darius 989 #681 Posted March 25 CHR Hybrid 122hp! 2023г. Постоянен разход 5/100, А-95! Почнаха да я карат преди година с V-power 100 и разхода стана 4/100! Като я хванем ние професионалистите и пада на 3.8/3.9! Share this post Link to post Share on other sites
darius 989 #682 Posted March 26 На 22.01.2026 г. at 10:09, darius написа: Колега реве с една Х5, 2015г. 3.0D, 120 000км, цяло лято разправии със скоростна кутия. Влиза в авариен режим и не могат да я оправят! Тук сагата се разви брутално! Оказа се скапан акумулатор и колата виси в оторизиран сервиз, после в сервиз за авт. скоростни кутии. И понеже не са започнали от най-дребните неща са отлагали диагностика и ремонт на кутията многократно! В трети сервиз обслужване масла и филтри + "правилна" диагностика и заявление че са "ремонтирали" кутията! Цена 8000лв. 1 Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7409 #683 Posted March 26 И после хората се плашат от автоматите, а някой сервизи пък - "Ден година храни". Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7409 #685 Posted May 3 Защо CEO-то на Honda Toshihiro Mibe каза: "Нямаме шанс срещу тях“, визирайки китайските автомобилни производители? Това не е паника… а реалистична диагноза на индустрията. 1. „China speed“ – скорост, която убива конкуренцията. Най-големият шок за Мибе идва след посещение в китайски завод. Китайските производители: разработват нов модел за ~2 години традиционните (Honda, Toyota и др.) → 4–6 години. Това означава нещо много просто: Докато Honda още тества прототип… китайците вече продават следващото поколение. 2. Екосистема, не просто автомобил Мибе не говори само за коли, а за цялата индустриална машина зад тях. В Китай: доставчици, батерии, софтуер → всичко е на едно място, тоест прототип може да стане продукт за дни (буквално)! Това е огромно предимство: • по-ниски разходи • по-бързи иновации • по-гъвкаво производство 3. EV революцията ги хвана неподготвени Традиционните марки (включително Honda) закъсняха с електромобилите. Междувременно китайски компании като BYD, Geely и т.н. са: вертикално интегрирани (батерии + софтуер + коли), агресивни в цени и технологии Резултат: Китай вече диктува темпото в EV сектора. 4. Реалният удар върху Honda Това не е теория — има реални последствия: продажбите на Honda в Китай падат от 1.6 млн (2020) → ~640 хил. (2025)! Заводи работят на половин капацитет. Губят пазар там, където растежът е най-голям! 5. Ценовата война Китайските коли често предлагат повече технологии, по-ниска цена и в някои случаи: няколко EV модела = цената на една западна кола... Кошмар за останалите марки, които работят с по-високи разходи. 6. Това НЕ е капитулация Важно е да се разтълкува правилно: Когато Мибе казва „нямаме шанс“, той има предвид: „ако продължим по стария начин — губим“! Всъщност след това Honda: • връща независимото си R&D • ускорява разработката • опитва да стане по-гъвкава Истината Хонда не е слаба. Просто играта се е променила. Преди печелеше този, който прави: най-здравия двигател Сега печели този, който прави: най-бързия софтуер + най-евтината батерия + най-бързото производство. Това е може би най-голямата промяна от времето на Soichiro Honda. Ако Honda се адаптира → ще оцелее и пак ще прави легенди. Ако не → ще стане „още една марка с велика история“. Share this post Link to post Share on other sites
darius 989 #687 Posted May 7 Някой има ли опит с електрички. Возих се в Дачия Spring! Собственика се движи само градско и не може да се нарадва. Има двор и зарежда от 220V, само нощна тарифа! Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7409 #688 Posted May 7 Във форума има (по спомен) 2- мина колеги с Honda E - дано споделят пресни впечатления, а може и някой друг да се вози на АЕЦ-а. Share this post Link to post Share on other sites
Rakeem 1000 #689 Posted May 7 Колкото и парадоксално да звучи, най-големият проблем при електречките се оказаха не батериите, а моторите и редукторите, в частност лагерите. Ако си вземеш по-нов модел, на малко км. или пък чисто нова, зареждаш я основно в контакта предимно 80-20, сменяш редовно маслото в редуктора и антифризиа, и я караш нормално, обикновенно минават по половин милион км. безгрижно и без повече 10% дроб в пробега. Ако можех да си позволя по-голяма колата като габарити, веднаха скачах на Тесла след 2023г. с LFP батерията. Share this post Link to post Share on other sites
darius 989 #690 Posted May 8 (edited) Принципно ел. колите имат по-малко разходи и по-голяма икономичност, но проблемите бяха високите цени до 2025 и липсата на наситена мрежа за зареждане. Разходите с LPG кола бяха горе долу еднакви! Като прибавим инвестицията в ел. Преди, а и днес със по-скъпите горива, тока е несравнимо по-изгоден. 20kW x 0.45euro = 9euro на 100км. На скъпа зарядна. 20kW x 0.12euro = 2.40euro на 100км. В къщи на контакта. А има коли които при бавно каране достигат 12 - 16кВ разход. Отдавна ми е ясно, че ще се кача на "миксер", "тостер" или "бъркалка", въпроса е кога, на какъв модел, разпитвам и се возя. Иска ми се някой да сподели, карал или возил ли се в: Ioniq 5 Ioniq 5 N Nissan leaf i 3 Kia Става въпрос само за градско София! Edited May 8 by darius Share this post Link to post Share on other sites
jt26 80 #691 Posted May 8 Киа Ниро хибрид вече 20 к км. Впечатления за идеална градска кола. Обем, височина, видимост, екстри (който го интересуват), удобство на задните седалки. 800 км. автономия, доказано. Нормата ми за градско е 4,8/100. Почти нямам такива километри - под 5 % са ми. За извънградско съм в норма под 6.0. Последния ми круиз показа 4.3 на колонка - Враца - Търново през Мездра! И то с магистрала - а там харчи най-много. Особено, ако искам да съм по-бърз от 120 км/ч. Колата я карам основно на темпомат. Подозирам, че ако има повече такива коли и дефекта от електричките ще бъде доста бързо поправен. 2 1 Share this post Link to post Share on other sites
xatamoto 187 #692 Posted May 8 Явно темата за електричките ще става все по-актуална. Реално за градско придвижване нямат разумна алтернатива. Имам преки впечатления от i3 - навира се навсякъде, на светофар до 60-80км е еквивалентна с каквото си пожелаете, а 100км градско при зареждане в собствен гараж през нощта излизат под 3 евро. Да, скъпа е, ама нали кеф цена няма.........и стигаме до кефа.......ми, липсва. Воланът е като на жигула - тънък и неудобен. Разликата е, че може да го въртиш с една ръка. Но пък седалките са по-неудобни от на жигата. И всичко това на цената на поточната линия в Толиати. Със сигурност има по-разумни алтернативи - карал съм Dacia Spring от Спарк. Вярно, за 20 минути. Не е по-хубава от i3, ама не е и много по-зле. Честно казано не съм се замислял каква остатъчна стойност имат споменатите МПС-та, но със сигурност не мога да ги определя като пълноценни превозни средства за извънградско/международно придвижване т.е. притежанието им предполага наличието и на такова. Всеки може сам да си направи сметката. Според моята в града карам МПС закупено за трицифрена сума в евро, което харчи (почти) едноцифрена сума за 100км градско. Да, не е първа младост, но има 4 врати, климатик и ел. стъкла. Извънградско всеки сам си преценЯ - може с градската въшка и съпътстващите я неудобства, може и да се глезиш срещу няколко (хиляди) евра отгоре. Аз прецених, че ми е удобно и мога да си позволя, да имам на разположение пълноразмерно комби. Причината да пиша в темата е, че и за двете не можах да си харесам Хонда. Не, че не исках, но не предлагат това което търся, в бюджета, с който разполагам. - в града ползвам Мазда Демио - Хонда няма реална алтернатива. Първите Джаз в този бюджет не струват. - извън града съм с Волво V70 P3 поколение - Хонда нямат комби в този сегмент. Ако приемем, че Акорд е алтернатива (спрямо бюджета) всичко приключва когато се сравни обема на багажника. Освен това бензиновото Волво е с турбо. И 6-степенен Aisin. Да, по-скъпо е за поддръжка, но не е по-скъпо като покупна цена. И се връщаме до кефа и цената. Ако си купя читав пълнолетен Акорд за 1000-1500 евро, ще съм щастлив (вече два пъти съм го правил), но 5000+ евро за такава кола не бих дал. Просто има за какво друго да си дадеш парите 1 Share this post Link to post Share on other sites
I_Yordanov 205 #693 Posted May 8 (edited) От месец някъде се придвижвам с Рено Зое 52киловата батерия, 135 "коня", 2020г. Взех я на 35к км. Вече е с 2500 отгоре. Карам я градско и Г. Оряховица, Севлиево, Габрово, Трявна. Разход извънградско - 16-18кВтч зависи колко я тормозя. От София до Търново стигна с оставащи 18% батерия, като не и се даваше зор. Градско - свалих я на 15кВтч/100 в Търново, разбира се с включен режим ЕКО. Най-много се точи батерия от рязко даване на газ ( ама е 'баси кефа) И баирите не помагат де! Готино е, че освен правотоково бързо зареждане, поддържа и 22kW AC зареждане. Има отложен старт на зареждането, подгряване/охлаждане от разстояние, ама приложението е гадно. Кофти, че на мен ми идва тесничка. Средна едрина съм - 95килца в 185см и зад мен няма много място. Ама пък се вре навсякъде без усилие. Видимостта е чудесна и много лесно се управлява. Колата тежи тон и половина и гумите трябва да са малко по-надути. Подрусва малко, но като типично франсе, това не се усеща много. Това е основното, като доста дреболии ме дразнят, други ми допадат....ако има интерес, питайте по-конкретно;) Като цяло е доста добър избор за градски автомобил, особено при цената на която вървят. Сестра ми си купиха КИА Ниро чисто електрик. 67 kWh (204 кс) 2020г. Колата е на 160к км. но не и личи особено. Ами....сега и аз искам такава Външно е по- дълга от Реното с 25см. По широка с 13см. Вътре обаче ми се струва два пъти по-обемна. Има приятно много място на задните седалки, а отпред е доста по-комфортно. Багажника е минимум 113л. по-голям. Като цяло е комфортна. Не е луксозна, но не е и неприятно "пластмасова", като Хюндай Кона примерно или първата серия на ЗОЕ-то. Разбира се всичко е субективно, споделям лични впечатления от 2 дена каране! Като управление е по-директна от Реното. По-устойчива е в завоите. Набира по-бързо. Обаче е по-шумна, особено от 70км/ч нагоре. Минава 400км спокойно. Зарежда се с до макс 7kW AC и бързо DC. Има отложен старт на зареждането, подгряване/охлаждане от разстояние и всякви други глезотийки. Зое-то си мяза на малка към средна градска кола, докато Ниро бих го оприличил на малък SUV, макар разликите във височина да са малки. https://www.auto-data.net/bg/compare?carId1=35167&carId2=37612&carId3= Edited May 8 by I_Yordanov 1 Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 7409 #694 Posted May 8 (edited) Да гледаш на електричките като на коли с ДВГ е опит да оправдаеш решението си за, или против. Някои искат да живеят в бъдещето, повечето сме в настоящето, а някои се държат за миналото. Няма правилно и грешно - тез неща са илюзорни и в повечето аспекти субективни. Реално човек свиква с всичко и се адаптира, макар и самонавивайки се, за да одобри решението си. Нямам мерак и необходимост за сега да минавам на ток, но времето лети, електриките поевтиняват и си увеличават ренджа. За сега хибридите с ДВГ за генератор са най-практични, ако човек трябва да има 1 кола, но ако трябва да е малка за града и голяма за извън, това вече няма как. Или голяма за извън + градски транспорт / такси / колело, или дребна сити електрика + ДВГ рент-а-кар за на далече. Edited May 8 by ceco_accord 1 Share this post Link to post Share on other sites
MotoMK5 48 #695 Posted May 8 Аз съм с Cupra Born 2023 модел. За градско и малко извънградско става ама не и за дълго(просто за мене дългото е качвам се и карам поне едни 600+ километра с много малко спирания) От преде е добре от зад има място и багажник има голям ама не е удобна от зад. Ако смяташ да караш по 30-40 км на ден градско може и хибрид където си кара без проблем едни 50+ километра.Зимата пада пробега с едни 80-100 км при мене.Гуми мога да кажа,че са консуматив на 3 години и 30 к километра някъде. Иначе екстри бол ама май от екстри човек взема да не внимава така и аз все едно станах малко по разсеян (естествено субективно мнение.) Май най добре употребяване Тесла ако ще е втора ръка. Качи се покарай и виж кое ще ти пасва най добре. Share this post Link to post Share on other sites