Jump to content

Bizzito

Фен
  • Мнения

    1119
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Days Won

    9

Всичко публикувано от Bizzito

  1. Ако няма фабрично не виждам как ще стане работата. Ще трябва да се сменят компютри инсталации.
  2. Корекция, пратил ми е Yacco Lube GDI 5w30. Което ми се струва супер. Lube е по-горния им клас. По технически характеристики на пръв поглед е като Ravenol DGX 5w30, освен пламната температура.
  3. Ааа Фена пусна примоцийка и взех едно Яко 5w30 да видим как ще е с него. От VX серията, по-стандартно така по-гъстичко за лятото. Ако то не "уплътни" спирам с експериментите и се спирам на едно, обаче няма да е амсойл със сигурност.
  4. Най-вероятно няма, но и намаляване ме устройва. Ето, че при последните два вида масло има разлика.
  5. Смених филтъра с Mahle с какъвто си карам по принцип, за да изключа този евентуален причинител на чукането. Изтече и допълних 300 мл масло при процедурата. За съжаление обаче нямаше ефект. Ще го покарам няколко хиляди маслото и ще го сменя. Направи ми впечатление, че за няма и 1000 км маслото си е променило доста цвета. Не е катран черно, но е потъмняло значително. Което може би показва добри миещи свойства. Да припомня, че маслото е Amsoil Signature 0w30. За по-натам си мисля някое лято да направя една къса смяна с някакво 5w30 да видим как ще се отрази на този звук. Пак като напомняне за темата имам чукане, което се чува само на обороти при загрял мотор и се чува вътре в купето. Засили се след смяна на маслото. От Ravenol 0w20 на Amsoil 0w30.
  6. Според мен добре си се ориентирал, само мисля, че не трябва да мислиш катализатора щом не гори масло. Те вече всички са с достатъчно ниска сулфатна пепел за този двигател.
  7. Видях. Запазих филтъра от последната смяна за евентуално отваряне някой ден. Сега погледнах и той е Mahle made in china. 1:1 са, само датата на производство е различна. Явно не съм погледнал последния път, но преди винаги са били български. Може колегата да е сменил доставчиците. Не е проблем. Наистина уплътнението изглежда доста слабичко. Но пък с предния филтър карах 5000 км и не е имало проблем. Опасност от изплюване не виждам, защото има борд и при стягане ламарината почти опира на корпус. По-скоро може да има протичане ако нещо не легне хубаво. Тънко е уплътнението. Но не мисля. За сравнение качвам снимка с един Бош за Форда.
  8. Здравейте, някой купувал ли е скоро маслен филтър Mahle? До сега като съм купувал от общите поръчки винаги е бил Made in BG. Сега ми трябваше по-бързо и взех от Maxcar, made in china пише.
  9. И ти си прав ама не съм от тези хора, които карат, докато нещо се счупи. Много малко са нещата, с които мога да направя компромис, като например неработещи пръскалки за фаровете Аз не карам кола толкова по необходимост, а за кеф. Ще проверя дали не е нещо друго, добра идея, но не мисля. ПП @note: Към долния коментар, да не пиша пак. И с това смятам да приключа, по-натаък ще дам информация, когато разбера какво е. И да, определено знам какво чувам, не е внушение и то се усили точно след смяната на маслото. Според мен качеството или характеристиките на едно масло могат да дават разлика в звука на двигателя. Това не ми се случва за пръв път. Малко по-назад в темата писах за един Форд Фокус. Подобен звук се появи веднага след смяна на масло. Тогава заключихме, че това е нормален звук за масло в високо съдържание на PAO. Но все пак само аз съм го чувал на живо. Сега за този форд съм поръчал оригинално масло. Да видим да не се окаже, че купувам прекалено качествно масло, което не е подходящо за него.
  10. Не нищо му няма да двигателя. Пак да кажа, че е малко превземка. Пък и веднага след смяната забелязах разликата. Между другото с оригиналното масло го нямаше този звук. Но тя тогава ми беше нова и може да не съм забелязал. Все пак да отбележа и това. Не е от това, карам с едно и също гориво винаги shell v power.
  11. Точно така, съмнявам се в пропускливостта на филтъра. Или маслото наистина е доста зле. Това щях да питам, ако развия филтъра само маслото от филтъра ли ще загубя? Двигател R20A9.
  12. Започвам да се съмнявам във филтъра, който сложих. Този път се метнах на евтин вариант Champion за 8 лв. Колата работи като трактор. Преувеличавам много раюбира се, но този звук който ме дразни се чува адски повече след смяната. https://www.youtube.com/watch?v=mYi640pMjWA Какво мислите?
  13. Нали смених Равенола 0w20 DFE с Amsoil 0w30 Signature. От сега да кажа, че не съм доволен. Тракащият звук, който чувам в купето на обороти и ме дразни сега е по-силен. Иначе отвън звукът на двигателя си е ок и с двете. Не знам какво е това, което чувам вътре, но с амслойла се чува по-силно. Няма да остана на Amsoil.
  14. Свърши ми времето за редакция. 1.56 bar е налягането. Малко е височко май.
  15. Здравейте, Отварянето и измерванията ми отнеха около един час, сега следва трудната част, анализа и описанието. Още от началото да кажа, че мога да се наема занапред да отварям филтри. Ще се радвам да помагам, а и ми е интересно и имам условия. Филтър Champion COF100128F. Купил съм го за ЦРВ бензин R20A9. Цената е убиец - 8 лв. Опаковката е добре, кутия и найлонче на филтъра, защото ако не се лъжа Mahle-то нямаше найлонче, а само беше в кутия и това ми направи впечатление.На кутията пише, че е за Fiat 500 Размерите отговарят на описанието по сайтовете за продажба. Малко филтърче, на размер е същия като предишния ми Mahle. След отварянето филтъра изглежда доста добре изработен. Не видях никaкви забележки, от механична гледна точка, а аз съм машинен инженер. Да се пофала. Има поставен някакъв найлон за предпазване, но само за едри боклуци, не е плътен достатъчно, за да защитава и от влага. Няма ръжди или петна по вътрешната повърност. Уплътнението е плоско, не е о-пръстен и се вади много лесно. Но каналът е много дълбок, не мисля, че има опасност от изплюване. Някакъв вид каучук е според мен. Резбата е добре нарязана. Противодренажният клапан също е от обикновена черна гума, горе долу е еластичен, има какво да се желае според мен. Но пък си ляга много точно на мястото. Без да го изучавам подробно, нещо ми подсказва, че може да се подобри тази част от филтъра. 629e0515-d4c9-4161-8958-b655703ee362.mp4 Вътрешното асембли на филтъра изглежда много добре изработено, както казах. Залято е равномерно с лепило и няма пропуски, сглобката и "заварките" са много здрави и прецизно изработени. Филтърната хартия е захваната с метална пластина доста добре според мен. Филтъраната хартия ми изглежда добре, до сега не бях виждал какво представлява и честно казано ми е чудно как минава масло през това нещо. На светлина не виждам никакви проблясъци през нея. Дебелината е 0.6 мм. Сега за площта на хартията. Тъй като нямам опит ще помоля за помощ или корекция. Както се вижда на снимките "светлият отвор" на филтъра между двата метални пръстена е 47 мм. Но лепилото не запълва цялото легенче и след измервания установих, че реалният размер на хартията може да се приеме за 56 мм. Да повторя, хартията влиза навътре в металните пръстени, но те не са изцяло запълнени с лепило и остават по 4.5 мм на старана свободна хартия, която може според мен да се приеме за работна площ. Дължината на хартията е 122 см. Чиста площ "светъл отвор" - 573 см2. Реална работна площ с добавката - 683 см2. Байпас клапанът е с размер 1.01 см и отваря при 1.2-1.3 кг. Ако вземем средно 1.25 кг, то налягането, при което отваря е 0.49 bar. Тук вече започвам да се съмнявам и се сещам за поговорката, като знам какъв съм инженер ме е страх да отида на докото. Вярно ли съм ги сметнал? Моля за помощ със заключението и анализа на данните. Поне докато се понауча
  16. Здравейте, 1) Автомобил – Honda CR-V 2017 R20A9 2.0 бензин; 2) Масло – Ravenol 0w20 DFE; 3) Маслен филтър – Mahle; 4) Общ пробег на автомобила - 77 150 км; 5) Пробег на маслото в момента на вземане на пробата - 3460 км; 6) Цикъл (извънградско/градско) – 20/80%; 7) Средна скорост - около 17 км/ч; 8 ) Сезон на експлоатация – 05.08.2023-16.01.2024 г.; 9) Моточасове – около 210; 10) Изразходвано гориво - около 450 л бензин 95 + добавки; 11) Пробата е взета от напълно загрял двигател (10 мин след гасене) и се е сушила 24 часа на стайна температура; 12) Обем на налятото чисто масло при смяната - 3.7 л; 13) Доливане на масло – не е правено; 14) Други – предходно масло Honda 0w20 сменено на 6000 км; Първа снимка - обработена с GIMP по инструкции от oil-club.ru. Втора снимка - на прозорец. Трета снимка - история+scan.
  17. А ще го сменя аз, само да намеря кой, че то е малко шибана история с тоя филтър в резервоара. Имам още 3 хил км до 80К ще го измисля до тогава. Аз спадам към групата за интензивно каране, затова сменям масло на 5 хил км. Между другото за колегата с автомата. Сега ми направи впечатление, че в книжката пише, че на автомата се сменя масло на раздатка. Явно има раздатка автомата. Та да си провери и за това ако го има като обслужване.
  18. Еее сега пък и горивен филтър ли трябва да и сменям...
  19. Аз друго исках да кажа ама ти пък сега ме ошашави с това черно. Щях да казвам: По принцип този филтър не го дават да се обслужва. Аз бих се замислил за него след 10-тата година.
  20. Горивния филтър е в резервоара на помпата нали? Няма друг?
  21. Здравейте, преглеждайки темата реших да си купя филтър Champion. Видях, че е добре филтъра, обаче като видях и цената не се зачудих изобщо. Преди това обаче ми направи впечатление, че по описание не се различава по размери спрямо другите филтри и затова взех два броя, с цел единия да го отворя/отворим. Наистина дойде малко филтърче като останалите, не като дисектирания, който е видимо по-голям. По принцип имам условията и желанието да го отворя и анализирам. Но ще ми трябват напътствия как да го направя, за да се получи същия анализ както до сега. Най-вече за това как да измеря байпас клапана кога отваря. Другия вариант е да го изпратя на колегата. Мисля, че ще е интересно да видим и този по-малкия размер какви резултати ще даде. Виждам, че парт номера се различава, може би защото е за по-ново ЦРВ. А онзи е за сивик.
  22. Според мен трябва да има такъв филтър. На трета генерация така ли изглежда?
  23. Ето го: https://drive.google.com/file/d/1mIL6nvPtsO5g9NmT6f_zj5X9k6G_2MEr/view?usp=sharing За съжаление няма или аз не съм открил ръководство за ремонт, както има при трета генерация.
×
×
  • Създай нов...