dandilov 3136 #1 Posted May 18 (edited) Здравейте съфорумци! До момента няма тема във форума за споделяне на опит с добавки. Предлагам всеки, който е използвал някаква добавка, било за масло, било за гориво, да сподели резултата тук. Моля, да се споделят само мнения, подкрепени със снимки и/или резултати от измервания, за да не става темата от сорта "някой каза", "гледах в нет-а", "ползвах еди какво си и съм доволен, но не знам защо и какво точно какво е направило", и т.н. Нека темата да бъде подкрепена с реални резултати, за да бъде обективна и полезна за всички. И така... Първи тест. Добавка: BG44k Platinum (PN 208) Закупена от: https://www.ahkautocar.de/benzinmotor/15587-bg-208-44k-power-enhancer.html?srsltid=AfmBOooXcUQWOsGuohK_NBHh1qLfiMqvZA6hQzcDCaxpzum4FxXXN2HQ Двигател R20A2 на минимум 240 000км. (по километраж - 140 691 км) Реших да пробвам тази добавка за почистване на горивни инжектори. Съгласно отзивите, в нет-а, се води една от 3 -те най-добри добавки за бензин. Според описанието от производителя, освен инжекторите, допълнително почиства цялата горивна система, всмукателните клапани, горивната камера и катализатора. Съдържа PEA (полиетерамини). Предназначена е за двигатели с директно впръскване, но може да се прилага и при MPI. Реших да проверя какво ще почисти от нагарите в горивната камера. Изполвах 2 кенчета, съответно в два резервоара бензин и изминати общо 1000км. Ето го и резултатът: Общ изглед на челото, на буталото от цилиндър 1, след процедурата. Снимки на свещите: Първа ламда сонда: Катализатор: Като цяло, предназначението й е да почиства инжекторите, но все пак има някакво действие и в горивната камера. Добавката е успяла да почисти по-леките нагари и замърсявания, и то в областите, където потокът на гориво-въздушната смес е бил в най-голям досег. Тежките нагари, обаче, си останаха. В обобщение, не е това което очаквах, относно разтварянето на нагарите. П.П. Според лабораторни изследвания,PEA имат свойството да влизат във взаимодействие с двигателното масло, унищожават TBN-а и способстват за образуване на лакове и утайки. Ето защо, непосредствено след използването на добавки с PEA, е препоръчително да се смени двигателното масло! Edited May 18 by dandilov 3 6 Share this post Link to post Share on other sites
marto_bo 69 #2 Posted May 19 Мнение без снимки: пробвал съм какви ли не добавки: протек; валволин; редекс;бардал само наколенки не съм слагал: ефект нула, освен изтъняването на джоба. Истината е че горивата на родна територия са пълен боклук и каквито и добавки да слагаме все си остава боклук. За сега единствено някакво подобрение в работата на двигателя забелязвам от ползването на v-pover горивата на шел(да не вземе да прозвучи като реклама) и то след няколко изгорени резервоара. но и там пак зависи от партидата бензин ... Share this post Link to post Share on other sites
goga 285 #3 Posted May 19 Dandilov, по твой съвет преди време, 1, 2 пъти годишно слагам Pro-Tec Fuel Line Cleaner и след нея Pro-Tec OXICAT. Това на VW POLO 1,4 бензин. След като се наложи преди време да махна двата катализатора и закупих нови, вече втора година минава преглед и покривам нормите. Доволен съм, особено след първата добавка колата върви много добре. 1 1 Share this post Link to post Share on other sites
dandilov 3136 #4 Posted May 19 Off Topic Тоест, двата катализатора си ги махнал преди да започнеш да ползваш добавките. А после си ги ползвал при новите катализатори. Да не си помисли някой, че си махнал катализаторите, щото са били повредени от добавките. Share this post Link to post Share on other sites
goga 285 #5 Posted May 19 (edited) Да преди добавките ги махнах, защото предния се разпадна и запуши тотално и задния. Това се случи още като взех колата "нов внос". Добавките ги използвам за да запазя новите катализатори, че хич не са евтини. Edited May 19 by goga Share this post Link to post Share on other sites
marto_bo 69 #6 Posted May 21 Не ми се мисли какво се случва по родните бензиностанции пък после се чудим защо катализаторите си заминават и нови автомобили не могат да покрият нормите при ГТП. Share this post Link to post Share on other sites
vandim 3 #7 Posted May 21 Така е стари бараки и фалшив бензин = мръсен въздух. Изпратено от моят RMX3151 с помощта на Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
Emicha 1941 #8 Posted May 22 Преди 15 часа, marto_bo написа: Не ми се мисли какво се случва по родните бензиностанции пък после се чудим защо катализаторите си заминават и нови автомобили не могат да покрият нормите при ГТП. Защо , моите катализатори не са заминали (съответно на 300 и 210 х.км. ) при положение ,че зареждам само на родни бензиностанции...... А, относно прегледите и новите автомобили, дето не могат да минат преглед - е съвсем друга тема и доста, ама доста дълга..... 2 1 Share this post Link to post Share on other sites
Legend91 191 #9 Posted July 12 Днес пристигна. Произведено Ноември 2024 Share this post Link to post Share on other sites
Legend91 191 #10 Posted July 12 Среден разход за момента без Motor Protect: Като покарам малко с добавката ще кача новия разход и видео преди-след 1 Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 6953 #11 Posted July 12 Дано има ефект - при еднакви други условия. Share this post Link to post Share on other sites
Legend91 191 #12 Posted September 29 (edited) Amsoil pi Improver Преди: След: (~600км с добавката при скорост 140-150/ 3500 об) Edited September 29 by Legend91 1 1 Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 6953 #13 Posted September 29 Вижда се че атакува, но войната ще е дълга - дай и време. 2 Share this post Link to post Share on other sites
Mkilla 1127 #14 Posted September 29 @Legend91, разход на масло, имаш ли? Share this post Link to post Share on other sites
Legend91 191 #15 Posted September 29 @Mkilla Уж няма Share this post Link to post Share on other sites
Mkilla 1127 #16 Posted September 29 @Legend91, струват ми се понадрани цилиндрите или поне снимките са такива. Не си ли я засичал харчи или не? Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 6953 #17 Posted September 29 Ъъ, с ендоскоп и слаба светлина хонингът им така си изглежда. Share this post Link to post Share on other sites
Mkilla 1127 #18 Posted September 29 преди 16 минути, ceco_accord написа: Ъъ, с ендоскоп и слаба светлина хонингът им така си изглежда. Съвсем възможно, просто друго се вижда на тези снимки. Като сметнем и нагара + нуждата от добавки, затова питам. Share this post Link to post Share on other sites
Legend91 191 #19 Posted September 29 Добавката беше заради червеното, да изчисти инжектора. С последното масло съм минал 8000 км, все на макса си стоеше 1 Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 6953 #20 Posted September 29 Ако харчеше масло, перифериите на буталата щяха да са измити от него. А хонинга си е ОК при 0.5 литра разход на 1000 км Тва е от моя Сивик - преди ремонта. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Member K9K 1 #21 Posted September 30 (edited) Bardahl Clean Injector, Atomex (Xado) F8 Complex petrol , Atomex (Xado) Energy drive ( повишава цитановото число на нафтата - Вс това работи . При бензина 6та год вече сипвам само това...При дизеловия 2ра год. Protec Антигел, да не замръзва нафтата , подгрева ми се вкл за 3сек и пали чакмак:) Edited September 30 by Member K9K Share this post Link to post Share on other sites
Legend91 191 #22 Posted October 15 Преди: След Liqui Moly Molygen Motor Protect 1 Share this post Link to post Share on other sites
Legend91 191 #23 Posted October 30 Забелязвам улеснено палене с Molygen, нека застуди още малко и ще пиша отново с впечатления Share this post Link to post Share on other sites
Rakeem 924 #24 Posted October 30 Молибденът си е антифрикционна присадка, което обяснява твоите впечатления, но проблемът е, че този молибден, който наливаш не е органичен, което създава повече предпоставки за негативи, отколкото ползи в дългосрочен план, особено ако го добавяш към масло с органичен такъв в състава си. Всяка една добавка се доказва при продължително използване в един агрегат. Примерно, аз от 100 000км. наливам фюлерина на Бардал и смея да твърдя, че до този момент не съм установил негативно влияние, единствено ползи. Преди няколко седмици свалях ЕГР-а да го чистя и само си загубих времето, всичко беше сухо на барут(пътища и клапан) и без никакви отлагания, което е показателно за нулевия разход на масло(който на практика имам), което е пряк показател за износването на двигателя, което всяка една маслена добавка трябва да ни осигури. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Legend91 191 #25 Posted November 4 (edited) On 10/30/2025 at 8:24 PM, Rakeem said: но проблемът е, че този молибден, който наливаш не е органичен Мотор Протект-а не е на Молибден, а на Волфрам Edited November 4 by Legend91 Share this post Link to post Share on other sites
katri71 33 #26 Posted November 5 Някой ползвал ли е оригинална добавка на Хонда за почистване на бензиновите инжектори и какви са му впечатленията? Share this post Link to post Share on other sites
Rakeem 924 #27 Posted November 5 Преди 20 часа, Legend91 написа: Мотор Протект-а не е на Молибден, а на Волфрам Прав си, моя грешка, заблуди ме името и множеството им добавки с молибден. Сега остава да си постоянен и да й навъртиш стотина хиляди, за да се констатира нещо закономерно. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Legend91 191 #28 Posted November 5 1 hour ago, Rakeem said: да й навъртиш стотина хиляди А дано 😆 Share this post Link to post Share on other sites