Mr.SOHC 129 #1 Публикувано събота в 13:39 (Редактирано) След толкова време експлоатация успях най-после да намеря малко време да съживя леко и едната от ежедневките. На кратко, масово явление при тези автомобили а и нов внос е липсата на регулаж на клапаните, да почертая правилен регулаж. Съответно динамиката се губи значително, втори пореден фактор е, че това си е 10 годишен автомобил, като по него сензорите и част от периферията по двигателя имат нужда от подмяна с нови. Масово хората са недоволни от динамиката на автомобил с такъв двигател и с право, но добре прегледан и сервизиран не е чак толкова лош. Към момента колата има подменен само панелен K&N въздушен филтър и нищо друго. В бъдеще имам замислени още няколко дребни модификации, като целта е да се запази всичко максимално оригинално и колата да си остане все така тиха и приятна, каквато е и основната и идея. С малко ровене в компютъра оправих доста дразнещи неща, които не са приятни, когато се шофира автомобила особенно в градски условия, спрях и егр клапана. Реших да я измеря финално след всичко, както и в оригинален вид както си беше, като оригиналното замерване е с панелния филтър. Колата тежи 1680кг с абсолютно празен багажник и 1/4 резевоар и моя милост вътре. двигателя си е на напълно реални 140 000км (лично си я проверих по всичките модули). Може на много хора да им се струва нищо, като прираст в пиковата мощност, но в ниските обороти има скок от около 25нм, което за напълно фабричен атмосферен автомобил не е много малко. Горивото е RON95 Shell VPower. И автомобила върви долу горе по следния начин: В бъдеще ще пускам още ъпдейти, кое и как може да се случи. Редактирано събота в 13:40 от Mr.SOHC 8 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 526 #2 Отговорено събота в 17:36 (Редактирано) Еха, много добре. Ще чакаме с интерес. Абе ръчката си е добре аз съм си доволен. До 4-та скорост ли ги изреди или? Би ли споделил точния модел на филтъра? Редактирано събота в 17:37 от Bizzito Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
n.g. 6 #3 Отговорено събота в 18:11 Браво за труда да и усилията и че споделяш опита си. Аз бях питал преди време дали може да съживя малко 4 ген. автомат 2.0, но ме отказаха с доводи, че не е възможно. А и автомата много спъва колата и там също трябва да се пипа за да тръгне евентуално. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mr.SOHC 129 #4 Отговорено събота в 21:41 Пета до край почти е това, съответно на 6 без проблем подминава 200, дори и преди настройката просто с премахнат ограничител. Номера на филтъра е 33-3094. Само с подмяна на филтъра се усети положително в поведението. В момента не ми се занимава да слагам хартиен и да я връщам в сток за да е измеря и така. Дросела е 55мм, генерацията с катализатора на високите обороти и идват малки и ред други рестрикции, които ще бъдат обмислени и изпробвани във времето, като пак да повторя, че идеята е да не се разваля цялостния вид на колата и комфорта. Все пак ефекта при тези двигатели няма да е същия както при същото црв, но с К24, там съм повече от убеден, че ще има драстична разлика и в круиза и пълната газ. При автоматика загубата от скоростната кутия е константна величина, съответно на входа, като се подаде повече и на изхода ще има малко повече. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 526 #5 Отговорено събота в 22:40 А предварението пипал ли си? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mr.SOHC 129 #6 Отговорено събота в 23:27 Да, но не изцяло, само изгладих дупките по самата карта, като оставих уот-а същия поради факта, че горивата са много различни. Случвало се е да налея 95 от малка бензиностанция петрол и колата буквално да върви много, като дори ми беше съмнително, но веднага закачих диагностиката и видях, че ретардва много по-малко. Случвало се е и да налея омв 100 и да има едвам доловима разлика с нонейм бензиностанция с много слаб 95. Като в момента с този бензин горе в оборотите нагоре при уот няма ретард. Съответно мога да и направя нова изцяло индивидуална калибровка на работата на кнок сензора както и самите таблици с външно устройство и всичко да работи в много малък толеранс ако изобщо се наложи, но към момента така преценявам да върви. Естествено ако се кара с 98/100 или газ и да е нагласена на 100, ще е много по-добре и ще може да се отпусне още. Наглсил съм и и газова, но към момента не разполагам с време за монтаж и отделно малко не ми се режат маркучи в коша и останалите неща. Колата при много леко каране гори между 5.8 и 6.5 на дълго. Като в момента вероятно би паднала още, понеже сега при леко доускорение разходомера отива до 10 а не както преди до 15+. Другото нещо е, че витека изобщо и никога не може да бъде усетен, кога спира и кога тръгва. Казвам го понеже често съм засичал колеги да споменават, че на R серия двигатели това ги дразни понеже усещат нещо, като удър, не е витек, двигателя прекъсва поради една или друга причина и с правилна диагностика (не визирам уред) лесно може да се разбере от какво точно е. 1 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
