leethax 8 #1 Публикувано 2 Юни, 2019 Здравейте, имам сложени лед светлини на предната броня Осрам, но забелязах, че когато карам на Лед светлините и радиото ми не иска да хваща станции или много шуми.. като запаля фаровете, при подаване на габарит, ледките се изключват и радиото св оправя и всичко е ок. Четох че се слага някакъв филтър ама къде се слага и от къде да поръчам и какъв трябва да е нямам представа. Знаете ли нещо по проблема ми ? 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
smirky 44 #2 Отговорено 2 Юни, 2019 Сефте чувам за такъв проблем. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Tokio 176 #3 Отговорено 7 Юни, 2019 Има споделени мнения за същия проблем, който НЕ се решава с поставянето на филтър, а само със смяна на ЛЕД-а. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
JHM 1789 #4 Отговорено 7 Юни, 2019 Преди 2 часа, Tokio написа: само със смяна на ЛЕД-а. Подмяна или смяна с халоген? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Tokio 176 #5 Отговорено 15 Юни, 2019 Смяната с халоген е препоръчителен вариант. Възможно е също така проблема да се реши и със закупуването на качествен (и по-скъп) ЛЕД, но не мога да посоча точен модел. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
leethax 8 #6 Отговорено 16 Юни, 2019 е тоя е 200 лв колко по качествен Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Tokio 176 #7 Отговорено 17 Юни, 2019 Цената не винаги определя качеството. Пробвай тогава с евтин ЛЕД. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
leethax 8 #8 Отговорено 17 Юни, 2019 моите са на Осрам.. има едни филтри, където ги слагат за изчистване на шума от радиостанциите на такситата, ще пробвам с тях. Ако не стане, със сигурност няма да сменя лед-а, просто като слушам рафио ще паля фаровете Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
smirky 44 #9 Отговорено 17 Юни, 2019 Ти така или иначе с тази кола винаги трябва да си ги запалил, освен ако нямаш допълнително монтирани дневни. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
mitaka_t 83 #10 Отговорено 18 Юни, 2019 Доколкото разбрах, автора на темата има допълнително поставени дневни светлини на предната броня. А другите говорите за LED на късите и... евентуалното връщане на халогени. Такъв проблем съм имал на друга марка кола, при поставяне на LED на късите. Крушките бяха с вентилатор. Смених ги с други (друга марка, пак китайски, същия ценови диапазон), без вентилатор и проблема изчезна. Не знам дали е от него или от самия LED. Същите тези крушки с вентилатор ги сложихме на брат ми на сивик-а и там смущават радиото. А същите такива крушки съм сложил на жена ми на микра-та още от преди 8-9 месеца и няма ядове. Може би е до дефектна бройка, знам ли... С допълнителни дневени LED светлини не съм имал проблеми до сега на 4 различни коли. Слагал съм два модела на филипс, един осрам и едни китайски евтинджоси. До автора - ако има как пробвай ги на друга марка и модел кола и ако и там е така опитай да ги замениш по гаранция (ако имат, въпреки че ме съмнява че ще го приемат като проблем де, ама може да пробваш). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ogi28b 458 #11 Отговорено 18 Юни, 2019 Как се управляват тези светлини? Как са свързани към колата? Какво ги кара да светнат и какво ги кара да изгаснат? Дай линк към продукта да му видя спецификацията и ще ти кажа какво и къде да пипнеш, за да се оправи. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
leethax 8 #12 Отговорено 18 Юни, 2019 Преди 7 часа, ogi28b написа: Как се управляват тези светлини? Как са свързани към колата? Какво ги кара да светнат и какво ги кара да изгаснат? Дай линк към продукта да му видя спецификацията и ще ти кажа какво и къде да пипнеш, за да се оправи. https://www.powerbulbs.com/eu/product/osram-ledriving-daytime-running-light-drl-kit , това е линк към модела, направени са след контакт да светват, и като се запалят габарити/фарове и изгасят (и радиото спира да шуми) :D Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
zlobar4e 116 #13 Отговорено 18 Юни, 2019 На 2.06.2019 г. at 14:56, leethax написа: но забелязах, че когато карам на Лед светлините и радиото ми не иска да хваща станции или много шуми.. като запаля фаровете, при подаване на габарит, ледките се изключват и радиото св оправя Знаете ли нещо по проблема ми Нарича се интерференция.Интерференцията е феномен, при който две или повече вълни се наслагват, за да образуват резултатна вълна с по-висока или по-ниска амплитуда. Интерференция обикновено се отнася до взаимодействието на вълни, които са взаимно свързани или кохерентни(тоест вълние на светлините и музиката се преплитат/припокриват) помежду си или защото идват от един и същ източник, или защото имат еднаква или почти еднаква честота. Интерференция може да се наблюдава при всички видове вълни, например светлинни, радио, звукови и др.Доста често срещан проблем при поставянето на НЕ заводско ЛЕД осветление по автомобила. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ogi28b 458 #14 Отговорено 18 Юни, 2019 Иска малко измерване с уреда, но най-вероятно има някакъв ШИМ-контрол. Направи 5 секунди видеоклип на забавен кадър на светлините докато светят (slow motion) и го пусни, ще се види веднага. Иначе тоя контролер техния ако няма някакви специални функции - махаш го и го заместваш с реленце с нормално затворен контакт, и си решаваш проблема. Но не го прави, преди да си сигурен, че няма ШИМ-управление. Ако има - решението е малко по-специфично и изисква 1-2 допълнителни компонента. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
leethax 8 #15 Отговорено 18 Юни, 2019 преди 16 минути, ogi28b написа: Иска малко измерване с уреда, но най-вероятно има някакъв ШИМ-контрол. Направи 5 секунди видеоклип на забавен кадър на светлините докато светят (slow motion) и го пусни, ще се види веднага. Иначе тоя контролер техния ако няма някакви специални функции - махаш го и го заместваш с реленце с нормално затворен контакт, и си решаваш проблема. Но не го прави, преди да си сигурен, че няма ШИМ-управление. Ако има - решението е малко по-специфично и изисква 1-2 допълнителни компонента. утре след работа, ще направя клип и ще го кача тук 🍺 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ogi28b 458 #16 Отговорено 18 Юни, 2019 Ето какво НЕ трябва да видиш: Това е LED-лента, пусната на 50 % / 100 херца, като за честотата не съм сигурен. На клипа е забавено 4 пъти. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
leethax 8 #17 Отговорено 18 Юни, 2019 Ясно, още утре сутрин ще го направя. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
leethax 8 #18 Отговорено 19 Юни, 2019 Преди 20 часа, ogi28b написа: Ето какво НЕ трябва да видиш: Това е LED-лента, пусната на 50 % / 100 херца, като за честотата не съм сигурен. На клипа е забавено 4 пъти. Ето какво се вижда 9D8AD927-7F2A-4FB4-A43C-ECBCC0F2EED8.MP4 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ogi28b 458 #19 Отговорено 20 Юни, 2019 (Редактирано) Това не е "slow motion"-видеоклип. Снимай с настройка "slow motion" и хоризонтално с телефона, а не вертикално. Редактирано 20 Юни, 2019 от ogi28b Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
leethax 8 #20 Отговорено 20 Юни, 2019 отначало първите 4-5 сек е бързо, после го прави на slow motion, такова е, имам го снимано и хоризонтално, същото е Преди 9 часа, ogi28b написа: Това не е "slow motion"-видеоклип. Снимай с настройка "slow motion" и хоризонтално с телефона, а не вертикално. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
