Jump to content
Richard

Да обсъдим и другите марки

Recommended Posts

CHR Hybrid 122hp! 2023г.

Постоянен разход 5/100, А-95!

Почнаха да я карат  преди година с V-power 100 и разхода стана 4/100!

Като я хванем ние професионалистите и пада на 3.8/3.9!;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 22.01.2026 г. at 10:09, darius написа:

Колега  реве с една Х5, 2015г. 3.0D, 120 000км,  цяло лято разправии със скоростна кутия.

Влиза в авариен режим и не могат да я оправят!

Тук сагата се разви брутално!

Оказа се скапан акумулатор и колата виси в оторизиран сервиз, после в сервиз за авт. скоростни кутии.

И понеже не са започнали от най-дребните неща са отлагали диагностика и ремонт на кутията многократно!

В трети сервиз обслужване масла и филтри + "правилна" диагностика и заявление че са "ремонтирали" кутията!

Цена 8000лв.

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И после хората се плашат от автоматите, а някой сервизи пък - "Ден година храни".

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо CEO-то на Honda Toshihiro Mibe каза: "Нямаме шанс срещу тях“, визирайки китайските автомобилни производители?

Това не е паника… а реалистична диагноза на индустрията.

1. „China speed“ – скорост, която убива конкуренцията.

Най-големият шок за Мибе идва след посещение в китайски завод.

Китайските производители:

разработват нов модел за ~2 години

традиционните (Honda, Toyota и др.) → 4–6 години.

Това означава нещо много просто:

Докато Honda още тества прототип… китайците вече продават следващото поколение.

2. Екосистема, не просто автомобил

Мибе не говори само за коли, а за цялата индустриална машина зад тях.

В Китай:

доставчици, батерии, софтуер → всичко е на едно място, тоест прототип може да стане продукт за дни (буквално)!

Това е огромно предимство:

• по-ниски разходи

• по-бързи иновации

• по-гъвкаво производство

3. EV революцията ги хвана неподготвени

Традиционните марки (включително Honda) закъсняха с електромобилите.

Междувременно китайски компании като BYD, Geely и т.н. са:

вертикално интегрирани (батерии + софтуер + коли), агресивни в цени и технологии

Резултат:

Китай вече диктува темпото в EV сектора.

4. Реалният удар върху Honda

Това не е теория — има реални последствия:

продажбите на Honda в Китай падат от 1.6 млн (2020) → ~640 хил. (2025)!

Заводи работят на половин капацитет. Губят пазар там, където растежът е най-голям!

5. Ценовата война

Китайските коли често предлагат повече технологии, по-ниска цена и в някои случаи: няколко EV модела = цената на една западна кола...

Кошмар за останалите марки, които работят с по-високи разходи.

6. Това НЕ е капитулация

Важно е да се разтълкува правилно:

Когато Мибе казва „нямаме шанс“, той има предвид:

„ако продължим по стария начин — губим“!

Всъщност след това Honda:

• връща независимото си R&D

• ускорява разработката

• опитва да стане по-гъвкава

Истината

Хонда не е слаба.

Просто играта се е променила.

Преди печелеше този, който прави:

най-здравия двигател

Сега печели този, който прави:

най-бързия софтуер + най-евтината батерия + най-бързото производство.

Това е може би най-голямата промяна от времето на

Soichiro Honda.

Ако Honda се адаптира → ще оцелее и пак ще прави легенди.

Ако не → ще стане „още една марка с велика история“.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой има ли опит с електрички.

Возих се в Дачия Spring! Собственика се движи само градско и не може да се нарадва.

Има двор и зарежда от 220V, само нощна тарифа!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във форума има (по спомен) 2- мина колеги с Honda E - дано споделят пресни впечатления, а може и някой друг да се вози на АЕЦ-а. ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото и парадоксално да звучи, най-големият проблем при електречките се оказаха не батериите, а моторите и редукторите, в частност лагерите.

Ако си вземеш по-нов модел, на малко км. или пък чисто нова, зареждаш я основно в контакта предимно 80-20, сменяш редовно маслото в редуктора и антифризиа, и я караш нормално, обикновенно минават по половин милион км. безгрижно и без повече 10% дроб в пробега.

Ако можех да си позволя по-голяма колата като габарити, веднаха скачах на Тесла след 2023г. с LFP батерията.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Принципно ел. колите имат по-малко разходи и по-голяма икономичност,

но проблемите бяха високите цени до 2025 и липсата на наситена мрежа за зареждане.

Разходите  с LPG кола бяха горе долу еднакви! Като прибавим инвестицията в ел.

Преди, а и днес  със по-скъпите горива, тока е несравнимо по-изгоден.

20kW x 0.45euro = 9euro на 100км. На скъпа зарядна.

20kW x 0.12euro = 2.40euro на 100км. В къщи на контакта.

А има коли които при бавно каране достигат 12 - 16кВ разход.

Отдавна ми е ясно, че ще се кача на "миксер", "тостер" или "бъркалка",

въпроса е кога, на какъв модел,  разпитвам и се возя.

Иска ми се някой да сподели,  карал или возил ли се в:

Ioniq 5

Ioniq 5 N

Nissan leaf

i 3

Kia 

Става въпрос само за градско София!

Редактирано от darius

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Киа Ниро хибрид вече 20 к км. Впечатления за идеална градска кола. Обем, височина, видимост, екстри (който го интересуват), удобство на задните седалки. 800 км. автономия, доказано. Нормата ми за градско е 4,8/100. Почти нямам такива километри - под 5 % са ми. За извънградско съм в норма под 6.0. Последния ми круиз показа 4.3 на колонка - Враца - Търново през Мездра! И то с магистрала - а там харчи най-много. Особено, ако искам да съм по-бърз от 120 км/ч. Колата я карам основно на темпомат. Подозирам, че ако има повече такива коли и дефекта от електричките ще бъде доста бързо поправен. 

• Харесвам 2
  • Нагоре 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно темата за електричките ще става все по-актуална. Реално за градско придвижване нямат разумна алтернатива. Имам преки впечатления от i3 - навира се навсякъде, на светофар до 60-80км е еквивалентна с каквото си пожелаете, а 100км градско при зареждане в собствен гараж през нощта излизат под 3 евро. Да, скъпа е, ама нали кеф цена няма.........и стигаме до кефа.......ми, липсва. Воланът е като на жигула - тънък и неудобен. Разликата е, че може да го въртиш с една ръка. Но пък седалките са по-неудобни от на жигата. И всичко това на цената на поточната линия в Толиати. 

Със сигурност има по-разумни алтернативи - карал съм Dacia Spring от Спарк. Вярно, за 20 минути. Не е по-хубава от i3, ама не е и много по-зле. 

Честно казано не съм се замислял каква остатъчна стойност имат споменатите МПС-та, но със сигурност не мога да ги определя като пълноценни превозни средства за извънградско/международно придвижване т.е. притежанието им предполага наличието и на такова. Всеки може сам да си направи сметката.

Според моята в града карам МПС закупено за трицифрена сума в евро, което харчи (почти) едноцифрена сума за 100км градско. Да, не е първа младост, но има 4 врати, климатик и ел. стъкла. Извънградско всеки сам си преценЯ - може с градската въшка и съпътстващите я неудобства, може и да се глезиш срещу няколко (хиляди) евра отгоре. Аз прецених, че ми е удобно и мога да си позволя, да имам на разположение пълноразмерно комби.

Причината да пиша в темата е, че и за двете не можах да си харесам Хонда. Не, че не исках, но не предлагат това което търся, в бюджета, с който разполагам. 

- в града ползвам Мазда Демио - Хонда няма реална алтернатива. Първите Джаз в този бюджет не струват.

- извън града съм с Волво V70 P3 поколение - Хонда нямат комби в този сегмент. Ако приемем, че Акорд е алтернатива (спрямо бюджета) всичко приключва когато се сравни обема на багажника. Освен това бензиновото Волво е с турбо. И 6-степенен Aisin. Да, по-скъпо е за поддръжка, но не е по-скъпо като покупна цена. И се връщаме до кефа и цената. Ако си купя читав пълнолетен Акорд за 1000-1500 евро, ще съм щастлив (вече два пъти съм го правил), но 5000+ евро за такава кола не бих дал. Просто има за какво друго да си дадеш парите ;)

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От месец някъде се придвижвам с Рено Зое 52киловата батерия, 135 "коня", 2020г. Взех я на 35к км. Вече е с 2500 отгоре. Карам я градско и Г. Оряховица, Севлиево, Габрово, Трявна. Разход извънградско - 16-18кВтч зависи колко я тормозя. От София до Търново стигна с оставащи 18% батерия, като не и се даваше зор. Градско - свалих я на 15кВтч/100 в Търново, разбира се с включен режим ЕКО. Най-много се точи батерия от рязко даване на газ ( ама е 'баси кефа:D) И баирите не помагат де! Готино е, че освен правотоково бързо зареждане, поддържа и 22kW AC зареждане. Има отложен старт на зареждането, подгряване/охлаждане от разстояние, ама приложението е гадно. Кофти, че на мен ми идва тесничка. Средна едрина съм - 95килца в 185см и зад мен няма много място. Ама пък се вре навсякъде без усилие. Видимостта е чудесна и много лесно се управлява. Колата тежи тон и половина и гумите трябва да са малко по-надути. Подрусва малко, но като типично франсе, това не се усеща много. Това е основното, като доста дреболии ме дразнят, други ми допадат....ако има интерес, питайте по-конкретно;) Като цяло е доста добър избор за градски автомобил, особено при цената на която вървят.

Сестра ми си купиха КИА Ниро чисто електрик. 67 kWh (204 кс) 2020г. Колата е на 160к км. но не и личи особено. Ами....сега и аз искам такава:D

Външно е по- дълга от Реното с 25см. По широка с 13см. Вътре обаче ми се струва два пъти по-обемна. Има приятно много място на задните седалки, а отпред е доста по-комфортно. Багажника е минимум 113л. по-голям. Като цяло е комфортна. Не е луксозна, но не е и неприятно "пластмасова", като Хюндай Кона примерно или първата серия на ЗОЕ-то. Разбира се всичко е субективно, споделям лични впечатления от 2 дена каране! Като управление е по-директна от Реното. По-устойчива е в завоите. Набира по-бързо. Обаче е по-шумна, особено от 70км/ч нагоре. Минава 400км спокойно. Зарежда се с до макс 7kW AC и бързо DC. Има отложен старт на зареждането, подгряване/охлаждане от разстояние и всякви други глезотийки. 

Зое-то си мяза на малка към средна градска кола, докато Ниро бих го оприличил на малък SUV, макар разликите във височина да са малки.

https://www.auto-data.net/bg/compare?carId1=35167&carId2=37612&carId3=

Редактирано от I_Yordanov
  • Благодаря 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да гледаш на електричките като на коли с ДВГ е опит да оправдаеш решението си за, или против.

Някои искат да живеят в бъдещето, повечето сме в настоящето, а някои се държат за миналото.

Няма правилно и грешно - тез неща са илюзорни и в повечето аспекти субективни.

Реално човек свиква с всичко и се адаптира, макар и самонавивайки се, за да одобри решението си.

Нямам мерак и необходимост за сега да минавам на ток, но времето лети, електриките поевтиняват и си увеличават ренджа.

За сега хибридите с ДВГ за генератор са най-практични, ако човек трябва да има 1 кола, но ако трябва да е малка за града и голяма за извън, това вече няма как. ;)

Или голяма за извън + градски транспорт / такси / колело, или дребна сити електрика + ДВГ рент-а-кар за на далече. ;)

Редактирано от ceco_accord
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с Cupra Born 2023 модел.

За градско и малко извънградско става ама не и за дълго(просто за мене дългото е качвам се и карам поне едни 600+ километра с много малко спирания)

От преде е добре от зад  има място и багажник има голям ама не е удобна от зад.

Ако смяташ да караш по 30-40 км на ден градско може и хибрид където си кара без проблем  едни 50+ километра.Зимата пада пробега с едни 80-100 км при мене.Гуми мога да кажа,че са консуматив на 3 години и 30 к километра някъде.

Иначе екстри  бол ама май от екстри човек взема да не внимава така и аз все едно станах малко по разсеян (естествено субективно мнение.)

Май най добре употребяване Тесла ако ще е втора ръка.

Качи се покарай и виж кое ще ти пасва най добре.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...