Jump to content
vladimir8507

Още един нов собственик на CR-V IV - първоначално обслужване

Recommended Posts

Здравейте колеги,

След дълго отлагане и аз най-сетне се реших да подновя автопарка и преди два дни купих CR-V IV R20A9 2013г (155 к.с. / ръчна предавателна кутия).  Колата е карана 5 години в Швейцария и 7 години в България, като към днешна дата е на 132хил. реални км. (проверени). 
Интересувах се и четох доста за 4-тото поколение и се надявам да съм направил добър избор. След едночасов оглед, не открих никакви технически  технически проблем по автомобила. 

За сега няма да се разделям с вярната RD1, която карам вече 11г. 

Ще подменя консумативите, като съм се спрял на следните:

* Свещи: DENSO DXU22HCR-D11S - има ли по-подходяща алтернатива ?
* Масло скоростна кутия: Оригинално HONDA
* Масло заден диференциал: Оригинално HONDA
* Хидравлично масло за кормилната уредба: Оригинално HONDA или има подходяща бюджетна алтернатива?
* Антифриз
* Спирачна течност
* Течност съединител
* Масло ДВГ: До сега, колата е била карана около 50хил. км с 5w40 (неизвестна марка), сменяно през 10хил. км. Двигателят се държи отлично, няма следи от консумация на масло. След четене на доста коментари във форума, първоначално бях решил да сложа 0w20, защото останах с впечатление, че това е единственият вискозитет, препоръчван от производителя. В оригиналното ръководство/сервизна книжка на автомобила обаче, намерих следната таблица, в която освен 0w20, като съвместими са описани и 0w30, 0w40, 5w30, 5w40, та дори и 10w40. Единственият коментар със звездичка е, че 0w20, 0w30, 0w40 постигат по-добра икономия на гориво. Предвид, че в България (и особено във Варна), температурите не падат под -20градуса, но за сметка на това пък последните няколко лета са изключително горещи, обмислям дали да не заложа на 5w30. Тъй като трябва да сменя маслото скоро,  не мога да чакам доставката от общите поръчки и ще трябва да го купя от другаде. Мисля да заложа на  RAVENOL FDS 5W-30, като в този сайт го намерих на добра цена: https://oilgroupbg.com/ravenol-5w-30/ravenol-fds-5w-30-4l-1l-free.html Има ли някой впечатления от сайта? Питам, защото цената е доста по-ниска от другите и не изключвам варианта да е менте.  (Не правя реклама на сайта и не съм свързан с него по никакъв начин!)

Ще бъда благодарен, ако колегите с опит споделят мнение, допълнят нещо или дадат някоя критика :)
Приемам и други предложения за консумативите. 

Също така,  при скорост над 120км/ч, забелязох едно леко тресене в предницата. 
Появява се само при ускорение (подаване на газ). Когато се движи по инерция го няма, т.е. изключвам проблеми с гумите, окачването или сходимост.
Идеи къде да търся проблема - тампони двигател, кардан... ?

image.png

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От този сайт и аз поръчвам Ravenol и на двете коли. До сега не съм имал проблеми. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито! Рейката на хидравликата трябва е електрическа, та нямаш смяна на масло.

За тресенето виж за баланс и реглаж на гумите, тръгни от лесното, едва ли ще е тампон, кардан..

Аз карам същият модел с 0-20 както по книжка и няма разход. Поръчвам Равенол дфе от общите.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гумите и реглажа ги изключвам, защото по интерция, без значение с каква скорост се движи колата,  тресене няма. 

Тресенето се получава при ускорение (когато подавам газ)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

@vladimir8507

Не четеш в форума и бързаш.

Няма да и стане нищо на колата месец.

Общите поръчки има всички масла,паралелно колегата има сайт с налични същите масла в БГ.

https://obshtiporachki.online/ масла които не са ментета и са налични.

Прочети темата за общите поръчки.

Аз не бих карал с нищо повече от 0w20  или 0W30.

Провери си бобините една по една ако  има напукани сменяй ги,те са често причина за прекъсвания тресене и лашкане на колата при движение.

@Ronin7 Наско колегата който организира общте поръчки предлага и части на добри цени.

Въпреки всичко си провери баланс гуми и сходимоста,акко не е от там отиваш вероятно карета полуоски за това тресене.

7 години в Бг с какво масло е карана не е ли обслужвана колата.

Редактирано от CARPERA

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 23 часа, vladimir8507 написа:

Гумите и реглажа ги изключвам, защото по интерция, без значение с каква скорост се движи колата,  тресене няма. 

Тресенето се получава при ускорение (когато подавам газ)

@vladimir8507 най-добре отиди при Диди в Левски да я погледне, иначе гадаеме. Ако искаш контакт, пиши на лични. 

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз карам със същото масло RAVENOL FDS 5W-30, поръчано от същото място и двете си Хонди. Нямам ядове вече 2 смени. Наистина цената им е може би най-изгодна.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@vladimir8507

Ето една хубава тема какъв вискозитет да избереш колега.

Колата щом е карана преди с 5w40 ясно защо  невежество на Бг майсторите, съвета ми е да сложиш този  Аймсол които има 37% мисля бяха процентите повече почисващи свойства от останалите масла.Много добро масло и двигателя работи супер.

Пробвано от мен и доста колега и работят тези му свойства.

Караш го макс 4 хил км  и сменяш.

Закупено от Наско от общите поръчки.

Screenshot_20250917_092757_Viber.thumb.jpg.e435e9a640c7c0d630625ce32e0c686f.jpg

Ето и темата за маслата  вискозитетите.

Редактирано от CARPERA
  • Благодаря 1
  • Надолу 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@vladimir8507

Ето две масла за които не се притесняваш че са ментета,и мотора ти ще получи перфектно смазване в всякакви условия.

61996491_Screenshot_20250917_151708_SamsungInternet.thumb.jpg.b83ee1251e7d8cd8d6c890ebbfc595cd.jpg

1345758372_Screenshot_20250917_151638_SamsungInternet.thumb.jpg.bda71176c77b8c30f164dc24e5075bc6.jpg

Взети от тук

https://obshtiporachki.online/?pa_viskozitet=0w-30

Смятам знаеш че и масления филтър е от голямо значение.

Ако си чел темата за маслените филтири може да се спреш на два оригинален  или този на Mann.

Както и може да се закупят от Амаяма Япония  филтрите  Nitto също много добри с доставака и мито идват на 20лв.

Screenshot_20250917_152506_Gallery.thumb.jpg.d4dabd6d32f0a365c40e95f21dc65278.jpg

Редактирано от CARPERA
  • Надолу 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@CARPERA Владо ти вярваш ли на това което пише на тубата?

Преди 1 час, CARPERA написа:

Преди 7 часа, CARPERA написа:

Караш го макс 4 хил км  и сменяш.

Закупено от Наско от общите поръчки.

Screenshot_20250917_092757_Viber.thumb.jpg.e435e9a640c7c0d630625ce32e0c686f.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Митко Йотов

Вярвам че е така щом @Markony вярва че е така и го е тествал .

Правил съм къси смени с други масла това в сравнение  с тях е в пъти по-добре от към  чистене.

Редактирано от CARPERA
  • Хаха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намесваш друг човек което не е ОК. но както и да е. Чуваме се с Бранко от време на време но това си е наша работа и не си говорим само за коли.

Попитах те защото уж вярваш на надписа на тубата а казваш колегата да смени маслото на 4 000 при условие, че на тубата пише на до 12 000 мили или 19.312128км.

Ти ще го смениш ли н 4 000км? Човече аз не мога да те разбера, просто не мога. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човече и аз не мога да те разбера.

Първо с това намесване на друг човек и какво не е ОК.

Да имам две къси смени с Аймсол XL 0w20 едната на 4хил км другата на 5хил см.

Това с 19хил км не бих изтезавал мотора  толкова километри.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...