Jump to content
tro6evo

Кои ГУМИ

Recommended Posts

Здравйте колеги ! Искам да събера малко мнения относно летни гуми ... Бих искал всеки който има впечатления от дадена марка летни гуми , ако е удобно да ги сподели тук .. тъй като се чудя към какви гуми да се ориентирам за летния сезон и също така искам да разбера какво мислите за някой от тези : Yokohama - parada TOYO - proxes и какво мислите за Michelin

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично съм очарован от поведението на Uniroyal Rainsport 2. Гумите са с размер 195/50/15. През няколкото месеца, в които ги карах лятото и есента съм просто удивен как е възможно така да се държат. Гумите са на Сивик 6-та. Цената им е към 100 и нещо лева. Има и промиции за тях по интернет. Като цяло не бях чувал за тая фирма и по-скоро мислех, че ще са "модни" от колкото нещо да правят, но на практика въобще не е така.Тихи гуми са и с отлично сцепление и при тръгване и при завиване. Толкова съм доволен, че на пролет ще си купя още 2 такива!

  • Нагоре 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи за какво ще ползваш колата.... ако не си "рацер", едни тойо Т1-Р ще ти свършат добра работа...Ако обичаш да се гониш парадата е по-добрият избор,макар че на много мокро са зле....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сивика ми до сега съм го карал само с унироял и като цяло съм много доволен. Преди бяха рали 550 сега Rainsport 2. Тази гума за мен е ненадмината на мокро и с доста добро поведение на сух път. Става въпрос за размер 195 50 15, при по големите размери започват оплаквания по форумите. За Rainsport 2 имам обаче две забележки 1во - гумите са меки и си заминават сравнително бързичко (поне при мен е така), 2ро - страничния борд на гумите не е достатъчно твърд и при по екстремно каране в завои се създава усещането, че гумата ще се извади от джантата.

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Hankook 195/55/15 на honda civic 1,4 англичанка. Тестче на колелото на метро (варна) , влязох с нормална скорост и в колелото вдигнах 65км. Стоеше стабилно в плътното. Не съм тествал все още на мокра настилка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-лесно виж класацията на летните гуми според ADAC, които са достатъчно престижна и безпристрастна лаборатория, с истински стандартизирани тестове, а не субективна преценка. Защото почти всеки, който е дал едни пари за нови гуми, ще се чувства "много доволен" от тях и много са малко тези, които могат да видят разлика между различни нови гуми на база шофиране на ежедневния си автомобил. Ето последните летни тестове тук, има и фактор "скорост на износване" и всичко останало:http://www.avtogumi.bg/oscommerce/testove_letni_gumi.phpАко ти трябват 15ки - гледай тестовете на 14ките и просто намери същия модел в размера който ти трябва.Лично за приятелката ми (която кара Пунто със стандартни 14ки) взехме от там Barum Brillantis 2 заради чудесната цена на фона на класирането на ADAC. Тя каза, че спрямо старите й гуми (които дойдоха с колата - задни зимни галоши, предни летни галоши) разликата е огромна, най-вече не й се "плъзгала" колата в дъжд, без да разбира нищо от коли.

Редактирано от Veseliq
  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Bridgetone Turanza ER300 ;)

Изключителна лятна гума.Имам и 5 зими опит с тях в София :P !

195/50/15- 115лв.ЕФтинко а?

  • Нагоре 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям мнението на Дариус, и твърдо против Парада.

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз карам с bridgestone turanza ER300- страшна гума е :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човека попопита за 2 конкретни моделни гами, всеки почна да си хвали магарето (кой с какво кара и колко е доволен).

 

Аз съм бил пред същата дилема преди време - Yokohama Parada Spec 2 или Toyo Proxes T1R:

 

Публикувано изображение

 

Публикувано изображение

 

От тестове, ревюта и мнения на хора които са карали и двете, избрах вторите (Toyo Proxes T1R). Всички казват негативи за йокохамата, че не държала толкова колкото тойото (по-спомен, не държала на студено, не помня вече, отдавна съм чел по темата). Иначе йокохамите са много красиви на вид :D

 

Понеже в по-горните постове се спомена Барум - ТВЪРДО НЕ, от личен опит го казвам ! Карал съм с Bravuris 2, държи и на сухо и на мокро ОК е като цяло, но това е ниско бюджетна марка, направена евтино. Пример: миналата година при маневриране на първа предавка и полусъединител буквално с 2 - 3 км/ч скорост (супер внимателно и леко маневриране), едвам докоснах предна дясна гума в един не особено остър бордюр и от тази гума (Barum Bravuris 2) се откъсна парче. Като демонтирах гумата и погледна стената на гумата (борда) - тя е ужасно тънка (беше буквално казано 2 - 3 милиметра дебела) и като хванеш демонтираната гума за борда и с ръка го сучеш много лесно - просто е направено евтино, няма никакви защити. За справка, имах едни немски гуми не особено известна марка "Platin DIAMANT" които бяха същия размер (195 50 15), пак бяха без предпазен борд за джантите и като си правех експеримента който правех и на барума - платина бяха мноооого по-дебели и с много по-твърд борд, с ръка много трудно ги сучеш, за тойото да не говорим, той дори е с предпазен борд. Въобще, разни марки от типа на барум, дайтон, дебица (макар, че тези имат добри попадения за зимни гуми, но също са кекави и от не особено голяма дупка правят балон), линг лонд, трът прът и тем подобни бюджетни, човек да внимава. Няма как един барум да струва около 80лв (примерно 195 50 15), а едно тойо или йокохама или мишенлин/гудиър да са с 60 - 70% по-скъпи, безплатен обяд няма ! Има защо барума (и други подобни) да са по-евтини.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Taка, до тук най-много суперлативи не само в тази тема събират Унироял Рейнспорт 2 и Бриджстон Туранза ЕР300. Разликата в цената им за 195/50 Р15 е около 15лв/бр.Бях се насочил към Унирояла за да сменя моите вече много стари Тойо Т1Р, но Бриджстона също ме блазни доста. До колко меки са Унирояла, защото от няколко места вече се набляга на меките бордове и гъненето на гумите в завой? някой има ли преки наблюдения спрямо споменатия модел на Тойо, както и сравнено с Туранзата?П.С. Моето Тойо е доста старичко и не е много показателно, но ето малко впечетления: Колата е Сивик 6 ВТИ, размера ми в момента е 195/55 Р15, но мисля да мина на 195/50 Р15 заради разликата в цената от около 30% в полза на последните.- Откъм здравина не мога да се оплача - при качване на бордюри и пр. напред или под ъгъл не съм имал проблеми. Имат си борд протектор, до колкото това е фактор. За износоустойчивост също мисля че добре се справят ако се ползват нормално без много гонки пилежи и пр.- На сухо държат добре, но както казах моите са старички и примерно при по високи скорости като 140и нагоре до към 170-180 на път какъвто е Созопол-Бургас с дълги плавни завой почва да ме дострашава да не приплъзнат, но това го отдавам главно на възрастта им. При по-резки завои ги усещам как изстърват вече и при по ниски скорости. Дори и когато ми е поднасяла малко при ниска скорост лесно се коригира и узъптява.- На мокро докато бяха по-нови беше добре (нормално), но предполагам не са като Унироялите, за които много хора казват че са нещо несравнимо на мокро. Усещал съм аквапланинг при скорости над 90-100км и силно залят път при пороен дъжд. Положението се влошава доста ако времето е по хладно.- Общо взето това за мен е най големия недостатък, които съм усетил (може би пак се дължи на възрастта, не съм ги карал от чисто нови), но доста трудно загряват и при студено и влажно време сцеплението им осезаемо намалява. При по-студено време тръгването често е с приплъзване, особено ако се съчетае с влага или мокра настилка каквато има често в Бургас през пролетта и есента.

Редактирано от ZaRRicK

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така Благодаря на всички които си дадоха мнението ! Аз лично съм карал с TOYO poxes нещо си там , гумата беше 2ра употреба дот 2010 имаше малко грайфер като цяло но искам да кажа , че можеби това е една от най добрите гуми които съм слагал на кола въпреки , че както вече казах почти нямаше граифер ! Парадите вече са ми ясни отпадат на 100 % А унироял .. хм нарочно не ги писах още от самото начало понеже си мислих че никой няма да знае нищо за тях , макар че един съсед си беше купил предната година 2 такива и каза че е изключително доволен от тях и на сухо и на мокро ( и са с хубава шарка :P ) ,а цената им е 100 лв + 5 лв доставка ... Май май към тях ще се ориентирам като най - евтин и може би почти най добър вариант около тези пари ..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Uniroyal-a са хубави гуми, само суперлативи има за тях (рейн спорт, рейн експерт моделите) особено за дъжд, но ако трябваше да избирам между някои от тях и Toyo T1R, бих взел тойото. В момента се намират такива тойо по около 100 - 105лв за бройка (говоря за чисто нови гуми размер 195 50 15), унирояла са с десетила лева по-евтини същия размер - разликата е минимална в цената, но всеки сам избира. Най-малкото бих избрал Тойо, само защото имат борд протектор (а унироялите специално за размер 195 50 15) са без борд протектор - този елемент не е само за красота, просто укрепва гумата и я прави по-яка, при докосване в бордюр (както горе споменах какво ми се е случило преди време) или като скочиш в дупка (дупки бол по нашите пътища), щадиш и самата гума и джантата, не е за пренабрегване този факт. Но всеки сам си решава, избора ти е добър все пак ;)

Редактирано от ADH-Honda

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А някой имали наблюдения за Bridgestone Potenza Adrenalin,аз лично към тях се ориентирам говоря за размер 195/50/15.Разликата в цената между по горе препоръчаните марки и модели и въпросния Bridgestone е от порядъка на 10-15 лв. Ще бъда благодарен,ако някой сподели мнение,защото и аз съм пред дилема за закупуване на летни гуми все пак пролетта е вече на вратата.Благодаря предварително!!!Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С "Michelin Energy" съм обувал и Сивика и Акорда. Струват ми се чудесни първия сезон. Съотнесено към цената - определено си струва. Качеството им намалява с времето (поне така ми се струва). Предполагам, че това важи важи и за другите марки - колегите да споделят. Май не беше във въпроса, но за Барумките - потвърждавам казаното по-долу - прекалено нежни за нашите пътища.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човека попопита за 2 конкретни моделни гами, всеки почна да си хвали магарето (кой с какво кара и колко е доволен).

Човека си попита И точно кой какво предпочита ;)/>

Бих искал всеки който има впечатления от дадена марка летни гуми , ако е удобно да ги сподели тук ..

А парадата си е обикновена пластмаса с красива шарка, лично мненние! Редактирано от darius

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А някой имали наблюдения за Bridgestone Potenza Adrenalin,аз лично към тях се ориентирам говоря за размер 195/50/15.Разликата в цената между по горе препоръчаните марки и модели и въпросния Bridgestone е от порядъка на 10-15 лв.

Колега, къде ги видя тези Bridgestone RE001 Adrenalin с около 10-15лв. разлики(т.е 115+15), веднага купувам 4бр.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли някой да кара с Dunlop SP Sport Fast Response за да изкаже пряко мнение за тази гума. По разните класации е много напред винаги на 2 или 3 място обикновено плътно след конти. Моля за мнения!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз направих вече един сезон с Dunlop Fastresponse. Не съм рацер, но чат пат понастъпвам по пътища със завойчета. На сухо и мокро са ОК, влизал съм и в локви на магистралата - също ОК. Като шум, според мен са тихи (особено в сравнение със зимните ми - Ultragrip8). Може би са с една идея по-меки от предните ми гуми (Kumho KU31) - просвирват малко повече тук-там.P.S. Не съм карал с премиум марки летни гуми (Континентал, Бриджстоун, Мишлен и т.н.).

Редактирано от tsurko

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е то дънлопа не се ли води премиум?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Континентал-а и Бриджстоун-а например бяха по-скъпи. Не помня точно с колко, но ще да е било поне 20лв на гума.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз миналото лято си взех continental premium contact 2 Доста добре се държат, а и в ADAC тестовете ги дават на едни июот първите позиций. Е вече в АДАК малко трудно ще се мернат защото е старичък модела :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, и аз смятам да сменям летните гуми и най-вече се интересувам от мнения на колеги които са имали опит с посочените модели.В момента се колебая между: Mishelin PS3, Continental SC5, Bridgstone S001. Размера е 225/45/17Досега бях с Bridgstone Ponteza но гумите бяха RFT и яко ми разбиха предницата, затова не искам и да чувам за тази модификация. Много се чудя за модела на Mishelin, но знам че и другите модели не са лоши. Интересувам се как се държат на мокро, в дупки и износване, както о да не са податливи на балони, че при нас има голяма възможност да се получават:)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да допълня само че работя с намаление в примекс ( ВАРНА ) така че който пазари от там мога да подпомогна с някоя друга отстъпка :) чисто информативно !

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

 

 

Не мислех да пиша по темата, защото заглавието беше с въпрос за избор между Yokohama и TOYO.

Щом споменахте обаче Bridgestone, няма как да не се намеся. Аз съм фен на тази марка, и през живота си не съм карал с по-добри гуми от Bridgestone Adrenalin RE002!!!

(Повярвайте ми сменил съм всички марки.)

 

 

Това което искам да ви кажа е, че Bridgestone Adrenalin RE002 се предлагат в много български Интернет сайтове, но НИКЪДЕ ги няма в наличност. Ако желаете да се сдобиете с такива, трябва да направите предварително поръчка, и може би ще дойдат до един - два месеца...може би.

Миналата година бях изправен пред същия въпрос: Какви летни гуми да си купя? Критериите ми бяха следните: добро сцепление през сухо и мокро време, добро поведение в завои, добър старт от място.Спрях се на Bridgestone Adrenalin RE002, именно заради това че те съдържат всичко в себе си. За първи път излизат на пазара през 2011-а година, но в България никой не беше чувал за тях миналата година.. След като прозвънях и изпратих мейли до всички най-големи гуми центрове в България, установих че никой не ги внася на склад, а се купуват само със специална поръчка. Намерих място от където ми обещаха доставка в рамките на седмица, понеже за късмет, камионът им бил в Австрия за нова стока по това време.

Безкрайно съм щастлив от факта че се сдобих с тези гуми, и искам да ви кажа че оправдаха очакванията ми, даже ги надминаха.

САМО заради това че сложих Bridgestone Adrenalin RE002 (без никакви други подобрения по двигателя и тн), свалих 2 секунди на time-attack на писта Дракон!

 

 

 

 

В този линк: http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Bridgestone/Adrenalin-RE002.htm

ще откриете ревю на Bridgestone Adrenalin RE002

Мненията и оценките в сайта са обективни, най-вече защото са дадени от обикновени хора като нас, но с преживян опит с конкретните гуми.

Препоръчвам ви да разгледате и другите модели. Сигурен съм че всеки ще намери това което търси.

Надявам се да съм бил полезен.

 

Поздрави!

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво колега за инфото,колко струват обаче забрави да споменеш?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 -127 ЛВ/БР. Това е за размер 195/50/15 Публикувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата 'Попай' е прав за цената. Сега се продават за толкова.

 

Миналата година когато купувах моите, бяха по 145 лв/бр.

Ето и моята тема от тогава: http://forums.hondabg.com/index.php?showtopic=75381

:)

 

А ето и как стоят на колата ми сега:

Публикувано изображение

 

Публикувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
http://www.bggumi.com/eshop/productinfo/1/51566/ и http://www.bggumi.com/eshop/productinfo/1/15116733/Мнения за тази гуми кои от двата вида някой е карал или има впечатления от марките.?Показателите са добри като на лист. Редактирано от predatov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм фен на тази марка, и през живота си не съм карал с по-добри гуми от Bridgestone Adrenalin RE002!!!

(Повярвайте ми сменил съм всички марки.)

 

Парадоксееее, имаш едно голямо от мен!

Тази гума е уникална и не знаех че правят и 15"!

Явно кризата ги е приземила с тея 17"!

Минавам от ER300 на Potenza RE002.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@'darius' :)

RE002 наистина е уникална приятелю.

 

Загрява много бързо до перфектна работна температура. Дори след 3-4 обиколки на Дракон не губи свойствата си.

Държи се еднакво добре на сух и мокър път.

Безшумна е на магистралата.

 

Абе, ако си купувам гуми след време, пак ще са тези!

Препоръчвам ги горещо!

 

(Моите са с размер 195/50/15) Публикувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така и така сте подхванали темата за гумите, скоро и аз смятам да си вземам летни гуми..

Някой има ли впечатления от Hankook Ventus S1 evo2 K117 ? Смятам да си купувам такива..(235/45/17) Казват,че били много добри, както на сухо, така и на мокро и били много безшумни...

Редактирано от Crazy Paco

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги. И на мен ми предстои закупуване на летни гуми. Миналата година си харесах един модел на Toyo, но се оказа изчерпана наличност и сега мисля пак да дебна фирмата. Искам да знам дали някой от вас има впечатления от Toyo R1R модела предлаган от фирма Радиал. Ако гумата е добра на цената си от под 150лв за 195/50/15 смятям че не би била лош избор, но дали е така?

Публикувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За 148 лв. бр. няма по-добра лятна гума,ако ползването е за рацинг.Все пак това е полу-слик..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам къде намерихте Toyo Proxes R1-R на такава цена от 148 лв. бройката,ако наистина ги има на такава цена става дума за размер 195/50/15 веднага ще си взема 4 броя,защото моите наблюдения са че цената е около 210-215 лв./бр.,а такава цена от 150 лв. малко не реално ми звучи Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В радиала бяха толкова,но за 2012....един френд ги взе точно на тази цена....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
http://www.radial.bg/tyre.php?size_id=1942&id=63 Според сайта им са толкова, но наистина това си е семи-слик и освен на сухо и топло време и хубав чист асфалт си мисля че ще е бая рисковано за всекидневна употреба да се карат. Трудно ще достигат раб. температура. Иначе цената е много добра като за такава гума.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Nokian ZG2 225/45-17 Публикувано изображение/>

Nokian Z G2

Редактирано от wasp
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги къде да видя коя буква в означението на гумите е индекса за шум?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...