Jump to content
Markony

Капкови проби на двигателни масла

Recommended Posts

Off Topic

Защото му тече семерингът на коляновия вал и като налее над средата, го изплюва от там. :D

А не му се разправя и охарчва да смени семеринга.

• Haha 1
  • Confused 1

Значи ми мирише на це масла и мн километри...Абе да ви питам..върнах бая маслената тема  що вече не харесвате Петро канадата..?Доста се е харчела.?@Rakeem братко?

Edited by Jivetz

Преди 17 часа, ceco_accord написа:

Имам план и провеждам експеримент.

Екперимент на този дърт юнак...,дай му малко силички:weights:!

3,7 л.при смяна,та моя акорд на 4,5 л.се мръщи:(,а пък ги държи до край без доливане!

Преди 8 часа, Jivetz написа:

Значи ми мирише на це масла и мн километри...Абе да ви питам..върнах бая маслената тема  що вече не харесвате Петро канадата..?Доста се е харчела.?@Rakeem братко?

Off Topic

За всичко си има време и място. 

Аз го наливах, когато сменях по 3- 4 пъти масло в годината и струваше към 8лв. литъра, тоест ме устройваше и беше подходящо за режима ми.

Как да ти обясня, че минерално базираните масла имат по-кратък живот и когато сменяш веднъж годишно и минаваш над 10к.км. е хубаво да се избягват?

Хиляда пъти е писано, че при къси смени е все тая какво масло се налива, стига да отговаря на спецификациите. 

• Like 3

Преди 14 часа, Rakeem написа:

Цецо, аз още не мога да те разбера, защо го държиш на средата това масло, при положение, че и без друго ти побира масло като на малолитражка.

Защото над средата прокапва след извънградско.

Имам си резерв - доливам, споко. ;)

Преди 12 часа, dandilov написа:
  Скрий съдържанието

Защото му тече семерингът на коляновия вал и като налее над средата, го изплюва от там. :D

А не му се разправя и охарчва да смени семеринга.

Когото съм питал - нЕще да разглабя тоя "милениум Фалкон", а още по-малко аз ще се хвана.

Карам около средата за да не капе. Сега е малко над и пак е сухо. Чакам го да закисне съвсем тОа семеринг и вече няма да ползвам убави и "миещи" масла.

Сегашното RSP си е супер масло, но 1 литър отиде на асфалта, та се връщам на

IMG_20250221_074954_edit_143572615677049.jpg.8bc56980c4ba965716398dad664920d3.jpg

Ората тез Легени ги карат с 5W-40, а аз се гледам тънкото, а тва е стар мотор - като проектиране - маслените отворите в сегментите му са големи, а не като на R сериите, или по-насам съвременните двигателчета.

Edited by ceco_accord

Spoiler

Защо не пробваш да смениш спецификацията, вместо вискозитета ?

@ceco_accord Има някаква вероятност, естерите от "убавите" масла да са пораздули малко гумата и семерингът да е "закиснал". Та 1 литър RSP не е отишъл напразно на асфалта. Дано да ми е вярно предположението, де. :rolleyes:

От друга страна пък целим стабилно и устойчиво на деградация масло, и максимално добро мазане. Мисля, че го постигнахме с RSP, с оглед на минималното количество тежки частици в капковите проби. :thumbs1:

Следва да видим как ще се развива и DXG от тук нататък. 

• Like 1

@Jivetz Виж му историята от капковите проби. Ползвал е различни спецификации до момента. ILSAC, ACEA A3/B4, ACEA A5/B5, но си харчи по 1 л./10 хил.км.

Ще го следя новото.

И без това вече имам навик давайки назад, да поглеждам има ли капка на асфалта при извънградско.

За това го карам още, макар да има ора питащи "защо бе джанъм?"

преди 2 минути, dandilov написа:

@Jivetz Виж му историята от капковите проби. Ползвал е различни спецификации до момента. ILSAC, ACEA A3/B4, ACEA A5/B5, но си харчи по 1 л./10 хил.км.

Този разход е нормален за този мотор и не ме притеснява.

Просто не ме кефи да има капчица под мотора в гаража след извънградско.

Запознатите с модела по сервизите викат - "Карай си - твоят мотор е цвете в сравнение с лейките които сме виждали".

Edited by ceco_accord