darius 987 #1 Публикувано 30 Март Ползвате ли всесезонни гуми или предпочитате зимни - летни? С напредването на технологиите считам че тези гуми стават все по актуални! Спестяването е двойно с ползването на всесезонни гуми и възможна смяна на 3г. А и с тези средни скорости, карането стана отвратително, защото на 90 всички карат със 70! Нека всеки който ползва сподели впечетления. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1921 #2 Отговорено 30 Март Приятел реши да премине на всесезонни (mi...lin crosc...ate 3 sport с дот 3625),но едва два снеговалежа в сезона,бяха достатъчни на бързо да ги свали и купи зимни (G..d Y..r). Незнам дали човек може да се довери в днешно време на рекламния маркетинг на производителите,но действителността е различна! Не бих си развалил комфорта през лятото,с полузимни гуми и зимата, с полулятни неставащи за снежна покривка. 1 2 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 7365 #3 Отговорено 30 Март (Редактирано) Ледженда ми дойде от Холандия с Вреднищайн всесезонки. Разбрах каква кола съм си взел като хандлинг, едва когато ги смених с летни, а после и снежен сет си взех за зимата. У нас тя все по-малко е арктическа, но лятоска асфалта е африкански, та все още съм класик относно гумите и винаги съм имал за колите си по 2 сета гуми/джанти. Редактирано 30 Март от ceco_accord Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1535 #4 Отговорено 30 Март Аз не знам защо изобщо се коментира нещо което е забранено в половин Европа именно защото не покриват на АДАК никакви тестове. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 7365 #5 Отговорено 30 Март Принципно за сравнение в тесновете напоследък учестват и всесезонки, колкото да се покаже разликата със съответните за сезона. Технологиите напредват, с уточнението че са подходящи за нормално шофиране. От "граничните" режими са далеч. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
roje 35 #6 Отговорено 30 Март В нито една държава в Европа няма забрана за използване на всесезонни гуми.Иначе по темата. Имам доста навъртяни километри с всесезонни гуми на различни автомобили и никога не съм имал проблеми. Особено, ако са премиум клас, разлика при нормално, неагресивно, шофиране почти не съм усещал. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 7365 #7 Отговорено 30 Март Да, точно такава им е концепцията. Отвъд нея са VSA, ABS и задкормилното устройство. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1535 #8 Отговорено 31 Март (Редактирано) Някои колеги си играят с огъня. Изрична забрана няма защото може да си ги джиткаме лятото но така ли е зимата. https://www.uniroyal-tyres.com/bg/bg/car/service-knowledge/winter-tyres-mandatory/ Таблицата не е пълна и трябва да се има в предвид, че в някои страни зимата не може да се кара с М+С а сама с "тривърха планина със снежинка"Алпин. image-uni-royal-where-are-winter-tyres-mandatory-data.webp Редактирано 31 Март от Митко Йотов Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
darius 987 #9 Отговорено 31 Март За мишлен ми споделят, че не са доволни. Бриджстон ги хвалят много. Реклама разбира се, но.... Гумаджията твърди, че няма такава риба, ни рак ни риба! На дъщеря ми колата е CL9, 190к.с. , не и се налага да кара в снегове, а имам 2комплекта с джанти! Кара само в София и лятото до морето. При тежък сняг с метрото или гаджето. В този ред на мисли Бриджстон туранза 6 всесезонни ми е много удобно и по-евтино. Акорда 8ген. също ми е с два чифта, но се замислям сериозно да мина на всесезонни. Екстремно не се кара, в планините зимата не ходя, лятно каране ми е 80%. Зимата в София. https://www.bridgestone.bg/автомобил-4x4/summer-tyres-turanza/turanza-all-season-6 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
roje 35 #10 Отговорено 31 Март Аз съм много доволен от Hankook Kinergy 4s2https://www.tyrereviews.com/Tyre/Hankook/Kinergy-4S2.htmИдват и доста добре като цена. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 7365 #11 Отговорено 31 Март (Редактирано) Като си реставрирам Сивика, може би ще му обуя на алуминиевите 13-ки всесезонни гуми, та да е интересен за каране. Няма си хидравлика на волана / ABS / VSA. Редактирано 31 Март от ceco_accord Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mkilla 1172 #12 Отговорено 31 Март За сефте карах зимата с всесезонни, Pirelli Scorpion 235/60/17, ДОТ 2023-та, меки, нови. Понеже ги купих и ще им направя още 1 зима обаче това ми е последното купуване на такива гуми. Скъпи са много, около 300лв на гума а щях на мокър и студен асфалт да се завъртя при все, че съм 4x4. Другата кола я взех с зимни гуми, същият размер ама 2017-та година, грайфер да искаш, не са карани ама стари, General като марка. Твърди са станали, но се държат къде по-добре от доста по-новите Pirelli. Та всесезонки за мен повече, не. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Cyreon 213 #13 Отговорено 31 Март Никога всесезонни. Компромис със сигурността. Нито функционират зимата като зимни, нито лятото като летни. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
xatamoto 186 #14 Отговорено 31 Март Сегашната кола я взех с всесезонни карани 2 лета и 1 зима. За придвижване на почистен асфалт няма проблем, но не бих пробвал да мина планински проход с тях. На топло и сухо стават, но все пак си имам едно наум. Със сигурност ще ги заменя с два комплекта подходящи за сезона. Относно финансовата страна - дали едни гуми за 3 години (6 сезона) или два комплекта за 5-6 години не е чуствителна разликата. Особено, ако има два комплекта джанти. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
mukot 32 #15 Отговорено 31 Март 15 minutes ago, xatamoto said: Относно финансовата страна - дали едни гуми за 3 години (6 сезона) или два комплекта за 5-6 години не е чуствителна разликата. Особено, ако има два комплекта джанти. Когато двата комплекта се карат 5-6 години предимството им по отношение на сигурността изчезва още на втората, особено за зимните дори при малък пробег. За летните трябват повече километри и те ще са по-лоши от нови всесезонни. Разбира се идеалния вариант за сигурност е сезонните да се сменят всеки сезон с нови, а всесезонните - ведъж годишно - преди всяка зима. Ако се задълбочим в перформанса трябва на сухо да сме със сликове или поне с полусликове /имам "болен" колега който кара така/; излизаме ли извън пътя трябват специални гуми с рядък грайфер и т.н. Да не забравяме за гуми с шипове за лед. За разходите не става дума. Та всичко е компромис. Любимият ми пример е с всесезонните масла с които "убиваме" моторите. Трябва си зимно зимата и лятно лятото. Та и за сменящите маслото ще има бизнес като за гумаджиите. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1535 #16 Отговорено 31 Март (Редактирано) @darius Така и така си решил но поне можеш да избираш дали ти трябват като повече зимни или летни, производителите на всесезонни гуми са дали избор. Всесезонните гуми често се разделят на два основни типа в зависимост от техния произход и фокус на представяне: летни всесезонни (summer-leaning) и зимни всесезонни (winter-leaning или "all-weather") Разликата идва от това дали производителят е взел за основа лятна гума и я е адаптирал за студ, или е тръгнал от зимна гума и я е направил по-устойчива на горещини. 1. Зимно ориентирани ("All-Weather") Тези гуми са по-близо до зимните като поведение. Обикновено притежават символа 3PMSF (трипланински връх със снежинка), което ги прави законово признати за зимна употреба в Европа. Van's Tire Pros +1 - Характеристики: Имат по-мека каучукова смес и по-агресивен грайфер с повече „ламели“ (прорези) за захващане в сняг. Nokian Tyres +1 и Nokian Tyres +2 Michelin CrossClimate 2: Смятана за "краля на снега" сред всесезонните, като на сняг често побеждава дори някои бюджетни зимни гуми, но е малко по-слаба на мокър асфалт. Continental AllSeasonContact 2: Изключително балансирана със силно представяне при зимни условия. Nokian Seasonproof: Традиционно силна в зимни условия, типично за марката. 2. Лятно ориентирани Те са проектирани да се представят почти като летни гуми в жегите, но да не се „втвърдяват“ при температури под 7°C. Kal Tire +1 Характеристики: Имат по-твърди протекторни блокове за по-добра стабилност в завои и по-къс спирачен път на суха и гореща настилка. На дълбок сняг обаче отстъпват значително. Kal Tire +2 Примери: Bridgestone Turanza All Season 6: Фокусирана върху отлично представяне на мокро и сухо, типично за лятна гума. Pirelli Cinturato All Season SF3: Често показва отлични резултати на сух асфалт и комфорт при високи температури. Кои да избереш зависи от теб, виж какво казва AI Изберете зимно ориентирани, ако живеете в регион с по-чести снеговалежи или често пътувате в планината. Изберете лятно ориентирани, ако шофирате предимно в града, където улиците се почистват бързо, и лятото е дълго и горещо Общо взето както виждаш всичко е компромис но щом нашето законодателство го позволява..... . Редактирано 31 Март от Митко Йотов 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 7365 #17 Отговорено 31 Март Откак в Белгия ми дадоха рент-а-кар с летни гуми през януари (било нормално за там) и заваля па натрупа сняг 2 пръста нощем по магистралата, "ич ми не е" за законите им! И там снегорините ги изненадва зимата. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
darius 987 #18 Отговорено 1 Април Преди 12 часа, Митко Йотов написа: @darius Така и така си решил но поне можеш да избираш дали ти трябват като повече зимни или летни, производителите на всесезонни гуми са дали избор. Всесезонните гуми често се разделят на два основни типа в зависимост от техния произход и фокус на представяне: летни всесезонни (summer-leaning) и зимни всесезонни (winter-leaning или "all-weather") E, това внася яснота в избора ми! Карам предимно в града зимата и не ходя на ски! И понеже от много години съм фен на Бриджстон, избора е ясен! Ще изчакам малко да се поизхабят зимните и скачам на всесезонни, особенно за "дамските" ни коли! 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
LordVetinari 6 #19 Отговорено 1 Април Тази зима карах няколко месеца с Pirelli Cinturato All Season SF3. Гледах и някакви тестове в, които доста ги хвалеха на сняг и мокро. Купих ги за каране само зимата, началото на пролетта и края на есента. Много добре се държаха на мокро ,сняг и на планинско каране. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Ivan B 136 #20 Отговорено 2 Април Преди години взех Мишлен Кросклимат. Първата зима, щях да се пребия и край на всесезонните опити. От 5 години, колата ми е обута целогодишно, само с Клебер Крисалп - зимни. Изключително тихи ( 69db), няма никакъв аквапланинг, цепи водата, зимата в снега нямам никакви ядове. Така ще си карам и за напред. Всесезонните не са добър избор. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ivosoldier 0 #21 Отговорено 2 Април В началото на зимата сложих 4 х 18" Michelin CrossClimate 2. Предишните ми бяха летни Michelin. Впечатленията ми са: малко по-шумни от летните, никакви проблеми с аквапланинг и спиране в сухо/морко но ми се появиха леки вибрации над 130 км/ч. След ново балансиране и въртене на гуми вибрациите си остават. На сняг/лед не успях да ги пробвам тази зима. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове