Jump to content
ACID BURN

За или против средното гърне

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

56 е идеален размер. Аз вече похледнах от положителната страна на нещата отрязалиса стеснението на колектора което малко или много е плюс.

Ванка, не съм съгласен с тая теза. Особено за "улична" кола съединението от 2-ка към 1-ца с долям диаметър ще изведе всичко на двигателя във високите обороти.

Ще подкрепя тезата си с някои сравнения между фабричен колектор от D16Z6 и тръбен колектор точно като този: 

Размера на изходната тръба на колектора от D16Z6 е около 39 мм (вътрешен диаметър). Диаметъра на изходната тръба на тръбния колектор е 48. нещо си мм. Кажи-речи 49мм. Ако го сметнете ще видите, че тръбния колектор има с около 20% по-голямо напречно сечение. Под изходна тръба имам предвид тази тръба, която от 2-ка става 1-ца на колектор 4-2-1, каквито и двата разглеждани са. Когато флуид тече в тръба, колкото по-ниска е скоростта на флуида толкова по-малко е и налягането на флуида. Респективно, ако увеличиш напречното сечение, намаляш скоростта на изгорелите газове. Това предизвиква по-малка потенциална разлика между различните вълни причинени от изгорелите газове. А това от своя страна намаля ефективността на този преход от 2 към 1.

    Респективно обаче колектора ще има по-висока ефективност и пропускателна способност във по-високи обороти.

Практически след като смених колектора от D16Z6 и минах на тръбния веднага усетих колата слаба в ниските обороти.

Разбира се с помощта на настройка този ефект ще бъде редуциран, но въпреки всичко този ефект ще влияе.

    За собственика пак съвет от личен опит: 

Резонатора ти граби тяга и мощност, която всъщност можеш да освободиш.

    Резонатор веднага след прехода от 2-ка към 1-ца влияе неблагоприятно. Теорията възприема движението на газовете в тръбите на колектора и изпускателната система като сравнително ламинарни (без вихри, на слоеве). Почти съм сигурен че практически не е точно така. Резонатора в същината си е разширителна камера. Газовете, които все още са със значителна температура и скорост навлизат в тази камера. Тя от своя страна предоставя възможността на тези газове да увеличат значително обема си, да загубят значително скоростта си, а погледнато термодинамично загубата на топлина заради разширението на газа допълнително намаля скоростта на газа. Тоест не само, че след прехода движението е вероятно вихрово ти го правиш още по-вихрово. С други думи, ако резонатора е с вътрешен диаметър 55 мм, реално погледното това ще се равнява на резонатор с диаметър 45 мм. Това е пример, нямам изчислителен модел разбира се. Още по-просто казано в този случай резонатора е повече тапа от колкото заглушител.

     Може би ще кажеш - " Да, ама там е сложен катализатора фабрично". Катализатора не е разширителна камера, какъвто е резонатора.

Редактирано от ACID BURN
 • Upvote 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубаво подредена теза ,за съжаление много грешна.Бъркаш теория за движене на флуидите и изпискателна ситема на ДВГ.

На практика изпускателна система ,която вдига мощност няма,има такава ,която заглушава по-малко и има по-малко загуби.

Редно е да се разглеждат газовете като звук,а не толкова като поток.Естествено има и газ...флуид вътре,но изпускателната ситема е динамична,а ти даваш примери със налягане и скорост,които пък изобщо не са свързани или поне не в тая връзка.Може би трябва да вържеш дебит ,за да стане по ясно.

Иначе си прав за това ,което се опитваш да кажеш,но излезе много сложно и объркано.

АКо си перефразираш думите,за приложението "улична кола"според теб средното гърне е излишно?

 • Upvote 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Да, средното гърне пречи.

Да, изпускателната система може да увеличава мощността на двигател с вътрешно горене. Това се получава чрез подобрение на изпразването на горивната камера от изгорели газове. Как става това?

      ДВГ произвежда пулсове от изгорели газове. Ако разгледаме 4 цилиндров редови двигател на всеки 180 градуса завъртане на коляновия вал се произвежда един пулс от изгорели газове. Тези изгорели газове са и звук, да. Звука е вълна. Тази вълна движеща се в тръба има зона на високо налягане пред вълната и зона на ниско налягане зад вълната. 

      Разглеждаме преход от 2 тръби в 1. Коляновия вал се завърта на 180 градуса. Произвежда се вълна. Тя пътува в колектора докато пристигне прехода от 2 към 1. За илюстрация в момента, в който вълната стига прехода коляновия вал се е завъртял на 360 градуса - генерирана е 2-ра вълна. Първата вълна носи в прехода зона на високо налягане. Движейки се вече в 1-цата тази вълна е оставила в прехода вече зона на ниско налягане. (защото казахме всяка вълна носи зона на високо и ниско налягане.) Прехода е в зона на ниско налягане а към него пътува 2-рата вълна, която носи пред себе си високо налягане. За да има равновесие трябва да се изравнят наляганията. По-просто казано 1-вата вълна дърпа генерираната 2-ра вълна. По този начин колектора подобрява изпразването на горивната камера и също така подобрява ефективността на пълнене на горивната камера.

      Ефективността на пълнене на горивната камера е отношението от реално запълнения обем от ГВС в горивната камера към то теоритичния обем на горивната камера. Това отношение умножено по 100 ще даде този коефициент в проценти.

      Движението на газовете в изпускателната система не е поток, а е движение на вълни. Камерните гърнета събират тези вълни, изравняват ги и ги пропускат като поток изгорели газове. Проходните типове гърнета теоритично не правят това.

 

П.П.: Markony, прочети зависимостите, които са определени след като е установен ефекта на Вентури.

В законите за динамика и термодинамика на флуидите течащи в тръби налягането, скоростта и температурата има зависимост.

Редактирано от ACID BURN
 • Upvote 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да критикувам тази изпускателан система (тук хората не носят много на градивна критика, а и не съм спец) теорията на ACID BURN е абсолютно вярна!

Газовете се разглеждат като поток (не случайно се разглеждат в Динамика на газовете и флуидите, а не в Акустика за звука) и най-важното е да имат колкото е възможно по-висока скорост. Скоростта на газовете намалява след като изстинат и след като навлязат в по-широка тръба. Не споменавам размери, защото за различните по обем двигатели и при различните обороти оптималния диаметъра на тази тръба е различен. Супер просто.

 

Да се има предвид също къде се намира оригинално резонатора на Сивик - по средата на системата, доста по-назад от катализатора. Резонатора и гърнето играят САМО заглушителна функция и реално наруважат движението на газовете.

Най-добрата система за писта е мацване на даунпайпа с термо боя и там, където газовете започват да изтиват се реже тръбата. Не случайно на бегачките им изкарват ауспуха пред или зад предната гума - къса тръба, газовете имат скорост (заото са още горещи) и след това направо излизат. Разбира се звука е неприемлив за улично каране. На който му се е чупил ауспуха преди резонатора знае, че колата веднага умира под 3000 оборота, но пък много живва над 3000 и особено над 5000 оборота. Та ако искаш хубаво издухване ти трябва къса тръба с неголям диаметър, а не дълга тръба с голям диаметър.

 

Разбира се, тъй като колата ще се ползва и на улицата се приема компромисен вариант, който трябва да е добре обмислен и изпитан. Информация има на много места в нета. Ако искаш най-доброто от двата свята се слага една разклонена тръба, на която единия край е запушен черз клапа (поставена точно след даунпайпа), която може да си я отваряш (чрез жило) само като ходиш на писта и колата ще се кара във високите. През другото време стои затворена и газовете минават през цялата генерация и гърнето.

 • Upvote 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Недейте смесва движението на флуид(течен) и флуид(газов), двете са напълно различни науки.

Според мен, за такъв тип коли трябва да се прави прогресивна изпускатрлна с-ма, като след 1цата се остави тръба със същия диаметър, около 50см, после се сложи резунатора, и след него тръгват тръби от по 50-60см и всяка следваща е с около 2-3мм по голям диаметър, това с цел след като започне разшеряването на газовете да има на къде да се разсширяват, но да не губят скорост.

Редактирано от dctR
 • Upvote 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разчиствам темата на Фена ,заради спам!Всички коментари относно теорията на газоиспускането местя тук!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

AcidBurn: Моите уважения към знанията ти.Малко критика към начина ти на изказване.Пробвай да ползваш къси изречения ...6-8 думи макс.

Може да съм пенсионер вече ,но 15 години съм преподавал това ,което си мислиш ,че искаш да кажеш.

Не мога да разбера защо приемаш двигателя като тонколона.

Гърнето /изпускателна система не е усилвател на мощност.

В системата участва енергия под формата на топлина,която винаги се губи ,а и това е идеята.

Първо: каквото и да направиш по един двигател,не можеш да му дигнеш проектираната мощност със/без спортен филтър,със/без гърнета ,ако щеш и всичко да махнеш,КПД си остава под 100%.

Второ:Наистина е по-лесно да се обясни изпускането с разбиване на по- прости процеси:поток на газ,поток на вода,звук,резонанс на звукови вълни,шумозаглушаване,интерференция.....ти искаш всичко това да обясниш с 10 реда...няма ка да стане 

Само недей вкарва и карбуратора в уравнението,наистина Вентури прилича много на тясно място,но принципа му е създаден за измерване на дебит и задаване на дебит.

Трето:Всяка задача си има входни величини...взимаме ги под внимание и получаваме няколко изходни резултата.

Та въпроса ми е от кога "улична кола"остана без средно гърне,катализатор ..крайно гърне?

Да естествено те пречат...на нещо...но не на мен.Всеки, който се движи по улиците трябва да спазва едни правила..някои им викат закони....?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тук ще задам един въпрос кога един флуид има по голям обем ? Когато е горещ или  когато е охладен. И кога един флуид с начална скорост 80метра в секунда ,скорост постигната в диаметър 37мм. да речем и кога ще запази скоростта си ? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тезата ми:

"Особено за "улична" кола съединението от 2-ка към 1-ца с долям диаметър ще изведе всичко на двигателя във високите обороти."

Съвета към колегата:

"Резонатор веднага след прехода от 2-ка към 1-ца влияе неблагоприятно"

Къде съм изказал, че гърне увеличава мощността на двигателя?

Не приемам двигателя като тонколона. Приемам изгорелите газове като вълна предизвикана от тонколона.

Изпускателна система обобщава много елементи в едно. И отново казвам - изпускателната система увеличава мощността на двигателя. Ако това не беше така нямаше да се влагат огромно количество пари, разработки и време в моторните спортове ( формула 1 примерно).

     "В системата участва енергия под формата на топлина,която винаги се губи ,а и това е идеята."  С тази теза съм абсолютно съгласен. С изключение, че "идеята" е топлината да не се губи ами да се използва, но това се ползва от ДВГ с принудително пълнене (турбокомпресори). При атмосферни двигатели топлината се изхвърля и за това както каза ти КПД-то не е 100%. Това КПД, за което ти говориш е КПД на горивния процес в горивната камера.

    Отново казвам - движението на газовете в изпускателната система не е непрекъснат поток. Да, прав си, че не може да се опише с 10 реда. Исках да докажа тезата си чрез теорията не да обяснявам как изпускателен колектор може да увеличава мощността на двигателя.

    Не искам да вкарвам карбураторите в уравнението и не ми е грумвало. Това, че в карбураторите има вентури тръба, за да се засмуква горивото е прилика. А аз говоря за ефект на Вентури.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок ,хайде да зарежем теорията ,защото не е интересна за аудиторията.Нека се върнем на черната кутия.Черната кутия е задача за решаване.

Задачата има условие:

Условието е следното:Фена прави мотор/кола и с ужас установява ,че някъв мърляв тенекеджия си е оставил ръцете,вместо да положи малко труд,мисъл,,,скоба или друго нещо /не разбирам от тенекии/.

Ти какво предлагаш в случая?

 

Ванка,въпроса ти е некоректно зададен.Газът като флуид няма обем...обемът е на стените на съда в който се намира.

Да приемем че имаш скорост 80 м/с в една тръба с константно сечение -тръба 37мм.Тя е направена от карбон примерно и загубите и в температура клонят към нула.Докато газът минава през тази тръба и няма загуби от температура/теоретично/скоростта няма да се промени,до края на тръбата.Слагаме средно гърне с дебит 4 пъти по-голям-фи 150мм. с дължина примерно 60см.При навлизане в средното гърне,газовете се разширяват първоначално,докато изпълнят обема на гърнето,след това обаче пак се сгъстяват,защото налягането е функция на последния диаметър,а той би трябвало пак да е 37мм.В гърнето се е случило следното...пада налягането,пада скоростта,пада температурата,пада енергията,от там звуковите вълни на квадрат като мощност.Налягането като резултат в крайна сметка се запазва същото,но ефекта е малко по-тихо и малко по студено.Да ама по-студеното е по-малко като количество за единица обем,така че приемаме,че и скорост на газовете е по-ниска на изхода на гърнето.Ако искаме да запазим скоростта,не трябва да разширяваме,да охлаждаме и да заглушаваме...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

1. Меката връзка да бъде премахната.

2. Прехода от 2 към 1 да бъде възвърнат.

3. Единичната тръба, тази която събира двете тръби да бъде с вътрешен диаметър не по-голям от 47мм, ако двигателя е 1,3 литра. Моя колектор е с диаметър 49мм. Аз съм с Д14А4. Мисля че колектора е преоразмерен за този работен обем.

4. Изработване на фланец за поставяне на мека връзка. Оригиналната мека връза със конусовидния уплътнител и болтовете с пружините.

5. Продължаване със същия диаметър на тръбата от изпускателния колектор. Ако е решено 47, то 47 и на средната секция на изпускателната ситема.

6. Поставяне на резонатор на поне 1 метър след меката връзка.

7. Продъжлаване на изпускателната система с тръба с 3-4 мм по-малък вътрешен диаметър. Наличните тръби мисля че са с диаметър 45мм вътрешен диаметър.

8. Отново направа на мека връзка на фабричното място на изпускателната система за връзка между средната секция със крайното гърне.

9. Крайните гърнета в повечето случаи са с тръба от меката връзка към гърнето с вътрешен диаметър 43мм.

В случай, че се прави изпускателна "от-до".

Ако се поправя само това изпълнение, то моето предложение са първите 4 точки.

Искам да подчертая, че фабричното решение за D16Z6 колектора е изходна тръба 39мм. Ние увеличаваме напречното сечение при 47 мм с близо 20%. А споменатите диаметри от мен са по-скоро опитни. Аз бих по-скоро намалил диаметъра на изходната тръба.

Редактирано от ACID BURN

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това вече се казва приказка.Ако одобриш бързите ми халваджийски сметки да си стиснем ръцете на 45мм.За всичко останало съм съгласен...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

56 mm e добър размер, щом колата се готви за бегачка. 

Колега ACID BURN все пак имай предвид, че мотора е наточен на макс.. Не може да се сравнява с някаква сток Д15 или още по-малко Д14. По принцип си прав, но който кара бегачка трябва да прави и компромиси. От двг. се гонят макс коне, а не приятно каране в града. Въпреки че 56 мм не е толкова зле.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако приемате и малко разсъждения от моя страна, ако не го изтрийте. 

Когато се забавлявах с д13ката преди време / почти я направих кола / имах подобен куест да сменя генерацията. 

Д13ката е с Ф38 външно по спомен. Супер тясна генерация за 75к.с. мотор.  

Фабричната генерация има 2 основни мисий: 

1. Колата трябва да е тиха, за да покрива нормите. 

2. Да позволява мотора да има тяга в целия си работен диапазон. 

 

От тук, разсъждавайки, излиза, че тя си има капацитет. Газовете излизат с определена скорост, минават през две гърнета / шумозаглушители / и излизат. Стига толкова като функций. 

При мен се получаваше дрънчене над 5к на оборотомера и над 6500 вече тъпчеше. 

Фабричния изпускател на Д16з6 е на изход Ф40. Толкова поне го измерих аз, с линийка. Сложиха и тръба на Ф50, вътрешно и оставих крайното гърне, без средно. 

Следвайки мисълта на японците, Ф40 е достатъчно в тиха конфигурация за 125кс. на мотора, Ф50 за 160кс. Малко я преоразмерихме, за това оставиха крайното гърне с нов накрайник. Колата леко ошумня, но в рамките на разумното. Не я знам колко коня е, не е мерена. 

Както и да е, бях чел из нета, че средното гърне е крадец на мощност. Резонатора отиде на мястото на катализатора, защото там ги слагат с цел да е тиха колата. 

А и той самия не е шумозаглушител. Това може да се види по схемите в нет-а. Резонатора е проходно гърне, което обира част от вибрацийте, както и меката връзка. Ок, газовете губят част от скоростта, но се печели комфорт и спазване на шумовите норми. Самото крайно гърне е шумозаглушител. Архитектурата му е така направена, че газа минава през камери и се получава сваляне на шума. Там също се ползва и вата. Тези без вата дрънчат яко. Средното гърне е жив резонатор. 
А й дали резонатора ще е на 50см от колетора или на 20 надали има разлика. 

Другия забавен за мен момент е, че не съм виждал сивик с фабрична мека връзка. Поне нашите нямат, акорда не съм го гледал. 

Механика на флуида е много сложна наука, но с падането на температурата се намалява и скоростта на газа, от там и шума, но и КПД-то на системата. 

 • Upvote 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо няма да трия!...Преместих темата защото оспамихме Фена.Поставете са на неговото място - разни професори/в това число и аз /да му развиват теории за нещо ,което друг е осрал!Тук си пишете на воля....

 • Upvote 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Markony - концепцията ми е за прогресивно намаляща се генерация, за да се компенсира изстиването на изгорелите газове. Затова предпожението ми е на стъпки с падане по 2-3-4мм и през разстояние от около метър. Затова не давам общ вътрешен диаматър.

Japanese fever - Не съм експериментирал с 56мм. В момента вътрешния диаметър от колектора до резонатора ми(средното гърне) е 49мм вътрешно. След това продължавам с 43мм.

Не мога нищо конкретно да кажа за 56мм като ефект. Може би ще се отпуши във високите. Но реално дори и да е правен двигателя яката 56мм за двигател с работен обем 1.5 литра е според прекалено широка. Но пак повтарям не съм тествал такава генерация още повече със сериозно модифициран двигател.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека първо Фена кажи за какво се прави колата!

Предложих ти не случайно 45 средна част и 43-42 крайна част.Това е разумен компромис.Много правилно смяташ ,че изстиването трябва да е постепенно ,а не на стъпала.Вярно,двигателя ще се запушва на високите,но до там характеристиката му ще е плавна и ще има комфорт на движение.За високи обороти средно гърне изобщо не е опция.Както Джапанезето спомена има опция за жило и клапа,но то е за мързеливи.какво пречи два фланеца по 3 болта и средното гърне изчезва,когато се ходи на писта?

 

Барси от време на врем избухваш с мисли..:)

Средното гърне е предпазител да не се запали задното.По дефоулт щом разширяваш топъл газ-той изстива и му пада енергията,с което и звука.Да,заглушаването е малко ,но си е заглушител.Ще ти дам пример с обикновен пистолет и бутилка от вода 500мл.Не е крайно гърне,няма вата,но сваля звука 100 пъти като децибели..:)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Ако искаш най-доброто от двата свята се слага една разклонена тръба, на която единия край е запушен черз клапа (поставена точно след даунпайпа), която може да си я отваряш (чрез жило) само като ходиш на писта и колата ще се кара във високите. През другото време стои затворена и газовете минават през цялата генерация и гърнето.

 

Ето за това говоря, но този клапан е с ел. управление:

 

 

Редактирано от Japanese fever

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

 

Да приемем че имаш скорост 80 м/с в една тръба с константно сечение -тръба 37мм.Тя е направена от карбон примерно и загубите и в температура клонят към нула.Докато газът минава през тази тръба и няма загуби от температура/теоретично/скоростта няма да се промени,до края на тръбата.Слагаме средно гърне с дебит 4 пъти по-голям-фи 150мм. с дължина примерно 60см.При навлизане в средното гърне,газовете се разширяват първоначално,докато изпълнят обема на гърнето,след това обаче пак се сгъстяват,защото налягането е функция на последния диаметър,а той би трябвало пак да е 37мм.

 

А ако средното гърне е със същия диаметър като генерацията, но просто е перфорирана тръба обвита с вата или т.нар glasspack какво става със скоростта на газовете и със звука?

 

 

 

4941_3_lg.jpg

 

DSCF4438.jpg

 

151243d1395324753-glasspack.jpg

Редактирано от Japanese fever

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Колата се прави за ежедневка и от време на време да се ряздава газ. 56 вътрешен е препоръчан от мен размер, които доказано е ефективен за мен.

Темата произлиза от друга както там се видя проблема" като цяло е естетически ане какъвто и да било друг.

Това само по себеси налага ползването на проходен резонатор.

Редактирано от fenabg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Барси от време на врем избухваш с мисли.. :)

Средното гърне е предпазител да не се запали задното.По дефоулт щом разширяваш топъл газ-той изстива и му пада енергията,с което и звука.Да,заглушаването е малко ,но си е заглушител.Ще ти дам пример с обикновен пистолет и бутилка от вода 500мл.Не е крайно гърне,няма вата,но сваля звука 100 пъти като децибели.. :)

Логиката при мен е следната- когато се гони повер се минава на следващото или по- следващото ниво, ако има серийно. Мразя проходните гърнета. Честно казано майстора ми прави на Ф50 генерацията, щото нямаше по малка. А резонатор на мястото на средното не сложи, защото имаше само български и не ми ги препоръча, а и бях чел, че краде повер. Ама колата ошумне. Ефекта беше супер. Колата се отпуши. Под 2500 нямаше никой, ама тя си е 16 волта и няма как и да има. Преди тапеше на 4500, са до 8200 си въртеше. Фелата / Иван Fenabg / ми предложи да сложи вал от д16а6 и да мота до 9к без да тъпче, но трябваше и раздвижно колело да се слага и се отказах. Новия собственик си я кара културно и къде ме види иска ме черпи. Била екстра колата. Така я карах 3г и крайното е живо и здраво. 

 

Та, за генерацията, моята логика е, че като се слага се гони следващия размер. Ако си 125кс. база слагаш за 160 или проходно гърне. Виж, ако развиваш Б16 вече не знам. Там, искаш ли тишина е сложно. След 2-3г с това темпо може и на тоя въпрос да имам отговор. 

А конкретно защо Ф56- фелата така е решил, така е направил. Разбира ги нещата и има усет. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Банско понаучих малко местия диалект,ама с пернишкия имам проблем...

Ако седнем на една маса ще се попилея да се смея с вас честно...

За такива данни ...8000-9000 оборота,млъквам директно и нямам никакво отношение по въпросите за генерацията..

 • Upvote 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Фелата / Иван Fenabg / ми предложи да сложи вал от д16а6 и да мота до 9к без да тъпче, но трябваше и раздвижно колело да се слага и се отказах. 

 

 

 

Вал от А6 - добре, но ми е интересно как със стоковите пружинки и тарелки ще качваш до 8000-9000 об. без проблеми? А иначе с такъв вал разликата се усеща още на 3000 об. и нагоре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Пак ше поспамя професорски. Имаше по-назад една теза с която не съм съгласен. А и понеже има академичен спор така да го кажем и може би темата се изчерпа. Пък може да се получи една интересна дискусия/ дебат.

Може да бъркам и ще е интересно да науча нещо ново. :)

    В оригиналната тема Ванката каза:

"4-тактова сенокосачка д13/4/5 и тн . буталата имат работен такт на всеки 90 градуса а не 180."

Моята теза е, че тези двигатели и повечето 4 цилиндрови редови 4 тактови двигатели имат работен такт на всеки 180 градуса.

    Болшинството 4 цилиндрови редови двигатели, 4 тактови са с равно разположени интервали между работните тактове. Повечето двигатели от горепосочения тип са с колянов вал с пети в една равнина. Запалителния ред при повечето такива двигатели е 1-3-4-2. Така е и при разглежданите хондови двигатели. За да определиме интервала между работните тактове може да го направиме чрез следната формула:

((Броя тактове) х (180 градуса завъртане на коляновия вал)) / (Броя цилиндри) 

Мерната единица е градуси завъртане на коляновия вал. 180-те градуса се определят от типа колянов вал.

Ако заместя ще получа: (4*180)/4 = 180 градуса завъртане на коляновия вал.

 

П.П.: Искам да бъде ясно, че желанието ми не е да обиждам или да соча, че еди кой си не разбира, че аз съм разбирач и съм голямата работа. Пиша с целта да споделя това, което знам и да се получи някъв добър дебат. :)

Редактирано от ACID BURN

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ струва ми се,че се мъчиш да откриваш "топлата вода".Бъркаш понятията.Има кръгова диаграма на двигател 4 такта,където тези неща се виждат.Той и затова се казва 4 тактов.Вярно е ,че коляновия вал дефазира буталата през 180 градуса,но по 2ки,а пък тия двойки са на 180 градуса ама "електрически",също така изобщо не включваш газоразпределянето.Най-лесно е да разбереш,че имаш РАБОТЕН такт през 90 градуса като махнеш капачката на делкото(ако колата има такова) и видиш 4 електрода ,че са на равно отстояние един от друг,а палеца,който раздава работния такт се върти в идеален кръг(360 градуса).На всеки 90 градуса палеца раздава работен такт,механиката е само изпълнител на електрониката.

 

По въпроса за генерацията - имаше клип в youtube за генерация на К24 франк.Една и съща изработка,позиция гърнета ,извивки и т.н.Разликата е 2.5 срещу 3 инча.Генерацията има средно гърне след изпускатела.... колата се мери на едно и също дино в условия докосващи се до идеалните за сравнение.С по-голямата генерация изкара над 10 коня.Клипа го търсих,но не мога да го изровя !

 • Upvote 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

 

Ако седнем на една маса ще се попилея да се смея с вас честно...

За такива данни ...8000-9000 оборота,млъквам директно и нямам никакво отношение по въпросите за генерацията..

 

..един проект д13 дуал карб с витек от преди 6-7 години  точно с такъв тип кюнци

 

http://vbox7.com/play:00edee309b

Редактирано от fenabg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Nile, разпределителния вал се движи два пъти по-бавно. 180 градуса завъртане на коляновия вал се равняват на 90 градуса завъртане на разпределителния вал.

Добре какво се има предвид по работен такт. Аз работен такт го приемам като силовия такт. Този момент в който ГВС гори и упражнява работа върху буталото. Или това е цикъл 3-ти. Засмукване, Компресиране, Запалване, Изхвърляне.

А иначе аз отворих тоя дебат по отношение т'ва, което фена беше казал. Ако е спам и ненужно, няма проблем. Не ми е мерак да трупам мнение, нито пък да се изказвам.

Редактирано от ACID BURN

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, работният такт е този, при който свеща възпламенява горивото, т.е. 3-я такт.

 

Иначе в много важно този пулс, за който говориш. Аз като бях разменил ангренажа с два зъба и като катах на 4-та с 50-60 км/ч го усещах още повече пулса, който 4-те цилиндъра правят, иначе не се усеща, при нормална табота, но иначе до го има.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Умишлено пусна закъснение 2 зъба?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми най вероятно.Да сбъркаш 2 зъба на Хонда е много трудно...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, за механик може и да е трудно, но за музикант е лесно. :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Маркони, 
За масата съм ти казал, че нема яд. Лесно е да метна нещо на скарата / имам си бърбел зона в кухнята с абсорбатор отгоре / тамън жената нема мрънкя, че е тегаво за миене. 

Иначе по темата- беше си краткотрайно качване по 2-3-5 пъти на ден. Приятно се резваше колата. На газ мреше още на 7500, че нямаше как, ама на бензин си беше ок. 

Горе долу 4г се опитвах да го строша тоя мотор, да имам повод за мини ме , ама не стана да го е..а и така си я продадох. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Japanese fever ти музикант ли си бил.На какво свириш ,пусни тука някое твое парче .

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Колеги какво ще кажете за така нареченото Ускорително гърне?Според вас дали ще ускорява тези газове.И коя е правилната посока за монтажа му?И кое според вас е по добре това гърне или права тръба с диаметър на генерацията.Целите са единствено вървеж звука е без значение.

7126898C.jpg

 post-9127-1295611463_thumb.jpg

015132184.jpg

Редактирано от S.Simov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам какво му е ускорителното на това гърне, след като е точно обратното, турбинира потока и следователно го забавя.

Моята кола беше доста шумна, сложих една такова около 50см. дълго, по скоро някакви илюзорни разлики, сложих още едно такова, но към 30см. във звука отново някаква илюзорна промяна, но колата се запуши.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То ако с такива резонатори се намаляваше шума, хората нямаше да произвеждат крайни гърнета. Те са тези, които променят звука и намаляват шума, а не резонаторите, освен ако не е перфориран и облечен в стъклена вата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има подобни разработки ,свързани с други обекти...турбини за вецове и ускорители за ветрогенератори.Там доста гении са се потрудили,но не всеки екстраординарен инженер може да го разбере.Може и дизайна да е ускорителен,но без диаграма и симулация едва ли можем да кажем нещо.Ползвам една програма за симулации,но в нея са заложени само основните и доказани принципи на флуидите.

Всеки ден излиза нещо ново.....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, да си задам въпросчето тук, ако може :)
На Акорд 1.8 има ли смисъл да се слага изпускателна от Type R или от акорд 7ма 2.4?
Говоря от средата към крайните гърнета.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тука много теории прочетох....както и да е монтирах два " ускорителя" като тези, които е показал на снимката колегата по горе. На мястото на изтърбушения катализатор и на оригиналния резонатор. На D16z6 резултатът е много по добро ускорение и леко намалял шум. Твърдо смятам че има ефект от тях.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  No registered users viewing this page.

×