Jump to content

note

Фен
 • Content Count

  518
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

note last won the day on June 17 2021

note had the most liked content!

Community Reputation

270 Excellent

1 Follower

About note

 • Rank
  Потребител

Profile Information

 • Кара
  Honda CR-V III 2.0 R20A2 A/T
 • Пол
  Мъжки
 • Място
  София

Recent Profile Visitors

1964 profile views
 1. По-редки (и странни) са тези коли и трудно се намират читави. Все пак ги гледах преди две години като търсех кола и за няколко месеца така и не попаднах на хубава FR-V. Но при мен мотото е "никога не купувам от БГ автокъща", което стеснява избора.
 2. Пожелавам да не ти създава ядове и още много безпроблемни и вече по-евтини километри! Индикатора за газта винаги се донастройва, но никога не може да се направи съвсем точен. Ще свикнеш да следиш по пробега - аз например си знам, че с 42 литра (реален капацитет на бутилката) минавам 260-280 км. градско в София и си предвиждам зареждането съответно.
 3. Има ли разлика в шофирането - например да си карал предимно градско 4 хил. км., а сега да караш повече извън града, в смисъл бързо и на високи обороти? Подкрепям да не пипаш двигателя засега. Че като ги знам нашите майстори...
 4. Не намалява бензинът. Компютърът не знае, че караш на газ и отчита разход на бензин. Би трябвало при инсталирането да са ти предложили емулатор - различните сервизи предлагат различни варианти. А един колега от форума дори си е измайсторил сам: Другият вариант е да държиш винаги резервоара пълен над половината - аз така правя.
 5. Според мен ако си отговорим на следните въпроси, ще стигнем до извода дали е притча: 1. Възрастта и износването едно и също нещо ли са? Два двигателя на 300 хил. км., единият обслужван и каран само по магистрала, другият градско необслужван, еднакво ли са износени? Как се измерва износването? 2. Ако няма лесен и директен начин за измерване на износването - липса на видими симптоми, как точно конкретизираме вискозитета на маслото спрямо износването? 3. Да кажем, че двигателят харчи масло и така решаваме, че е износен. Имаме ли наблюдения върху двигателя от нов? Дали причината за разхода на масло не е друга? 4. Ако производителят е предписал 0W-30, а ние слагаме 10W-40 да ни намали харча на масло, удължаваме ли живота на двигателя или се заблуждаваме, че решаваме проблема? 5. Кога точно е остаряла колата? На 200, 300, 500к? На милион км. какво масло трябва да слагаме?
 6. Като избирах газова търсех две неща: 1. Човекът, който я монтира, да е коректен, да си разбира от работата и да има опит с конкретния модел автомобили. Интервенцията си е сериозна. Не бих си поверил колата в ръцете на случаен майстор. 2. Утвърдена марка газов инжекцион - завършена система, а не сбор от компоненти. Например Prins, BRC, Romano, Landi и други - знаете ги. В моя случай съм доволен защото: 1. Работата беше свършена чисто и инсталацията е добре обмислена и подредена. 2. Разликата във вървежа между газ и бензин е незабележима 3. Засега нямам светещи чекове, бедни/богати смеси и други простотии, които според разни гурута били неизбежни и дори нормални след монтажа на газова.
 7. И моята газова я слага Иво, системата е цялата на Романо - няма да сбъркаш, ако идеш при него. Обикновено се настройва с до-впръскване над определени обороти и не би трябвало да има проблем. Цената 2020 г. беше далеч под 2 000 лв., сега не знам каква е.
 8. Колега, не си много любезен. Беше отговорено още във втория пост. Освен това във форума има тема от четири части за избор на масла и друга такава с конкретни капкови анализи. Не е лошо да се прочетат, за да може човек да си състави собствено мнение и да избере. Иначе - отива в Бултрако, наливат му каквото на всички - и така. Успех!
 9. В тази връзка открай време имам навик ако по време на паркиране се е включил вентилаторът, да не гася колата, преди да е спряла перката.
 10. Имах предвид, че връзката външна температура/температура двигател е много по-директна при въздушното охлаждане, там освен маслото даже и горивната смес е важна, за да минимизира прегряването. Това че въздухът охлажда радиатора няма общо с факта, че водното охлаждане е по-ефективно заради различния топлинен капацитет на водата, обема и начина, по който циркулира охлаждащият агент. При нашите двигатели, ако са изправни и ако се карат човешки, не мисля, че трябва да се притесняваме за вискозитета на маслото поне по този параграф.
 11. Аз на моя R20 от четири години му слагам само 5W-30. Преди това от нов е бил на хондовско 5W-40, защото на Бултрако така им излиза най-евтино. Не виждам защо да не сложиш хубава синтетика 0W-30, ако те устройва цената, при положение, че основното износване на двигателя идва при студен старт. Това за климата не го разбирам, все пак двигателят не е с въздушно охлаждане.
 12. Добавям към статистиката Yacco Lube O 5W-30 и Amsoil Signature 5W-30. Абсолютно по еднакъв начин се държат. В диапазона от евтин хидрокрек до скъпа маркетингова синтетика - минимално отражение върху разхода. Остава утехата, че глезя двигателчето повече от себе си.
 13. В случая не е "превантивно", а според мен "предварителна" цена, т.е. точно оферта. А и кой сменя превантивно за 2 хил. евро?
 14. Моят опит показва, че в БГ е трудно да намериш добър сервиз за популярен автомобил, а какво остава за бутиков. Части само на поръчка. Смятай ако е спешен ремонтът какво правиш - задължително трябва резервен автомобил. Личен опит - свалят радиатор и тръгват да сменят ангренаж на не толкова рядък автомобил. Всичко закупено предварително. Да, ама се оказва, че сълзи семеринг на разпр. вал, който го няма никъде. Пак поръчка и чакане, и плащам два пъти за сваляне и монтаж. На друга рядка кола ни изгоря реле на алтернатора - в БГ няма части, чакането голямо, а колата стои в сервиза. Да не говорим ако се наложи смяна на тенекии и т.н. Т.е. става, но с пари, нерви и време.
 15. При това положение не знам как не качва масло навреме. Виждал съм коли, на които се бави 2-3 секунди лампичката и не тракат. По-скоро наистина е VTC и както казаха колегите, най-добре на място в сервиз.
×
×
 • Create New...