Jump to content
Veseliq

Защо българите смятаме, че България е "най-лошото" място за живеене?

Recommended Posts

Сравнявайки България с останалата част от Европа (включително и държави, които са или до скоро са били по-зле от нас), винаги съм я намирал за много интересно място в отношение на манталитет на хората. Насажда се негативизъм, плюе се по всевъзможни начини по държавата, конкретните политици, които я оглавяват, полицията, цените, общо взето всичко. Хората са крайно черногледи и обичат да изтъкват как "никога няма да се оправим" и търсят лошото във всяка хубава новина. Строят се пътища -> "пътища ли ще ядеме". Строи се завод -> "някой пере пари". Строят се детски площадки -> "някой се опитва да си спечели фенове за изборите". И тн и тн.

 

България е най-тъжното място за живеене на света на база Брутен Вътрешен Продукт на Глава от Населението Държава като Бразилия да кажем има повече безработица, хората имат много по-лош лайфстайл, по-лошо образование, по-лоша здравна система и са по-щастливи и по-оптимистични от нас?

 

Вече няколко пъти се заяждахме с разни колеги от форума по темите тук. Автофорумите като цяло са извор на негативизъм, мога да дам много примери, но вместо това, искам да споделя два материала. Първия е едно 17 минутно видео, което много бих се радвал ако заинтересованите от дискусията да изгледат. Това е видео, което пращам насам натам (може и във форума да съм го пускал в някоя тема) от поне 6 месеца, от когато го гледах:

http://www.ted.com/talks/steve_keil_a_manifesto_for_play_for_bulgaria_and_beyond.html

 

Второто е статия от в-к Капитал, която намерих днес, в която се говори още много за същия този феномен:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2012/04/12/1807031_bulgarskiiat_paradoks/?ref=miniurl

 

 

И така, защо сме толкова негативни? Не можем ли да видим прогреса, който държавата извървя последните 20 години? Ако си поставим за цел можем да умаловажим всичко. Но все по-често чета новини за открити заводи, инвестиции в инфраструктурата, намаляща безработица, стабилни финансови резултати по време на криза и тн. Не можем ли да спрем да търсим проблемите ни в Бойко Борисов, в полицията, в циганите и турците, а у нас самите? Да спрем да даваме подкупи, вместо да се възмущаваме как "ушевите" взимат пари на ръка. Да се радваме като се случва нещо хубаво. Да се борим за това, което искаме, вместо да плюем по всичко, просто защото е по-лесно да прехвърлим вината другиму. Дори това да значи да избягаме в чужбина - да го направим, вместо да говорим колко по-добре би ни било на запад, а тук е най-говняното място... Не можем ли да си представим България по-красиво място след 5 години и да сме част от прогреса, вместо да го спираме?

 

Бих се радвал ако в темата пишат хора, които са прочели поне един от горните материали.

  • Нагоре 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен България е едно много хубаво място за живеене,макар и понякога ми се иска да мисля обратното.Ако знам,че навън в Финландия примерно ме чака 5000евро заплата,200кв апартамент,нова кола,пътища без дупки,и всичко това да го деля с някакви подредени,незабавни и педантични чужденци,предпочитам да си седя тук.По добре умерено скромен живот изпълнен с весели моменти с приятели,отколкото обратното.Пари се вадят и се харчат.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен България е едно много хубаво място за живеене,макар и понякога ми се иска да мисля обратното.Ако знам,че навън в Финландия примерно ме чака 5000евро заплата,200кв апартамент,нова кола,пътища без дупки,и всичко това да го деля с някакви подредени,незабавни и педантични чужденци,предпочитам да си седя тук.По добре умерено скромен живот изпълнен с весели моменти с приятели,отколкото обратното.Пари се вадят и се харчат.

Въпроса е защо у нас толкова хора смятат, че дадените 2-3-5 хиляди евро им се полагат, а това че не ги получават е заради държавата (или някой си там, който я оглавява), а не, че причината се крие у всички нас. Омръзнало ми е от "ако и на мен ми дават 3000 евро заплата, няма да се оплаквам" - тук моментът е, че пари не се дават, пари се изкарват. Един цитат от статията на в-к Стандарт:

"За добро или за зло ние не се сравняваме с държави като Монголия, Никарагуа или, да речем, Заир, а винаги с тези, които са най-напред. С американци за едно, с французи за друго, с германци за трето. Пропускаме обаче да отчетем културно-историческия процес, довел до това тези нации да са там, където са, а ние - там, където вече не искаме да бъдем", казва Захари Карабашлиев.

Вярно е, че има много трудолюбиви хора, които не са имали късмета да се родят в развита държава и да получат повече за труда си, тях разбирам и не мога да виня, но е пълно и с мързеливи хора, които нямат желание да се развиват, да учат, като ползват за оправдание това, че България не ги стимулирала да го правят. Само че например на места като този форум, се предполага, че хората, които могат да си позволят автомобил, не са крайно бедните, а са такива, които си стоят на краката и при голяма част от тях реализацията им зависи от собствената мотивация за личностен прогрес.
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото и гадно да звучи ПАРИТЕ радват хората.Имаме хубава природа но мръсна, но пък хубава, но пък мръсна!!!Да кажем, че на българина му липсват ПАРИТЕ и самочувствието.Едното е пряко свързано с другото.Както и да въртим май работата опира до ПАРИ.Сега някои ще кажат не всичко е пари.ДА не всичко е пари, но са средства за оцеляване и правят хората лесно щастливи.Вече като се сдобием с пари се получава проблема с трудното щастие -(тук е мръсно, тук въздуха е гаден, хората са студени, тревата не е достатъчно зелена, пясъка не е ситен, водата е студена и така безброй примери)Негативизма се предава като зараза, за разлика от оптимизмът, който му трябва правилният лек и време да се усети.Аз винаги съм бил оптимист, но в БГ не съм се задържал дълго след като ми се наложи да работя.Може би ако малко се вдигне стандарта на хората нещата ще потръгнат във вярната посока.Много е лошо да работиш за обидно малко пари и от там самочувствието отива на вятъра и се чувстваш мизерно.За подкупите мога да кажа само едно спрете да давате и няма да вземат.Никой полицай няма да откаже да напише акта който ви се полага.

Редактирано от H22_turbo_Vtec
  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами... в горните мнения (имам предвид всички - не само единия полюс) май прозира отговора на въпроса.Тук има доста хора, които си изкарват хляба извън България, така че предполагам сте наясно какво дават "западняците" за да имат този стандарт.1. Да работиш 8 часа на ден НЕ означава да присъстваш 8 часа на ден. Няма цигара през 30-40 минути, няма 1 час за обяд, няма Фейсбук и форум на работа. 8 часа ПЛЪТНО бачкаш! Иначе си тръгваш.1.1 Да работиш по толкова е не само уморително. Хората там не се виждат всяка вечер с приятели, не са всеки ден на кафе или бира.2. Държавата им "дава" много - като почнеш с пътищата без дупки и свършиш със цялата социална система. Само че там НИКОЙ не си позволява да скатае и цент от данъци, такси и такива неща. Като се почне от общите данъци, та се стигне до таксата за ГТП, такса смет и т.н. Точно по тази причина държавата има пари и може да си позволи да прави нещо за гражданите си. Да не говорим пък в какъв размер са данъците. Ако някой не знае - България има една от най-ниските данъци и осигуровки.Дано никога не разберете какво е да те заболи зъб или да настинеш в щатите или германия. Осигуровките са зловещи и не ти покриват всичко. Елементарно лечение на зъб в щатите е над 2к долара, да не говорим за по-сериозните случаи.Колкото и да ми е неприятно, наистина манталитета ни е кофти. Истината е че българина ОПРЕДЕЛЕНО не е работлив, не е дисциплиниран, не е отговорен, МНОГО ОТДАВНА не е добре образован, въпреки, че продължава да мисли обратното, не е по-интелигентен от другите.Аз живея тук и много харесвам живота си, но от 2 години си изкарвам хляба през Интернет от място на 11 500 км от тук. Скъсвам си гъза от бачкане и нямам НИКАКВИ оплаквания от живота си. Плащам си данъците там, от където идват парите ми и всичко ми е наред. Работя по 9-14 часа на ден (както дойде) и нищо не ми липсва.За целта обаче съм се съдрал от учене (и всеки ден продължавам да уча), години на ред се съдирах от работа и продължавам да го правя.Тук най-разпространеното схващане е "Аз за толкова пари - толкова работя". Само че тази монета има и друга страна - хората "За толкова работа - толкова плащат". Няма как да се събудим, заплатите автоматично да станали по 5000 евро и държавата е наред. Преди това има други стъпки.Не ми е приятно да го кажа, но огромна част от българите, просто не са/сме читави хора!А относно 5-те хил. евро на месец - само който не е бил там си мисли, че средния европеец живее с толкова! Средната заплата е два пъти по-ниска.За сравнение, един полицай в щатите изкарва около 3400-3500 на месец, данъците му са около 30-35% (и си ги плаща), а едно сядяне на 3-ма души в МакДоналдс не е 20 лв, а 40-60 долара. ;)Много дълго стана. Дано не съм обидил някого с изказването си, но колкото и не ми харесва - това е мнението ми, изградено на наблюденията ми над живота в половин европа и щатите.

  • Нагоре 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще разочаровам много от вас, но това което дават по новините няма нищо общо с това което се случва наистина. На запад от Калотина освен че имат по-високи доходи, имат и държава срещу себе си! Това че България има най-ниските данъци и осигуровки хич не е вярно. Теорията казва това и то само за данък печалба, но и там нещата не са такива каквито се казва по телевизора. Да се върнем пак към ония "пеерасе" на запад. Там освен по високите заплати имат и по високи данъци (в повечето случаи по абсолютна стойност само все пак ЕС има сравнително унифицирана данъчна политика), само че за тези по високи данъци там имат държава която не ти казва че живеете по-добре, а има държава която се бори с кризата. Там да ги наречем всички основни харчове са съобразени с МИНИМАЛНАТА заплата, а останалите със средната такава. Тоест там знаят че минималната им заплата стига за да нямат притеснения с оцеляването. А останалите които са около средната работна заплата са тъй наречената средна класа. Тук някой ще ми посочи ли средна класа? В Германия акциза от горивата строи аутобаните и магистралите! Знаете ли че тук са събрани близо 1/3 от целия ни бюджет от акциз върху горивата? А знаете ли че също така близо 1/3 от този бюджет е за социални плащания от които голямата част за ромите? Тук не се крият данъци просто за да ги скриеш както правят на запад, тук се крият за да се оцелее. Така както са ни най-ниски данъците и осигуровките стигат до 38% + данък върху доходите 10% това разбира се е тавана, но и пода не е много по различен 27% + данък върху доходите. Добре е да четете между редовете и да видите че няма действаща, а има удушена икономика. Добре е да усетите например че можете да си позволите да си купите по-нова кола, да можете да си пълните резервоара, да можете да избирате! Просто тук оцеляваме, а трябва да живеем!

  • Нагоре 5
  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно за този начин на мислене говорех. ;)

 

Аз смея да твърдя, че съм типичен представител на средната класа в България и че съм доволен от начина си на живот. Също така обаче, смея да твърдя и че работя доста повече от "средностатистическия" българин. Освен това се осигурявам в България, а плащам данъци и в България И в Австралия!

 

Безработицата е отделен въпрос, който стъпва на малко по-друга основа. Въпреки това обаче, има "развити" страни в западна Европа, където "има държава която се бори с кризата" и безработицата пак е НАД 20%. И имай предвид, че дори не говоря за Гърция. Те са точно на противоположния от нашия полюс - от много години са свикнали друг да плаща за узото, което пият на плажа и не са ми критерий за развита държава/общество.

 

По отношение на оцеляването и минималната заплата в Европа - пак не си особено прав. Вярвай ми, във Франция не е НИКАК лесно да оцелеш с минималната заплата. В Англия също! В големите градове в Англия и Франция за да оцеляваш с минималната заплата ще трябва да делиш двустаен апартамент с още 7 съквартиранти. В Германия пък дори нямат такова нещо като минимална заплата. Просто качествения труд си има цена. Ако там един българин си позволява да работи както тук - определено няма да му е лесно оцеляването.

 

А за данък печалба - първо не си прав, че само той е по-нисък и второ - има само две причини у нас да е по-нисък: 1. Да остави някакъв въздух на бизнеса и 2. За да не избягат и малкото останали инвеститори. В Германия определено не чакат големи външни инвеститори и нямат нужда да правят данъчни облекчения (затова и НЕ ГИ правят).

 

Както и да е. Мисълта ми беше, че е крайно време българина да спре да се мисли за онеправдан и ощетен, а да си стегне яко задника. Не може вечно да чакаме НЯКОЙ да ни оправи. Ако промяната не започне отвътре навън, ни Бойко ще ни спаси, ни Станишев, ни Костов, ни Кунева... И Пиночет да възкръсне няма да ни оправи.

 

Всъщност, ако трябва да обобщя мнението си за "средностатистическия" българин, то се събира в половината от едно изречение от материала в Капитал:

"нещастните хора са пасивни и чакат нещо да се случи". Или с други думи казано - "Много е кофти живота. Ако можеше някой да дойде и да го оправи..."

Редактирано от Димитър Коев
  • Нагоре 4
  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Да работиш 8 часа на ден НЕ означава да присъстваш 8 часа на ден. Няма цигара през 30-40 минути, няма 1 час за обяд, няма Фейсбук и форум на работа. 8 часа ПЛЪТНО бачкаш! Иначе си тръгваш.1.1 Да работиш по толкова е не само уморително. Хората там не се виждат всяка вечер с приятели, не са всеки ден на кафе или бира.2. Държавата им "дава" много - като почнеш с пътищата без дупки и свършиш със цялата социална система. Само че там НИКОЙ не си позволява да скатае и цент от данъци, такси и такива неща

Не знам кой ти го е казал това с цигарите през 30-40 мин + фейсбук, форуми и т.н.Обясни ми как става така, че съм бачкал по 10+ плътни часа (в голяма и известна на всеки фирма), излизайки веднъж на две седмици и съм редовен данакоплатец от както съм жив и пак не съм се чувствал пълноценен (от финансова гледна точка). :?

Но все по-често чета новини за открити заводи, инвестиции в инфраструктурата, намаляща безработица, стабилни финансови резултати по време на криза и тн. Не можем ли да спрем да търсим проблемите ни в Бойко Борисов, в полицията, в циганите и турците, а у нас самите?

Откриват се чужди заводи.По инфраструктурата работят чужди фирми.За намалящата безработица са те излъгали доста (поне според БТВ тя нараства постоянно).Стабилни финансови резултати по време на криза- не и в моето семейство!Бойко Борисов е премиер и до голяма степен е отговорен за положението ни, не ми се търсят репортажите да цитирам, за това как да си садим сами картофи, домати и как вишистите трябва да гледат овце...Полицията не ми се обсъжда... там е широко.За циганите вече имаше тема. Да не се чудите къде отиват данъците и осигуровките ви...Турците мисля, че нямат нищо общо и нямат място в темата.У нас самите, тук наистина има проблем коренящ се може би в горните изброени редове.Това, което казах си е мое мнение, не ангажирам никои с него и се надявам да не обидя никои.Доста мои познати избягаха зад граница да си търсят късмета, досега никой не се е върнал. Едва ли, защото е толкова гадно там.(На мен ми се остава)
  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за цигарите не се налага някой да ми го казва. :) Сравнително до скоро бях на доста висока позиция (нач. отдел) в също така "голяма и известна фирма" и говоря от лични наблюдения. :) Естествено, че не всички падат под общ знаменател, но процента от хора, които си "клатят краката" на работа и само чакат да стане 17:30 е огромен.

Обясни ми как става така, че съм бачкал по 10+ плътни часа (в голяма и известна на всеки фирма), излизайки веднъж на две седмици и съм редовен данакоплатец от както съм жив и пак не съм се чувствал пълноценен (от финансова гледна точка). :?

Не мога да ти дам обяснение. Може да си страхотен специалист, но това което работиш да не е добре платено по принцип, или пък още да не си стигнал нужното ниво в йерархията. Причините може да са хиляди и никой не твърди, че вината е в теб. :)Аз като започвах работа (преди доста години) започнах със заплата равняваща се на днешни 350 лв. Постарах се да науча достатъчно за да работя това, което обичам а в последствие и да стигна ниво, което да ми позволи аз да избера къде да го работя. От последните 3 места където съм работил не мога да се оплача като удовлетвореност (и професионална и финансова), но до там се стигна след 10 години бачкане.Това между другото е друго странно нещо в българина (не визирам никого - говоря по принцип).Докато работех на последното място (което се явява и връх в кариерата ми преди да реша, че вече искам да се пробвам сам) се нагледах на току що завършили студенти, които идваха с изискване за 2500 лв. стартова заплата + служебен автомобил.Много хора ги получават, но не и на първото си работно място и не срещу 6-те месеца стаж, с който могат да се "похвалят".
  • Нагоре 1
  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- Защото равносметката по пера отива в небесата;- Плащам скъпо за елементарни битовизми и като добър платец губя много нерви..;- И всеки ден се питам ... какъв е смисълът да се пъна на 200%, като виждам.... толкова нищоправещи хора оцеляват?! И то добре....

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубава дискусия! :)Димитър Коев, прав си в повечето си приказки, въпреки че ИТ стой различно в цялата система, защото не е нужно да си реално там(да правиш разходи за скъпи офис и офис оборудване), ако не искат да имат пряк допир/личен контакт с теб. Тази сфера е благословена с гъвкавостта си.Прави сте, че България е по-приятна за живеене и по-лесно се диша тук, че има и живот след работно време, това че икономиката ще се съживи с китайски бръкми няма да стане, при положение, че инвестициите, които се правят са капиталоемки и разходите за работна ръка се минимизират колкото е възможно и международните компании си работят за държавите и е нормално, да е така.Насаждането, че България е последна дупка на кавала е погрешно(България = българите), най-малкото ще имате примери, че хората са пъстри по своя състав и има много добри и работливи българи, както и не толкова и че във всяко общество ги има, нека ценим себе си и нека кажем, че не сме ние лошия човешки материал. Относно това къде и колко се работи, то не е константа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен всички проблеми се крият в манталитета /начина на мислене/ на българина! Познавам много свестни хора, но... повечето са тъпи, злобни и/или малодушни! При това положение няма как да живеем добре и страната като цяло да е добре. Примери безкрайно много, ето един типичен от вчера: Спира си човека колата до контейнер и 5 минути изхвърля разни боклуци от багажника си, при което е запушил улицата и 5-6 коли го чакат да си свърши работата, при условие че ако беше спрял два метра по-надолу, спокойно можеше да се минава. Но човека просто е решил, че на него трябва да му е максимално удобно, а другите могат и да го духат, кво му пука!? Такива примери всеки може да даде безброй, предполагам! И въпроса не е тука, че аз съм си загубил времето, въпроса е че човека НЕ ОСЪЗНАВА /т.е. е тъп/, НЕ МУ ПУКА /т.е. малодушен и безчувствен/ или просто го КЕФИ ДА ПРАВИ МРЪСНО /т.е. злобен/! Къде се коренят причините за това мислене не мога, а и надали някой може да каже предполагам, че са комплексни! Дали битието определя съзнанието или съзнанието, определя битието? Според мен процеса е двустранен, докато не осъзнанем, че сами сме си виновни! Чак тогава ще можем да променим нещо, като първо трябва да променим съзнанието си за да можем да очакваме в последствие и някъкви положителни промени в битието си.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Позволявам си да копирам статия, според мен обясняваща в голяма степен защо сме на този хал:

Отдавна, отдалече и отстрани

BY REDUTA.BG – FEBRUARY 19, 2012

POSTED IN: ВЕСЕЛИНА СЕДЛАРСКА

Веселина Седларска

 

„Най-сетне пристигнах в София, твърде голям и населен, и много неприятен град.” Не е казано вчера, а е написано през 1623 година от Луи Жедоен. Нали знаете кой се интересува какво са казали другите за него? Ще го кажа по най-щадящия начин – хората, които не са съвсем убедени в собствената си ценност и търсят потвърждение за нея. Такива сме. Тези дни много важно беше какво е казала Хилари Клинтън за нас. За нас са казвани много неща, дори когато не ни е имало на картата като държава. Били сме на пътя на много пътешественици. Ето какво са написали някои от тях.

 

Българите

 

Стефан Герлах, 1573 г.: „Това е един робски народ, който нищо не върши, ако не бъде предварително набит. Тогава тичат и бягат и донасят каквото искаш, но с добро нищо не правят. Затуй и чаушите, и турците добре ги бият. Гдето обаче знаят, че сигурно ще получат някоя пара, донасят на чужденците и пътниците за продан хляб, каймак, сирене, кисело мляко, а понякога и свинско месо, понеже отглеждат много свине.”

 

Хенри Кевъндиш, 1589 г.: „София е много лош град и хората са с лош нрав, защото стояха и ни зяпаха, и ни плюеха, но не ни биеха.”

 

Франсоа Пуквил, 1798 г.: „Големи любители на музиката и танците, те не се разделят със своята гайда, под чиито крещящи звуци всички, дори и музикантите, започват да се движат ритмично. Те познават лирическия танц и безброй непристойни танци… Впрочем те са храбри, скромни и трудолюбиви, но невежи повече, отколкото може да се предполага.”

 

Герхард Дриш, 1718 г.: „Местните хора имат обичай…, когато биват поканени да влязат в някоя стая, те преди това събуват обущата си при вратата.”

 

Конрад Хилдебрандт, немски пастор, 1657 г.: „Къщите на тези хора са съвсем тесни, лоши колибки. Когато преспивахме при тях, лягахме един до друг и в тях няма нищо за виждане освен кревати. Вътре нямат никакви прозорци и щом се появи дневната светлина, тя не може да проникне през вратите, а през комина, който е изплетен високо от пръти и облепен и измазан с кал и глина. Цялата къща се състои от една стая, в която понякога живеят 6 до 8 души и седят под комина до огъня. Техният извор беше едно буре или голям чебър, поставен на количка, които стояха пред вратата. И така си живееха тези хорица твърде доволни.”

 

Джереми Бентъм, 1785 г.: „Убежището ни бе покрито със слама; стените и пода бяха от кал; нямаше таван и прозорци; вратата само една; светлината влизаше през един комин. Ала това външно сурово жилище не бе лишено от своите удобства. В момента, в който влязохме, на пода бяха разстлани един върху друг два много прилични памучни килима, чисти, като че ли никога неизползувани и достатъчно големи да покрият по-голямата част от помещението, макар че бяха сгънати на две. Въпреки че най-точно ще бъде, ако земната съставка, с която са измазани пода и стените, обозначим като кал, от една по-благоприлична гледна точка можем да я наречем вид мазилка. Ако тази мазилка е трайна, не зная дали не бих я предпочел пред всяка друга, каквато съм виждал. Тя образува равна, гладка повърхност, без всякакви пукнатини. Цветът е приятен, еднороден светлокафяв тон, по който не личат никакви петна и в това отношение го предпочитам пред мръсното бяло, което покрива стените на най-бедните къщи в Англия, както и на някои от най-великолепните в Смирна и Константинопол.”

 

Мартин Грюневет, 1582 г.: “Споменатите българи са от православната вяра. Хубав, скромен народ…Огнището, където правят целия си огън, се намира в стаята до вратата и е също като нашите камини, а не като татарските къщи. Над менсофата се намира прът, там окачват всичките си дрехи…Мъжете по облекло са почти еднакви с унгарците. Всички дрехи им са тесни. Жените им пък по носията си са почти еднакви с полските селянки. На гърдите си носят престилка, отрупана със сребърни и златни пфениги. Пръстите им са отрупани с пръстени.”

 

Граф Д’Отрив, 1785 г.: “Облеклото на мъжете-българи е почти същото като това на планинците от Оверн във Франция, с бродерия по бельото и ризата Изглеждат по-малко нещастни от нашите селяни, по характер изглеждат също по-кротки и по-общителни. ..Те са най-приятните от всички хора.”

 

Феликс Каниц, посетил България 18 пъти между 1860 и 1883 г.: „При нашите излети ни следваха внимателно няколко селяни. Колкото пъти мерех или проучвах стените, те идваха все по-близо. Запитаха ни дали сме намерили следи от съкровище в стените. След нашето заминаване сигурно са търсили в нощните часове скрити иманета. Както и на друго място съм споменавал, българинът развива невероятно усърдие в работата, когато се отнася до някакво желано съкровище.”

 

У. Милър, 1907 г.: “Българинът е истински син на земята….Пестелив и сдържан, българинът не притежава лекомислената веселост на румънеца, бурната приветливост на сърбина, или мечтателния непрактичен идеализъм на руснака. Той по-скоро прилича на шотландец от равнината и носи многото си възхитителни качества зад външност, зад която малцина имат щастието да проникнат…Оставете българина и черногореца на парче пустееща земя, и българинът ще я превърне в розова градина, докато черногорецът ще продължава да гледа.”

 

Жените

 

Пол Люка, 1706 г.: „При все, че са само селянки, жестовете им и всичките им маниери са на хора над простолюдието. Те изглеждат винаги пияни поради веселото им и разнообразяващо настроение. Облеклото им е само риза и някаква роба отгоре. Косите им са изцяло сплетени, колиетата, които носят, са с по четири-пет низа. Ризите и робите им са доста отворени отпред и шията им е твърде открита. Те всички са с много красиви шии и не си дават много труд да ги прикриват.”

 

А. Пуле, 1657 г.: „Тия жени са нежни, почти еднакви с нашите французойки. Те имат техния темперамент и изглеждат толкова учтиви, че идват сами пред керваните, отрупани с хляб, плодове, топло и подсладено мляко, няколко парчета печено месо, яйца, които продават на нищожна цена, но с толкова изящество, че не мога да си ги представя без сълзи в очите.”

 

Капитан Шад, 1740 г.: „… на половин час от Разград срещнахме първите леки жени. Те бяха две разпуснати моми от племето на тази нещастна чергарска нация, която във Франция обикновено наричат „египтяни” (цигани). Впрочем те не бяха толкова отвратителни, както би могъл да си помисли някой под впечатлението, което създавам, казвайки, че бяха „египтянки”. Те бяха забрадени с копринени кърпи, оцветени със златни райета, и цялото им останало облекло беше също от коприна…По-малката и същевременно по-безсрамната започна да танцува. Между другите неприлични кълчения на тялото тя започна да движи шията и корема си по един начин, който тогава аз, който не бях виждал източни танци, ми се видя безподобен.”

 

Гостоприемството

 

Джордж Кепъл, 1827 г.: „Спряхме се в една българска къща да закусим. Привлече ни красивата стопанка с черти на Мария Магдалена. Страхувам се обаче, че най-много ни впечатли прекрасната закуска, която би направила чест на всеки майстор готвач. Тя се състоеше от яхния с пикантни подправки, пържени яйца, сирене и вино.

Щеше да е чудесно, ако домакинята беше толкова добра, колкото хубава. Няма да бъде справедливо, ако не кажа, че користолюбието й разваляше впечатлението, породено от красотата й.”

 

Рико, 1665 г.: „Колкото време пътувахме между тези хора, ние нямахме нужда от храна, навсякъде ни приемаха радостно и охотно.”

 

Ричард Уолш, 1827 г.: „Добрите хорица имаха само една стая и ние трябваше да се приспособим между фамилията. Вътрешността на къщата беше чиста, приятна и здрава. Подът беше пометен, чергата постлана, голям огън пламтеше в огнището. Когато легнах между любезните хорица и видях на пламъка как блестят техните почтени лица, почувствах се като у дома.”

 

Виното

 

Ожие Бусбек, 1553 г.: „… може би ще дойде наум на някого да попита какво утешение е помагало на дружината ми да понася тези толкова неудобни странноприемници. Ще се досетиш – винота, което обикновено служи за лекарство в лошите нощи.”

 

Кристиан фон Валсдорф, 1660 г.: „Тук трябва да спомена за виното, макар че турците не дават на робите да пият от него, освен само слабо и блудкаво. Общо взето от Белград до Цариград се намира малко хубаво вино. Вината за това е не на турците, но по-скоро на тукашните жители, които го приготвят нечисто и го оставят под открито небе през цялата година, покрито с малко листа, или пък често оставят буретата в къщите (в които стая, килер и кухня всичко е в едно помещение). Още по-неприятно става на вкус тукашното вино поради това, че го държат простовато, по техния обичай, вътре вкъщи, много често до самия огън, от което то става съвсем кисело.”

 

Природата

 

Хелмут Молтке, 1837 г.: „Що за чудесна страна е тази България! Всичко е зелено, склоновете на дълбоките долини са залесени с липи и диви круши, широки ливади обгръщат потоците, разкошни ниви покриват равнините и даже обширните пространства от необработена земя са декорирани с обилна трева….Аз не съм намерил никога по-романтично положение на това от Търново.”

 

Адолф Бланки, 1841 г.: „Аз препоръчвам на художниците и геолозите да минат през Белоградчик.”

 

Феликс Каниц, 1862 г.: „…като с някакъв магически удар ми се откри за пръв път приказната сценария на Белоградчишката панорама.”

 

Трудолюбието

 

Стефан Герлах, 1573 г.: „..страната е прекрасна и плодородна, черноземна и с добри нивя, но твърде големи пространства стоят необработени. Местните жители обясняват, че ако се заемат с обработката на по-големи земи, турците им отнимат добива, заради това работят само за насъщния си хляб и сеят само толкова, колкото да се прехранят една година. Отглеждат обаче много добитък.”

 

Райнхолд Лубенау, 1587 г.: „Българските жени са толкова усърдни в преденето, че когато вървят по улицата, не можеш да ги срещнеш без работа, но поставят една хурка с вълна за рамото си и така вървят и предат като играят.”

 

Ханс Дерншвам, 1553 г. „Тази страна е хубава, плодородна земя, но е запустяла, лошо обработена, селата са малко. Нивите и лозята са буренясали, къщите са лоши като свински кочини.”

 

Симперт Нигел, 1699: „От Адрианопол до Филипопол се простира една прекрасна страна – с житна земя и лозя, която обаче съвсем никак или твърде малко е обработена. Поради това трябва да се съжалява, че варварите владеят една толкова хубава страна, която немците биха направили по-полезна.”

 

Пиер Белон, 1574 г.: „Българите имат особен начин да жънат житото, с по-голяма сръчност, отколкото французите.”

 

Мартин Грюневет, 1582 г.: „Сетне пътувахме по една планина, обрасла с малко шубраци, и отново покрай едно татарско село, което се нарича Базарликьой (някъде около Дунава в северо-източна България). Там видях за първи път да орат с една снежнобяла камила.”

 

Църквата

 

Стефан Герлах, 1573 г.: „Жителите казват, че не знаят какво прави свещеникът при литургия, той не ги учи нито “Отче наш”, нито “Десетте заповеди”, нито пък нещо друго. Така че между хиляда никой не знае тези неща; единственото, което знаят е, че са християни. Но за постите се държи много строго, та в забраненото време никой не яде месо. Когато някой умира, трябва да се дадат пари на свещеника. Така от имота на умрелия се вземат 5, 6 или 8 талера, ако е бил заможен. Когато оплачат достатъчно мъртвеца, те изяждат тези пари и пак се развеселяват помежду си. Също и на техните големи празници се събират и когато службата свърши, се веселят и хвалят Бога и светеца, чиято памет празнуват. Особено почитат Дева Мария и Св.Никола.

Причестяват се също като гърците. Богослужението се извършва на език, от който простият човек не всичко разбира, всяка неделя в някоя от черквите подред. Простият човек знае само “Отче наш” и “Символът на вярата”, както ми разказа един българин, но не и 10-те Божи заповеди.”

 

Хилари Клинтън, 2012 г.: „България е прекрасен модел за страните в преход към демокрация.”

 

За край запазих Лероа Болио, неговите думи са точни като разрез със скалпел: „Тоя народ е най-работният, най-миролюбивият, най-нравственият, може би най-интелигентният или по-точно най-любознателният между всички народи на полуострова. Тоя народ, който в противоположност на съседите си сърби и гърци, е вземал най-слабо участие във въстанията, е най-малко взискателен между всички останали народи, които живеят под турска власт. Между цялата рая българите биха се задоволили с най-малко; ако има християни, които Високата порта би привързала с умели отстъпки, то са именно българите.”

 

Освен точен, разрезът е и дълбок – още не е зарастнал.

 

Сп. „Тема”

 

Оригинален текст

Редактирано от BLEIN MONO
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Откриват се чужди заводи.

Разбира се, че са чужди. Макар някои с българско участие. Няма кой у нас да инвестира тук. А какъв е проблема с чуждите заводи? Това че се инвестират пари от чужбина, за да се открият работни места у нас (по много канали)?

По инфраструктурата работят чужди фирми.

От 10 строящи се магистрални отсечки, 4 се правят от чужди фирми (нито една турска) - май не е добре да обощаваме, че "магистралите ни се строят от турци" (както писа един колега по-горе), точно за този негативизъм без дори да сме информирани говоря:http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F#.D0.A2.D0.B5.D0.BA.D1.83.D1.89.D0.BE_.D1.81.D1.82.D1.80.D0.BE.D0.B8.D1.82.D0.B5.D0.BB.D1.81.D1.82.D0.B2.D0.BEНе съм аз компетентен да коментирам причините това да се прави от чужди фирми, макар че някакси си мисля, че дори те (Италианци, Австрийци, Гърци, не виждам турци) едва ли си водят работници от там - инжинерите и архитектите и другите квалифицирани кадри са си техни, но може и заради тях да са били избрани.

За намалящата безработица са те излъгали доста (поне според БТВ тя нараства постоянно).Стабилни финансови резултати по време на криза- не и в моето семейство!Бойко Борисов е премиер и до голяма степен е отговорен за положението ни, не ми се търсят репортажите да цитирам, за това как да си садим сами картофи, домати и как вишистите трябва да гледат овце...Полицията не ми се обсъжда... там е широко.За циганите вече имаше тема. Да не се чудите къде отиват данъците и осигуровките ви...

За безработицата не мога да намеря данни, може и да си прав и данните ми да са стари - да се е увеличила последната година (бих се радвал да ми покажеш нещо, на което се обосноваваш), но със сигурност не е по-зле от колкото другаде, а ние пак сме по-черногледи. Тук намерих да цитирам икономически растеж на новоприетите държави в ЕС в периода 2005-2010, България е с положителни, на 3то място от 12:http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union#Economic_growthКолкото до Бойко Борисов, едва ли с изказването си "как да си садим сами картофи" и как "вишистите" трябва да гледат офце е променил нещо в действията си. Може да дразни много хора с изказванията си, но се съмнявам, че решението на проблемите ни се крие в "сладкодумието". Министъра е фактор, политиката, която води също. Но има хиляди други фактори "историческо-културни причини" заради които никой конкретен човек не може да ни оправи за 5 години мандат. Но просто това, което виждам е, че се избира някоя фигура и след година започва лавинообразно оплюване, че видиш ли - ето, избрахме го, обеща ни по-добър живот, но ние не сме го получили още. Лошото е, че дори да получим по-добър живот (каквото и да значи това, според повечето хора в тази тема се измерва с пари, да кажем има увеличение на минималните заплати според бюджета), това е много субективна величина, която не можем да измерим, така че да си кажем "ето, живота ми е 3.42% по-добър от онзи ден" и да се чувстваме доволни от това.

Това, което казах си е мое мнение, не ангажирам никои с него и се надявам да не обидя никои.Доста мои познати избягаха зад граница да си търсят късмета, досега никой не се е върнал. Едва ли, защото е толкова гадно там.(На мен ми се остава)

Дано имаш повече причини да гледаш още по-оптимистично и да не се чудиш защо си останал. В крайна сметка работещите и кадърни хора, които стоят в България ще помагат най-много на това държавата ни да върви към хубаво. Редактирано от Veseliq

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Английски форум - питаш и ти отговарят.Руски форум - питаш и теб те питат.Български форум - питаш ... и ти обясняват колко си тъп.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извини ме, @lubimec13, ама не разбрах смисъла на поста.... ?Явно съм ...много тъпа.:)

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук до сега не видях никъде ама никъде да се цитират официални данни! Почнете с това. Мога да кажа че много от вас грешат. Аз към офисните работници до сега имам почти изцяло негативно мнение. Не искам да обидя никой, но до сега много малко от тях са успявали да ми свършат работата за която им се плаща и то не малко. Към останалата част от хората които се причисляват към занаятите мога да кажа че има по друго виждане. И много малко от тях чакат да стане време да си ходят, просто защото тези хора знаят че заплащането е пряко свързано с производителността! Докато много малко хора в офисите са наясно с това. Безработицата тук е постоянно покачваща се! А за данъчните облекчение в Германия, напротив има ги и хич не са малки, също така ги има и във Франция. Както за физически така и за юридически лица. Просто човек трябва да се поинтересува и да пита за тях! Тук и да се поинтересуваш и да питаш ти казват да не питаш и дори и да знаеш пак ти казват че не става! Най-елементарния пример. Ако си наел квартира някъде из западна Европа връщат данъците върху наема. Тук съм бил и от двете страни и наемател и наемодател и такова нещо няма! Даже тук е така оплетено че наемателя ако е еди какъв си плаща наема на наемодателя! Примерите за това за безброй как имат данъчни облекчения и прочее и как всъщност по ставка сме почти идентични, а де факто там получават за тия данъци друго! П.П. Коев България и Австралия имат спогодба за избягване на двойното данъчно облагане от 1999 година! Така че можеш да си избереш къде да си плащаш данъците, според това къде е по изгодно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че са чужди. Макар някои с българско участие. Няма кой у нас да инвестира тук. А какъв е проблема с чуждите заводи? Това че се инвестират пари от чужбина, за да се открият работни места у нас (по много канали)?

Съгласен съм с мнението ти.Не съм съгласен за следния пример:Приятел работи в италянска фирма за производство на ел. табла. Имат завод в Пловдив и в Италия. В Пловдив работят за ~600лв, в Италия за ~600евро (той е бил там доста месеци). Работата и квалификацията на работниците е абсолютно еднаква. Даже според него тук се работи повече.Идеята е, че чуждите заводи са тук не заради работните ни места, а заради евтината ни работна ръка и не на последно място географското ни положение.Разбира се не искам да кажа, че ако същите бяха български щяха да плащат повече или, че щеше да е по- добре. Но поне щяхме да разчитаме на наша икономика и производство.

От 10 строящи се магистрални отсечки, 4 се правят от чужди фирми...

Тук се извинявам! Наистина съм в грешка, повторих грешни слухове...

За безработицата не мога да намеря данни...

Колегата е прав, че трябва да се цитират конкретни данни. За жалост не мога да намеря нито данни, нито репортажите.Но съм 100% сигурен, че казаха, че безработицата в момента е с рекордни стойности и даже сме на едно от челните места по безработица в ЕС. (Репортажите бяха излъчени в последния месец)

Колкото до Бойко Борисов, едва ли с изказването си "как да си садим сами картофи" и как "вишистите" трябва да гледат офце е променил нещо в действията си. Може да дразни много хора с изказванията си, но се съмнявам, че решението на проблемите ни се крие в "сладкодумието". Министъра е фактор, политиката, която води също. Но има хиляди други фактори "историческо-културни причини" заради които никой конкретен човек не може да ни оправи за 5 години мандат. Но просто това, което виждам е, че се избира някоя фигура и след година започва лавинообразно оплюване, че видиш ли - ето, избрахме го, обеща ни по-добър живот, но ние не сме го получили още. Лошото е, че дори да получим по-добър живот (каквото и да значи това, според повечето хора в тази тема се измерва с пари, да кажем има увеличение на минималните заплати според бюджета), това е много субективна величина, която не можем да измерим, така че да си кажем "ето, живота ми е 3.42% по-добър от онзи ден" и да се чувстваме доволни от това.

Съгласен съм донякъде.Абе грозно си е да чуеш от премиера напраимер, че няма значение, че си учил 5 години за зъболекар и да отиваш да доиш кравите.Нито съм гласувал за ГЕРБ, нито съм привърженик на някоя партия (гласувам винаги).Политиката е голям фактор, именно те разрешават процентното поскъпване на ток, вода, храни, горива и т.н.Разбира се, че по- добрия живот се измерва до известна степен с пари (колкото и грозно да звучи).Още един пример: Баща ми е ел. техник от ~30 години, последните 25г. в АПК предприятие (той е на 52-53г.).Възможностите, знанията и опита са му многократно доказани.За специалист от неговия ранг на запад всеки може да си представи каква би била заплатата му.А тук... преди 3 седмици се наложи да го оперират (смяна на става) и се наложи да събираме заеми от роднини, приятели, познати... (2500левове). Жалка работа.Да поясня, не се оплаквам, макар, че сега като чета какво съм написал изглежда точно така. (Винаги може да е много по- зле)Вярвам, че ще намеря пътя си към професионална, финансова и морална ако щете реализация. :) Може би съм още млад (23г.) и вижданията за нещата от живота са ми грешни или изкривени, но това виждам аз през моята призма.ПС: Нека мненията ми се считат като дискусия, а не като спор или репликиране, просто търся истината! :)
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с мнението ти.Не съм съгласен за следния пример:Приятел работи в италянска фирма за производство на ел. табла. Имат завод в Пловдив и в Италия. В Пловдив работят за ~600лв, в Италия за ~600евро (той е бил там доста месеци). Работата и квалификацията на работниците е абсолютно еднаква. Даже според него тук се работи повече.Идеята е, че чуждите заводи са тук не заради работните ни места, а заради евтината ни работна ръка и не на последно място географското ни положение.

В България още години никой няма да прави заводи заради това колко качествено и прекрасно работим. Нито имаме квалифицирани кадри в излишък (много висококвалифицирани кадри заминават в чужбина, защото тук не могат да се реализират), съответно тук не е разумно да направиш лаборатория за разработване и завод за производство на компютърни чипове да кажем - няма хора с опит, които да придърпаш, няма добро образование, което да избълва кадри с адекватни познания за нуждите на световния пазар.Сам казваш, че безработицата у нас е най-висока в ЕС (много е вероятно да е така), точно това се използва. Ниския стандарт на живот и високата безработица водят до ниска цена на ръботната ръка. Но като се изграждат предприятия от чужденци и се наливат външни средства у нас, като в провинцията намаля безработицата (в районите с тези предприятия) и цялостната покупвателна способност в региона се покачва, идват повече данъци, стандарта на живот се покачва, това цялостно облагодетелства всички ни. Но постепенно кадрите натрупват опит, при изграждането на други такива предприятия (да кажем втори завод като този, за който говориш), конкуренцията принуждава и доходите да се покачват и тн. Нека сега се възползваме от това, че има интерес за инвестиции у нас - нови сме, бедни сме, нека приветстваме новите предприятия вместо да ги плюем от преди да са започнали работа както често се случва. След някоя друга година ще влезнат държави като Сърбия и Македония в ЕС и тогава те ще попиват този интерес като по-бедни от нас - до тогава е важно вече да имаме други преимущества, заради които още да сме интересни за чужденците.

За безработицата не мога да намеря данни...

Колегата е прав, че трябва да се цитират конкретни данни. За жалост не мога да намеря нито данни, нито репортажите.Но съм 100% сигурен, че казаха, че безработицата в момента е с рекордни стойности и даже сме на едно от челните места по безработица в ЕС. (Репортажите бяха излъчени в последния месец)
Аз самият не бях прав да се изказвам, за "намаляваща безработица" - това, което също по спомен (но без успех в търсенето на конкретни данни) бе, че по време на кризата в други държави в ЕС безработицата се влошава много повече от колкото у нас. От там говоря за по-добра стабилност.

Още един пример: Баща ми е ел. техник от ~30 години, последните 25г. в АПК предприятие (той е на 52-53г.).Възможностите, знанията и опита са му многократно доказани.За специалист от неговия ранг на запад всеки може да си представи каква би била заплатата му.А тук... преди 3 седмици се наложи да го оперират (смяна на става) и се наложи да събираме заеми от роднини, приятели, познати... (2500левове). Жалка работа.

Разбирам те колега. Между другото баща ми също е вишист, електроника и електротехника, има над 30 години опит и от 2 години, след като в кризата го съкратиха, работи като охрана за под 400лв/месец в София - понеже е на над 50 и никой не го търси за работа по специалността.Когато говоря за необясним за мен негативизъм, съдя по моето собствено минало - края на 90те години, тогава бях просто дете, в 4 членно семейство само баща ми работеше и то за 200-300лв, не помня. Имало е много лишения, но когато се оплаквах от нещо, винаги са ми казвали - "абе келеш, що вместо да ги гледаш тия богатите, не ги гледаш циганетата по кофите дето търсят ядене" - това ми се е отпечатало и никога не съм мислил какво е да имаш всичко - винаги съм помнил, че може и по-зле. Стремял съм се да не се оплаквам, да уча и да се отдавам до край на всяко нещо, с което се захвана - да се боря за това, което искам, защото така съм възпитан.И разбирам като цяло всички хора, които дават всичко от себе си, но сферата, в която работят или района, в който са, е неблагоприятен, за това да получат заслуженото възнаграждание. Но е пълно и с необразовани и мързеливи хора, които пак се надъхват колко скапана е държавата ни и как е виновна за всичко, всъщност те самите са един от основните фактори за положението, в което са. Като ти е малко 300лв в провинцията, дай всичко от себе си, опитай да спестиш пари от цигари и пиене, отиди към София да започнеш да учиш и работиш нещо, рискувай. Познавам хора, които от нищото с борбеността си са стигнали безкрайно далеч, без да знаят какво е да мрънкаш и да обвиняваш друг. А негативизма се предава от един на друг - някои хора с потенциал се отказват да вярват, че могат да постигнат много, защото така им казват всички - че България няма да им позволи да направят това, което искат. А в крайна сметка смятам, че и работливите и несправедливо ощетени хора, а и всички останали, ако спрат да се надъхват срещу държавата (правителство, полиция и тн), процеса, в който ние се превръщаме в страна близка до тези в централна европа, ще протече много по-бързо.А между другото с теб Dimiter, освен че сме адаши, сме и на едни и същи години. Не възрастта има значение за някои неща, а желанието да останеш с отворено съзнание и да гледаш нещата колкото се може по от високо. В крайна сметка мажоритета от хора, които си тръгват от България са на под 30 години - по време или малко след завършването на образованието им. Тяхното мнение за България и тяхното влияние на околните е това, което кара някои хора да си тръгнат или да останат. Редактирано от Veseliq
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи ,колеги зачитам вашите мнения и разсъждения,обаче е хубаво да гледате на нещата, не само от вашата камбанария! Да, има много успяли хора с труд и упоритост, тук в България, но и много неуспяли неудачници,по една или друга причина! Понеже говорите за статистика: еми ако вземем даните на НСИ и това което се разпространява по медии,телевизия и радио и информацията изнесена от тях е вярна-то тази тема НЯМАШЕ ДА Я ИМА ! За жалост подобни теми се роят всеки ден, по различни форуми и това трябва да ни говори за съвсем различна картинка! Не се оплаквам и ако аз се оправям горе-долу някак,въпреки всичко, то в страната като цяло 70-80% от населението живее на ръба на мизерията, и го казвам това понеже ,вярвам на очите и ушите си и никой не е в състояние да ми промени мнението-въпреки изнасяните дани! Каква икономика,какви заводи,какъв растеж,какви 5лв.-айде да се събудите малко! Кучетата си лаят, кервана си върви, а за 20г. нищо не се е променило,само играчите са си сменили местата. Писнало ми е да ми казват, как цял живот трябва да си стягаме коланите, да бачкаме и търпиме / за да пълниме джобовете на определен кръг от богоизбрани / ,за да бъдат добре децата ни след 50-100г.-егати измислицата! Аз живея сега и тук и искам да се радвам на живота с пълна сила но в момента ,а не евентуално като стана пенсионер на 80г. Доволни ли сте от съдбата на нашите родители /пенсионери/,мизерстващи и страдащи, а в същото време заблуждавани по същия начин ,преди време когато са били работоспособни,от други богоизбрани играчи? Не съм песимист, ако това си мислите, а РЕАЛИСТ и за жалост цялата картинка е една измислица ,но това ще го разберете след време! Да България като територия и население е уникална ,но всичко друго е един ФАЛШ!!!

  • Нагоре 2
  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже говорите за статистика: еми ако вземем даните на НСИ и това което се разпространява по медии,телевизия и радио и информацията изнесена от тях е вярна-то тази тема НЯМАШЕ ДА Я ИМА ! За жалост подобни теми се роят всеки ден, по различни форуми и това трябва да ни говори за съвсем различна картинка!

 

Колега на каква основа ти определяш, че данните от НСИ да кажем не са верни. Кое конкретно не е вярно от тях? Повечето цитирани данни тук са от западни институти за събиране на статистически данни. Покажи на каква основа ти определяш всичко като манипулация?

 

Някоя от тях осъждана ли е за манипулирани данни? Има ли втора агенция, която е дала данни различни от тези на първата? Или всичко се базира на личната ти преценка и мнение?

 

Не се оплаквам и ако аз се оправям горе-долу някак,въпреки всичко, то в страната като цяло 70-80% от населението живее на ръба на мизерията.

 

Аха. А между 87.5% и 93.4% от хората, които цитират проценти, си ги измислят докато ги пишат. Дай дефиниция за "ръб на мизерията" и ги цитирай от някой източник тия 70-80%. Тоест ако аз кажа, че 99% от хората в България живеят охолно и щастливо, а ти твърдиш, че 70-80% то тях живеят на "ръба на мизерията" - кой е прав ако не се оповаваме на някакъв източник? Нито ти си правил такова изследване, нито аз. За това си има куп институти - ако имаш съмнения в достоверността на данните, които те дават, пак трябва да се оповеш на нещо - делата са публични, ако някой ги е осъдил за измама или тече такова дело, можеш да го намериш и покажеш.

 

Нека наистина започнем да говорим с факти. Ето едно изследване на Open Society Institute and the World Bank, според което 20% от населението в България е под границата на бедността:

http://www.novinite.com/view_news.php?id=127169

 

До колкото виждам средно в целия ЕС населението под границата на бедността е 17%:

http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union

 

Ето тук има дефиниция на английски какво е граница на бедността:

http://en.wikipedia.org/wiki/Poverty_threshold

 

И го казвам това понеже ,вярвам на очите и ушите си и никой не е в състояние да ми промени мнението-въпреки изнасяните дани!

 

Въпроса е, че не знам как можем да измерим субективни възприятия като това, което твоите очи и уши виждат/чуват. Точно това ми е интересно в темата - не какво е положението в България, а защо толкова много хора го виждат като ужасно, по-ужасно от колкото много по-бедни хора от бедни държави виждат своето положение.

 

Каква икономика,какви заводи,какъв растеж,какви 5лв.-айде да се събудите малко! Кучетата си лаят, кервана си върви, а за 20г. нищо не се е променило,само играчите са си сменили местата. Писнало ми е да ми казват, как цял живот трябва да си стягаме коланите, да бачкаме и търпиме / за да пълниме джобовете на определен кръг от богоизбрани / ,за да бъдат добре децата ни след 50-100г.-егати измислицата! Аз живея сега и тук и искам да се радвам на живота с пълна сила но в момента ,а не евентуално като стана пенсионер на 80г.

 

Точно за това черногледство говоря. Защо е този негативизъм? Какво значи "каква икономика,какви заводи,какъв растеж,какви 5лв.-айде да се събудите малко"? Какво значи "за 20 години нищо не се е променило"? В цитираните от мен материали в началото на темата става дума точно за това - един човек може да взима 300лв, може след това да започне да взима 600лв, реално доходите му са се променили двойно, но ако той се сравнява с "еди-си-кой-образован-упорит-германец-работещ-за-5000-евро", същия този човек може да каже, че "нищо не се е променило, пак живота му е мизерен на фона на същия този германц" - въпроса е че има причини конкретния германец да взима еди си колко пари, има причини у нас заплатите да са такива каквито са. Но изкривяйвайки фактите и умаловажавайки всяко позитивно нещо, което се случва у нас, само се чувстваме по-нещастни от мястото, където живеем и по никакъв начин не помагаме то да става по-хубаво.

 

Доволни ли сте от съдбата на нашите родители /пенсионери/,мизерстващи и страдащи, а в същото време заблуждавани по същия начин ,преди време когато са били работоспособни,от други богоизбрани играчи? Не съм песимист, ако това си мислите, а РЕАЛИСТ и за жалост цялата картинка е една измислица ,но това ще го разберете след време! Да България като територия и население е уникална ,но всичко друго е един ФАЛШ!!!

 

Доволен съм, че без да съм "богоизбран" мгоа да осигуря на семейството си известно спокойствие - не се чудя дали храната няма да свърши много преди следващите доходи, че ще трябва да просим, да мизерстваме и тн. Има много по-зле в останалата част на света. При мажоритета от Българи излиза че също е така.

 

Защо трябва да разбирам, че картинката е измислица - защо трябва да се убеждавам, че живота, който водя е жалък? Не мога да си позволя нова кола. Нито да си купя жилище, още повече пък къщичка с гараж. Не мога да си позволя куп луксозни стоки, двуседмични почивки по разни острови. Не мога да си позволя много много неща, които един западно-европеец със същата професия може. Но предпочитам да се радвам на всичко, което имам, от колкото да мразя държавата си, живота си и да мечтая за материалния живот, който други хора имат.

 

И в крайна сметка наистина, много от нещата, които казваш не звучат реалистично, а доста песимистично. Точно заради този феномен продължавам да търся (и по малко да намирам) отговора на зададения въпрос :(

Редактирано от Veseliq

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега Veseliq, както споменах зачитам вашите мнения и не желая да обиждам никой ,още по-малко да се заяждам, но и аз имам право на мнение /НАЛИ/ ,колкото и да е различно! Само да спомена ,че когато спреш да се самонавиваш и погледнеш Реално на заобикалящата ни действителност ,а може би с времето ще разбереш цялата горчива истина! Не се обиждай но ти казвам ,че аз съм минал по същия път на мисли и разсъждения ,по същия начин съм се опитвал да убеждавам по-възрастните от мен поколения /които не съм смятал тогава за по-умни/ от мен , в правотата ми- обаче майче не е така! Питаш за "ръба на мизерията", веднага ти отговарям: Средна пенсия 150-200лв.,2,5-3мл. пенсионери ,1.5 до 2.5 мл. нетрудоспособни,деца и т.н. ,работоспособни около 2мл. души със средна заплата около 450-500лв. -ето това е ръба на мизерията без кавички, доходите да стигат само за плащане на сметки /след големи икономии и лишения/ и евентуално ако ти остане нещо да се нахраниш! Ще кажеш кой взима 450-500лв. ,ами болшенството работещи,ами тези миньорите и тези в хим.промишленост ,където като им дадоха по 300лв еднократна помощ, се радваха като малки деца-жалка пародия! Говориш за "черногледство" и казваш, че един човек може да взима 300лв. а след това да ги увеличът на 600лв.-значи доходът му се е увеличил двойно-пълна смешка на фона на инфлация и покупателна възможност.ДА ако цените на ток ,вода,парно, горива,храни,лекарства и др. стоят непроменени съм съгласен ,иначе както казва една колежка по-нагоре /сметката не излиза/! И до колкото разбирам си останал с впечатлението, че съм негативно настроен и не виждам нищо положително направено-не е така ,но те питам в прав текст да ми отговориш на няколко въпроса: За тези 20г. кое се подобри в ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ,ОБРАЗОВАНИЕТО,СИГУРНОСТА,ПЕНСИОНАТА РЕФОРМА,ЕКОЛОГИЯТА,АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ,ИНФРАСТРУКТОРА и.....??? Само реформа след реформа,коя от коя по безсмислена и пак в начално положение?! Съжалявам това не е песимизъм а РЕАЛИЗЪМ! И не давам пример с германци или трети по-бедни страни защото ме интересува какво става тук а не другаде, а и не мисля да се боря за "Световен Мир"! А за статистиката:- тя е една СТЪКМИСТИКА която е в полза и удобна, само на времено управляващите богоизбрани ,каквито цифри и проценти им трябват, такива дават /та дори и "чужди и независими"! Да приятелю Веселия и аз обичам България, не я плюя, радват ме всичко добро и положително тук ,но не си заривам главата в пясъка, за това което се случва около мен, макар ,че за сега съм добре и също се задоволявам с това което имам!

  • Нагоре 4
  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В темата се казаха много истини и не малко лични виждания , но спрете да се мъчите да убедите един другиго , че вие сте прави ;) Извлечете полезното от мнението на всеки и се постарайте да се поставите на мястото на другиго :) Това , което ще кажа на повечето , които си мислят , че нещата отиват на по-зле е че се лъжат . Причината е материалния прогрес , който ви кара да се чувствате , че нямате , че не сте доволни от благосъстоянието си ! Помислете си , преди 5 или 10 години карахте ли колата , която карате в момента ? Гледахте ли телевизора , който гледате вечерта ? Имахте ли телефона , който ползвате ? Можехте ли да отидете на почивка за 2 седмици , било то дори с пари взети на кредит ? Замислете се и си дайте честна оценка ! Сега се замислете дали имате толкова належаща нужда от толкова нови и много материални блага ? Не можете ли да се задоволите с по-старите си такива , които все пак ви вършат работа :) Материалната съблазън е определящ фактор във всяко едно модерно общество - тя е и причината много хора да са потиснати , завистливи , нацупени и нещастни !!! Мечо пух какво е казал , колкото повече - толкова повече - е какво ще ги правите толкова :D Къща се гради като се положи основа , излеят се колони , направи се покрив , после вдигате стени и т.н. , а то какво става - много почват от сателитната чиния и паркираната кола пред къщата , която не съществува :D Думите ми са изцяло благодарение на опита ми въпреки не толкова голямата ми възраст , само забрави ли се човек много лесно може да се изгуби ;)

  • Нагоре 2
  • Надолу 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последното по време " защо" е лично и гадно ( за мен и финансово) , но не съжалявам, пак бих го направила, дано не се налага.Емоцията ми е лична. НЕ ангажирам или споря.Работим, уж се осигуряваме - себе си и децата си...,но като опрем до услугата от получателя - отново плащаме, псуваме, молим се и си мълчим.Примерът ми от преди месец - моя приятелка има тризнаци - 15 год. момчета; едното от тях се травмира тежко - лечение в детска неврохирургия. За да живее Боби, за 5 часа трябваше да се платят 6 000 лв - консумативи и упойки - здравната каса няма пътека.ДВГНЧКМ в тъпата система!@Tino, чета съвета Ви и се опитвам да не съм крайна или черногледа, но...поживем, увидим.

Редактирано от vesivanova
  • Нагоре 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тино и ти и Веселия ,сигурно сте много прави за доста неща но сега сме 21век и само с духовно задоволяване не става, а материалния прогрес за който ти говориш е един елемнтарен битовизъм -пак цитирам колежката по горе ,която с много малко думи е казала много верни неща!!! Пак казвам ,аз може и да съм добре на фона на 70-80% от населението, но не мога да си затварям очите, за това което става с околните ,пък и дори да не са ми приятели или от мойта среда! Хората живеят по-ограничено и по-бедно от всякога, и не заради това ,че са мързеливи или некадърни /има и такива/, а защото самата система тук е такава! Не може всеки ден да изпращам СМС-и на някой нуждаещ се от помощ,не може чакайки на опашка, пред мен пенсионер да си брои жълтите стотинки за хляб и евентуално млеко и аз да му додавам,не може като пусна тв. само да ми обясняват колко сме по-добре, а в същото време, това се вдигнало ,онова ще се вдига, син заклал майка си ,или баща си ,там прострелян някой си и все такива "положителни" неща, иначе напредъка е ясен! Да Тино много си прав, че ако човек се самозабрави, много лесно ще се изгуби, и точно заради това не си затварям очите! И до Веселия с отговор конкретно на въпроса му: не смятам, че България е най-лошото място за живеене- но искам да стане най-хубавото,но това няма да стане ако не казваме истината,колкото и грозна да е тя!

  • Нагоре 2
  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги, Причината да сме на " завидното място " в класацията на най-нещастните хора се корени в самите нас. Това е така защото дълги години се случва следното - всеки се спасява сам както и с каквото може. В резултат на това се получава така , че никой не е е щастлив , а точно обратното. В основата на успеха е " Съединението прави силата " хубави думи , но не разбираме истинския смисъл. Да вземем за пример страна като Япония - тези хора ме карат да се поклоня на това което са постигнали във всяко отношение.Работят заедно и в екип ( като един ) , имат общи цели , супер дисциплинирани са, отговорни и изпипват детайлите ( това не е всичко ) последиците от тези неща са просперираща нация и няма защо да се очудваме, това е логично. Представете си , че ние българите преживеем катастрофа като във Фукошима какво щеше да се случи. Щяхме да оревем света и да искаме помощи , а за възстановяване ... не мога и да мисля колко години шеше да отнеме цифра като поне 100 години ми се върти в главата. Стратегията всеки сам за себе си се е доказала , че не работи.

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В темата се казаха много истини и не малко лични виждания , но спрете да се мъчите да убедите един другиго , че вие сте прави ;) Извлечете полезното от мнението на всеки и се постарайте да се поставите на мястото на другиго :) Това , което ще кажа на повечето , които си мислят , че нещата отиват на по-зле е че се лъжат . Причината е материалния прогрес , който ви кара да се чувствате , че нямате , че не сте доволни от благосъстоянието си ! Помислете си , преди 5 или 10 години карахте ли колата , която карате в момента ? Гледахте ли телевизора , който гледате вечерта ? Имахте ли телефона , който ползвате ? Можехте ли да отидете на почивка за 2 седмици , било то дори с пари взети на кредит ? Замислете се и си дайте честна оценка ! Сега се замислете дали имате толкова належаща нужда от толкова нови и много материални блага ? Не можете ли да се задоволите с по-старите си такива , които все пак ви вършат работа :) Материалната съблазън е определящ фактор във всяко едно модерно общество - тя е и причината много хора да са потиснати , завистливи , нацупени и нещастни !!! Мечо пух какво е казал , колкото повече - толкова повече - е какво ще ги правите толкова :D Къща се гради като се положи основа , излеят се колони , направи се покрив , после вдигате стени и т.н. , а то какво става - много почват от сателитната чиния и паркираната кола пред къщата , която не съществува :D Думите ми са изцяло благодарение на опита ми въпреки не толкова голямата ми възраст , само забрави ли се човек много лесно може да се изгуби ;)

Точно преди 5-10 години в годините преди кризата имаше работа за всички.Така че всички тези работи се купуваха по лесно.Тогава беше бума на кредитите които банките отпускаха съответно по лесно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна тема... 20 години са доста време, здравеопазването ни е вече в цветущо състояние(както разбрахме от примера по-горе, а и не само), образованието ни е прекрасно и децата, които имат възможност да учат на запад, предпочитат да останат в СУ или УНСС, пенсионерите живеят добре и получават пенсия, която им позволява да изживяват старините си достойно... За 20 години имаме построена почти една цяла магистрала, а останалите пътища са добре поддържани, корупцията е вече в нормалните граници за Европа, изключение е само, че настоящият премиер беше уличен в контакти с доста с подозрителни лица, а записите се оказаха подправени разбира се, но така или иначе друга алтернатива няма... За 20 години домовете за деца са вече едни добри места, рядко се намират такива, в които могат да се снимат филми(на ужасите), а сано лоши спомени са изядените хора от бездомни кучета , защото такива просто няма, а всички безстопанствени са щастливо отглеждани в приюти..........Хубаво е, човек да не е като кон с капаци и да може да погледне малко по-надалеч от носа си. И ще види, че живота зад тонираните прозорци на лъскавата му кола хич не е лъскав. Може и да надзърне през прозореца към кофата за боклук и да преброи колко хора ще надникнат уж случайно вътре.Е да, има и доста хубави неща - " нови открити заводи :thumbs1: , инвестиции в инфраструктурата :bow: , намаляща безработица :D , стабилни финансови резултати по време на криза :yes: " , но на фона на по-горните факти, тези малко бледнеят :(

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, най-вярните постове са на колегите emicha1,ZERO и колежката vesivanova.Поздравления!

Определено не смятам, че страната ни е най-лошото място за живеене, но определено не се оправя положението, а точно обратното!

Сигурно ще попитате защо мисля така? Aми много просто:

Може ли заплатата да седи една константа от 10 години, а с всеки изминал ден да растат разходите.

Всяка емисия новини започва със: "цените на Тока,газта,горивата,хляба,парното,яйцата,водата и какво ли още не расте.. "Публикувано изображение

Еми няма как да бъде добре положението, щом за всеки изминал ден трябва да се лиша от нещо за да ми стигнат парите за храна и за битови разходи(ток,вода...), а определено не съм от най-бедните хора в България.Публикувано изображение

Колега Tino, преди хората са ходили всяка година на почивка (болшинството).Имали са телевизори и 15-20 годишни Москвичи, Лади и други коли.

Не мисля, че сега е по-различно.Дали ще карам 15 годишна кола преди 10 години ,или 15 годишна кола сега- все едно.

Редактирано от honda_tech
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления за колегата, който стартира темата. Аз съм на неговите години и рядко срещам някой, който да размишлява над подобни проблеми. Темата е обширна и достойна за дискусия, но във форум е трудно и малко изнервящо, защото всички зад мониторите са много дейни и разгневени. Не мисля, че мога да събера мислите си по въпроса в две изречения, но може би за мен проблемите се коренят в самите нас. Защото ние сме тези, които нямат воля да кажат какво мислят на правилните хора, ние сме тези, които търпят всяка недодялана промяна и ние сме тези, които не правят нищо по въпроса. Скоро ще завърша бакалавърска степен "финанси", което ми дава общи познания по икономика. За това мога да кажа, че заплатите няма как да се "вдигнат" от правителството, защото парите, които работодателите трябва да изплатят на заетите трябва реално да съществуват. Не може да дадеш нещо, което нямаш. А за да го "проимаш", трябва да го изработиш. И тук идва проблемът на ниската производителност. Всички си мислят, че си скъсват гъза от работа, като реално вършат само онова, което се очаква от тях, а понякога дори по-малко. Започвам да се отплесвам, а не искам, защото ще се повтарям и ще се ядосвам излишно. Факт е, че българинът се е вклинил здраво в зоната си на комфорт и всеки натиск, който му бъде оказан за да излезне от там, се приема като враждебно действие. Всеки сам си е виновен за съдбата си. Всеки народ заслужава управниците си.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

България е красиво място, не само за живеене !

Днес си покарах София - Петково(Смолянско)- София.

Да видя Роженските поляни в лилаво, дъжда над обсерваторията, дъгата над Кутела - е... отвори ми се душицата...

Спрях да си налея вода от крайпътна чешма ( в този район са много). Близо имаше малка и стръмна картофена нивица и три жени разхвърляха тор.... и пееха. Тихичко, по родопски...

Прибрах се с пълни шепи с лилави и бели минзухари и горска иглика. Щастлива!...

 

Публикувано изображение

 

ПС: Извинете за качеството, но имах само телефон.

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...