AzSum 195 #7 Отговорено понеделник в 08:11 На 20.12.2025 г. at 15:39, Mr.SOHC написа: След толкова време експлоатация успях най-после да намеря малко време да съживя леко и едната от ежедневките. На кратко, масово явление при тези автомобили а и нов внос е липсата на регулаж на клапаните, да почертая правилен регулаж. Съответно динамиката се губи значително, втори пореден фактор е, че това си е 10 годишен автомобил, като по него сензорите и част от периферията по двигателя имат нужда от подмяна с нови. Масово хората са недоволни от динамиката на автомобил с такъв двигател и с право, но добре прегледан и сервизиран не е чак толкова лош. Към момента колата има подменен само панелен K&N въздушен филтър и нищо друго. В бъдеще имам замислени още няколко дребни модификации, като целта е да се запази всичко максимално оригинално и колата да си остане все така тиха и приятна, каквато е и основната и идея. С малко ровене в компютъра оправих доста дразнещи неща, които не са приятни, когато се шофира автомобила особенно в градски условия, спрях и егр клапана. Реших да я измеря финално след всичко, както и в оригинален вид както си беше, като оригиналното замерване е с панелния филтър. Колата тежи 1680кг с абсолютно празен багажник и 1/4 резевоар и моя милост вътре. двигателя си е на напълно реални 140 000км (лично си я проверих по всичките модули). Може на много хора да им се струва нищо, като прираст в пиковата мощност, но в ниските обороти има скок от около 25нм, което за напълно фабричен атмосферен автомобил не е много малко. Горивото е RON95 Shell VPower. И автомобила върви долу горе по следния начин: В бъдеще ще пускам още ъпдейти, кое и как може да се случи. Ако изключиш ECON ще е още по-добре. 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 7052 #8 Отговорено понеделник в 09:02 Проблемът на автомата е че е с 5 предавки и са доста дълги, за да е икономичен на последната. 1-ва свършва на 65км/ч, 2-ра на 115км/ч, 3-а на 165 км/ч, та не е за гонки. Но пък няма прекъсване на въртящия момент. Клипчето е от преди 10-тина години, на тогавашният ми Акорд 7 / стоков 2.4 / АТ / фейс / комби, като бе просто от любопитство, без да знам с какъв А95 беше тогава - просто газ до ламарината на "М" и спиране. Lenovo_A1000_VID_20200711_075540.mp4 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
galin_k 196 #9 Отговорено понеделник в 09:57 @Mr.SOHC много добре изглежда, браво. Аз съм със същият двигател и ръчни скорости, та ще обмисля да взема такъв филтър + читав реглаж на клапани и чистене на дросела Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 526 #10 Отговорено понеделник в 12:09 Само че тия спортните филтри за да имат повече дебит са по-рехави и пускат повече боклук към двигателя. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Mr.SOHC 129 #11 Отговорено понеделник в 16:53 Ако изключа ЕКОна няма да е по-добре а ще е все същото, разликите при включен и изключен са до около 40% тротъл, като съответно и двете съм си ги променил и при изключен е много по-чувствителна и екона завиших леко. Имайте предвид, че стоковата ламбда сонда не на всяка кола показва коректно а при пълна газ компютъра си гледа нея ако не е пипано нищо друго. Съответно и всяка кола би вървяла различно въпреки обслужването, дори и нова оем да се сложи пак има отклонение и промяна в поведението. Просто се радвайте, че има адекватен кнок контрол да пази двигателя. Като цяло е важно да не влизат врабчета след филтъра, до сега не съм виждал двигател износен от въздушен филтър, от загуба на гориво - да, от загуба на налягане на масло - да, но не и от това. Може би ще окаже влияние някъде към края на живота на втората смяна на верига, но преди това не мисля. Да не забравяме, че така прословутите R18 в Сивик 8 чупели бутала, съответно имали и повишен разход на масло, как няма да имат след, като кнок контрола им изобщо не работи, така са си излезли фабрично зададени в компютъра от завода. Не една такава съм прочел, буквално на част от тях таблиците са нулирани а останалите са с такива стойности с които не могат да направят корекция или и да направят няма да е достатъчна. Та, като гледам моята как реагира и си прави корекции е добре, четох, че първите имали проблеми със сегментите, имало повишен разход на масло и така нататък и причината нали съответно била другаде, дали? И при R18 казват, че буталата излизат слаби, но май далеч не е така. Последна вметка, Акорд 8 с К24, пряк свидетел съм единия е на над 700 000км а другия на 980 000 и двата без да са отваряни за сегменти, но обслужвани на време, да и двата горят малко масло, но малко, собстениците докладват за около 2 до 3 литра на 10 000, което смятам е приемливо. Та явно не са чак толкова слаби. 4 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове