khaccbg 7 #1 Публикувано 8 Юли, 2022 (Редактирано) Здравейте колеги, Може ли да ме ориентирате какави летни гуми да си взема? Акорда който купих tourer (комби) 2.0 бензин дойде само със зимни 225/50 R17. Но не ги разбирам честно казано и искам да взема нещо което е стандартно за модела (както се препоръчва от Хонда) -- не ме интересува визия или нещо такова. И малко по-конкретно да попитам: 1. Мога ли да ползвам същите джанти (прикачена снимката към поста) или ми препоръчвате да взема и джанти? 2. Какъв размер гуми да взема? Пак 225/50 R17 или други? 3. Коя марка - искам да не правя компромис и да е среден до висок клас. Също не знам дали трябва да мисля за колко са безшумни. 4. От къде препоръчвате да ги взема? Диана чувам от приятели като опция. Обаждах се в Хонда и казаха че от скоро продават и гуми и имат GoodYear Efficient Grip за 372.60 лв бройката. Човека на телефона беше доста зле и каза че не знае какво се пероръчва за моя модел :). Благодаря предварително за съветите! Редактирано 8 Юли, 2022 от khaccbg Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
note 401 #2 Отговорено 8 Юли, 2022 372 лв. е неоправдано скъпо за този размер. Обади се на някой онлайн магазин за гуми и им дай модела на колата, да ти препоръчат хубава гума в диапазона 200-250 лв./брой. Почти всички онлайн магазини доставят гуми с пресен DOT и дават гаранция. Аз лично препоръчвам BGGumi, имат и физически магазин и сервиз за монтаж/баланс на Симеоновско. Мисля, че размерът ти е ОК - 225/50 R17. Като марки съм доволен от Continental Premium Contact, Vredestein Ultrac Satin и Fulda. Чел съм добри неща и за Uniroyal и Hankook. Гледай етикет за спиране на мокро "А". Ако искаш да са тихи - шум не повече от 70 dB, но това е второстепенен критерий. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6014 #3 Отговорено 8 Юли, 2022 (Редактирано) Зимните ти гуми изглеждат добри. Можеш да си ги запазиш на тези джанти и да си намериш още един сет джанти, на който да обуеш новите летни гуми. В перспектива се изплаща от 2-те сезонни преобувания и балансиране всяка година. Комплект читави Хондови 17-ки джанти може да се намери за 400 - 500 лв. За 3 години си ги избил и пести време + неволни грешки. Редактирано 8 Юли, 2022 от ceco_accord Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
niko75 66 #4 Отговорено 8 Юли, 2022 Hankook ventus prime 3 е добра опция,аз монтирах само Bridgestone Turanza ER300 от както имам колата и миналата година сложих този Hankook и за момента добре. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
khaccbg 7 #5 Отговорено 8 Юли, 2022 (Редактирано) Брагодаря за насоките. А да попитам също 16-ки не са ли добре също? Знам че 16 цола возят по комфортно, а 17 малко по-твърдо (но по-стабилно). Редактирано 8 Юли, 2022 от khaccbg Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Kalin S 133 #6 Отговорено 8 Юли, 2022 Лично аз за лятна гума препоръчвам Uniroyal Rainsport 5 (продукт на Continental). Много добра гума както на сухо, така и на мокро. Даже мога да кажа, че на мокро е с много добро сцепление. А относно размера на джантите с 16 возията е комфортна, а със 17 вече се постига добър визуален ефект и друсането е малко повече. Колкото повече се вдига цолажа на джантата и гумата се влошава комфорта , но визията се подобрява. Моят рамер е 225/45/17 и си подрусва, но съм и със спортно окачване. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1234 #7 Отговорено 8 Юли, 2022 Здравей колега. Преди 2 часа, khaccbg написа: Брагодаря за насоките. А да попитам също 16-ки не са ли добре също? Знам че 16 цола возят по комфортно, а 17 малко по-твърдо (но по-стабилно). Здравей колега. Аз когато купих колата я взех с 17летни и 16 зимни, размера ти за 17 си е супер и те съветвам да продължиш с него. Виждам, че си с комби което е чудесно защото в гнездото за резервната гума стават и 16 и 17ки така ще си с една резерва за двата комплекта. Между 16 и 17 возията се усеща слабо но ако минеш на 18ки и нисък профил там ядовете са повече. Относно марка за гуми там ще говори портфейла ти иначе нямаше да питаш, да не ме разбереш погрешно и да се обидиш но така явно стоят нещата. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
khaccbg 7 #8 Отговорено 8 Юли, 2022 Ето какво пише на вратата. Ако следвам това, то тогава трябва да са 18-ки? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1234 #9 Отговорено 8 Юли, 2022 (Редактирано) Я махни горната лепенка и снимай пак. Редактирано 8 Юли, 2022 от Митко Йотов 1 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ceco_accord 6014 #10 Отговорено 8 Юли, 2022 Да спомена и че твърдото возене зависи не само от високия цолаж, а и от излишно високата товароносимост на гумите. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
bob 12 #11 Отговорено 9 Юли, 2022 (Редактирано) https://bg.avtogumi.bg/oscommerce/letni-gumi/continental/premiumcontact-22550-p-199417.html Горещо препоръчвам тези гуми,от този е магазин.Задължително искай с пресен дот.Карам този модел на комби още от Премиум контакт 4,после 5 и сега 6.Спират уникално,на дъжд за много стабилни.Возията е супер.Тихи са/Акордите -не са/.За джанти може и да изчакаш един сезон.Няма смисъл да бързаш и да вземеш нещо не много добро ако прибързаш.А за размера -по добре 17 за лятото ,по стабилни за по високата скорост,зимата може и 16. Редактирано 9 Юли, 2022 от bob 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Krasi-mir 1554 #12 Отговорено 9 Юли, 2022 (Редактирано) Преди 18 часа, khaccbg написа: Знам че 16 цола возят по комфортно, а 17 малко по-твърдо (но по-стабилно). Прочети тази тема: Иначе да, задължително Преди 15 часа, Митко Йотов написа: махни горната лепенка и снимай пак п.п. Има калкулатори за гуми, има и калкулатори за изчисляване на налягане според размера на гумата. Редактирано 9 Юли, 2022 от Krasi-mir Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
khaccbg 7 #13 Отговорено 9 Юли, 2022 2 hours ago, bob said: https://bg.avtogumi.bg/oscommerce/letni-gumi/continental/premiumcontact-22550-p-199417.html Горещо препоръчвам тези гуми,от този е магазин.Задължително искай с пресен дот.Карам този модел на комби още от Премиум контакт 4,после 5 и сега 6.Спират уникално,на дъжд за много стабилни.Возията е супер.Тихи са/Акордите -не са/.За джанти може и да изчакаш един сезон.Няма смисъл да бързаш и да вземеш нещо не много добро ако прибързаш.А за размера -по добре 17 за лятото ,по стабилни за по високата скорост,зимата може и 16. Мерси за линка. Тези които казваш са C реитинг за икономия и 72db за шум. Аз мислех някои които са точно според ръководството и икономия B, шум 70 db: https://www.bggumi.com/eshop/productinfo/1/3007012526937856/ Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
khaccbg 7 #14 Отговорено 9 Юли, 2022 Интересно че никои не е фен на 16-ките, а те се водят стандартни в ръководството: Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
chavdu 734 #15 Отговорено 9 Юли, 2022 (Редактирано) Аз съм фен на най-малките възможни джанти за Акорд, който се кара в България. Ако комфорта ти е приоритет, сложи 205 60 16, но виж дали Акорда ти може да поеме 16" джанти. Не си казал какъв ти е Акордът. 2.0 и някои от дизелите им се събират апаратите в 16" джанти, 2.4 минимум 17". Редактирано 9 Юли, 2022 от chavdu 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
khaccbg 7 #16 Отговорено 9 Юли, 2022 (Редактирано) On 7/8/2022 at 5:22 PM, Митко Йотов said: Я махни горната лепенка и снимай пак. Браво колега - не видях че има втора лепенка отгоре. Ето какво пише на оргиналната лепенка. Според нея би трябвало да ползвам 16-ки с товарен индекс 92. Редактирано 9 Юли, 2022 от khaccbg 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1234 #17 Отговорено 9 Юли, 2022 (Редактирано) Колега аз карам същото като теб и знам какво има там на вратата нО те съветвам да продължиш със 17ки и имам причина да го правя. Смених моите 16 зимни със 17 ки и сега и двата комплекта са ми с еднакъв размер, сега ще сменя и резервната и нея със 17ка имам и джантата само гума ми остава да и сложа но нямам никакво свободно време да я мисля и нея сега. Смених 16ските защото започна едно леко търкане в преден ляв апарат и както и да ги въртях джантите не бяха те причина., между 16ката джанта и преден апарат разстоянието е точно един лист хартия това е твърде недостатъчно както за апарата с накладките така и за дисковете да се охлаждат да не говорим, че при една по голяма дупка ако леко кривнеш джантата и си "Tutto è finito" не можеш да се прибереш (а стават такива работи). Но ти си знаеш, радвам се, че четеш упътването то много помага. Иначе горната лепенка явно е сложена от предният собственик с цел да заблуди застрахователите или пътните полицаи на Запад, защото при едно ПТП и ще трябва да плаща а може и колата да конфискуват. Редактирано 9 Юли, 2022 от Митко Йотов 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1789 #18 Отговорено 9 Юли, 2022 Преди 11 часа, bob написа: Горещо препоръчвам тези гуми Точно ти ми трябваш колега!Я кажи как стои въпроса с износването ,на конкретния модел?Знам ,че е субективно и е пряко свързано със стила на шофиране,но все пак имаш някакви наблюдения?В този модел ме привличат,хубавите крайни блокове на протектора,а шума е като минус. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
bob 12 #19 Отговорено 9 Юли, 2022 Второ лято карам Пр.контакт 6.Добре се държат.няма значимо износване.Предишните обаче Пр контакт 5 се изтъркаха за една година....,а първите Пр контакт 2/не 4 както съм писал по горе/издържаха мнооооого,толкова че съм пропуснал 3 и 4. Сегашните 6 са XL ги карам на Волво ХЦ 70 3.0 т6 300к.с. и съм много доволен.Обезшумяването на Хонда е слабо място по принцип.За износоустойчивостта мисля че всички производители ги правят по износо НЕ устойчви последните години .Но няма пълно щастие.Ако е много икономична,няма да спира както трябва.Мисля че Мишелин са по износоустойчиви,но аз не бих взел.Най важното за една гума според мен е устойчивостта ,спирането в сухо и мокро време.Веднъж да ти се наложи -ще свършат работа.Единственото което отделя колата/колкото и скъпа и екстри да има/ от асфалта са гумите.Тук компромис не е добре да се прави.Ако се кара бавно и се цели само икономия и нисък шум има и други предложения.в АДАС 2022 е на първо място Пр контакт 6.Дано да съм бил полезен.Поздрави. 1 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
khaccbg 7 #20 Отговорено 10 Юли, 2022 On 7/9/2022 at 7:07 PM, Митко Йотов said: съветвам да продължиш със 17ки и имам причина да го правя. Смених моите 16 зимни със 17 ки и сега и двата комплекта са ми с еднакъв размер... Смених 16ските защото започна едно леко търкане в преден ляв апарат и както и да ги въртях джантите не бяха те причина., между 16ката джанта и преден апарат разстоянието е точно един лист хартия това е твърде недостатъчно както за апарата с накладките така и за дисковете да се охлаждат да не говорим, че при една по голяма дупка ако леко кривнеш джантата и си "Tutto è finito" Тоест въпреки че някои са на мнение 16-ки за зимата и 17-ки за лятото, твоят съвет е че практически 17-ки и за двата сезона е по-добре. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1234 #21 Отговорено 10 Юли, 2022 (Редактирано) Не, не казвам това. 16 ки за Зима е добре защото гумата има по висок профил (60) и обира вибрирането когато пътят е на бабунчета от леда а при 17ката е 50, просто има риск джантата 16ка да опре в апарата при една лека кривина да не говорим, че ако са алуминиеви вътрешен баланс не можеш да сложиш трябва да си търсиш железни пък и тасове и те така. А ако комплекта ти е еднакъв имаш избор каквото и да се случи с някоя от осемте джанти. Иначе 16ката е по добре за зимната и гумата е с по ниска цена от 17ката има и колега който си продава 16ките и са хубави което е рядкост та ако искаш можеш да му се обадиш пък и цената е екстра. Редактирано 10 Юли, 2022 от Митко Йотов Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
DAN_DAN 344 #22 Отговорено 10 Юли, 2022 (Редактирано) Аз пък от 2011 година карам лятото със седемнайски а зимата с шестнайски и до сега не съм имал никакви проблеми. Колата е от подписа ми, тоест предните дискове са възможно най големите за модела. На всичкото отгоре нямам и резервна гума (оригинално). Ако не съм прав, нека някой да ме поправи, няма да се сърдя. Охлаждането на спирачния апарат няма да го коментирам, просто звучи несериозно. А относно това да изкривиш джантата до степен да опира в апарата, тогава мисля, че това ще е най-малкия проблем за колата. А пък и винаги на пътя можеш да размениш предна със задна гума. На алуминиевите джанти може да се сложи вътрешен баланс, моите са точно така и не опират в апаратите. Стоманени джанти 16-ки не могат да се монтират на предните колела, опират в апартите. Според мен най-оптималния вариант за този автомобил е: Лятото - 17-ки, Зимата - 16-ки (единствено с алуминиеви джанти). Редактирано 10 Юли, 2022 от DAN_DAN 2 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1789 #23 Отговорено 10 Юли, 2022 И не бъркат в джоба ! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Митко Йотов 1234 #24 Отговорено 11 Юли, 2022 Железните стават, четири години ги търкалях. Колегата пита за 2.0. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
DAN_DAN 344 #25 Отговорено 11 Юли, 2022 Преди 2 часа, Митко Йотов написа: Железните стават, четири години ги търкалях. Колегата пита за 2.0. Сега стана ясно защо е имало леко търкане в спирачния апарат. При алуминиевите джанти (16") има достатъчно разстояние до апарата дори и при моделите с най-големите дискове. А при 2.0 би трябвало да може да се монтират и стоманени джанти, виждал съм такива. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Pampov 6 #26 Отговорено 11 Юли, 2022 И аз карам 17" летни и 16" зимни(алуминиеви джанти) и нямам никакви проблеми. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове