Jump to content
Sign in to follow this  
ivan_m

HONDA e

Recommended Posts

Честито! Сподели впечатления от "мъника", моля!

• Like 2

Честита да ти е!

Идеалната градска фън шуй кола.

• Like 1

Споделяй обезателно - това е новото време. :)

Знам че има награди и навсякъде тествалите я хвалят, но друго си е продължителната експлоатация в семейството. 

Мен много ме изкефи, а и бялото и отива. Нещо като 4-колесен Asimo.

Показа ли на жената аквариума с рибките и как върви в пауър слайд?

Edited by ceco_accord
  • Like 1

Ехеее, честито и от мен, чуден мъник!

• Like 1

Единствения проблем до тук е, че в България не работи еСим-а и няма как да си пусна приложението за смартфон. 

Аквариума го качих едва днес и не съм го демонстрирал :)

Наливай изненади - всеки ден да има!

Свикнахте ли с "огледалата"?

Не си човек, ако не направиш някое кратко "твое си" видео. :)

Edited by ceco_accord

Със страничните се свиква много бързо. Имат регулиране и възможност за широкоъгълен изглед. Малко ми е по криво с централното огледало, то също е дисплей с камера и това позволява дори при пълен до горе багажник или при зацапано стъкло да имаш хубав изглед назад. Проблема е че изображението и малко на височина и въпреки, че и то има регулиране, още не съм свикнал. Хубавото е, че може да се превключи и става обикновено огледало и ако не свикна ще го ползвам така!

Това не зависи от теб.

Заради акомодацията на човешкото зрение (близо е до очите) е по-удобно да си е в режим огледало, а при описаните форсмажорни обстоятелства, да го обръщаш в режим монитор.

След 1400 км и едно ходене до София и обратно да споделя:

На магистралата се държи много стабилно, пътуващите се возят комфортно, шума учудващо е на прилично ниво /бях чел ревю, че е доста шумна, явно са направили подобрения/. С трима души и багаж и скорост 100-110 докара разход 18.6 kWh. На Църна маца имах още 20км оставащи и спрях да заредя за 16 мин. /станцията е DC 150kW/.

След това 37 км градско из София: 11.6kWh

Равносметката: 32 лева Пловдив-София-Пловдив и 60-70 км градско из София.

Както Цецо писа: идеалната градска кола!

IMG20230427140505.jpg

IMG20230427175032.jpg

• Like 3

А колко лЪва е 1 киловат/час по тези ел-зарядни станции, че не съм в течение?

Или колко лева са ти 100 км извънградско и 100 км градско при тези условия.

Edited by ceco_accord

В момента на станциите, на които зареждах Fines цената е 79ст./kWh

Т.е. ако зареждаш само на такива градското излиза 9.50 лева на 100 км

Ако зареждаш в домашни условия: 1.70-3.00 лева на 100 км в зависимост кога зареждаш /дневна или нощна/

Извънградското ако зареждаш на платени станции 12-14 лева на 100 км и 3.0-4.5 лева ако зареждаш в къщи

Все още има и безплатни станции, но са рядко и са бавни /AC/

Eldrive бяха на 90ст. а от скоро минаха на 80ст.

• Like 1

Е па, добре е.

Извън къщи харчи левове колкото 2,4 ДВГ на газ, но ако токопитаещото се кърми с домашен ток си е 3 пъти по евтино.

Разбира се има и други бонуси, а и "не всичко е пари приятелю!"

За градски домашен любимец е идеалка!

• Like 1

За колко време се зарежда батерията на 100% при използването на нормален ток ? Надали всеки има у тях 3 фазен. 

Хондата няма зареждане от трифазно напрежение / позволяващо до 11kW зареждане/, а от еднофазно може до 7kW. Стандартно захранващия кабел е до 2.5kW, което ми върши работа. В менюто се задава да зарежда след 23 часа и сутринта е готова. За да се ползва до 7kW трябва да се монтира Wallbox с кабел тип 2 или да се направи табло със същия куплунг, но трябва къщата да има добро захранване и 6мм2 кабел до главното табло. Моята къща е на последния стълб на трафопоста и при натоварване напрежението пада до 200 волта и не ми се занимава с EVN /не че не съм пробвал да ги накарам да вземат мерки/. А и от соларите вадя до 3-3.5kW и това ме устройва.

По принцип за ежедневно ползване е препоръчително да се зарежда до 80-85%, което удължава живота на батерията. В менюто си има настройка до колко процента да се зарежда в къщи и до колко другаде. Така че едно зареждане трае около 10-12 часа при ползване на стандартния кабел. 

А така зарежда на бърза зарядна /DC/:

adac_hondae.jpg

• Like 2

След като Хонда обявиха и втори електрически автомобил за Европа, ще помоля администраторите да направят един раздел "Електрически модели" към "Other models". Тепърва ще се обсъждат такива теми.

• Thanks 1

Не към "Other models", а отделен раздел, моля! :thumbs1:

• Like 2
  • Thanks 1

Готово.

Честито и от мен на @ivan_m за наелектризиращата придобивка! Следя темата с интерес :thumbs1:

• Like 3
  • Thanks 1

Забравих:

IMG_20230515_102950.jpg

И аз имам...

• Like 2
  • Haha 2

Само да не се обиди колегата.......

ама и аз се бях засилил да купувам на жената такава и отидох да я видим!

Представете си (имаше едно време една такава Шкода, 105 или 120 ли беше не помня), ама това се оказа по малко и от него!

Аз въобще отзад не мога да седна (193 см. 98 кг). Отпред като седна имам един пръст до тавана, няма и толкова, отзад не може да седне никой зад мен! И и викам на жената, този електрокар не е за нас, иначе детето много го хареса и жената и тя! Отпред телевизор с кви ли не джаджи! Като почнахме драйв теста, батерията беше на 89% и след 20 км. софийско, не в час пик ами около обед и то по Ботевградско, околовръстно и обратно  и около час като време(не повече от 30км някъде) беше под 9%! Колата за градско бива, ама не за едри хора и не за час пик каране, иначе може и да ви предаде!

Edited by birev

При тоя габарит на колата няма как да не е тясно, особено за по-едри хора. Отпред мястото е съвсем прилично, аз съм 1.83 и нямам никакви проблеми, но ако се избута седалката назад, отзад става тясно. Джаза, който имахме до скоро е малко по-добре със пространството, в това число и багажника. Не мога да сравнявам с ЦРВ-то което карах, да не говорим за сегашното ми Субару Оутбек. Взехме тази Хонда с единствената цел да я караме градско. Такъв е бил и  замисъла на японските инженери и дизайнери, които са я проектирали: искали са да покажат как виждат идеалната технологична градска кола! От всички малки електрички тя е най-технологична, най-маневрена и има много добра возия за размера си!

За разхода който посочваш не съм съгласен: по-горе съм показал 37км реален разход на градско в София, около 16-17 часа в делник, зареждайки на Църна маца, после по Цариградско и алея Яворов до Южен парк, след това почти до митница София запад и после до Плиска на Цариградско. 11.6kWh е реален разход и показва основното предимство на ел. коли: каране в града. Разхода се вдига при висока скорост: при около 110км/ч вече е почти 20kWh и рейнджа пада на 130км.

• Like 2
  • Thanks 1

Не очаквайте "от мухата слон"!

"Е" е точно каквато трябва да е!

• Like 1

Реших да си сложа оригиналните секретни гайки, които ползвах до момента на другите ми Хонди, но ударих на камък. На предните джанти /те са по-тесни/ се завиват, но повдигат доста декоративната капачка. В Бултрако провериха, че тези гайки стават и на Хонда е, но явно само на 17" джанти. Разтърсих се и намерих на McGard модел с отворена гайка, които са доста по-къси /20мм/ и стават. 

Проблем ли е, че оригиналните са със заобляне, а тези с конус. Някой слагал ли е на оригинални джанти конусни гайки?

На снимките се вижда разликата:

IMG20230519094738.jpg

IMG20230519110714.jpg

Да, не е ок. Или няма да ляга плътно в леглото, или ще го смачка до формата си, но предвид, че вероятно има стоманена вложка, по-скоро ще преобладава първото.

Но! На стария акорд бях с МакГард не-оем и ги слагах само на една и съща дупка - или при вентила, или срещу него - зависи от джантите. И за 10 години - нищо не се беше развило. Та, това бих направил на твое място - избираш едни и същи дупки и слагаш секретите винаги там.

• Like 1

Едно допълнение: при температури 38-40 градуса в Пловдив, климатика вдига разхода над 12.5 kWh/100км. Пробега при напечена от слънцето кола пада с 35-40 км,  но след няколко километра каране слиза на 28-30 км.

• Like 2
  • Upvote 1

Аз се надявам Хонда да пуснат "нормална" електричка - капацитет на батерия около 90kW, да е до 2 тона, около 4,7м дълга, на задно (или 4х4 с основен заден мост), 350+кс. Ако това се случи, директно си взимам такава. В момента карам Tesla, но Хонда ме влече повече, особено ако дизайна е подобен на Honda E, който за мен и вътре и вън е най-добрият на пазара.

• Like 1
  • Haha 1

За сега освен Honda e, за европейския пазар е обявен модела Honda e:Ny1

https://www.honda.de/cars/new/e-ny1-electric-suv/overview.html

Но и този модел е далече от твоите желания: мощност 150kW/ 204к.с., батерия 68.8kWh, 7.6сек./100кмч

За Европа Хонда не рискуват с мощни автомобили, като изключим Civic Type R и не вярвам да пуснат нещо по-екстремно. Последно Леджента попадаше в категорията около 300к.с. но отдавна не се предлага на Стария континент

hondaNy1.jpg

• Like 1

При електричките не е трудно да докараш такива коне. Но тези коне не са като коне на ДВГ. Теслата ми се води по талон около 520кс, имам и Golf GTI 245кс. Засичал съм ги на пистата до Дупница, при "drag race" с "летящ старт" от 60км/ч, Теслата мааалко по-бързо ускоряваше от Голфа. Ок, тя е 600кг по-тежка, ама по документи е почти 300кс отгоре, което реално не е така :)

Примерно много ще се радвам ако направят Honda E SUV, същата кола, но раздута в размерите, които съм писал по-горе. Слагат отзад този 204кс мотор, слагат отпред мотора от Honda E, ъпгрейдват ги малко, и ето ти 350кс+, които ако трябва да им правим еквивалент към ДВГ, може би се равнява на 200-250кс, което е идеално за България с оглед на това, че имам е една магистрала и доста се налага да се изпреварва по междуградски пътища.

Гледай китайските марки какви Е-мобили правят - показатели/качество/цена - ще падладееш!

Ако им разрешат вноса в Европа, тукашните премиуми и всичко друго е затворило.

А Хонда имат там 2 фирми-завода, така че задължително трябва да извадят нещо достойно - иначе са приключили и те.

Edited by ceco_accord

Тези дни направих един комбиниран тест: Пловдив-Пазарджик-Велинград-Пазарджик и до Пловдив през магистралата. Среден разход 12kWh, очаквах повече :) Интересни са показанията на втората снимка. Междинно показание във Ветрен дол, след като излязохме на полето на връщане.

IMG20230909133040.jpg

IMG20230909105528.jpg

• Like 4

Привет от Варна! 

Тук мисля,че сме две Honda e 🤣

• Like 3

Привет колега!

Пожелавам стотици хиляди безаварийни километри!

Радвам се, че вече не съм сам с Honda e във форума :)

Пусни повече инфо за твоята електричка, може и снимки.

Сподели какви ти са впечатленията от колата!

• Like 1

Пробвах го това с безжичния Android Auto  и работи при мен.

Отделно ,детето се намеси леко по визията на дисплея😀

Screenshot_20230929_103401_Gallery.jpg

Edited by nojovete.bg
  • Like 4

Браво!

И аз отворих това меню и пуснах опцията за безжичен Android auto но ударих на камък :)

Телефона ми и този на жена ми явно не поддържат безжичната връзка. Ще пробвам и с телефона на някой приятел.

Ако намериш и как да стартираме приложението ще е супер! Аз го качих, но стигнах до реален адрес в държава от Западна Европа и до там :)

А и не работи е-сим-а. Хонда изобщо не смятат скоро да пуснат такава поддръжка в БГ за съжаление / говорих хора на много високо ниво в Бултрако /.

Каква версия е твоята и с какви гуми е /16 или 17"/?

За приложението нямам нищо като информация, освен,че писах на Honda jp. и ми върнаха следното :

"As Bulgaria is not listed above, you will not be able to download the app for now. Hope your country will be added in the future."

Версия Advance е моята,със 17-ки,всесезонни Hankook дойде.

Ами надяваме се :)

Четох във форум за унгарец, който си я взел от Австрия и там приложението работило. Но в Унгария не става! Направил голяма кореспонденция с Хонда, но без резултат.

Моята също е Advance, но я поръчах с 16" и наистина е малко по-икономична, до тука 6700км с 12.2kWh среден разход, предимно градско в Пловдив. Гумите ми са летни Yokohama, за сега не смятам да слагам зимни, ще си карам Субаруто в сняг и лед! После и аз ще мина на всесезонни.

• Like 1

За Android Auto забелязвам,че за да се конектне правилно трябва освен телефона да е свързан с Bluetooth към автомобила също и да ползва wi-fi от колата.Прави ми впечатление,че в последствие дори и да изключиш Bluetooth на телефона връзката между телефона и автомобила остава включена посредством wi-fi на колата.