leethax 8 #21 Отговорено 20 Юни, 2019 като усилиш звука ще разбереш, че е на слоу Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ogi28b 458 #22 Отговорено 21 Юни, 2019 Без звук го гледах, наистина. Компютърът ми е глухоням. Каква е скоростта на снимане? Дали не е само софтуерно забавяне? Така наистина не може да се прецени, а ако сбъркаме и има ШИМ, без контролера няма да я има тази ШИМ и е напълно възможно да изгорят светлините. Ако все пак няма ШИМ, с две реленца на мястото на контролера си решаваш проблема. Снимай ми инструкцията за свързване и я качи да ти нарисувам къде и как се свързва. В общи линии там, откъдето е взет плюс при контакт, се свързва едно реленце с нормално отворен контакт, което затваря веригата към LED-а. Другото реленце е с нормално затворен контакт и то се управлява от габаритите. Като включиш габарити - ще гасне LED-a. Ако сега е свързан така че да се димира (да намалява светенето на LED-a при включен габарит), ще изгубиш тази функция. Може да се запази, но трябва да се добавят допълнителни компоненти и да се усложни монтажът. Можеш ли да измериш тока през цялата верига, докато колата работи и светлините светят? Ако е по-малко от 500-600 мА, даже остава само едното реле. Виж темата за моите дневни как съм свързал, ако не си я чел. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Rakeem 779 #23 Отговорено 21 Юни, 2019 При мен също го забелязах този феномен, с лед на късите и дългите съм и с лед на бронята вързани директно към късите, не знам заради кои е. Забелязва се, когато сигнала на радиото е по-слаб, примерно в някой подземен паркинг, на открито не съм усетил смущения. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
ogi28b 458 #24 Отговорено 21 Юни, 2019 (Редактирано) Аз имам същите смущения на З-рок в София на другата кола, заради единия от баластите на ксенона. Съгласен съм, че ефектът е изразен на по-слабите станции. В някои случаи дори радиото тръгва да търси друга станция или същата на друга честота. Някакви функции на РДС-а, които по някаква безумна причина не могат да бъдат изключени. @leethax Ако например сега контролерът ти е свързан така: трябва да го махнеш и да сложиш управляващите релета така: Ако токът не е голям (установено след измерване), първото реле с NO контакта изобщо губи смисъл, директно оранжевия кабел отива направо на 87a на NC-релето, а червеното отпада. Ето така: Редактирано 21 Юни, 2019 от ogi28b 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
leethax 8 #25 Отговорено 21 Юни, 2019 Чудесно, много добре обяснено! Още довечера след работа ще видя как е свързано и ще го измеря и ще пиша пак тук. Преди 2 часа, ogi28b написа: Аз имам същите смущения на З-рок в София на другата кола, заради единия от баластите на ксенона. Съгласен съм, че ефектът е изразен на по-слабите станции. В някои случаи дори радиото тръгва да търси друга станция или същата на друга честота. Някакви функции на РДС-а, които по някаква безумна причина не могат да бъдат изключени. @leethax Ако например сега контролерът ти е свързан така: трябва да го махнеш и да сложиш управляващите релета така: Ако токът не е голям (установено след измерване), първото реле с NO контакта изобщо губи смисъл, директно оранжевия кабел отива направо на 87a на NC-релето, а червеното отпада. Ето така: Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
smirky 44 #26 Отговорено 4 Юли, 2019 Какво мислите за тези? Има ли смисъл да инвестирам в тях и да ги накича на всички кабели? https://www.youtube.com/watch?v=MGtQR7mr-F0 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Niakoi 43 #27 Отговорено 13 Юли, 2019 Ами пробвай. Никой не може да ти обещае, че ще стане или да е сигурен, че няма да стане. Ако не стане, поне няма да пречи 😃 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Honda_Z 1498 #28 Отговорено 14 Юли, 2019 На 4.07.2019 г. at 14:12, smirky написа: да инвестирам в тях С оглед на проблема ти, както и шанса да го оправят, смятам че отвсякъде си заслужава да опиташ. Още повече, че не са и чак толкова скъпи, например тук. Само дето, за разлика от видеото, на някои от техниките, където съм имал такива съм ги виждал и двойно намотани. Сега проверих - явно зависи от честотата на сигнала, каквото и да значи това... Само не забравяй да кажеш какво е станало, че ми е интересно. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
smirky 44 #29 Отговорено 14 Юли, 2019 Да, определено мисля да опитам, но малко ме притеснява, че кабелите са сравнително дебели и не особено дълги, че да мога да си ги усуквам както на снимката. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове