ако все пак гледате на проблема чисто финансово - по-добре е да дадеш 100/150 лв за гуми (ВТОРА ръка сносни) или 100 за капак + 80 за фарове + 100 за броня + 200 акт за ПТП и т.н.? Личен пример - лятото си карам с летните гуми и незнайно как след като влязох в един завой, много бързо почнах да излизам от него (добре че беше градско с премерена скорост и нямаше поражения). А да кажеш че съм състезател - ами не съм. Просто гумите ми са толкова запечени, че са като камък. Нямам хидравлика и упраженението "пълен ляв-пълен десен" на място става с кански мъки (ясно ми е че лятната гума е по-твърда, ама чак пък толкова). А въпросните гуми са дот 06 и вече са на боклука. Честно не искам да си представям, какво е да караш дори и със още по-запечена гума. Сцепление 0. Попринцип с гуми не трябва да се прави компромис, защото това те държи на пътя. С нашите финанси е ясно, че правим компромиси, но нека те са умерени, а не 10 годишни. Ако човек търси достатъчно и задълбочено може да си вземе 2-3 годишни гуми на добра цена, колкото да закърпи положението за сезона. Това правя и аз в момента. Но в карйна сметка всеки е на принципа проба-грешка. Докато не си изпати човек не се замисля.

П.П: ЕКУ-то в главата на човека винаги ще е най-големия фактор. Спор няма.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Към ADH :D,Сашо от около месец ако си забелязал в Купува/Продава е малко по-различно.Обяви в нарушение на правилата се редактират със забележка,и ако до 24ч не се поправят отиват в казана.Това показва че правилата не се четат особенно от новорегистрирани потребители :wacko: Поздрави!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По тая логика може да се каже, не купувайте втора употреба:-радиятори, защото като е вече на близо 20 години, най-вероятно този радиатор всеки момент ще протече и ще е или за боклука или за ремонт;-алтернатори, защото четките му най-вероятно са заминали и всеки момент ще сдаде багажа и ще е или за боклука или за ремонт;-челни стъкла, защото са надраскани (намаляват видимостта --->>> застращават видимостта и предпоставят за ПТП), имат най-вероятно леки дефекти от камъчета и неправилен демонтаж и от резки разлики в температурите ще се спукат и ще са за боклука;-глави от Д16З6, най-вероятно е карана от абдал който не е проверявал клапаните десетки хиляди километри, т.е. най-вероятно клапаните са се "вкопали" или има вероятност и да е прегрявана и тази глава да е "изкривена"/спукана, т.е. не купувайте глави втора ръка, ще са за боклука или сериозен ремонт......и примери безброй. Ако трябва да се спазва презумцията "не продавайте втора употреба еди какво си", то ще се стигне до парадокса, че по-добре да не продаваме/купуваме НИЩО втора употреба, което е ясно на всички - няма как да стане със сиромаси като нас :wacko: Обаче горните мои примери може да не важат, АКО всичко като описание, състояние на конкретните артикули е описано ясно и точно, всеки ще прецени и дали този продукт, с това описание отговаря на изискванията му. Същото е и с гумите. Плюс това, не можете да сте сигурни гуми били те и на 10години за какво ще се ползват, може въобще да не се слагат на кола, може купувача им да ги рециклира, може да ги слага на каруцата на село (където няма значение от грайфера), може да си строи писта и да ползва гумите за "предпазна стена" (или както се наричат тези неща) - никой не знае и реално не би трябвало да го интересува КУПУВАЧА за какво ще ползва тези гуми, влизаме в някакви полемики от които няма смисъл.PS: не ме разбирайте погрешно, нямам гумаджийница и не ме късае този бизнес, но да се правят... да се мисли за такава пропускливост (което си е чиста дискриминация) на обявите е просто абсурд. Както казах в горния си пост - ако всичко е описано и уточнено както с приказки, така и със снимков материал, всеки ще може да избира това, което е най-добро за неговите нужди. То е ясно, че този който купува гуми за 20лв бройката ги слага на таратайка на стойност 3 цифрена сума, по някои Европейски стандарти, такъв човек се води престъпник и не трябва нито да кара кола, нито да живее, нито нищо, ама това е България.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Към ADH :),Сашо от около месец ако си забелязал в Купува/Продава е малко по-различно.Обяви в нарушение на правилата се редактират със забележка,и ако до 24ч не се поправят отиват в казана.Това показва че правилата не се четат особенно от новорегистрирани потребители ;) Поздрави!

Забелязал съм, че новите модератори наистина се стремят (което е похвално) да оправят тези подфоруми с редакция на нередовни обяви и предупреждение :wacko: "Нередовните" ще започнат да четат правилата, като направо им триете темите в купува/продава. Ако искат да просъществува тук, било то дори и само като търговци, ще си вземат поука и ще си оправят навика да пишат обяви както трябва, като не искат - не им е мястото тук. Може и драконово да звучи това, но аз съм твърдо зад това правило, специално за КУПУВА/ПРОДАВА разделите. Вместо да редактирате постовете им и да пишете в мнението (което може и да не прочетат повече), направо им ги трийте и пишете на ЛС къде грешат. Историята показва, че друг начин за оправия няма ("историята" на други автомобилни форуми).Дори смея да кажа, че е добре да се помисли с триене на изтекли (не актуални)обяви, това създава голямо объркване и проблеми дори - само тук в този форум стоят обяви, че някой "продава" нещо от... 2004-а година :D . Говоря тия неща от гледната си точка на най-обикновен потребител, никой не е длъжен да се съобразява и съгласява с мен, просто казвам какво ми харесва и какво не ми харесва и какво бих искал да се промени, това е.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ADH-Honda, благодаря ти за иронията, но май не си прочел първите ми 2 изречения. Както и да е... Всеки си има глава на раменете.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

В писаниците ми няма грам ирония, просто разсъждавам въз основа на твоята логика "АКО ТОВА-АКО ОНОВА" какво би следвало за всичко по принцип. Във всяка една стока "втора употреба" риска да не е достатъчно качествено и да не отговаря на стандарта спрямо нов такъв продукт е огромен, естествено че от използвана вещ, човек неможе да очаква тя да служи като нова такава, както и че е нормално с галош за 20лв на 10 години да нямаш спирачен път и сцепление както като с нова гума, но все пак се движиш и при по-леко и спокойно/бавно каране ще "става".

Редактирано от ADH-Honda

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да де ама от радиатора, д16 главата и алтернатора не ти зависи живота, нали? Аз със 30 км/ч се завъртях като пумпал! Колко по-леко да карам че да "стане" ? Ами извънградско? Ами дъжд? Ами рязко спиране заради пешеходец на пътя?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да редкатирам горния пост, затова го пиша като ново мнение:АКО една гума която е боклук с 2мм грайфер изпечен 10лета, бива пусната за продаване с описание че е с 2мм грайфер и има снимка и се вижда, че е галош (т.е. всичко е прозрачно в тази обява), хората сами ще отбягват тази гума и никой няма да я купи - следователно, пазара за такъв продукт ще умре (СУПЕР). Казано накратно, при коректни обяви, при явно спазени правила, пазара сам ще отхвърли подобен род стоки, той ще се саморегулира. Но на обява която някой продава с описание "прудавам 2 броиа добри гуми, истаркани са малко но стават за пуне оште един сезон снимки ме мързи да правиа, тарсете ме на скайп заштото риадко флизам вав форума и риадко чета тук" - не е ясно какъв е продукта, какво му е състоянието, но някой който е на зор и търси спешно гуми решава, че в хонда форума няма да го прецакват и купува тези гуми, защото по описанието си мисли, че все пак става въпрос за не лоши гуми, а всъщност се оказват боклуци - ето как пазара за боклучиви гуми ще просъществува, защото има тарикати които все пак успяват да ги набутат на някой.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де.Нека се въведе тогава правило над 5 годишни гуми да не се продават :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де.Нека се въведе тогава правило над 5 годишни гуми да не се продават :P

:) тва е решението за гумите!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Над 3 год. нали и този който ги купи трябва да ги покара малко

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Твърдо против старите гуми с дот над 4г.Има дрифтери обаче, които ги купуват, щото точно такива им трябват :) !

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Над 3 год. нали и този който ги купи трябва да ги покара малко

+1 Това май ще да се окаже най благоразумното решение. Най-вече обаче трябва да се промени и на автоинструкторите манталитета. Трябва да го обясняват на новите. И не само това де,но поне какво е дот,как се чете, 1-2 смени на гума без значение от пола и т.н. п.п.От скапаната ни държава вече нищо не може да ме учуди. Даже един колега ми се фалеше,,че доскоро си е карал пежото за 5 бона със задни гуми пласмаса летни. А прави по 70 км на ден в снеговете:):P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Който е решил да си купи гуми втора употреба ще си купи! Ако не от този форум ще ги вземе от кварталната гумаджийница. ADH-Honda е много прав ако е дадена максимално много информация за стоката който се продава всеки ще си преценява.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз само ще ви посъветвам да спазвате правилата, защото там пише да се дава такава информация. За сега снимките не са задължителни но до две седмици ще станат. Довечера ще пусна анонс с обновените точки от правилата. За контакти и за цена и сега са задължителни.

• Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз само ще ви посъветвам да спазвате правилата, защото там пише да се дава такава информация. За сега снимките не са задължителни но до две седмици ще станат. Довечера ще пусна анонс с обновените точки от правилата. За контакти и за цена и сега са задължителни.

Подкрепям идеята и мисля, че трябва да е задължително вписването на ДОТ на гумите както и техните размери ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ми се иска да пускам нова тема с предложение, но мисля че тази е подходяща.Няма ли да е по добре да има още един подраздел в "Обяви и Пазар", в които да са обяви само за гуми и джанти? Виждал съм го в няколко форума и мисля че е доста подредено така, а и ще е по лесно за всички. Раздела може и така да се казва: "Гуми и Джанти" и вътре да има и обяви купува и продава!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е сложно за управление на ново регистрираните раздела за купува и продава да е един и същ. По тази причина ще разделим и раздела за Купува/Продава хонди, на Купува и Продава.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е като е подраздел къде е спънката ?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Че новорегистрираните имат право да купуват, но не и да продават. Когато раздела е само един ще могат или ще може да пишат или да не пишат. За това е по лесно да се разделят на Купува и на Продава.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен е достатъчно да се добави подразделът "Гуми и Джанти" само в секцията продава части аксесоари. Така или иначе в повечето форуми в които съм влизал е само там, по простата причина, че има в пъти по-малко обяви за покупка на джанти и гуми отколкото за продажба. Така който търси ще си влезе в спретнатия раздел и ще ги разгледа.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че в този раздел и да няма рестрикции пак ще е подреден. В нашия сравнително малък форум не мисля че има чак толкова много обяви за гуми и джанти че да се задръсти толкова. Може вместо рестрикции за бр. постове на новите потребители, просто да не може да се пуска отговор. Това също съм го виждал като вариант и мисля че е работещ. Всичко ще е доста чисто и пригледно. Гледаш си обявата и ако имаш интерес или въпрос даваш на лични...!

Редактирано от ZaRRicK
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...